Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mobil / PDA / GPS -- Pareri
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Multimedia & IT- Electronice
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36
HalbaSus
S IV trebuia sa se numeasca SIIIs ca sa-i enerveze pe aia de la apple tongue.gif

E mai degraba un facelift la S3, fara sa aduca mari imbunatatiri (au mai optimizat marimea fizica vs marimea ecranului (dar nu foarte mult. se putea mult mai bine), au marit rezolutia, au adaugat niste ghidusii care din ce am inteles nu functioneaza foarte bine (sau nu sunt deloc utile). Pe de alta parte nici nu prea aveau ce altceva sa faca cu S3-ul care e deja un device solid. Practic singura critica pe care o aud la adresa S3/S4 e ca e "de plastic", ceea ce e adevarat dar se pare ca nu conteaza foarte mult (avand in vedere vanzarile S3-ului vs alte telefoane cu carcasa din alte materiale mai nobile (sticla, aluminiu, ceramica, etc).
James Kilowatt
Probabil procesoarele deocamdata sunt limitate la 4-6 nuclee pentru ca paralelizarea softului nu e foarte scalabila. E usor sa faci soft paralel pe 2 nuclee, insa 20 nu va neaparat de 10 ori mai rapid, iar pe 200 s-ar putea sa devina chiar mai lent decat era pe 2. Unele chestii sunt paralelizabile usor si eficient (gen operatiile pentru grafica care se pot decupa si calcula independent), altele nu (cele care necesita comunicare intre procese).

Eu cred ca din lista de imbunatatiri, daca facem paralela cu PC-urile, softul e unul critic. Mie multe aplicatii (PC) mi se par prost scrise, neoptimizate si folosesc imoral de multe resurse ca sa nu faca mare lucru. Si sunt curios daca nu e loc de imbunatatit si SO.
Mircea104901
QUOTE (James Kilowatt @ Mar 18 2013, 07:19 AM) *
Eu cred ca din lista de imbunatatiri, daca facem paralela cu PC-urile, softul e unul critic. Mie multe aplicatii (PC) mi se par prost scrise, neoptimizate si folosesc imoral de multe resurse ca sa nu faca mare lucru. Si sunt curios daca nu e loc de imbunatatit si SO.

Asta cu optimizatul softurilor (aka paralelizatul lor) e o problema. In general, cand scrii o aplicatie, mare parte din operatii o gandesti "single-core", doar cele care merita sunt paralelizate. Pentru ca, dau un exemplu: sa scrii o aplicatie care citeste un tabel dintr-o baza de date, aplica o "corectie" pe stringuri/intregi/float-uri, o "pagineaza" si o afiseaza pe ecran - nu stiu cati dintre programatori o vor face multi-core. La prima vedere, nici unul. Si uite asa ajung aplicatiile neoptimizate. Pentru ca nu e chiar floare la ureche sa scrii un algoritm care sa "sparga" operatia si sa o imparta la cate nuclee fizice are masina. Cred ca daca acest lucru va fi facut la nivel de mediu de dezvoltare/OS, in sensul ca "scrisul" codului sa fie "single-core" (algoritm liniar ca si pana acum), iar impartirea taskurilor si coordonarea rezultatelor sa fie facuta la nivel de compiler/OS/orice altceva dar nu programator. Nu stiu daca va fi posibil prea curand, desi nu e imposibil. Asa cum Intel a reusit sa faca executie multi-instructiune per tact, nu vad de ce nu s-ar putea implementa si lucrul asta.
Mircea104901
Apropo de Vodafone Romania si 4G, anuntat cu surle si trambite. E doar un balon de sapun, in sensul ca Vodafone ofera viteze 4G doar pentru cartele de date, nu si pe cele de voce. Adica eu pe telefon nu pot beneficia de serviciile LTE/4G. Pentru ca "tehnologia nu permite voce pe 4G" - asa mi s-a spus la reprezentanta Vodafone din Cluj. Am ramas masca. Ori sunt idioti, ori au adus "celule" 4G second-hand/folosite la teste/etc.
Si au niste preturi pentru D100/U50 Mbps de ramai interzis, face ca tableta sa devina un obiect de lux, cam ca un motor de 4000cmc+ no.gif
James Kilowatt
@Mircea
si gandeste*te ca aplicatia pe care o descrii tu e foarte paralelizabila, si spui ca majoritatea ar face-o pur secvential. Daca insa linia 3 din tabel depinde de rezultatul din linia 1, deja problema e si mai complex de paralelizat. Din motivul asta nu cred ca se omoara Intel & co cu prea multe core-uri, eu as pune pariu ca initial s-au gandit ca "aplicatia" sa mearga pe un core si restul de prostii gen servicii si antivirusi pe celalalt.

Si ca sa pun sare pe rana, cand am spus "aplicatii prost scrise" nu m-am gandit doar la aplicatii prost paralelizate. Exista aplicatii prost scrise care din comoditate (sunt mai usor de scris) fac operatii inutile, incarca in memorie date inutile, fac operatii in n^2 (gen bucla in bucla ambele bucle depinzand de "marimea problemei"), etc. Multi in asa-zisii programatori aca cu o bucla in bucla scriu 10 linii, iar ca sa aiba doar o singura bucla ar trebui sa scrie 20 linii, vor alege prima optiune. Care va duce la o aplicatie care merge bine pentru 10 elemente (sa zicem 0.1s), prost pentru 100 (10s), si ca crapa pentru 1000 sau va rula in 20 minute.
klm
CITAT(James Kilowatt @ Mar 18 2013, 11:39 AM) *
Chestia asta cu cine a inventat ce e o afirmatie riscanta. In lumea asta toata lumea a dat in judecata pe toata lumea datorita drepturilor de proprietare intelectuala, deci nu e deloc atat de simplu sa spui "X-ulescu a inventat apa calda".

Nu ma refer la aspecte legale ci la simplul impact vizual: te uiti la cele 2 perechi de telefoane si iti dai seama ca unul este copiat dupa celalalt (conteaza prea putin ca unul are colturi stralucitoare si rotunjte la 90 grade iar altul le ale rotunjite la 89 grade; ca unul are iconita de mail albastra iar altul o are verde etc).
CITAT(Mircea104901 @ Mar 18 2013, 11:50 AM) *
Primul lucru: ecran full HD.

Stai ca nu inteleg: televizoare si monitoare cu ecran FHD au aparut de 5-10 ani, anul trecut au fost puse in telefoane iar anul acesta devin standard pentru Androizii de top; ce e inovatie aici?!

procesoare de ultima generatie - care ce fac? lucreaza mai bine cu ce, cum ma ajuta pe mine quad fata de dual, cum ma ajuta octa fata de quad?

alte module radio mai eficiente si mai rapide, etc - cred ca vrei sa zici LTE; de acord, e meserias insa doar pentru consumatorii de media FHD, in rest, un mail vine la fel de repede pe ambele tehnologii iar paginile se incarca relativ la fel de repede. Revenind la consumatorii de media FHD, un abonament cu trafic decent (sa zicem 30 GB) la viteze 4G costa 25 de euro/luna; daca ai nevoie sa accesezi continutul media in orice colt al tarii la superviteze, poate ca vei plati, altfel solutia landline+router wifi optimizeaza extrem de mult costurile. Foarte bine ca se dezvolta insa in acest moment tipul de continut accesat de dispozitivele mobile nu justifica nevoia de telefoane 4G.
- LTE a fost lansat in 2009 (nu e ceva nou) si tot de atunci exista telefoane cu antele LTE deci iar nu e nimic nou pentru 2013.

materiale noi, camere noi, etc. - cu ce materiale speciale au venit telefoanele lui 2013? S4 are acelasi plastic ca S3; One este facut din materialul lui Nexus One; materialele din Xperia Z se folosesc de cativa ani in Japonia de catre Sharp, Panasonic, Nec; camere: cu ce noutati vine camera lui S4? Nokia a inventat pureview, HTC - burstshot, foto in timpul filmarilor, Apple a dezvoltat HDR (toate pana in 2012); in afara de ce face Nokia vorbim de evolutii si nu de inovatii.

CITAT(James Kilowatt @ Mar 18 2013, 11:39 AM) *
de ce lumea nu s-a oprit la Core2Duo, care in day-to-day task e arhisuficient, overkill chiar? De ce vrea lumea i3,i5,i7, sandyBridge, apoi IvyBridge, in curand Haswell, etc.

Eu inca folosesc la birou un dual-core (E2160) si nu simt nevoia sa-l schimb. Gandeste-te ca se vand in draci Ultrabuci cu dimensiuni reduse si cu procesoare mult mai slabe decat chiar Core 2 Duo-uri de acum 5-6 ani; si ca un punct final, gandeste-te ca IvyBridge aduce, in fata lui SandyBridge, un consum mai mic de curent, temperaturi mai joase si doar o miiiiica crestere a performantelor deci eu zic ca - cel putin in lumea PC - nu se mai alearga de mult dupa viteza.

Pentru mine inovatie nu inseamna ceea ce ne pacaleasc producatorii ca inseamna (ecrane mai mari, dual, quad, mai mult ram) ci trecerea la cu totul altceva; holograme, tastaturi virtuale de 40 cm proiectate pe birou, dispozitive care se impaturesc, care isi modifica dimensiunile si alte nazbatii de astea.
Un ecran mai mare este pur si simplu un ecran mai mare iar mai mult ram e pur si simplu mai mult ram.

Iar in privinta felului in care sunt scrise aplicatiile...
Probabil de aia ai nevoie de 2GB RAM si quad pe Android: ca sa mearga decent aplicatiile alea scrise prost.

E ca in cazul masinilor americanesti: in loc sa dezvolte tehnologic motoarele pun cilindri mai multi ca sa care (prin oras) mai multe kile.
former_ozz
QUOTE
robabil ca inca nu au un raspuns pe masura concurentei: Xperia Z, HTC One si S4.


Faci o mica greasala aici, ca ar sti cineva ce e aia Experia si ca clientul de apple se uita la chinezarii noname cu acelasi interes smile.gif. Singurul concurent e S4, restul pierd bani facind telefoane.
Va fi greu insa pentru apple sa rezste la infinit unei aliante gigantice construite de Google si toti producatorii de telefoane. Aia e o coalitie mult mai evil decit apple in sine.
James Kilowatt
QUOTE (klm @ Mar 18 2013, 04:28 PM) *
...
Nu ma refer la aspecte legale ci la simplul impact vizual: te uiti la cele 2 perechi de telefoane si iti dai seama ca unul este copiat dupa celalalt (conteaza prea putin ca unul are colturi stralucitoare si rotunjte la 90 grade iar altul le ale rotunjite la 89 grade; ca unul are iconita de mail albastra iar altul o are verde etc)....


Pai acuma, cum ai vrea sa arate un telefon? E destul de la mintea cocosului ca trebuie sa aibe un ecran, si niste butoane. Si ca trebuie sa aiba dimensiunea optima ca sa poti si sa il butonezi, si sa il cari in buzunar, deci nu poate nici sa aiba 3mm, nici 2m.
Ce ai fi vrut, ca androizii sa faca telefoane hexagonale doar ca sa nu semene cu apple care au brevetat forma patrata? E vorba aici de o evolutie inceputa cu dumbphoanele (si care la randul lor au "copiat" telefoanele fixe cu taste), care erau deja patrate, si apoi au convers spre un dreptunghi cu un ecran din ce in ce mai mare si din ce in ce mai putine butoane. La fel cu si masinile au evoluat din trasuri destul de convergent, fara sa se copie neaparat unul pe altul... chiar daca toate au 4 roti.

