Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cat de sanatos ne hranim?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
James Kilowatt
Cica diet Coca sucks, unii sustin ca e mai proasta decat aia normala. Cica pacaleste organismul sa creada ca are zahar cand n-are si iti da metabolismul peste cap, te face sa mananci mai mult alte prostii, si in plus cica indulcitorii astia dau metanol, care e toxic, si inca nu mai stiu ce chestie naspa.
Asta zic unii, nu eu.
T u d o r
Auziti? Si pana la urma ce mai mancam? biggrin.gif
HalbaSus
QUOTE
De la sucuri de fructe, chiar daca le faci acasa, te ingrasi si faci diabet.


Si de la salata verde te ingrasi si faci diverse boli daca mananci suficient de multa. Sucurile carbogazoase sunt considerate "evil" pentru ca au dioxid de carbon (teoria e ca iti dilata stomacul si vei manca mai mult in viitor), contin cofeina si zahar fara a aduce in schimb nimic cu adevarat nutritiv organismului, nu e vorba de calorii. Un suc de fructe e mai sanatos chiar daca are mai multe calorii, ca pe langa caloriile alea mai are si vitamine si alte rahaturi care sunt folositoare organismului.
Diesel
QUOTE ( T u d o r @ Nov 7 2010, 12:36 AM) *
Auziti? Si pana la urma ce mai mancam? biggrin.gif


Urmeaza sa detronam in curand apa plata cu lamaie. Mancam pizza d-aia de la tine biggrin.gif
HalbaSus
Eu azi am fost la un targ al producatorilor agricoli traditionali (or something like that). Si am luat de acolo branza de capra, ciolan afumat, carnat proaspat, carnat afumat, slanina afumata, jumari, muraturi, intr-un cuvant: doar produse nesanatoase, cangerigene, cu mult colesterol, grasimi, calorii, etc. Va anunt de pe acum ca o sa mor.
ozz86651
Freak smile.gif.

QUOTE
Si de la salata verde te ingrasi si faci diverse boli daca mananci suficient de multa. Sucurile carbogazoase sunt considerate "evil" pentru ca au dioxid de carbon (teoria e ca iti dilata stomacul si vei manca mai mult in viitor), contin cofeina si zahar fara a aduce in schimb nimic cu adevarat nutritiv organismului, nu e vorba de calorii. Un suc de fructe e mai sanatos chiar daca are mai multe calorii, ca pe langa caloriile alea mai are si vitamine si alte rahaturi care sunt folositoare organismului.


Nu e deloc la fel ca si salata. De exemplu oricine poate bea lejer 4 pahare de suc de fructe pe zi. Fara efort, fara sa simti, bagi peste 1000 de calorii in plus si gratis in tine. Cu 1000 de calorii pe zi peste necesar cistigi aproape 1 kil pe saptamina adica intr-un an vreo 50 de kile smile.gif, nu mai zic ca relativ repede dai in diabet. Toate vitaminele etc care de fapt sint mult reduse in sucurile comerciale (din cauza vechimii si a pasteurizarii) sint un avataj neglijabil cind compari cu dezavatajul principal, ala al zaharului in catitati mari inclusiv in sucurile neindulcite.

Asta cu carbogazoasele eu cred ca e o timpenie, stomacul e elastic si gazul iese rapid cind se incalzeste sucul (si poi de ce nu se spune la fel despre sifon sau apa minerala?)... eu am prieten care bea ~10 cole diet pe zi de cind se stie el, e destul de slab si maninca foarte normal, mai putin ca mine. Si nu mai e chiar tinar, are vreo 35 de ani. Singura lui chestie e ca are o slabiciune pentru dulce, dar nu cred sa fie de la coca cola. Stiu, asta nu e studiu statistic, dar clar nu i s-a dilatat nimic.
Iar indulcitorii sint pe piata de minim 30 de ani si sint larg folositi, s-ar fi aflat de mult daca era ceva cu adevarat nasol cu ei.

QUOTE
Auziti? Si pana la urma ce mai mancam? biggrin.gif


Pai strict referitor la discutia asta, fructul e infint mai santos decit sucul extras din acelsi fruct. Suc de mere = toxic, mere = sanatoase. Pentriu ca maninci toata pulpa aia care e celuloza, nu are calorii si iti umple burta, ca atare nu poti minca mult. E greu sa maninci un kil de mere, e foarte usor sa bei sucul din 2 kile de mere.

Posibil ca nu poti minca nimic care sa fe perfect si sa nu aiba o parte negativa, mai ales daca exagerezi. Dar sint chestii care au parti negative foarte puternice si agresive, iar altele care au parti negative "cautate".
Parereea mea etse ca in categoria "cautate" intra macdonalds (adica numai faptul ca e vinduta la mac face o mincare de 10 ori mai toxica decit daca o vinzi la 20 de metri mai incolo), e-urile, indulcitorii. Mincarea artificiala plina de e-uri si indulcitori poate fi mult mai santoasa decit aia naturala si organica, cu zahar si grasimi.
James Kilowatt
si DTT-ul a fost folosit vreo 30 ani biggrin.gif

Problema e ca multi considera caloriile raul absolut, si pentru a le evita sunt in stare sa inlocuiasca mancarea si cu plastic. CAt e de sanatos, ramane de discutat.
Nu zic acum ca sunt bune caloriile, insa nu sunt daunatoare atata timp cat sunt in cantitati rezonabile. 1000 calorii/zi sunt foarte bune cand treci de la 500 la 1500, insa foarte rele cand treci de la 4000 la 5000.
Totul e pana la urma o chestie de echilibru.
HalbaSus
ozz, sucul de portocale are 50 de calorii/ 100 ml... deci pt 1000 de calorii ar trebui sa bei 2 litri de suc de portocale/zi... c'mon, nimeni nu poate bea atat de mult suc. Oricum eu nu sunt nici fan si nici avocat al fresh-urilor, e clar ca toate sucurile sunt mai nesanatoase decat fructele din care provin.

