Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cat de sanatos ne hranim?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
StefanVVTi
Pai daca esti Garfield...fa-ti singur, lenesule! 36182451.gif
22nst
Cred ca asa o sa fac...

Oricum am experienta tongue.gif
Am gatit eu odata un mar copt cu scortisoara si dulceata de cirese in microunde biggrin.gif
Hoinaritza
QUOTE (22nst @ Mar 25 2009, 12:27 PM) *
Cred ca asa o sa fac...

Oricum am experienta tongue.gif
Am gatit eu odata un mar copt cu scortisoara si dulceata de cirese in microunde biggrin.gif


Ionele, mai mult ca sigur a vrut sa scape de comanda ta cand ti-a zis ca nu sunt buni. Pentru ca sunt migaloase. Ce-i drept nici nu plac la toata lumea...
Uite, eu am dus la serviciu la colegele mele si ele nu au fost incantate. Doar o colega a servit ca si-a amintit ca ii facea bunica si ii placeau. E un produs culinar facut mai mult in partea Ardealului.
AMP
QUOTE (22nst @ Mar 25 2009, 10:57 AM) *
Am dat si eu "comanda" de niste gomboti dar mi s-a spus de la bucatarie ca nu sunt buni si nu imi face... cred ca a vrut sa scape de mine dry.gif



Ionele.... S I G U R ....ai fost "expediat" la modul finut smile.gif ....Io am halit gombotei acu' un sfert de ceas,la carciuma din coltz,asta la desert,iar ca fel principal am ingurgitat gulas cu noghietli(asa ii zic in Banat,nush cum se scrie....un fel de coca de taietei data pe razatoare si ce rezulta se fierbe,arata ca niste zdrente de ciorba....da-i buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunnnn...)

Cum zice si Hoinarita:e migaleala mare la galustele astea....si tre' sa te pricepi nitel.
Cand am facut prima data,am pus faina cat cuprinde,cum zicea reteta...si 'or iesit bombe atomice,au aterizat toate langa gunoiul de la bloc,sa le mance vreun caine....
AMP
Hai ca mi-am amintit de o reteta faina,foarte simpla si usor de realizat,pe care am si preparat-o de altfel.....
E vorba despre cartofi fierti in coaja care,dupa fierbere se decojesc,se taie in sferturi(ma rog,acum depinde cat sunt de mari,eu am preferat de marime medie) si se pun intr-o tava ,de preferat teflonata.Peste ei se pun cubulete de unt si se rade cascaval-cu ala afumat are un gust...mmmmm...inghit in sec scriindu--va!Toata chestia asta gustoasa se pune in cuptorul pornit in prealabil,se lasa....aproximativ 10-15 minute,depinde de fiecare cuptor in parte,apoi se scoate tava si se cartofii preparati se pot servi ca atare sau ca garnitura pe langa ceva.Eu am fiert crenwusti de piept de pui si am mancat toti 4 cu cartofi astia.Evident,fiecare poate condimenta dupa pofta inimii,cu sare,piper si,de ce nu?,patrunjel verde.Sunt foarte gustosi si foarte satiosi...
Se pot lua si la drum....smile.gif
T u d o r
Am mutat reteta lui Andrew la "Retete". Continuati va rog. smile.gif
Alex-F1
Uuuuuu, da, suna bine Ano reteta cu cartofii si chiar si cu cremwurstii aia fierti, dar, cum am decis ca vom manca sanatos si cum cremwurstii aia numa sanatosi nu sunt, io ii voi inlocui cu file de merlucius/somon fiert in aburi sau gratar sau cu piept de pui la gratar sau cu ceva pe baza de ciuperci... rolleyes.gif
FAR EASTERN
Apropos de somon. Duminica am fost la primul gratar pe iarba de anul asta, cu niste prieteni, consumatori de porc. Noi am avut, pe langa piept si aripioare de pui, si doua medalioane de somon. Le-am pregatit de acasa in stilul lui Olivier. In cate o folie de alimuniu(cica alimentar) am pus peste peshte ulei de masline si ierburi aromate. Astfel impachetate, au stat 10 min. pe gratar... Apoi... tongue.gif rolleyes.gif blink.gif excellent!
adrian_flavius
Dupa lupte seculare, si dupa 3 w/e de munca in aer liber, astazi de dimineata am reusit sa "bat" (in jos...) pragul de 85 kg...pe cantar, nemancat, am atins de dimineata 84.5 kg...ceea ce mi se pare foarte misto..iar faza cea mai frumoasa este ca cel mai mult s-a "topit" din stratul de tesut adipos de pe burta si solduri... laugh.gif 36182451.gif...pana la vara ating ce mi-am propus, adica o greutate de 82-83 kg, cat de cat stabila...

Regimul a ramas acelasi, cu mentiunea ca am aplicat recomandarea lui Watcher, si am schimbat unele din mesele 2 si 4 (cele cu fructe) cu nuci, alune, migdale, etc...nu in fiecare zi, da' le alternez... asa ca viva la vida... 36182451.gif
FAR EASTERN
O fi adevarat???...

"Industrial cultivat în Vietnam de-a lungul râului Mekong , Pangas sau cum il numiti, a fost introdus recent pe piața franceză.

Cu toate acestea, într-o foarte scurtă perioadă de timp, acesta a crescut în popularitate în Franța. Francezii infuleca Pangas ca si cum ar fi ultima lor masa de supa de taitei.

