Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cat de sanatos ne hranim?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
HalbaSus
Apropo de cartofi si cartofi prajiti. Cartofi prajiti nu fac aproape niciodata din 2 motive:
- e complicat sa-i faci, trebuie taiati fasii subtiri, dupa care fie ii prajesti in tigaie si trebuie sa faci cam 4-5 ture fie ii pui in friteuza si ai nevoie de o gramada de ulei cu care nu stii ce sa faci ulterior (la chiuveta nu il poti arunca... iar cum nu ma pasioneaza sa-mi fac biodiesel din el... nu am ce face cu el)
- sunt o mancare "banala"
- faptul ca sunt nesanatosi ma intereseaza prea putin, nu vreau sa traiesc 100 de ani.

In schimb fiind membru si pe forumul gospodinelor (culinar.ro) am invatat de acolo o alta metoda de preparare care are ca rezultat cartofi chiar mai buni decat cei prajiti: cartofii se fierb putin (nu total ca sa se faca pireu), se taie cubulete (ca si cartofii copti), se stropesc cu putin ulei de masline, se tavalesc prin pesmet apoi ii bagam la cuptor sa se rumeneasca thumbsup.gif

Ultimele analize facute anul trecut au iesit surprinzator de bune asa ca presupun ca am o dieta sanatoasa. Practic dieta se bazeaza pe faptul ca am eliminat incet incet mancarurile negatite. Adica nu mananc la fast-fooduri ci doar mancare gatita acasa sau la restaurant, la micul dejunul nu mananc tartine (ca sa nu zic "sandvis") ci omleta cu carnati (sau ceva similar). De asemenea nu mananc chipsuri, snacksuri sau alte chestii care se gasesc in pungi colorate.
In timpul saptamanii deobicei am doua mese pe zi, pe la 12:00 mananc la un restaurant (dar deobicei un singur fel), iar pe la 18:00 dupa ce ajung acasa mananc ca spartul echivalentul a doua portii. Dupa ora 7 mananc destul de rar, eventual ceva usor de tot, si bineinteles multa multa bere beer.gif
In week-end deobicei am 3 mese (mic dejun, pranz si cina)... probabil fiindca am si mai mult timp la dispozitie. In principiu mananc cam de toate si incerc sa am o dieta cat mai diversificata (sa nu ma plictisesc), pe locul 1 in preferinte se situeaza de ceva vreme ciolanul cu cartofi sau fasole si ceapa calita (yum yum) pe care il servesc in medie cam odata la doua saptamani. In rest de toate: porc, pui, vita, peste, creveti... carne sa fie. Nu cred ca as putea supravietui o zi intreaga fara carne... Nu mananc in schimb urmatoarele:
- dulciuri (nu imi place nimic dulce)
- fructe - acelasi motiv, sunt dulci.
- chips/snacks/fast-food/semipreparate etc... - nu-mi plac, yuck !
- cola sau alte sucuri - cat timp am bere nu vad de ce m-as uita la ele. Cand nu pot sa beau bere atunci doar apa plata.
FAR EASTERN
Apropos de cartofi: avem un set de fini(din cele doua seturi pe care i-am cununat), cu care iesim mai des prin oras la cate o masa. Pe langa faptul ca se uita cam stramb la noi, cand comandam, ei, invariabil, comanda "cartifi prajiti cu....." biggrin.gif

Iar ca si recomandare... cartofi fierti in coaja. Dupa ce fierb, ii lasati necuratati, faceti incizie longitudinala in care indesati cas de oaie pus la sarat. Toata gramada acoperiti-o cu un vas astfel incat casul sa se poata topi...

ozz86651
Halba, ai doua avantaje:
1. Esti inca tinar.. (parca asa tin minte). La mine "degradarea" fizica a inceput la 30 de ani, la altii mai tirziu sau mai devreme. De exemplu la parintii mei mai dregraba a inceput in jur de 35-40 de ani, dar era si alt stil de viata.
2. Nu-mi dau seama ce fel de stil de viata ai.. daca nu esti sedentar si te misti mult, ajuta. Eu imi petrec ziua in scaun si merg IN CLADIRE de citeva ori pe zi. Apoi stau in masina 2 ore. Abia in weekend ce fac si eu un sport sau o plimbare. Daca tu insa trebuie sa mergi de colo colo, chiar cu masina, numai faptul ca intri iesi din masina de nu stiu cite ori pe zi si mergi pe la nu stiu cite birouri si urci nu stiu cite trepte insemna ca probabil arzi 1000 de calorii in plus.
3. Ai si un metabolism/genetica foarte bun. Sint oameni care pot minca orice si unii la orice virsta si sint altii care se ingrasa imediat.

In rest logica cu "nu vreau sa traiesc vesnic" sau "nu vreau sa mor sanatos" e foarte falsa. Cita vreme nu ai nici o problema, esti foarte viteaz. Problema este ca oamenii nu mor direct. Inainte de asta au zeci de ani de viata mizerabili, in care gifiie la fiecare etaj de scari, in care le e greu sa faca o plimbare mai lunga. Sint intr-un fel handicapati, intr-o masura mai mare sau mai mica.... numai ca sint handicapati din proprie vointa (sau lipsa de). Dupa aia urmeaza toate bolile astea incurabile, cronice si imputite care iti fac viata o mizerie. Diabet, sa zicem. Dupa aia urmeaza alte porcarii ca infarctul. Nu stiu daca cunosti vreun om care a avut infarct. Nu neapart miocardic, unora le explodeaza un vas in creier si ramin paralizati. Urmeaza eventual chirurgie, recuperare (daca e cazul) samd.
E, gindeste-te ca incepi sa ai probleme din astea cind ai un copil de 10 ani. Si te gindesti ca crapi in 5 ani si-l lasi singur. How's that?

22nst
QUOTE (HalbaSus @ Feb 2 2009, 02:40 PM) *
In schimb fiind membru si pe forumul gospodinelor (culinar.ro) am invatat de acolo o alta metoda de preparare care are ca rezultat cartofi chiar mai buni decat cei prajiti: cartofii se fierb putin (nu total ca sa se faca pireu), se taie cubulete (ca si cartofii copti), se stropesc cu putin ulei de masline, se tavalesc prin pesmet apoi ii bagam la cuptor sa se rumeneasca thumbsup.gif


Am facut azi un mic gratarel in familie si am zis sa punem o garnitura de cartofi prajiti...
Apoi mi-am adus aminte de reteta ta si am zis sa o incercam
Bai nu stiu cum sa iti zic dar nu prea mi-au placut biggrin.gif
(mai dureaza si mult pana se fac)

Watcher
QUOTE
In rest logica cu "nu vreau sa traiesc vesnic" sau "nu vreau sa mor sanatos" e foarte falsa. Cita vreme nu ai nici o problema, esti foarte viteaz. Problema este ca oamenii nu mor direct. Inainte de asta au zeci de ani de viata mizerabili, in care gifiie la fiecare etaj de scari, in care le e greu sa faca o plimbare mai lunga. Sint intr-un fel handicapati, intr-o masura mai mare sau mai mica.... numai ca sint handicapati din proprie vointa (sau lipsa de). Dupa aia urmeaza toate bolile astea incurabile, cronice si imputite care iti fac viata o mizerie. Diabet, sa zicem. Dupa aia urmeaza alte porcarii ca infarctul. Nu stiu daca cunosti vreun om care a avut infarct. Nu neapart miocardic, unora le explodeaza un vas in creier si ramin paralizati. Urmeaza eventual chirurgie, recuperare (daca e cazul) samd.
E, gindeste-te ca incepi sa ai probleme din astea cind ai un copil de 10 ani. Si te gindesti ca crapi in 5 ani si-l lasi singur. How's that?

