Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Comparatii
Masini.ro Forum > Discutii generale > Combat zone
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
solmar
Si ca sa nu fiu carcotas vin si cu niste exemple de firme/activitati perfect legale care sunt in pericol de inchidere din cauza forfetarului:
- agentii de turism
- agentii de transport/intermediere
- vulcanizari
- transportul de marfa
- sifonariile
- ceasornicarii, cizmarii, croitorii

Meseriile/activitatile astea inseamna pentru unii dintre noi singurul mod de castig al existentei si o fac cinstit ca sa nu dea in capul nimanui, sa nu fure, nu castiga multi bani din asta. Statul nu castiga mult de pe urma lor, dar indirect - curent, telefon, un impozit pe salariu... tot mai aduna un ban. Le-a luat (cui a avut sa plateasca) forfetarul odata si gata. Nu vor mai lucra niciodata pe firma. Problema are si o latura sociala. Un lucru care se poate repara le dadea celor de mai sus bani de buzunar.

Lasam criza pentru un moment. Asteapta numai sa vina iarna si sa platesti gigacaloria la valori nesubventionate. Cine crezi ca o sa mai aiba bani... dintre cei care n-au acum. O sa mai cada odata piata imobililara cand toata lumea o sa inceapa sa vanda apartamentele ca n-are cu ce sa le intretina. Cum crezi ca va arata Romania anul viitor daca acum e in criza?

Ce va inventa guvernul asta de cacao? Ca inafara de taxe, impozite nu stie sa construiasca nimic...

Fara misto, ca in povestea lui Karel Capek vor inflori pompele funebre si... in plus serviciile medicale de urgenta, pentru ca lumea nu mai are bani de medicamente si nu se mai duce la control de frica sa nu-i ceara doctorul mai mult decat are si de frica ca oricum n-are bani de medicamente. Medicina preventiva nu prea mai exista in conditiile astea. Pare zugravit in negru? Mai vorbim peste un an.

solmar
QUOTE (solmar @ Jun 11 2010, 01:54 PM) *
.. in plus serviciile medicale de urgenta, pentru ca lumea nu mai are bani de medicamente si nu se mai duce la control de frica sa nu-i ceara doctorul mai mult decat are si de frica ca oricum n-are bani de medicamente.

rog cititi
in plus serviciile medicale de urgenta, pentru ca lumea nu mai are bani de medicamente si nu se mai duce la control de frica sa nu-i ceara doctorul mai mult decat are si de rusine ca oricum n-are bani de medicamente.
klm
CITAT(GLC120 @ Jun 11 2010, 02:44 PM) *
klm, ce e cu limita de 35,000 Euro/an la PFA? Peste limita trebuie sa fii platitor de TVA, adica sa facturezi cu TVA, sa declari si sa platesti TVA la buget ?

Exact, daca incasezi sub 35.000 euro nu platesti TVA.
GLC120
Aud tot mai des parerea ca in tara asta nu se poate face mare lucru. Din pacate mi-a cam pierit si mie entuziasmul portocaliu din 2005, si nu exclud aceasta posibilitate.

Subventionarea gigacaloriei si pentru o pensionara care traieste in Ferentari cu 500 RON pe luna si pentru un avocat cunoscator (X6) care are un duplex pe Blv. Decebal este o alta masura aberanta de stanga.

Pe langa coruptie sunt si multe masuri aberante care ne-au adus in aceasta sitiuatie.
solmar
Uite ca sa stabilim cum e cu stanga si dreapta.

Mie nu-mi plac fara vreo ordine prestabilita - PDL, PSD, PRM, o parte din UDMR (fara a fi nationalist sau xenofob) si o parte din PNL. In general am boala pe toti care au rontait un os politic si apoi sau inainte au iesit pe post cu mesaje populistde care stau bine in gura unui lider de sindicat. Adica mai toti politicienii nostri. Cu cateva exceptii, iar acelea in mare sunt deja in mormant. Asa ca trimiterile tale la PSD n-au ecou.

Si da, suntem de acord intr-un singur punct - devine din ce in ce mai greu de trait in Romania. Voi mai pune iar in balanta avantajele/dezavantajele in toamna asta.

Cat despre impozit crede-ma ca ma doare sufletul la 16%... multe nu poti face in tara, daca vrei sa fii independent esti lasat sa cresti pana la un punct, apoi intr-un fel sau altul ajungi intr-o sfera sau alta de interes. Cat esti mic te rupe statul, cand esti mare te ciupesc altii. La mijloc e greu, ca trebuie sa alegi intre boutique si dezvoltare.
GLC120
Trimiterile la PSD au ecou pentru ca asta este alternativa. Cu sau fara sau pe langa sau deasupra sau in umbra PNL.

Sper sa nu pot aduce dovezi prea curand dar sunt convins ca ar fi mult mai nasol pe termen lung cu opozitia de astazi la putere.

BTW oricine e in opozitie (cel putin in Romania) face tot posibilul ca sa bage bete-n roate nonstop. Daca ar muri 1 milion de oameni in timpul guvernarii adversarilor ar fi super, castigam capital politic, rupem tot in alegeri. Din pacate e valabil pentru toate partidele care sunt si ele subventionate de stat. Oricare opozitie face totul ca sa demonstreze ca in Romania e dezastru total dar cand cineva ne spune asta voalat dar oficial sar in sus oripilati "cum noi, marele popor roman, vai cata rautate, suntem ca o floare"

Antonescu "stiu bine ce avem de facut in minutul urmator caderii Guvernului" As fi curios ce anume si cine va vota in parlament ce stie el ca va face ?
solmar
Nu Crin personal ne-a adus in halul asta. Eu cred ca nu va avea ocazia sa-si mai joace cartea peste 3-4 ani desi s-ar putea sa ma insel, probabil ca PNL-ul va propulsa pe altcineva. PNL-ul inca nu s-a definit pe deplin dar are potential. Are si oportunisti ca orice alt partid cu exceptia PDL-ul unde sunt numai oportunisti. PNL e totusi partidul care s-a bucurat de cele mai putine avantaje - comparativ cu celelalte. Dar la cum au evoluat lucrurile in Romania pana acum nu e exclus ca daca PNL ajunge la putere sa se comporte la fel ca celelalte partide.

Dar daca stau sa aleg dintre cei 3 presedinti (exceptiile nu se pun) de pana acum: Iliescu, Basescu si Constantinescu o sa aleg Constantinescu. Iliescu are sange pe maini, Basescu = scandal/coruptie/securitate, Constantinescu ar fi singurul intelectual, pacat ca n-a avut sange in instalatie.

Acum 3 sau 4 zile am fost oprit la semafor cateva minute, trecea o coloana oficiala. Nici nu stii ce scarba mi-a fost, indiferent cine era in coloana... sa faci tu partie, sa pui cate un militian in fiecare intersectie prin toata Constanta... Nu asta inteleg eu prin democratie.
solmar
La naiba, am avut ceva de adaugat si s-a blocat.

