Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Romania, dupa 6 decembrie 2009
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
solmar
QUOTE ( T u d o r @ Dec 2 2010, 01:20 AM) *
Stiu ca avem tendinta sa repetam istoria dar la vremea cand am ales sa ne fie rege Carol I situatia mondiala era alta.

Pai Base se aseamana destul de bine cu Voda Cuza, nu la fizic cat la defecte. (situatia mondiala e total diferita)
Baby Blues
QUOTE ( T u d o r @ Dec 2 2010, 01:20 AM) *
gospodaria de stat. tongue.gif

Ok, astia ne prostesc pe rand, avem sansa unica se ne prosteasca tot ei dar in calitate de executiv. Regalitatea n-o vedea ca pe o monarhie absolutista medievala, in zilele noastre regalitatea are un rol decorativ, cumva asemanatoare presedintelui Germaniei. Tine mai mult de traditie in tarile care inca o au, ori la noi nici traditionala nu e. Stiu ca avem tendinta sa repetam istoria dar la vremea cand am ales sa ne fie rege Carol I situatia mondiala era alta.

Ce castiga ei daca nu fac autostrazi?


Nu este o institutie chiar decorativa. Nu cred ca un monarh cunoscut de cativa ani de zile ca si un om de-o moralitate, cinste si credibilitate deosebite, daca va chema partidele politice la "impaciuiala" si va propune chiar si neoficial diferite solutii pentru tara, va fi refuzat. Cum vei putea tu ca politician sa refuzi parerile unui om iubit de tara? Sa nu uitam ca imaginea unui monarh neimplicat in jocurile politice nu se va eroda ca si cea a unui presedinte, ci va creste cu cat se va distanta mai mult de politicieni si va fi impartial. Aici gresesc toti presedintii nostri.
De altfel cred ca si-n tarile cu monarhii vechi, regele are nu numai un rol de reprezentare ci si un rol de mediator, care se afla deasupra clasei politice, atat datorita statutului cat si datorita cunoasterii in timp a problemelor institutionale ale tarii.
James Kilowatt
Belgia e un soi de monarhie si mai mult de jumatate din timp n-au guvern sau au unul interimar, care sunt intr-o vesnica criza politica. Se fac alegeri, esti obligat sa votezi, si apoi toate partidele negociaza si sunt la putere. Insa pana termina de negociat vin alte alegeri....
Insa ce e si mhazliu, e ca nimanui nu-i pasa, economia merge si fara guvern (uneori chiar mai bine biggrin.gif )
T u d o r
Ideea unui personaj extrem de iubit si respectat de popor nu exclude presedintia din calcul, in principiu as zice ca fiind ales chiar de popor un presedinte ar fi ceva mai iubit decat un monarh care a beneficiat de dreptul de filiatie. Dar nu asta e problema, problema suntem noi ca si societate, o societate care produce lideri de un anumit gen. Istoria regalitatii romane (imprumutata si ea) e destul de pestrita, accept ca primul rege, Carol. a fost bun dar apoi ce a urmat nu e de mare valoare. Nici ferdinand, nici Carol al doilea (mai ales) si nici Mihai nu au fost la un nivel mare. Deci e vorba de calitatea umana si nu de titlul pe care il poarta conducatorul.
James Kilowatt
Nici in alte parti regele nu e neaparat simpatizat, astia in Belgia sunt destul de reticenti cu regele actual, frati-su care a fost rege inainte a fost mult mai popular.
Cred ca avantajul unei monarhii e ca regele e unul nascut-crescut-educat pentru meseria asta, in timp ce presedinte poti avea unu' cu background de bisnitar, interlop, securist, etc.
solmar
Mai e un aspect care e demn de luat in seama. Un rege se inscauneaza pe viata. In atari conditii un monarh n-o sa sa vrea sa-si faca suma in primul an de domnie sau intr-un cincinal ca are toata viata inainte...
Trebuie sa te pui in sosonii lui. Iar ca sa fie sigur ca o sa ajunga la batraneti o sa fie interesat sa aiba stabilitate in limita constitutiei si a prerogativelor. Suna a fi un garant al democratiei daca plecam de la ipoteza unui monarh luminat.
HalbaSus
in opinia mea singurul avantaj major al monarhiei este ca elimini "locomotiva" de vot... se candideaza direct pt functii executive, nu poti sa castigi alegerile si dupa 5 ani sa dai vina pe tariceanu sau boc.
James Kilowatt
True, true... in plus, ai un personaj perpetuu despre care sa faci bancuri, probabil l-ar detrona pe Bula teehee.gif
Baby Blues
QUOTE (James Kilowatt @ Dec 3 2010, 02:49 PM) *
Nici in alte parti regele nu e neaparat simpatizat, astia in Belgia sunt destul de reticenti cu regele actual, frati-su care a fost rege inainte a fost mult mai popular.
Cred ca avantajul unei monarhii e ca regele e unul nascut-crescut-educat pentru meseria asta, in timp ce presedinte poti avea unu' cu background de bisnitar, interlop, securist, etc.


Vezi ultimii nostri doi presedinti biggrin.gif
T u d o r
As vrea sa revin asupra puterii regelui. Deci nu se pune problema de jaf ca pe ala il face executivul, nu un rege marioneta de carton. Si cu locomotiva pe post de prim-ministru ce-are? Ideea e de putere, nu de denumirea puterii. A se vedea cuplul de vodevil Medvedev - Putin, are vreo importanta ca Putin nu mai e presedinte?

Diferenta va fi ca va avea Pelesul pe post de resedinta de iarna, Cotroceniul resedinta de vara si inca vreo cateva castele si mosii ca domenii regale. Pe banii nostri, sa vedeti atunci ce de comentarii pe seama bugetului alocat anual regelui. biggrin.gif
solmar
Printesa EBa la Cotroceni, printesa Ioana la Peles si His Majety the King Base la ... care-i cea mai tare carciuma din tara? Mai rasfirati sa nu fie vid de putere. Sambelanul curtii - Boc. In rol de Lupeasca - Nutzi. Cine-o fi bufonul curtii!?
Diesel
Bufonul e Ponta
T u d o r
Mie mi se pare mai bufon balerinul. Unde mai pui ca un bufon trebuie sa faca si tumbe, un balerin e mai bine pregatit si poate unele mai spectaculoase.
Diesel
Ma gandeam doar la aspect... dar okay smile.gif
getodac
QUOTE (solmar @ Dec 3 2010, 04:05 PM) *
Cine-o fi bufonul curtii!?