Extraordinar!
Stii de cate ori am spus chestia asta interlocutorilor?
Din pacate, cel mai stresant pt mine este faptul ca eu ma chinui sa ii conving pe parinti :-(
Alex-F1
Sanatos, nesanatos, dar azi am devorat un "blid" de racituri (doar cu carne si gelatina aia, fara zgarciuri & stuff, ca nu le suport) facute de maica-mea......auuuuu.....sa te lingi si pe degetele de la picioare, nu alta!!!! biggrin.gif
ozz86651
QUOTE
Din pacate, cel mai stresant pt mine este faptul ca eu ma chinui sa ii conving pe parinti :-(


Si eu dar e imposbil sa schimbi la 70 de ani o filozofie de o viata intreaga.


BTW, chestia cu explodatul vasului de singe e oarecum licenta poetica, ca nu se refera numai la asta... infarctul e de fapt blocarea unui vas si moartea tesutului neirigat. Ca e in cap sau ca e o parte din muschii de la inima, tot naspa e.
HalbaSus
22nst: mhm, imi pare rau ce sa zic... mie mi-au placut mult... poate a lipsit sosul de usturoi cu care il stropeam eu wink.gif

ozz, watcher: eu ziceam tocmai faptul ca o dieta bazata pe mancare gatita este relativ sanatoasa. Probabil nu e la fel de sanatoasa ca o dieta bazata pe legume crude si peste gatit la aburi dar cu siguranta este muuuult mai gustoasa. Trebuie gasit un compromis intre sanatos si gustos. Si aici intervin cele spuse de mine:
- renuntarea la chestiile care nu sunt nici gustoase nici sanatoase (chipsuri, snacks-uri, dulciuri, cola) - chestiile astea nu iti aduc nimic in plus, sunt nesanatoase si au gust de chimicale. Un ciolan afumat cu fasole nu e sanatos, dar daca mananci o portie la 2 saptamani cred ca e mai sanatos decat 14 pungi de chipsuri. In plus satisfactia gastronomica este mult mai mare.
- renuntarea la dulciuri - din nou o chestie sanatoasa, ok, diabet pot sa fac si de la cartofi si paine... dar daca mananci cartofi si paine... si ulterior mai mananci si o ciocolata atunci deja poti sa te astepti la un viitor cu injectii de insulina.
- bere vs cola. Ok, admit ca berea nu e tocmai un izvor nesecat de sanatate. Dar, in comparatie cu prietenii mei care consuma cate o sticla de 2.5 litri de cola pe zi, cele doua beri pe care le mai beau seara sunt sanatate curata.
- mancare gatita vs mancare de fast-food. Las la o parte chestiile faptul ca mancarea gatita clasica (aia care se face in oala si se serveste la farfurie) este mai sanatoasa decat mancarea de fast-food (aia care se face in ulei incins si se serveste intr-o chifla invelita in staniol). Dar diversitatea pe care ti-o ofera mancarea gatita este net superioara fast-food-ului. La fast-food ai cateva variante de carne, prajita in diverse modalitati, combinata cu cateva legume si niste cartofi prajiti indesati intr-o chifla sau lipie or something. In comparatie meniul meu pe ultimele zile a continut: pulpa de gasca in vin rosu la cuptor , cartofi piure si salata de varza rosie cu morcovi, piept de pui in sos de bere bruna si gem de caise cu cartofi copti, pui fiert cu sos dulce picant chinezesc si sos de ghimbir cu soia cu orez basmati, cotlet de porc la tigaie cu spanac, ciorba de vacuta - astea toate "home made". In birturi: babgulyas (ciorba de fasole uscata cu carne de vita si afumatura), ciolan afumat la cuptor cu cartofi copti si ceapa calita, chilaquiles, pizza cu salam picant.
22nst
Pai de ce nu ai dat reteta completa biggrin.gif
Lipsea tocmai elemantul principal
klm
CITAT(HalbaSus @ Feb 3 2009, 11:28 AM) *
Un ciolan afumat cu fasole nu e sanatos

Hai mah, cum nu e sanatos?! Pai in cazul asta prefer sa mor fericit cu burta plina de fasole cu carnati!
Watcher
Halba: da !
Toate deciziile pe care le-ai luat sunt intelepte si corecte.
Ai facut niste pasi foarte mari. Bravo! Serios.

Mai trebuie doar sa descoperi ca si pestele, vita, legumele, etc pot fi gustoase ;-) (Jamie Oliver?)
Rebel
@Halba
Vreau si eu s aincerc chestia asta "piept de pui in sos de bere bruna si gem de caise cu cartofi copti". O reteta ceva?


Intrebare:
Am carenta de vitamina D. In prezent, iau ceva D3 dar as vrea sa gasesc o forma naturala de a "ingurgita" vitamina D prin alimentatie. Ceva sugestii va rog?
FAR EASTERN
QUOTE (Watcher @ Feb 3 2009, 01:12 PM) *
Mai trebuie doar sa descoperi ca si pestele, vita, legumele, etc pot fi gustoase ;-) (Jamie Oliver?)


La modul cum gateste omuletu', n-are cum sa nu ti se para gustos, orice ar fi... :/
Watcher
Vitamina D
HalbaSus
QUOTE
Mai trebuie doar sa descoperi ca si pestele, vita, legumele, etc pot fi gustoase ;-) (Jamie Oliver?)


Am o carte de-a lui si am facut mai multe retete de acolo. Mananc si legume si peste. Si creveti... multi creveti... pacat ca dureaza jumat de ora pana ii cureti si ii mananci in 10 minute.

QUOTE
@Halba
Vreau si eu s aincerc chestia asta "piept de pui in sos de bere bruna si gem de caise cu cartofi copti". O reteta ceva?


Prima data pregatesti un sos compus din: 150-200 ml bere bruna, o ceapa tocata, cativa catei de usturoi tocat, ghimbir dat pe razatoare, o lingura mare de gem de caise, coaja rasa de la o portocala, sare, piper.
Apoi tai fasii un piept de pui si il calesti intr-o tigaie in putin ulei de masline. Dupa ce s-au rumenit fasiile de pui torni in tigaie sosul preparat si il lasi sa scada.
Cand mancarea e gata (sosul a scazut suficient - aici depinde de gusturi) torni in tigaie cam 200 ml de frisca lichida. Astepti mai dea odata in clocot, se orneaza cu frunze tocate de coriandru sau patrunjel. Se serveste cu orez sau pireu de cartofi.
ozz86651
QUOTE
piept de pui in sos de bere bruna si gem de caise cu cartofi copti


Tu esti ala care se plingea ca englezii pun zahara in mincare? smile.gif Uite, oricit de deschis sint eu la pus dulce pe mincare pentru ca am mincat mincare de toate nationalitatile, cind citesc combinatia asta am cosmaruri.
In rest celelealte suna foarte bine smile.gif. Nu neaparat sanatos, dar bine.