Sunt foarte, foarte accesibili ca pret (ieftini), sunt vânduti fileuri fara oase( deci foarte comod ) și au o aroma și textura neutra (blanda); mulți l-ar compara cu codul, doar ca este vandut mult mai ieftin. “But as tasty as some people may find it, there’s, in fact, something hugely unsavory about it”.
Desi unii oameni il gasesc gustos, de fapt, ceva este extrem de neplăcut. Sper că informațiile furnizate aici va vor servi ca informații foarte importante pentru alegerea dumneavoastră la capitolul peste.

Iată de ce cred eu ca este mai bine sa fie lăsat în magazine (și nu adus pe platouri la cina):

Pangas sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri și bacterii ( lipseste traducerea unor termeni reprezentand substante chimice). “The reasons are that the Mekong River is one of the most polluted rivers on the planet and this is where pangas are farmed and industries along the river dump chemicals and industrial waste directly into it. “ Motivele sunt ca Mekong River este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă, aici “pestii pangas” sunt crescuti , iar industriile care polueaza arunca de-a lungul fluviului direct substanțe chimice și deșeuri industriale .


A se lua aminte : un prieten a testat in laborator acest pește și ne spune sa evitam sa-l mancam datorită riscurilor mari de contaminare. “Regardless of the reports and recommendations against selling them, the supermarkets still sell them to the general public knowing they are contaminated”. Indiferent de rapoartele și recomandările împotriva vânzari, supermarketurile inca il vând publicului larg chiar daca stiu că este contaminat.

Pestele “Pangas” nu este crescut in ferme ecologice, este cel mai "neecologic" aliment ce s-ar putea cumpara.Pangas este situat la polul opus alimentelor ecologice..

Pangas sunt hrăniți cu alimente care provin din Peru , hormonii cu care sunt injectate femelele Pangas provin din China , in cele din urma sunt crescuti in ferme in Vietnam si apoi transportati in Franta si in toata lumea unde produse ieftine au cautare .
Ramane sa apreciati si sa decideti ce este mai bun pentru sanatatea dumneavoastra . "
Alex-F1
Bai deja incep sa ma calce pe nervu optic fazele astea..... verymad.gif Asta nu-i buna ca nush ce-are, alta nu-i buna ca nush ce patesti de la ea, aialalta nu-i buna ca e adusa de nush unde, cealalta nu-i buna ca nush ce contine s.a.m.d.!!! Io cred ca se exagereaza.....or fi si adevarate unele, dar altele sunt aberatii, strecurate printre cele adevarate, draq stie cu ce scop, iar omul de rand ramane sa dea cu zarul, ca sa vedem pe care le credem si pe care nu, ca de verificat majoritatea din noi nu le putem verifica verdicitatea! Io zic atunci sa ne punem streangu si aia cu siguranta va fi sanatate curata... turned.gif Nu stiu de ce am impresia ca circula in lume atata dezinformare (prin toate mijloacele disponibile), incat incepem sa ne indoim de niste chestii de care n-am fi crezut vreodata ca vom ajunge sa ne indoim... confused.gif
AMP
Pai Alex,tu nu ai remarcat ca ori de cate ori cineva vine cu o informatie,sigur se gaseste altul care sa gaseasca un nod in papura la informatie.?
Bunaoara,acumimi vine in minte,margarina...Nu stiu daca tu iti amintesti de margarina Unirea...de pe vremea lui ceasca...pe care o haleam pe paine fara probleme,in loc de unt...ca untul era delicatesa.Deci am mancat tartine cu margarina de asta sinu am facut nici diabet si nici bube in gura.Fix dupa revolutie s-au gasit cativa oameni care au studiat ei la greu margarina asta si au inceput sa zica,ca contine x si y substante,care sunt cancerigene,ca in contact cu faina,drojdia si nu mai stiu eu ce substante,sub influenta caldurii de coacere se petrec fenomene cidate si legaturi atimoce explodate...io-te asa,a intrat lumea in sperieti si consuma unt de la nemti,ca-i ma sanatos...
Cei de la La Dorna,au zis sa faca si ei o gaura-n cer si au scos produsele bio...nah! beleaua!Ca iara s-au trezit vo' 2-3 oameni de stiinta sa-i combata.Ce bio?Care bio?Pai dupa ce ca dai 8-9 lei pe untul ala,ce?Aveti impresia ca-i bio?Neeeaaahhhh...oameni buni,ca este prelucrat termic si alea-alea....ca sa aive termen de valabilitate mai mare....
Io am facut cam asa:ammancat,am gustat din ce am gasit.Nu ne-a priit si ne-a facut rau,am renuntat.
Clar,mi-ar place la nebunie sa pot avea propria casuta,unde sa-mi cultiv legumele si sa cresc gaini sa am oua proaspete...eventual sa ma imprietenesc si cu tanti Leana din coltul strazii,care are vaca si sa fac abonament la ea la lapte proaspat...
In fine.....problema asta e controversata...parerile sunt pro si contra produselor si intotdeauna se vor imparti oamenii in doua gasti,unii cu "da" si altii cu "nu".
Diesel
Am mancat de vreo cateva ori Pangas. N-are cel mai interesant gust, dar se trateaza cu usturoi biggrin.gif Mama chiar azi mi-a zis ca nu mai cumpara din cauza asta.

