Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Comparatii
Masini.ro Forum > Discutii generale > Combat zone
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
HalbaSus
Lipseste omul un week-end, si uite ce gaseste cand se intoarce.

@ vali44, sfat medical: cu tot respectul: esti dus rau cu capul ! Serios, nu sunt medic dar eu zic sa te cauti, si pana cand aflii rezultatele mai ia o pauza din postat. Nu dau (inca) ban, dar ai sarit calul rau de tot. Sa nu-l suporti pe basescu e una (eu zic ca e absolut normal, chiar benefic), sa te apuci sa insulti un alt membru al acestui forum e alta, mai ales ca e vorba de un membru care nu te-a jignit cu absolut nimic, care desi este membru PDL s-a abtinut in general de la comentarii politice, si chiar si cand a facut-o a dat dovada de mult bun simt (chiar ma mir cum de il suporta in partid, cred ca daca citeste baselu forumul asta o sa-l dea afara pe motiv de "prea mult bun simt").

Si acum o argumentatie mai detaliata:
Premise: in caz ca nu ati urmarit mesajele mele de pe topicurile politice va spun ca probabil eu am scris mai multe caractere anti-basescu decat toti ceilalti la un loc, il iubesc cum iubesc SUV-urile. Daca as fi inchis intr-o camera cu basescu, osama bin laden si un pedofil... si mi s-ar da un pistol cu 3 gloante... l-asi impusca pe basescu de 3 ori ca sa fiu sigur... sa va mai zic ? ati inteles ideea. Cred ca nimeni nu ma banuieste ca as fi basist, portocaliu sau lipitor de afise pedeliste.
In aceasta calitate de anti-basist sef (cel putin pe acest forum) imi este rusine de ce a facut vali44. Pana acum credeam ca doar cele ~5 milioane de romani care l-au votat pe basescu isi merita soarta actuala... acum constat cu tristete ca si cealalta jumatate isi cam merita soarta si nu pot decat sa ma bucur ca a castigat alegerile.

Reactia lui Tudor este absolut normala, si mie mi s-a facut scarba de aceasta atitudine talibana de rahat. Totusi e un pic pripita, eu sper sa se mai gandeasca.

P.S: vali, in caz ca te gandesti ca warn-ul pe care il primesti e din motive politice, sa stii ca te inseli... este dat pe motive de nesimtire, si lipsa de bun simt, chestii care nu tin de culoarea politica.
ozz86651
QUOTE
Nu in ultimul rand, un pilot de avion este o valoare, un om nepretuit atunci cand vom avea nevoie de el!


Sint sigur ca ai zburat si tu in lungul si-n latul continentului american si stii ca mare parte din pilotii buni din aviatia civila, inclisv ala care a aterizat pe riul Hudson, provin din piloti militari. Pilotii zboara avioane aici la 70 de ani, si-s buni! Din aviatia de vinatoare iesi la pensie la ~40 de ani. La cum vad eu lucrurile, ti s-a oferit posibilitatea sa faci o scoala scumpa al naibii pe gratis, ti s-a oferit o cariera foarte bine platita si ti se ofera realizarea unei pasiuni. E suficient un salariu decent si o pensie decenta relativ la medie, nu e nevoie sa facem vreun exces. Aviatia civila ii asteapta cu bratele deschise pentru inca 30 de ani de munca activa! Iar de acolo poti sa-ti faci pensie cum vrei.
vali44
Pilotul englez pe care l-am invitat in tara noastra minunata era locotenent si i-am dat ca referinta salariul unui locotenet pilot de supersonice roman . Ceva putred este in felul de a gandi al unora care nu vor sa accepte ca anumiti oameni isi au locul lor pe scara ierarhica a valorilor , daca mai exista asa ceva in tara asta . Afla ca am detinut in ultimii 5 ani de activitate functii de conducere la nivel escadrila , am antrenat cateva promotii de tineri sa duca mai departe aceasta frumoasa meserie neinteleasa dar hulita , deci nu am iesit la pensie * putred * ! Am plecat din sistem deoarece familia se saturase sa ma stie la 500 km departe de ea , in urma procesului de restructurare Grupul 91 Av Vanatoare de la Deveselu fiind desfiintat in 2002 . Tot mai e ceva putred pe aici ?
@drabisan , afla ca si eu pe vremea lui Ilici plateam impozit din salariul de atunci si era destul de consistent . Cat priveste parerea despre vecinul tau iti spun ca nu ma intereseaza ! Culoarea uniformei mele a fost si este albastra chiar daca sunt rezervist . Nu pentru mine am intrat in aceasta polemica pe acest forum , ma enerveaza foarte rau faptul ca anumite personaje isi permit sa calculeze veniturile profesorilor si sa emita pareri aiurea ... simt ca sotia mea este jignita de aceasta modalitate suburbana de a prezenta lucrurile si am rabufnit ! Pot sa vina cu declaratii cei ce au parinti sau membri ai familiei profesori . Cat despre lins cururi am sa te rog sa vezi cine umbla cu pancarde si * mana * subalternii la vot postand apoi fotografiile pe forum , sau te regasesti si tu in aceasta ipostaza ?
@getodac , tu chiar nu meriti sa-ti raspund ....
@klm te anunt ca chiar nu ma intereseaza soarta parintilor tai . Ce faceau atunci cand eu sustineam examen la scoala militara ? A fost cineva anume care i-a impiedicat sa mearga si ei acolo ?
Se vede cu ochiul liber ca sunteti victime ale manipularii grosolane practicate de cei de la putere . In ce ma priveste va repet ca nu sunt membru al nici unui partid politic dar imi simt amenintata sotia pe plan profesional de aceasta gasca portocalie care este mai jegoasa decat vechea securitate ! Precizez ca este profesor gradul 1 , a intrat CU EXAMEN in facultate in 1989 , are un master pe profilul sau , este profesor metodist cu vechime ,iar salariul este de 1590lei net . Ii rog pe cei ce sunt specialisti in calculul orei de munca a profesorilor sa posteze valoarea salariului dupa * cresterea * facuta de smecherii de la guvernare . Multumesc .
@Rebel , iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te asigur de stima mea . Am insa rugamintea ca peste cateva zile , daca cei de pe acest forum se vor simti in continuare agasati de ceea ce am scris , sa stergi toate comentariile mele de pe acest forum , inclusiv contul meu . Nu vreau sa devin scuipatoarea unor copii care se lasa vrajiti de o himera . Multumesc anticipat !
ozz86651
QUOTE
Culmea, armata nu a facut rau si nici nu a fost criticata decat de cei cu carente in educatie, pe care parintii nu au stiut sa ii invete ordinea si disciplina.


La fel de bine as putea sa-ti spun ca nu exista nici un om inteligent care are alte optiuni in viata si ceva valoros de facut in timpul piredut care sa nu fi urit armata. Si numai cine a avut nevoie de educatia lor a considerat ca armata i-a facut bine, altii poate au fost educati in prealabil.
Rebel
Aia educati in prealabil care stiau ce inseamna disciplina, responsabilitate, datorie, organizare, nu s-au plans de armata.
Tu vorbesti de optiuni? Ai vazut tu lege care iti da optiuni? Sau nu intelegi caracterul unei legi?

Ozz, ai fost vreodata in Elvetia? E plina de inculti si de oameni care au o permanenta nevoie de educatie... rolleyes.gif

O tara mica are nevoie de o structura militara. Asezarea geopolitica are un cuvant greu de spus aici.
Hai sa nu rastalmacim textul dupa propria dorinta si nici sa nu dam cu vorbe in vant.


HalbaSus
@vali, serios, chiar daca anumite chestii pe care le spui sunt rationale sunt umbrite de modul taliban de expunere...
Si ca idee: cei de pe forum nu sunt agasati de faptul ca il critici pe basescu, daca ar fi fost asta o problema atunci faceau atac de cord la cat l-am injurat eu, problema e ca jignesti in stanga si in dreapta si consideri ca toti cei de pe forum iti sunt dusmani. Asta e problema, nu opiniile tale politice (cu care sunt in mare de acord, nu in modul in care le formulezi tu, dar ideea de baza o consider corecta).
James Kilowatt
In discutia de aici se vede una din problemele care mi mi se par fundamentale ale societatii din Romania, tocmai cea care ii permite lui Base sa faca ce vrea: toata lumea e vs toata lumea.