QUOTE
QUOTE
torni in tigaie cam 200 ml de frisca lichida


Whaaat???

QUOTE
Las la o parte chestiile faptul ca mancarea gatita clasica (aia care se face in oala si se serveste la farfurie) este mai sanatoasa decat mancarea de fast-food (aia care se face in ulei incins si se serveste intr-o chifla invelita in staniol).


Discutabil. Problema e cu dieta romaneasca care e foarte ok daca dai la coasa de 6000 de calorii pe zi dar foarte proasta pentru viata moderna. Si aici sint doua compenente:
1. Cea cantitativa. La noi inca cantitatea e prima calitate a mincarii. Oamenii se pling in primul rind de dimensiunea portiilor in restaurante nu de cit de buna a fost mincarea. Cind spun "la restautul X se maninca BINE" brin BINE inteleg mult, portii mari. Nu mai zic de sarbatori cind ideea e sa maninci pina ajungi la spital. Chestia asta cred ca e mostenita din 60-70 de ani de foamete.
2. Cea calitativa. Grasimi cit cuprinde, porcul e leguma de baza, ceafa, kaizer, slanina afumata, tochitura, cirnati. Apoi lipide la greu (iarasi treaba istorica data de saracia majoritatii populatiei in mare parte din istorie), mare parte din dieta e bazata pe piine si cartofi. La naiba, la noi pina si vinurile cele mai recunoscute au zahar in ele, bleah.

Acum poti sa o pui cum vrei dar un hamburgher facut pe plita, din carne de vaca - de calitate slaba, evident, ca e ieftin -, fara cartofi prajiti, chiar cu chifla aia naspa e sigur mai sanatos decit nu stiu ce chestii "d'ale porcului", cirnati, slana, tochituri. Chiar si cartofii aia prajiti sint mai sanatosi decit cartofii prajiti de casa care sint imbibati de ulei/unt/ grasime de porc, peste care mai trintestesti o lingura - doua de smintina. Daca prin mincare gatita intelegiinsa chestii care se fac la cuptor sau sint partila fierte, da, ai dreptate.

QUOTE
Apoi tai fasii un piept de pui si il calesti intr-o tigaie in putin ulei de masline.


Uite asta e o greseala: uleiul de masline e pentru salata sau paste nu pentru prajit. Niciodata nu pui ulei de masline in tigaie. E cancerigen, are niste chestii care se descompun (de altfel se simte ca pute a peste).

In rest tot ce ai spus tu acolo mi se pare foarte decent (desi eu as mai taia din porc si cartofi smile.gif), dar evident depinde si de cantitate. Si sint de acord si cu cola vs. bere (desi tu ai luat cazul extrem, cine naiba bea o sticla de cola pe zi?, da oricum 2 sticle de bere sint in limite perfect normale).



QUOTE
Mai trebuie doar sa descoperi ca si pestele, vita, legumele, etc pot fi gustoase ;-) (Jamie Oliver?)


De fapt vita e singura carne smile.gif. Cu siguranta singura din care se poate face friptura. Din pacate in Romania nu prea se gaseste carne de vita de calitate, nici nu stie nimeni sa o gateasca (toti prietenii mei din Romania strimba din nas la friptura "rare" sau chiar "medium" de aici si o comanda "well done", adica strica bunatate de friptura), iar de peste nu mai zic ca sint sortimente putine.


Mai baga retete ca vreau si eu sa incerc cite ceva din ce ai spus tu acolo.
klm
CITAT(ozz86651 @ Feb 3 2009, 09:27 PM) *
cine naiba bea o sticla de cola pe zi?

Te mira? Am auzit pe unii spunand ca beau 1 sticla de 2l pe noapte, eu am o sticla de vreo 2 saptamani pe care nici azi n-am desfacut-o, musafirii beau vin sau apa (minerala carbogazoasa, mi-a mai zis si arhe ca se recomanda aia plata dar mie nu-mi place) sau vin cu apa (desi nu inteleg de ce ar strica asa vinul sau apa).
T u d o r
Halba, n-avem inca topic de retete? biggrin.gif
FAR EASTERN
Daca se inventeaza asa ceva... sigur vom mai avea un cititor al forumului(poate si membru(a)) wink.gif.
HalbaSus
QUOTE (klm @ Feb 4 2009, 09:24 AM) *
QUOTE (ozz86651 @ Feb 3 2009, 09:27 PM) *
cine naiba bea o sticla de cola pe zi?

Te mira? Am auzit pe unii spunand ca beau 1 sticla de 2l pe noapte, eu am o sticla de vreo 2 saptamani pe care nici azi n-am desfacut-o, musafirii beau vin sau apa (minerala carbogazoasa, mi-a mai zis si arhe ca se recomanda aia plata dar mie nu-mi place) sau vin cu apa (desi nu inteleg de ce ar strica asa vinul sau apa).


Corect, aproape toate cunostintele mele care beau cola... o fac in cantitati excesive (minim 2 litri pe zi). Creaza dependenta, am un prieten care de cand s-a combinat cu actuala logodnica (dependenta de cola - minim 2.5-3 litri cola pe zi) a inceput sa devina si el dependent de cola.


Topic de retete ? mhm... Nu suna rau... momentan lasam asa si daca se aduna mai multe facem un split.
ozz86651
Eu cunosc aici un singur om care bea cola in cantitatile astea, adica 1.5-2l pe zi, ba stai, 2, dar beau numai cola light si dupa amiaza d-aia si fara zahar si fara cofeina. Eu beau un pahar (dozator)/cutie etc la sapamina sau mai rar, evident tot light. La mine la companie cola (plus alte sortimente) la dozator e gratis vreo 4 ore pe zi (are exact aceleasi gust) iar aia la automat la cutii e subventionata (25c cutia de 338ml) si tot nu se calca pe picioare oamenii.
FAR EASTERN
Apropos de cola... desi unele "mituri" au fost "busted" smile.gif
adrian_flavius
Am tot citit ce ati spus voi pe aici, si de fiecare data mi se face (ca prin minune!) foame...da' sa revenim un pic cu picioarele pe pamant...

Eu, de felul meu, sunt un mezomorf clasic...1.80 m pe inalt, 1.90 m anvergura bratelor, circumferinta toracica nu am avut-o, de la 16 ani, niciodata mai mica de 90-95 cm, capacitate toracica peste 5 l, tot de atunci...