Chinezii le copie intentionat pentru a putea fi confundate, asta e altceva. Au clone si dupa samsungi si dupa Iphoane. Insa pe mine nu ma deranjeaza biggrin.gif

Apple a inventat (sau a avut geniul sa impuna pe piata) alte chestii, inclusiv ITunes.
Mircea104901
Klm - le diseci prea tare. Dupa tine trebuia sa ramanem la Nokia 3110? Nu era nevoie de evolutie? Ca pana la urma despre asta vorbim, ca nimeni nu a reinventat roata.
Si daca vorbesti de ecran FullHD la telefon ~5", cred ca ar trebui sa vezi unul, sa accesezi web/email/documente si dup-aia sa spui daca e necesar sau nu. Smartfonul nu mai e de mult doar un telefon, trebuie sa "te poti da pe net", sa deschizi documente, etc, mini munca de birou la purtator. Si au evoluat binisor.
De RAM e nevoie 2GB, pentru ca, continutul web e din ce in ce mai bogat, si pe un smartphone puternic nu o sa "te dai" doar pe pagina de mobil, ci pe cea de desktop, daca deschizi 4-5 taburi, ai nevoie de RAM, daca mai ai si Viber, WhatsApp, Line, Skype etc pornite pentru comunicatii - si ca sa nu le inchida OS-ul e nevoie de RAM, deci nu vad "de ce nu?" asa cum sustii, si sa te chinui sa "inghesui" totul in 512MB. Klm - pana si PC-urile au nevoie de RAM cand vorbim de continut HD. E mult mai confortabil sa ramana aplicatia curenta deschisa (multitasking de care Apple a vrut sa lipseasca utilizatorii, dar a trebuit sa se adapteze concurentei) daca te suna cineva, sau trebuie sa deschizi alta, si sa comuti intre ele fara sa mai astepti sa o reincarce. De-aia e nevoie de RAM.
Si despre procesoare am zis ca quad-urile sunt arhisuficiente. Doar sa le optimizeze in viitor sa consume mai putin, cam ce a facut Intel.
Octo core-le de la S4 e de fapt un dual quad: un quad A7 pentru joburi usoare, consum mai mic, si un quad A15 pentru performanta, daca bine am retinut. Deci tot un quad, mai evoluat. Nimeni nu zice de Tegra3 ca e penta-core ci ca e quad.
former_ozz
QUOTE
Pai acuma, cum ai vrea sa arate un telefon?


Cum arata inainte de iphone smile.gif.
Androidul e rip off de la iOS evident si nu ma refer numai la aspect, conceptele mecanice" sint foarte asemanatoare. Cunosc destui insi care cunosc toate sistemele astea de operare "sub fusta" si toti converg la aceeasi opinie desi multi din ei nu suporta apple.

Windows 8 Phone/RT pe parte ailalalta e evident dezvoltat independent si separat. E un OS original, separat si care nu seama deloc cu iOS ori Android.

QUOTE
Apple a inventat (sau a avut geniul sa impuna pe piata) alte chestii, inclusiv ITunes.


Apple de fapt n-a inventat nimic, nici un concept de baza. Dar datorita lor avem calculatoarele si telefoanele din forma de azi (interfata grafica, mouse, multigesture etc toate au inceput pe calculatoare apple, de telefoane nu mai zic). E o firma cu un impact gigantic in tot ce insemna calculator personal din ultimele citeva zeci de ani, chiar daca impactul lor nu a fost in cine stie ce chestii de premiul Nobel si algoritmi ci "doar" in interfata.
Treaba asta cu ecosistemul in care au integrat si muzica e o mare smecherie dar nu sint sigur ca pe placul tuturor smile.gif.

QUOTE
Klm - le diseci prea tare. Dupa tine trebuia sa ramanem la Nokia 3110?


KLM are undeva dreptate, procesoarele nu au mai evoluat in ultimii 5 ani nici pe departe cum evoluau inainte. Marea evolutie a fost la consumul de curent foarte important la dispozitive mobile din cauza trecereii spre ultrabook, tablete si samrphone... pina si desktopul in forma clasica se duce, acum sint all in one sau desktopuri cit o carte care de fapt sint un fel de laptopuri impachetate diferit. Nici upgradeuri nu se mai fac cu furia dinainte.
former_ozz
QUOTE
Apropo de cine a inventat-ce. Marele Apple verymad.gif no.gif


Mi se pare foarte interesant ca mai sint oameni care cred ca patent infringment are vreo treaba cu inovatia in sine smile.gif si in acelasi timp folosesc android smile.gif
James Kilowatt
QUOTE (former_ozz @ Mar 18 2013, 06:50 PM) *
.
Treaba asta cu ecosistemul in care au integrat si muzica e o mare smecherie dar nu sint sigur ca pe placul tuturor smile.gif.
.


Nu m-am referit la implementarea itunes in ecosistem, ci modelul de business. Si habar n-am cine l-a inventat, insa cert e ca ei l-au impus. Modelul asta evident ca nu place tuturor, insa au inceput sa-l accepte chiar si cei care initial au fost impotriva (gen casele de discuri). Si care mie unuia la urma urmei mi se pare mult mai corect decat ce faceau casele de discuri (adica te obligau sa cumperi un CD cu o melodie care te intereseaza si restul cacaturi si pe care daca-l zgariai era pierdut).

Evident, modelul de business de tip torrents e si mai bun biggrin.gif
Mircea104901
QUOTE (former_ozz @ Mar 18 2013, 03:04 PM) *
QUOTE
Apropo de cine a inventat-ce. Marele Apple verymad.gif no.gif


Mi se pare foarte interesant ca mai sint oameni care cred ca patent infringment are vreo treaba cu inovatia in sine smile.gif si in acelasi timp folosesc android smile.gif

Ozz, era retorica. De obicei Apple dadea in judecata; de fapt... lupul moralist...
former_ozz
Mircea, toate firmele sint permanent intr-un proces legat de patente, cred ca astea mari au zeci pe rol in paralel (nu neaparat procese care se termina la tribunal ci si cele care se termina in negociere fara mare tam tam si care-s majoritatea).

Nici unul din procesele astea nu are legatura cu inovatia in sine. Trebuie sa intelegi ca atit patentele cit si datul in judecata sint o simpla metoda de a face bani, direct prin obtinerea de despagubiri, licente etc sau indirect prin eliminarea unui adversar si cistigarea unei pieti.

Procesele de patente sint de multe or controversate de catre experti. E caraghios sa crezi ca oameni care nu-s de meserie (judecatorii) si nici neaparat inteligenti (juratii) pot sa dea decizii "corecte". Chiar limbajul intr-un patent e foarte complicat si de multe ori e neclar si discutabil ce acopera patentul respectiv. Partea tehnica in sine de multe ori e neclara sau dicutabila.
Pina la urma cistiga procesul cine reuseste sa convinga juratii mai bine, nu cine e tehnic superior. Pentru simplul motiv ca nu e usor deloc sa cuantifici tehnic superior.


Revenind la Apple, Apple a dat in judecata pe altii motive legalistice caraghioase. E doar o decizie de afaceri. In aclesi timp si lor o sa li se intimple acelasi lucru de la altii.
Cu toate astea furia lui Jobs din spatele acestor procese frivole are o baza. Din felurite motive Apple nu a putut ataca Google direct pentru un OS "inspirat" din iOS si atunci ii ataca trepadusii pentru copierea formei dreptunghiulare cu colturi rotunjite. E ca la Al Capone, nu a putut fi bagat la bulau pentru ca era mare mafiot asa ca l-au bagat pentru evaziune fiscala. Numai ca in loc de o amenda si o penalizare i-au dat 30 de ani sau cit a fost.

Una peste alta mie imi scapa complet cum poate cineva sa tina partea Google/samsung/htc/insert alt chinez pentru ca:
1. astia-s mai naspa ca apple. Google stie de cite ori atingi internetul, emailul, chromul, androidul, reteaua de socializare, harta etc unde te duci si ce faci, stie ce sex ai, cum te cheama, numarul cartii de credit, citi bani ai, si ce poza ai, ce interese ai, ce hobbyuri si cam de cite ori faci sex cu nevasta. Pe bune. In curind o sa te trimita la doctor ca o sa stie ca esti bolnav inaintea ta si o sa-ti ia si bani de pe card. Adica daca e vorba de controlat google e mai adinc bagat in viata ta decit apple.

2. samsungii htc etc nu au facut ei in viata lor un produs care sa zic ca ia uite ce misto e, ce idee ce smecherie. N-au venit in viata lor cu o idee. Doar au luat ce au facut altii, au dublat memoria, au pus 2 core-uri in plus si au adaugat pixeli, l-au facut din plastic si au taiat 30% din pret. Dupa aia i-au tras un OS facut de Microsoft sau Google. Ei sint ce erau asamblatorii de PC-uri acum niste ani, fac niste telefoane generice cit mai ieftine si diferenta o face OS-ul care insa nu e de la ei.

In orice caz ca idee generala, anul trecut 80% din banii facuti din celulare au fost facuti de Apple, 20% de Samsung si 1% de HTC. Toti restul au pierdut bani facind celulare. Evident marele invingator e google care nu trebuie sa-si murdareasca miinile in hardware si face bani cu lopata.


HalbaSus
QUOTE
1. astia-s mai naspa ca apple. Google stie de cite ori atingi internetul, emailul, chromul, androidul, reteaua de socializare, harta etc unde te duci si ce faci, stie ce sex ai, cum te cheama, numarul cartii de credit, citi bani ai, si ce poza ai, ce interese ai, ce hobbyuri si cam de cite ori faci sex cu nevasta. Pe bune. In curind o sa te trimita la doctor ca o sa stie ca esti bolnav inaintea ta si o sa-ti ia si bani de pe card. Adica daca e vorba de controlat google e mai adinc bagat in viata ta decit apple.

Si daca folosesti iphone Google tot va sti toate astea. Doar ca vei avea un telefon mai naspa.

QUOTE
2. samsungii htc etc nu au facut ei in viata lor un produs care sa zic ca ia uite ce misto e, ce idee ce smecherie. N-au venit in viata lor cu o idee. Doar au luat ce au facut altii, au dublat memoria, au pus 2 core-uri in plus si au adaugat pixeli, l-au facut din plastic si au taiat 30% din pret. Dupa aia i-au tras un OS facut de Microsoft sau Google. Ei sint ce erau asamblatorii de PC-uri acum niste ani, fac niste telefoane generice cit mai ieftine si diferenta o face OS-ul care insa nu e de la ei.


Si ce anume e rau in treaba asta ?
HTC HD2, care e probabil e cel mai indragit telefon de comunitatea de developeri poate rula in dual boot Android 4.1 si WP8. Exact asta vreau. Telefonul sa fie facut de un producator hardware, sa aiba specificatii cat mai bune, iar eu sa pun ce vrea muschiul meu pe el. In general androizii devin groaznici cand producatorul hardware customizeaza prea tare OS-ul *cough*HTC Sense*cough* Eu vreau ca telefonul meu sa stie dual boot Android cu Ubuntu (si probabil ca in curand va sti, ca deja stie rula Ubuntu), eventual daca ma simt geek adevarat sa il iau fara soft si sa imi pun eu ce vreau pe el, daca nu la fel ca la laptopuri sa pot lua un laptop bun facut de x producator, dar sa am acelasi "windows" cu care m-am obisnuit la fostul laptop, imagineaza-ti cum ar fi daca toti producatorii hardware ar avea propriul OS si te-ar forta sa ramai cu el.

Treaba cu cine a copiat de la cine, tradarea resimtita de Jobs (pe care o pot intelege, ca cei de la google nu au aflat de iphone din pliante publicitare, ci din interior, ca au lucrat impreuna cu Apple la lansarea primului iphone, deci cunosteau cam toate detaliile), si toate celelalte aspecte legale nu vad ce relevanta au pentru utilizatorul final.