Privati vs bugetari, activi vs pensionari, cei din tara vs diaspora, profesori vs soldati vs muncitori in combinat vs restul lumii, etc.

Atata timp cat fiecare se va considera doar pe el mai cu mot si nedreptatit, si toate celelalte categorii sociale iti merita soarta, baieti ca Base vor face ce vor. Azi dau in unii, maine in altii, si nimeni nu reactioneaza. In doua saptamani fura toata romania si nimeni nu va misca un deget, pe principiul "lasa ca asa le trebuie imbuibatilor de profesori/pensionari/militari/privatizati/etc"

@Vali
Pe tine te doare la basca de cei care au muncit in combinat. E o greseala sa fii sa te plangi ca esti nedreptatit, atata timp cat pe tine de doare fix in basca de alta categorie sociala care poate este mult mai nedreptatita decat tine.
Mariustom
Vali44, am mai spus-o și o repet, poate: respect vârsta și pregătirea celorlalți, dar asta nu mă obligă să și accept că ei au tot timpul dreptate.
Că ai o anume înclinație politică sau ești doar un simplu antibăsescian, e treaba ta. Dar cum zici despre nepăsarea față de părinții lui klm, tot așa cred că poate zice oricine de pe acest forum, cel puțin, că nu te-a obligat cineva să dai examen la școala militară și să urci pe scara ierarhică.
Ai vrut, ai putut, ai reușit. Bravo.
Și, la pensia ta, fără mișto, nici nu m-aș agita așa de mult despre cât câștigă soția, ăia ar fi bani de ... distracții, să zicem biggrin.gif
Și nici nu mi-ar păsa cine și de ce lipește afișe electorale și ce face Băse wink.gif

Apropo, ce ai face dacă băiatul tău (dacă ai) ar face ce face Tudor, de exemplu ? L-ai dezmoșteni ??? smile.gif
ninja.gif

PS: Sincer, îmi pare rău că scriu în acest topic, dar nu pot fi de acord cu modul de adresare și limbajul folosit de vali44 vis-a-vis de un coleg și nici cu reacția lui Tudor, și voi încerca să mă abțin de la alte comentarii
klm
CITAT(vali44 @ Jun 6 2010, 09:41 PM) *
@klm te anunt ca chiar nu ma intereseaza soarta parintilor tai .
[...]
dar imi simt amenintata sotia pe plan profesional de aceasta gasca portocalie

Daca pe tine nu te doare de parintii mei, pe mine de ce ar trebui sa ma doara de sotia ta?!
RaduGC
Somnul ratiunii naste monstri!
Rebel
Vali44, poate nu m-am facut inteles pe deplin, eu te respect ca ofiter si pregatire militara si stiu ce implica o cariera militara. Am un respect deosebit pentru ofiteri (nu toti), pentru soldatul roman si pentru soldatii care s-au jertifit pentru a apara stindardul patriei lor. Si eu consider ca cei cu scoala trebuie sa fie platiti la adevarata lor valoare pentru ca asta implica sacrificii si eforturi si sustin asta in orice domeniu.

Dar, desi impartasesc anumite idei de-ale tale, nu sunt de acord cu modul in care le exprimi. Dupa cate stiu, scoala militara educa intr-un stil diplomatic inca de la inceput, maniera diferita de abordare a unei situatii find des folosita in sistemul militar. Nu am nici cea mai mica indoiala ca poti purta o conversatie contradictorie si in termeni amiabili fara a aduce prejudicii personale cuiva. Fiecare din noi are opiniile sale si avem obligatia de a da dovada de respect reciproc daca vrem sa avem armonie.
Din punctul meu de vedere, getodac doar urmarea sa aplaneze conflictul si sa te aduca la discutia de baza. Dupa cum spuneam, sa vorbim de idei nu de 'people" pentru ca nu ajungem nicaieri.

De asemenea nu putem trage concluzii despre parintii lui X si Y, este vorba de alte generatii si alte probleme, circumstante si situatii total necunoscute noua. Unii nu au avut sansa sau nu au putut beneficia de confortul unei scoli, comunismul a dezradacinat milioane de romani.

La fel de convins sunt de faptul ca si daca nu erau portocaliii ci ceilalti, si aia ar fi devenit la fel de nepopulari prin anumite decizii, probabil ar fi ajuns la o decizie similara, problema nu este in conducere, problema este mai adanca decat pare. Nu cred ca este cineva pe aici pe forum ce sta in starea de beatitudine si fericire politica, cum la fel nu cred ca cineva de aici chiar are ceva personal cu cineva.
Marele adevar pe care nu il vede lumea este ca Romania este o victima, inca de la planuirea uciderii lui Ceausescu, altii au decis ce curs trebuie sa urmeze o tara lipsita de datorii ca sa fie din nou adusa in curcuitul datoriilor FNI. Dupa ce produsul romanesc se export prin mana unor firme straine ca produs organic iar romanul cumpara fortat produse straine cultivate cu substante toxice la un pret de 8 ori mai mare, nu trebuie sa va mai mirati de ceea ce se intampla si nici intreba de unde provine saracia...

Da, si eu sunt impotriva ANUMITOR functionari publici considerand ca unii sunt prea multi (ma refer la institutii menite sa ne ofere servicii cetatenesti nu la institutii medicale sau de invatamant, etc.) si a unor cataoane tinute in sistem doar ca instrumente ale placerii vreunui fustangiu betiv; dar asta este o alta poveste.

Si sa nu uitam ca abordarea separata a problemelor nu duce nicaieri.
ozz86651
QUOTE
Aia educati in prealabil care stiau ce inseamna disciplina, responsabilitate, datorie, organizare, nu s-au plans de armata.


Haha ... si pe ce te bazezi cavalere? Te contrazici: cei care aveau de toate nu au obtinut din armata ca atare au pierdut 6 luni sau mai mult din viata. Dintr-o viata scurta, prea scurta. Ceilalti care au cistigat ceva din armata aveau "defecte" cind au intrat in ea. Astia sint multumiti poate.

Ce au elvetienii in toata discutia asta? elvetienii sint si ei indivizi, unii asa, altii alfel. Singurul elvetian pe care il cunosc personal mi-a spus ca elvetia e o tara mica si ca si oamenii sint mici... Parca am intilnit un roman care vorbea despre Romania. Nu-s de acord cu el dar uite ca sint si pareri din astea. For a reason.

Oricum, daca vrei educatie dupa 18 ani ar trebui sa platesti pentru ea, nu sa ai pretentia sa ti-o ofere statul moaca.
ozz86651
QUOTE
O tara mica are nevoie de o structura militara. Asezarea geopolitica are un cuvant greu de spus aici.


Cam orice tara are nevoie de militari si Romania are obligatii pentru NATO.
DAR ce e la noi armata, sau ce era acum citiva ani cel putin, e o bataie de joc. Daca am executa toti ofiterii burtosi, care nu-s in stare sa fuga 5km, cu vile facute de soldati mi-e teama ca am ramine fara prea multi. Daca i-am scoate si pe cei care beau prea mult, deja am fi in criza.
klm
CITAT(Rebel @ Jun 7 2010, 02:36 AM) *
De asemenea nu putem trage concluzii despre parintii lui X si Y, este vorba de alte generatii si alte probleme, circumstante si situatii total necunoscute noua. Unii nu au avut sansa sau nu au putut beneficia de confortul unei scoli, comunismul a dezradacinat milioane de romani.

La altii nu a fost vorba de lipsa educatiei ci de circumstante [sa le spun] dependente de cu totul alti factori.
Aveti idee ce fel era sa ai o ruda intr-o functie cheie a statului iar tu sa nu vrei sa faci parte dintre militantii partidului?!
admin
vali44, pe acest forum nu se admit atacurile la persoana. E pacat ca un om cu pregatirea ta sa cedeze la psihic atat de repede. Cum a spus cineva si Halba mai devreme, mesajele tale isi pierd din consistenta oricat de rationale ar fi. Forumul asta nu are culoare politica iar discutiile pe aceasta tema se accepta numai in masura in care cei care discuta isi pot pastra cumpatul.