O singura rugaminte am: link, or it didn't happen smile.gif

Intre timp ma documentez pe cont propriu despre pestele asta, la prima cautare pe gugleu, zici ca e vandut de Amway, asa bine e laudat.
Diesel
Mi-am dat jos franceza din pod si m-am uitat la documentarul original: http://www.dailymotion.com/video/xo87j_que...sustainable_dev

In primul rand va invit sa faceti o paralela cu filmul Fast Food Nation: http://www.imdb.com/title/tt0460792/ smile.gif

N-am prin in documentarul respectiv nici o referinta la calitatea apei, la deseuri si alte povesti. Da, partea cu hormonul injectat femelelor e dubioasa. Faptul ca densitatea pestilor din crescatorii este de 4 ori mai mare decat cea normala si sistemul de hranire al pestilor e suspect. (Hrana pestilor din acvariu din ce e facuta?) Seamana cu documentarele despre gainile KFC.

Prima sugestie pe care am facut-o mamei a fost sa isi verifice informatiile. Vreau sa vad analize de laborator, vreau sa vad mai mult decat un documentar M6, vreau sa vad procente de <insert deadly poison here> de X ori mai mult decat valorile admise.

Edit: pestele e asta http://en.wikipedia.org/wiki/Pangasius_hypophthalmus
ozz86651
E foarte posibil/credibil ca mincarea ce provine din asia, mai ales pestele, sa nu fie santoasa deloc. In primul rind din cauza ca China e o tara extraodrinar de poluata, si-n al doilea rind ca nu se dau in laturi de la "aditive" toxice sau ilegale. Au fost deja o multime de scandaluri. Eu nu maninc nimic din China, ma rog, cel putin nu cu buna stiinta. Mekong incepe in China si nici nu cred ca e mare diferenta la tarile din zona.
Margarina e intradevar un aliment groznic de toxic, nu mai rau ca untul dar tot naspa. Margarina pe piiine e absolut ok daca e iarna si vrei sa urci un munte sau sa tai niste lemne in curte dar e groznica in general... pai ce poate fi mai naspa decit o felie de zahar/amidon unsa cu colesterol?
James Kilowatt
Unii pesti grasi pot acumula dioxine, metale grele si alte picanterii indiferent de origine, au fost loturi cu probleme si de provenienta europeana, salbatici sau de crescatorie. Diferenta e ca au fost depistate si retrase de la consum (speram noi, toate.. whistling.gif )

Mie Pangas mi se pare unul din cei mai naspa pesti. Eu sunt mare amator de peste, insa asta e unul din ultimii de pe lista.... am mancat doar cand nu am gasit altceva mai bun.
Totusi, supermarketurile astea nu sunt controlate? Daca exista suspiciuni, ce se importa nu e verificat? Mai ales in europa asta care abia asteapta un prilej sa interzica un import?
FAR EASTERN
Textul ala eu l-am primit pe e-mail... si sincer mi-a infipt un semn de intrebare in creier. Culmea e ca mie imi place pestele asta... Ma rog, ideea mea despre mancat peste difera un pic fata de majoritatea(daca ma pui sa stau doua ore sa mananc niste crap cu oase microscopice, ma ridic de la masa cu un brat de nervi).
O sa raman la rechin. biggrin.gif
HalbaSus
Io de Pangas nu am auzit in viata mea, daca e acelasi lucru cu pangasius atunci am mancat, este intr-adevar un peste foarte prost, inodor, incolor, insipid, daca mai vine si inghetat atunci prefer o bucata de margarina (are mai mult gust biggrin.gif )
FAR EASTERN
QUOTE (FAR EASTERN @ Apr 14 2009, 09:52 AM) *
O sa raman la rechin. biggrin.gif


Cum spuneam...




AZAZEL
apropo, de cat de sanatos ne hranim:
am cumparat pe 30.04 din Cora Panteliomon un Kaiser produs de Kosarom Iasi ce era expirat inca din data de 26.04 si am observat abia acum ca este depasit termenul de garantie.
bine ca nu apucasem sa mananc din el.
intrebare: ce amenda risca cei de la Cora daca ii reclam la protectia consumatorului? pt ca nu am de gand sa las lucrurile asa.
nu mai am bonul cu care am cumparat produsul respectiv pt a dovedi ca intr-adevar am cumparat acel produs ulterior datei de expirare a acestuia.
ce ma sfatuiti sa fac?
22nst
Sa te duci sa mai cumperi unul si sa pastrezi bonul biggrin.gif
Watcher
In primul rand, legat de subiectul threadului - sa nu mai mananci (deci nici cumperi) mezeluri :-)

La OPC adreseaza-te oricum ca aia oricand vor sa dea amenzi...
Vedem ulterior cata munca de convingere trebuie depusa :-D
FAR EASTERN
Codex Alimentarius a fost adoptat SI in Romania!

