Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Criza economica
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Watcher
Pai cu banii aia de la banca tu nu ai cumparat bunuri si servicii care exista intr-adevar ?
ozz86651
QUOTE
dar cati dintre cei care au CC stiu sa-si administreze respectivele datorii?


Majoritatea? Adica e un no brainer. Cit de destept trebuie sa fii sa-ti platesti produsele pe care le cumperi la sfirsitul lunii? Nu cere nici o putere de procesare, nu e nici o mare inventie numai ca in loc sa le platesti cite unul, platesti totalul si gata.

QUOTE
te-ai intrebat de ce doar 1% din populatia lumii detine 99% din avutia globala?


Pai majoritatea populatiei lumii e in tari sarace, deci nu detin nimic. Procentul e ceva mai bun in tarile bogate. N-are insa treaba cu creditul.

QUOTE
Adica sistemul bancar incaseaza dobanda pentru 900 um si plateste doar pentru 100 um verymad.gif


Nu, banii fiind redepusi in banca de fiecare data plateste dobinda la aproximativ toti.. In plus fata de asta isi asuma un risc foarte mare din cauza "levierului". Levierul multiplica riscul enorm.
Uite un exemplu: au 10,000E si vrei sa-ti apartamenr de 100k. Te duci la banca si iei imprumut 90k. Ai un levier de 10 ori. Exemplul cu casa e cazul de cel mai mare "levier" pe care il afce un om normal in timpul vietii lui, in mod noraml nu ai acces simplu la asa ceva. Ai casa, stai in ea, in prima luna pretul la case scade cu 10%. Casa ta valoreaza 90k. Tocmai ti-ai pierdut toti banii pe care i-ai pus jos. Daca o vinzi iei 90k pe care ii dai toti bancii. Deci daca apare un risc in economie bancile cu levereage mare o sa fie lovite foarte puternic. Ceea ce s-a si intimplat, dar evident corect ar fi fost nu sa fie scoase din rahat cu banii contribuabilului.
Varinata 2 e: ai 10k si-i pui la bursa. Actiunile scad cu 10%. Ai pierdut 1000, ai ramas cu 9. Riscul e mult mai mic.
Lucian107416
Mai e si problema urmatoare. O piata in care majoritatea populatiei e indatorata pe nu stiu cate zeci de ani nu mai e o piata atractiva si evident conduce la o criza economica de proportii, cu cresterea masei de moneda scriptica- si implicit inflatia- ca singura solutie. Deci se umfla bula!!!!
klm
CITAT(Watcher @ Jan 27 2010, 06:17 PM) *
Pai cu banii aia de la banca tu nu ai cumparat bunuri si servicii care exista intr-adevar ?

Bunurile si serviciile exista (asta poate fi aratata) insa cum demonstrezi ca exista toti banii?
CITAT(ozz86651 @ Jan 28 2010, 12:55 AM) *
CITAT
Adica sistemul bancar incaseaza dobanda pentru 900 um si plateste doar pentru 100 um verymad.gif

Nu, banii fiind redepusi in banca de fiecare data plateste dobinda la aproximativ toti..

Corect; nu se plateste emitentului insa cuiva tot se plateste dobanda smile.gif!
ozz86651
Dar de unde ideea ca trebuie sa existe TOTI banii? e arbitrara. Banca nu trebuie sa dovedeasca nimic, mecanismul e binecunoscut si se preda in scoala. Si e considerat befeic, ma rog, era pina cu un an-doi smile.gif.
getodac
Ce urmari pot avea ultimele evenimente din Grecia si Italia asupra bancilor din aceste tari cu filiale in Romania (Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo etc...) Ar trebui sa imi fac griji pentru depozitele la aceste banci?
solmar
QUOTE (getodac @ Nov 9 2011, 12:04 PM) *
Ce urmari pot avea ultimele evenimente din Grecia si Italia asupra bancilor din aceste tari cu filiale in Romania (Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo etc...) Ar trebui sa imi fac griji pentru depozitele la aceste banci?


Daca ai bani cu nemiluita, mult peste limita garantata, atunci da. Daca ai sume modeste, nu.
James Kilowatt
Mai bine ii scoti si-i bei biggrin.gif Nu stiu cum e la voi, da' la noi banii tinuti in banci produc dobanzi infime, sub rata inflatiei.
getodac
Sumele sunt mici si nu produc practic nici un profit, dar sunt parte din economiile cu care sper sa imi cumpar o casa in viata asta si nu as vrea sa risc pentru ca au fost stransi cu greu, mai bine ii beau, vorba lui JK, decat sa raman fara ei. rolleyes.gif
RUE
eu am pus un depozit pt mama la o banca turceasca.
si daca nu as gandi as ezita sa insist cu bancile grecesti cum e cazul tau.
dpdv al stresului merita sa i muti banii in alt loc1
vio
AlexTM
QUOTE (James Kilowatt @ Nov 9 2011, 12:43 PM) *
Nu stiu cum e la voi, da' la noi banii tinuti in banci produc dobanzi infime, sub rata inflatiei.


Alternativa fiind ... ? Bursa, fonduri de investitie?
James Kilowatt
...bere, gagici...

