Automobilul pur electric Audi PB18 e-tron întruchipează o viziune radicală a automobilului sport de înaltele performanţe de mâine. Lat şi scund, vizibil inspirat din tunelul aerodinamic şi de pe pista de curse, prezenţa sa semnalează fără echivoc că este predestinat să împingă limitele. Proiectul şi designul au fost create la noul studio Audi de design din Malibu, California. Aici designul mărcii este actualizat în permanenţă, fiind pregătit pentru viitor. Conceptul tehnic de la baza prototipului PB18 e-tron beneficiază de numeroasele victorii repurtate de marca Audi la Le Mans. Experţii de la Audi Sport GmbH, subsidiara responsabilă de automobilele Audi de înalte performanţe, s-a ocupat şi acum de implementare. Abrevierea "PB18 e-tron" provine de la locul premierei, Pebble Beach, precum şi de la ADN-ul tehnic pe care prototipul îl are în comun cu bolidul LMP1 de curse, Audi R18 e-tron, cunoscut pentru succesul său.
Încă de la prima privire, Audi PB18 e-tron îşi dezvăluie înrudirea cu un alt concept spectaculos al mărcii: Audi Aicon din 2017. Este vizibil în elementele caracteristice de design, precum geamurile laterale aplecate în parte superioară spre interior, precum şi pasajele roţilor extrem evazate. Cele două prototipuri din 2017 şi 2018 împărtăşesc şi sistemul electric de propulsie, având ca acumulator de energie o baterie de tip solid-state.
Totuşi, sunt aşezate la poluri opuse, din punctul de vedere al scopului lor de utilizare. Astfel, Aicon este un automobil de lux, complet automatizat, conceput pentru distanţe lungi - practic un business-jet pentru şosea. În schimb, PB18 e-tron a fost conceput de către creatorii săi ca un bolid radical pentru pista de curse şi pentru şosea. Lista sa de specificaţii este completată cu un caracter extrem de dinamic şi emoţional.
![]() |
Parametrii, precum puterea de propulsie, acceleraţia laterală şi ergonomia perfectă determină fiecare detaliu. Iar orientarea spre pilot atinge niveluri nemaiîntâlnite.
Denumirea internă a proiectului în lucru a fost "Level Zero", pentru a diferenţia explicit modelul de nivelurile 3, 4 şi 5 de autonomie pe care se concentrează în prezent Audi. La bordul modelului Audi PB18 e-tron, pilotul este cel care controlează direcţia şi calcă pedalele de acceleraţie şi frână. Astfel, la bord nu există sisteme complexe de condus autonom şi nici funcţii de confort care ar creşte greutatea. În schimb, la bord găsim scaunul pilotului şi planşa de bord, integrate în carcasa monococă, glisantă lateral. Când bolidul este ocupat de o singură persoană, monococa poate fi poziţionată central în maşină, asemeni unui monopost: poziţia perfectă pentru pista de curse. Această flexibilitate este posibilă, nu în ultimul rând, datorită sistemului by-wire implementat pentru direcţie şi pedalier. Astfel nu este necesară o conexiune mecanică a elementelor de comandă.
Gael Buzyn este directorul studioului Audi Design Loft din Malibu, unde a luat naştere Audi PB18 e-tron. El descrie cel mai important aspect al specificaţiilor: "Intenţia noastră a fost de a oferi pilotului o experienţă de care altfel poate avea parte doar într-un automobil de curse precum Audi R18. De aceea, am dezvoltat interiorul pornind de la poziția centrală a pilotului. Dar totodată, am urmărit, de asemenea, să-i conferim modelului PB18 e-tron calităţile necesare utilizării cotidiene, nu doar pentru şofer, ci şi pentru un eventual pasager."
Când monococa pilotului este glisată în lateral, de unde PB18 e-tron poate fi condus în condiţii uzuale, asemeni unui automobil obişnuit de şosea, se creează spaţiu şi pentru un pasager. Lângă scaunul şoferului poate fi accesat un scaun adiţional. Acesta este integrat în poziţie joasă, aproape de asfalt şi este echipat cu o centură de siguranţă cu prindere în trei puncte. Şoferul beneficiază de poziţia laterală a scaunului şi la urcarea în maşină şi la coborâre.
![]() |
Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!