"Acum hai sa pun si eu la zid societatea civila. De ce nu au manifestat ONG-urile care pretind ca apara societatea civila acelasi interes si in cazul initiativei lui Tariceanu, care a promovat introducerea organismelor modificate genetic, in mod oficial in Romania, desi cancerul care ne macina tot mai mult si ne omoara copii, fratii si surorile tot mai de tineri, este asociat acestor alimente chimice ? De ce se manifesta societatea civila doar in cazul Codurilor si lasa sa treaca pe sub nasul lor alte orori care ne vor marca negativ viitorul ? O spun , in calitatea mea personala de cetatean, si de persoana care s-a impotrivit constant sistemului denumit Codex Alimentarius, eu considerand ca votul dat in Parlament de colegii mei , reprezinta o mare eroare. Aici nu mai este vorba , ca in cazul pasapoartelor biometrice, de chestiuni hazlii gen 666, ci este vorba de cum va arata generatia viitoare, copii nostri, care sunt tot mai expusi bolilor in primul rand datorita OMG-urilor. Adica, hulim in mass-media faptul ca rosiile sau castravetii din Turcia, crescuti la neon, sunt nocivi pentru sanatate, insa aceeiasi mass-media , societatea civila, asociatiile si fundatiile care ar trebui sa vegheze la drepturile romanilor, nu au nici o reactie ? Intr-o asemenea chestiuni grava, era nevoie de 1 milion de ori mai mult decat in cazul Codurilor, de consultarea societatii romanesti. Aici nu mai exista interes ? Sanatatea noastra nu merita acest efort ?
D-lor de la ONG-uri, stiti cum se spune ca societatea se manipuleaza prin mass-media. Daca ai pus in tabloide poze cu vedete sau fostri ministri care se masturbeaza, gata, nimeni nu se mai uita in partea cealalta, acolo unde, pe sest, viitorul se pecetluieste prin asemenea legi. Oameni buni,se pare ca aceasta lege,tocmai a trecut de parlamentul Romaniei!!! De acum incolo totul este doar o chestiune de timp pina sa vedem si niste consecinte ale ignorantei noastre. Deschideti ochii si incercati sa ganditi deschis.In USA a intrat in vigoare,de curind,o lege care obliga fermele ecologice sa foloseasca NUMAI seminte modificate genetic de la o singura companie:MONSANTO.Daca nu folosesc,sunt pasibili de amenda in valoare de 1mil $,PE ZI!!! Ganditi,oameni buni!!!!!!!Respect pentru cei care au deschis ochii, si care inteleg ca trebuie sa luptam pentru un singur scop : sa ramanem oameni! Un pescar dintr-o insula greceasca, intrebat de un turist englez, ce job a avut in viata a spus " My job, was to have a nice life!" . O viata frumoasa pentru noi si familiile noastre, nu inseamna boli, canceruri, pandemii [ ce ati uitat ca virusul asta al gripei porcine face ravagii NUMAI intre tineri ?] si acestea generate de ce : DE MANCAREA MODIFICATA GENETIC.
Cand ne vom trezi sa nu fie prea tarziu, adica sa nu ne trezim cand auzim groparul aruncand lopetile de pamant peste cosciugul in care suntem trimisi sa refacem comuniunea noastra cu natura!

26 mai, 16:06 Deputatii au aprobat, marti, cu 182 voturi “pentru”, doua “impotriva” si 12 abtineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei 43/2007 privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic, transmite Agerpres.Actul normativ vizeaza realizarea unui sistem functional privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic prin clarificarea responsabilitatilor ce revin tuturor factorilor implicati in domeniul acestor organisme, ca si a existentei unei evidente stricte a organismelor care sunt introduse pe piata.Proiectul de act normativ mentioneaza intituirea Comisiei pentru securitate biologica, care se compune din 12 membri titulari si patru membri supleanti, care au dobandit titluri academice si/sau universitare si sunt personalitati stiintifice consacrate.

Pentru cei interesati de Codex Alimentarius cititi aici
http://www.urbaniulian.ro/2008/09/25/codex-alimentarius-programul-pentru-depopularea-planetei-prin-infometare-si-malnutritie/
http://www.urbaniulian.ro/2009/05/27/codex...er-si-pandemii/ "
ozz86651
Ba, e plina planeta de dilii. Vegetalele modificate genetic nu au absolut nici o implicatie asupra sanatatii! Da, sint probleme de ordin ecologic, sau de monopol economic dar in nici un caz n-are treaba ca starea de sanatate. OMGurile sint de neevitat o data cu cresterea populatiei si diminuarea resurselor de apa (+ inclazirea globala). Atita vreme cit nu sint toxice, guvenul nu trebuie sa aiba nimic de zis, alegerea e a ta... daca nu vrei OMG ia de pe raft altceva, mai scump evident. Mare chestie, sa se bage basescu in mincarea mea acum? ce va mai place cu tatuca stat in toate aspectele vietii, mai ramine sa impuna pozitia de sex.
guerilla
mda, astia de sus nu au alta treaba decat sa ne spuna cat sa creasca papusoiu 36182451.gif
pana la soiuri OMG ar trebui sa rezolve irigatiile si sa sprijine agricultura. dar daca nu ai apa, nu ai cu ce le lucra in mod corespunzator, normal ca te indrepti spre OMG care nu sunt asa de sensibile.
Alex-F1
Acum 5 min. am papat cateva felii de pepene (nu lubenita, ca in unele zone vad ca se zice la lubenita tot pepene, dar cica rosu).....asa el a fost bun, dulce, aromat, daaaaarrrr......pe langa toate am simtit si un gust pe care nu l-am mai intalnit niciodata intr-un fruct (si nici in alt aliment).....gust de PRENADEZ (cred ca asa se scrie)..... ohmy.gif WTF???!!!! angry.gif Sa ma astept in urmatoarele ore sa-mi fie viata mai frumoasa???? biggrin.gif
DRAGOS
offtopic:

Alex, da de unde stii bre ce gust are prenandezul? biggrin.gif

adica, si eu am '"gustat" fara sa vreau diverse, dar sa dea naiba daca daca mi-a ramas gustul in amintire. Principala mea problema in momentul ala era cum sa dau afara ce e in plus biggrin.gif
air_wolf
mincare sanatoasa. varza cu piept de porc. excelenta! biggrin.gif