Rugamintea mea este sa iti ceri scuze celor pe care i-ai jignit personal. Sunt convins ca poti face asta, altfel nu m-as mai fi obosit sa scriu acest mesaj. Sper sa nu ma fi inselat in evaluarea ta, ar fi prima oara:)
solmar
Hai sa facem o mica recapitulare. E greu sa scrii dupa ce adminu' arata pisica...

Vali, tu esti nefericit si in stare sa te certi cu toata lumea pentru ca sotiei tale ii scade salariul cu 25%. Faptul ca alte cateva milioane sunt in aceeasi situatie nu prea te afecteaza. In general e o meteahna romaneasca. Gresesti.

Pe considerentul asta ne conduc baietii destepti. Au luat tot din tara 20 de ani dar pana acum nu s-au atins de salarii si de pensii. Acum nu mai au ce vinde, nu mai iau aceleasi comisioane ca economia merge prost tot din indiferenta si prostul lor management si se intorc la tine, la mine si vor sa ne paseze noua raspunderea ca lucrurile merg prost. Oricum ei n-au nici o vina... si nici n-au de gand sa dea socoteala.

Iar aici e la fel de vinovata si opozitia ca a permis asa ceva nu numai clica de la PDL. Ca PDL-ul a intrecut multe partide in oportunism e alta mancare de peste. Dar nu Tudor e vinovatul si e incorect sa-i spargi lui capul pentru greselile altora. Sunt cateva zeci de mii (2-30000) care ocupa functii politice si cam atat, restul e umplutura.

Vinovati suntem intr-o masura noi ceilalati. Pentru ca am tolerat 20 de ani hotia generalizata, manelizarea, oportunismul, nepotismul. Pentru ca n-am sanctionat la obiect si rapid nimic. Basescu a reusit sa pacaleasca la ultimele alegeri 5 milioane de romani. Unii au plecat deja din tara iar altii s-au trezit... Inchipuie-ti ca fiecare din cei afectati isi va face calculul: mi-a luat 3 ani x 12 luni x 4 milioane = 144 milioane... sa astepte 144 de milioane de ani pana i-oi mai da votul! Va fi greu la urmatoarele alegeri de pacalit romani ...

Daca ti se pare greu sa-ti ceri scuze de la Tudor atunci n-ai decat sa-ti canalizezi energia impotriva lui Basescu direct. Numai bine, cer senin!
JohnSA
Hai sa revenim la comparatii, daca tot am plecat de la presedinti demisionari si am aterizat la profesori in RO :

1. cica in Romania media este de 15 ore/sapt. , asta la ore de predare prestate de profesori, luand ca baza de calcul 18 cursuri pe sapt si scazand pauzele aferente. Incluzand in calcul 4 luni vacanta avem cca. 36 sapt de carte , adica pe undeva la 540 ore / an de munca prestata (direct, nu sariti ).
2. Auzi pe la altii : media prin tarile dezvoltate (OECD) aprox 800 ore / an.

Ce facem, ii punem sa munceasca mai mult , le scadem salariile, dam afara proportional ? Alte variante ?

Asta e o discutie cinico-utopica pe cifre. Poate angajam si una privind renumele invatamantului romanesc si de ce se prezinta in starea actuala.
solmar
uite de ce ne trebuie scoala.

http://www.erudio.ro/ro/conferinte/andrei_plesu_video.shtml
bogcot76
Asta cu orele de munca (working time) e o chestie foarte arzatoare in tarile UE. De exemplu in Austria si din cate stiu eu si in Germania, pentru doctori conform unei directive UE timpul maxim de lucru este pe undeva pe la 48 ore pe saptamana. La prima vedere pare ok - cam 9-10 ore pe ziua de lucru. In realitate insa, daca ai o garda aia deja e 24 ore din start si atunci ai o problema cu statul la spital. In fiecare zi exista un tabel unde fiecare medic, asistenta etc isi trece orele lucrate. Totul e foarte corect, adica nu declara nimeni mai mult sau mai putin. Ideea e ca orele suplimentare se platesc conform legii, insa daca ai depasit limita te cheama managerul si te ia la puricat de ce ai stat mai mult la lucru - se accepta doar cazuri speciale precum urgentele de exemplu. Si tre sa vii cu raportul medical al cazului pentru care ai stat peste program. Altfel, te trezesti ca la un moment dat fie pleci mai devreme, fie iti iei o zi libera. Din cauza asta, in anumite spitale unde nu pot acoperii munca cu personalul existent, angajeaza medici sau asistente in plus. Insa bugetul e acelasi si atunci se scade salariul fiecarui angajat pentru a putea plati pe cei noi angajati. Asta e motivul pentru care in vest au scazut in anumite situatii salariile medicilor (ex concret de la 5000 la 4600 euro pentru medic primar). Nu cum manca nu mai stiu cine rahat pe la TV din guvernul actual (nu mai tin minte cine) ca vezi Doamne si aia au probleme cu bugetul si au redus salariile. Nu, au o problema cu timpul maxim de lucru legal.
Rebel
QUOTE (ozz86651 @ Jun 7 2010, 09:01 AM) *
Haha ... si pe ce te bazezi cavalere? Te contrazici: cei care aveau de toate nu au obtinut din armata ca atare au pierdut 6 luni sau mai mult din viata. Dintr-o viata scurta, prea scurta. Ceilalti care au cistigat ceva din armata aveau "defecte" cind au intrat in ea. Astia sint multumiti poate.

Ce au elvetienii in toata discutia asta? elvetienii sint si ei indivizi, unii asa, altii alfel. Singurul elvetian pe care il cunosc personal mi-a spus ca elvetia e o tara mica si ca si oamenii sint mici... Parca am intilnit un roman care vorbea despre Romania. Nu-s de acord cu el dar uite ca sint si pareri din astea. For a reason.

Oricum, daca vrei educatie dupa 18 ani ar trebui sa platesti pentru ea, nu sa ai pretentia sa ti-o ofere statul moaca.


Ozz, daca tu ai sarit armata sau nu ai facut-o nu-i motiv s-o dai la dres. Asta era legea.
Nu toti care au intrat in armata aveau defecte, iar eu nu la asa ceva faceam referire. Eu subliniam ca cineva care era obisnuit cu anumite lucruri nu s-a plans de armata. Cei cu defecte s-au plans de armata.
Nu in ultimul rand, oricat ai fi de pregatit acasa, tot nu stii ce inseamna responsabilitate colectiva, unitate, sa inveti sa gandesti pentru grup, cum la fel de bine nu stii sa manuiesti o arma, un cutit, ce sa faci in anumite situatii, etc.

Ce au elvetienii cu discutia asta? Daca nu stii, nu inseamna ca nu au nimic cu subiectul; nu intamplator ti-am dat exemplul lor.
Si la ei durata vietii este similara cu a altora si in afara serviciului militar impus, conform unui grafic prestabilit, fiecare cetatean apt de armata petrece cateva saptamani pentru antrenamente si pregatiri.

