No SSO cookie

Cafeaua la volan - pro și contra

voteaza
(0/ 0)
Cafeaua la volan - pro și contra
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Cei mai mulți soferi includ băuturi pe bază de cofeină în rutina zilnică, mai ales când trebuie să conducă pe termen lung.

 
 

Dintre toate, cafeaua este considerată a fi cea mai sănătoasă variantă, cu mult peste energizante sau mix-uri pe bază ce includ cofeină în mod sintetic. Totuși, pe acest subiect există opinii pro și contra, inclusiv pe baza unor studii și cercetări. Invariabil însă, cafeaua este asociată cu starea de concentrare și este considerată un mod bun de combatere a somnolenței - deci de mare folos la drum lung la volan, în traficul rutier.

Consumul de cafea în România este unul destul de mic dacă facem comparație cu alte țări din Europa: un român consumă aproape 2,5 kg de cafea, în medie, pe an. În mare parte se consumă cafea macinata si cafea boabe ca materii prime de preparare a cafelei. O parte din piață este acoperită de cafeaua instant, dar trebuie subliniat faptul că este în creștere puternică segmentul relativ nou al capsulelor de cafea pentru espressor.

Este clar că un șofer care consumă cafea înainte de a parcurge un drum cu mașina este mai energic, însă este aceasta o idee bună? Conform unui studiu realizat în Australia, se pare că se poate asocia consumul de cafea cu un nivel mai ridicat de concentrare în trafic. Cercetătorii au investigat 530 de transportatori care au făcut accidente, precum și 517 șoferi care nu au avut incidente cu camioanele pe care le conduc. Rezultatul studiului a confirmat faptul că cei care consumă cafea au parte de mai puține accidente rutiere decât cei care nu au un astfel de obicei.

În sprijinul acestei teorii vine și un raport din The British Medical Journal, care indică de asemenea că băuturile care conțin cofeină mențin creierul în alertă, mai atent la toți stimulii vizuali. Implicit, scade riscul de a fi parte din accidente rutiere. Alte studii realizate în Cambridge (la Universitatea Harvard) și Melbourne (la Universitatea Tehnologică) subliniază efectele pozitive ale cafelei.

Pentru că studiile statistice nu sunt o știință exactă, există și cercetări care consideră că nu este bine să asociezi cofeina cu acțiunea de a conduce. Institute of Advance Motorists din Marea Britanie menționează că produse precum cafeaua și băuturile energizante reduc capacitatea conducătorilor auto de a se concentra şi de a reacţiona optim, din cauza efectului de relaxare, cu reacții întârziate, indus de cofeină. Această substanță prezentă în cafea ar spori nervozitatea în trafic, în special în momentele în care apar unele situații neplăcute precum aglomerația.

Concluzia ar putea fi că orice șofer este bine să se bazeze în primul rând pe odihnă și abia apoi pe un consum moderat de cafea. Somnul și pauzele cât mai dese la volan, pe un drum lung, sunt esențiale în orice situație. În ceea ce privește cafeaua, se pare totuși că un consum echilibrat ar avea efecte mai degrabă pozitive la persoanele cu o stare bună de sănătate. Chiar în România, au existat campanii ale autorităților cu privire la prevenirea accidentelor rutiere pe fondul oboselii la volan, campanii în care s-a recomandat, dincolo de odihnă, consum de apă și cafea.

Dincolo de cofeină, cafeaua conţine sute sau chiar mii de compuşi bioactivi, minerale şi antioxidanţi, existând efecte benefice clare ale unui consum moderat de cafea de calitate, preparată corect. De la cafeaua preparată la ibric, românii trec în număr tot mai mare la variante de preparare (semi)profesională, pentru gust și aromă demne de cafenele veritabile. Crește de asemenea cererea pentru mărci premium de cafea, așa cum sunt de exemplu Excelsior și Trucillo, mărci importate în România de compania care deține gourmetGIFT.ro, cunoscută în special ca furnizor de cosuri cadou și produse gourmet exclusiviste pentru mediul corporate.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.1327 :: 17.78MB