Adica cum poti argumenta ca ai luat un telefon mai mic, mai prost si mai scump "pentru ca nemernicii de la google i-au furat ideea lui Steve Jobs, au copiat iphone-ul si din cauza asta apple nu are asa multi bani fata de cati putea sa aiba daca google nu facea android". Ok, google a furat ideea cu smartphone-ul (nu ca iphone-ul ar fi fost primul smartphone cu touchscreen, dar sa zicem ca a fost primul care era folosibil de non-geeks), dar la ora actuala este cu ani lumina in fata iOS-ului, ar trebui sa am probleme de moralitate pentru ca cineva candva a copiat o parte a produsului pe care azi il folosesc (dar care e mai bun decat originalul acum) ?
former_ozz
Pai stai ca eu sint de acord cu tine: pentru consumator faptul ca astia fac concurenta e foarte bun.
Insa ar fi preferabil ca concurenta sa se bazeze e alternative reala nu pe variante ale aceleiasi idei.

QUOTE
Si daca folosesti iphone Google tot va sti toate astea. Doar ca vei avea un telefon mai naspa.


Va sti mai putin ca are acces mai putin la date. Nu asta e insa problema, nu vad de ce e google mai bun... mai "liber".
Cit despre telefonul mai naspa, tu probabil esti singurul om pe care il stiu eu care spune asta. Majoritatea oamenilor sint de opinie nu contrara, ci puternic contrara.

QUOTE
Eu vreau ca telefonul meu sa stie dual boot Android cu Ubuntu


Iarasi tu esti special aici. Ubuntu/Linux nu are piata nici macar la desktop. Oamenii normali nu vor asta, vor un sistem care sa mearga.
Nimeni nu vrea optiuni in domeniile care nu-l intereseaza. E ca atunci cind te duci la superamket si au un raind intreg cu 18 feluri de detergenti si 24 de bulioane... Asta e genul de optiune care iti scade calitatea vietii nu ti-o creste. Ajungi sa pierzi timp din viata alegind detergenti cinbd de fapt nimanui nu-i pasa de ei. Tu esti unul din putinii pasionati de detergenti si pasta de tomate.
James Kilowatt
QUOTE (former_ozz @ Mar 19 2013, 01:46 AM) *
In orice caz ca idee generala, anul trecut 80% din banii facuti din celulare au fost facuti de Apple, 20% de Samsung si 1% de HTC. Toti restul au pierdut bani facind celulare. Evident marele invingator e google care nu trebuie sa-si murdareasca miinile in hardware si face bani cu lopata.



Asta inseamna de fapt ca au o rata de profit nesimtit de mare, intrucat la vanzari erau la barbotaj cu samsun si de vreo doua trimestre sunt chiar in urma. Ceea ce inseamna ca rata de profit e de 4 ori mai mare la unii decat la altii. Cineva (probabil Samsung whistling.gif ) spunea ca pretul de fabricatie + transport + OS al unui Iphone e de 75 dolari, iar pe la mine se vinde cu peste 700. Crezi ca daca nu exista o competitie reala, s-ar fi jenat sa iti vanda acelasi gunoi (sau pe cel din generatia trecuta) cu 1500?

Chestia cu procesele sunt o forma de marketing si de a face proces cu care nu-s convins ca e tocmai etica si morala, ci mi se pare nitel un abuz la justitie. Evident, nu doar Apple e capul rautatilor, si ceilalti se dau in judecata intr-o veselie. Eu de asta prefer sa cumpar de la chinezi care n-au treaba cu astea biggrin.gif

Dupa parerea mea strategia de marketing a celor de la apple se bazeaza (in mare, sa nu generalizam) pe clienti captivi, cam cum sunt clientii VW. Unii care n-au avut niciodata un telefon cu WM sau cu android insa STIU ca sunt mai proaste. Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa fi avut android inainte si sa fi renuntat la el pentru ca era prost si nasol (in afara sa zicem de KLM). Cand mai discut in cercul de amici despre astea, argumentele invocate sunt din articole din presa, nu din experiente personale.
Nu ca eu personal as fi mai breaz, eu unul sunt utilizator de Android nu pentru ca nu-mi place Apple (n-am avut niciodata iphone) insa eu sunt utilizator minimalist de smartphone, la limita blondelor, si la nisa asta de piata Apple nu ofera nimic, n-au modele entry level.
solmar
Hold your horses!

Piata se apropie de saturatie. Ce s-a intamplat cu Nokia se va intampla cu Iphone. Daca acum 2 ani Macul si derivatele lui au avut o explozie globala urmata de una bine gandita - piata chineza, acum a aparut concurenta. Si nu orice concurenta, ci aia naspa care sta la fiecare colt si vinde mai ieftin. Pe segmente fiecare concurent Apple e mai bun: unul are ecran mai bun, altul mai multe procesoare si mai bune, altul densitate de pixeli mai mare, altul memorie de ram mai mare, altul camera mai buna, altul bateria mai buna, altul incarcare solara, altul il face rezistent la apa, socuri... In cele din urma iphonul nu va putea tine pasul cu ceilalti si va ceda cate un segment. Poti sa te bati cu un concurent, cu doi dar nu cu toti. Trebuie sa fii mai bun, mult mai bun iar asta nu e un domeniu in care poti detine suprematia multa vreme. Va deveni un telefon bun dar nu cel mai bun. In prima etapa vor vinde mai ieftin pentru a tine piata, apoi fie se vor re-orienta fie vor deveni mediocri.
Repet: Iphonul, pardon Apple va urma traiectoria Nokia intr-un an, maxim doi. Desi e de asteptat sa invete din greselile altora si sa gaseasca alte nise de piata/produs. Nu trebuie sa-i plangem, sunt miliardari...
former_ozz
QUOTE
Asta inseamna de fapt ca au o rata de profit nesimtit de mare, intrucat la vanzari erau la barbotaj cu samsun si de vreo doua trimestre sunt chiar in urma. Ceea ce inseamna ca rata de profit e de 4 ori mai mare la unii decat la altii.


Ma intreb daca numerele alea includ si alte surse de profit, aplicatii de exemplu. Probabil nu ca n-ar fi fost o comparatie corecta.
Oricum rata de profit mare e data de controlul lantului de fabricatie, adica de cheltuieli mici nu de tragerea in tzeapa a consumatorului care acum are de unde alege.
Apple are volum enorm intr-un singur telefon. De unde rezulta citeva lucruri:
1. cheltuieli mici de design.
2. lantul logistic mai usor de pus la punct.
3. capacitate de negociere enorma (daca faci chipuri merita sa vinzi lui apple si cu profit 0 ca-ti stinge din costurile fixe si faci profit mai mare de la ceilalti clienti, plus prestigiu = marketing = vinzari)

Samsung poate vinde mai mult pe total dar vinde mai mult din 834 de modele (cifra din burta dar ordinul de marime probabil e corect) de unde rezulta volum mic la fiecare model si efort de design mare, deci cheltuieli mari.

Treaba e asemanatoare la laptopuro e greu sa faci unibody din aluminiu la pretul lui apple fara sa iesi in piedere.

QUOTE
punea ca pretul de fabricatie + transport + OS al unui Iphone e de 75 dolari, iar pe la mine se vinde cu peste 700.


Neah. Bill of materials la un iphone e ~250$, variaza in timp dar atit e la lansare. Asta inseamna numai suma hardwarelui, nu cheltuielile de R&D, nu pretul OS-ului si restul de software, nu servicile backend samd.
Oricum e irelevant.. prefer un produs bun care il costa pe producator 10% din pret decit unul prost care il costa 90%. Valoarea si pretul nu-s date de costul de fabricatie.
James Kilowatt
Absolut, sunt de acord. Insa eu nu cred ca piata reactioneaza strict rational. Foarte putini (cu mine in frunte biggrin.gif) cumpara un smartphone ca pe un frigider, si anume definind nevoile sau caracteristicile dorite si apoi cautand produsul care le satisface cu un pret minim. Exista o latura emotionala/impulsiva, plus lenea de a te adapta la un nou OS, si Apple profita din ea mai mult decat Samsungii, asta nu e o dovada ca un produs e mai bun sau mai avansat ci doar ca sunt implantati mai solid pe piata.

Probabil nici coreenii care acapareaza piata europeana de masini nu fac un profit prea mare deocadmata, insa odata implantati solid s-ar putea sa se schimbe asta (asa cum au facut-o si japonezii). Odata creeata o masa critica de clienti captivi si la Samsung (sau Google, Nexus) s-ar putea sa se schimbe si politica de preturi.

cifra de 75€ era scoasa dintr-o publicatie probabil finantata de Samsung biggrin.gif Nu mai tin minte la care din versiuni se referea.
Mircea104901
QUOTE (former_ozz @ Mar 19 2013, 04:36 AM) *
Oricum e irelevant.. prefer un produs bun care il costa pe producator 10% din pret decit unul prost care il costa 90%. Valoarea si pretul nu-s date de costul de fabricatie.

Asta nu inteleg eu la fanii Apple, de ce nu recunosc ca nu iPhone nu e cel mai bun, si ca exista pe piata produse mai bune (indiferent ca e Android,WP,Symbian,etc)?? Si sunt dispusi sa dea bani mai multi pe un produs inferior. Nu pot intelege decat daca argumenteaza: design, unde nu te poti c@c@ in gusturile oamenilor.
James Kilowatt
Tu crezi ca vei putea explica vreodata unuia care a avut pana acum toate cele 6 modele de Golf ca mai exista si alte masini pe piata, in afara de Golf 7? Pentru el Golful e referinta la compacte si toate celelalte sunt copii palide, indiferent cu cate cifre si argumente vii.
AlexTM
De ce ar trebui sa explici? Daca omul e fericit cu Golf (respectiv Iphone), de ce sa-ti impui punctul de vedere?
Omul alege cu sufletul, nu cu mintea si in fond nu e nimic rau in asta. Si eu, daca aleg o masina sau un telefon, ma doare in cot ca are tehnologie de 10 ani, atata vreme cat imi place si ma satisface. La o utilizare normala, asa cum fac marea majoritate a consumatorilor de telefoane sau masini, aproape orice existent pe piata e suficient. Ergo, e importanta ... culoarea, ca aia o vezi tot timpul.
Asa ca n-au decat sa numere altii core-urile si cache-ul sau turbina nu_stiu_cum (bineinteles, le multumim pentru efortul depus, caci astfel mentin competitia vie smile.gif si nu lasa firmele sa lancezeasca)
klm
CITAT(James Kilowatt @ Mar 18 2013, 06:19 PM) *
Pai acuma, cum ai vrea sa arate un telefon?
[...]
Ce ai fi vrut, ca androizii sa faca telefoane hexagonale doar ca sa nu semene cu apple care au brevetat forma patrata?

Acu' nu stiu cum esti tu insa eu cand ma uit la cele 4 telefoane si fara o decizie judecatoreasca vad ca doua dintre ele seamana leit; si nu e doar aspectul fizic (dreptunghi rotunjit, cu un buton in mijlocul partii de jos) ci si de felul in care arata interfetele celor doua: 4 randuri de aplicatii care se deruleaza + un rand care ramane acelasi in fiecare pagina.
Click to view attachment
Ma intreb de ce nu s-a sesizat nimeni in privinta lui HTC Desire care e tot un dreptunghiuri cu colturi rotunjite.
Ma intreb de ce Lumia 800 a primit felicitari pentru design, fiind tot un "dreptunghi".
CITAT(Mircea104901 @ Mar 18 2013, 06:54 PM) *
Klm - le diseci prea tare. Dupa tine trebuia sa ramanem la Nokia 3110?