Dpdv meu PSD nu e o alternativa. Nu are ce oferi bun. Pe de alta parte nu am asteptari prea mari de la oamenii politici din Romania. Daca interesele le-o cer nu m-ar mira sa-l vad pe Basescu pupandu-se cu Crin sau cu Voiculescu. Orice e posibil si nu cred ca vom avea in curand un reviriment, in principal pentru ca nu mai avem politicieni de calibrul Bratienilor sau de tinuta morala a lui Coposu - astia nu ies ca ciupercile dupa ploaie... Avem in schimb pe saturate politicieni precum Vanghelie, Videanu, Berceanu si astia ne decid soarta sau mai bine zis ne decimeaza soarta!
RUE
azi cand veneam de la munca era meeting in fata prefecturii tm. slabut.
unde sunt vechile iesiri: "piata universitatii" care stateau zile si nopti?


in helsinki presedintele are casa in centru langa port si ambasada suediei si nu am vazut paza militara in strada etc.
in elvetia parlamentarii vin la serviciu cu metroul.
acolo se face economie dintotdeauna. ei au inventat reducerea cheltuielilor. noi nu o pricepem.
solmar
QUOTE (RUE @ Jun 11 2010, 04:29 PM) *
azi cand veneam de la munca era meeting in fata prefecturii tm. slabut.
unde sunt vechile iesiri: "piata universitatii" care stateau zile si nopti?


in helsinki presedintele are casa in centru langa port si ambasada suediei si nu am vazut paza militara in strada etc.
in elvetia parlamentarii vin la serviciu cu metroul.
acolo se face economie dintotdeauna. ei au inventat reducerea cheltuielilor. noi nu o pricepem.


RUE, nu le duce dorul vechilor iesiri! Romania s-a obisnuit cu Basescu, Iliescu la fel cum se obisnuise si cu Ceausescu, din lipsa de speranta s-a trecut la disperare. Minciuna cu luminita de la capatul tunelului nu mai tine. Tensiunea exista in aer si scanteia se poate aprinde de oriunde. Iliescu e huiduit, Basescu nu se mai spala in multime, e neimbaiat de ceva vreme, Boc ... nu prea am ce spune despre el. Lumea nu se mai uita la televizor (stiri) de scarba. Mai toti politicienii umbla cu escorta. La Constanta se arunca cu oua azi in sediul PDL.

Citeam azi ca migratia firmelor si angajatilor (care pot) spre companii offshore s-a amplificat. Mai deunazi primeam un buletin de stiri in care eram informat ca in Romania sunt/au ramas doar 660.000 firme. "Democratie originala" fara reguli nu functioneaza.
DORU
Am votat in poll: "de mai multe ori" - in cazul meu, de 2 ori. thumbsup.gif
Rebel
QUOTE (ozz86651 @ Jun 11 2010, 12:17 AM) *
...
Armata, pe model elvetian.
...


Inainte erai impotriva armatei si acum imbratisezi sistemul militar elvetian care nici nu este atat de relaxat ca cel romanesc.... rolleyes.gif
Este oare Elvetia plina de inculti care trebuiesc reeducati in permanenta? Si cum de in Elvetia nimanui nu-i pasa de timpul irosit de catre cetateni in serviciul militar?

Cum e pana la urma?

Vezi, de-aia n-are ursul coada. Ti-am mai spus eu: dimensiunile, populatia (numeric vorbind) si pozitia geopolitica au un mare cuvant de spus. Acesta este adevarul.
ozz86651
Pai vezi daca citesti pe sarite? aici era alt subiect. Si ea o teorie oricum.

QUOTE
in helsinki presedintele are casa in centru langa port si ambasada suediei si nu am vazut paza militara in strada etc.
in elvetia parlamentarii vin la serviciu cu metroul.
acolo se face economie dintotdeauna. ei au inventat reducerea cheltuielilor. noi nu o pricepem.


Aia-s protestanti in mare parte. Poti sa fii ateu convins, religia are mare impact asupra comportamentului.

QUOTE
Subventionarea gigacaloriei si pentru o pensionara care traieste in Ferentari cu 500 RON pe luna si pentru un avocat cunoscator (X6) care are un duplex pe Blv. Decebal este o alta masura aberanta de stanga.


E foarte greu de cunatificat daca e de dreapta sau de stinga: subventia ar fi de stinga, mai multe subventii, mai de stinga dar subventii indiferent de venit e mai de dreapta... dracu stie.
James Kilowatt
@Rebel
Si elvetienii considera armata pierdere de timp, insa macar la ei uneori e distractiv, sau instructiv. In plus sistemul e mai "asezat", nu risti sa pierzi un job sau o afacere datorita stagiului militar, ca la noi.

Armata romana nu mai avea bani in ultimii ani nici sa dea de mancare militarilor in termen. La ora 4 dupa-amiaza erau trimisi acasa. Si singura forma de instructie era mutatul gropilor, ca era gratis... ultimile generatii au trecut prin armata fara traga cu pusca nici macar o singura data. De tras cu tunul nici nu se mai punea problema.... de la un amic din armata am auzit de cazuri in care erau sa dea coltu' soldati din cauza armamentului vechi si defect...
ozz86651
Eu am facut in ultima tura sau penultima... Intradevar era ca la job, veneam la 6am si plecam la 4pm (in afara de cazul in care eram planton la nimic, adica un dormitor gol, si garda). In rest ceream bani de la maica-mea, pensionara. Nevasta-mea era la Iasi, eu la Galati.
N-am mutat gropi, dar o faceau la greu aia "normali", am tras gloante cit am tras aici de curind cu un prieten la o distractie scurta in poligon aici (dar cu arme semiautomate)... adica poate 100 sau sub, am aruncat si 2 grenade, am explodat si un sapun de TNT. S-atit. Poate cea mai interesanta chestie a fost garda dar noi faceam numai vreo 4 zile in sir din cind in cind, zic interesanta pentru ca daca faci 3h de somn si 3h de garda ajungi intr-o stare foarte ciudata, pierzi complet notiunea timpului, ca e seara sau dimineata nu are nici o relevanta, e ca si cum ai fi ajuns la un shaman in brazilia si ai baut si fumat ce ti-a dat ala. Autocunoastere nene. Cred ca nu merge pentru toti, sint multe sincideri si clacari de oameni alminteri macar partial functionali si care ar merita viata.
Chestia cu mincarea era interesanta: mincarea era destul de consistenta dar facuta in dusmanie: de exemplu la micul dejun iti dadea in aceeasi farfurie gem, brinza topita, unt si o jumate de conserva de peste rasturnata acolo de la care se scurgea uleiul peste gem si brinza. La ora 11 primeam "gustarica" juma de pachet de unt fiecare (noroc ca eram tinar si m-a tinut aparatul circulator biggrin.gif) dar numai o felie sau doua de piine.. eram tinar si flamind, am mincat atita unt in armata cit n-am mincat in viata mea, da tot am auncat cel putin 50% din ce am primit.
In rest, toti astia care facusera din pierderea de timp o profesie pe viata, pentru ca in armata pierdrea de timp ajunge la nivelul de arta... nu e asa, stai degeaba, o freci cu stil...
Alt mare avantaj din armata e ca m-am apucat serios de fumat, altfel nu rezisti la lungile ore de facut nimic. Pina atunci ma mai prosteam cu o tigara, cind am iesit trageam aproape un pachet zilnic. Obiceiul asta m-a urmarit toata viata pina acum un an sau doi pentru ca de fumat nu te lasi niciodata cu adevarat si ia mult timp sa nu mai fie un efort cind vezi o tigara.
Pe Plus, am citit citeva carti remarcabile luate de li biblioteca unitatii, o cart psuedo reliogioasa imprumutat de la unul, si am citit niste reviste de computere in engleza cu care ma aproviosona un coleg... cum am zis era o plictiseala monstruoasa. Cind am iesit de acolo puteam sa citesc cursiv o carte tehnica in engleza. Imi foloseste si-n ziua de azi biggrin.gif.
solmar
Parca erau niste neclaritati privind socialismul... ete ce-am primit pe mail de dimineata:

LECTIA despre SOCIALISM.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar ,odata a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !

Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi
nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.”

Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat
mai putin au fost bucurosi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si
ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost D !!! Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat).

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa
este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.

Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul

Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste ce trebuie pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Nu poti multiplica bogatia divizand-o.
Lucian107416
Neclaritatile au ramas la fel de multe.
solmar
QUOTE (Lucian107416 @ Jun 16 2010, 08:28 AM) *
Neclaritatile au ramas la fel de multe.

Era cu adresa la GLC. Dar spune-ne ce ai neclar sa te ajutam!
Lucian107416
QUOTE (solmar @ Jun 16 2010, 09:41 AM) *
Era cu adresa la GLC. Dar spune-ne ce ai neclar sa te ajutam!

Pai mi-e neclar de ce crezi tu ca o modelare economica-sociala de 2 neuroni ne-ar ajuta cu ceva.
"Nu poti multiplica bogatia divizand-o." - serios? Urmareste putin diviziunea celulara, poate tragi si tu niste invataminte.
solmar
QUOTE (Lucian107416 @ Jun 16 2010, 09:05 AM) *
QUOTE (solmar @ Jun 16 2010, 09:41 AM) *
Era cu adresa la GLC. Dar spune-ne ce ai neclar sa te ajutam!

Pai mi-e neclar de ce crezi tu ca o modelare economica-sociala de 2 neuroni ne-ar ajuta cu ceva.
"Nu poti multiplica bogatia divizand-o." - serios? Urmareste putin diviziunea celulara, poate tragi si tu niste invataminte.

Da, diviziunea in conditii normale. Consideri socialismul un sistem normal?
Iradiaza o celula sa vedem ce diviziune mai are loc! Si apoi prin diviziune parca rezulta 2 celule identice (nu e domeniul meu) iar societatile sunt alcatuite din indivizi oricum dar nu identici. Compari mere cu pere.
Lucian107416
Exempul era de crestere prin diviziune, modelul ales de nartura. In fine, nu sunt in nici un caz adept al socialismului. Urasc cu toata fiinta mea comunismul. Ideea e ca orice sistem e sortit esecului daca membrii societatii, in special conducatorii, nu sunt niste oameni educati si responsabili.
ozz86651
Un posibil repros care poate fi adus capitalismului e neliniaritatea foarte mare. Adica un om sa zicem inteligent care risca si munceste mult face mult mai multi bani decit un om simplu cu job normal dara care totusi face o munca onesta, de fapt face mult mai multi bani decit un om la fel de inteligent sau peste care munceste la fel de mult dar in alt domeniu ... unii zic ca ar trebui sa faca numai de 10 ori mai mult, nu te multe mii de ori in unele cazuri. Salariile unora de pe la hedge funds sint la miliarde pe an si cel putin in USA se poat fenta si impozitele in asa fel incit sa plateasca mai putin ca procentaj ca altii.
Dar probabil ca daca recompensa n-ar fi asa mare nici nu s-ar mai baga nimeni la responsabilitati si riscuri majore.
GLC120
Voi mai cita dintr-o analiza facuta de 23 de specialisti:

"Pe lângă pensiile speciale inechitabile pentru parlamentari, magistrați și alte grupuri privilegiate se înregistrează și abuzuri numeroase în masa mare a pensionarilor prin pensionări frauduloase, în special în cazul pensiilor de invali-ditate. Numărul pensionarilor de invaliditate a crescut de peste 4 ori după 1990 ajungând în unele județe la aproape 30% din numărul total de pensionari în timp ce în altele este de 5-6%. Este evident că sistemul de acordare a pensiilor este scăpat de sub control de instituțiile publice și acest lucru afectează grav interesele masei mari a pensionarilor care își văd drepturile diminuate complet ne¬justificat. La aceasta se adaugă perspectivele de îmbă¬trânire a populației și scădere accelerată a populației tinere care sporesc riscurile pe termen mediu și lung pentru sistemul de pensii."

ozz in nici o societate normala nu se pot limita castigurile. O poti face voalat crescand cota de impozitare asa cum propune si la noi PSD-ul. Dar un stat normal, nu ar trebui sa isi doreasca castiguri cat mai mari si implicit incasari la buget cat mai mari ?

solmar, e buna povestea cu profesorul si arata exact ce se intampla la noi. Din pacate sau din fericire, statul, cand nu incaseaza suficient, are acces la tot felul de fonduri si isi permite sa acumuleze datorii enorme. Datoria externa totala a Romaniei nu este foarte mare prin comparatie cu alte state dar rata de crestere a devenit aberanta, pentru ca deficitul este inacceptabil.

Oriunde ai fi, beneficiezi de rezultatele muncii tale, iar daca la un moment dat consideri ca impozitele sunt prea mari si ca statul resoectiv isi bate joc de buget, ai totusi mai multe variante:
-ILEGAL: lucrezi la negru, nu mai declari venitul/profitul real...... poate chiar merge pe termen lung cu o niste spagi mici si/sau cu niste cunostinte suspuse
- LEGAL: diverse metode de a evita impozitul, offshore, mai multe firme intre care plimbi banii.........
- pleci in alta tara
- te angajezi la stat sau te pensionezi medical, trai neneaca!

citez din nou:
"Inegalitățile salariale în România nu sunt determinate de gen ci de natura angajatorului și vârsta angajatului. Dacă în alte țări femeile câștigă sensibil mai puțin decât bărbații, în România problema este aproape inexistentă, salarial mediu brut al bărbaților fiind cu doar 1,5% mai mare decât cel al femeilor. În schimb, câștigul mediu al salariaților din grupa de vârstă de 55-64 ani a fost de 2,4 ori mai mare decât al celor mai tineri salariați, din grupele de vârstă de 15-24 ani și cu 35% mai mare decât al celor de 25-54 ani. În același timp câștigurile medii din unitățile aflate în proprietate publică au fost cu apro-ximativ 50% mai mari decât cele din unitățile aflate în proprietate privată, iar cele din regiile autonome au fost cu aproximativ 40% mai mari decât cele din so-cietățile comerciale. Sunt inechități flagrante, de neimaginat într-o economie bazată pe competitivitate. În economia Românească meritul este dat de vechime (care nu înseamnă obligatoriu eficiență) și de angajarea la stat (unde se trăiește din impozitele colectate în special de la cei care riscă, de la mediul privat). Tinerii, care au nevoi majore la începutul vieții: achiziționarea unei locuințe și a bunurilor de strictă necesitate, întemeierea unei familii, creșterea copiilor câștigă de 2,4 ori mai puțin decât generația părinților lor, cei care au acumulat pe parcursul vieții și nici nu mai au copii în întreținere."
solmar
Lucian
Nimeni nu e adeptul socialismului, cel putin din cercul meu de prieteni. Ne-a iesit pe nas...De obicei parabolele sau demonstratiile simpliste sunt mai elocvente decat orice studiu. Ca pot fi combatute usor... e la mintea cocosului, sunt simpliste. Eram la o ora de matematica si mi-a picat pe siret o demonstratie total diferita decat cea uzuala, profesorul de mate (si director al liceului) a fost super incantat de demonstratie, practic evitam o jumatate de caruta de formule. La un moment
dat i-a gasit o chichita dar farmecul demonstratiei a ramas... Lenea e cel mai bun exemplu si cel mai motivant factor. Telecomanda e rezultatul unui butoi de lene.
Sistemele in general sunt conduse de indivizi de care spui, inconjurati de specialisti. Apoi se pervertesc unii pe ceilalti in incercarea de a deveni o dictatura luminata. Una e sa-ti spuna un cizmar un lucru si alta sa ti-l impacheteze in staniol colorat un profesor universitar.

ozz
Capitalismul se defineste ca si sistem de sansa egala in perceptia mea. Apoi fiecare isi fixeaza limitele.