Referitor la educatie, eu consider ca un stat care poate oferi educatie gratuit este un stat evoluat.
Acel stat care este capabil sa ofere educatie gratuita tuturor cetatenilor sai, acela este un stat care are sanse mai mari de a avea cetateni cultivati. Educatia trebuie oferita tuturor indiferent de cultura sau origini.
ozz86651
Daca citeai ce am scris in spate ai fi observat ca eu sint din cei care a facut armata cam in ultima serie.
Si a fost cea mai neagra perioada a vietii mele. Nu a fost grea deloc, nu aici e problema cum simplifici tu. Pur si simplu mi-a fost confiscata o parte din cea mai productiva perioada din viata mea. Viata mea scurta, si perioada productiva si mai scurta smile.gif. Sint unii care nu au nici o apreciere pentru timpul pe care il au pe pamint, e problema lor, eu sint mereu in criza de timp si consider ca statul roman mi-a furart o bucata din viata.
Daca faceam ceva cit decit util in armata (nu numai pentru mine, ci si asa, in general, pentru tara sa zicem) poate n-as fi vazut lucrurile chiar asa pentru ca n-ar fi parut o pierdere absoluta de timp. Dar nimeni nu mi-a spus sa fac nimic. Am dormit mult, am citit mult (ceva bun tot a iesit din astea) am facut munca necalificata de paznic (citeva grazi, putine, si citeva plantoane), am baut destul si in general am stat degeaba foarte mult. Am invatat ca totul e o aparenta. De exemplu vestita curatenie conta si pura aparenta de curetenie, indiferent cit colcaiau bacteriile. Nu competenta conta ci aparenta de competenta. Nu autoritatea conta ci aparenta. Imaginea. Oriunde zgirii cu unghia poate vedea putreziciunea. Am vazut oameni care fac pe viata ce am facut eu pe 6 luni.
6 luni in viata unui tinar se pot folosi infinit mai productiv. Din cele 6 luni pe parcursul a 30 de ani de munca statul poate cistiga mult mai mult din impozite (pentru ca cu timpul ala nu te mai intilnesti) in loc sa piarda bani folosind la ... nimic oameni care pot face mult mai mult. Cu banii cistigati din munca absolventilor se poate crea o armata profesionist mult mai eficienta.

QUOTE
Acel stat care este capabil sa ofere educatie gratuita tuturor cetatenilor sai, acela este un stat care are sanse mai mari de a avea cetateni cultivati.


Probabil ca asta explica eductia si cultura pe care o intilnesti la fiecare pas prin Romania.
Sau poate explica calitatea invatamintului superior din Romania care nu detine baza materiala, profesori buni recunoscuti peste hotare (chiar daca sint saracii n-au cu ce), burse de merit - nu mai zic de promovari de examene - luate prin copiere si mita, prezenta la multe cursuri spre 0 (sincer, de multe ori n-ai de ce sa te duci), si nici o universitate in top 500 sau cit e.
GLC120
Uite aici combat frate! Scuze ca vin asa tarziu dar mi-a fost frica sa nu o iau iarasi in freza.

Lasand violenta de limbaj deoparte ii transmit urmatoarele colegului revolutionar:

- pensiile nesimtite sunt de obicei mult mai mari decat a lui. Stiu un caz concret de pilot civil care a fost salariat numai 11 ani dar iesind la pensie smechereste s-a trezit cu vreo 8900 RON pensie. Lui deja i s-a recalculat in 2010 si a ramas cu o pensie de 3 cifre. Cam greu voinicului, nu ?

- a fi profesor e mai mult o chestie de vocatie decat de diplome si studii. Profesorii buni stiu asta si nu sunt deloc multumiti ca salariile se stabilesc exclusiv pe baza de vechime, grade...... Performanta nu este deloc masurata, pentru a influenta veniturile.

- se pare ca reducerea tuturor salariilor si pensiilor este singura metoda care se poate aplica rapid. Orice departajare ar duce la discutii nesfarsite, fiecare va spune ca in ramura lui e mai greu si nu trebuie scazute.

- problema este pana la urma de aritmetica. deficitul e prea mare. Cealalta varianta ... daca vor creste impozitele nu exista nici o garantie ca sa va incasa mai mult la buget. Exista riscul sa creasca preturile (inflatie) deci puterea de cumparare sa scada chiar peste 15%, iar la buget sa intre si mai putin. Tot mai multi din contribuabilii puternici vor incepe sa isi transfere profitul pe alte meleaguri, iar cei care lucreaza in economia gri se vor muta mai spre negru.
Parerea mea !
Astept o dispensa de la administratori ca sa raspund la gluma excelenta cu 3 gloante in puscarie. M-am tavalit pe jos de ras si am o replica aproape la fel de amuzanta. Fara feedback in 12 ore consider ca putem dezvalui forumistilor de pretutindeni si alte variante.


solmar
QUOTE (GLC120 @ Jun 7 2010, 08:29 PM) *
Uite aici combat frate! Scuze ca vin asa tarziu dar mi-a fost frica sa nu o iau iarasi in freza.

- problema este pana la urma de aritmetica. deficitul e prea mare. Cealalta varianta ... daca vor creste impozitele nu exista nici o garantie ca sa va incasa mai mult la buget. Exista riscul sa creasca preturile (inflatie) deci puterea de cumparare sa scada chiar peste 15%, iar la buget sa intre si mai putin. Tot mai multi din contribuabilii puternici vor incepe sa isi transfere profitul pe alte meleaguri, iar cei care lucreaza in economia gri se vor muta mai spre negru.
Parerea mea !


marirea tva e singura solutie viabila si echidistanta. care ne afecteaza pe toti. (oricum nu vad de ce trebuie sa scada salariile anumitor grupe sociale/profesionale. restul ce au, raie?) era acum doi ani si acum un an in conditiile unei economii care se dorneste a fi functionala. intr-o economie bazata exclusiv pe colectare de taxe si vanzari de active/pasive nu e viabila. statul roman mai trebuie sa si construiasca, nu poti jupui pielea de pe aceleasi capete de mai multe ori. colectarea impozitelor e iar o gaselnita, nu e suficient sa inventezi trebuie sa si colectezi. si ai nevoie de oameni capabili nu de castraveti politici care nu stiu aduna si scadea.. dar se plimba in masini frumoase si fac umbra degeaba.
acum doi ani au lichidat firmele mici, anul trecut si-au dat unul in capul celuilalt pana la alegeri. anul asta au terminat toate fondurile si au incercat sa mareasca taxele, sa puna taxe pe orice. e si normal ca reactiunea e pe masura. firmele mici s-au inchis, numarul somerilor a crescut, cine a putut pleca din tara a plecat, cine a ramas a ingrosat randurile functionarilor de stat ca la particulari mai greu pe seceta asta.
acum a venit scadenta, bani numai sunt si au varianta:
- sa cada guvernul ce poate atrage si suspendarea presedintelui
- sa nu cada guvernul

toate masurile lor sunt luate prin aceasta prisma nu prin cosul zilnic al omului de rand. intai e viata lor in joc si apoi a noastra. cand se va intelege asta vom face un pas inainte. basescu si boc si pdl risca sa ramana cu eticheta asta: mi-au luat x milioane din pensie/salariu? sa astepte x milioane pana le-oi mai da votul! cam asta e miza. ori ei, ori noi.

iar asta se poate corecta artificial printr-un curs inflationist de 5 lei la un euro. nu-ti scad pensia pe fata ci pe la spate sau prin majorarea tva cu toate bubele care vor apare pentru intarzierea de doi ani. sa nu credeti ca vor micsora pensiile si salariile. e condamnarea lor la moarte politica.

vom trai si vom vedea peste 2 luni. evident in acest timp basescu poate veni cu inventii de-ale lui: referendum, alegeri anticipate, guvern de uniune nationala - condus de el, evident; sau ale baloane colorate!
daca asteapta prea mult vine iarna si nu e tocmai placut sa vezi cum creste intretinerea de doua ori..
ozz86651
Marirea TVA e o masura foarte regresiva in sensul ca-i afecteaza cel mai tare pe cei cu venituri mici. Doar daca concomitent se desfiinta tva-ul la produsele de baza.
solmar
ar trebui desfiintat la alimentele de baza. am inteles ca se vrea la cereale.
JohnSA
Si eu sunt de parere ca oricemarire de taxe va duce la adancirea sau chiar generalizarea evaziunii. De vreo 2 luni aud din ce in ce mai des ceva ce nu am auzit de multisor : dar fara factura nu e mai ieftin ? Si asta spus deja de la firme si companii mai rasarite ! Adica toata lumea din economia REALA s-a cam saturat de impozite care se duc pe apa Sambetei.
Toti incearca sa inteleaga acum rolul vehicolului financiar si al societatilor europene si chiar au inceput sa dea de gustul advise-ului fiscal serios.
Problema pensiilor se va rezolva probabil in stilul caracteristic al cavalerului pe calul alb, desi cavalerul vine de la marina : am scuturat eu guvernul si avem o solutie. Aceasta prinde contur daca te uiti pe forex : scade leul cu 15 - 20 % si i-a rezolvat pe toti.