Inovatie au fost antena interna, StarTack (primul shell), SE T65 (primul SE care a introdus ecranul color), sistemul foto implementat in Nokia N93, telefoanele BB cu tastaturi qwerty, Nokia N9 (cel fara butoane), Nokia 808 pureview, telefonul cu 2 ecrane dintre care unul e-ink si multe-multe altele.
Nokia 206 - aparut in 2012 - nu poate fi numit inovativ doar pentru ca are ecranul mai mare si de 16 ori mai multa memorie decat 3110 asa cum nici telefonul tau nu inoveaza nimic fata de Eluga.
CITAT(Mircea104901 @ Mar 18 2013, 06:54 PM) *
Si daca vorbesti de ecran FullHD la telefon ~5", cred ca ar trebui sa vezi unul, sa accesezi web/email/documente si dup-aia sa spui daca e necesar sau nu. Smartfonul nu mai e de mult doar un telefon, trebuie sa "te poti da pe net", sa deschizi documente, etc, mini munca de birou la purtator. Si au evoluat binisor.
De RAM e nevoie 2GB, pentru ca, continutul web e din ce in ce mai bogat, si pe un smartphone puternic nu o sa "te dai" doar pe pagina de mobil, ci pe cea de desktop, daca deschizi 4-5 taburi, ai nevoie de RAM, daca mai ai si Viber, WhatsApp, Line, Skype etc pornite pentru comunicatii - si ca sa nu le inchida OS-ul e nevoie de RAM, deci nu vad "de ce nu?" asa cum sustii, si sa te chinui sa "inghesui" totul in 512MB. Klm - pana si PC-urile au nevoie de RAM cand vorbim de continut HD.

Ecran FHD, fara a avea si sistemul optimizat sa afiseze corect obiectele pe ecran, inseamna sa te chiorasti ori Android (cu mici exceptii) nu este optimizat pt asta (am amintit in trecut de faptul ca pe Note 2 numarul de iconite care se pot pune pe ecran este identic cu numarul de iconite ce se pot pune pe ecranul telefonului meu (care e cu 2" mai mic), diferenta e ca la Note ocupa mai putin loc); de aia spuneam ca aplicatii scrise pentru 4-5" (telefon), scalate la 7-10" (tableta) arata ca dracu iar abordarea corecta este sa scrii aplicatii dedicate in functie de marimea ecranului. Nu zice nimeni ca displayul ala nu e mai bun insa s-au facut niste studii care au aratat ca ochiul uman nu distinge punctele atunci cand nr de ppi este peste 300 (nu retin cifra exacta insa este in jurul valorii de 300) deci tot ce e peste se adreseaza ori extraterestrilor, ori psihicului (prin intermediul marketingului); ca o paranteza, Samsung "a reusit" sa creeze exceptia de la aceasta regula cu ecranul de pe S3.

Eu am acum 7 taburi in Firefox pe PC; doua sunt cu niste aplicatii Java/Oracle, 1 cu Flash, 1 masini, 1 gmail, 1 google si un youtube cu un film FHD; RAM consumat de Firefox este de 271 MB.
Mai am deschise un explorer, un iexplorer si o aplicatie de baze de date Oracle (in spate Dropbox, Outlook, antivirus, Lightscribe, Nero etc); RAM total consumat este 1 GB (+1 GB memorie virtuala pe care acasa am dezactivat-o). Incarcarea maxima a procesorului a fost la 50% pe unul dintre nuclee, celalat fiind liber ca pasarea cerului.
Crezi tu ca acelasi tip de utilizare a telefonului (presupunem, aplicatiile respective nu merg decat pe PC) ar umple mai mult RAM?! Daca raspunsul este da, putem concluziona ca e din cauza faptului ca aplicatiile sunt proaste si nu din cauza ca chiar au nevoie de resursele respective (adica fix ce am spus in mesajul anterior).
CITAT(James Kilowatt @ Mar 19 2013, 08:59 AM) *
Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa fi avut android inainte si sa fi renuntat la el pentru ca era prost si nasol (in afara sa zicem de KLM).

Sincer sa fiu, umbland pe iOS nu am ajuns sa reanalizez Androidul; meritul ii apartine lui Lumia 800 din cauza caruia, folosindu-l cateva zile, am inceput sa ma uit mai atent si la diferentele dintre Androizi si 4S iar concluzia mea nu a putut fi decat una: Android e mai prost decat ambele insa e mai matur decat WP (aplicatii, feature etc).
CITAT(solmar @ Mar 19 2013, 10:33 AM) *
Pe segmente fiecare concurent Apple e mai bun: unul are ecran mai bun, altul mai multe procesoare si mai bune, altul densitate de pixeli mai mare, altul memorie de ram mai mare, altul camera mai buna, altul bateria mai buna, altul incarcare solara, altul il face rezistent la apa, socuri... In cele din urma iphonul nu va putea tine pasul cu ceilalti si va ceda cate un segment. Poti sa te bati cu un concurent, cu doi dar nu cu toti.

Apple are in momentul de fata (subliniez asta pentru ca facem analiza la acest moment) cea mai buna oferta de smartphone (adica tot pachetul hardware+software+servicii+beneficii) chiar daca nu are cel mai bun hardware sau cele mai mici costuri.
Ah, nu place unora - sa fie sanatosi (la fel cum le dorim sanatate celor carora nu le place Nexus); sa nu amestecam lucrurile.

JK, abordarea ta este una cu care nu sunt de acord. De exemplu eu nu am avut pana de curand vreun telefon Samsung insa am primit unul de la firma; m-am jucat si cu S, S2, S3 mini, Ace, shell mai vechi deci pot afirma in cunostinta de cauza faptul ca nu voi cumpara niciodata un telefon de-ale lor insa mi-ar fi fost usor sa ma hotarasc si numai din experienta pe care am avut-o cu telefonul primit. Unele firme acorda/acordau telefoane BB (sau ofera acces la mailul corporate doar pe BB). Si mai toti utilizatorii de varsta macar ca a noastra au avut Nokia.
Deci nu e ca s-a nascut lumea cu aifonu in mana (nici macar in US of A) ci ca a ajuns la o concluzie care momentan este cea mai corecta.
James Kilowatt
Ei, eu sunt de acord cu abordarea mea smile.gif Am spus de la bun inceput ca tu esti mai degraba o exceptie decat o regula, tu critici androizii din experienta proprie in timp ce eu vad multi care ii critica din ce au citit in almanahul cultivatorilor de mere. Iar categoria asta ar fi capabila sa cumpere iphone (sau apple in general) indiferent de argumente.

Faptul ca toata lumea a avut un Nokia e ca si cum ai spune ca toata lumea a avut in tinerete un Pegas. Insa apoi unii au avut Golf 2, 3, 4, si 6 iar altii au avut o Toyota, un Peugeot, o Alfa si un Opel. Care dintre cele doua categorii e mai dispusa sa ia Golf 7 proaspat lansat, fara macar sa incerce sa vada ce-a mai scos Citroen, Volvo sau Honda?
Asta nu inseamna ca Golfurile sunt proaste, poate sunt chiar mai bune decat multe dintre celelalte, insa asta e irelevant in cadrul discutiei noastre. Unul din aia ar fi inclinat sa ia Golf 7 indiferent de calitatile concurentei, chiar si daca alegerile anterioare sunt pe deplin rationale si justificate... sau poate cu atat mai mult daca alegerile anterioare ar fi fost complet rationale.
Mircea104901
Klm - o rezolutie buna a displayului iti permite sa vezi un PDF cu documente scanate (asa cum circula intens in zilele noastre) sau *.jpg-uri cu tot felul de documente fara a fi nevoit sa plimbi pagina stanga-dreapta incontinuu. Nu ma refer la documente tip text, care pot fi "reflow-uite". Mai sunt enervante si documentele paginate gen word, unde daca vrei sa vezi toata pagina nu poti fara o rezolutie corespunzatoare. Deci nu are nici o treaba cu OS-ul, eu vorbeam doar de display. Nu ma refeream nici la "numaratul pixelilor", care nu ma caracterizeaza. E drept ca pe unele ecrane ma deranjeaza sa vad pixelii (mai exact zona de delimitare intre ei, cum e la HTC One S) cand vreau sa citesc un document. La poze/filme nu e deranjant.
Si nu am zis nimic de Xperia Z cum ca ar fi inovat ceva, ci doar ca sunt printre primii cu display full HD (primii la care am avut eu acces). Un punct care imi place e ca e rezistent la apa, pentru ca pe ultimele telefoane le-am botezat fara sa vreau si am avut probleme cu difuzoarele, asa ca am scapat de grija asta.
Mie-mi place Sony pentru ca nu m-au dezamagit pana acum pe partea de hardware. Nu am avut probleme de fiabilitate gen placa defecta, baterie, ecran, etc. Bateriile tin mult in timp si isi tin capacitatea la fel dupa mai multi ani. Cu HTC-ul nu am avut experiente fericite din pacate. Samsung nu am avut, dar ma batea gandul la un S3 inainte sa vad ca Sony vor lansa Z-ul.
solmar
QUOTE (James Kilowatt @ Mar 19 2013, 05:46 PM) *
Ei, eu sunt de acord cu abordarea mea smile.gif


Unde e rubrica de citate celebre!?
James Kilowatt
Nu fii rau, asta nu e decat un semn ca n-am luat degeaba toate pastiele alea blink.gif
solmar
Deveneai si mai celebru daca nu erai de acord cu tine.... smile.gif Oricum o spui, esti celebru! Poate daca ezitai putin... beer.gif
HalbaSus
QUOTE
Cit despre telefonul mai naspa, tu probabil esti singurul om pe care il stiu eu care spune asta. Majoritatea oamenilor sint de opinie nu contrara, ci puternic contrara.


Cred ca e o chestiune de mediu, eu nu am auzit pe nimeni care sa fi trecut de la android la iphone, insa cunosc foarte multi care au facut pasul de la iphone la S2/S3.
In opinia mea iphone-ul se vinde din inertie, si are o inertie extrem de puternica, ca nu cumperi doar un telefon ci un ecosistem. Ai aplicatii, jocuri, incarcatoare, cabluri de date, diverse gadgeturi. Plus ca e obisnuinta posesorului de golf de care vorbea JK. E nasol sa schimbi.

QUOTE
Apple are in momentul de fata (subliniez asta pentru ca facem analiza la acest moment) cea mai buna oferta de smartphone (adica tot pachetul hardware+software+servicii+beneficii) chiar daca nu are cel mai bun hardware sau cele mai mici costuri.

*cough*bulshit*cough* hardware-ul e sub competitie (unii ar zice ca se compenseaza prin "built quality" care inseamna ca folosesc aluminiu in loc de plastic), softul e mult sub Android si doar ecosistemul mai mare il face sa fie mai bun decat softul de pe WP (desi aici e discutabil). In plus daca te uiti la evolutia iOS/iphone atunci e si mai grav. Iti dai seama ca telefonul tau va muri cam la fel de destept cum e acum. Nu pare probabil ca in urmatoarea versiune de iOS sa bage widgeturi, multi-windows sau integrare seamless ale softurilor 3rd party. Despre support hai sa fim seriosi ? La noi in oras a fost timp de vreo cateva luni un iStore (apoi s-a desfintat), dar nu am vazut sa aiba genius bar cu baieti destepti care sa iti repare iphoneul pe loc.