Datoriile publice din Europa
James Kilowatt
La datorii publice stam bine. Japonia de ex sta mult mai prost...

Oamenii sunt mai degraba ca lupii, de asta merge mai bine capitalismul. Exista concurenta, si cu cat esti mai competititv si urci mai sus in ierarhie, cu atat ai parte de mai multe resurse. SEfu' haitei e cel mai tare, si e primul care mananca cand vaneaza capra. Si tot el are cel mai mare succes la lupoaice, si deci transmite descendentilor genele care l-au facut sa fie performant... desi el asta o vede ca pe o recompensa imediata, e insa justificata de Darwin si alti eretici dincolo de interesul lui personal biggrin.gif
Cu toate astea, chiar si ultimul lup schiop si chior din ierarhie are sanse mai mari sa supravietuiasca in haita decat separat, pentru ca haita vaneaza organizat muuult mai bine deca suma membrilor. Chiar daca nu-i convine, e constient ca e mai bine sa fie ultimul din haita decat sa fie singur si sa vaneze cu un singur ochi si trei picioare.
Un homeless cu Down intr-un oras are sanse mai mari de supravietuire decat un iron man genial pe deasupra singur pe o insula pustie.

Daca oamenii ar fi ca albinele sau furnicile, probabil ar functiona si comunismul. O albina lucratoarea nu viseaza sa fie luptatoare, sau regina, ci doar sa adune cat mai mult nectar. Si nu are nevoie de recompensa ca sa o faca, ci e conditionata din nastere pentru asta. Stupul functioneaza in sistem comunist, muncim toti si impartim cascavalu'... asta, mierea...insa e populat de albine, nu de lupi sau oameni...
devnull
Pentru astia mai slab documentati (eu tongue.gif ) poti sa ne explici ce inseamna procentul de sub suma ?
solmar
QUOTE (devnull @ Jun 16 2010, 03:38 PM) *
Pentru astia mai slab documentati (eu tongue.gif ) poti sa ne explici ce inseamna procentul de sub suma ?


Nu stiu, ca n-am facut eu harta. Dar poti s-o intrebi pe Zoe Petre ca de pe blogul dansei l-am luat. Acum ma uit si eu mai atent: nu e mentionat anul, nu e specificat ce inseamna acel procent (o fi comparativ la PIB?)... O sa-mi fac autocritica diseara cand ajung acasa!
solmar
@ James Kilowatt

Misto tare exemplul cu albinele si furnicile. Ambele sisteme sunt aproape perfecte. La albine e un socialism parazitat/exploatat de om, care culege mierea; omul ofera facilitatile de trai si oarecare asistenta medicala in schimb. Intr-o anumita masura sistemul om/albina ar putea fi asimilat cu o simbioza, totusi e tras de par, e ceva artificial, nenatural.

La furnici - mi-am luat anul trecut un furnicar, am crezut ca e vreo chestie misto (e interesant fara doar si poate) dar dupa cateva zile le-am eliberat. Sunt niste fiinte teribil de harnice si organizate!!! Trebuie sa va spun ca de fiecare data cand deschideam capacul si simteau aer proaspat se mobilizau toate sa iasa afara, indiferent in ce activitate erau angajate. Printre altele, lupta asta pentru libertate m-a determinat sa le dau drumul.
Diesel
GLC120
QUOTE (solmar @ Jun 16 2010, 03:56 PM) *
QUOTE (devnull @ Jun 16 2010, 03:38 PM) *
Pentru astia mai slab documentati (eu tongue.gif ) poti sa ne explici ce inseamna procentul de sub suma ?


Nu stiu, ca n-am facut eu harta. Dar poti s-o intrebi pe Zoe Petre ca de pe blogul dansei l-am luat. Acum ma uit si eu mai atent: nu e mentionat anul, nu e specificat ce inseamna acel procent (o fi comparativ la PIB?)... O sa-mi fac autocritica diseara cand ajung acasa!


Datoria publica se exprima in primul rand ca procent din PIB. S-ar putea sa fie situatia din 2009.

In 2008 media EU era 61.5% Romania era la 13.6% numai Luxemburg si Estonia aveau mai putin. Primele Italia si Grecia in jur de 100% apoi Belgia, Ungaria, Franta, Portugalia, Germania ....

In harta postata de Solmar toate sunt ceva mai mari decat in 2008 de aici banuiesc ca e pentru 2009, cand PIB-ul a scazut cam peste tot.

"Când guvernul efectuează cheltuieli mai mari decât impozitele si taxele pe care le colectează va avea un deficit bugetar care trebuie finantat prin împrumuturi. Acestea conduc la cresterea datoriei publice."
ozz86651
Nu, conduc la inflatie smile.gif.
Datoria ca procent din PIB acceptabila depinde de tara... de exemplu la luma a1a 80% e mai acceptabil decit 60% din PIB la lumea a 2a.
Baby Blues
Privind retrospectiv viata din Romania ultimilor 20 de ani ne dam seama ca de fapt s-a mimat capitalismul si s-a incercat numai favorizarea unor clase sociale sau a anumitor indivizi din aceste clase socciale. Hai sa luam spre exemplu ce se intampla in sistemul medical si nu in tot ci doar in parte. Sistemul medical este varza si toti medicii urla in gura mare de sub finantarea sitemului medical, dar daca intri in curtea unui spital vei descoperi o expozitie de masini de lux care nu se poate vedea nici la un showroom . Replica unui prieten a fost ca marea majoritate a banilor vin de la cabinetele particulare ale doctorilor . Pe jumatate adevarat pentru ca nu exista decat cateva spitale particulare unde se fac operatii sau alte interventii majore, pe cand consultatiile se fac toate la cabintele particulare. Sa luam spre exemplu o nastere (prin care am trecut). Te duci un an de zile la cabinetul particular al doctorului unde platesti lunar consultatie plus ecografe, etc, iar cand vine vorba sa nasti nasti, nasti in spitalul statului , cu acelasi doctor cu infrastructura medicala pusa la dispozitie de stat si mai plusezi cateva milioane (neimpozitati) Din cate am vazut , spre exemplu un ginecolog castiga intr-o zi de nasteri in jur de 25, 30 de mil (lei vechi) si facand o medie a unei luni se ajunge undeva la aproximativ 400 de mil bani neimpozitati. Extinzand acest lucru la cati medici exista intr-un judet ajungem la sume enorme ce nu ajung pe la stat. Chestia e simpla: Ca doctor ai de ales, ori lucrezi ca particular pe banii tai, iti faci clinica , etc, etc ori stai la stat si gata. Asta e un singur exemplu dar acestea pot continua. Din pacate nu toti doctorii au acest noroc iar inechitatea este evidenta. Credeti ca vrea cineva sa schimbe acest lucru ?Credeti ca nu se stiu aceste lucruri ? Se stiu dar nu se s. chimba pentru ca se profita de pe urma lor.
Facand paralela cu furnicile lui James, vedem ca de fapt statul roman este trantorul care pune pe albine sa munceasca pentru el si pe alti multi, favoritati, sa stranga ceea ce aduna albinele lasandu-le pe albine numai cat sa nu moara de foame si pe deasupra le mai si invrajbesc intre ele aratand cu degetul cand catre una cand catre alta, dand vina pe ele pentru felul prost in care traiesc.
bogcot76
QUOTE (Baby Blues @ Jun 17 2010, 09:27 AM) *
Privind retrospectiv viata din Romania ultimilor 20 de ani ne dam seama ca de fapt s-a mimat capitalismul si s-a incercat numai favorizarea unor clase sociale sau a anumitor indivizi din aceste clase socciale. Hai sa luam spre exemplu ce se intampla in sistemul medical si nu in tot ci doar in parte. Sistemul medical este varza si toti medicii urla in gura mare de sub finantarea sitemului medical, dar daca intri in curtea unui spital vei descoperi o expozitie de masini de lux care nu se poate vedea nici la un showroom . Replica unui prieten a fost ca marea majoritate a banilor vin de la cabinetele particulare ale doctorilor.........


