No SSO cookie

Avancronica MP Monaco: Calificarile fac totul?

voteaza
(0/ 0)
Avancronica MP Monaco: Calificarile fac totul?
Editoriale · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Masini.ro analizeaza, cu putina vreme inaintea calificarilor, sansele pilotilor importanti de a-si adjudeca victoria in Marele Premiu de Formula 1 al statului Monaco.

 
 

Doar cinci etape s-au consumat din sezonul 2011 de Formula 1 si cam toata lumea vede un mare favorit la adjudecarea titlului mondial al pilotilor. Germanul Sebastian Vettel pare de neoprit, de neegalat, de nestavilit. Cu toate acestea, campionul mondial en-titre mai are de trecut cel putin un hop important inainte sa primeasca respectul general al iubitorilor motorsportului.

Hopul se cheama Marele Premiu al statului Monaco, una dintre cele mai solicitante curse ale calendarului Marele Circ, o etapa pe care inca tanarul Vettel nu si-a adjudecat-o pana acum in cariera.

O cursa care nu tine cont de nicio ierarhie, trecuta sau prezenta, o cursa care, pe cat de monotona este pentru publicul spectator, pe atat de plina de adrenalina este pentru pilotii care gonesc cu viteze de peste 300 km/h pe o pista de latimea aleilor din capitala Romaniei.

Cu aproximativ o ora inaintea sesiunii de calificari de sambata, siteul masini.ro isi propune sa analizeze sansele principalilor favoriti la victoria de cursa a circuitului monegasc. Si asa cum v-am obisnuit, o sa analizam pilotii in ordinea clasarii lor in ierarhia generala, pentru a nu exista discutii.

1. Sebastian Vettel

Germanul a aratat in acest debut de sezon cam toate calitatile necesare unui mare campion mondial. A dat dovada de un talent extraordinar, de o viteza impresionanta, de un tupeu debordant, dar a aratat si prudenta, atunci cand nu a tinut cu dintii de primul loc in China si rabdare si tarie de spirit, atunci cand nu i-a permis lui Lewis Hamilton sa se apropie decisiv de el in Spania.

Marele Premiu de la Monaco insa este altceva. Iar incarcatura este cu atat mai mare cu cat campionul mondial inca nu a castigat cursa monegasca pana acum. Mai mult decat atat, antrenamentele libere de joi si samba au demonstrat ceea ce multi specialisti prevedeau, si anume ca monoposturile Red Bull nu au un mare avantaj fata de Ferrari sau McLaren aici.

Una peste alta, Vettel porneste si de data aceasta ca favorit. Numai ca acum, pe langa Hamilton si Webber, cei care l-au concurat pe german la victorie in primele cinci etape ale sezonului, germanul va mai avea de-a face si cu un Alonso extrem de insetat de victorie. Va reusi oare sa reziste pilotul Red Bull si sa demonstreze ca nimeni nu se poate atinge de el...?

Sanse victorie: 30%

2. Lewis Hamilton

Britanicul de la McLaren nu a aratat nici el ca ar fi extrem de rapid in antrenamentele de joi si sambata. Cu toate acestea, fostul campion mondial are doua mari avantaje in perspectiva acestei curse. In primul rand, va fi dorinta de revansa in fata lui Vettel dupa un mare premiu al Spaniei in care britanicul a fost, dupa parerea multora, cel mai bun, iar in al doilea rand, Lewis se simte destul de bine la Monaco, acolo unde a castigat in 2008.

Mai mult decat atat, Hamilton are reputatia unui pilot care se motiveaza bine in calificari si este bine stiut ca la Monaco se depaseste greu, asa ca un pole-position este egal cam cu 75% dintr-o victorie.

Sanse victorie: 20%

3. Mark Webber

Fara a incerca sa fim rautaciosi, cand evaluam sansele australianului la victorie in Monaco, nu putem sa nu ne intrebam, asemeneni unei replici celebre dintr-un film romanesc, ce-l recomanda pe acesta?

Mai rapid decat Vettel nu este, mai in forma decat acesta nici atat, in antrenamente nu a impresionat pe nimeni, ba mai mult decat atat indraznim sa spunem ca Webber este singurul pilot care ar fi capabil sa obtina pole-positionul sambata si sa piarda cu seninatate cursa duminica fara sa ne suprinda vreun pic.

Sanse victorie: 10%

4. Jenson Button

Stilul de pilotaj al lui Button este unul care se pliaza destul de bine pe circuitul de la Monaco. Dovada in acest sens sta si victoria obtinuta de acesta in sezonul 2009 aici. Cu toate acestea, fostul campion mondial de la Brawn va avea nevoie de o evolutie impresionanta in calificari, evolutie de care sincer nu-l vedem in stare in acest moment.

Iar daca mai punem in calcul si strategiile abordate de ingineri McLaren pentru Button, strategii de cursa care ba il ridica, ba il ingroapa pe acesta, parca nu am sfatui pe nimeni sa riste multi bani pe victoria acestuia la Monaco.

Sanse victorie: 10%

5. Fernando Alonso

Locul doi in primele antrenamente, primul loc in sesiunea a doua de antrenamente si din nou primul loc in ultima sesiune. Mai mult decat atat, timpul obtinut in ultimele antrenamente este unul exceptional, cu jumatate de secunda mai bun decat restul lumii.

Ibericul pare sa aiba asadar, pentru prima data in acest sezon, si materialul de cursa care, combinate cu ambitia, cu talentul si cu viteza sa, ar putea sa-i aduca un rezultat important. Sigur, trebuie sa fim prudenti in judecarea rezultatelor lui Alonso in conditiile in care Ferrari a dat cu chix gratios pana acum in toate etapele acestui sezon. Dar cu toate acestea nu putem sa nu-l consideram pe fostul dublu campion mondial de la Renault drept principalul adversar la victorie al lui Sebastian Vettel.

Sanse victorie: 25%

Alti piloti- sanse victorie 5%. Am fi acordat mai multe sanse celorlalti piloti daca Nico Rosberg nu ar fi avut parte de accidentul crunt din ultima sesiune de antrenamente. In aceste conditii insa, Michael Schumacher, Nick Heidfeld, Vitaly Petrov sau Felipe Massa au sanse mai degraba teoretice decat practice sa obtina o victorie sau macar un podium la Monaco.

Pariul masini.ro: Pronosticul nostru de aceasta saptamana este un podium Vettel-Alonso-Webber, cu amendamentul ca oricare dintre primii doi piloti ar putea obtine victoria. Da, stim, lui Hamilton i-am acordat mai multe sanse decat lui Webber la obtinerea victoriei mai sus, dar cu toate acestea credem ca australianul va prinde ultimul loc pe podium, in conditiile in care se stie ca pe circuitul de la Monaco se petrec destul de multe incidente, iar Hamilton pare cea mai probabila victima a unei astfel de intamplari.

Atentie la...: Felipe Massa, brazilianul care a reusit timpi foarte buni in antrenamente si care ar mai putea sterge din rusinile suferite in ultima vreme cu o clasare in primii patru sau cinci piloti ai acestei curse.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.0920 :: 17.85MB