QUOTE
Ecran FHD, fara a avea si sistemul optimizat sa afiseze corect obiectele pe ecran, inseamna sa te chiorasti ori Android (cu mici exceptii) nu este optimizat pt asta (am amintit in trecut de faptul ca pe Note 2 numarul de iconite care se pot pune pe ecran este identic cu numarul de iconite ce se pot pune pe ecranul telefonului meu (care e cu 2" mai mic

1. Dar pe un ipad cate icoane incap pe un rand ?
2. Optimizare pentru full HD nu inseamna ca bagam neaparat mai multe icoane pe un rand (apropo asta e o decizie samsung de a pastra numarul de icoane, uita-te la un Nexus7 care are aceasi rezolutie cu Note-ul (1280x800) cate icoane are pe rand, cele mai multe launchere permit configurarea numarului de icoane/rand (tocmai mi-am setat telefonul sa afiseze 8 randuri si 8 coloane in app drawer... ubber cool, incap toate aplicatiile pe un singur ecran biggrin.gif), optimizare pentru rezolutie mai mare inseamna ca vezi toate chestiile la aceasi marime la care le vedeai inainte doar ca totul (in special textul) va fi mai clar si mai frumos.

QUOTE
Acu' nu stiu cum esti tu insa eu cand ma uit la cele 4 telefoane si fara o decizie judecatoreasca vad ca doua dintre ele seamana leit; si nu e doar aspectul fizic (dreptunghi rotunjit, cu un buton in mijlocul partii de jos) ci si de felul in care arata interfetele celor doua: 4 randuri de aplicatii care se deruleaza + un rand care ramane acelasi in fiecare pagina.


In primul rand hai sa nu discutam despre cum arata S1... in perioada aia iphone-ul nu stia sa faca multitasking... DELOC. Iar androidul era uratel, avea lag, si ecrane mici cu rezolutii de rahat... faptul ca app drawerul (deci nu home screenul) era copiat de la homescreenul iphone-ului e cea mai mica problema. Hai sa revenim la prezent si sa ne uitam la un iphone5 vs Galaxy Nexus (aka cel mai bun telefon din lume) sau LG Nexus 4 (aka al doilea cel mai bun telefon din lume) sau SGS3... Asta ca sa nu bag in discutie noile generatii cu ecrane FHD.
Diesel
Eu am citit pe interneti ca proiectul Android e cu vreo 6 luni mai vechi decat iPhone. La vremea respectiva Andy Rubin avea o jucarie cu tastatura qwerty. Supararea lui Steve Jobs a fost din cauza faptului ca Google a cumparat Androidul dupa ce colaborase cu ei la integrarea serviciilor. Apoi am citit ca din anumite motive legate de arhitectura, Androidul nu poate fi atat de fluid in lucrul cu interfata, asa cum este iOS. Dar toate astea sunt istorii.

Singurele avantaje pe care le pastreaza in continuare iPhone este camera foto (din opinii pe net) si ecosistemul aplicatiilor noi. Toate startup-urile de aplicatii mobile (vecinii lui ozz) scot intai produsul pe iPhone desi trebuie sa platesti o suma de bani ca sa devii developer, esti limitat la testarea open-beta si alte piedici d-astea care nu exista pentru Android.

Unii din voi au mentionat inovatia in materie de dispozitive mobile, formatul telefoanelor a intrat deja intr-un tipar bine stabilit. Inovatia continua sub alte forme. Avem Nike FuelBand, Pebble Watch si Google Glass (Apple si Samsung planuiesc si ei niste ceasuri, dupa Pebble). FuelBand are deja cateva iteratii, Pebble Watch tocmai s-a lansat iar Google Glass este visul (sau cosmarul) generatiei noastre. Deja nu poti gasi o stire despre Glass care sa nu mentioneze implanturi.

Eu apreciez foarte mult companiile care itereaza produsele in public. Care vorbesc despre planurile lor cu mult inainte de ceva concret si macar dau impresia de integrare a feedback-ului de la public. Apple si Microsoft nu fac asta, iar Google a reusit sa adune suficiente greseli, incat sa imi pierd increderea.
solmar
QUOTE (HalbaSus @ Mar 19 2013, 07:35 PM) *
Cred ca e o chestiune de mediu, eu nu am auzit pe nimeni care sa fi trecut de la android la iphone, insa cunosc foarte multi care au facut pasul de la iphone la S2/S3.
In opinia mea iphone-ul se vinde din inertie, si are o inertie extrem de puternica, ca nu cumperi doar un telefon ci un ecosistem. Ai aplicatii, jocuri, incarcatoare, cabluri de date, diverse gadgeturi. Plus ca e obisnuinta posesorului de golf de care vorbea JK. E nasol sa schimbi.


Aici nu e vina cumparatorului nici a fabricantului. Totul tine de politica tembela a operatorilor de telefonie mobila din Romania. Cand ai de ales intre un iphone (4 sau 5) la 100-200 de euro cand pe piata libera e 5-700 euro sau mai mult doar cu prelungirea abonamentului, in apropierea unei sarbatori: 1 sau 8 Martie, ziua nevestii, Paste sau Craciun atunci nu mai stai sa faci alegeri rationale. Stai ca iau HTC one sau astept Samsung IV sau noul Nexus... nu nene, cumperi Iphone si gata.
Iar daca campania e facuta bine (sper ca va aduceti aminte ca Orange a avut exclusivitate un an - aici inclin sa cred ca e rationament Apple nu Orange) si unii au iar ceilalti n-au, se pune presiune pe cumparator care e dispus sa cumpere produsul la care nu are acces. Voila!
Diesel
solmar, intrebare delicata: cand planuiesti sa schimbi telefonul si cam ce ai vrea sa fie?

e ok daca nu raspunzi smile.gif
solmar
Nu e delicata deloc. I4s-ul actual are deja ecranul putin bulit - o urma de presiune. Teoretic trebuia sa-l schimb de ziua mea si urma sa luam pe firma un I5, dar am zis pas. Daca nu se buleste de tot il voi ceda unui coleg (sunt cativa amatori). In schimb o pasarica mi-a spus zilele astea ca incepand cu 1 Aprilie scad preturile la telefoane (in toate retelele)... asa ca mai astept .

Acu-i acu: oscilez intre Nexus4 (mai ales ca vreau sa-mi iau tableta N7 sau N10, dupa ce iese urmatoarea serie) si HTC One. De la Samsung am avut primul model touchscreen, asa ca i-am injurat destul si nu tin neaparat sa repet figura cu S IV). N-am avut niciunul in mana sa ma joc cu el asa ca nu stiu la ce sa ma astept. Tableta da, am luat N7 sotiei asa ca am scarpinat-o putin. Inclin sa cred ca N4 va fi alegerea...
HalbaSus
[moment de spovedanie interioara]
Am jurat ca nu voi mai cumpara niciodata nici un produs LG (deja am cumparat suficiente televizoare si alte electrocasnice), si sub nicio forma NEVER EVER nu voi mai lua un telefon de la LG. Sa spun si de ce: primul meu telefon android a fost un LG Optimus One, un telefon entry level bunicel, am dat 9 euro pe el prelungind abonamentul existent, deci practic gratuit... venind de pe un htc cu windows mobile 6.5 a fost revolutionar... apoi, intr-un moment de neatentie a cazut sub rotile nemiloase ale touaregului si am trecut peste el... chiar atunci aparuse pe piata LG Optimus 2x, primul telefon dual-core... avea specificatii stelare pt vremea respectiva... trebuia sa-l am... si l-am luat... in prima faza, cand inca avea android 2.2 era un telefon chiar OK, tegra2-ul a fost si este un monstrulet de chip, camera foto era incredibil de buna pt standardele vremii, plus ca era PRIMUL TELEFON DUAL CORE for crying out loud... apoi povestea frumoasa s-a terminat, update-ul pt 2.3 intarzia sa apara... a aparut ICS 4.0... iar peste cateva zile am primit si eu update la 2.3 (yeey ?)... "upgrade-ul" la 2.3 care a fost cel mai prost ROM android vazut in viata mea, te facea sa iti urasti telefonul, era mai instabil ca o zi de primavara, era plin de bloatware, era si rusinos de tarziu aparut... sincer suspectez ca acel ROM a fost sponsorizat de apple, ca sa faca de rusine androidul. Nici macar comunitatea opensource nu prea avea alternative foarte bune, pentru ca desi codul sursa android e open-source, driverele pentru nvidia tegra 2 nu erau... Si oricum, nu ar trebui sa recurg la comunitatea opensource ca sa primesc update la ICS pentru un telefon varf de gama, care are un hardware incredibil de potent chiar si pentru standarde actuale (LG Optimus 2X cu tegra 2 scoate scor mai bun in benchmarkuri decat galaxy nexusul meu actual).
TL;DR: Am avut un LG Optimus 2x care a avut un suport software oribil desi avea hardware foarte potent, motiv pentru care am jurat ca nu mai cumpar telefoane LG in viata mea

Probabil intr-o decizie luata la betie (sau de marketingi), google a decis sa lanseze linia nexus cu cel ma netalentat producator de android, respectiv LG. OK, inteleg rationamentul, ca oricum ei se ocupa de software deci nu conteaza cat de prosti sunt programatorii de la LG... dar totusi... Bine, evident ca trebuia sa isi ia teapa si google-ul pentru decizia asta... daca in lumea cu apa calda (si magazine goagal) Nexus 4 e 300/350 euro in tarile fara magazine goagal pretul e undeva pe la 500 euro. Inca un motiv pentru care am spus ca NU voi lua LG Nexus 4 NICIODATA... NEVER....

... doar ca eu sunt un om slab si cu multe vicii... si mi-e greu sa ma tin de cuvant... motiv pentru care de curand am rugat o cunostinta care sta intr-o tara cu apa calda (si magazin goagal) sa imi comande un nexus4 (la rezonabila suma de 350 euro) pe care-l voi primi probabil la inceputul lunii viitoare.... am cedat... sunt un om slab sad.gif
[/moment de spovedanie interioara]
former_ozz
QUOTE
Asta nu inteleg eu la fanii Apple, de ce nu recunosc ca nu iPhone nu e cel mai bun, si ca exista pe piata produse mai bune (indiferent ca e Android,WP,Symbian,etc)?? Si sunt dispusi sa dea bani mai multi pe un produs inferior.


Cum se poate amagi cineva cu faptul ca "fanii" fac iphone cel mai vindut smartphone din lume? Fanii nu sint decit o mina de oameni. E ca la masini electrice, fanii niciodata nu vor putea face sa se vinda zeci de milioane de Tesla ca si Corolla. Sint citiva pasionati/geeks sau fraieriti de marketing care nu stiu sa adune 1 cu 1 care o sa fie mereu intre clienti dar fara valoare adevarata nu poti sa vinzi un produs in volum mare. Pretul nu stiu cum e in Romania, aici e fix la fel.

Lasind la o parte ca din pdv obiectiv singura concurenta petru apple vine de la android (symbian??? hahahaha, WP -poate are potential dar e inexistent a ora asta) si ca singura discutie e de fapt intre iphone si maxim vreo 3 modele cu android, si ca probabil de fapt numai S3/S4 sint de fapt concurenta, cum definesti mai bun? Ca deja trecem la fineturi care tin de ce foloseste omul pe telefon si cum. De exemplu iphone-ul are clar niste restrictii care fac sa nu fie o alegere pentru oricine are nevoie de port USB de exemplu sau mai stiu eu ce, deci aici e clar care e mai bun. Pentru altii e diferit, poate omul are nevoie de o aplicatie care exista numai pentru iphone. Poate cum se misca iphone il incalzeste pe el cel mai mult la inima. Poate ecosistemul in care e deja captiv si interctiunea cu macul de acasa il face sa nu vrea sa schimbe as amulte pentru ce? un telefon in cel mai bun caz cam la fel?

