No SSO cookie

Iata noul Citroen de raliuri: DS3 R3

voteaza
(0/ 0)
Iata noul Citroen de raliuri: DS3 R3
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Citroen a prezentat noul bolid de raliuri bazat pe modelul DS3: DS3 R3.

 
 

Citroen trece la nivelul superior in acest domeniu prin noul Citroen DS3 R3, ce este programat sa-si faca deputul in raliuri la sfarsitul anului 2010. Versatil, performant si accesibil ca pret, DS3 R3 isi propune sa devina noul leader al segmentului sau de piata.

Bazat pe regulamentul FIA al grupei R3T, DS3 R3 are acelasi design structural si exterior ca si modelul de serie. Caroseria de otel a fost insa ranforsata cu ajutorul unui roll cage sudat in mai multe puncte, rigidizand astfel sasiul si imbunatatind nivelul de siguranta. Capota ascunde un motor cu patru cililindri de 1.6 litri THP (turbina de inalta presiune), ce a fost dezvoltat pe baza motorului de serie. Prin imbunatatirile aduse de Citroen Racing (filtru de aer, arbore cotit, pistoane, biele, sistem de evacuare si sistem turbo, unitate electronica de control, etc) acesta dezvolta o putere de 210 CP. Alaturi de puterea pura, o atentie speciala a primit si curba de cuplu a motorului pentru a imbunatati aderenta, unul dintre factorii cheie in cursa catre performanta. Datorita celor 350 Nm, DS3 R3 ofera flexibilitate fara egal.
 

DS3 R3 a beneficiat de experienta adunata de Citroen Racing prin implicarea in Campionatul Mondial de Raliuri. Exact ca si in cazul modelului C4 WRC, cutia de viteze cu sase rapoarte este controlata in mod semiautomat, secvential. Aceasta cutie permite schimbarea vitezelor de doua ori mai repede decat in cazul unei cutii manuale, imbunatatind totodata si fiabilitatea transmisiei.
 

Sistemul de suspensie beneficiaza de cele mai noi tehnologii si a fost conceput pentru a fi folosit pe toate suprafetele, de la macadam dur pana la asfalt perfect. O mare varietate de setari este disponibila, permitand lui DS3 R3 sa se adapteze oricarui stil de pilotaj. In competitii, Citroen Racing recomanda folosirea anvelopelor BFGoodrich.

Deoarece este construit folosind piese derivate din cele produse in serie, precum si piese speciale create pentru competitii, DS3 R3 este disponibil la un pret accesibil. DS3 R3 poate fi achizitionat atat in varianta de kit, cat si in varianta „ready to race”.

 

SASIUL: CITROEN RACING, EXPERTI IN SIGURANTA

Citroen Racing s-a folosit de experienta sa vasta in siguranta pasiva si rigiditate a sasiului cand a conceput DS3 R3. Sasiul standard monocabina este mai usor pentru ca nu are suportii folositi pe modelul de serie. Acesta a fost sudat din nou si i s-a adaugat un roll cage multi-punct pentru care s-au folosit mai mult de 45 de metri de tubulatura de otel. Roll cage-ul este pre-asamblat in afara masinii, ceea ce inseamna ca sudurile sunt de calitate mai buna. Mai multe detalii ale designului sasiului, precum barile ce sustin motorul si cele ascunse in usi, ajuta la cresterea sigurantei echipajului. Sasiul monocabina este livrat alaturi de toate componentele necesare pentru asamblarea masinii, ceea ce reduce timpul si costul de constructie.

Pentru a imbunatati distributia maselor, bateria si extinctorul automat sunt pozitionate in spatele scaunelor. Un scut de otel protejeaza compartimentul motor si ajuta la coborarea centrului de greutate. Rezervorul usor, omologat FIA, ramane in pozitia originala.

 

SISTEME DE SUSPENSIE: ADAPTABILE SI DE INALTA PERFORMANTA

Eficienta pe orice suprafata a lui DS3 R3 se datoreaza sistemului de suspensie de inalta calitate, conceput pentru a se folosi la maximum de regulile grupei R. In fata, lonjeroanele au fost modificate pentru a face loc basculelor tubulare. Puntea spate este atat mai usoara, cat si mai rezistenta decat cea a modelului de serie. Dezvoltate alaturi de BOS, amortizoarele prezinta cateva caracteristici inovatoare:

  • Tijele de aluminiu sunt lubrifiate intr-o baie de ulei, ce imbunatateste consistenta si durata de viata a suspensiei.

  • Punctele mai joase de prindere, distantate in fata, ajuta sa imbunatateasca cursa si lungimea ghidata a amortizorului.