S-a mai discutat si rasdiscutat chestia asta la inceputul topicului - o luam iar de la inceput?
GLC120
Logica multor doctori BUNI care continua sa lucreze la stat este "DE CE SA IA MAJORITATEA BANILOR PATRONII DE LA CLINICA SAU SPITALUL PRIVAT, CAND POT SA II IAU EU PE TOTI FOLOSIND INFRASTRUCTURA STATULUI"

Aceasta este educatia si sistemul romanesc. Totul pentru mine, nimic la stat sau la patroni, ai dracu de trantori!

Din pacate in situatia Romaniei multidudinea de activitati neimpozitate (legume/fructe/flori din piata sau meditatiile profesorilor.... de care ne lovim zilnic) sau "foloasele necuvenite" incasate la greu in sistemul medical de stat par probleme minore si inca nu sunt o prioritate.
solmar
Apropos de ce scria Baby Blues.
Acum suntem la sfarsitul perioadei de acumulare primitiva: unii acumuleaza capital, altii experienta. Altii datorii... Perioada asta va fi urmata curand de alta. Cei care au acumulat capital prin orice mijloace au nevoie de oameni cinstiti pentru protejarea investitiilor/averilor. Si vor instaura un sistem cu reguli in care hotia sa fie aspru pedepsita. Depinde doar de majoritate ce fel de sistem va fi: democratic sau dictatorial.
ozz86651
Eu cred ca gresesti profund.
In primul rind ca treaba cu hotia e foarte neliniara. Daca furi 1000$ consecintele sint mult mai mari decit daca furi un miliard. Cu alte cuvinte, la nivele diferite oamenii sint tratati dupa legi diferite. Ca sa ajungi la bogatiile mari trebuie sa treci de balaur.
In al doilea rind e ca daca am ocazia sa fur cu milionul, miliadul nu ma deranjeaza daca pierd 10% in proces... Ma deranjeaza enorm insa sa nu pierd nimic dar nici sa nu pot fura nimic.
GLC120
QUOTE (solmar @ Jun 17 2010, 09:28 AM) *
Acum suntem la sfarsitul perioadei de acumulare primitiva: unii acumuleaza capital, altii experienta. Altii datorii...


Nu e nimic primitiv aici. Asta se intampla peste tot si in Germania, America de Nord sau Japonia si in India, China sau Bulgaria. Cu mentiunea ca in tarile dezvoltate exista o clasa de mijloc foarte numeroasa care isi duce viata linistita si indestulata, fara vise de imbogatire/parvenire si fara risc de a acumula datorii imposibil de returnat.

Vestea buna este ca aceasta clasa de mijloc incepe sa fie destul de solida si la noi.
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Jun 17 2010, 09:35 AM) *
Eu cred ca gresesti profund.
In primul rind ca treaba cu hotia e foarte neliniara. Daca furi 1000$ consecintele sint mult mai mari decit daca furi un miliard. Cu alte cuvinte, la nivele diferite oamenii sint tratati dupa legi diferite. Ca sa ajungi la bogatiile mari trebuie sa treci de balaur.
In al doilea rind e ca daca am ocazia sa fur cu milionul, miliadul nu ma deranjeaza daca pierd 10% in proces... Ma deranjeaza enorm insa sa nu pierd nimic dar nici sa nu pot fura nimic.


Pai de ce zici ca gresesc? Regulile le fac cei care fura cu miliardul/suta de milioane/milionul nicidecum ceilalti. Perioada de acumulare s-a cam terminat. Exista deja un cadru legal (european) restrictiv. Asa ca incet, incet fondurile acumulate vor fi puse (sunt puse) la munca in viitorul apropiat. Parte din capital va ajunge inapoi in Romania. Parte va ramane bine merci afara.

La concret judeci corect doar intr-o ipostaza: probabil ca daca esti pus in postura de a alege vei alege sa pierzi si 70-80% intr-un proces, inmulteste cu suta de milioane si tot reprezinta o suma considerabila. Cand nu vei mai avea de ales, in viitorul apropiat, vei considera ca mai bine iti protejezi "fondurile" si obtii profit legal. Obtii un profit frumusel de pe urma unor milioane puse la treaba decat tinute la ciorap.
Banii multi se fac usor, banii putini se fac greu (vezi paralela cu 5-ul din facultate)! Iar regula e universal valabila, intai faci banii, apoi ii albesti, apoi cauti sa te innobilezi prin asocieri. In cateva generatii poti trece chiar la sange albastru...
GLC120
QUOTE (solmar @ Jun 17 2010, 10:44 AM) *
Banii multi se fac usor, banii putini se fac greu (vezi paralela cu 5-ul din facultate)! Iar regula e universal valabila, intai faci banii, apoi ii albesti, apoi cauti sa te innobilezi prin asocieri. In cateva generatii poti trece chiar la sange albastru...


Ar trebui pus pe sigla PSD. Este exact ce acuza dar si ce fac reprezentantii stangii populare din mosi stramosi.

Doctrina nu este neaparat aberanta. Dar ca si comunismul e multa poezie, imposibil de pus in practica.

Mie nu imi place cand oamenii (MULTI DOMNE MULTI!) nu realizeaza ca cei 45 de ani de comunism si cei 20 de tranzitie le-au afectat judecata. Mai bine sa fii consecvent frate: "imi place de Ponta si de Nastase, cum lupta ei popor !"
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Jun 17 2010, 09:35 AM) *
In primul rind ca treaba cu hotia e foarte neliniara. Daca furi 1000$ consecintele sint mult mai mari decit daca furi un miliard. Cu alte cuvinte, la nivele diferite oamenii sint tratati dupa legi diferite.

Hotia e tot hotie si la un leu si la un milion. Consecintele de acord nu sunt aceleasi. Legea e aceeasi. Aplicarea ei difera. Cu acelasi cod penal e judecat si ala de fura o bicicleta si ala de fura jumatate din barajul de la Vidraru.

Ca si consecinte e mare diferenta. Cel ce fura o paine e caz social... dar e condamnat. Cel care fura 1 miliard are o armata de avocati. Se plictisesc judecatorii pana reusesc sa-l aduca prima oara la tribunal. Sa nu mai spun ca amploarea actiunii il face tot caz social - pentru ca pana e decazut hotul din drepturi "fabrica" nu are stapan si te trezesti ca lasi in strada 2000 de oameni si familiile lor.
Baby Blues
QUOTE (solmar @ Jun 17 2010, 02:05 PM) *
QUOTE (ozz86651 @ Jun 17 2010, 09:35 AM) *
In primul rind ca treaba cu hotia e foarte neliniara. Daca furi 1000$ consecintele sint mult mai mari decit daca furi un miliard. Cu alte cuvinte, la nivele diferite oamenii sint tratati dupa legi diferite.