Click to view attachment
James Kilowatt
Sigura nu-s modificati genetic carnatii? Daca au gene de hamburger? tongue.gif

Eu n-am vazut pana acum vre-un studiu inatacabil care sa arate probleme cu OGM-urile.
In €U si un USA se folosesc atatea pesticide incat acum exista mari probleme cu albinele (si cu polenizarea), iar studii care a arate probleme probleme de sanatate provocate de pesticide exista. De ce nu se interzic si alea?
Albinele o duc in ultimlul timp mai bine in oras, in gaze de esapament, decat in camp. Asta e valabil si in Bruxelles si in Paris, orase mari deci. Masinile sunt aratate cu degetul, agricultura doar asa, cu jumatate de gura.
In concluzie, eu as manca mai degraba o mamaliga transgenica decat una plina cu DTT (sau cum s-o chema versiunea actuala de DTT, cea care va fi interzisa peste 10 ani).
ozz86651
Ce fel d eprobleme, la om? Pai nici n-am auzit sa se fi facut vreun studiu din asta, poate doar asa ca formalitate. E la mintea cocosului ca nu-s probleme cu OMGurile. Adica vreau sa spun ca problema asta nu si-o pun la modul serios decit activistii ... pe mine ma doare la basca daca le pune eticheta separata sau nu. E la fel de relevanta ca si o eticheta cu culoarea vacii si lungimea coarnelor si a cozii pe carnea de vita.
Sint alte chestii care clar sint sau pot fi daunatoare. Pe linga ierbicide, asa aduga antibioticele cu care sint burdusite animalele (desi teoretic ar trebui intrerupte cu o luna inainte de taiere), posibil hormonii (desi aici se spune ca nu se potrivesc hormonii aia cu cei de la om, da macar ca e carnea de proasta calitate), mercurul din peste ca s-a ajuns sa n-ai voie la peste mai mult de o data pe saptamina samd.
Rebel
QUOTE (Watcher @ May 5 2009, 01:45 PM) *
In primul rand, legat de subiectul threadului - sa nu mai mananci (deci nici cumperi) mezeluri :-)


Poti sa si argumentezi chestia asta?
Thx
Watcher
Vrei sa explic de ce nu sunt bune mezelurile?
Uite niste discutii la subiect, intr-o comunitate de oameni care se preocupa:
CLICK AICI - FOARTE IMPORTANT, deschide si linkul ASTA care e listat in threadul ala...

Sunt sigur ca daca vei cauta si in alte parti vei gasi aceleasi informatii.
Alex-F1
Mda.....inca trebuie sa ne hranim zilnic, deci asta cu mancarea sanatoasa vs. nesanatoasa e o problema permanenta! Toate au pretul lor si e decizia fiecaruia cat e dispus sa plateasca! Si mie imi fac cu ochiul o gramada de mancaruri, care mai de care mai aratoase si mai bune la gust, dar incerc sa ma abtin cat pot de mult! Tare sunt curios pe unde voi scoate camasa cu al mic.....are 3 ani si inca nu "l-am scapat", incercam sa-i dam cat mai putine porcarii (dulciuri, cipsuri, mezeluri, sucuri etc) si cat mai multe chestii bune (fructe, apa plata, legume, lactate, peste/pui etc), dar stiu copii de varsta lui si chiar mai mici care devoreaza in 10 minute o pungulita de ursuleti Harribo sau o punga de chipsuri.....sau care zilnic topesc cateva acadele pe bat ohmy.gif L-am invatat nici sa nu primeasca asa ceva cand i se ofera si inca asculta.....om vedea si pana cand..... ninja.gif Cu mezelurile mai calcam si noi stramb, cam o data la 2 saptamani, cu 4 buc. crenvusti cu {gust de} piept de pui, 2 ii mananc io, unu sotia si unu piticul, atat.....in rest doar ceva jambon si/sau pastrama de aia feliute subtiri, ambalate in vid, care n-are ce mizerii {prea multe} sa contina, ca se vede clar ca e direct feliuta taiata la milimetru (chiar atata are grosime, ca le-am si masurat biggrin.gif ) direct de pe ciolan......acuma ca ce-o fi mancat bietul animal, aia deja e partea a doua..... teehee.gif
Rebel
Eu sunt curios cum ar arata meniul unei zile in care mancam sanatos... ca dupa ce citesti pe aici trebuie sa mananci nuci si seminte...
ozz86651
Astea cu mezelurile se refera la mezeluri de foarte proasta calitate. Din nefericre ele sint prevalente in Romania. Din pozele alea, cine naiba maninca salam de la oscar meyers? Adica cind ti se cere pe un produs o suma (mult) mai ieftina decit suma ingredientelor de calitate decenta, desi fabricarea produsului costa si nu putin daca e de calitate, trebuie sa intri la idei.
Produsele de calitate din pacate costa... cu atit mai mult la mezeluri unde carnea e de fapt uscata, deci un kil de mezel are binisor peste un kil de carne. Dar nu poate sa-mi spuna nimeni ca vai ce naspa si nesanatoasa e sunca aia spanioleasca (jamon serrano) cind procesul d efabricatie e destul de clar. Adica e nesanatoasa in masura in care carnea de porc in cantitatea aia e nesanatoasa. Din pacate aia e >100E kilul, am luat un caz extrem, dar sint sigur ca si la o cincime din banii astia sint chestii rezonabile.