Daca prin "superior" tu intelegi CPU/pixeli/memorii cacamaca, in primul rind folosesti o metrica falsa. Daca iti bag o bucla infinita pe uin procesor foarte rapid tot la infinit sta blocat in ea. Deceaba ai 14 coreuri daca nici un software nu stie sa le foloseasca. Softul cu hardul sint un tot unitar care la apple e mai bine controlat cu pretul pierderii alternativelor. In al doilea rind chiar in conditii de viteza mai mari uzabilitatea e data de multe alte chestii. Chestii minuscule de genul lag cu 0.1ms mai mici cind dai cu mina pe ecran, cum se misca o fereastra cind o atingi, d-astea.

Am observat ca 80% din cei care spun ca apple e naspa n-au avut un obiect apple pe mina pentru 3 luni in viata lor. Ceilalti 20% au dreptate, dar nu-s parte din piata.

QUOTE
in perioada aia iphone-ul nu stia sa faca multitasking... DELOC.


Nu VROIA. Hai ma Halba tu intelegi ca sint niste compromisuri in inginerie, cistigi ceva pierzi altceva, si unde Jobs si Apple a luat atitudini foarte transante pentru ce au crezut ei ca e experienta optima pentru majoritatea. Uneori au avut dreptate, alteori au dat-o in bara.

QUOTE
Cred ca e o chestiune de mediu, eu nu am auzit pe nimeni care sa fi trecut de la android la iphone, insa cunosc foarte multi care au facut pasul de la iphone la S2/S3.


Si eu cunosc destui care lucreaza cu amindoua si nici nu se gindesc sa foloseasca android ca telefon personal.
Eu cred ca motivul pentru care in Romania se trece de la iphone la android e ca majoritatea nu cumpara aplicatii, iar la chestii gratis androidul e mai bogat si se pot face mai multe lucruri cu el.

@JK
http://www.isuppli.com/Teardowns/News/page...wn-Reveals.aspx

Initial eu citisem 250.
~25% BOM nu e iesit din comun deloc, multe produse electronice de pe piata au cost in jur de procentul asta (restul de bani se duc la marketing, magazin etc) poate in afara de cele care s-au "comotidizat" genul caluculatoarelor si al televizoarelor.
former_ozz
QUOTE
In primul rand hai sa nu discutam despre cum arata S1...


Unul din testele de la proces a fost sa li se arate diferitor oameni 2 telefoane si le-au confundat pentru ca Samsung a facut telefon nu intre forma generala dreptunghiulara ci special ca sa semene si poate fi confundat cu iphone. Nu e deloc la fel cu alte telefoane dreptunghiulare facute de altii care au individualitate.
Asta a fost o directie constienta in Samsung de care si Google a fost constient dupa cum a reiesit din documente unde Google le-a atras atentia ca seamana prea tare si sa schimbe ceva (nu s-a intimplat).
HalbaSus
QUOTE
Nu VROIA. Hai ma Halba tu intelegi ca sint niste compromisuri in inginerie, cistigi ceva pierzi altceva, si unde Jobs si Apple a luat atitudini foarte transante pentru ce au crezut ei ca e experienta optima pentru majoritatea. Uneori au avut dreptate, alteori au dat-o in bara.


Pe utilizatorul de rand nu cred ca il incalzea ca nu putea sa faca multitasking, copy/paste, din astea din motive de "atitudini transante" sau pt ca era de rahat procesorul (ca sa fie clar, eu sunt de acord cu tine, e clar ca lipsa copy/paste si multitasking de pe primele iphone-uri a fost o decizie constienta nu o greseala de genu "oh crap, we forgot about those..", doar ca asta face totul sa fie cu atat mai rau).

QUOTE
Eu cred ca motivul pentru care in Romania se trece de la iphone la android e ca majoritatea nu cumpara aplicatii, iar la chestii gratis androidul e mai bogat si se pot face mai multe lucruri cu el.

Din putinii utilizatori de iphone pe care ii cunosc, marea majoritatea aveau jailbreak/installo.us si aveau toate aplicatiile gratuite, si fara reclame. Intr-adevar cumparatul de software e inca o chestie exotica in Romania, insa nu cred ca lipsa softurilor gratuite ar fi indepartat pe cineva de iphone, mai ales ca multa vreme mergea site-ul jailbreak.me si nu trebuia sa ai nicio cunostinta tehnica sa ai access la "piata neagra" de softuri iOS. In plus media utilizatorului de smartphone nu foloseste tone de aplicatii: browser, facebook, mail, eventual cateva joace (dar din astea sunt gratuite multe si pe iOS). Principalul factor de migrare catre android a fost (cred eu) marimea ecranului. Lumea vrea ecrane mai mari, daca apple ar fi avut inspiratie lansa iphone 5-ul in 3 marimi (4, 4.5, 5), dar probabil nu au vrut sa calce in picioare chiar asa filosofia lui jobs asa ca au facut un pas mic-mic lungind putin telefonul.

QUOTE
Daca prin "superior" tu intelegi CPU/pixeli/memorii cacamaca, in primul rind folosesti o metrica falsa. Daca iti bag o bucla infinita pe uin procesor foarte rapid tot la infinit sta blocat in ea. Deceaba ai 14 coreuri daca nici un software nu stie sa le foloseasca. Softul cu hardul sint un tot unitar care la apple e mai bine controlat cu pretul pierderii alternativelor. In al doilea rind chiar in conditii de viteza mai mari uzabilitatea e data de multe alte chestii. Chestii minuscule de genul lag cu 0.1ms mai mici cind dai cu mina pe ecran, cum se misca o fereastra cind o atingi, d-astea.


Prin superior inteleg tot, pornind in principal de soft (diferentele hardware nu sunt atat de mari). Desigur ca asta cu softul e ca si cu butoanele de pe bord, tine de gusturi si preferinte personale nu e ceva cuantificabil cum e acceleratia 0-100. A doua diferenta semnificativa (si dupa cum ziceam aici cred ca apple a gresit) e marimea. Lumea vrea telefoane mai mari. De aceea consider ca S3/S4, Nexus4, HTC One, samd sunt telefoane mai bune decat iphone 5-ul. Au soft mai bun (subiectiv, dar pot argumenta) si au ecran mai mare. Diferentele hardware exista si ele, dar nu sunt atat de vizibile, iOS fiind un sistem mai primitiv si mai restrictiv nici nu are nevoie de asa multe resurse ca si android (da, da da, e si mai optimizat pt hardware-ul pe care ruleaza... mare smecherie sa faci un sistem care ruleaza pe un singur hw).

former_ozz
Halba, daca lumea ar vrea telefoane mari Note ar fi lider de vinzari, nu iphone, ori note se vinde in numere de nisa, eu cred ca am vazut unul in mina cuiva de vreo 2-3 ori in viata. Evident ca oricine vrea ecrane mari dar e un compromis si aici, trebuie sa-l mai cari si cu tine.

E ca la laptopuri. Evident ecranul mare e un lucru placut dar dezavantajul e mare si de aia nu se cumpara asa multe laptopuri de 17, probabil virful la vinzari e in zona 13-14-15", daca punem si tabletele si netbookiurile probabil media ecranului vindut scade semnificativ.

QUOTE
mare smecherie sa faci un sistem care ruleaza pe un singur hw).


Pai e ca la Lotus vs. Toyota LC... mare smecherie sa faci o masina care merge numai pe asfalt bun cind meseriasii fac o masina care merge peste tot. Si in rahatul ala de Lotus nici macar n-ai port USB3 sau DVD player sau LCD-uri in tetiere si suspensii d-alea pneumatice cu care sar negrii si jante invirtitoare.
Tu iti dai sema ca Apple de unul singur tine piept unei aliante din vreo 5 companii din care fiecare in sine e un nume gigantic plus alte multe mici? Apple care acum 10 ani era caca maca?
Mircea104901
QUOTE (former_ozz @ Mar 20 2013, 02:52 AM) *
Tu iti dai sema ca Apple de unul singur tine piept...

A tinut piept. Perceptia e gresita. Apple nu e singur pe piata asa cum si-ar dori. iFanii cred ca au impresia gresita ca cineva are ceva cu Apple (idee indusa de companie??). E problema lor daca nu reusesc sa faca fata concurentei. Si, btw, daca nu era Samsung, Apple nu ar fi avut procesoarele care le animeaza iGadgeturile. Procesoarele NU sunt dezvoltate de Apple, ci de Samsung. Apple a integrat procesorul Samsung cu alte module (radio,etc) si le-au iesit A-urile. Intreruperea relatiei survenita recent cred ca nu e prea buna pentru ei, in sensul ca vor apela la altii, si tot asa. Dependenta lor de alti producatori se va dovedi a nu fi buna pe termen lung. Stii cum e, Samsung a investit miliarde in facilitati proprii (imi aduc aminte numai una recenta de 2-3 mld pentru ecrane, parca anul trecut), in timp ce Apple a bagat banii in marketing si in banci. Nu stiu cine va avea de castigat.
HalbaSus
QUOTE
Tu iti dai sema ca Apple de unul singur tine piept unei aliante din vreo 5 companii din care fiecare in sine e un nume gigantic plus alte multe mici? Apple care acum 10 ani era caca maca?

Hai mai, acum vrei sa le plang de mila ? Astia ar putea cumpara Ungaria daca ar dori. Ca si model de business apple e foarte bun, eu vorbeam strict din punctul de vedere al utilizatorului, ca nu sunt actionar nici la samsung, nici la goagal nici la apple.

QUOTE
Halba, daca lumea ar vrea telefoane mari Note ar fi lider de vinzari, nu iphone, ori note se vinde in numere de nisa,

Daca lumea vroia telefoane mici atunci Note ar fi avut fix atatea vanzari cati jucatori profesionisti de baschet sunt... sau poate mai putine. In realitate Note/Note 2 au avut vanzari socant de bune pentru o paleta de ping pong. Stiu, o sa zici ca cele 10-20 de milioane de Note-uri vandute sunt caca maca pe langa sutele de milioane iphone-uri vandute... insa gandeste-te ca o phableta care nici macar nu incape in majoritatea buzunarelor de oameni normali a fost cumparata de vreo 20 de milioane de oameni (Note I si Note II)... Note e o extrema, e ca si cum la ora asta ar cumpara cineva 20 de milioane de smartphone-uri de 500 euro cu ecran de 2"...

QUOTE
Pai e ca la Lotus vs. Toyota LC... mare smecherie sa faci o masina care merge numai pe asfalt bun cind meseriasii fac o masina care merge peste tot. Si in rahatul ala de Lotus nici macar n-ai port USB3 sau DVD player sau LCD-uri in tetiere si suspensii d-alea pneumatice cu care sar negrii si jante invirtitoare.


Daca ar exista sute de dezbateri pe forumuri, bloguri, baruri, etc... in care lumea s-ar certa cine e mai rapid pe circuit: Lotus sau Toyota LC. Atunci eu cred ca Lotusul ar avea o problema foarte mare. Si cred ca faptul ca Apple o companie cu resurse nelimitate, care se concentreaza pe un singur telefon, lansat odata pe an (nu la intervale de 3-4 luni), scoate un telefon care sa concureze in mod direct (si sa piarda in opinia mea, si a multor altora) cu companii care scot cate 50 de telefoane pe an, si pe care ruleaza un sistem de operare care mai ruleaza pe inca 500 de device-uri... well... da... Apple e un Lotus care scoate Elise-uri mai lente decat Toyota Land Cruiser tongue.gif.