Treaba cu indulcitorii e relativa, aia care spun ca sunt nesanatosi urla de vreo 10 ani ca sunt nesanatosi. Nu m-a interesat foarte tare subiectul intrucat nu prea beau cola si in nici un caz nu beau cola-diet care are un gust oribil daca ma intrebi pe mine.

Nu as gira nici teoria cu dilatarea stomacului in cazul consumului de bauturi carbogazoase, eu beau frecvent peste 1-2 litri de bere/zi (sau chiar mai mult uneori) si inca ma lupt sa depasesc pragul de 70 de kg. Dar "asa zice" oamenii care se ocupa de asta, deci ceva adevar trebuie sa fie in treaba asta.

Treaba cu demonizarea mcdonaldsului e adevarata, dar luptatorii nutritionisti argumenteaza ca ei folosesc mcdonaldsul ca un exponent al tuturor fast-foodurilor din lume. Anumite chestii sunt adevarate, cartofii prajiti nu sunt sanatosi, shake-urile ingrasa, etc... Dar astea sunt chestii universal valabile si pt mancarea facuta acasa si pentru restaurante cu stele michelin. Diferenta e ca mcdonalds si celelalte fast-food-uri au pus la dispozitia oamenilor mancare multa, ieftina, usor de luat, si relativ gustoasa. Deci practic au creat conditiile necesare unei diete nesanatoase. Vezi miscarea "slow food", ei nu promoveaza mancaruri neaparat sanatoase, dar prin faptul ca asociaza mancatul unui ritual e putin probabil sa cazi in extreme.
James Kilowatt
Nici toti oamenii nu sunt egali intre ei in fata mancarii biggrin.gif Teoriile sunt bazate pe studii statistice, insa sunt statistici cu deviatii standard probabil marisoare.

Colesterolul e un bun exemplu. Doctorii pe aici spun ca daca mananci normal si ai probleme, cu regim poti scadea cu un 10%.... mai mult nu ai sperante sa scazi fara tratament mai agresiv. Ma refer la diferenta intre mancare echilibrata si aia de regim, nu la margarina cu salam industrial vs mancare de regim, aici poti scadea mai mult.
Eu am un exemplu acasa, parintii mei mananca acelasi lucru si diferenta intre nivelul de colesterol intre ei e de la simplu la dublu. Nu toata lumea cu probleme de colesterol mananca prost, si nu toata lumea fara probleme mananca sanatos. Alimentatia evident conteaza, insa s-ar putea sa nu fie factorul cel mai important.
Un corolar pervers e ca daca ai IMC-ul bun si mananci echilibrat s-ar putea totusi sa nu fii scutit de probleme de colesterol.... de aia astia il si numesc pe aici "silent killer", loveste unde nu te astepti, si se fac campanii de sensibilizare la greu pentru analize chiar si daca esti (sau pari) in forma.
Cica niste englezi au facut un studiu si astia usor supra-ponderali au traiesc mai mult decat cei "normali". Unul din factori ar fi faptul ca stiindu-se cu probleme, isi urmaresc mai strict nivelul de colesterol si alimentatia decat ceilalti, iar asta compenseaza dezavantajele catorva kg in plus (e vorba de cateva, nu cateva zeci). Din nou se refera la un esantion de populatie are poate nu e reprezentativ, care are acces la servicii medicale, etc, adica sunt mai multi factori care intervin, nu e vorba de un studiu clinic strict in care se incearca eliminarea altor factori.
Watcher
QUOTE
Cica niste englezi au facut un studiu si astia usor supra-ponderali au traiesc mai mult decat cei "normali".

Interesanta teorie dar totusi e prea pe dos fata de istoria celor din Okinawa ...
solmar
Apropos de polemica voastra de ceva vreme am renuntat la carne pe durata saptamanii si mananc doar in weekend (sau deloc)... nu sunt schimbari notabile, poate un tonus ceva mai ridicat, pe care pot sa-l pun si pe seama concediului. Nici n-am slabit cu meniul asta 80-90% vegetarian.

Ieri insa mi-am luat aproape juma de chil de momite de curcan pe care le voi pregati "foarte sanatos" diseara!

James Kilowatt
Lasa, nu conteaza ca n-ai slabit, macar ai salvat 10 foci! Tu stii ce amprenta urata de gaze cu efect de sera are consumul de carne? biggrin.gif

@Watcher,
Repet, nu e un studiu universal pe un esantion reprezentativ, ci se refera doar la niste imbuibati de occidentali cu acces la un sistem de sanatate bunisor, insa care au un cu totul alt lifestyle si care oricum n-ajung sa traiasca cat aia din Okinawa... la 110 ani mori probabil din alte cauze decat la 75.
De fapt nici Okinawa nu e un esantion reprezentativ.
Si nici nu se contrazic in mod necesar studiile intre ele, una la mana ca japonezii aia sunt sensibil sub media "normalilor" cu IMC-ul, fiind la limita inferioara, si in al doilea rand, ambele studii sunt influentate de alti factori: regim hipocaloric, alta "piramida alimentara", urmarirea medicala, etc.
Studiul englezesc nu spune ca e bine sa fii gras, ci spune ca e bine sa mergi des pe la doctor si sa ai grija ce mananci chiar daca esti normal cu IMC-ul. Daca nu te duci la doctor periodic si bagi in tine orice rahat e mai periculos decat daca ai cateva kile in plus, chiar daca nu te ingrasi.
ozz86651
QUOTE
ozz, sucul de portocale are 50 de calorii/ 100 ml... deci pt 1000 de calorii ar trebui sa bei 2 litri de suc de portocale/zi... c'mon, nimeni nu poate bea atat de mult suc. Oricum eu nu sunt nici fan si nici avocat al fresh-urilor, e clar ca toate sucurile sunt mai nesanatoase decat fructele din care provin.