Mai e o chestie: americanii considera mincatul de organe cam cum consideram noi mincatul de pisici. Spune-i unuia de creier, inima, pipota, ficat, matze si l-ai terminat. Spune-i ca-n salam e inima si ficat si s-a speriat de moarte, zice ca e de nemincat. Si cu toate astea sint o multime de mezeluri foarte bune facute cu organe. Dar nu si sanatoase, pentru ca organele (cel putin unele) nici proaspete nu sint santoase. In pozele alea inima de vaca insa e o chestie vai vai ce naspa, desi bag mina in foc ca inima d efaca e una din cele mai sanatose parti din vaca smile.gif.

Mincatul "santos", adica obsesiv de sanatos, te priveaza in viata de multe chestii absolut delicioase. Iar avantajul cistigat e absolut neclar si nedemonstrat (nimeni nu poate arata ce baneficiu aduce sa nu maninci deloc mezeluri fata de, sa zicem, 100g pe luna, in consitiile in care nu esti sedentar si ai grija de tine). E ca si cum n-ai bea ca nu e sanatos, alta aiureala. Cheia e sa nu abuzezi ce e "nesanatos", nu sa elimini complet. Pot sa spun cu mina pe inima ca viata fara mincare buna si fara bautura buna e mult mai naspa, si asta fara sa fiu un mare mincacios sau gurmand.
Desi mincarea buna nu exclude deloc mincarea sanatoasa, sint o multime de mincaruri foarte nesanatoase si foarte bune (ficatul de gisca, de exemplu).. a ti le refuza din cind in cind tine de obsesie, a minca zilnic sau chiar sapatminal asa ceva in cantitati evident insa o sa aiba impact negativ.

PS: daca miine ar iesi un studiu ca sexul e nesanatos, toti sustinatorii curentului asta s-ar elimina prin selectie naturala biggrin.gif.
James Kilowatt
Jambonul "pata nera" e >250€/kg

Problema e ca multe din produsele alimentare pot fi contrafacute, sau e neclara compozitia exacta. De ex aici pe salam scrie "100g produs facut din 160g carne" insa nu zice exact care e raportul carne/grasime.

In plus, daca nu ai "nasul format", poti lua niste tepe de zile mari. Poti merge la "micul producator artizanal" si sa cumperi branza "curata" de 40€/kilul si jambon de 100€/kg care in realitate au costat 3.5€ si 5€ kilul plus motorina pana la depozitul cel mai apropiat. Din pacate, nu exista nici o lege care sa-l impiedice sa-ti vanda o branza carrefour de 10 ori mai scumpa si sa iti spuna (oral) ca e facuta de el din lapte de vaca crescuta cu muzica simfonica. Si tot din pacate asta a devenit o practica destul de curenta. Daca nu te pricepi, daca nu esti capabil sa faci singur diferenta intre un produs autentic si unul contrafacut, o furi aproape singur.
Cum mie nea nicu' la ratie nu prea mi-a dat "pata nera" autentica as putea sa o fur fara probleme, si asta e valabil pt 99% din cumparatori probabil (inclusiv multi dintre cei care pretind ca se pricep, ca au mai mancat ei odata pata nera la all inclusive in tunisia).
Ar trebui sa vina si la astia un Cuza sa-i prinda cu ocaua mica laugh.gif Insa din nou ar fi interpretat ca o incercare a marilor concerne sa omoare micul comerciant de cartier...

Din motivul asta am inceput sa ma feresc de chestiile prea procesate, in care nu te poti prinde ce e exact. O halca de carne e o halca de carne (plus hormoni si antibiotice), intr-o felie de salam cam poate sa fie orice (in plus fata de hormonii aia), indiferent de ce pretinde comerciantul sau "producatorul". Macar la carrefour poti face diferenta intre un produs prost si unul f prost citind eticheta...
Watcher
James: perfect de acord.
Ozz: aproape de acord :-)

Adica, am facut constatarea ca nici jamon serrano nu mai e ce-a fost :-)
Daca nu iti iei o halca intreaga (si ca sa fim sinceri nici atunci) ci iti iei 'impachetat in vid' am fcut constatarea ca mi se modifica respiratia si mirosul la urina. Ceea ce ne spune ca e plin de diverse chimicale.

Legat de mancatul sanatos vs mancat ce e gustos: dupa parerea mea poti manca atat de multe chestii 'sanatoase' (cu amendamentul ca trebuie sa le faci diverse teste, asa cum zice James, ca sa fii sigur ca intr-adevr cumperi ce crezi) care sunt si gustoase incat e pacat sa nu incerci. Ai n tipuri de bucatarie, fiecare cu ceva interesant.
Doi la mana: la marile restaurante, mancarurile alea scumpe si fancy, cel mi adesea chiar sunt dintre cele 'sanatoase'.

Sigur ca da toti mancam si diverse prostii, de voie de nevoie, dar ideea e sa tragi spre bine.

Rebel: te pot directiona sa vezi N retete de mancaruri 'sanatoase' si 'gustoase' in afara de seminte.
Dar tine cont ca semintele sunt foarte 'smechere', adica ele contin cele trebuincioase pentru a demara cresterea unei plante!
Ideea e sa mananci chestii cat mai putin procesate si cat mai aproape de forma lor din natura.
Eu de exemplu am astazi la birou o ciorba la casoleta (ciorba facuta in casa), cu mancare de fasole verde si o o combinatie de carnuri (organe plus ceva muschiuleti).