In schimb, tot asa, de cand ma stiu (si acum stiu si motivul - dieta de la parinti...), ma ingrasam intotdeauna iarna si slabeam vara...diferentele putand ajunge pana spre 5-6-7 kg...mult, stiu, mai ales pentru varstele de 17-18 ani...da' eu mi-s un gurmand de cand ma stiu...iar ca bauturi imi place si berea, si vinul (mai ales), si apa minerala carbogazoasa (stiu, e periculoasa, da' dupa aia plata nu ma dau in vant deloc...). Primul semnal de alarma l-am primit in anul I de facultate, cand am reusit "performanta" de a lua in greutate vreo 5 kile in 2 luni...plus inca vreo 3-4 in urmatoarele...asa ca prin iarna ajunsesem un neverosimil 78 kg...si au inceput sa rada toti colegii si (mai ales!) toate colegele de mine, ca am facut burtica...asa ca am trecut la masuri extreme: sala de forta combinata cu sauna si bazin de 3 ori pe saptamana (am avut noroc ca noi avem in oras un bazin olimpic, care avea de toate...), fara prajeli, multe iaurturi (din alea naturale, nu cu fructe, ca pe ultimele nu le suport nici acum) combinate cu tarata de grau macinata fin (are un gust de terci perfect, da' la mine a dat rezultate), mult pui, in special la cuptor sau la gratar (grill), mult peste, carne de iepure (ai mei cresteau iepuri in perioada aia, si aveam de unde...o carne excelenta, apropo, si fara colesterol din ala rau...de nici un fel, de nici o culoare, la fel ca si curcanul...), fructe din plin...dupa sala de forta mancarea preferata devenise omleta din 6-7 oua, dar de la care nu foloseam decat 1-2 galbenusuri, restul numai albusurile, si o faceam in tigaie de teflon, fara nici un fel de uleiuri incinse...pe regimul asta am pierdut in perioada noiembrie 2000-august 2001 aproape 12 kg, ajungand, in vara, la putin peste 66 kg...numai fibra, fara tesut adipos...a fost singurul an in care mi s-au vazut abdominalii...si acum am nostalgii...

Odata cu insuratoarea, si intrucat socrii mei aveau o conceptie culinara si mai "romeasca" decat ai mei, am luat iarasi in greutate...8 kg intr-un singur an, ajungand la 82-83 kg la varsta de 23 de ani...iarasi nu a fost bine, iarasi regim...avantajul meu mare este ca vara sunt hiper-activ, in special in w/e, fiind adeptul unei filozofii de genul DIY, atat in casa cat si in viata...

Cea mai mare greutate am avut-o anul trecut, in ianuarie, cand am atins 93 de kg...prea mult pentru 28 de ani...asa ca regimul a devenit permanent, si s-a schimbat, desi nu drastic: astfel, am renuntat la mezeluri (nu in totalitate, dar au devenit foarte rare ocaziile in care le consumam...sa zicem o data la 4-5 saptamani), am trecut la un regim de 5 mese pe zi, din care 2 sunt fructe (ora 10-11 dimineata si ora 15-16 dupa-amiaza), obligatoriu carnea se face numai la cuptor sau la grill, (porcul se face numai la cuptor in ultima perioada, mai ales din motive de "dantura" la membri mai varstnici ai familiei), toate carnurile sunt obligatoriu insotite de legume, multe muraturi taranesti, prajeli nu s-au mai facut in casa de am uitat eu de cand, pestele se prepara pe grill (invelit in folie de staniol) sau la cuptor, singurele bauturi consumate in timpul mesei sunt bere sau vin (eu am cam renuntat la bere, ca "se depune" foarte repede), nu se consuma alte lichide cel putin 30-40 de minute dupa masa...pe regimul asta am reusit, si fara sa ma mai duc la sala, sa ajung la 85 de kg...si ma simt foarte bine...

Apropo, pentru cei care se pricep: am tensiunea diasistolica un pic cam mare...dimineata, imediat dupa trezire, am, in general, 12 cu 7, seara 13 cu 9 sau 14 cu 9...am un tensiometru din ala mic, de incheietura...numai ca, si fac o paranteza, seara, dupa ce consum 1-2 pahare de vin rosu, tensiunea scade spre 11 cu 6 sau 12 cu 6...ceea ce mi se pare ok...stiu ca vinul rosu este vaso-dilatator, probabil ca aici este explicatia...

Vreau sa mai dau jos inca 2-3 kg, si pe urma o sa incerc o stabilizare, desi am observat ca scaderea in greutate a scazut in intensitate in ultimele 2-3 luni...probabil ca la un moment dat organismul is va gasi propriul echilibru...de vreo 2 luni muncesc si pentru a mai creste un pic masa musculara la nivelul bratelor si pieptului (am un set de gantere cu greutate reglabila...), plus un pic de antrenament cardio (in acest scop folosesc cu succes un stepper de camera, cumparat de consoarta acum vreun an, si care a cam aduna praf vreo cateva luni...), sa mai antrenam un pic inima si sa scapam de efectele prea multelor ore petrecute pe scaunul de la birou...ok, paragraful asta a fost un pic off-topic, dar as vrea sa subliniez ca o dieta corecta trebuie sa tina seama si de consumul energetic, si de tipul de conformatie corporala, si de tipul de activitati prestate...daca facem prea putina miscare, poti avea cea mai corecta dieta din lume, tot vei avea probleme...
HalbaSus
QUOTE (ozz86651 @ Feb 4 2009, 10:41 AM) *
Eu cunosc aici un singur om care bea cola in cantitatile astea, adica 1.5-2l pe zi, ba stai, 2, dar beau numai cola light si dupa amiaza d-aia si fara zahar si fara cofeina. Eu beau un pahar (dozator)/cutie etc la sapamina sau mai rar, evident tot light. La mine la companie cola (plus alte sortimente) la dozator e gratis vreo 4 ore pe zi (are exact aceleasi gust) iar aia la automat la cutii e subventionata (25c cutia de 338ml) si tot nu se calca pe picioare oamenii.


Cola fara zahar si fara cofeina ? Suna a sifon smile.gif
Eu am avut o perioada in care nu am putut sa beau bere (nevasta era gravida si trebuia sa fiu pregatit tot timpul sa o duc la spital in ungaria). In perioada respectiva pe langa apa am baut si cola, dar nu depaseam jumat de litru pe zi... eram constient de pericolul "dependentei" pe care ti-o poate da cola.
T u d o r
Eu de baut beau "corect", fara carbogazoase, fara sucuri, doar apa plata. Si rar de tot alcool, de regula vin rosu sau o tarie, dar de buna calitate.

Cu mancarea... ehh, aici intram pe taramul poftelor. Sunt un gurmand prin definitie, imi place sa mananc. Si bineinteles, imi place sa mananc doar ce-i "bad". Nu stiu cum o rezolv, dar stiu ca nu e bine si trebuie sa schimb regimul alimentar.
HalbaSus
QUOTE ( T u d o r @ Feb 4 2009, 12:47 PM) *
Eu de baut beau "corect", fara carbogazoase, fara sucuri, doar apa plata. Si rar de tot alcool, de regula vin rosu sau o tarie, dar de buna calitate.