Cum sa nu, eu pot sa beau 0.5l la micul dejun... ok, ai dreptate, e greu sa bagi 1000 de calorii din suc de portocale, dar 500 e usor. 500 de calorii inseamna peste necesar inseamna ca te ingrasi cu 20kg intr-un an smile.gif.
Si eu stiu niste insi care beau 2L de granini pe zi (ala e chiar infect) si se mai si lauda.
T u d o r
Bai, matematica asta a caloriilor nu functioneaza si cand slabim? Uite eu doar jucand tenis intr-un an si jumatate am slabit vreo 20 si ceva de kg, in conditii de alimentatie similare. Daca bagi in plus 500-1000 calorii pe zi (din orice, suc sau cartofi prajiti sau salata verde) nu inseamna ca automat te ingrasi. Daca arzi 3000/zi din sport/urcat scarile/sex/whatever si bagi 2500 tot slabesti.
ozz86651
Am scris 500 de calorii PESTE necesar.
Poti sa slabesti mincind 4000 de calorii (cind aveam 18 ani aveam 70 de kile si cred ca bagam lejer 5000 de calorii) si poti sa te ingrasi mincind 2000 de calorii. Chiar si cu acelasi efort fizic zilnic, ca unii consuma o groaza de calorii stind in fund.
T u d o r
Exact. Asta e problema in fond, diferenta dintre ce bagi si ce scoti (de calorii e vorba biggrin.gif).
bogcot76
Chestia asta cu ce mancam ca sa traim mai mult si mai bine e doar o mica variabila care intra in "calculul" sperantei de viata. E o chestie foarte la moda de vorbit peste tot (Tv, ziare, carti), insa sunt multe de luat in calcul.

De fapt, in ecuatie intra muuuulte variabile si de departe cea mai importanta este cea genetica (adica daca de exemplu tata a avut cancer de colon la 50 ani pai cam tre sa ai putin mai multa grija si sa te cauti si tu mai devreme, sa ai grija ce bagi in gura etc; sau daca ai ambii parinti cardiaci cu infarct si hipertensiune, e clar ca poa sa te loveasca si pe tine la un moment dat). Pe urma intra in calcul mediul de viata (oras, sat, munte, Copsa Mica, standard de viata etc etc). Si in final putem vorbi si de stilul de viata ce cuprinde printre altele si alimentatia (pe langa activitate fizica, fumat, baut etc etc). Asa incat e foarte greu sa faci predictii exacte asupra a ceea ce ti se va putea intampla daca mananci jumari pe paine non-stop comparativ cu unul care mananca numai ridichii dar lucreaza la Danubiana (sa zicem, ca acum nu mai exista) si fumeaza 2 pachete pe zi si are 100 kile.

Legat strict de alimentatie, nu agreez genul de remarci precum "hai mah, ma lasi, eu mananc afumatura si jumari in fiecare zi si nu am nici pe dracu" - corect acu la 30-40 ani, dar poate la 50 nu se stie. Omu pana nu e cu cutitu la os il doare-n ... Pe urma, degeaba mancam vegetale la greu daca ele sunt reprezentate de, sa zicem, merele verzi din supermarket cu eticheta frumos stralucitoare si cu gust si aroma de pesticide.

Ca o ultima remarca, japonezii au o mare problema cu cancerul gastric datorita consumului de mancare traditionala bogata in afumatura si carne extrem de sarata. Insa, in acelasi timp baga o gramada de bani si timp in screening / detectie precoce si nimeni in lume nu obtine ratele de supravietuire si de detectie a cancerului gastric precoce ca ei.
James Kilowatt
Cica merele venite din america de sud sunt iradiate cu raze gamma ca sa tina. Sunt bagate in niste piscine cu cobalt 60. Unii grinpisi sunt complet impotriva tratamentului asta.
PE de alta parte eu cred ca e mult mai bun decat tratarea chimica (genul ala de tratament de suprafata ca o ceara), macar razele gamma au bunul simt sa dispara (cu viteza luminii), nu contamineaza si nici nu activeaza maru', si nici nu le bagi in tine, spre deosebire de ceara aia.
Doar omoara orice celula vie biggrin.gif
ozz86651
Pai cum, si nu fac izotopi radioactivi?
Ceara aia oricum se da, nu cred ca se poate sa ai mere mai mult de citeva saptamini fara ea.
Cit despre mincare, ce stiu eu este ca in Romania se moare foarte repede comparativ cu tarile occidentale si inca acum 20 de ani se murea si mai repede. E o corelatie clara intre speranta de viata si nr. de hamburgheri consumati smile.gif.

bogcot76
Ozz, ai tu o pasiune pentru hamburgeri...... In Romania se moare mai repede in primul rand din cauza unui sistem sanitar falimentar si a unei preocupari zero pentru preventie, screening etc. Nu mai vorbesc de educatia populatiei in sine, care sta 2 ani pana vine la doctor dupa ce are deja niste simptome de alarma. Ai idee cam cati bani baga americanii in sanatate (aia asa cum e ea o super afacere), sau tarile vestice? Asa cum am mai spus de m-am plictisit - Austria are buget de peste 30 ori mai mare ca al Romaniei. Acolo nu exista austriac care la 50 ani sa nu fi facut o colonoscopie de screening de exemplu, sau sa nu aibe un pumn de medicamente de inima sau mai stiu eu pentru ce. Sunt super cautati si ingrijiti. Fac sport multi dintre ei. Ce vrei sa-ti spun, ca in doua luni de stat acolo am vazut doar DOUA (2) cancere de colon, si aici gasesc si doua pe zi?? Nu mai vorbesc de problemele cardiace - pace-maker-uri, cardio interventionala (stenturi etc) la care marea majoritate din romani nu au acces. Acolo, la tine in America, in curu unui obez din ala se baga milioane de dolari in cursul vetii si ajunge sa crape fericit la 70 ani.

Normal ca are importanta si alimentatia, insa asa cum spuneam, e doar o mica variabila in toata povestea asta cu supravietuirea.
ozz86651
Pai daca s-ar baga milioane de $, una din doua: ori sint foarte putin obezi, ori sint toti milionari smile.gif. OK, varianta 3: vin asigurarile cu bani de acasa.
Am citeva exemple directe, la mine in familie, tatal unui prieten bun, samd dar eu zic ca e destul de frecvent: mincat toata viata porc la greu, baut la maxim etc. La ~50-60 de ani, (burta cit roata carului), poc infarct, inormintare. Sau alternativ, pareza, spitale 6 uni, revenit cit de cit, regim, vai de el.