Ce nu inteleg de ce ordonanta sau legea privind reducerea pensiilor nu are un singur articol : timp de 18 luni nu exista pensie mai mare de 2500 ron. Scurt si fara ocolisuri.

Si am mai citit zilele trecute pe o dezbatere economica cea mai valoroasa idee : taxarea venitului la destinatie, nu la sursa si evidentierea clara a deducerilor permise : educatie, medicina, alimnetati, chirie, etc.pana la 50% . Atunci toata lumea ar cere bon fiscal si am avea si noi mai mult de 21% economie declarata.
solmar
QUOTE (JohnSA @ Jun 7 2010, 10:13 PM) *
Ce nu inteleg de ce ordonanta sau legea privind reducerea pensiilor nu are un singur articol : timp de 18 luni nu exista pensie mai mare de 2500 ron. Scurt si fara ocolisuri.

pai s-a enuntat mai neortodox: e ok dar nu incepeti de la mine.
cam asta e de fapt dilema partidului stat, de unde sa inceapa daca incepe sau cat mai tine circul pana la devalorizarea leului si la mesajul de pace si liniste nationala emis de geniul asimetric care ne va salva...
in alta ordine de idei de ce trebuie taiat din pensii? de ce nu lucreaza guvernul, parlamentul si presedintia si tot ce inseamna functionar de stat de rang inalt un an fara lovele si cu conturile la vedere? necesitatile asigurate de stat ca nu sunt la puscarie.
pensiile cel mult pot fi reanalizate dar pana terminam analiza se termina si criza, dar la fel de bine inainte ar trebui aplicata legea lustratiei in forma ei initiala si tot asa.... ce argumente ai in fata unuia care a lucrat ca inginer petrolist afara si primeste o pensie proportionala cu salariul? de ce ar accepta o reducere si cu un dolar? ca managementul defectuos/falimentar tarii nu l-a asigurat angajatul sau pensionarul de rand...
klm
CITAT(solmar @ Jun 7 2010, 10:05 PM) *
marirea tva e singura solutie viabila si echidistanta. care ne afecteaza pe toti. (oricum nu vad de ce trebuie sa scada salariile anumitor grupe sociale/profesionale. restul ce au, raie?)

Pai e usor de explicat: eu mi-am platit toate darile la stat, am venitul pe care il produc (sau, de cele mai multe ori, mai mic) anul trecut am pierdut 500.000 de joburi, m-au forfetat la nivelul lui 2008 intr-un an in care am produs mai prost ca in 2010, mi s-au marit deja contributiile (s-au marit pentru toata lumea, ca sa fiu corect) deci de ce eu, care m-am optimizat ca sa rezist acestor vremuri in timp ce altii nu au facut nimic, sa mai primesc o bata dupa cap?
Scaderea pensiilor nu mi se pare normala (dicutia e mai lunga dat fiind faptul ca au fost 20 de ani in care ar fi trebuit optimizat sistemul astfel incat sa fie sustenabil insa in tot acest timp orice guvernare a marit pensiile nejustificat pana astazi cand 50% din plati se fac din bugetul general si nu din contributiile dedicate) insa salariile... salariile trebuie corelate cu puterea clientului (contribuabilului) deci daca asta nu mai are bani sa iti "cumpere" serviciul ori il dai mai ieftin=>iti scade venitul=(disponibilizari sau scaderi de salarii), ori... dai faliment - ceea ce este imposibil.
CITAT(solmar @ Jun 7 2010, 11:39 PM) *
la fel de bine inainte ar trebui aplicata legea lustratiei....

Cica ar fi neconstitutionala.
GLC120
Ca sa mai stiti unde se duc banii: mergeti intr-o zi de curiozitate la un cabinet medical de expertiza. Doamna de acolo, de regula vesnic obosita si stresata, face zilnic intre 35 - 70 milioane. Adica spaga, in fiecare zi.
Este platita de Ministerul Muncii dar probabil are salariul mic saracuta, mai si scade in curand!

Cine e de vina? Am cateva idei: cei care dau spaga, cei care iau spaga, cei care ar trebui sa se sesizeze, sa controleze si sa ii pedepseasca.....

Ne miram ca la Bacau au gasit 136 de orbi cu permis de conducere unsure.gif

Asta e poporul nostru, 99% merg pe burta pentru ca "nu poti sa te lupti cu sistemul" iar cei care incearca sa spuna ceva sunt de obicei considerati niste nebuni avizi de scandal.

Si mi-e teama ca daca nu se schimba ceva radical si nu vedem vreo 10,000 de responsabili cu mica si generalizata coruptie, prin puscarie, pot sa reduca pensiile si cu 50% ca tot nu se echilibreaza balanta. Astazi, din cei peste 40 de ani, numai cine nu vrea nu este pensionat medical. Este afacerea ideala, platesti X baietilor destepti si iei vreo 10X de la stat. neimpozitabil.


bogcot76
QUOTE (GLC120 @ Jun 8 2010, 09:46 AM) *
Ca sa mai stiti unde se duc banii: mergeti intr-o zi de curiozitate la un cabinet medical de expertiza. Doamna de acolo, de regula vesnic obosita si stresata, face zilnic intre 35 - 70 milioane. Adica spaga, in fiecare zi.
Este platita de Ministerul Muncii dar probabil are salariul mic saracuta, mai si scade in curand!


Solutia corecta este sa-i faca mai intai salariul 1500 - 1700 euro si pe urma a doua zi dupa asta cu un flagrant sa o bage la puscarie daca mai ia ciubuc. Altfel e utopic. Salariul ei e vreo 600 euro daca e medic primar, daca e specialist e 400. Chestia cu orbii si cu permisul intra la alta categorie, tot puscariabila din punctul meu de vedere. Oricum s-a mai discutat chestia asta cu lux de amanunte la inceputul topicului. Si pana una alta tot treaba statului e sa faca ordine si in "afacerea" asta. Statul stie foarte bine chestiile astea si merge pe burta pentru ca e convenabil.
solmar
QUOTE (klm @ Jun 8 2010, 08:44 AM) *
Cica ar fi neconstitutionala.


a. legea lustratiei - e normal ca e neconstitutionala, trebuie adusa in stadiul in care balonasele de sapun sunt mai periculoase decat legea asta.
b. la pensii avem o problema. am inteles ca acum nu se mai scad toate ci doar cele umflate cu pompa si nejustificate. si cine o sa decida asta?

orice-am spune noi pe forum pentru mine e evident ca n-au solutii. si trag de timp. era simplu si dadeau dovada ca au ceva in pantaloni, sa spuna
ca de azi de la ora x am luat masurile astea. vor fi in vigoare o luna, timp in care lucram din greu sa venim cu o solutie. dar ei stau si-o freaca...
poate vine vreo solutie de undeva din cer!
James Kilowatt
QUOTE (bogcot76 @ Jun 8 2010, 06:23 AM) *
Solutia corecta este sa-i faca mai intai salariul 1500 - 1700 euro si pe urma a doua zi dupa asta cu un flagrant sa o bage la puscarie daca mai ia ciubuc. Altfel e utopic. Salariul ei e vreo 600 euro daca e medic primar, daca e specialist e 400. .


-1

Faptul ca cineva are un salariu mic nu inseamna ca trebuie sa se comporte neprofesionist. N-are decat sa se certe cu seful si sa-si caute alt job... nu sa isi trateze clientii cu kooru'.
Salariile mici sunt scuza pt. lipsa de profesionism a oricui in Romania, de la varful varfului pana la talpa. Exista in Romania si oameni care isi fac treaba chiar daca au salarii mici, aia cum pot?