Cu mancarea... ehh, aici intram pe taramul poftelor. Sunt un gurmand prin definitie, imi place sa mananc. Si bineinteles, imi place sa mananc doar ce-i "bad". Nu stiu cum o rezolv, dar stiu ca nu e bine si trebuie sa schimb regimul alimentar.


Tudor, pai renunta la gunoaiele care nu sunt nici sanatoase nici gustoase. Pastreaza cele nesanatoase (sau mai exact: nu foarte sanatoase) dar gustoase si introdu cateva chestii gustoase si sanatoase.
klm
CITAT(adrian_flavius @ Feb 4 2009, 11:39 AM) *
1.80 m pe inalt
am pierdut in perioada noiembrie 2000-august 2001 aproape 12 kg, ajungand, in vara, la putin peste 66 kg...numai fibra, fara tesut adipos...

La 66 kile erai uscat rau, eu am vreo 71-73 si mi se pare ca sunt slab; m-am cantarit odata la cantarul ala care iti spune tensiuni, grasimi si alte de alea si la o greutate de 69 kile cica imi lipseau vreo 2 kile de grasime deci pot sa bag tochitura fara probleme.
Berea nu ingrasa (sau nu pe mine), auzisem povestea asta si in consecinta bagam 1-2l cam la 2 seri dar am slabit...
Intr-o perioada mancam 5 mese/zi (2 cu ciorba si fel 2 cu carne+desert)+2 gustari (din produse fainoase) una la 9-10 dimineata si una dupa 10-11 seara (chiar pe la 1 noaptea) iar rezultatul tuturor acestor "chinuri" a fost ca m-am ingrasat... 5 kg, cred ca daca eram gaina si ma indopam atat puneam mai mult pe mine asa ca fiecare persoana ar trebui sa manance in functie de organismul sau; eu daca ma apuc sa inghit legume, ciuperci sau urzici fierte ajung intr-o luna la 20 kile...
T u d o r
Nici gunoaie nu bag in mine prea multe. Adica prin gunoaie intelegandu-se gast food sau junk.
Watcher
KLM, singura propozitie utila este 'fiecare trebuie sa isi adapteze dieta la organismul sau'.
Dar in sensul de 'numar total de calorii' nu de 'ce se sanatos sa mananci'/
Ce e sanatos si nesanatos e la fel pentru orice organism uman ;-)

Orice calorii ingurgitezi se aduna,
Daca la sfarsit totalul este mai mare/mic decat cele consumate (metabolism, activitate) atunci te ingrasi / slabesti.

Asta e cu ingrasatul / slabitul.
Daca o bere are 500 ml si 5% alcool inseamna 25 grame alcool, deci 175 calorii.
Fiecare 'factors in' aceasta bere in dieta proprie.

Problemele pe care le da berea sunt insa mai complexe decat 'calories in - calories out'.

Spre exemplu: alcoolul cere organismului apa - produce deshidratare, cu efecte negative asupra rinichilor, ficatului, caderii parului, ochilor, etc.
Berea nu ar trebui bauta 'de sete' pentru ca nu tine de sete - ca si apa sarata din mare (!!) ea face mai mult rau decat ajuta (la sete).
Berea fiind carbogazoasa produce balonare, flatulenta si distensie abdominala.
Distensia este neplacuta atat datorita aspectului neatragator la ochi dar are si efectul pervers ca te face sa mananci mai mult (stomacul e mai mare, iti transmite mesajul ca e gol)

Mai departe: abordarea cea mai pacatoasa este abordarea stil manechin "eu pot sa mananc o cutie de bomboane de ciocolata la desert dupa un kil de friptura, ca nu se vede". Ba se vede (inauntru, si o sa vezi dupa 30 de ani).
Dar ce e grav e ca nu spune nimeni "am un metabolism de asa natura incat mancarea pe care o bag in mine NU E PROCESATA si iese pe partea aialalata" ci " eu nu ma ingras".

O dieta sanatoasa nu inseamna sa mananci "legume, ciuperci sau urzici fierte" - asta chiar e o dieta de incompetent si neinformat.
Pentru ca ii lipsesc 2 din 3 principii alimentare, si mai grav contine doar acel principiu alimentar care poate fi substituit!
O dieta sanatoasa suna asa : "peste gras cu garnitura de legume fierte" , "muschi de vita cu sos gorgonzola si brocoli cu sos usturoi".

Repet o treaba: faina (si fainoasele) sunt bune NUMAI si NUMAI pentru:
- celulita
- diabet
Sunt ceea ce se numesc 'calorii goale'. Organismul munceste degeaba la ele.


PS: cantarul care iti spune BF ul este o estimare grosolana (variaza foarte tare daca ai facut pipi sau nu spre exemplu).
Iar daca rezultatul masuratorii este 'iti lipseste grasime', fugi de obiectul sau de persoana care ti l-a comunicat...
klm
Intr-adevar, am ironizat fara motiv grija normala pentru o dieta sanatoasa dar nu inteleg ceva:
CITAT(Watcher @ Feb 4 2009, 03:05 PM) *
eu pot sa mananc o cutie de bomboane de ciocolata la desert dupa un kil de friptura, ca nu se vede". Ba se vede (inauntru, si o sa vezi dupa 30 de ani).
Dar ce e grav e ca nu spune nimeni "am un metabolism de asa natura incat mancarea pe care o bag in mine NU E PROCESATA si iese pe partea aialalata" ci " eu nu ma ingras".

Daca metabolismul nu proceseaza mancarea pe care o bagi in tine si iese pe partea cealalta ce se vede dupa 30 ani? Cum te poate afecta ceva ce nu face decat sa te traverseze?
Watcher
Pai inseamna ca nu te hranesti suficient in timpul ala ;-)
Chestie care denota deja o deficienta .
FAR EASTERN
QUOTE (klm @ Feb 4 2009, 04:46 PM) *
Daca metabolismul nu proceseaza mancarea pe care o bagi in tine si iese pe partea cealalta ce se vede dupa 30 ani? Cum te poate afecta ceva ce nu face decat sa te traverseze?

Da, dar procesul de "productie" tot are loc. Ar fi culmea sa scoti pe dincolo EXACT ce ai ingurgitat. smile.gif Stomacul tot lucreaza, dar, ca si la caloriile alea goale, degeaba... Asa ca oricum apare "uzura"...
adrian_flavius
QUOTE (klm @ Feb 4 2009, 01:47 PM) *
QUOTE (adrian_flavius @ Feb 4 2009, 11:39 AM) *
1.80 m pe inalt
am pierdut in perioada noiembrie 2000-august 2001 aproape 12 kg, ajungand, in vara, la putin peste 66 kg...numai fibra, fara tesut adipos...

La 66 kile erai uscat rau, eu am vreo 71-73 si mi se pare ca sunt slab;


Adevarul-adevarat este ca eram inalt si fibrat, cu picioarele cam subtiri, ce-i drept...da' aveam 21 de ani, si eram in plina forma...la varsta de 29 de ani, de care ma apropii cu pasi repezi (mai sunt vreo 3 luni...), o greutate ideala, pentru mine, ar fi in jurul valorii de 80-82 kg...si ideal ar fi ca mare parte din asta sa fie masa musculara, nu tesut adipos...sper ca am deprins disciplina necesara atingerii acestui scop...si va tin la curent...