Numai sa vezi cite mii de obezi d-astia participa la orice maraton. Citi oameni in Romania pot sa alerge 42 de km, sau macar jumate? Citi cunosti tu personal? eu cunosc o groaza de insi aici care baga cite un half marathon din cind in cind. In Romania nu stiam pe nimeni care sa poata face asa ceva.
Sau citi isi dau coate cu biclele pe dealurile astea, ca nu mai au loc de altul pe pante de 20%. In orasul meu in vacanta ieseam la alergat dimineata, in locul "traditional", pe faleza... daca ma intilneam cu un ins doi... pai aici daca ma duc intr-un loc d-asta cunoscut de alergat mai bine stau acasa ca nu-i loc. Sau hai sa vezi citi sint la surfing ca n-ai loc sa te dai, citi inoata ca disperatii in pacific de abia ii vezi cu ochiul, citi se dau cu caiacul. Citi babalici trec pe linga mine pe urcusuri in paduri cu bicla. Cum pe munti de 4000 de m stai la coada ca-s sute de oameni. Samd. Si-s toata virstele, pina in 80 de ani. In vest exista o cultura a sportului care e inexistrenta in Romania, desi a inceput sa se schimbe ceva. Eu zic ca asta e un motiv poate aproape la fel de important ca si medicina de calotate.

Bininetles ca daca esti slab si faci exercitii nu e nici o garatie ca nu mori miine sau ca traiesti 96 de ani. Dar daca esti gras, bucalat ros in obraji si maninci hamburgheru smile.gif cu o sticla de vin pe zi si una de cola si doua linguri de sare, desi gifii de-ti ies ochii daca urci un etaj, ti-o cauti cu luminarea.
James Kilowatt
QUOTE (ozz86651 @ Nov 10 2010, 03:23 AM) *
Pai cum, si nu fac izotopi radioactivi?

Neah, gamma sunt fotoni, radiatie electromagnetica, nu duce la radioactivitate nici prin activare (cum o fac neutronii de exemplu) nici prin contaminare. Au trecut, au killerit ce era de killerit, si au disparut.


La mine cand intri la supermarket la prima usa vine o fetisoara cu un tricou grinpis iti da un fluturas prin care te indeamna sa cumperi mancare locala si de sezon, ca sa fie proaspata, neiradiata, netratata si cu CO2 fingerprint redus, si la urmatoarea vine alta cu tricou oxfam si iti da alt fluturas sa cumperi produse din "comertul echitabil", aka produse de oameni saraci prin africa sau america de sud.... aka cu CO2 fingerprint enorm, si probabil tratate ca sa reziste la transport.

Macar de-ar pune de-un catfight in public ca sa stim si noi cu cine sa tinem biggrin.gif


@Bogcot
Cica discutau doi mosuleti:
- Domn'le, eu ma duc la doctor in fiecare saptamana, ma consulta, imi da o reteta, si imi ia banii... da' ma duc, ca deh, tre' sa traiasca si el. Dupa aia ma duc la farmacie, si cumpar medicamentele de pe reteta... deh, tre' sa traiasca si farmacistul.... si dupa aia le arunc, ca deh, tre' sa traiesc si eu biggrin.gif

Acum la modul serios, in Romania nu stiu cat se moare din cauza hamburgherilor, si cat se moare din cauza alcoolului, eventual de foarte proasta calitate...
T u d o r
Speranta de viata scazuta a romanilor nu e datorata doar alimentatiei sau sistemului sanitar precar. Noi suntem stresati din orice, societatea noastra nu e asezata pe reguli corecte, apoi e vorba de consumul de alcool de proasta calitate si in cantitati indistriale, e vorba de fumat, e vorba de lipsa educatiei miscarii, sunt multe. Nu cred ca mancam mai prost decat altii, in schimb sunt convins ca bem mai mult si fumam mult mai mult. Ok, poate ne intrec rusii dar nu cred ca nu ne intrec si in privinta sperantei de viata mai scazute. smile.gif
bogcot76
De sport am spus si eu, dar probabil ca nu s-a sesizat..... E pe acolo pe la stilul de viata. Dar eu va spun ca nu va dati voi seama, insa un sistem de sanatate ok conteaza mult de tot. Si chestia cu miscarea tot din preventie face parte.
solmar
Apropos de subiect sunt curios in cate statistici se spune ceva de igiena dentara. Eu am pe retina numai zambete fara dinti in gura (sau zambete cu dinti cariati) ale romanilor care traiesc la tara si nu numai...
bogcot76
Igiena dentara, halena fetida cu miros de cal mort amestecat cu tutun si putin alcool de pufoaica, dusul zilnic macar dimineata, parul slinos tras peste urechi, ceara zemuinda curgand din urechi, unghiile neingrijite cu te miri ce sub ele, branza dintre preput si ....., camasile negre la guler, ciorapii de PNA frumos mirositori, hainele putind a ceapa calita.................... mici detalii ale unei natii de oameni "educati". Scriu toate astea in timp ce mananc ceva sanatos. Sunt calit. Nu e imaginatia mea bolnava, ci doar un aspect al vietii mele de zi cu zi. Desigur, nu merita generalizat, dar in mare astia suntem. Oricum, eu nu stiu o tara saraca cu speranta de viata mare. Topul e al tarilor dezvoltate cu putere economica mare. Si asta spune multe.......
HalbaSus
Nu alcoolul e devina !

Astea au fost vestile bune biggrin.gif.