Apropo de spitale, v-am mai povestit cred ce-am vazut la spitalul judetean din Galati acum cativa ani. Am fost cu soacra-mea care a avut un accident de masina la ortopedie... la urgente. In sala de asteptare la ortopedie la urgente nu erau scaune. Deci daca vii cu mana sau piciorul rupt, n-ai decat sa astepti in picioare (sau in maini, dupa caz).

Asta e nesimtire crunta, fara absolut nici o scuza, nu lipsa de bani. Pe toate cucuvelele care se invarteau pe acolo, probabil de la seful de sectie si pana la femeia de servici le durea fix in koor de pacienti. Inteleg ca nu ai bani pentru un aparat RMN de ultim racnet, insa 3 scanduri si 4 cuie ca sa faci o banca se gaseste si in cea mai neagra saracie, trebuie doar putina bunavointa si o urma de profesionism sau de bun simt...
GLC120
Se pare ca exista o prevedere in constitutie.... daca esti bugetar si ai salariu sub 50% din media UE poti lua nista spagi mici in limita a 24 de salarii/luna. Responsabilitatea este a statului ca nu te plateste cum trebuie. blink.gif

Din pacate aceasta mentalitate este foarte raspandita si la oameni seriosi, medicii si profesorii sunt cei de care ne lovim in mod curent.

Iar STATUL de care se vorbeste pe aici e format tot din niste oameni, printre care sunt o multime de jigodii lipite strans (unii pe viata) la conducta de bani publici si spagi. Si cei care castiga de la stat 700 sau 1000 RON, muncind corect si fara alte venituri vor suferi cel mai mult. Am totusi o intrebare pentru ei: vazand ce se intampla in institutia lor, au luat vreodata pozitie, impotriva sefului, amantei sefului - angajata pe un post important - sau a furnizorului sub orice critica unde asociat este ginerele sefului? Nu, pentru ca isi imagineaza ca nu vor reusi decat sa isi piarda locul de munca!



klm
Pentru ca topicul a plecat de la o comparatie haideti sa vedem ce mai fac vecinii nostri de uniune
Ungaria:
- scade impozitul pt companii de la 19 la 10%
- se impoziteaza bancile (pe principiul - aplicat si in SUA - "te-am ajutat anul trecut, ma ajuti anul acesta")
- reducerea salariilor functionarilor si eliminarea avantajelor acestora (telefoane mobile, masini)

Spania:
- reducere cu cinci la suta, in medie, a salariilor functionarilor publici

Portugalia:
- a urcat TVA de la 20 la 21% (1%, Solmar)
- a inghetat salariile bugetarilor in urmatorii 4 ani (o inflatie de 5-6% ca in Romania i-ar face sa piarda 25%)
- a redus cu 5% salariile sefilor din administratia publica
- a plafonat ajutoarele sociale

Irlanda:
- reducerea alocatiilor sociale
- reducerea salariilor functionarilor publici intre 5-15%

Vecinii mai indepartati:
SUA:
- reducere cu 5% a cheltuielilor agentiilor guvernamentale

Rusia:
- concedierea a 20% din functionari.

[edit] masurile preluate de pe Hotnews
solmar
QUOTE (klm @ Jun 8 2010, 06:16 PM) *
Pentru ca topicul a plecat de la o comparatie haideti sa vedem ce mai fac vecinii nostri de uniune
Portugalia:
- a urcat TVA de la 20 la 21% (1%, Solmar)


pai e o mare gaselnita pentru statul roman (pentru orice stat) sa ia drept de smecher. adica la fiecare suta de lei care se muta de colo-dincolo face si statul un leu. tu stai si iti bei berea si statul ia 1% din berea ta... si tot asa. ganditi-va ca fiecare familie mananca in medie o paine pe zi. vorbim de 10 milioane de paini a 1.5 sa punem media inseamna 15 milioane de lei pe zi x 365 = 5,475 miliarde de lei adica aproape 1.3 miliarde euro pe an. iaca daca creste tva-ul cu 1% statul baga in buzunar 13 milioane de euro anual in plus. simplu, nu!? si tot asa. vorbim de cateva miliarde de euro fara sa se simta prea mult de ambele tabere vanzator/cumparator.

acest 1% va fi absorbit jumi-juma de ansamblul vanzator-cumparator. nimeni nu va saraci daca va avea un profit mai mic cu mai putin de 1% si nimeni nu va saraci daca va plati cu un leu in plus la fiecare suta. numai ca statul roman in frunte cu cei mai ........ stupizi bagatori in seama in ale economiei cauta metode savante pentru protejarea afacerilor proprii nu talpa tarii. daca stau bine sa ma gandesc asa a patit-o si ceasca cand ii spunea leanta: mai da-le nicule o suta!

inca o chestie, portugalia avea 20% tva, noi avem 19%. e loc de joaca. si sa nu-mi toarne mie baliverne ca asta genereaza somaj. somaj a generat inchiderea a 170.000 de firme ca urmare a inteligentei legi a impozitului forfetar. firmele astea aveau in medie 2-3 angajati, impactul e undeva la jumatate de milion, aceste firme mutau zilnic niste bani, poate ca nu plateau mare impozit dar tva-ul cu siguranta si-l lua statul. iata cum ii spun eu numai de bine lui pogea. ce castane isi ia daca trece pe strada mea. mama ce se lauda cu incasarile fenomenale la buget; incasari singulare dealtfel. in al doilea an bugetul a pierdut per ansamblu. si lor le e frica sa faca estimarea.
GLC120
QUOTE (solmar @ Jun 8 2010, 06:48 PM) *
somaj a generat inchiderea a 170.000 de firme ca urmare a inteligentei legi a impozitului forfetar. firmele astea aveau in medie 2-3 angajati, impactul e undeva la jumatate de milion, aceste firme mutau zilnic niste bani, poate ca nu plateau mare impozit dar tva-ul cu siguranta si-l lua statul.


solmar stii filmele alea care incep interesant, iti capteaza atentia si apoi incep sa o ia pe aratura ..... asa e si cu discutiile economice care ajung la politica.

Asta cu 170,000 de firme si sute de mii de someri din cauza impozitului forfetar e o mare traznaie repetata si la televizor din 10 in 10 minute. Nu e adevarat, pari om serios. Daca vrei si tu sa-i impusti pe Pogea si pe Basescu gaseste alte motive.

Cine a inchis firma din cauza a 500 Euro/an bravo lui, sa stea acum la televizor si sa ia pensia pe caz de boala.

Iar daca firma X nu platea impozit pentru ca nu facea niciodata profit (ce baieti destepti !) nu prea platea nici TVA.
getodac
QUOTE (GLC120 @ Jun 8 2010, 04:57 PM) *
Din pacate aceasta mentalitate este foarte raspandita si la oameni seriosi, medicii si profesorii sunt cei de care ne lovim in mod curent.


Mentalitatea asta de care vorbesti sa format din cauza noastra, oameni astia seriosi au fost invatati de catre NOI sa le bagam plicul in buzunar fara ca ei sa ceara si de aici pana la automatismul de a intinde buzunarul nu a mai fost decat un pas.
Eu sunt convins ca un medic sau profesor tanar ce nu e nici macar titular pe post nu face asta, dar cand vin parintii copilului cu mana luxata sau corigent la o materie si doresc sa "imbuneze" situatia dificila a copilului bagandu-i cu forta "ceva" in buzunarul lor cu o fata umila si cu texte de genul "nu ma refuzati domn' profesor, placera e de partea mea, nu accept un refuz", e greu sa mai scoti plicul si sa-l returnezi si uite asa in curand devine obisnuinta. Hai sa nu mai punem chiar toata vina in carca lor si cei care dau spaga sunt la fel de vinovati.