Eu in tinerete mai programam diverse chestii... din hobby... nu ma platea nimeni. Faceam niste programe superbe (ok, defapt nu erau superbe ca aveau interfata CLI dar faceau chestii interesante) care functionau doar pe calculatorul meu. Ca sa functioneze si pe alte calculatoare era nevoie de minim 30 de minute de configurari, instalat diverse librarii, etc... Le faceam asa pentru ca eram lenes si nu foarte talentat la programare. Asta e principalul motiv pentru care la ora asta nu sunt un fel de Zuckenberg mioritic biggrin.gif. Nu spun neaparat ca Apple nu ar fi putut crea un iOS care sa mearga pe orice fel de device cu procesor ARM, sunt convins ca nici nu a vrut asa ceva niciodata, insa cu siguranta e mult mai dificila abordarea pe care a mers Android, iar faptul ca la ora asta au performante similare (ca sa nu intram in "lista lunga de chestii pe care le stie face androidul dar nu le stie iOS-ul") dovedeste ca Androidul e mai maleabil si mai dispus spre evolutie decat iOS-ul, care de multe ori e prizonierul propriilor limitari (exemplu: scalarea rezolutiei, in ecosistemul apple nu pot sa apara rezolutii noi pe care aplicatiile sa se adapteze automat, in android majoritatea aplicatiilor merg de la rezolutii de 480x320 la 1920x1080 fara sa-ti puna dungi negre pe margine).



solmar
In ce priveste aplicatiile platite pe Apple nici eu (de fapt nimeni) nu sunt fan si nu ma grabesc sa scot bani din buzunar pentru ele. Cred ca nu am cheltuit mai mult de o suta pentru ele in cei 3-4 ani de cand am tilifoane de la Apple - din care fo' 70 pe igo.. Dar si problema asta au rezolvat-o: de vreo doua luni Apple ofera gratis o aplicatie zilnic. Cateva sunt chiar interesante.

E o lupta intre producatori pentru o nisa cat mai mare din piata. Afacere inseamna sa vinzi la multi (la milioane/miliarde) produsul tau. Afacere buna e sa vinzi scump si sa pastrezi piata. E o mare diferenta intre Coca Cola, Pepsi, McDonalds si Apple. Primii vind ieftin si mult, ultimul vinde scump si mult raportat la piata.

Acum Apple e la punctul maxim sau a fost in ultimii doi ani. Punctul asta nu poti sa-l mentii multa vreme. Parerea mea (cu care trebuie sa fiu de acord) e ca Apple va urma soarta Nokia in 2-3 ani de acum. Probabil vor ramane pe piata dar cu o cota de nisa - un maxim 20%, ceea ce ar fi corect. Si repet, nu e cazul sa le plangem de mila celor de la Apple.
HalbaSus
20% dintr-o piata nu e cota de nisa. E o cota foarte buna.
Si nu va urma soarta nokia, nokia nu avea nici un ecosistem dincolo de incarcatoare. Apple are. Si nu e un lucru rau. Eu nu vreau ca apple sa arda in flacari sau sa fie mancat de faliment. E nevoie de jucatori seriosi pe piata, si la ora actuala sunt 2 jucatori importanti: apple si combo-ul Google - Samsung & co.
James Kilowatt
Eu am cheltuit 8.98 euro pentru aplicatii Android: 4.99 pentru Torque si 3.99 pt Swiftkey.

Cum ziceam insa sunt un utilizator light care ar fi interesat de un Sandero. Apple nu ofera Sandero, iar Samsung ofera o Skoda Citigo mai mica, mai slaba si mai scumpa decat Sandero. Asa ca mi-am luat Geely biggrin.gif

Totusi paralela cu masinile e putin riscanta deoarece de la o generatie la alta diferentele sunt mult mai mari. Daca masinile ar evolua la fel de repede ca telefoanele, un Briliance din 2013 ar spulbera pe circuit un M3 din 2009, chiar daca ar avea mai multi greieri de nou decat are un BWM de 5 ani.
solmar
Ce vreau eu sa spun e ca Apple va scadea de la 80% la 20% - poate nu sunt astea cifrele exacte, dar in mare asta va fi caderea in opinia mea. Spre deosebire de Nokia [care au lucrat la scaderi de costuri (care scaderi nu pot merge la infinit) nu la cercetare/produse noi] nu cred ca vor bate pasul pe loc. Sunt mult mai flexibili si orientati spre cercetare/alte domenii: Icar, Iship, televizoare, ceasuri, bla-bla. Vor atenua pierderea sau reculul din Iphone/Imac, etc cu celelalte domenii in care au inceput sa investeasca. Cand vor pierde piata de telefoane le vor vinde mai ieftin. La tablete sunt fara indoiala plasati ceva mai bine - desi se canibalizeaza vanzand in acelasi timp de la Ipad1 la Ipad4 plus mini Ipad, evident la alte preturi. In fine, poate e o strategie si asta: sa umpli piata cu produsele tale. Numai ca perfuti moral cumparatorul daca ii dai 10 optiuni la acelasi produs. Average buyer nu mai stie ce sa aleaga. Cel cu bani in buzunar alege ultimul produs, dar cel care face economie pentru a cumpara un produs are mult prea multe optiuni la care se adauga si produsele concurentei. Pe de alta parte, orice individ ajunge la saturatie la un moment dat. Dupa ce ai condus toata viata (10-20 de ani) masini nemtesti parca iti vine sa te urci si intr-una japoneza. Extrapoland, cu mine ca exemplu: dupa ce am avut parte de Microsoft din anii '90 pana acum vreo 5-6 ani, am vrut o schimbare, asa ca am luat si niste produse Apple. Si dupa cca 5 ani a intervenit obisnuinta - ar merge o schimbare!

ps - In acesti ultimi 5 ani am mers in paralel cu Windows/Microsoft si Mac/Apple.
klm
CITAT(James Kilowatt @ Mar 19 2013, 05:46 PM) *
Faptul ca toata lumea a avut un Nokia e ca si cum ai spune ca toata lumea a avut in tinerete un Pegas.

Dupa ce folosesti un telefon facut din materiale (chiar plastic) atent selectate (nu ma refer la 8800 ci la banalul, de acum, inox din seria business de la Nokia, P-urile lui SE etc) ti-e greu sa inghiti rahatul folosit de Samsung in telefoanele despre care spun ca fac parte din clasa high.
E ca si cum, in locul Pegas-ului care a umblat prin toate hartoapele, pe care l-ai spalat si ai plecat cu el la serviciu, ai alege o cursiera din... plastic. Sigur ca merge mai repede insa se indoaie si scartie.
CITAT(Mircea104901 @ Mar 19 2013, 06:05 PM) *
Klm - o rezolutie buna a displayului iti permite sa vezi un PDF cu documente scanate...

Mircea, cred ca nu m-am exprimat eu foarte bine (desi sunt sigur ca am mai spus o data acest lucru): ecranul tau este mai bun decat al lui Xperia T (care e mai bun decat al lui Xperia J care e mai bun decat a lui Xperia 2 care e mai bun decat al lui Xperia), telefonul tau este mai bun decat majoritatea celor existente la momentul acesta pe piata dar nu e nimic revolutionar la el; urmatorul xperia probabil va fi extra FHD, urmatorul super extra FHD etc; asta nu inseamna decat evolutie. Eu am avut Ericsson si SE; nu stiu cum sunt Sony insa despre suedezi si despre joint-venture-ul cu japonezii doar cuvinte de lauda.
Pe de alta parte Nokia a inovat ecranele odata cu L920, introducand o tehnologie care permite utilizatorilor sa foloseasca telefonul cu manusi.
Mergand pe firul istoriei, si Apple a inovat ecranele prin conceptul cunoscut acum ca Retina (ecrane pe care ochiul liber nu distinge punctele individuale - cu peste 300 ppi).

CITAT(HalbaSus @ Mar 19 2013, 07:35 PM) *
In opinia mea iphone-ul se vinde din inertie, si are o inertie extrem de puternica, ca nu cumperi doar un telefon ci un ecosistem. Ai aplicatii, jocuri, incarcatoare, cabluri de date, diverse gadgeturi.

Pai asta ziceam si eu: cand cumperi un smartphone, cumperi si o serie de servicii cu care vine iar pachetul oferit de Apple inca ocupa prima pozitie dpdv al beneficiilor pentru utilizator.
Sa luam o extrema ca sa subliniem ideea: Vertu - telefoanele din tinichea, piele si dotate cu Symbian, vandute la 10-20k euroi; cumparatorul nu ia asa ceva pentru sistemul revolutionar de operare ci [si] pentru serviciile asociate acestuia (preturi preferentiale, produse exclusive, membership in anumite cluburi, concierge etc); asa si cu Apple: de exemplu daca ti se strica anumite componente, primesti un telefon nou (uneori pe loc), nu ti se repara absolut nimic. Aplicatiile mobile apar prima data pentru ios, nu ti se indoaie capacul carcasei prin buzunare si altele.
CITAT(HalbaSus @ Mar 19 2013, 07:35 PM) *
Nu pare probabil ca in urmatoarea versiune de iOS sa bage widgeturi, multi-windows sau integrare seamless ale softurilor 3rd party.

M-ati spart cu widget-urile; daca tin eu bine minte pe calculatoare au disparut la fel de repede precum au aparut (prin Vista daca nu ma insel si prin KDE 3 sau 4); Windows a trecut la tiles, iar Linux la Gnome.
Widgeturile - dpmdv - sunt pe moarte, dragi prieteni (chiar Google le omoara; nu aveti decat sa va uitati pe ultimele aplicatii dezvoltate)!
CITAT(HalbaSus @ Mar 19 2013, 07:35 PM) *
In primul rand hai sa nu discutam despre cum arata S1... in perioada aia iphone-ul nu stia sa faca multitasking... DELOC.

Deci SGS copia un telefon care nici macar nu stia sa faca multitasking?! WTF, mah Halba!
CITAT(solmar @ Mar 19 2013, 08:21 PM) *
Totul tine de politica tembela a operatorilor de telefonie mobila din Romania. Cand ai de ales intre un iphone (4 sau 5) la 100-200 de euro cand pe piata libera e 5-700 euro sau mai mult doar cu prelungirea abonamentului, in apropierea unei sarbatori: 1 sau 8 Martie, ziua nevestii, Paste sau Craciun atunci nu mai stai sa faci alegeri rationale. Stai ca iau HTC one sau astept Samsung IV sau noul Nexus... nu nene, cumperi Iphone si gata.

iPhone este mult prea scump in Romania pentru ce abonamente incearca operatorii sa bage pe gat utilizatorilor; eu, de ex, in acest moment nu dau 200 de euro pe 4S cu ab de 50 euro (cand in MB e moaca iar in Germania 100).
De aia cumpara lumea Android: caco sta mai putin sa-ti iei un telefon cu frecustici pe ecran "ca aifonu"; de aia cumpara [unii] boi petarde gen Ace si apoi se intreaba de ce nu au spatiu sa instaleze cicken invaders sau angry birds.
CITAT(former_ozz @ Mar 19 2013, 10:47 PM) *
Daca prin "superior" tu intelegi CPU/pixeli/memorii cacamaca, in primul rind folosesti o metrica falsa.

Perfect de acord; faceti un test simplu: luati nepotul S4-ului sau a Nexusului, mai puneti-i 2 GB de RAM si inca vreo 2 procesoare si incercati sa faceti browsing mai repede ca pe iPhone; in 99% din cazuri nu veti reusi.
Au fost facute teste intre WP si Android ca sa se stabileasca de ce unul pare buttery smooth in timp ce al doilea se poticnea si s-a descoperit ca o parte din secret era de ordin vizual (pe langa constructia limpede a interfetei exista mici tweakuri; placuta incepea sa se miste, sa para ca face ceva chiar inainte de a porni aplicatia; chestii simple care nu pot fi implementate pe ce inseamna acum Android dar care ofera un grad ridicat de confort utilizatorului).
CITAT(Mircea104901 @ Mar 20 2013, 10:03 AM) *
Dependenta lor de alti producatori se va dovedi a nu fi buna pe termen lung. Stii cum e, Samsung a investit miliarde in facilitati proprii (imi aduc aminte numai una recenta de 2-3 mld pentru ecrane, parca anul trecut), in timp ce Apple a bagat banii in marketing si in banci. Nu stiu cine va avea de castigat.