Cel mai potrivit ar fi Geoana si paharnic Vacaroiu, ce echipa ar face drunk.gif
Scuze de oftopic dar nu m-am putut abtine.
Baby Blues
Si eu l-as pune paharnic pe Vacaroiu, clovn pe Geoana, si-n rest le- as da cate un sut in fund. La munca nu la intins mana.
Ideea ca proprietatile regale ar avea nevoie sa fie intretinute exclusiv pe banii statului este falsa. De obicei familia regala isi mai face si GOSTAT propriu iar doar diferenta este platita de populatie.
Daca voi vredeti ca plata unei familii regale saraceste o tara atunci ori traim in Zimbabue ori se fura asa de mult ca nu mai conteaza. Cat poate sa coste cateva domenii acolo si restul: doua, trei milioane de euro? Asta e ! Oricum fura baietii din ziua de azi mai mult de 2-3 mil de euro pe ora.
Ideea ar fi ca schimbam ceva in tara asta si mai capatam si ni ceva incredere in fortele proprii. O casa regala este perceputa altfel- mai credibila, deasupra certurilor politice, etc. I se epot da si anumite puteri ca sa nu avem un monarh cu rol strict decorativ. De ce nu ar putea monarhul sa demita guvernul sau chiar si parlamentul in cazuri anume prevazute, sa reprezinte tara in relatiile externe, plus altele de mediator, etc. Poata asa nu ne mai dau presedintii Europei cu flit pe la summit-uri.
Baby Blues
Asta au vrut , asta au. Atentie limbaj licentios biggrin.gif
http://www.pdl.org.ro/index.php?page=forum...scutie%20libera
adrian_flavius
curat-murdar, coane Fanica...problema e ca vor vota, la urmatoarele alegeri, tot pe liste, iar "maharii" vor sari din mers in alta caruta, sub alt brand, ca PDL s-a fumat si va disparea in istorie cum a disparut PNTCD...Ei tot cauta solutii gen UNPR si Partidul Poporului, da' liderii (in speta Boc si Base) sunt constienti ca nu se stie daca mai pupa alt mandat, deci musai sa-si faca plinul de-acuma...se pompeaza rau de tot in imaginea lu' Tanti Nuti, anumiti strategi gandesc solutia ruseasca a perpetuarii la putere (un presedinte obedient Matrozului, care, la randul lui, sa preia functia de prim-ministru...)

Sincer, in momentul asta nu mai vreau sa treaca nicio motiune de cenzura...deloc...vreau ca tara sa mai mearga asa, prost si foarte prost, inca vreun an, poate le intra in cap tuturor ca nu e bine sa votezi pe galeti si cizme...si sa inteleaga ca fara MUNCA adevarata, PRODUCTIVA, nu ne indreptam spre niciun viitor luminos si fericit...am uitat ce inseamna satisfactia realizarilor proprii si a reusitei prin forte proprii, stim numai sa pretuim jmekeria si hotzia, si mistocareala, si bataia de joc...toti se viseaza miliardari peste noapte, da' daca le oferi de munca, fug ca dracu' de tamaie...mai ales cei tineri...nu e bine, va spun eu...
solmar
Parlamentarii croați au adoptat, cu largă majoritate, o lege care va permite confiscarea averilor ilicite, ca parte a programului autorităților de luptă împortiva corupției.
Actul legislativ le va permite oamenilor legii să confiște averile dobândite prin mijloace ilicite atât după, cât și înainte de finalizarea anchetelor, informează AFP.
De asemenea, după intrarea în vigoare a legii, bancherii vor fi obligați să dea informații despre finanțelor persoanelor anchetate.
Fostul premier croat Ivo Sanader a fost arestat pentru corupție și abuz în serviciu săptămâna trecută în Austria și va fi în curând extrădat. Ministrul de Interne Tomislav Karamarko dă asigurări că lupta împotriva corupției nu se va opri cu această arestare, lăsând să se înțeleagă că urmează să cadă alte capete importante.
Corupția reprezintă unul dintre stegulețele roșii ale Croației pe drumul către dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene, în 2012.

Nu punem de-un poll sa vedem in cate decenii de acum incolo vom avea si noi o lege similara!?
T u d o r
Mda, asta seamana cu potentiala arestare a lui Nastase din 2005, miroase mai mult a razboi politic. Ideea nu e rea dar ce te faci cu abuzurile? Adica uitati-va la ala cu PIC-ul din Pitesti, daca il achita instanta cine-i mai da inapoi afacerile distruse de institutiile statului? Chiar si masura sechestrului si a blocarii conturilor ar putea fi mortala pentru o afacere mai ales de genul comert, daca incep sa te execute toti furnizorii pentru depasiri de termene te poti considera out of business.

Cred ca solutia asta e posibila si binevenita intr-o tara in care politicul nu poate sa se amestece in treburile executivului si ale justitiei. Daca te gandesti ca toti sefii de institutii din Romania sunt numiti de partide iar multe decizii ale instantelor sunt cel putin ciudate... parca nu ai mai vrea sa fie asa legea, nu? smile.gif
solmar
Eu sunt de alta parere. N-o sa avem parte de asa ceva! Si nu e vorba doar de Nastase.... Si cine ar imparti dreptatea? Mai avem vreo garantie ca actul de justitie nu va fi viciat, ca nu vom avea o vendeta - o noua Comuna din Paris urmata de un val de decapitari aleatoriu.

No offence Tudor, dar PDL tocmai a demonstrat ca nu da doi bani pe ideea de justitie - vezi votul Ridzi, si opozitia se pare ca le-a tinut hangul. Dupa guvernarea PDL urmeaza PSD+PNL. Asta inseamna decimarea intregii coduceri a PSD si a unei parti din PNL, iar PDL-ul in opozitie se va pune travers daca prin absurd primii vor supune la vot o asemenea lege.

O alta posibilitate este ca actualii milionari sa-si transfere averile bine merci peste granita, sa obtina alta cetatenie, sa se puna frumos la adapost si apoi se poate vota o astfel de lege sa le dea in cap micilor investitori din patura de mijloc (deja subtiata). Iar daca le dai la cap si astora care au muncit pentru banii lor... atunci comunism sau dictatura scrie pe noi.

Nu cred ca avem sanse sa adoptam o astfel de lege, exceptie sa ne fie impusa de UE.

PS Acu ceva vreme intamplator stateam de vorba cu cineva care era ingrijorat ca la o eventuala rasturnare de situatie lumea/demonstrantii ar putea sa-i sparga capul si sa-i incendieze masina/casa (casele) pentru care s-a spetit muncind (asta numai el stie cat sau cum) sau pentru a riscat "dansand pe sarma".
T u d o r
Solmar, si tu ai o inclinatie sa vezi unilateral problemele politicului. Doar PDL... monstrul PDL. Am pretentia de la tine sa vezi ca politicienii sunt la fel in toate partidele. Ca INDIFERENT ce partid politic ar fi la putere lucrurile ar fi la fel. Imixtiune in justitie (Voicu nu e de la PDL, nu?) institutiile statului puse in slujba interesului politic sau de grup... Vrei exemple si de la celelalte partide sau ma crezi pe cuvant? smile.gif

Asta pentru ca nu oamenii sunt problema ci sistemul in care functioneaza acesti oameni. Indiferent cat de cinstit ai fi (si n-am nici o indoiala ca esti!) daca te-ar pune cineva maine in fruntea unui minister cu bani multi si licitatii kklau in doi ani ai fi multimilionar fara sa faci nimic. Idem pentru mine si am convingerea ferma ca si pentru alti 99% dintre cei pe care ii cunosti sau ii cunosc eu. Ceilalti pana la 100% sunt prea prosti sau cinstiti intr-o masura aproape de patologic. Un om normal cu painea si cutitul in mana isi taie si el o felie sau doua. Cei hoti taie 4, aici e diferenta. Chestia e ca dupa asta nu mai patesti nimic. Simtul conservarii in mod normal ar impiedica poate 75-80% dintre cei ca noi sa mai puna mana. Sa stiu eu ca orice as face tot ma prinde daca ma ling pe degete... pai as mai fi prost sa risc? Totul e o chestie de odds, de sanse.