PS: am in frigider si niste muschiulet afumat de porc. Pe el scrie 'natural'. L-am mai cumparat si a doua oara (dupa o zi de mers prin munti) deoarece nu seamana deloc cu celelalte care se gasesc la Metro/Carrefour/etc. Costa dublu si are complet alt gust si alta textura. Mai bune :-) Dupa el nu mi se schimba culoarea la urina, nu miros altfel, etc..
air_wolf
vin de la masa unde am mincat ciuperci pane cu cordon bleu, papanasi cu smintina si dulceata de capsuni si o brrc. foarte sanatos biggrin.gif
FAR EASTERN
Pai singura chestie nasoala la meniul asta ar fi pigmentul bleu, care nu cred ca-i extras din curacao... tongue.gif

Si apopos de dulceata, am facut rost de un borcanel de dulceata de... ardei iute(ciushca, pentru sudisti...biggrin.gif)...
Rebel
QUOTE (Watcher @ Sep 22 2009, 06:50 AM) *
Rebel: te pot directiona sa vezi N retete de mancaruri 'sanatoase' si 'gustoase' in afara de seminte.
Dar tine cont ca semintele sunt foarte 'smechere', adica ele contin cele trebuincioase pentru a demara cresterea unei plante!
Ideea e sa mananci chestii cat mai putin procesate si cat mai aproape de forma lor din natura.
Eu de exemplu am astazi la birou o ciorba la casoleta (ciorba facuta in casa), cu mancare de fasole verde si o o combinatie de carnuri (organe plus ceva muschiuleti).

PS: am in frigider si niste muschiulet afumat de porc. Pe el scrie 'natural'. L-am mai cumparat si a doua oara (dupa o zi de mers prin munti) deoarece nu seamana deloc cu celelalte care se gasesc la Metro/Carrefour/etc. Costa dublu si are complet alt gust si alta textura. Mai bune :-) Dupa el nu mi se schimba culoarea la urina, nu miros altfel, etc..


Wow Watcher! Ai mancat carne? unsure.gif
Imi cer scuze, ideea nu este sa te iau peste icior dar dupa ce am citit atatea pe aici, traiam cu impresia ca tu mananci numai verdeturi, seminte si alte nuci... biggrin.gif

Pai binenteles ca ideea este sa mancam cat mai sanatos, nu cred ca este careva pe aici care nu este receptiv la ceva mai sanatos dar sunt de acord si cu Ozz, viata fara o mancare buna si o bautura buna (mai rar la mine cu bautura dar sunt sucuri foarte multe naturale care imi plac smile.gif ) nu prea mai are culoare.
Sa stii ca linkul doi cu macrofotografiile nu imi inspira nimic, asa arata carnea , ce te asteptai sa vezi? A, ca este mai multa grasime si sunt reziduuri si de la alte organe, nu contest chestia asta dar iarasi ajung la vorba lui Ozz, ala a fotografiat cei mai ieftini crenwursti de pe piata...

Chiar sunt interesat in opiniile tale in ceea ce priveste mancarea sanatoasa.

Eu am mai spus si ma repet: din punctul meu de vedere totul este nesanatos si totul este sanatos. Insa atata timp cat reusesti sa tii balanta si sa fi cumpatat, nu vad nici o problema.
Watcher
Da, mananc adesea carne.
In fiecare zi.
Carnea ca principiu este FOARTE BUNA.
Suntem carnivori si castigam multe daca mancam carne.

Legat de "totul e sanatos sau nesanatos" inteleg ce vrei sa spui si sunt de acord cu jumatatea care zice "daca mananci ca disperatul ceva binecunoscut ca sanatos, asta e nesanatos".
In schimb, nachos, popcorn, bauturile carbogazoase, jelly bears, nu au nimic sanatos in ele si pace.
Nu mori daca mananci odata / de N ori. Nu e otrava, dar NU sunt sanatoase orice le-ai face :-)
ozz86651
Corect, dar devin nesanatoase la modul perceptibil de o cantitate incolo (diferita depinzind de om si de stilul lui de viata). Daca stai departe de cantitatea aia, nu or fi sanatoase dar sint neglijabil de nesanatoase.
ozz86651
QUOTE
In plus, daca nu ai "nasul format", poti lua niste tepe de zile mari. Poti merge la "micul producator artizanal" si sa cumperi branza "curata" de 40€/kilul si jambon de 100€/kg care in realitate au costat 3.5€ si 5€ kilul plus motorina pana la depozitul cel mai apropiat.


Astea-i deja alt subiect. In pricinpiu la producator iti da ala sa gusti din ce cumperi. Pai daca nu faci diferenta intre brinza de 40E si aia de 3.5E, sau chiar 10E, iti meriti soarta ca oricum nu conteaza. Eu zic ca poti pacali mai pe oricine in afara de finii cunoscatori cu o brinza de 20-30E vinduta la 40, dar nu cu una sub 10E. Cam asa si cu jambonul ala, unde e mai greu, cred ca poti lua o tzeapa de 2-3X dar nu 10X. Acum in UE nu stiu foarte bine cum e, dar pe aici e imposibil sa confunzi o brinza sub 10$ chiar cu una peste 15$ (pe lb. care e vreo 450g)...A, intre 15 si 30 pretul variza surprinzator, nu e neaparat sa-ti placa aia mai scumpa. In primul rind ca brinza sub 10$ e preambalata si nu e foarte proaspata, aia la 20$ se vinde din bucati mari si e proaspata.
Watcher
De bine ce vorbim noi aici primesc azi bancul asta pe mail:
QUOTE
Un mos si o baba, sot si sotie mor intr-un accident si ajung in Rai.
Acolo, ingerul de serviciu ii duce pe o plaja plina de palmieri si cu o
casa superba si le spune:
- Acum tot ce aveti de facut in Rai este sa stati aici si sa va bucurati de toate.
Mosul se intoarce catre baba si ii zice:
- Vezi ce proasta ai fost? Puteam sa fim aici de 10 ani dar nuuuuu... tu vroiai sa mancam sanatos!
HalbaSus
Nu mai retin unde s-a discutat despre hamburgerul de la mcdonalds care dupa 6 luni arata identic cu ziua in care a fost cumparat, dar sa continuam aici.