Cat priveste speranta de viata scazuta a romanilor, sincer mi se pare ca am fi nedrepti si ipocriti sa invinuim doar igiena precara, mancarea calorica, bautul si fumatul. Toate aceste lucruri poate ca sunt adevarate si reprezinta o cauza clara a mortalitatii crescute din Romania dar sunt in stransa legatura cu nivelul de trai, venitul per cap de vita furajata, stresul necesar obtinerii acelui venit. Nu vreau sa spun ca la noi se munceste pe rupte in timp ce occidentalii trag matza de coada si o freaca in mod neproductiv. Spun doar ca e putin mai greu sa traiesti sanatos cand salariul minim e 150 de ieuroi si nu 1200 ieuroi. Si acum am vorbit de salariati, care in general sunt sanatosi (sau cel putin sunt apti de munca) sa vorbim de pensionari si de pensiile lor nesimtite ? dupa cum zice si bogcot nu cred ca putem avea oameni sanatosi intr-o tara saraca.





James Kilowatt
Sunt curios... exista vre-un studiu despre speranta de viata in Romania in orasele mari si la tara? Sau intre bucuresti si provincie?

La tara se spune ca exista mica agricultura de subzistenta... se poate presupune ca aia mananca mai sanatos (chiar si slana de porc e mai sanatoasa decat unele mezeluri de supermarket). E drept ca s-ar putea sa bea mai prost, din pacate vinul casei a fost inlocuit cu pufoaica industriala pe baza de "mitilic" biggrin.gif

Pe de alta parte, aia de la oras au venituri mai mari si doctori cat de cat mai la indemana.

Sunt curios care sunt diferentele intre cele doua "sisteme".
ozz86651
QUOTE
Spun doar ca e putin mai greu sa traiesti sanatos cand salariul minim e 150 de ieuroi si nu 1200 ieuroi.


Nu neaparat. In Romania se gaseste mincare ieftina si de calitate. In vest se gaseste mincare de calitate dar e scumpa, aia ieftina e gunoi de multe ori. Nu neaparat ca e nesatoasa, dar macar ca are gust naspa, fad.

QUOTE
(chiar si slana de porc e mai sanatoasa decat unele mezeluri de supermarket)


Ma indoiesc... ce au mezelurile alea in ele de e mai naspa decit slana? apa cu sare? karagenan? nitriti? zgirciuri? nici una nu e asa rea ca slana pura.
bogcot76
Exista niste date ale INS care spun ca in Romania speranta de viata e ceva mai mare in mediul urban fata de rural. In vest e cam invers. La noi e pe dos probabil din cauza accesului dificil la servicii medicale in mediul rural. Alte cauze nu prea vad. Poate ca se bea mai mult la tara. Cel putin prin Moldova se rupe inca de la prima ora. Ma rog, nu stiu cat de riguroase sunt datele astea, ca in general la noi nu prea poti face o ancheta epidemiologica ca lumea.

Oricum, trebuie tinut cont de faptul ca banii cheltuiti in sanatate nu inseamna numai ceea ce se cheltuie strict cu pacientul X atunci cand se imbolnaveste. Inseamna si tot ceea ce decurge in lant / cascada prin imbolnavirea unui individ in societate in ansamblu. Adica ala nu mai munceste o perioada, nu mai produce etc etc - costuri indirecte care pot fi foarte mari pe termen mediu si lung si la care nimeni nu se uita pe la noi.

Ozz, la ce te referi tu ca mancare ieftina si buna in Romania? De cand nu ai mai fost pe aici? La tara omu e cu porcu si gaina si cu vaca - care mai poate sa le creasca, insa la oras ..... hmmmm..... tot ceea ce numesti tu bun si ieftin s-a transformat in mancare bio si e scumpa fratioare. Hypermarketurile sunt pe val. Piata e 3/4 cu produse din import. Restul de produse de la tarani sunt o loterie - nu stii niciodata ce a bagat nea Mitica in rosiile lui de solar, de exemplu. Daca nu cunosti sursa, bagi organofosforice in tine care daca esti gras, ai noroc ca se depoziteaza in tesutul grasos, dar daca ti se scoala sa te faci fotomodel si sa dai jos se varsa in valuri in tine mai tarziu. Porci si gaini in balcoane nu prea se mai cresc. Pe mine ma ingrijoreaza panta pe care se scurge alimentatia in Romania. Eu inca mai am noroc cu miniferma rudelor mele de langa Bucuresti de unde ne parvin multe produse "bio", dar la un moment dat oameni astia mai si mor si crede-ma ca eu la tara sa cresc animale, legume si fructe nu am timp sa ma duc. E scroafa moarta in cotet, nenicule.
ozz86651
Trebuie sa recunosc ca m-am uitat numai la aparente. Adica urda in romania e cit? 50000 kilu? aici e >15$, comparabila sau ceva mai buna. Mai sint si alte brinzeturi. Legumele, fructele sint citiva lei pe kil... aici sint citiva $ pe juma de kil. Adica eu zic ca cu legume, fructe, brinza, lapte, pui fie si el de avicola, peste (nu prea bun, dar rezonabil), carne oarecare se poate trai binisor. Nu stiu cum au fost facute rosiile, stiu insa ca sint bune. Problema e ca nu prea se gasesc in sezon.
Nu sint un control freak sa ma sperii daca nu cresc eu gaina. Ce e intr-o piata de cartier in Romania mie mi se pare multumitor.

Dupa aia cu mezelurile si afumaturile astea. Mie imi plac, in cantitati rezonabile. Dupa 90 disparusera alea de calitate aproape complet. De fap complet. Muschi tiganesc, haiduces, canadian ca pe vremea lui ceausescu nu mai exista, numai porcarii. Vara asta am descoperit ca au aparut din nou produse de calitate. Da, costa dublu, sint sigur ca nu te poti atinge cu salariul minim, poate nici cu cel mediu, dar sint mai ieftine cu mult (> jumatate) decit ceva asemanator aici.
Bine, nu zic ca Romania e capitala mincatului bine ... nu, din contra, se maninca prost ca gust si nesanatos. Nu sintem o natiune de gurmanzi decit poate la cantitate. Dar daca vrei, si-ti gatesti singur, se poate minca rezonabil de sanatos. Esential e sa vrei, ca daca bagi o ceafa de porc la gratar zilnic, degeaba au legume si urda in piata.
James Kilowatt
QUOTE (ozz86651 @ Nov 10 2010, 10:25 PM) *
QUOTE
(chiar si slana de porc e mai sanatoasa decat unele mezeluri de supermarket)


Ma indoiesc... ce au mezelurile alea in ele de e mai naspa decit slana? apa cu sare? karagenan? nitriti? zgirciuri? nici una nu e asa rea ca slana pura.