Aici e problema, statul si organizarea lui. Nu vad cum am putea scapa de situatia asta altfel decat printr-o dictatura iluminata. Ceea ce e cel putin dificil in Europa anilor astia. Da, un dictator ar putea schimba totul, ideea e ca si el sa plece dupa ce termina. Utopic. Indiferent ce partid sau coalitie ar veni la putere nu va putea sa schimbe sistemul.
solmar
QUOTE ( T u d o r @ Dec 16 2010, 11:24 PM) *
Solmar, si tu ai o inclinatie sa vezi unilateral problemele politicului. Doar PDL... monstrul PDL. Am pretentia de la tine sa vezi ca politicienii sunt la fel in toate partidele. Ca INDIFERENT ce partid politic ar fi la putere lucrurile ar fi la fel. Imixtiune in justitie (Voicu nu e de la PDL, nu?) institutiile statului puse in slujba interesului politic sau de grup... Vrei exemple si de la celelalte partide sau ma crezi pe cuvant? smile.gif


Mai citeste odata pasajul asta!
...si opozitia se pare ca le-a tinut hangul. Dupa guvernarea PDL urmeaza PSD+PNL. Asta inseamna decimarea intregii co(n)duceri a PSD si a unei parti din PNL, iar PDL-ul in opozitie se va pune travers daca prin absurd primii vor supune la vot o asemenea lege.
Unde sunt eu unilateral!? Ca accentuez rolul PDL si al PSD? Pai spun si de (o parte din) PNL acelasi lucru.

QUOTE
.....daca te-ar pune cineva maine in fruntea unui minister cu bani multi si licitatii kklau in doi ani ai fi multimilionar fara sa faci nimic....Chestia e ca dupa asta nu mai patesti nimic. Simtul conservarii in mod normal ar impiedica poate 75-80% dintre cei ca noi sa mai puna mana. Sa stiu eu ca orice as face tot ma prinde daca ma ling pe degete... pai as mai fi prost sa risc? Totul e o chestie de odds, de sanse.


Nu e chiar asa. Eu n-as putea sa accept o functie politica. Ma simt prea bine in pantofii mei. OK, cine accepta asa ceva trebuie sa-si protejeze spatele! Ce faci? Te apuci sa te incuscresti/incumetresti cu politai, cu judecatori, cu procurori, cu oameni de afaceri, cu alti politicieni, cu interlopi. Odata ce-ai intrat in marea familie are grija famiglia de tine in masura in care ai si tu grija de membrii ei. Eu am vazut destui imbecili (sau agramati) cu bani pe care i-au desteptat altii (ca singuri nu s-au desteptat, doar i-au copiat pe cei din anturaj) cand au inceput sa faca bani. Cert este ca mai am regrete razante ca nu m-am bagat in politica in '90-91 sau ca n-am plecat din tara imediat dupa ce-am terminat facultatea sau ca n-am fost o jigodie in anumite momente cand altii au fost jigodii cu mine. Dar raman razante si zilnic cand ma uit in oglinda nu am de ce sa-mi fie rusine, iar noaptea dorm linistit. In fine, la cat l-am mascarit pe Base n-o sa ma mir daca o sa am parte vreodata de niste sicane.
HalbaSus
Aici sunt 100% de accord cu Tudor. O asemenea lege ar fi doar un mijloc de rafuiala politica, santaj, etc... Cat timp justitia nici macar teoretic nu e independenta de imixtiunea politica, cat timp separatia puterilor in stat este o gluma proasta o asemenea lege fie nu va fi aplicata deloc, fie va fi folosita exclusiv ca mijloc de vendete politice.

Dar lasand la o parte realitatile politicii romanesti, si imaginandu-ne o tara utopica unde justitia e corecta, nu e influentata de politic, etc... tot nu mi se pare o idee buna o asemenea lege, si motivatia e simpla:
- daca demonstrezi in justitie ca X a furat 100.000 de euro... nu ai nevoie de nicio lege speciala ca sa recuperezi acei 100.000 de euro, avem deja (si cred ca toate tarile au) cadrul legal pentru a recupera prejudiciul cauzat de catre un infractor (inclusiv prin executarea silita a averii).
- banuiesc ca aceasta confiscare a averilor e mai degraba ceva de genu: nu avem nicio dovada ca X a furat vre-un ban, dar il punem sa dovedeasca cum a obtinut banii din care si-a facut casa (sa zicem) iar daca nu poate inseamna ca i-a furat si ii confiscam casa. Ori asta cam rastoarna prezumtia de nevinovatie mutand sarcina probei de la procurori la invinuit. E ridicol. Pe principiul asta mai bine desfintam politia si procuratura si punem niste baieti care sa arate cu degetul in mod aleatoriu catre cate o persoana de pe strada si sa o acuze de o infractiune savarsita in ultimele 24 de ore... apoi sa o puna sa dovedeasca ca nu el a facut-o.

solmar
Si mai e o chestie. Noi n-avem organe de control bine platite si superpregatite care sa se prinda si sa poata demonstra un furt sau o inginerie cu staif. Baietii destepti prefera sa plece din tara sau sa se integreze in sistem. E mai avantajos si mai lipsit de stress. Eu daca as ajunge intr-o functie de control in care sa am autonomie as avea 52 de smecheri insirati intr-un an, macar unul pe saptamana. Smecheri pe care sistemul actual nu-i dovedeste. Si crede-ma ca n-ar scapa unul.... In modul asta ori as avea 52 de milioane de euro intr-un an (sau mai mult) ori Romania ar avea o puscarie de lux - de 5*. Totul e sa crosetezi cu placere... ceea ce faci.
Baby Blues
Problema vis-a-vis de "organele de control" este mult mai complicata. Atat timp cat un comisar de garda financiara ia salariu 1000- 1500 de lei, nu ma mir ca nu fac si nu vor sa faca nimic. Pe de alta parte supraaglomerarea lor cu diferite sarcini de nimic , ii fac sa le atraga atentia de la lucruri importante. Pe de alta parte legea este atat de complicata , incat nici contabilul n-o stie cum trebuie. Sunt convins ca exista oameni cinstiti in tara asta si vorbesc prin prisma celor pe care ii cunosc direct dar assta nu este de ajuns.
solmar
QUOTE (Baby Blues @ Dec 18 2010, 09:19 AM) *
Problema vis-a-vis de "organele de control" este mult mai complicata. Atat timp cat un comisar de garda financiara ia salariu 1000- 1500 de lei, nu ma mir ca nu fac si nu vor sa faca nimic. Pe de alta parte supraaglomerarea lor cu diferite sarcini de nimic , ii fac sa le atraga atentia de la lucruri importante. Pe de alta parte legea este atat de complicata , incat nici contabilul n-o stie cum trebuie. Sunt convins ca exista oameni cinstiti in tara asta si vorbesc prin prisma celor pe care ii cunosc direct dar assta nu este de ajuns.