Se pare ca toti hamburgerii de dimensiunea celui de la McDonalds se comporta la fel, chiar daca sunt facuti de casa.
James Kilowatt
Eu nu cred ca McDonalds e chiar asa rau. E comestibil, un fel de green soylent, nu mare festival gastronomic, insa cred ca au mult mai putine probleme de igiena sau calitatea produselor, respectarea lantului frigului, etc decat multe restaurante "serioase".
Daca esti parasutat intr-un oras complet necunoscut prin tari care uneori au probleme cu apa calda, cred ca McDonalds e una din cele mai sigure solutii sa eviti nopti petrecute in buda.
HalbaSus
Pai majoritatea criticilor care privesc McDonaldsul privesc gustul (hamburgerii au gust de carton presat bagat intr-o chifla dulce) iar nutritionistii au probleme cu cartofii prajiti, cheesburgerii, shake-urile, sucurile, etc...

Apropo, concluziile testului ar putea explica si de ce hamburgerii de la mc sunt mai prosti decat cei facuti de casa (sau in alte restaurante). Chiflele de mac sunt foarte mici si subtiri... Astfel in timpul prajirii devin foarte uscati.
James Kilowatt
Nutritionistii au probleme cu orice biggrin.gif Carnea are colesterol, pestele gras are colesterol bun da' e poluat cu dioxine si metale grele, puii sunt plini de hormoni si antibiotice sau vaccine dubioase, legumele si fructele de pesticide, mancarurile pre-preparate au tot felul de aditivi, etc. Au si ei partial dreptate, da' ce poti face in ziua de azi? Nici macar produsele organice nu mai prezinta garantii 100%.

Daca ar fi sa te ei dupa ei, nici sa gatesti nu e bine pentru ca la temperaturi inalte se produc dioxine care sunt toxice (pentru sobolani). Faptul ca oamenii de cateva mii de ani mananca animale fripte poate ne-a facut mai rezistenti decat sobolanii la dioxine, insa nu am vazut studii... poate gaseste Bogcot vreunul smile.gif

Revenind la McDonalds, pe aici e cat de cat acceptabil la gust, nu e grozav insa nici alte fast food-uri sunt sunt mai breze. Quick de exemplu mi se pare si mai prost. Sau era, ca n-am mai fost pe la ei de vreo 5 ani.

Si poti inlocui in meniuri cartofii prajiti cu salate, coca cola cu sucuri naturale, etc. Se adapteaza modei.
HalbaSus
Mda, ultima data cand am fost la mec am mancat un fel de shaorma (ma rog, era o lipie umpluta cu ceva carne de pui si diverse legume) care nu era chiar rea. Probabil nu era la fel de buna ca si shaorma de "la turcu" (o bodega aflata la vreo 150 de metri de mec) unde un turc autentic prepara shaorma in schimb si riscurile de toxinfectie erau mai mici (nu sunt rasist, si daca era roman aveam aceleasi retineri fata de shaorma preparata in bodega la temperaturi exterioare de peste 30 de grade celsius).

In rest nutritionistii nici macar nu se pot pune de accord nici macar intre ei (si intre ei e un fel de "japoneze vs germane" biggrin.gif). Unii spun ca poti manca de toate dar in cantitati mici, altii ca poti manca doar legume organice netratate termica, altii ca e in functie de grupa de sange, etc.
ozz86651
In ultima saptamina am mincat mai multi hambugheri decit in ultimul an smile.gif. Adica vreo 3. S-a deschis pe linga locul de munca o spleunca de hanugheri vestita. Se sta la coada juma de ora deci nu cred ca se califica ca fast food smile.gif. Hambugherii lor sint buni in sensul ca sint exact ca aia facuti in casa, carne buna, pusa pe plita, cu salata, rosii, muraturi, ceapa etc, cartofii sint taiati zilinic, nu inghetati.
Problema pe care o au multi cu hambugherii e ca bagi 1000 de calorii si nu te saturi deloc. La astia insa poti sa pui multe toppinguri relatiuv inofensive pe linga carne, problema e ca nu mai poti musca din hambugher smile.gif, avantajul e ca iesi satul pe 6 ore.

QUOTE
Si poti inlocui in meniuri cartofii prajiti cu salate, coca cola cu sucuri naturale, etc. Se adapteaza modei.


Pai iesi mai prost daca inlociuesti coca cola cu suc natural... Exista conceptia gresita profund, in Romania in special, ca sucurile naturale sint santoase, evident mult mai sanatoase decit bautura diavolului. Nu-i deloc asa. Un pahar de diet coke sau coca cola 0 e infinit mai santos ca un pahar de suc naturatl de 250 de calorii, iar chiar coca cola cu zahar e usor mai putin calorica si are mai putin zahar. De la sucuri de fructe, chiar daca le faci acasa, te ingrasi si faci diabet.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.