No SSO cookie

Care este limita între amendă şi dosar penal dacă şofezi sub influenţa băuturilor alcoolice?

voteaza
(0/ 0)
Care este limita între amendă şi dosar penal dacă şofezi sub influenţa băuturilor alcoolice?
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Consumul unor vinuri de calitate nu are nimic în comun cu viciul şi nici nu poate fi pedepsit de vreo lege în vigoare în România, atât timp cât se consuma cu măsură şi nu determina fapte care contravin normelor legale. Un pahar cu o băutură bună este o alegere menită să relaxeze şi să facă mai atractivă o discuţie între prieteni sau o masă delicioasă.

 
 

Băuturile alcoolice, la modul general, contribuie la starea de bine a celor care le consuma şi sunt recomandate chiar în cantităţi moderate. Cu toate acestea, asemenea delicatese consumate în exces pot genera evenimente greu de controlat sau chiar grave.

Deşi în unele ţări, conducătorii auto pot să urce la volan după ce au consumat o bere sau un pahar cu vin, în România nu este permis consumul de alcool înainte de a conduce un autovehicul sub nicio formă şi în nicio cantitate.

Codul Rutier nu permite consumul de vin sau alte băuturi alcoolice înainte de a urca la volan

Legislaţia aferenta Codului Rutier din România pedepseşte şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice, indiferent de gramaj. Există, conform legii, un prag peste care dacă trec conducătorii auto, cu siguranţă se aleg cu dosar penal. În cazul în care aceştia provoacă un incident sau un accident în trafic, indiferent de cantitatea consumată de alcool, consecinţele sunt foarte grave.

În funcţie de cantitatea de alcool consumată, conducătorii auto se pot alege cu amendă sau, în cel mai rău caz, cu un dosar penal. Legislaţia în vigoare stipulează în mod clar aceste aspecte, iar pedepsele se aplică în funcţie de nivelul alcoolemiei obţinut la etilotest sau la analizele de sânge.

Alcoolemia, atât la conducătorii auto, similar oricărei alte categorii de persoane, este exprimată în grame de alcool per litru de sânge şi se măsoară în respiraţie, în urină şi în probele de sânge recoltate. Concret, o valoare de alcoolemie de 0.10 mg/l determina o cantitate de o parte de alcool pur la 10000 de părţi de sânge. Alcoolemia este sancţionata numai cu amendă până la o anumită limita, însă conducătorii auto risca să îşi piardă inclusiv permisul.

La modul cel mai serios, şoferii trebuie să ştie că, din punct de vedere legal, o alcoolemie de 0.40 mg de alcool pur în aerul expirat atrage o amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru o perioadă de până la 6 luni.

Dacă alcoolemia depăşeşte această valoare, atunci şoferul risca dosar penal. Ceea ce înseamnă că şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0.40 g/l alcool pur în aerul expirat şi cu o valoare de minim 0.80 de grame pe litru de alcool pur în sânge sunt pedepsiţi cu închisoare de 1 până la 5 ani sau cu o amendă penală.

Consumul de alcool la volan nu este sub nicio formă tolerat de Poliţia Romana, de aceea conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu se urce la volan băuţi.

RaftulCuBauturi le recomandă consumatorilor de vinuri şi altor băuturi să nu întreacă măsura şi să respecte legislaţia naţională, care nu permite consumul de alcool la volan.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.1334 :: 17.78MB