Eu stiu de o discutie de acum multi ani dintre ministrul de finante, PM-ul si reprezentatii vamesilor. Vamesii au cerut un salariu pe care il considerau decent, in jur de 1000-2000 de usd sau eur (nu reusesc sa plasez in timp evenimentul) si au promis ca nu mai iau nici o spaga. Li s-a spus verde in fata: "Lasa ca e suficient salariul pe care-l luati, va descurcati! Nu se poate impovara bugetul cu salariile voastre". Nu sunt multe de adaugat la asta. Pe atunci salariile erau la nivel de 2-300 de usd/eur.

Eu am mizat mult pe romanii plecati; ca odata intorsi nu vor mai accepta orice rahat, dar din pacate romanii plecati nu vor sa se mai intoarca. Iar cei care o fac sunt prea putini si nu intotdeauna cei care sa doreasca schimbarea. Cei care au rezistat afara pe durata crizei nu se mai intorc. Asa cum bine spune Tudor sunt sisteme si oameni. Eu mizam pe oameni sa schimbe sistemele.

Ce te faci cand in sistem esti pus impotriva oamenilor? Recte baremul de amenzi al politistilor si probabil al multor altor organe de control. O iei de la zero!? Iesi din sistem? Pe vremea comunistilor aveai o grija - sa nu gandesti cu voce tare! Acum lucrurile s-au schimbat radical. Ti-au trecut pe la nas mirosul dreptului de proprietate (doar dreptul) si ai ajuns sa fii vanat la comanda politica sau economica. In lupta cu justitia (comandata politic) esti un nimeni/o victima. Statul democratic a devenit cel mai mare dusman al cetateanului.

In plus esti impozitat de tot felul de trepadusi ai statului pe fiecare gand pe care-l ai. Iar aici, fara sa gresesc, PDL-ul dovedeste o inventivitate nesecata (Tudor fara suparare, dar e adevarul). Asanarea economiei prin pauperizare! Ce vina au avut micile srl-uri ca onor guvernantii nu stiu sa chibzuiasca cheltuielile si bugetul? Cu ce deranjau micile afaceri? Mai ales pe timp de criza cand ar fi rezistat doar cei inventivi si selectia ar fi fost naturala? Eu n-am sa iert asta niciodata lui Boc si Pogea si celorlalti care le-au tinut isonul. Statul in loc sa sprijine micile intreprinderi le-a adunat pe toate pe marginea prapastiei si apoi le-a impins in gol. Rezultat final!? Un mare rahat.
Baby Blues
Asa este in mare dar problema este mult mai complicata. Daca ai da salarii mari la vamesi, garda financiara, politisti, etc, n-ar mai lua spaga iar tu n-ai mai putea sa aduni dreptul de la ei si nici sa-i santajezi. Asale ceri dreptul iar ei il dau fara sa cracneasca deoarece sunt santajati. S-au facut reportaje cu camera ascunsa pe la vama si s-a calculat spaga luata intr-o zi care ajungea undeva la cateva mii de euro de lucrator. Daca ar lua 2000 de euro / luna probabil s-ar gandi de doua ori inainte sa ia stiind ca-l poate da afara si nici n-ar mai da mai departe deoaece n-ar mai putea fi santajat. Vis-a-vis de baremul politistilor la amenzi, m-as mira sa existe atat timp cat stim toti cum conduc romanii. E de ajuns sa observi ca un simplu om ce se intampla si te iei cu mainile decsp. Sper sa n-aud chestia aia cu prevenirea, sa stea la loc vizibil, bla, bla, bla, ca nu merge la romani.
T u d o r
Solmar, nu e nici o suparare, doar nu crezi ca sunt tatuat pe vreo fesa cu ceva portocaliu. biggrin.gif Au facut si astia o gramada de greseli.

Uite, eu observ ca tu si multi dintre cei care critica aici va legati de politic mai mult decat e necesar. Adica toate au o explicatie politica, asta imi readuce in memorie acum politica antenelor si a irealitatii teve. Orice e rau e de vina (in ordine si fara sa scapi vreo etapa) Basescu-Boc-camarila portocalie de partid-"voi cei care i-ati votat". Justitia nu e politizata, ea este doar corupta. Intamplator sau nu, majoritatea celor care pot sa-si cumpere "dreptatea" sunt si politicieni. Inclin sa cred ca nu e intamplator nimic pe lumea asta. smile.gif Grupurile de interese economice fac jocurile, transpartinic si fara nici un fel de predilectie pentru unul sau altul. Just business, nothing personal, cum zice americanul in filme inainte sa-si impuste adversarul, nu? biggrin.gif
solmar
Daca stiam ca e ziua ta, nu mai scriam nimic, am apucat de-am postat si apoi am vazut evenimentul. Era cat p-aci sa-ti urez si "Hai PDL"! fakenopic.gif

in euforia momentului dar am sters.... Acum, la rece, eu pot sa nu mai spun nimic de Boc, Base, Nuti si alte figuri vesele sau triste (de Pogea numai de bine) dar asta nu schimba cu nimic situatia. Suntem in rahat si punct. Solutia de a ne impumuta pe de-o parte si de a supraimpozita pe de alta nu face decat sa puna "presiune pe capetele carnatului" care in cele din urma va pocni. Astfel presiunea ramane aceeasi dar n-o sa mai fie carnatul... Notiuni de matematica sau fizica elementara pe care orice finantist le invata in generala/liceu dar nu le aplica niciodata din cate vad.

E foarte trist ca nimeni nu se da peste cap pentru a aduce in Romania investitii. Sincer pe mine ma doare sa vad ca firme romanesti pleaca in Bulgaria, ca potentiali investitori ne sterg de pe harta din cauza infrastructurii, a legilor complicate, a birocratiei excesive. Nu stiu daca avem minister al dezvoltarii sau daca acordam cetatenia celor care investesc peste 1 milion de usd/euro dar un astfel de minister ar trebui sa aiba 100 de angajati care sa patineze pe tot globul, sa bata la usa companiilor de top mai mici sau mai mari (companii care ar putea sa se dezvolte si de unde ne-ar ramane knowhow-ul) si sa le puna covor rosu. Iar la final de an cine are rezultate ramane si isi umple traista iar balastul zboara. Probabil ca acelasi lucru sta in sarcina misiunilor consulare sau economice dar de la ei nu se vede nimic concret exceptand scandalurile din presa. Geaba se plimba Nuti de aiurea sa adune turisti daca aici ii expui la experiente extreme. Ma uitam la pozele puse de Henry90720 thumbsup.gif si-l invidiam putin, chiar ma gandeam ca merita macar o zi de ploaie asa din pur spirit romanesc ... Comparativ, noi ce oferim la nivel de turism? Frumusetile naturii si cam atat ... sansele sa fii incins la nota de plata ca turist strain sunt 80% si aici surprizele pot continua (chestia asta n-are nici o conotatie politica, doar nationala). Din pacate constat ca pe vremea lui Ceasca eram mai ospitalieri decat acum. Acum suntem mercantili, am trecut dintr-o extrema in alta si ne-am pierdut simtul proportiei.