Watcher are mare dreptate, nu conteaza neaparat alimentul in sine, conteaza foarte mult cu ce il combini...nutritionista la care am fost acum vreo jumatate de an ne-a recomandat, si mie si sotiei, anumite combinatii...adica friptura la tava/cuptor sa fie insotita intotdeauna de legume, cat mai proaspete, sau de salata de cruditati, branzeturile sa fie din categoria celor acre, dar in combinatie cu ardei gras, grill-ul sa vina alaturi de muraturi, si musai cu un pahar de vin rosu langa (ajuta foarte mult la digestia carnurilor rosii, care "cad greu", in limbaj popular...), si tot asa...de asemenea, de mare importanta este si orarul...la noi sunt 5 mese zilnic, cele 2 intermediare fiind reprezentate de fructe, obligatoriu, iar seara, pe cat se poate, sa nu fie chiar cea mai copioasa masa de peste zi...
James Kilowatt
Hai sa ne legam putin si de calitatea componentelor, nu doar de retete. smile.gif

Cata lume consuma mancare organica, bio, sau cum se mai cheama? smile.gif

am citit undeva un studiu facut in UK care demonstra ca de exemplu la carnea de pui sau la oua eticheta "aer liber" e o garantie mai buna a calitatii decat cea "organic". In Europa in general exista oarece dispute despre eticheta "bio", se pare ca nu peste tot asta inseamna acelasi lucru si se lucreaza la o definitie comuna.


Apa de care beti? Filtrata, inbuteliata, plata, acidulata, energizata cosmic, descantata, de care?

Am auzit pe unii care o iau in serios tare cu "apa vie", adica apa saracita in deuteriu (sau apa chioara din care s-a scos apa grea pentru Cernavoda). Exista si unele studii care se vor serioase (poate chiar sunt) care arata niste corelatii intre consumul de apa saracita in deuteriu si preventia sau chiar vindecarea miraculoasa ale unor cancere precum cel de prostata.... Romania exporta de ceva vreme asa ceva, si am vazut ca a inceput sa se consume si in interior. Ceva pareri?
HalbaSus
M-ati facut curiosi cu privire la greutate... m-am cantarit... jaleeeeeee.... cele cateva nopti nedormite de dupa nasterea fiicei mele si-au spus cuvantul... 61 de kg la 1.83 cm. Trebuie sa mananc mai mult !!!

QUOTE
Spre exemplu: alcoolul cere organismului apa - produce deshidratare, cu efecte negative asupra rinichilor, ficatului, caderii parului, ochilor, etc.
Berea nu ar trebui bauta 'de sete' pentru ca nu tine de sete - ca si apa sarata din mare (!!) ea face mai mult rau decat ajuta (la sete).
Berea fiind carbogazoasa produce balonare, flatulenta si distensie abdominala.
Distensia este neplacuta atat datorita aspectului neatragator la ochi dar are si efectul pervers ca te face sa mananci mai mult (stomacul e mai mare, iti transmite mesajul ca e gol)


Watcher, hai sa facem asa: eu nu ma leg de brocoli tu nu te legi de bere, ok ? tongue.gif
O bere are aporximativ 43 de calorii pe 100 ml... adica 215 calorii/0.5 l. Adica foarte putin. Deci ea in sine nu ingrasa. Referitor la deshidratare. Partial adevarat, alcoolul are acest efect de deshidratare, chestie care te face sa bei mai multa apa. Minunat, nu vad care e problema... sau acum si apa a devenit nesanatoasa ? sa afecteze berea rinichii ??? Are you kiding me... ? Bautorii de bere in general sunt scutiti de problemele cu piatra/nisip la rinichi.

Ficatul e afectat e alcool, asta e clar, dar dintre toate bauturile alcoolice berea e cea mai "miloasa" cu ficatul, avand cea mai mica concentratie.

Cat despre maritul stomacului datorita bauturilor carbogazoase... ce pot sa spun... asa o fi. Dar pe de alta parte daca bei berea inainte de masa vei manca o cantitate mai mica de mancare. Iar berea nu e cea mai acidulata bautura, spre exemplu apa minerala borsec mi se pare muuuult mai acidulata decat orice bere.

Dupa cum am zis, nu o fi berea izvor nesecat de sanatate dar oricum este un aliment rezonabil de sanatos, mai sanatoasa decat cola sau chiar apa minerala carbogazoasa (aia si "mareste stomacul" si intr-adevar afecteaza rinichii (mult calciu si minerale care se depun... iar pentru barbati modalitatea de iesire e... foarte neplacuta). Iar intre bauturile alcoolice este clar printre cele mai sanatoase alaturi de vin, si mult, mult mai sanatoasa decat tariile sau mai rau dulcegariile facute din chimicale, zahar, si alcool rafinat.

22nst
Ce va invidiez...
Si eu m-am cantarit ieri iar la 1.82 (sau 1.83 nu mai stiu bine ce inaltime am) cantarul s-a oprit la... 138 kg!
Trebuie sa slabesc 40-50 kg sa ajug si eu in parametrii cat de cat normali biggrin.gif
Sambata vin cu bicicleta la Valcea biggrin.gif
ozz86651
QUOTE
Daca o bere are 500 ml si 5% alcool inseamna 25 grame alcool, deci 175 calorii.


Caloriile din bere nu vin numai din alcool ci in primul rind din substanta uscata... cel putin asa cred.
ozz86651
QUOTE
adica 215 calorii/0.5 l. Adica foarte putin.


Huh? o bere e 10% din neecesarul tau zilnic la un trai sedentar. OK, la cele 60 de kile ale tale inteleg ca nu ai problemele astea, iti doresc sa nici sa nu ajungi la ele smile.gif.

QUOTE
am citit undeva un studiu facut in UK care demonstra ca de exemplu la carnea de pui sau la oua eticheta "aer liber"


La pui e diferenta clara intre ala free range sau chiar organic si ala normal care e foarte gras si gretos.

QUOTE
Apa de care beti?


De la chiuveta/tisnitoare, ca in tarile cit de cit civilizate e potabila. N-am sa cred niciodata propaganda producatorilor de apa care imbuteliaza acelasi rahat. Sau a producatorilor de filtre. In plus apa de la chiuveta aici are fluor, e bun pentru dinti.
Acu pe bune de fapt eu nu beau apa propriuzis decit rar. In rest beau cafea, ceai (care probabil are apa de la chiuveta), lapte, bere, vin (aproape zilnic), lapte, rar o cola diet cu cirese smile.gif, maninc portocale... la naiba, imi dau seama ca de fapt ar trebui sa beau mai multa apa. Mai ales ca alcoolul si cafeaua deshidrateaza.