Am fost avertizat de un doctor... cica mezelurile (si in general preparatele) de hypermarket au grasimi din alea naspa la greu si din alea bune deloc, in cantitati si intr-un raport mai prost decat slana pura. Poate se si asimileaza mai de-amboulea datorita dezechilibrului asta, habar n-am. De grasimi organismul are nevoie, totul e sa-i dai din alea bune, dense, nu din alea rele, de exemplu sa-i dai peste gras (plin de mercur si de metale grele, ca sa creasca densitatea biggrin.gif).

Pe langa picanteriile de care spui tu, in macanrea de hypermarket se aduna si amplificatorii de gust (care te lucreaza la nivel de neurotransmitatori) care pe langa gust amplifica si senzatia de foame si te fac sa mananci mai mult decat ai nevoie. Nu stiu daca amplifica si orgasmu', poate merita la urma urmei...

Poate ne explica alt doctor cum sta treaba...
HalbaSus
Nu e chiar asa de usor cu mancarea de calitate in Romanica...
Sa luam de exemplu legumele, la hipermarket le gasesti deobicei ieftine dar de calitate discutabila. Si prin calitate ma refer la proprietatile organoleptice, ca ma doare pe mine undeva daca e "bio" sau "organic" atat timp cat are gust bun. Spre exemplu rosii bune am luat de la hipermarket candva vara trecuta, in rest nu am gasit. Da, stiu ca exista piata unde inca exista legume "adevarate", e drept mai scumpe, dar nu asta ar fi problema ci faptul ca si eu sunt tot om si sunt comod, si imi place sa fac cumparaturile plimband un carucior printr-un hipermarket curat si cu produsele organizate pe rafturi, nu printr-o piata aglomerata unde sa cumpar fiecare produs de la o alta taraba. Poate pentru unii e o chestie romantica, dar mie nu imi place (desi ultima data am fost la cumparaturi in piata si intr-adevar rosiile au fost mai bune chiar daca erau tot de sera).

Carnea... aici e jale. Carne buna de vitel nu exista in hipermarket-uri, doar in unele macelarii dar si acolo rar. Nu mai spun de faptul ca e al naibii de scumpa.
Cu puii stam mai bine, adica stam bine in vestul tarii unde e facil importul lor din Ungaria. Ungurii produc niste pui despre care ei pretind ca ar fi "de curte", acum nu stiu daca sunt crescuti la curte sau nu, daca au antibiotice sau nu, daca mananca steroizi sau nu, cert e ca sunt semnificativ mai mari decat puii de avicola si sunt mult mai buni la gust (intr-adevar seamana cu puii de la țară). Bine, nici ăștia nu se găsesc în hypermarketuri ci doar în magazine cu produse "de import", și costă semnificativ mai mult decât puii de avicola. În schimb am senzația că treaba asta e valabilă doar pentru județele de graniță cu ungaria, nu cred că se găsesc în Galați spre exemplu.
La pește în schimb sortimentul e destul de limitat la produse de calitate, în afară de păstrăv și crap bun (și uneori somn) nu prea am găsit altceva. Știucă n-am văzut de câțiva ani spre exemplu. Pangasius "d-ăla cu metale grele" este pe toate gardurile și destul de ieftin. Mie mi se pare sec și fad... metalele grele nu mă deranjează în mod deosebit.
Miel și oaie se găsește doar de paști. Și uneori în stare congelată la prețuri astronomice.
La porc stăm ceva mai bine. Deși garf sau costițe frumos tăiate se găsesc foarte rar, asta ține mai mult de măcelari (sau mai exact lipsa lor).

Mezelurile sunt pe categorii de preț, se găsesc de la cele extrem de ieftine și execrabile, până la chestii cu adevărat bune dar la prețuri ușor nejustificate. Bacon (costiță) cu adevărat bună găsești extrem de rar. La hypermarket-uri găsești mii de chestii vidate relativ ieftine și pline de apă. Bleah. Dacă vrei ceva bun trebuie să te duci la raionul de "produse scumpe pentru gurmanzi" și acolo găsești pancetta import italian sau diverse specialități spaniole în pachețele de 100 de grame și la prețuri exorbitante, destul de frustrant când tu vrei defapt o bucată banală de costiță de calitate. Am găsit săptămâna trecută la ceva târg al producătorilor agricoli, dar în general e o raritate.

Problema e de cerere și ofertă, nu prea există "clasa de mijloc" la consumatori, care să fie dispuși să plătească ceva mai mult pentru produse calitative, nu neapărat de lux. Iar la produse alimentare unde contează și prospețimea e jale tocmai din această cauză.

solmar
Sa nu traiti cu impresia ca daca stai la mare se gaseste peste pe toate drumurile. E un mare lant al slabiciunilor sa faci rost de peste. Iar in Marea Neagra nu mai gasesti pesti ca pe vremuri cand era mama fata. Zargan, barbun... sunt raritati. Calcanul, preferatul meu, e destul de scump si rar la piata. Acum un an, doi ma mai anunta un prieten cand ieseau pescarii de pe mare cu peste la vanzare... Rusine la noi. Bulgarii inca au piata de peste. Par exeamplu asta vara mi-a fost pofta de guvizi de mare - sa dai cu pusca si nu gaseai. Am alergat si eu si tatal meu o zi intreaga ... a gasit el cu chiu cu vai.
Esti intotdeauna la mana lanturilor de magazine nu numai la peste dar la orice. Asa ca mai piano cu papa bio. E o singura regula - vrei haleala bio? Te muti la tara si iti cresti/cultivi singur.
James Kilowatt
Vino la galati daca vrei guvizi... eu acolo am mancat ultima oara smile.gif Nnu stiu de unde fac lipovenii rost, ca nu creste in dunare, insa au si nici nu e scump, se tranzactioneaza in sticle de bautura.
De multe ori populeaza unii baltile cu peste ziua si trec lipovenii si le curata noaptea. Daca ai cunostintele in cercurile care trebuie, ai peste proaspat si bun cam indiferent de sezon..
solmar
QUOTE (James Kilowatt @ Nov 11 2010, 08:01 PM) *
Vino la galati daca vrei guvizi... eu acolo am mancat ultima oara smile.gif Nnu stiu de unde fac lipovenii rost, ca nu creste in dunare, insa au si nici nu e scump, se tranzactioneaza in sticle de bautura.
De multe ori populeaza unii baltile cu peste ziua si trec lipovenii si le curata noaptea. Daca ai cunostintele in cercurile care trebuie, ai peste proaspat si bun cam indiferent de sezon..