In fine, la naiba cu politica! Vin sarbatorile, e ziua ta, spor la rontait porcu' ! drunk.gif
T u d o r
Chestia cu investitiile ma supara si pe mine. Ok, mi-ai taiat 25% din salariu, mi-ai taiat tot ce atarna, dar fa ceva cu banii mei macar.
Ideea e ca nu s-au gasit bani de investitii deloc. Iar cei tz% taiati din salarii, pensii, somaje si alte alea cred ca acopera niste gauri, nu sunt un plus ci un minus mai mic decat era. E cumva ca urmatorul exemplu. Tu (eu, altcineva) ai o firma. Firma merge prost, consuma mai mult decat produce si ar trebui sa faci o investitie de 1 milion euro pentru a o face profitabila. In plus are si niste datorii cat casa pe la banci. Ce faci?

Cu restul sunt in mare de acord cu tine. Birocratie excesiva, spagari peste tot, infrastructura zero. Dar uite, daca am vazut eu bine la TV astia se pregatesc sa scoata la licitatie niste tronsoane de autostrada, parca 5. Astea ar fi niste investitii majore, de miliarde de euro. Daca reusesc sa le faca promiti sa zici macar un cuvant bun despre ei? biggrin.gif Intelegi unde bat, eu nu sunt un pasional si nu urasc. Incerc sa fiu echidistant si sa inteleg toate partile, de aia ziceam de antene si irealitatea. Acolo totul e rau la guvern/presedinte si ceilalti, PNL si PSD au numai initiative bune si foarte bune. Pai de ce pixu meu nu le-au aplicat cand erau la guvernare? I-a impiedicat tot Basescu, sunt convins.
Baby Blues
Cel putin eu, nu atac numai actuala guvernare, care din pacate a avut nesansa se-a guverna si pe timp de criza iar emanciparea cercurilor de interese a facut ca orice prostie sa fie adusa pe ecranele mediei. Din pacate asta este cel mai dureros: n-avem nici cea mai mica speranta pentru viitor. Cine sa guverneze? PNL-ul? Pai hai sa ne uitam la potentatii locali ai partidului din fiecare judet de unde suntem noi. Aceiasi mafioti scrobiti cu tupeu si lipsa de bun simt ca si cei ai PDL-ului sau ai PSD-ului. N-am uitat mafia ce-a guvernat pe tim pul PSD-ului si nici cea a PNTCD-ului care pe deasupra a fost lipsita de competenta.
Ne rezumam la a constata faptul ca toti sunt o apa si-un pamant iar ceva trebuie sa se intample. Nu stiu ce pentru ca ma uit in jur si pe zi ce trece am impresia ca tara asta e blestemata.
HalbaSus
Deci in primul rand la multi ani Tudor biggrin.gif (cu oaresce intarziere), iar ca sa raspund eu la intrebarea ta... Bai... au fost nasoi toti, dar parca Basescu a fost al mai nasol dintre nasoi. In plus, daca e sa facem o comparatie Basescu vs Iliescu (ambii presedinti, ambii insuportabili, ambii cu mandate de 10 ani nemeritate) trebuie sa mentionam ca:
1. Basescu a fost ministru al transporturilor in foarte multe guverne, marea lui realizare a fost introducerea rovignetei, "aici sunt banii dumneavoastra" si ca trebuie sa terminam odata cu "demagogia autostrazilor"... Iliescu n-a fost ministru in nici un guvern PDL, a facut rau tarii dintr-o singura functie, nu din mai multe.
2. Iliescu a venit dupa ceausescu, a fost o evolutie, e drept ca nu e o performanta sa fii mai bun decat ceausescu, dar a fost o evolutie.. basescu a venit dupa iliescu... si e o involutie... nasol.
3. Iliescu nu a zis niciodata "tiganca imputita" ci doar "mai animalule", nu a zis niciodata "gaozar", nu a zis ca 20% din romani sunt poponari si 99% sunt manelisti... poate ca le-a gandit dar a avut decenta sa taca.

Per total, Basescu a facut mai mult rau tarii decat a facut Iliescu.

P.S: Ahh daaa... stiu ca Basescu nu a facut nici mineriade, e adevarat, el a preferat sa f*ta in gura cateva milioane de romani in timp ce Iliescu a preferat sa clapaceasca (la propriu) cateva sute/mii. In plus, nu i s-a dat ocazia sa o faca... iar atunci cand a avut ocazia sa opreasca o mineriada, nu a facut-o.

P.S.2: Politicieni buni nu exista, e ca si cum ai cauta medicamente gustoase sau SUV-uri bune... there's no such thing... e vorba mereu de o alegere intre rau, foarte rau, cel mai rau... pana acum poporul roman a ales mereu gresit... eu nici nu mai vreau sa schimb politicienii, eu vreau sa schimb poporul.
T u d o r
Halba, cea mai mare calitate a omului e uitarea. Spre exemplu tu ai uitat multe daca poti face astfel de comparatii. Si mai ales cu astfel de rezultate.

Basescu a fost un ministru al transporturilor foarte bun. Ok, n-a avut viziunea sa inteleaga problema autostrazilor dar primele sosele de standard european (ahh...si ultimele!) au fost facute de el. Soseaua Pitesti-Sibiu-Arad e facuta de el si dupa 15 ani e inca in stare buna. Si tine cont ca a fost conceputa pentru un trafic de 10 ori mai mic (ca tonaj) decat cel care a fost sa fie pana la urma. Coridorul de tiruri care ne strabate tara a fost mutat aici dupa embargoul impus Serbiei si implicit dupa ce aproape se terminase de construit toata soseaua. Si crede-ma ca dupa ce vazusem cum arata Dealul Negru si intreaga ruta Pitesti-Valcea inainte sa le faca el am fost extrem de multumit de pancarda aia, insemna ceva si in realitate. Dar nu problema lui Basescu in calitate de ministru ne framanta, eu am ceva cu Iliescu in calitate de presedinte. Cati ani am pierdut datorita lui? Ce mentalitate a insuflat dpdv economic? Un fel de stahanovism cu accese de perestroika, modelul Gorbaciov. Ai uitat de "nu ne vindem tara"? Si atunci aveam ce vinde pe bani buni, pacat de cei aproape 10 ani pe care ni i-a furat. Cum poti spune ca mineriadele au fost ceva acolo... cateva mii/sute de mii de victime? A insemnat intoarcerea la legea pumnului, a maselor care conduc, a liderilor de sindicat care stapanesc tot. Comunismul in epoca lui de inceput,

Cat despre chestia cu ce a zis cui a zis cand a zis... sa ma scuzi dar mi-e foarte paralel si stiu ca si tie. Nu astea sunt problemele noastre si multi alti lideri ai unor tari importante au gafat-o de atatea ori in felul asta. Sarkozy?
solmar
Cand vine vorba de transporturi/infrastructura esti pe domeniul meu.