QUOTE
Cola fara zahar si fara cofeina ? Suna a sifon


Nu, are exact acelasi gust cu aia diet normala... cofeina nu adauga gust.
Si cola nu da dependenta, asta e o timpenie, decit in masura in care excesul de zahar si cofeina dau dependenta.
ozz86651
QUOTE
Si rar de tot alcool,


DE CE? Nu inteleg deloc oamenii astia.... Crezi ca e sanatos? Si cum poti sa zici ca esti gurmand cind mincare buna fara bautura nu se poate? Cine isi poate imagina o friptura buna fara un vin rosu bun sau un peste fara vin alb, sau mincare thai fara riesling sau mincare indiana fara bere? (berea merge la orice mincare, dar n-are potenta gustativa a vinului). Pai e ca si cum ai arunca 50% din aroma si placere la gunoi. O mincare cu bautura bine aleasa e de cel putin 2X mai buna ca aceeasi mincare fara bautura.
James Kilowatt
La Bruxelles apa e la fel de proasta ca la Galati...adica f, f proasta, la limita potabilitatii. Aici e o problema veche cu apa, din cauza asta au invatat bastinasii sa faca bere, apa nefiind prea potabila smile.gif A fost mult timp surse de probleme, Sena e complet acoperita acum in Bruxelles. Nici acum apa de la canal nu e prea grozava, e dura, cu multa mizerie si cu cantitati babane de chestii antimicrobiene. Eu am o porcarioara de filtru anticalcar la intrarea de apa, care teoretic trebuie schimbat dupa 45m3. La mine s-a infundat dupa mai putin de 9m3.

Insa cea imbuteliata cred ca e ok, in unele cazuri. De exemplu, in Ardeni e o zona intinsa unde agricultura e interzisa pentru a proteja panza freatica de unde se imbuteliaza apa de la Spa. Daca e un accident de masina, sunt anuntati aia de la fabrica de apa de politai si apar instant unii care strang uleiul si benzina scurse, din acelasi motiv. Cica daca se polueaza panza aia freatica, s-a dus afacerea lor, fiind necesari 3000 ani ca sa se refaca. Si pentru simplul fapt ca pastreaza cateva sute de km2 curati si merita sa cumpar apa lor smile.gif

T u d o r
Hmmm... cred ca e vorba de educatia (a se citi influenta) din anii copilariei, de acasa. Parintii mei nu au baut niciodata alcool la masa de zi cu zi, doar la ocazii. Si cum ocaziile sunt rare ca ...ocaziile, cam asa beau si eu. Nu e vorba de "alcohol is bad for your health", e vorba de o banala obisnuinta. Stiu ca vinul in special e bun si sanatos, daca nu faci exces. Mai beau cate un pahar de vin rosu (am trecut prin diverse stadii de "gusturi" la alcool de-a lungul vietii) seara, cate un paharel de coniac sau whisky, foarte rar cu prietenii cate 1-2 beri.
Nu cred ca are efecte negative asupra sanatatii mele lipsa alcoolului in sange (sau dupa caz, a sangelui in alcool biggrin.gif).

22NST: Pai eu sunt slabanog pe langa tine. tongue.gif La 1.88 am "doar" 120 kile. teehee.gif
Watcher
I. Apa: la mine este evident: apa de la robinet = apa de canal.
Va dau urmatoarele argumente:
1) chiuvetele 'moderne' sunt dotate cu niste plase . Daca te apuci sa le desfaci gasesti GRAME de pietre SI RUGINA! (de testat la fiecare din voi acasa)
2) ma barbieresc 'ca la frizerie' - las apa sa curga pe un prosop si mi-l pun pe fata repetat. Dau drumul la apa pe prosop si ramane o pata rosie care nu se mai duce pana la detergent!
3) dupa ani de zile de apa plata am baut intr-o zi de la 'canal' , lasand in prealabil sa curga vreo 15 minute. A fost singura data in viata cand am plecat de la servici pe caz de boala. Abia am ajuns acasa, conducand cu 30 kmph, unde nu eram in stare sa ma ridic din pat.

II. Apa cu / fara deuteriu - subiect explicat deja de Margarit ca de obicei ;-)

III. Caloriile din bere vin din alcool.

IV. De ce nu alcool - citez tot pe Margarit, deoarece e in Romana si stiu ce rezultate are el ca persoana.

V. "BIO" .
Dupa parerea mea, daca imi pui in fata un produs bio si unul non bio (acelasi produs - doua oua, doua mere, etc) este banal sa ti-l arat pe ala bio :-)
Acum sunt inca la birou dar cred ca acasa am o poza cu doua oua: unul industrial si unul bio.
In cazul oualor, 'bio' inseamna ca au 8 metri patrati / gaina si ca sunt hranite cu seminte.
Se vede diferenta pe oua.

La mere, rosii, capsuni e evidenta de dinafara: cele industriale arata identic si au aceeasi dimensiune.
Ca bonus, nu au nici un gust :-)




22nst
QUOTE ( T u d o r @ Feb 4 2009, 09:42 PM) *
22NST: Pai eu sunt slabanog pe langa tine. tongue.gif La 1.88 am "doar" 120 kile. teehee.gif


Hai mai Tudor, doar ne cunoastem eu am probleme cu airbagul biggrin.gif
Nu stiu ce sa-i fac
HalbaSus
apa si eu beau doar plata, imbuteliata... cea de canal are gust naspa (da, stiu... apare n-are gust... ehh... asta are)

ozz, pai o bere are putine calorii... cat are o ciocolata ? sau o punga de chipsuri ? cat are un gratar de porc ? daca spui "m-am ingrasat din cauza berii" fie minti, si defapt problema a fost pranzul ala prea copios, cele 2 pungi de chipsuri pe care le-ai mancat la bere si ciocolata dinainte de culcare... fie esti intr-adevar fruntas pe ramura si ai baut 5 beri pe seara... in fiecare seara.
In rest sunt perfect de acord ca bauturile intensifica savoarea alimentelor, vinul, berea chiar si tariile in anumite cazuri pot face mancarurile muuult mai gustoase.
ozz86651
Pai nu minti, daca maninci fix cit iti trebuie la calorii, dar bei 2-3 beri care sint peste, te ingrasi din cauza berii. Daca n-ai bea bere, nu te-ai ingrasa.
ozz86651
QUOTE
De ce nu alcool - citez tot pe Margarit, deoarece e in Romana si stiu ce rezultate are el ca persoana.


Am citit. Nu am desprins nimic util de acolo. Nu mai spun ca mi se pare picat pe panta extremismului alimentar.
1. Sa spui ca alcoolul e naspa nu transporta informatie... toata lumea stie asta. Evident ca depinde cit, cum si la cine.
2. Sa reduci bautura de calitate la "alcool" si o molecula e tragic si trist. Alcool e Saniuta, desi nici Saniuta nu e lipsita de merite pe plan psihic/mental.
3. Ce rezultate are el ca persoana? Citi ani are, cit a trait? E relevant asta pentru mine? Rezultatele lui sint probate statistic pe un esantion reprezentativ pe o perioada de timp lunga?