Pentru a se putea adapta tuturor stilurilor de pilotaj, DS3 R3 ofera o varietate de optiuni de setare: amortizoare cu trei cai de reglaj (rata de compresie si detenta, precum si comportamentul masinii pe drum denivelat), caderi si unghiuri (fata si spate), etc.

In spate, traversa de serie a fost ramforsata si modificata pentru a fi mai usor de montat bara anti-ruliu. Protectiile de noroi pot fi scoase pentru a permite setarea independent a caderii si a unghiurilor.

 

MOTORUL: 1.6-LITRI CU TURBINA DE INALTA PRESIUNE SI CUPLU INCREDIBIL

Pentru prima oara in istorie, Citroen Racing a produs o masina pentru clienti echipata cu un motor cu turbina. Experienta adunata de marca in peste 10 ani de WRC a fost la indemana in proiectarea sa. Acest 1.6 THP este foarte apropiat de motorul de serie care echipeaza modelele PSA. Folosind restrictorul de 29 mm, acesta dezvolta 210 cai putere si genereaza un cuplu de 350 Nm (cu combustibil disponibil la pompa). Cea de-a doua valoare imbunatateste aderenta si ofera motorului versatilitate extraordinara la orice turatie.

Conform regulamentului, multe piese folosite sunt de serie sau modificate dupa cele de serie. Spre exemplu, galeriile de admisie si evacuare, turbinele, injectoarele si pompele de benzina sunt identice cu cele folosite pe motoarele de serie. Filtrul de aer, arborele cotit, pistoanele, bielele si volanta sunt, in schimb, piese concepute special pentru raliuri. Pentru a evita o ungere necorespunzatoare in virajele lungi si pentru a mari garda la sol, baia de ulei a fost modificata. Sistemul turbo si sistemul de evacuare sunt, de asemenea, speciale; catalizatorul este identic cu cel folosit pe C4 WRC.

Unitatea electronica de control (ECU) de pe DS3 R3 include un sistem de achizitie al datelor ce este capabil sa verifice un numar mare de parametrii.

 

CUTIA DE VITEZE: O PREMIERA CU CONTROL SEMI-AUTOMAT

Una dintre principalele inovatii de pe DS3 R3 este legata de cutia de viteze. Pentru prima data, o masina de raliu pentru clienti este dotata cu o cutie de viteze semi-automata, ce reduce timpul de schimbare a rapoartelor si creste fiabilitatea. Sistemul electronic de management permite schimbari de rapoarte doar atunci cand parametrii motorului o permit. Din nou, experienta acumulata de Citroen Racing in WRC i-a permis sa adapteze aceasta tehnologie revolutionara pentru DS3 R3.

In interior, padelele din material compozit montate pe volan sunt la fel de ergonomice ca si in cazul C4 WRC: pilotul trage padela spre el pentru a schimba rapoartele in sus si o impinge pentru a retrograda. Pedala de ambreaj este prezenta in continuare, dar este intrebuintata doar la plecarea de pe loc. In timpul schimbarii celorlalte viteze, ambreiajul este controlat automat.

Sub capota, elementele speciale controlului cutiei semiautomate (valve solenoid, elemente de actionare si unitate de presiune) au fost luate de pe versiunea de serie si adaptate cutiei cu sase rapoarte. Ambreajul dublu este adapostit intr-o carcasa de aluminiu, in timp ce rapoartele de viteza sunt asezate separat.

 

DEZVOLTARE: PESTE 10.000 KM DE TESTE

Dupa doisprezece luni petrecute in birourile de design Citroen Racing, DS3 R3 a vazut pentru prima oara lumina zilei in august 2009. Pentru a verifica robustetea diferitelor componente, testarile initiale au avut loc pe macadam dur, tipic suprafetelor intalnite in majoritatea raliurilor mediteraneene. Dezvoltarea a continuat pe asfalt, suprafata ideala pentru a testa performanta, dar si pe drumuri de macadam. In total, DS3 R3 a acoperit mai mult de 10.000 km de dezvoltare si testare, impartiti in mod egal intre cele doua suprafete de rulare.

La sesiunile de teste au participat un numar mare de piloti. Cu totii aveau experienta diversa in acest sport, preferinte si stiluri de pilotaj diferite, ceea ce a insemnat ca inginerii au putut acumula date ce vor folosi viitorilor posesori de DS3 R3. Toti pilotii au fost de acord ca masina este usor de condus si au subliniat trei atuuri: cuplul motorului de 1.6 litri, cutia semi-automata si suspensia. DS3 R3 ofera performanta impresionanta si este hotarat sa devina noul lider la categoria R3 in competitiile de raliuri.


Robert Gherghe

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:

Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.1959 :: 17.8MB