Sa recapitulam: au trecut 21 de ani de democratie originala. Din acesti 21 de ani Basescu a fost tatuc la transporturi sau big boss dupa cum urmeaza:
In primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman (1), a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, ministru a fost Corneliu Burada.
Ministrul Transporturilor în Guvernul Petre Roman (2) (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991) TB
Ministrul Transporturilor în Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992) TB
In intervalul 92-96 au fost ministri PSD - Teodoru si Novac.
Ministrul Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998) TB
Ministrul Transporturilor în Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) TB
Ministrul Transporturilor în Guvernul Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000) TB si Anca Boagiu
Din 2000 pana in 2004 ministru a fost Mitrea.
Din 2004 pana in 2007 au fost Dobre si Berceanu de la PD. Deja TB era presedinte.
Apoi pana in 2008 Ludovic Orban - PNL. TB e big boss in continuare.
Apoi urmeaza Berceanu si Boagiu. TB tot big boss.

Asadar exceptand perioadele boldate (guvernele PSD si perioada Orban dar cu TB presedinte) acest minister a fost controlat direct sau indirect de Basescu. Adica cca 12 ani din 21, peste 57% din timp.
Stii ce-a declarat Boagiu zilele astea!? Ca a gasit un dezastru la MT.... daca punem la socoteala si intervalul Orban atunci procentul trece de 60%.

PS Observi ca n-am spus nimic rau de PDL.
T u d o r
Stai bro ca daca e presedinte nu inseamna ca presteaza si ca ministru al transporturilor. Acol oe vorba de planuri, de proiecte, de oameni si vointe. Cat depsre perioada Orban sa ma scuzi dar din ce-mi amintesc eu ei inca se au la cutite deci nu s-ar pune nici daca ar zice Orban ca e asa. biggrin.gif
solmar
Intre timp vad ca ati dezbatut la subiect... Si pentru ca n-am spus nimic de rau de PDL...
Tudor esti selectiv.
S-a facut o sosea de la Pitesti la Arad... dar in acelasi timp n-avem nici macar 300 de km liniari neintrerupti de autostrada, nu mai avem flota maritima, CFR e in faliment, Taromul e in faliment. Flota de barje e in proprietate privata. Prietenii si fostii colegi ai lui Basescu sunt milionari... cei care i-au tinut spatele in dosarul flota sunt pe cai mari... aici vorbim de ministerul de suflet al lui Basescu. Ministerul care in proportie de cca 60% a fost sub controlul lui direct sau indirect. Si chiar si in perioadele in care a fost PSD-ul, personalul din minister a ramas in mare acelasi.
solmar
Sa-ti esplic. Eu stiu ce ture saptamanale Constanta-Bucuresti faceau baietii unsi de el directori prin port pe la diverse "aprozaruri". Chiar sunt la curent. E ministerul lui de suflet. Cine a venit dupa el a dus mai departe viziunile lui, nimic altceva. Gandeste-te ca personalul din minister a fost selectionat dupa chipul si asemanarea lui... iar baietii astia au grija de mostenirea pe care au primit-o.
T u d o r
Nu e vorba de doar o sosea, cred ca va amintiti ca marile coridoare care unesc regiunile tarii au fost date in folosinta tot atunci. Si tot cu "aici sunt banii dumneavoastra".

Cu flota eu nu am decat un lucru de spus: daca avea cineva cea mai mica dovada il lega Nastase de 4 ori in perioada cat a stapanit Romania. Si a stapanit-o cu adevarat, cum nu cred ca poate visa Basescu sa stapaneasca vreodata.

Cat despre flotele de barje si alte ambarcatiuni...ai fi vrut sa fie de stat? Adica cum?

CFR, Tarom nu cred ca le-a ingropat Basescu. Sunt rezultatele unor managemente proaste sau interesate sau poate doar rezultatul neputintei de a se adapta la piata libera dar nu am auzit pe nimeni sa-l acuze pe el ca le-a ingropat.
solmar
Pardon. TB a fost si ramane un ingeras. Dezastrele din ministerul transporturilor s-au intamplat de fapt cand nu era el ministru sau noaptea cand tot romanul doarme.
T u d o r
Nu e nici pe departe un ingeras. De fapt eu am un fel de reactie la toate acuzele astea care mi se par exagerate. Nu ma refer la ale tale in mod special, e o intreaga campanie impotriva lui. Daca asistam la executia mediatica a lui Nastase in acelasi mod cred ca as fi gasit ceva bun de spus si pentru el. Mi se pare cumva necesar sa incerc sa echilibrez balanta. smile.gif Uite, dupa ce PSD-Ponta tocmai l-a f**ut pe Geoana acesta incepe sa-mi devina simpatic.

solmar
Hai s-o luam matematic. Flota puteau s-o fure doar:
1. PSD
2. PD - Basescu
3. PSD+PD (Basescu in calitate de artizan)
PNL-ul nici macar n-a mirosit-o.

In picioare ramane doar varianta a 3-a... De ce? Pentru ca e convenabil pentru ambele partide sa arunce pisica pe rand de la unul la celalalt dar niciodata sa se descopere cine. Mergand pe premiza ta din care excludem ingerasul cum se face ca a furat-o PSD-ul. Adica Base e vreun fraier, ingrasa porcu si vine PSD-ul si-l taie. Iar cand se intoarce peste 4 ani la post nu-si da seama ca i-au taiat altii porcu, el, care e uns cu toate alifiile. Si nici nu-i prinde, el, care si-a platit toate politele pana acum... cu varf si indesat. El, care nu scapa nici o ocazie sa aiba ultimul cuvant.
Esti de acord cu mine? Atunci trebuie sa fii de acord ca Base e artizanul afacerii. Conduci un minister 60% din timp, e clar ca ai interese. La fel de clar e ca ai beneficii si aceste beneficii se reflecta si procentual.
Nu esti de acord cu mine! Atunci Base e un mare dobitoc si-i fura oricine din farfurie si atunci sa-i fie rusine PDL-ului ca este condus de un dobitoc si de brelocul lui, Boc.
Daca nici cu asta nu esti de acord atunci nu mai incape indoiala ca flota a fost furata de extraterestri care deja zboara prin alte galaxii cu vapoarele noastre. Lucru care este foarte probabil....

