Lasand glumele la o parte....
cu toate ca va scriu asta acum si inca rad de una singura de treaba cu cutia de bere....sa va impartasesc si voua un pont pe care mi l-a spus si mie o gugulanca.Probabil ca multi faceti deja asa,insa eu pana anul trecut de Craciun habar nu am avut si nici nu procedasem vreodata asa...Ce mai calea valea,femeia mi-a recomandat ca inainte de a pune bucata de carne de porc(sau vita) in tava la cuptor,ca sa pregatesc friptura de porc(sau vita) de Craciun,sa pun carnea,cu o zi inainte,la fiert,intr-o oala cat mai mare.Propriuzis,nu se fierbe,ci pur si simplu se lasa sa dea un clocot-doua,cat sa faca spuma aia.La fiertura asta se pune tot ce aveti leguma prin casa:morcov,ceapa,ardei,pastarnac,patrunjel radacina,telina,un cartof-doi....toate intregi si curatate de coaja.Dupa ce a dat totul in clocot si a iesit albumina aia din carne,se da la o parte oala si se lasa la racit pana a doua zi.A doua zi se ia tava de friptura,se unge bine cu ulei,se pune si un pic de ulei in tava(sau untura,cum doriti),se pune carnea,se condimenteaza dupa placerea si gustul fiecaruia si se toarna zeama de fiertura de cu o zi inainte,in tava,in loc de apa.Se da la cuptor si se lasa acolo vreo ora,o ora jumate,depinde de cuptorul fiecaruia.Dat fiind faptul ca a fost data intrun clocot,carnea se va patrunde mai usor si mai repede,in plus are o savoare aparte de la legumele in care a fiert,plus condimentele.Din cand in cand se stropeste friptura cu zeama din tava.Daca se considera necesar,se mai poate adauga zeama....asa ca nu aruncati zeama imediat ce ati pus friptura la facut.Dupa ce incercati cu furculita friptura sa vedeti daca e gata patrunsa,mai lasati,la foc mic spre mediu,un pic friptura in cuptor,cu usa cuptorului putin intredeschisa....astfel friptura se va rumeni mai repede si va capata o culoare aramie.
Sper sa fi fost de folos.
Lexy,nu stiu de ce nu se mai poate accesa linkul ala...in fine....nu mai conteaza....
Alex,hai ca n-am vrut sa-ti stric sobectu'
....io-te ca m-am revansat mai sus...