Hotia e tot hotie si la un leu si la un milion. Consecintele de acord nu sunt aceleasi. Legea e aceeasi. Aplicarea ei difera. Cu acelasi cod penal e judecat si ala de fura o bicicleta si ala de fura jumatate din barajul de la Vidraru.

Ca si consecinte e mare diferenta. Cel ce fura o paine e caz social... dar e condamnat. Cel care fura 1 miliard are o armata de avocati. Se plictisesc judecatorii pana reusesc sa-l aduca prima oara la tribunal. Sa nu mai spun ca amploarea actiunii il face tot caz social - pentru ca pana e decazut hotul din drepturi "fabrica" nu are stapan si te trezesti ca lasi in strada 2000 de oameni si familiile lor.


Si ca sa continui cele spuse mai sus, se adauga si "linsajul" mediatic la cre este "supus" saracul smecher, care vezi Doamne va afecta decizia judecatorilor- recte generalul Voicu - "O viață dăruită statului român". wallbash.gif
bogcot76
QUOTE (GLC120 @ Jun 17 2010, 09:14 AM) *
Logica multor doctori BUNI care continua sa lucreze la stat este "DE CE SA IA MAJORITATEA BANILOR PATRONII DE LA CLINICA SAU SPITALUL PRIVAT, CAND POT SA II IAU EU PE TOTI FOLOSIND INFRASTRUCTURA STATULUI"

Aceasta este educatia si sistemul romanesc. Totul pentru mine, nimic la stat sau la patroni, ai dracu de trantori!

Din pacate in situatia Romaniei multidudinea de activitati neimpozitate (legume/fructe/flori din piata sau meditatiile profesorilor.... de care ne lovim zilnic) sau "foloasele necuvenite" incasate la greu in sistemul medical de stat par probleme minore si inca nu sunt o prioritate.


Intreb a o suta oara: cine opreste statul sa faca ordine in treaba asta?

Hiatusul imens intre media salariilor stat-privat e data in special de salariile din companiile de stat (sunt totusi un sfert de milion de angajati acolo care iau bani grei frecand duda) etc. Asta probabil ca reprezinta tot o problema "la fel" de minora.

Privatul in domeniul medical e foarte slab reprezentat. Crede-ma ca stiu ce vorbesc. Daca as putea face in privat tot ceea ce se poate face in spital maine m-as muta de tot acolo.
GLC120
bogcot, sistemul functioneaza prost si atunci oamenii se descurca cum pot.

Tu ce solutii ai propune pentru a insanatosi sistemul de sanatate ? unsure.gif

Deocamdata oamenii apeleaza la:
-rude/apropiati/cunoscuti din sistemul de stat
-privat ce se poate
-alte tari Austria Elvetia.........

Baby Blues
QUOTE (bogcot76 @ Jun 17 2010, 08:27 PM) *
QUOTE (GLC120 @ Jun 17 2010, 09:14 AM) *
Logica multor doctori BUNI care continua sa lucreze la stat este "DE CE SA IA MAJORITATEA BANILOR PATRONII DE LA CLINICA SAU SPITALUL PRIVAT, CAND POT SA II IAU EU PE TOTI FOLOSIND INFRASTRUCTURA STATULUI"

Aceasta este educatia si sistemul romanesc. Totul pentru mine, nimic la stat sau la patroni, ai dracu de trantori!

Din pacate in situatia Romaniei multidudinea de activitati neimpozitate (legume/fructe/flori din piata sau meditatiile profesorilor.... de care ne lovim zilnic) sau "foloasele necuvenite" incasate la greu in sistemul medical de stat par probleme minore si inca nu sunt o prioritate.


Intreb a o suta oara: cine opreste statul sa faca ordine in treaba asta?

Hiatusul imens intre media salariilor stat-privat e data in special de salariile din companiile de stat (sunt totusi un sfert de milion de angajati acolo care iau bani grei frecand duda) etc. Asta probabil ca reprezinta tot o problema "la fel" de minora.

Privatul in domeniul medical e foarte slab reprezentat. Crede-ma ca stiu ce vorbesc. Daca as putea face in privat tot ceea ce se poate face in spital maine m-as muta de tot acolo.


Sunt de acord cu tine ca media mare a salariilor bugetarilor in comparatie cu cele din privat sunt date exact de cei adusi in functii sau pozitii bine platite pe baza algoritmelor politice pe care acum ne trezim ca PSD-ul le critica dar le-au aplicat din plin (dar asta-i alta poveste). Vis-a-vis de privat in domeniul medical, dupa cate banuiesc eu este la fel de politizat. Cum se face ca importam cele mai proaste si cele mai scumpe medicamente din Europa? Banuiesc ca sunt comisioane de dat, nu?
Culmea culmilor este ca-n Romania cresc anual fondurile pentru sanatate, creste consumul de medicamente dar scade calitatea actului medical. Din statisticile M.Sanatatii, se pare ca din fondurile unui spital, 80% reprezinta salarii, 10% investitii si doar 10% sunt fonduri acordate exclusiv pentru actul medical. Concluzia o tragem singuri. Pe de alta parte cresterea de care spuneam mai devreme nu ajunge in buzunarul statului, respectiv al spitalelor si pentru imbunatatirea actului medical, ci se duce la companiile farmaceutice. Astfel se pare ca din 2008 pana acum consumul de medicamente a crescut cu aproximativ 50%. Concluzia mea este ca managementul este foarte prost iar banii, nu foarte putini se duc unde nu trebuie. Vis-a-vis de vointa de-a schimba sistemul medical romanesc , este clar ca asa cum nu se schimba nimic nicaieri si nici macar in combaterea marii evaziuni, pentru ca nu se vrea, asa nu se schimba nimic nici in acest sistem, profitabil pentru unii dar dezastruos pentru cei care ar trebui sa-l foloseasca.

Hai sa vedem ce inseamna marea evaziune. Pai sa dam un singur exemplu: Autoritatile moldovene, au sanctionat Rompetrol cu nu mai putin de 2 mil $ pentru faptul ca " Din control a rezultat ca in 2008, societatea nu a inregistrat in mod adecvat in evidentele proprii profitul de 24,2 milioane lei moldovenesti (2,15 milioane dolari). Astfel, prin admiterea incalcarilor mentionate, a fost atinsa o rata a rentabilitatii de 13,97% si a obtinut un profit illicit din activitatea pe piata produselor petroliere in valoare de 9,87 milioane lei (875.000 dolari)" Si stiti cum? Un singur exemplu valabil si-n Romania: Rompetrol (ca si alte firme de altfel) isi fac societati in cadrul aceluiasi grup care ofera consultanta (pe bani grei) tocmai societatilor din cadrul grupului. Cum va suna asta? Mie imi suna a spalare de bani, legala dar tot spalare de bani este. Si asta-i doar un exemplu. Aici tot articolul : http://www.wall-street.ro/articol/Companii...fit-ilicit.html Ca au fost amendati ca n-au cotizat unde trebuie sau c-au fost amendati pt. ca au incalcat legea, ideea este ca se poate sa te bati cu cei mari si pe deasupra poti sa-i si pui la respect cand o iau pe aratura- daca vrei.