Eu zic ca Apple.
De ce sa faci procesoare, daca nu te pricepi la asta? Ai nevoie de buget, R&D, know-how etc; lasa-l pe Intel s-o faca (am amintit de el pentru ca, dupa toate aparentele, Apple a stopat comanda de procesoare ls Samsung si va colabora cu Intel) iar tu integreaza cele mai potrivite componente in produsele tale.

Prea multa pasiune pentru prea putine beneficii, dragi prieteni! smile.gif
solmar
QUOTE
iPhone este mult prea scump in Romania pentru ce abonamente incearca operatorii sa bage pe gat utilizatorilor; eu, de ex, in acest moment nu dau 200 de euro pe 4S cu ab de 50 euro (cand in MB e moaca iar in Germania 100).
De aia cumpara lumea Android: caco sta mai putin sa-ti iei un telefon cu frecustici pe ecran "ca aifonu"; de aia cumpara [unii] boi petarde gen Ace si apoi se intreaba de ce nu au spatiu sa instaleze cicken invaders sau angry birds.


Asta se aplica persoanelor fizice. La firme (unde lucreaza aceleasi persoane fizice) au alte politici. Iti dadeau abonament de 15-20 eur/luna pe un an sau pe doi si terminale ieftine. Acum au schimbat putin politica - merg pe abonamente foarte ieftine si au ridicat preturile la terminale. De ce spun asta? Pentru ca acum un an si ceva am cumparat I4S cu doar 200 de euro. Sper sa se inteleaga oferta actuala pt firme. Iar la multinationale costurile sunt si mai mici.

iPhone 4S iPhone 5 Pret
599 749 liber
545 663 prelungire 12 luni
515 639 prelungire 24 luni
249 369 prelungire 24 luni + optiune noua internet smartphone 12 eur
James Kilowatt
QUOTE (klm @ Mar 20 2013, 05:08 PM) *
... faceti un test simplu: luati nepotul S4-ului sau a Nexusului, mai puneti-i 2 GB de RAM si inca vreo 2 procesoare si incercati sa faceti browsing mai repede ca pe iPhone; in 99% din cazuri nu veti reusi...


Asta e o chestie masurabila, se pot face benchmarkuri care sa fie independente de platforma gen http://peacekeeper.futuremark.com/
HalbaSus
QUOTE
Dupa ce folosesti un telefon facut din materiale (chiar plastic) atent selectate (nu ma refer la 8800 ci la banalul, de acum, inox din seria business de la Nokia, P-urile lui SE etc) ti-e greu sa inghiti rahatul folosit de Samsung i

Da' ce pretentii de valutist ai... Am tot auzit asta ca "samsung e naspa ca e plastic si nu e din pluraniu sau ceva exotic"... E un telefon, singurul mod in care va deveni sexy e daca bagi pornoshaguri pe el... si chiar si atunci nu conteaza materialul din care e facuta carcasa. Plasticul e usor si rezistent, sticla e sensibila si grea (da, da, stiu, tocmai mi-am comandat un telefon cu spatele de sticla, feel free to mock me), aluminiul se zgaraie si se deformeaza usor. Orice inginer ti-ar spune ca materialul ideal din care sa faci un smartphone e plasticul (scuzati, policarbonat, ca sa fiu technically correct)... dar nuuuuu... mai bine ne luam telefoane din sticla si aluminiu, pe care apoi le protejam bine de tot intr-o husa de silicon ca sa nu se sparga.
Comparatia cu generatiile nokia din inox sau orice alt "dumbphone"-uri cu materiale de calitate, nu e potrivita, la un telefon la care 60% din telefon e reprezentat de butoane, e important sa se simta "altfel"... smartphone-urile actuale sunt "un LCD cu ceva imprejur", de multe ori "acel ceva imprejur" e husa de silicon, si chiar si daca nu e, daca ai timp sa te gandesti la materialul care inconjoare LCD-ul inseamna ca telefonul are prea mult lag.

QUOTE
Pai asta ziceam si eu: cand cumperi un smartphone, cumperi si o serie de servicii cu care vine iar pachetul oferit de Apple inca ocupa prima pozitie dpdv al beneficiilor pentru utilizator.

Daca cablurile de incarcare patentate si scumpe poit fi numite un beneficiu al utilizatorilor atunci ai dreptate...

QUOTE
de exemplu daca ti se strica anumite componente, primesti un telefon nou (uneori pe loc), nu ti se repara absolut nimic.

Cred si eu ca nu se chinuie multi sa desfaca unibody-ul ala de rahat, dar totusi intuitia imi spune ca daca ti se strica iphone-ul trebuie sa te duci la orange sau vodafone... care nu stiu sa aiba customer care special pt clientii de iphone (daca au, ma duc si ii dau in judecata si ma imbogatesc tongue.gif ). Iar daca ti-ai luat iphone-ul direct dintr-un iStore inseamna ca probabil iti permiti oricum sa-l schimbi de cate ori vrei tu. In plus sansele ca un smartphone sa se strice inainte sa il schimbi pt ca te-ai plictisit de el sunt destul de mici.

QUOTE
Aplicatiile mobile apar prima data pentru ios, nu ti se indoaie capacul carcasei prin buzunare si altele.

Angry Birds Star Wars a aparut prima data pe android, si chiar si pentru restul aplicatiilor nu mai suntem in 2010... Nu exista soft serios care sa nu aiba varianta pe android (sau inlocuitor).
Despre indoitul carcasei probabil ai dreptate... dar prefer sa se indoaie carcasa (si sa-si revina) decat sa se zgaraie aluminiul de la IP5 sau sa se crape sticla de la IP4. (Btw, eu umblu de cateva luni cu Samsung Galaxy Nexus in buzunar fara husa si fara folie, l-am scapat pe jos pe beton, l-am purtat in buzunar impreuna cu cheile, l-am trantit de nenumarate ori de pe noptiera, si daca nu il iei la analizat cu lupa nu are nici un semn de uzura... deja ma gandesc ce o sa fac cu Nexus4 si al sau spate de sticla, nu mai vreau sa revin la prezervative pentru telefoane, dar s-ar putea sa fiu nevoit)

QUOTE
M-ati spart cu widget-urile; daca tin eu bine minte pe calculatoare au disparut la fel de repede precum au aparut (prin Vista daca nu ma insel si prin KDE 3 sau 4); Windows a trecut la tiles, iar Linux la Gnome.
Widgeturile - dpmdv - sunt pe moarte, dragi prieteni (chiar Google le omoara; nu aveti decat sa va uitati pe ultimele aplicatii dezvoltate)!

Citeste dincolo de widgeturi, am vorbit si de multi window si de integrare seamless cu orice fel de aplicatii (nu doar cele care au primit binecuvantarea apple). Cum ar fi windows-ul fara sa ai Open with... si "set as default" ? Cum ar fi ca toate linkurile sa se deschida cu Internet Explorer ? si widgeturile sunt utile. Cum pornesti lanterna pe iphone dintr-o singura apasare si sa ramai pe homescreen ? pornit/oprit: wifi/bt/date/gps dintr-o atingere ? Si pana la urma eu am dat 3 exemple de chestii pe care Androidul le poate face iar iOS nu (iar daca am chef enumar minim 20-30), insa ce stie sa faca iOS dar nu stie sa faca androdul ? (Nu, chestia cu .zip-urile nu tine, poti sa downloadezi si sa deschizi zip-uri fara sa rootezi telefonul si fara sa ai vreo pregatire extrem de speciala... cat de greu e sa intrii pe gmail din browser (nu din aplicatia nativa) sa dai download si apoi sa deschizi fisierul cu un file explorer (file explorer, uite inca inca o chestie care nu exista pe iphone tongue.gif).
BTW: widgeturile pe calculatoare sunt inutile, pt ca nimeni nu isi vede desktop-ul de mai mult de 2 ori pe zi (ca doar ai alt+tab si taskbar, de ce ai reveni la desktop vreodata ?) la telefoane e cu totul altceva, iar "tiles"-urile sunt o denumire de marketing pt widgeturi.

QUOTE
Deci SGS copia un telefon care nici macar nu stia sa faca multitasking?! WTF, mah Halba!

Da, samsung galaxy S a copiat homescreenul iphoneului cand a facut app drawerul. De ce a facut asta ? pentru ca iphone-ul era popular si vroia sa-l imite si sa aiba succesul lui, sau cum zicea (cica) CEO-ul de la Zyng: "I don't want any fuckin' inovation, just do whatever the competition does until you get their numbers". Faptul ca a copiat elemente de design de la iphone nu inseamna ca a copiat defectele iphoneului acelor vremuri. Plus ca de ce naiba m-ar interesa pe mine in 2013 ce a facut samsung in 2008 ? Azi SGS3/4 nu mai copiaza deloc iphone-ul, si nu pentru ca nu ar vrea... ci pentru ca nu mai are pe cine.

"Perfect de acord; faceti un test simplu: luati nepotul S4-ului sau a Nexusului, mai puneti-i 2 GB de RAM si inca vreo 2 procesoare si incercati sa faceti browsing mai repede ca pe iPhone; in 99% din cazuri nu veti reusi."

Deci tu zici ca daca iau primul nexus, ii pun un Tegra 3 si 2 GB ram nu o sa mearga bine ? Ah, da, practic un telefon cu tegra3 si 2 gb ram ar fi ceva mai puternic decat Nexus7, dar nu eu am facut regulile... si am pus doar un singur procesor in plus, nu 2...

QUOTE
De aia cumpara lumea Android: caco sta mai putin sa-ti iei un telefon cu frecustici pe ecran "ca aifonu"; de aia cumpara [unii] boi petarde gen Ace si apoi se intreaba de ce nu au spatiu sa instaleze cicken invaders sau angry birds.


Aia de ziceam eu ca au trecut pe Android, sunt oameni care inainte aveau iphone4 inainte, si nu erau deloc stramtorati financiar, si nu erau nici geeks (ca atunci nu si-ar fi luat iphone din start), si nu au trecut pe Ace ci pe S2 si S3. Desigur exista categoria care isi iau "telefon cu frecat de ecran" la 1 euro, si apoi injura androidul ca e lent.

QUOTE
Prea multa pasiune pentru prea putine beneficii, dragi prieteni!

Pai tocmai ca suntem intre prieteni, daca eram pe un forum de SUVisti le recomandam la toti iphone, ca merita ! tongue.gif
solmar
Stopjoc! Eu inca am ifon... La ce "nevoi" am eu: sa-mi citesc/fwd/trimit niste emailuri, sa ma dau pe net, sa mai fac o poza pt nevoi tehnice (fara mari pretentii la calitate), e mai bun la inregistrari decat la poze, sa ma joc 2-3 ore odata pe an, sa scriu pe forum cand mi-e lene sa o fac la un computer normal, sa vad un filmulet pe yutub, sa vorbesc la telefon, sa dau cate un sms din cand in cand, sa citesc o carte (am citit si una despre cat de ticalos e base, sic), sa mai intru pe cate-o aplicatie linkedin, facebook, sa-mi pun alarma sa sune dimineata si cand am de luat pastilele, etc - e ok si un ifon. Probabil ca dpdv-ul asta I5 ar fi mai bun ca te cam chiorasti la I4. Daca il cumperi si relativ ieftin atunci n-ai de ce sa fii stresat.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.