Cat despre Nastase.... e un animal politic cu un caracter mizerabil aidoma lui Basescu, la fel de perfid dar mult mai rafinat, mai cosmopolit si mai educat.
T u d o r
Basescu era ministru plin cand s-a evaporat flota? Crede-ma ca nici nu mai stiu cand i s-a facut de petrecanie. Oricum si eu inclin sa cred in varianta 3 doar ca nu cu PSD ci cu prieteni din PSD. Revenim la cercurile de interese transpartinice. Poate ca Basescu i-a ajutat pe aia s-o praduiasca, ca doar nu era el de capul lui acolo, fie si ministru plin. Nu pe vremea aia, atunci dicat doar tatucul. Si cei destepti se dadeau dupa el si faceau jocurile.
solmar
Luat de pe net...
+++
Dosarul "Flota", care "a debutat" în 2003, are ca obiect stabilirea modului în care CNM Petromin a fost prejudiciată prin vânzarea, în perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, în special mineraliere de mare capacitate. În dosarul "Flota", instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, au fost cercetați trei foști miniștri ai Transporturilor, Traian Băsescu, Aurel Novac, Paul Teodoru, precum și alte persoane care au fost implicate în vânzarea unor nave din flota română. Procurorii afirmau în 2003 că ar exista indicii că foștii miniștri ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu contra interesului public. După o succesiune de amânări și schimbări de locuri de judecată, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au început în 2005 judecarea procesului. De la primul termen s-a luat în discuție problema imunității prezidențiale a inculpatului Traian Băsescu. Judecătorii au decis ca dosarul să fie retrimis la PNA pentru reluarea anchetei. Ulterior Parchetul Național Anticorupție (redenumit în 2006 Direcția Națională Anticorupție) a solicitat o nouă expertiză contabilă a prejudiciului. Noua expertiză contabilă, finalizată în septembrie 2007, a stabilit că prejudiciul, stabilit inițial de prima expertiză la 275 de milioane de euro, este inexistent (zero). Astfel infracțiunile pentru care au fost deferiți justiției șeful statului, Traian Băsescu - în calitate de fost ministru al Transporturilor - și alți doi foști șefi ai acestui minister, Aurel Novac și Paul Teodoru, devin lipsite de conținut juridic fără existența vreunui prejudiciu. De altfel, calculele expertizei susțin că, prin vinderea celor 16 nave, Statul Român nu doar că nu a ieșit în pierdere, dar evitând prin această vânzare cheltuielile de întreținere a navelor, a obținut un venit net de peste 17 milioane de dolari.
+++

Acum realitatea e alta. Dosarul flota se refera doar la 16 nave si din punctul meu de vedere e praf in ochi. De celelalte 2-300 nave care au disparut (care s-au vandut pe doi lei) nu mai pomeneste nimeni nimic.. Practic prin 2000 nu mai aveam flota, aveam cateva zeci de nave arestate (nave cu statut incert - in management privat si pagubos pentru stat), cateva deja vandute pe sume modice (ca fier vechi). Iar pavilionul Romanesc ajunsese o rusine mondiala. Procentul de nave cu pavilion romanesc arestate era printre cele mari daca nu cumva eram pe prima pozitie. Rusinea asta se intampla in mandatele lui Basescu, in 2000 fusese deja ministru 6 ani din cei 10. Imediat ce au fost instrainate, aceste nave au devenit profitabile. Paradoxal!
HalbaSus
Sa zici ca singura vina a lui Basescu este ca nu a avut viziunea ca autostrazile sunt viitorul este ca si cum ai spune ca hitler a fost un conducator excelent, a avut o mica scapare cu holocaustul, dar in rest a fost brici.

Crede-ma ca n-am uitat asa multe din perioada Iliescu/Nastase... Cat am pierdut din cauza lui Iliescu (20-30 de ani maxim) in cei 10 ani in care a fost presedinte i-am pierdut deja in cei 6 ani de Base... and we're counting... ma tem ca atunci cand o sa termine cu Romania o sa fim in zorii revolutiei industriale si vom inventa motorul cu aburi.
Da, e adevarat ca Iliescu a fost presedinte intr-o perioada in care existau o multime de oportunitati pe care le-am pierdut cu brio, insa rolul lui este oarecum supra-apreciat, investitorii nu veneau in Romania pentru ca se scanda: "nu ne vindem tara", ci pentru ca din Budapesta se ajunge in lumea civilizata in maxim 2 ore... Din Bucuresti cam in 2 zile, si au mai fost si alti factori. Nu incerc sa-i gasesc scuze lui Iliescu, a tras inapoi tara asta intr-o masura foarte mare, DAR nu atat de mare cum a facut-o Basescu.

QUOTE
Cu flota eu nu am decat un lucru de spus: daca avea cineva cea mai mica dovada il lega Nastase de 4 ori in perioada cat a stapanit Romania. Si a stapanit-o cu adevarat, cum nu cred ca poate visa Basescu sa stapaneasca vreodata.


Referitor la flota, nu stiu daca e adevarat sau nu, oricum daca este atunci e cea mai mica vina a marinarului. Oricum, nu cred ca Nastase l-ar fi executat pe Basescu pentru treaba cu flota. Pe atunci PSD-ul avea intr-adevar o putere extraordinara (comparabila cu ce are Base acum, faptul ca acum sunt mai multe voci impotriva lui/lor nu inseamna ca puterea e mai mica)... Si e adevarat ca isi creasera un sistem semi-mafiot, dar erau mafioti "pasnici", nu erau razbunatori, stiau ca furtul e o chestiune comuna... si nu l-ar fi bagat in bulau pe Basescu ca a furat flota pentru ca erau constienti ca la o adica si ei ar fi putut pati la fel daca se schimba puterea... Tind sa cred ca si pe Nastase l-ar fi putut infunda daca chiar ar fi vrut, dar au preferat sa-i dea o mica sapuneala cu termopanele... echivalentul unui cap de cal mort bagat in pat biggrin.gif
solmar
Hai sa va explic ce inseamna flota. Datele sunt luate de pe net:
+++
La începutul anului 1990, flota maritimă de transport avea 288 de nave, cu un tonaj de 5.614.000 tdw, dintre care 188 de cargouri de mărfuri generale (1.444.444 tdw, 25,6% din total), 12 tancuri petroliere (1.090.000 tdw, 19,5%), 70 de mineraliere (2.979.000 tdw, 53,2%), 18 nave specializate (101.000 tdw, 1,7%). 30 dintre nave erau mai noi de cinci ani, în timp ce 98 aveau peste 15 ani de activitate. În 93 au apărut și nave noi, 19 la număr, totalizând 702.000 tdw. Construcția lor începuse înainte de 1990. In 2001 mai aveau pavilion românesc numai 45 de nave, cu 564.843 tdw, adică 10% față de 01.01.1990. Din flota românească acum nu au mai rămas decât șase nave. Cred ca mai sus nu e inclusa si flota de pescuit oceanic... si mai aveam vreo 2000 de unitati fluviale (barje, macarale, plutitoare, nave de servitute)
+++