Si sa nu-mi spunti ca nimeni n-are solutii.
bogcot76
Nu am timp acum sa postez tot ceea ce vreau ca tre sa plec. Voi reveni.

Cu multe chestii din cele spuse de tine sunt de acord precum ar fi costul medicamentelor si nu numai - al aparaturii medicale etc. Aici trebuie umblat cu siguranta pentru ca nu e in regula.

In general costurile pentru aparatura medicala in Romania sunt cu 30-40 sau chiar 50% mai mari ca in vestul Europei. La fel si la medicamente. Medicamente proaste nu se importa pentru ca in general companiile farmaceutice sunt cele ce dicteaza trendul si astea sunt companii mari gen Pfizer, Roche etc, se importa de multe ori consumabile medicale de proasta calitate - ex pansamente, perfuzoare etc etc etc. Atentie insa, ieftin nu inseamna obligatoriu si bun.

Mai mult, exista in general in spitale mici mafii administrative care fac tot felul de chestii legate de achizitii etc si nu gestioneaza banii putini care sunt cum trebuie.

Cu ceea ce nu sunt de acord cu tine este legat de banii pentru sanatate care tu spui ca sunt multi. Si nu esti singurul care spune asta pentru ca asa se spune pe la TV. Fals. Banii pentru sanatate sunt foarte putini, in general cam de 30 pana la 50 ori !!! mai putini decat ii are o tara vest europeana. Costurile insa, strict legate de procedurile medicale etc sunt cel putin la fel ca acolo. Am mai dat exemplul asta pentru ca il stiu concret - buget Austria sanatate 38 miliarde euro pe an (populatie 8 mil locuitori) - buget Romania 3,8 miliarde euro pe an (populatie 20 mil locuitori). Una peste alta tarile carora le pasa de sanatate aloca o medie de 8-10 % din PIB pentru sanatate. Noi dam 3,8%. Cam despre asta vorbim. Esti dezinformat, bugetul anul asta si anul trecut au scazut. Nu poti avea conditii si medicina ca la Viena in acest fel. SI nici macar ca la Budapesta.

Din cauza asta nu e una nu e alta prin spitale si in general asta e motivul principal al datoriilor imense ale spitalelor. De fapt, in realitate, mare din suma nu o reprezinta o datorie si reprezinta exat diferenta lipsa pentru acoperirea cheltuielilor. Asa incat salariile or fi 80% din bugetul alocat, insa in realitate daca aduni datoriile acumulate prin neplata medicamentelor, aparaturii, consumabilelor etc, costurile cu salariile ar fi pe la un 30-40% de fapt. Am facut eu odata o socoteala la spitalul unde lucrez eu.

Din cauza asta o sa vezi ca la noi in tara in general nu exista protocoale si ghiduri de tratament pentru boli ca in afara. De ce? Pai, intr-o discutie privata a unui prieten de-al meu cu arabul ala de la SMURD care acum e consilier in Ministerul Sanatatii si care acum o face pe marele justitiar al sistemului sanitar, prietenul meu l-a intrebat: nenica de ce nu se fac ghiduri si protocoale pentru boli in Romania, ca s-ar rezolva multe probleme? Iar el a raspuns: ce esti nebun? pai asta ne-ar obliga sa asiguram tot ceea ce e necesar pentru respectarea ghidurilor (medicamente, aparatura etc.) Nu putem, nu avem bani.

Legat de personalul din spitale care se spune ca e supradimensionat. O fi pe la administrativ. Si eu as da afara jumate din aia. Insa legat strict de personalul medical - la mine cel putin, avem o lipsa acuta de personal medical - nu exista decat o singura infirmiera la 20-30 bolnavi. Este extrem de putin. Imagineaza-ti ca au nevoie de aia 3-4 in acelasi timp. Asistente la fel. Nu mai vorbesc de personalul care proceseaza datele la internarea pacientilor de exemplu. Stau aia saracii si se calca in picioare cate 30-50 sau chiar o suta la internarii pentru ca nu avem voie prin lege sa angajam personal suplimentar.

Mai mult, exista o alta mare problema in afara banilor. Lipsa evaluarii activitatii medicale pe baza indicilor de performanta - nr cazuri rezolvate, indici case mix etc etc etc. Asta ar fi extrem de important de facut pentru distributia bugetului prin spitale - adica in felul asta poate spitale care doar freaca duda ar disparea sau s-ar motiva sa faca ceva.

Nu am inclus aici in discutie chestiile penale pentru ca de asta ar trebui sa se ocupe justitia cum trebuie si nu se ocupa.

In final, incet, incet in ultimii 10-20 ani din motivele astea si nu numai s-a ajuns la pregatire tot mai slaba a medicilor, scadere progresiva a calitatii actului medical etc etc etc. Si cercul se inchide. Nu stiu cum se iese din treaba asta, chiar nu stiu si nu e treaba mea. De fapt stiu, insa nu e realist ce am eu in cap. Adica bani nu se aloca, justitia nu-si face treaba, mafii ale medicamentelor etc exista si asa mai departe. Nu cred ca va fi ok in urmatorii ani. Va fi mai rau.
klm
Cu sanatatea, asa proasta cum e, eu am alta problema: lipseste notiunea de prevenire; pai, fratilor, cat costa un tratament de... nu stiu, sa zicem ulcer stomacal ajuns in faza acuta? Daca ar exista un plan national de analize medicale obligatorii si bine facute ulcerul ala ar putea fi observat din faza incipienta, tratat mai ieftin si mai repede decat atunci cand jumatate de stomac este mancat. Aceasta modalitate de a privi lucrurile poate fi observata de fiecare dintre noi in cazul dintilor: cat te costa o curatare de dinti si cat te costa sa omoare nervi, imbrace/schimbe maseaua?
Stiu ca citisem undeva ca o parte importanta din bugetul de sanatate Austriac (peste 70%? n-as vrea sa arunc o cifra nedocumentata asa ca rog sa fiu corectat) se duce pe prevenire.
Cum se poate realiza? Simplu, clinica medicala trimite automat rezultatele ministerului sanatatii, pentru cei care nu le trimit procentul de impozit pentru sanatate se tripleaza/quatrupleaza/septapleaza+comisii care sa verifice aleatoriu un procent (chiar daca ar fi redus) de persoane - un fel de supracontrol - iar in cazul in care analizele difera de cele facute de clinica amenda usturatoare clinicii (dar nu jucarie, ceva la nivelul a unui procent din incasarile anuale).
Costuri cu sistemul informatic: te duci la o firma de soft si ii spui: "pulica, nu ti-am luat impozit de cativa ani, ia imlpementeaza tu un sistem de gestiune al acestor date la un pret promotional!".
Nici macar nu cer drepturi de autor pentru idee thumbsup.gif !
bogcot76
QUOTE (klm @ Jun 18 2010, 10:44 AM) *
Cu sanatatea, asa proasta cum e, eu am alta problema: lipseste notiunea de prevenire; pai, fratilor, cat costa un tratament de... nu stiu, sa zicem ulcer stomacal ajuns in faza acuta? Daca ar exista un plan national de analize medicale obligatorii si bine facute ulcerul ala ar putea fi observat din faza incipienta, tratat mai ieftin si mai repede decat atunci cand jumatate de stomac este mancat. Aceasta modalitate de a privi lucrurile poate fi observata de fiecare dintre noi in cazul dintilor: cat te costa o curatare de dinti si cat te costa sa omoare nervi, imbrace/schimbe maseaua?