@klm
Sunt curios si ce masuri au luat grecii sau francezi.
klm
Si cu evaziunea de 35% ce facem?
Fiecare procent de taxa ridicat genereaza incasari de doar 0.65% deci pentru ca TVA sa acopere macar cele 2 mld lipsa in sistemul de pensii va trebui sa ridici TVA pana la 23.75% ceea ce rezulta o scadere generalizata a veniturilor cu 4,75% (+inflatie 5-6%+1 mld eur evaziune).
solmar
GLC
poate ca jumatate de milion e o cifra exagerata dar cateva (2-3) sute de mii sunt sigur. mai departe, esti de acord cu inchiderea firmelor mici. cu alte cuvinte mai plastic esti de acord ca unui muribund sa-i scoti sondele si sa nu-l lasi sa moara de unul singur. asta e tradus in fapte ce s-a intamplat cu firmele care au inchis sub spectrul impozitului forfetar coroborat cu efectele crizei (scaderea vanzarilor, scaderea comenzilor, blocajul economic).

fara nicio suparare dar orice firma mica, de 2-3 angajati, are cheltuieli lunare cu: consumabile, chirie, electricitate, comunicatii (telefonie fixa/mobila, internet), combustibil sau mai bine spus transport. Toate astea generau TVA. Daca tu nu vrei sa le vezi, e treaba ta. Dar in orice birou poti considera ca lunar dai 3-500 euro pe cele de mai sus. 3-500 inseamna asa scurt 60-100 euro TVA lunar x 12 x 170.000 = 122.4-204 milioane de eur anual pe care statul nu le mai vede. statul s-a multumit cu un impozit pe care l-a luat o singura data. probabil ca 30% din firme ar fi disparut in mod natural. dar nu, statul, in speta pogea a preferat sa le dea un picior in fund.

si sa nu-ti faci o impresie gresita, firma pe care a suspendat-o sotia a fost pana acum (desi au trecut mai mult de 6 luni de la suspendare) controlata de 3 ori. si nu stii cata corespondenta vine de la fisc ca nu stiu ce nu e bine, ca nu stiu ce impozit e calculat gresit, ca nu stiu ce penalitati mai sunt de platit. pai iti vine a .... pe bune. ca nu stiu ce hartie nu e buna. in loc sa se ocupe de ce trebuie, aparatul fiscal are altceva de facut. umbla dupa potcoave de cai morti, asta face. intr-un fel trebuie sa-si justifice salariile si numarul personalului.
solmar
QUOTE (klm @ Jun 8 2010, 07:13 PM) *
Si cu evaziunea de 35% ce facem?
Fiecare procent de taxa ridicat genereaza incasari de doar 0.65% deci pentru ca TVA sa acopere macar cele 2 mld lipsa in sistemul de pensii va trebui sa ridici TVA pana la 23.75% ceea ce rezulta o scadere generalizata a veniturilor cu 4,75% (+inflatie 5-6%+1 mld eur evaziune).


pai nu pui toate ouale intr-o singura basca. maresti tva-ul cu 1%. reduci cheltuielile cu 25%. ingheti salariile un an. elimini balastul din aparatul de stat. si nu in ultimul rand - ca stat te apuci sa mai si faci ceva,
nu numai sa concesionezi, sa vinzi, sa taxezi. de cand n-a mai construit statul roman ceva?

de cand statul roman n-a mai deschis o societate care sa se ocupe de ex cu constructia de sosele/autostrazi. de ce trebuie sa externalizam totul? se bateau cu pumnul in piept la min transporturilor ca vor da drumul la canalul bucuresti constanta. a murit pe plansa.
ne-am obisnuit prost, nu stim ce inseamna economie de stat, stim doar ca statul e un prost manager. la privat aceeasi activitate aduce profit cu aceeasi oameni... cei care conduc statul sunt conducatori prosti.

se batea mare tam-tam ca un miliard e contrabanda cu tigari. eu cred ca e mai mult. au omorat duty free-urile desi au dovedit ca pe acolo s-a facut marea manevra. in loc sa detaseze in fiecare unitate de pe frontiera cate 4 indivizi din vama, garda, politie economica sau mai stiu eu ce organism fiscal (oricum platiti sa frece duda la birou) si sa stea baietii sa vamuiasca fiecare pachet de tigari care se vinde prin duty free ei au suspendat comertul cu tigari. adica au amplificat contrabanda. ai cadru legal dar iti bati joc de el..
klm
Asta cu colectarile de impozite se face simplu si a dracului de ieftin: permiti infiintarea recuperatorilor privati de impozite (cu mentiunea ca au voie sa verifice de maxim o data pe an o firma) si le dai redevente convenabile de, sa zicem, 20%, pastrezi maxim 1/4 din functionarii de la finante pentru a-i controla pe recuperatori si a verifica rapoartele de contributii+25-50% mai multi judecatori de contecios administrativ (cu obligatia de a da verdictele in maxim 1 saptamana) si ai rezolvat problema fara sa investeti un leu.
GLC120
Solmar nu sunt de acord cu calculele tale dar iti propun sa vorbim la concret. Poti sa ne spui exact ce cifra de afaceri si ce profit facea firma, astfel incat a trebuit inchisa din cauza impozitului forfetar ?

Banuiesc ca firma nu era platitoare de TVA, asta e alegerea actionarilor, deci nu stiu daca e corect exemplul cu TVA-ul platit pe hartie, benzina si calculator. Il plateai pentru ca TU ai ales sa facturezi fara TVA si sa nu il poti deduce.

Toti cei cu care am vorbit pana acum au inchis firmele din cauza impozitului forfetar pentru ca erau firme facute la oha sau pe langa altele, asa ca sa mai invartim intre ele. Nici un impozit/TVA pierdut, nici un somer.

Daca scrii cifrele reale, sunt convins ca nu vei putea da click pe Add Reply. 99% din aceste firme nu plateau decat (eventual) 2 lei impozit pe salarii.

klm, este foarte frumos dar imposibil de realizat. Nici macar nu va trece legea. Cand ajungem la judecatori si obligatia cu 7 zile .... game over.
bogcot76
QUOTE (James Kilowatt @ Jun 8 2010, 03:49 PM) *
QUOTE (bogcot76 @ Jun 8 2010, 06:23 AM) *
Solutia corecta este sa-i faca mai intai salariul 1500 - 1700 euro si pe urma a doua zi dupa asta cu un flagrant sa o bage la puscarie daca mai ia ciubuc. Altfel e utopic. Salariul ei e vreo 600 euro daca e medic primar, daca e specialist e 400. .


-1

Faptul ca cineva are un salariu mic nu inseamna ca trebuie sa se comporte neprofesionist. N-are decat sa se certe cu seful si sa-si caute alt job... nu sa isi trateze clientii cu kooru'.
Salariile mici sunt scuza pt. lipsa de profesionism a oricui in Romania, de la varful varfului pana la talpa. Exista in Romania si oameni care isi fac treaba chiar daca au salarii mici, aia cum pot?


Cred ca nu m-am facut inteles. Poate am pus gresit problema. De altfel, daca revezi posturile mele de pe la inceputul topicului cam asta spun si eu. Ideea e ca indiferent de situatie, in domeniul meu cel putin, oricat entuziasm ai avea la inceput, cum e cazul meu, la un moment dat cand tot vezi ca nu se schimba nimic incepi sa accepti si ce iti dau unii pacienti. Eu nu am spus ca salariul mic trebuie sa te faca sa fii marlan sau sa ai o atitudine neprofesionala. Departe de mine gandul asta. Dezaprob total treaba asta si cel putin pe acelasi nivel cu mine eu ma iau in gura cu orice nemernic care nu isi face treaba. Am scandaluri in aproape fiecare garda cu diversi confrati care au aceeasi atitudine descrisa cu cea de mai sus. Dar nu prea inteleg ce nu e in regula cu ideea de a vrea totusi sa-ti faci treaba si sa faci ceva ca lumea in Romania? Mai mult, pe mine ma apuca dracii cand un pacient vine la mine si inainte de buna ziua imi pune plicul pe masa. De multe ori chiar ne certam. Eu insa mai am si o situatie speciala avand venituri si din alte surse ceea ce ma face cumva sa fac treaba orecum relaxat.


Mai am o intrebare pentru cei din privat - dar cu respuns sincer - cati din cei ce au lucrat sau lucreaza in privat nu au avut un salariu "oficial" si o extra suma de bani data la negru drept completare a salariului? Celebra expresie - "pe cartea de munca atata dar in mana atata". Eu am nenumarati prieteni care asa lucreaza pe salarii neoficiale bune, dar pe hartie aparent mici. Asta cum se cheama?
GLC120
bogcot, inteleg ca esti medic si lucrezi in Romania, atat la stat cat si in privat? Exista medici foarte buni, foarte profesionisti iar unii nu au cerut niciodata ceva unui pacient.