Ca valoare intrinseca/comerciala valoarea flotei maritime ar fi fost pe la 7 miliarde usd - la valoarea de atunci. Navele astea dadeau de munca la cca 20000 de marinari si inca vreo cateva mii la uscat. In plus ar fi generat un profit de minim 100 milioane de usd anual. Potentialul real de profit este de fapt de 5 ori mai mare. Pot sa accept ca 20-30% din nave n-ar fi generat profit si ca personalul era supradimensionat.
Dar de aici pana la ingroparea flotei e cale lunga. Baietii astia i-au cantat prohodul intr-un interval de timp extrem de mic. Matematic ... dupa un algoritm bine stabilit. Reteta s-a aplicat aproape identic la tot ce a insemnat industrie, infrastructura sau agricultura in Romania. Absolut totul a fost declarat neprofitabil, adus la faliment si vandut pe nimica si odata ajuns in proprietate privata eficientizat sa scoata profit. Nu-i nici o exagerare iar noi am fost spectatori, ei au fost actorii.
solmar
Iar la ce-am scris mai sus se adauga o suma cel putin la jumatate in ce priveste barjele. Adica in total vreo 10 miliarde de dolari .... care s-au dus pe apa sambetei in decurs de 10 ani.
In fine, in '98 o parte din inculpati au fost condamnati la pedepse de 8-12 ani... in 2004 o parte au fost eliberati, in 2007 toata lumea a fost eliberata iar in 2008 toata lumea a fost achitata. O expertiza din 2007 a dovedit ca vanzarea navelor chiar a adus profit... de unde la inceput era o frauda de 325 milioane usd.
T u d o r
Doua stiri:

Prima si a doua.

Dar desigur, ei au miscat in front si s-au opus dictaturii lui Basescu sau n-au adus banul la partid. biggrin.gif Asta e un motiv pentru care eu cred mai mult in Basescu decat in alt lider politic care a fost la putere in tara asta. Ca macar poti vedea astfel de lucruri, inadmisibile in regimurile trecute. Sper sa nu se opreasca la cei din linia a doua. smile.gif
solmar
Ca o paranteza, primul chiar a fost director la "aprozar". Pe madam n-o cunosc, nu stiu ce-a bobinat. Dar acuzarea care se termina cu NUP e ca sexu' fara finalizare, iar cine n-a fost la DNA parca n-a intrat in lumea buna. Pot sa spun ca DNA-ul a ajuns un fel de inalbitor de rufe. Cele 2 exemple nu sunt relevante in contextul actual. Iar uiti ca Base e tatuc din 2004, daca o facea din proprie initiativa dosarele astea erau scuturate de praf acum 6, 5, 4, 3, 2 sau 1 an nu acum dupa ce UE ne-a aratat pisica (salvgardarea pe justitie). Pe cat punem pariu ca Ridzi nu pateste nimic!?

Ma asteptam totusi sa aduci un argument la dosarul flota de care m-am plictisit chiar si eu dar acolo nu mai e nimic de adaugat. Pe vapoare le-a mancat vaca ... si nimeni nu poate fi condamnat. Eu sunt de acord sa-l salte maine pe Patriciu si sa faca bulau cat cuprinde daca se dovedeste ca a furat. Problema e ca niciunul n-a fost la furat miliarde de capul lui. Cade unul, cad si altii rand pe rand pe principiul dominoului. De ce nu se duce potera la Iliescu? De ce nu vin mascatii din greseala la Nastase sau la Mirciulica sau la Boc sau la DIP sau la Berceanu, Hrebe, Videanu, Tiriac, Ciorbea, samd? Nimeni nu poate raspunde la intrebarea asta.

In schimb eu iti garantez ca timp de-un an de zile vom avea ziarele pline de descinderi, arestari, puneri sub urmarire de la vladica la opinca. Dupa ce vor termina cu vladicile o sa-i ia pe aia de la esalonul 2. In schimb dintr-o mie de dosare de guzgani rozalii probabil ca 998 vor primi NUP iar din cei 2 ramasi unul va muri de moarte buna iar celalalt se va duce 2 luni la zdup. Iar la garsoniera vor ajunge opincile. Eu am mai jucat in filmul asta; cine nu-si aduce aminte cum a castigat Berlusconi alegerile sa puna mana sa citeasca presa din Italia pe 2 ani inainte de alegeri. Zilnic era un anunt xenofob in mass media, pana au ajuns italienii sa creada ca o sa-i cucereasca tiganii, arabii si altii. Mai e vreun caz de amploarea lui Mailat in ultimul timp!? Iar salvatorul lor era unicul Berlusconi, el promitea curatenie si justitie. Ia de vezi prin ziare acum cata justitie primesc broscarii pe paine. Peste un an se vor plictisi si aia de la UE de cata curatenie s-a facut in Romania. In presa... doar.

Concluzia mea: praf in ochi.
T u d o r
Eram convins ca o sa spui asa. biggrin.gif

Despre flota nu am zis nimic pentru ca nu stapanesc problema si nu vorbesc despre lucruri pe care nu le stapanesc macar la nivel de informatie. Nu am habar de nimic legat de domeniul asta. Imi amintesc doar ca acum peste 10 ani erau o gramada de nave romanesti sechestrate in diverse porturi din lume, cu marinarii romani ramasi acolo cu lunile. Eu am vazut vanzarea asta ca pe vanzarea Sidexului, dintr-o gaura neagra a economiei a devenit un plus. Nu neaparat pentru Romania dar nu mai atarna de mine sa platesc pierderile lor. Ciudat fenomen cu Sidexul, nu? Daca nu poti stapani un fenomen...scapa de el. Hotii care te furau pe tine nu vor mai putea sa-i fure pe altii poate.

Ok, legat de Patriciu/Nastase/etc etc... pai cine a tipat ca din gura de sarpe ca il luase pe Patriciu? Nu cumva propriul lui Taricean, am uitat de cazul ala cu Macovei? Dar pe Nastase? PSD a facut un scandal politic inimaginabil. Razboiul mediatic impotriva lui Basescu si a tuturor din jurul lui a inceput cam pe atunci...stenogramele lui Vantu, etc? Ring a bell sau nu poti sa treci peste antipatia fata de el?

DNA nu e chiar inalbitor dar problema tarii asteia e justitia, codurile de procedura care-ti permit orice, legile extrem de alambicate, regulamentele si procedurile aberante...etc. Majoritatea au scapat pe vicii de procedura, chestie total inacceptabila intr-o tara din Europa. Ti-ai luat un avocat foarte bun si ai doua variante: ori ala face curieratul pana la completul de judecata (si ai scapat) ori daca prima varianta nu merge ramane varianta doi, te scoate pe vicii de procedura.

Totusi PDL (sau daca preferi - favoritul tau Basescu) si-a arestat si condamnat destui oameni. Comparativ cu alte partide inseamna ca o diferenta de la ceva la nimic, nu? Votati data viitoare nimicul, va da paine la toti, circul va fi sub control, salariile vor fi mari, euro mic mic de tot, va fi belsug. De unde fratele meu?

Solmar, dar de primarul tau ce zici? Ca pe al meu l-a legat partidul lui de corupti de care faceam vorbire. smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.