Este extraordinar ceea ce spui tu. Exemplul nu e ales bine, dar e scuzabil, am inteles ideea. Orice specialitate teoretic isi desfasoara si anumite activitati in acest sens. Concret, de exemplu, in specialitatea mea exista ceea ce se numeste colonoscopia de screening pentru cancer colorectal. Orice persoana incepand cu 50 ani indiferent daca are sau nu vreo problema trebuie sa-si faca o colonoscopie. Daca e la risc, chiar si in alte conditii, la varste mai mici. Insa hai sa ne gandim cam cati oameni peste 50 ani exista in Romania si cam cati din isi efectueaza colonoscopie. Va spun eu, daca de maine toti ar fi la usa cabinetelor de endoscopie pentru treaba asta am socotit eu odata ca, cam peste 6-7 ani i-am termina pe toti de examinat. De ce? Pai pentru ca nu exista destule centre de endoscopie in tara. De ce? Ca nu sunt bani. O linie completa decenta de endoscopie ce iti poate permite sa faci si polipectomie poate atinge lejer 80000 euro. Numai tubul (colonoscopul) e pe undeva pe la 13-15 mii. O pensa de biopsie costa 800 euro iar una reutilizabila 1300 euro. Etc etc etc.

Nimeni insa nu se gandesti cati bani poti salva pe termen lung daca un om nu mai face cancer de colon. Si asta e doar un mic exemplu.

Iar casa de asigurari deconteaza aproximativ 20 Roni per colonoscopie - pret real cam 300 roni etc. Diferenta rezulta in "datorii" ale spitalelor prin "proasta gestiune a fondurilor". Eu stau si ma intreb cine draq o sa plateasca la un moment dat?

Asa ca tot la bani se ajunge in final si pentru preventie.
klm
CITAT(bogcot76 @ Jun 18 2010, 12:30 PM) *
Exemplul nu e ales bine, dar e scuzabil, am inteles ideea.

Imi pare rau insa singura "problema" de sanatate pe care am avut-o vreodata a fost o entorsa deci ala e cel mai bun exemplu pe care l-a putut naste necunostinta mea smile.gif! Dar important este ca s-a inteles ideea.
Baby Blues
bogcot76: Am inteles ceea ce spui si sunt de acord cu tine, banii comparativ cu cei alocati de celelate tari europene sunt putini dar asa cum sunt, sunt gestionati extraordinar de prost. Lipsuri sunt in toate sistemele gestionate de stat dar in sanatate si educatie mi se pare ca treaba este scapata de sub control.
bogcot76
@Baby Blues

Pai am spus si eu asta de mai multe ori. Totusi, medicina ca la Viena nu veti vedea cu un buget de 30 ori mai mic. Noi nu mai avem nici o fabrica autohtona de medicamente ieftine, nu producem nici un echipament medical, nu producem nici un consumabil. Toate se aduc de afara (in general din UE) la preturi mai mari decat acolo. E ca si cum ai vrea sa cumperi Loganuri insa nu ai la dispozitie decat Mercedesuri si alea la pret mult mai mare decat la mama lor.

Vorbesc strict de partea medicala a problemei, nu de matrapazlacurile care se fac cu firmele de paza din spitale, cu termopane la pret triplu etc. Trebuie stiut ca banii de achizitii, de dotari, de medicamente si de salarii sunt galeti separate. Gestiunea proasta consta in cheltuirea aberanta a fondurilor prin afaceri gen autostrada Transilvania. Insa prin lege banii de achizitii nu pot fi deturnati pentru medicamente sau pentru salarii sau pentru altceva. Asa e legea. De ce e asa nu spitalul sau medicul sunt de vina. Trebuie intrebati domnii din ministerul sanatatii. Iar afacerile se fac cu firme private 99,99%. Asa ca un soi de ipocrizie exista in toata treaba asta.

Uite un exemplu concret - l-am intrebat pe un director de la Olympus Europe care are sediul in Germania de ce nu deschid reprezentanta directa in Romania si au dat licenta unei firme de la noi care vinde aparatura atat spitalelor cat si cabinetelor private cu preturi cu cel putin 30% mai mari. Stii ce mi-a spus? A spus ca atat timp cat in Romania nu vor fi bani pentru vanzari suficient de mari in acest domeniu nu e rentabil pentru ei sa aiba reprezentanta directa aici. Iar legea nu ne permite sa cumparam aparatura direct din Germania. Punct. e valabil si pentru Pentax si pentru Boston Scientific si pentru Cook etc.

In alta ordine de idei, ca sa iti faci o idee ce inseamna costurile unui act medical de calitate o sa-ti mai dau un exemplu. Foarte multi din cunoscutii mei sau din pacienti imi spun ca ei platesc asigurari de sanatate o gramada de bani si nu primesc ingrijire pe masura. Nu au nici o vina sa nu ma intelegi gresit, insa ceea ce nu stiu oamenii e ca platesc mai nimica comparativ cu costurile. Concret, cineva cu un salariu brut de 1000 euro sa zicem, plateste 5,5% la sanatate. Nu confundati cu CAS-ul - aia e altceva. 5.5% din acest salariu de 1000 de euro inseamna cam 55x12 = 660 euro pe an. In 10 ani inseamna 6600 euro iar in 30 ani de munca inseamna 19800 euro. Insa tratamentul pentru infectia cu virus hepatitic C costa nici mai mult nici mai putin decat 30.000 euro/pacient. Asta e pretul si in Germania si in Franta si oriunde vrei. Strict medicamentele, nu mai vorbim de cheltuielile afernte cu investigatii etc. Si astea sunt decontate de stat. Dar cati au un salariu oficial brut de 1000 euro? Destul de putini. O sa spui, pai stai nene cati au virus C. Destul de multi. Prevalenta estimata in 2009 e cam de 3,2% iar pentru virus B cam 5%. Fa si tu o socoteala. Si exemple sunt nenumarate. Nu mai spun ca in Romania sunt cam 2 mil de platitori de taxe pentru 20 mil potentiali pacienti.

Sa nu ma intelegi gresit, insa pe mine ma irita fantastic ca sunt cumva bagat eu si multi alti colegi de-ai mei in aceeasi oala cu mafia din sistemul medical. Chiar ma doare treaba asta. Rau de tot. Chiar azi am avut o discutie agresiva cu niste colegi care imi bateu apropouri ca vreu sa investighez un pacient dupa standarde mai vestice pentru ca mi-a dat ala spaga. In realitate era un amarat caruia i-am dat si bani de tren inapoi catre Giurgiu. Si i-am f... in gura nasol de tot. In final au plecat capul in pamant si s-au simtit rusinati de situatie. Insa asta nu o pot face de la nivelul meu decat cu cei de acelasi "calibru" cu mine pentru ca altfel daca ma iau si de mahari mai mari voi fi dat afara de maine. Atata pot face. Si nu cred ca e un avantaj pentru nimeni ca eu sa fiu dat afara din spital. Falsa modestie nu-si are locul in situatia data. E vreo problema daca eu ma incapatanez sa raman aici si sa vreau sa fac treaba aici? Sunt putin mai deraiat din fire, si asta imi spun si prietenii. Trage de mai bine de un an un prieten de-al meu sa vin in Franta pentru ca nu au gastroenterolog in spital. Si repet, privatul in Romania e egal cu aproape zero. In afara de niste analize si de niste interventii minore altceva nu se face in privat.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.