Stai ca sunt 2 tipuri de guvizi. De mare si de apa dulce. Practic e pestele cel mai adaptabil. E suficient sa intre pe o balta ca nu-l mai scoti de acolo. Eu voiam d'aia de mare - negri si mari. EU voiam sa spun ca nu mai e piata de peste, pescarie, cherhana, etc. spre rusinea noastra. Intradevar daca vrei peste si dai cateva telefoane... gasesti.
La Galati am halit o saramura de crap buuuuna asta vara - e un restaurant pe faleza. Pacat ca n-am timp ...
stasu
Are cineva informatii despre cat de (ne)sanatos e aluatul inghetat care se comercializeaza pe la supermarket-uri, din care faci foarte usor fornetti sau placintele sau ce mai are prin cap fiecare?
ozz86651
Da de ce sa fie asa nesanatos?
Watcher
De ce e nesanatos:
1) e facut din faina, deci indice glicemic mare =>diabet
2) e facut din faina alba, super procesata => no more nutrients, just empty calories
3) e industrializat => N adaugiri pentru long shell life
cred ca mai gasim cateva daca nu sunt suficiente astea smile.gif
HalbaSus
Singura chestie discutabila din aluatul ala e margarina (grasimea vegetala) folosita... care nu e extrem de sanatoasa in sine.
ozz86651
Bine da nu te opreste nimeni sa amesteci acasa faina alba cu margarina smile.gif.
Cred ca omul intreba de conservanti, inclusiv sodiu. Nu vad de ce ar fi vreo problema altceva in afara de sodiu.
Alex-F1
Desi e din ciclul "teoria conspiratiei", cred ca merge si aici:

"Vă dezvăluim azi o taină ținută cu mari eforturi și mulți bani departe de urechile și ochii „prostimii” ... (a românașilor) …

Excesul de sare, zahăr și grăsimi, dăunează grav sănătății ! Ăsta da avertisment medical ! Ce înseamnă exces nu ne explică însă nimeni !!!

La prima citire, exces înseamnă…prea mult, dar raportat la greutatea fiecăruia !!!

Între copilul de 20 de kilograme și adultul de 80 sau 120 de kilograme... e o marjă de eroare foarte mare, ca să pronunți exces, sau să recomanzi doar 2, 4 sau 6g de sare pe zi… Între omul de la munte... care bea apă puternic magnetizată și aproape pură și cel de la șes sau de la oraș care primesc apa cea mai infectă, cel de la munte va “dizolva” si elimina mult mai repede chimicalele ! Nu uitați că nu suntem la fel, că nu avem aceeași grupa sanguină, că diferă și RH-ul - purtătorul de oxigen din sange ! Unii au în sânge predominant Cuprul (RH negativ) alții, cei mai mulți, au Fierul (RH pozitiv)! Nu uitați ceea ce mulți vor să ascundă: orice reacție a apei cu sarea produce... căldură !!!

Iar sarea formează pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de... 11.000 de ori viteza transferului informațional către creier !!! Mai simplu spus, lipsa sării din sânge...prostește !!! Intuiția îmi spune că ăsta este scopul lor real: să devenim legume! La muncă și înapoi…acasă, la televizor…unde ni se repetă zilnic prostiile astea: excesul de sare zahăr și grăsimi dăunează grav sănătații ! Dar excesul de alcool, tutun și medicamente ? De ce nu se fac campanii la TV cu acest subiect ??? De ce nu se fac campanii contra etnobotanicelor ??? Nu este vorba de boală și moarte, mai ales în rândul tinerilor ? Ba da ! Dar este vorba și de bani, de mulți bani, atât de mulți încât viața copiilor și a tinerilor...nu mai contează !!! Este vorba de profituri imense, accize și taxe ! Și în fond este bine să ai multe “legume” în sistem ! Pentru ca legumele își plătesc taxele…la zi ! Amintiți-vă ! Ce face medicul prima dată când ajungi în spital ? Îți schimbă regimul alimentar: fără sare !!!! Adică taie legăturile informaționale cu creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot în corp. Amorțește creierul pentru că altfel, acesta, ar reacționa imediat la chimicalele administrate ! Ar declanșa alergii ! Dar zaharul ? Zaharul e purtator de un cu totul alt tip de informatii ! Nu vorbim de “clasicul” zahăr alb, tos, chimizat la maxim !!! Vorbim de zaharul natural din fructe sintetizat de natura cu ajutorul apei ! Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine… naturală ! Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) adică a evoluției, vitalitatea dvs. si a copiilor dvs., atenția, concentrația, vin din zaharurile naturale ! Și evoluția dv. Genetică ! Grăsimile ?! Să vedem ce spun studiile ! Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale și în ovar !!! Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul medicamentelor, duc la apariția... depresiei, comportamentului violent, sinucidere, creșterea riscului de infarct miocardic și mai ales o slabă funcționare a sistemului imunitar.