Adica am ajuns la vechea chestie: poti sa duci ideologia asta cu mincatul sanatos pina la ce nivel vrei. Unii nu vor pune gura pe alcool, tigara, nu vor pierde nopti, nu vor bea cafea, nu vor gusta in viata lor mincare nesanatoasa, vor face nu stiu cite exrecitii pe zi de la 5am si vor lua vitamine cu pumnul. Isi vor trasnforma viata intr-un regim fizic, alimentar foarte strict fara concesii. Astia intra la categoria extremisti (in afara de cazul in care sint sportivi de performanta). Sint sigur ca nu ajuta nici la sanatate decit foarte vag.
Categoria a 2a sint cei care IN GENERAL vor minca sanatos, nu se indoapa, vor bea un pahar de vin din cind in cind, 2-3 beri, o betie, vor minca uneori un hamburgher (kobe beef + onion rings + blue cheese, un deliciu), o ciocolata din cind in cind, vor merge 3-4 zile pe saptamina la sala cite o ora, care pot sa alerge 5km daca e cazul, care fac ceva sportuti, drumetii, mers pe jos etc. Categoria a 3a sint cei care maninca prost in fiecare zi si prea mult, prea gras, prea sarat, beau REGULAT cola sau alcool in cantitati daunatoare, nu se duc la sala, nu alerga, nu merg pe jos samd.
Evident de fapt nu sint 3 categorii, e un continuum, am luat partea reprezentativa. Telul meu e categoria a 2a sau putin peste ea. Categoria 1a e o prostie pentru ca ce pierzi fata de ce cistigi e foarte putin. Adica ma rog, ce pierzi depinde de om, unora nu le place nici un vin bun sau vreo mincare nesanatoasa in mod deosebit, si atunci ei nu pierd mare lucru. Diferenta de sanatatea intre categoria a 2a si a 3a mi se pare imperceptibila si ireleveanta, la naiba, da masina in tine oricum smile.gif. Saltul major mi se pare de la categoria a 3 a la a 2a pentru ca: 1. diferenta de sanatate e majora 2. diferenta de "trait viata" si renuntat la placeri e mica.

Ma rog, presupun ca fiecare se plaseaza unde se simte el bine.
James Kilowatt
Eu sunt de acord cu Ozz. Desi inca nu sunt constant in categoria 2, sunt perioade cand incerc sa fiu, dupa aia uit, si tot asa.

Pentru categoria 1 trebuie sa stii foarte bine ce faci, nu mai merge cu amatorisme si formula as. O chestie din asta super stricta si super dura trebuie facuta profesionist, altfel risti sa strici mai mult decat faci bine.
HalbaSus
ozz, corect !

Nici o extrema nu-i buna, nici sa bagi in tine slanina tot timpul nici sa te haranesti exclusiv cu chestii sanatoase, sa bei doar apa plata si sa faci sport toata ziua.

Si eu tind spre a doua categorie (in mare ma incadrez acolo), singura problema e fumatul. Am incercat de cateva ori sa ma las, dar fara succes. confused.gif Oricum in privinta fumatului am reusit sa trec sub pragul psihologic de un pachet/zi, acum fumez maxim doua pachete la trei zile...

P.S: Ahhh... si mai lipseste sportul, nu fac sport, in fiecare an ma hotarasc ca o sa fac sala... si ma inscriu si merg maxim 2 luni la sala dupa care ma las pe tanjala. De mers pe jos merg destul de mult (in primul rand fiindca deobicei nu gasesc loc de parcare pe raza de 300 m de birou), iar ca sport de week-end maxim o iesire la fotografiat... adica 2-3 ore de mers pe jos
FAR EASTERN
QUOTE (James Kilowatt @ Feb 4 2009, 07:53 PM) *
Apa de care beti? Filtrata, inbuteliata, plata, acidulata, energizata cosmic, descantata, de care?

Am auzit pe unii care o iau in serios tare cu "apa vie", adica apa saracita in deuteriu (sau apa chioara din care s-a scos apa grea pentru Cernavoda). Exista si unele studii care se vor serioase (poate chiar sunt) care arata niste corelatii intre consumul de apa saracita in deuteriu si preventia sau chiar vindecarea miraculoasa ale unor cancere precum cel de prostata.... Romania exporta de ceva vreme asa ceva, si am vazut ca a inceput sa se consume si in interior. Ceva pareri?



Ei, ca tot veni vorba.... Cum am mai spus, parca, apa de la robinet nu mai beau de ani buni. in general apa plata, din cand in cand, foarte rar si apa carbogazoaza, dar light(mai mult sotia). De ceva timp(cam juma' de an), ei o sa radeti... am primit "cadou" de la nasu' de cununie o PIRAMIDA..... whistling.gif






Gata, v-ati linistit? OK. Asa ca in fiecare seara umplu doua borcane de 1 litru cu apa de fantana, pe care o transfer dupa 24 ore in sticlele de langa pat... N-as putea spune cu exactitate daca are efect. Ce pot spune e ca, pe langa tratamentul impotriva hipercolesterolemiei,care la a doua tura nu a mai beneficiat de un regim alimentar atat de strict ca si prima data(prima data am tinut regimul strict... de frica wink.gif), consumul apei "tratate" e posibil sa fi contribuit la ajungerea colesterolului in limitele normale.

Cand reusesc sa mai ajung la Kauffland, cumpar toate sticlele de apa de Valcele(de obicei nu gasesc in raft mai mult de 30 de sticle.) Nu am baut vreodata apa mai buna. Prima mare calitate este ca potoleste setea pe loc. Apa este "medicinala". Chiar asa scrie pe eticheta. Din ce am citit, sursa este pe locul 4 in lume, ca si proprietati curative. Sigur gasiti mai multe informatii pe net, eu n-am cum sa va dau un link acum. Dar google dupa "apa de valcele"...
klm
CITAT(ozz86651 @ Feb 4 2009, 09:18 PM) *
peste fara vin alb

Pestele merge si cu roze.
CITAT(Watcher @ Feb 4 2009, 10:03 PM) *
I. Apa: la mine este evident: apa de la robinet = apa de canal.
[...]
3) dupa ani de zile de apa plata am baut intr-o zi de la 'canal' , lasand in prealabil sa curga vreo 15 minute. A fost singura data in viata cand am plecat de la servici pe caz de boala. Abia am ajuns acasa, conducand cu 30 kmph, unde nu eram in stare sa ma ridic din pat.

Ti s-au dezobisnuit anticorpii sa se lupte cu apa tongue.gif!

Halba, parca ai fi eu... cu 10 kile mai putin, fara A4 (fara mama cu ML si Tuareg) si fara fetita thumbsup.gif
FE, Botosaniul are o bogatie de nepretuit: fantanile din oras cu apa buna si rece.
Cea mai buna apa pe care am baut-o este cea din izvoarele de la munte; de fiecare data cand ajung prin munti ma infrupt din belsug (chiar daca am patit-o in Tusnad pe un traseu cand, dupa cativa km de mers, am ajuns la un izvor si am baut un kil de apa, la intoarcere nu mai puteam de burta, explicatia: apa cu fier pentru ulcer - sau ceva de genul).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.