Totusi postul tau de mai sus era clar, prima conditie era salariul marit de 4 ori, apoi controale si masuri drastice.
bogcot76
QUOTE (GLC120 @ Jun 8 2010, 09:19 PM) *
bogcot, inteleg ca esti medic si lucrezi in Romania, atat la stat cat si in privat? Exista medici foarte buni, foarte profesionisti iar unii nu au cerut niciodata ceva unui pacient.

Totusi postul tau de mai sus era clar, prima conditie era salariul marit de 4 ori, apoi controale si masuri drastice.


Nu, nu, nici eu nu sunt de acord cu nesimtita aia. Nu asta am vrut sa spun. Ceea ce am vrut sa spun este ca un salariu decent de la bun inceput in cariera nu ar mai justifica sub nici o forma acceptarea atentiilor de la pacienti. Asta am vrut sa spun nu altceva. Altfel, cand incepi plin de avant si tot speri ca las ca o sa fie bine, si vezi ca dupa 11 ani de scoala postliceu si inca vreo 2-3 de specialist unde tot 350-400 euro iei in mana cu garzi cu tot, pai nu prea mai ai cum sa traiesti. Si sunt specialitati care nu se preteaza de privat, in caz ca va intrebati de ce nu se duc toti si in privat. Pai nu se poate. Iar bla bla-ul ala cu cine te-a pus sa te faci medic sau profesor sau mai stiu eu ce e o afirmatie spusa fie la betie fie in conditii de judecata precara, in general, desigur se exclude Nasul de labe unu tv.

Si inca odata spun, statul in toata splendoarea lui este complice direct in toata treaba asta pentru ca nu vad cine il impiedica sa faca controale drastice.

Si mai e ceva care nu stiti din domeniul medicinei muncii / expertiza capacitatii de munca - sistemul e asa de pervers gandit astfel incat ii cheama pe unii amarati de pacienti cu boli cu adevarat incurabile si pensionati medical (ex concret - ciroza hepatica decompensata adica un stadiu avansat, boala fiind incurabila) anual la "comisie". Genul asta de pacienti vin mai intai la noi pentru ca au nevoie de fiecare data de confirmarea ca saracu, ala mai are ciroza blink.gif Pai logic ca mai are, ca orice bou din domeniu ar trebui sa stie ca boala asta nu se vindeca niciodata. Eu le scriu la sfarsitul biletului de externare de fiecare data - avand in vedere conditia medicala incurabila a pacientului se recomanda pensionare medicala definitiva. Insa se pare ca nu vor sa inteleaga. Tot din motivul binecunoscut.
DORU
1. Puterile in stat nu sunt deloc 3 ca-n teorie in RO - exista numai puterea executiva !
2. In RO se dau legi pt a se putea FURA LEGAL.
3. Ne indreptam spre o dictatura democratica, cu precizarea ca democratie nu a existat o singura zi la noi
4. Suntem o natie de toata mila - nu suntem uniti si de vom disparea, nici o pierdere se pare...o spun cu regret !
5. DEZBINA SI STAPANESTE !

Daca nu va dati seama ca ideile trebuie combatute si nu persoanele si mai ales ca vremea discutiilor a trecut, a venit vremea actiunilor, atunci prevad alte xyz pagini scrise aici care vor avea un efect ZERO din pacate.

Probabil acest post va ramane singurul pt mine in acesta chestiune. Dupa cum spuneam, vorbim mult si nu facem nimic. Ma dezic de acest lucru.

Multumesc pt atentie si rabdare.
solmar
GLC
La concret in atasament.

Le-am luat de pe net, ca sa nu existe dubii. Pe 2009 nu le am la indemana, trebuie sa le iau de la contabila.

Firma nu era facuta la oha, era platitoare de TVA dar odata cu criza au cazut transporturile. Si a devenit greu sustenabila, daca nu era impozitul cu pricina o tineam, dar ajunsesem pe minus ori nu vad de ce sa muncesti doar ca sa platesti impozit la stat. N-am inteles de ce sa nu dau click pe add reply?
ozz86651
QUOTE
Apropo de spitale, v-am mai povestit cred ce-am vazut la spitalul judetean din Galati acum cativa ani. Am fost cu soacra-mea care a avut un accident de masina la ortopedie... la urgente. In sala de asteptare la ortopedie la urgente nu erau scaune. Deci daca vii cu mana sau piciorul rupt, n-ai decat sa astepti in picioare (sau in maini, dupa caz).


Am avut de 2 ori aceeasi problema in ultimii ani, o data cu maica-mea si o data cu nevasta-mea. Parca tin minte ca cel putin intr-un caz pacientul a fost preluat cu carucior de la intrare. Asta nu insemna ca n-ar trebui sa fis caune...
Apoi mai e ceva. Nu stiu daca ai vazut dar iarna in marele spital judetean din galati sint ciini vagabonzi (murdari, care put) care dorm pe holuri si in casa scarii sub calorifere printre bolnavii care se plimba cu perfuzia. Asa era acum citiva ani cel putin.

O comparatie aici: m-am dus cu un deget rupt la urgente in America, la un spital de top, parte dintr-o universitate cu multe premii nobel in domeniu. Degetul era rupt destul de naspa, curgea singe, fractura deschisa cu osul p-afara, d-astea. Si era la dreapta. Stiti cite formulare se semneaza ca sa intri intr-un spital in America? smile.gif Am facut si eu x-uri cu stinga.

ozz86651
QUOTE
Inteleg ca nu ai bani pentru un aparat RMN de ultim racnet, i
\

Ba au. Sta nefolosit intr-un subsol probabil, a fost luat printr-o firma agreata. Numai ca ala are nevoie de o incinta speciala... n-au, si are nevoie de oameni scolarizati prin vest, inca n-au.
GLC120
Doru, nu cred ca cineva de aici are pretentia ca putem rezolva ceva pe forum. Este doar un exercitiu de democratie, faza pe gasca sau pe cartier.

bogcot, ce face nesimtita aia distruge tot sistemul de pensii, nu se compara nici macar cu ce ia un chirurg pentru o operatie (cu multe zerouri) sau o asistenta ca sa aiba grija de tine in spital. Aia merita legata pe loc, judecata si tinuta in puscarie toata viata. Si cu averile dobandite s-ar putea face ceva util pentru cei care au nevoie de ajutor. Eu cred ca daca avem vreo speranta sa ajungem vreodata la luminita...., de la justitie ar trebui sa porneasca.

Duminca am condus mai mult si am ascultat aproape integral o emisiune la Radio Romania Actualitati cu Nasul ca invitat. Multe intrebari de la ascultatori, cel mai ascultat post din tara. Foarte interesant! Pacat ca vreti sa-i impuscati pe toti asa repede. Multi oameni suparati ca s-a dat cu puterea...... oameni realmente amarati si loviti de scaderea pensiilor.

Solmar, firma a facut profit sub 2% in 2007 si a avut pierderi in 2008. Obiectivul oricarei firme este sa faca profit. Ai platit TVA catre stat 2 lei, pentru ca s-a dedus aproape integral.
Tu ai decis sa o inchizi si orice om sanatos la cap ar fi facut la fel, avand in vedere criza. Vrei sa zici ca ai fi pastrat angajati sa nu faca nimic in 2009.... platind salarii si impozit pe salarii, daca nu exista impozitul forfetar? Posibilitatea de a pastra 1 milion de firme fara activitate si fara nici un fel de impozit nu face decat sa complice lucrurile. BTW ce ati facut dupa ce ati inchis firma ? Nu castigati de undeva, nu platiti si acum impozite, taxe ?

Ca popor avem un talent deosebit de a despica firul in patru. Noi nu reusim nici macar sa identificam si sa ne punem de acord asupra problemei. Nici o speranta deci sa ne punem de acord cu solutia.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.