În trecut, cineva cu un regim alimentar ce conținea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta până când, cei de la OMS, au hotărât să schimbe normele! Să le coboare la 200! Imediat, au apărut 36 de milioane de “bolnavi”, și 4,3 de miliarde de dolari pe an, câștig, dintr-un foc !… Între vrăjeala științifică a unora și intuiția lui strămoșească, ciobanul român a ales intuiția !... tot cu slană, pită, ceapa și pălincă trăiește ! Nu face exces și trăiește mult și bine... cum ați vrea sa-și crească altfel oile, să lupte cu frigul, cu ploile, cu lupii ? Și toate astea până pe la 60-70 de ani... cu cojocul mițos de 40 de kilograme pe umeri și bota în mână?"
ozz86651
De la ce prost vine citatul asta? Ce rost au minciunile si pseudo-informatiile? Cea mai mare parte din ce spune el acolo (nu ma refer la teoria conspiratiei, ci la asta zisa parte medicala) sint aberatii de nebun.

Cred ca toata lumea stie ca citind etichete nu se face medicina, si daca vrei mai mult incepi de la articole macar de pe wikipedia (numai sa nu fie formula as), te duci la doctori, faci analize, d-astea. Chiar si asa medicina de multe ori trateaza media statistica, nu indivizi. Ca doar nu poti sa ai 2 cercetatori is 4 medici de coada toata viata sa vada care e optimul la tine.
James Kilowatt
Ozz, ce spui tu in ultima fraza duce la o problema putin mai fundamentala in privinta nutritiei, pe care cred ca am mai discutat-o. Tocmai pentru ca nu poti fi supravegheat timp de 20 ani de doctor si bodyguard ca sa vada ce mananci, si in general ce stil de viata ai, studii epidemiologice in sens strict al termenului, si care sa nu fie atacabile, nu prea exista in domeniul alimentatiei si alimentelor

Majoritatea teoriilor vin de pe studii pe culturi de celule, unde studiezi efectul unei anumite substante (sa zicem, vitamina C), nu a unui aliment complet (lamaia), sau pe soareci, sau pe studii pe oameni insa facute a-posteriri si puternic subiective. Daca il intrebi pe un om sanatos ce-a mancat in ultimii 20 ani, sau pe unul obez cu probleme cardio-vasculare, e putin probabil sa obtii un raspuns 100% exact. Nimeni nu-si face un "log" alimentar timp de 20 sau 30 ani.
Si nu poti tine un om in laborator ca pe un soarece timp de 20 ani in care sa-i urmaresti strict alimentatia si restul de "parametri".

Prin urmare, teoriile nutritioniste sunt extrapolari ale unor studii sa le zicem incomplete sau subiective. Nu sunt aberatii venite din delirul vreunui paranormal, nu sunt conspiratii, insa nu sunt in mod necesar 100% exacte, au limitele lor.

Evident, poti avea unele indicatii, poti face corelatii statistice intre sa zicem problemele de colesterol si cele cardiovasculare, insa legatura cauza-efect este foarte greu de demonstrat cu date obiective, chiar daca este acceptata de marea majoritate a specialistilor. O corelatie statistica ramane o corelatie statistica si nu o demonstratie a unei legaturi cauzale, care necesita o abordare ... determinista. Abordarile deterministe pe care le avem (gen studii pe culturi de celule) sunt foarte incomplete iar pe organisme intregi sunt imposibil de facut la nivelul nostru de cunostinte. Suntem inca mult prea complecsi, iar alimentele sunt mai mult decat o adunatura de substante care actioneaza fiecare separat si independent, asa cum sunt studiate in-vitro.

Din fericire insa banditii astia din domeniul medical/farmaceutic baga bani si scormonesc din ce in ce mai adanc, poate candva teoriile vor fi validate, sau completate. Baga ei bani si vacante de lux si sau "spagi" pentru a-si promova produsele, insa sunt si astia un rau necesar, deocamdata altii mai buni n-avem. Faptul ca exista dubii asupra unor companii sau produce farmaceutice nu inseamna ca cercetatorii care lucreaza acolo sunt corupti sau idioti, sau ca isi falsifica rezultatele.
Watcher
James: teoriile nutritioniste cat si produsele alimentare / suplimentele alimentare sunt complet altceva decat ce sustine "autorul" pe care il critica ozz. Este o alta aiureala de teoria conspiratiei care amesteca diverse concepte si notiuni pentru a da impresia ca persoana care le enunta stie despre ce vorbeste, si pentru a putea ulterior sustine dze-stie-ce.

James Kilowatt
Absolut smile.gif
Alex-F1
Urmariti cu rabdare, ca e in interesul tuturor: FOOD Inc.
James Kilowatt
Pfff, mancam c...t scump si prost, produs de un biznis in care pierde si clientul, si producatorul, si castiga doar intermediarul. Mare dezvaluire...

Mie stii ce mi se pare mai naspa? Ca fiica-mea si cu Andreas vor considera bun c...tul respectiv. Nu vor mai sti care e gustul unei rosii reale, si li se va parea buna chestia aia de supermarket, si nu-i va deranja. In Romania inca mai exista micu' agricultor de subzistenta care mai scoate la piata 3 rosii strambe insa cu gust, in tarile cu apa mai calda insa au disparut complet. Si din pacate probabil vor disparea si din Ro.

Singura solutie ar fi educarea consumatorului, care sa refuze sa cumpere mancarea de rahat si sa fie dispus sa plateasca poate mai mult pentru una de calitate, incat industria sa fie interesata sa produca si altceva. Insa chestia asta ar avea acelasi succes ca si protestul ala in benzinarii cand au luat-o razna preturile. Daca nu exista o masa critica de clienti, nu se va schimba nimic. Iar aia care stiu ce-i aia mancare "pre-industriala" sunt din ce in ce mai putini.
DORU
Alex, ca tot esti atat de captivat in ultima vreme de lucruri cat mai bune, sa stii ca se spune ca "suntem ceea ce mancam...si gandim" wink.gif
James Kilowatt
QUOTE (DORU @ Oct 7 2011, 11:10 AM) *
"suntem ceea ce mancam...si gandim" wink.gif



...c...t? mellow.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.