Acum la modul serios, eu nu stiu care e alternativa, ma pricep foarte putin spre deloc la inginerii financiare. Insa cel putin p-aici e un moment mai bun sa iei bani de la banca, decat sa ii tii acolo. Dobanzile la depozite sunt sub 2%, iar la credite daca negociezi strans poti avea pe la 2.5% (variabil). Cine a luat variabil acum 2 ani acum plateste 0.x%, pentru ca la noi "variabil" inseamna ca dobanda sa poate modifica doar cu dobanda de referinta si poate creste cu max 1%/an si max 2% in total, insa poate si sa scada, iar in ultimul timp au scazut.
solmar
QUOTE (getodac @ Nov 9 2011, 01:04 PM) *
Sumele sunt mici si nu produc practic nici un profit, dar sunt parte din economiile cu care sper sa imi cumpar o casa in viata asta si nu as vrea sa risc pentru ca au fost stransi cu greu, mai bine ii beau, vorba lui JK, decat sa raman fara ei. rolleyes.gif


Atunci banca e ultimul loc in care sa-i tii. Un ciorap e mult mai sigur decat o banca pe timp de criza. Un idee buna ar fi sa cumperi pamant sau sa-i transformi intr-o valuta convertibila/stabila. Care-i aia!?
T u d o r
Yenul? rolleyes.gif
solmar
Chiar si euro e mai stabil decat leul nostru. Iesirea Greciei din zona euro n-ar insemna o cadere a monedei ci mai degraba o insanatosire a zonei. Problema n-o reprezinta Grecia sau Portugalia sau Italia... e o criza mondiala din care toti iesim sifonati iar aia mai mici ies mai sifonati decat aia mai mari. In contextul asta te poti trezi ca ai pus banii la banca la un curs de 4.1 leu/euro si ii scoti dupa un an la un curs de 5 leu/euro si dintr-o 100.000 lei (sa zicem) care inseamna 24400 euro la depunere o sa primesti inapoi cu o dobanda buna 110.000 lei care inseamna de fapt 22000 euro la retragere. Cam asta e riscul la cere te expui tinand banii la banca. Am exagerat putin dar asta e de fapt mecanismul.
T u d o r
Eu cred ca mecanismele economice mondiale sunt foarte sensibile la devalorizari bruste ale uneia dintre cele mai importante valute de pe piata. E vorba de prabusiri ale balantelor comerciale, e vorba de caderi grave de burse. Nu cred ca sistemul economic mondial s-ar insanatosi prea curand dupa o noua criza grava. Iar caderea Greciei e considerata in mediul de specialitate ca o reeditare a crizei generata de prabusirea Lehman brothers. Doamne fereste de Italia si nici Spania nu pare prea sanatoasa.
solmar
Tudor,
asta isi doresc papusarii sa credem, ca daca pica Grecia o sa-i doara enorm pana si pe cei din Papua Noua Guinee. De fapt afectati sunt o parte din greci, in principal cei asistati sociali. Statul nu mai are bani pentru asistenta sociala. Atat doar ca asistati erau toti grecii cu mii de euro lunar fara sa faca nimic. Ca sa-ti faci o idee un sofer cu doi copii la facultate incasa lunar 7-8000 euro, ori acum primeste 2500 euro salariu si zero ajutoare pe langa. E normal sa iasa poporul in strada. E motivat... Grecii bogati au bani, sufera omul de rand de oriunde care accepta un venit mai mic avand ca alternativa somajul. Nu intru in multe detalii, banci, macroeconomie, etc. Proobabil ca situatia e mult mai nasoala in Italia. La noi criza n-are ce parjoleasca, statul a fost devalizat deja. El functioneaza in regim de avarie de ani de zile. Un aparat de partid (toate partidele) acumuleaza capital iar populatia inghite. 4 milioane au plecat din tara si nu cred ca se vor mai intoarce, iar cei ramasi duc in spate un stat care functioneaza prost si anormal - sanatate ioc, educatie ioc, justitie ioc....
O dau in politica si nu vreau, poate cei care se uita avid la tv inghit tot ce li serveste, eu unul n-o fac. Evident ca Base e cireasa de pe tort, ce poti sa-i spui primului presedinte care face "ordine" in tara. Nimic! Poporul pune botul la ce vede pe sticla. Poate cei avizati stiu ca justitia e un instrument folositor in mainile celui de la putere... De ce au fost arestati vamesii? Pentru ca fura! Da de unde, pentru ca s-au lacomit si au uitat sa trimita cota unde trebuie. Nu pentru ca fura de la mine sau de la tine, pentru ca fura din buzunarul celui care i-a numit in functie. De ce pica cate-un PDL-ist? Pentru ca a miscat in front... Daca tot se face curatenie de nu incepem cu Edecul, de ce nu lucram la dosarul flota, Sidex, Alro... Pentru ca dezgropam morti. De ce nu li se pune sechestru pe averi vamesilor arestati? Pai pentru ca inainte de Craciun vor iesi afara si procesul va merge usor pe linie moarta. Daca se apuca aia sa scuipe ce stiu presa scrisa n-o sa aiba cerneala suficienta sa scrie tot vreo cativa ani... Si crede-ma ca am informatii la prima mana.
In ziua in care din buget se va acorda o suma dubla/tripla pentru invatamant si cercetare, o suma dubla pentru sanatate - astea sunt domenii prioritare - atunci voi sti ca se doreste sa se faca ceva in tara asta. Pana atunci paine si circ iar TV-ul e cel mai bun mijloc de netezire al circumvolutiunilor.
HalbaSus
In vremuri, cand eram la facultate si ni se predau materii gen drept international si alte gunoaie de genul asta, am invatat o treaba, ca daca vrei sa faci o tranzactie sigura atunci pretul il stabilesti ceva de genuL: 100 de dolari + 80 de euro + 200 de yeni + 150 de ruble + 900 de RONi... etc... evident ca omul normal nu are cum sa investeasca in atatea valute... dar poate sa isi pastreze economiile in proportii egale in valuta si in RON. Adica daca esti stresat ca euro o sa urce si leul o sa scada, cumperi in cantiati egale lei si euro... si apoi te doare la basca.
solmar
Pentru tranzactii sigure (desi nu exista asa ceva) s-a inventat conceptul de averaging the loss. Adica daca actiunile scad si tu ai cumparat cand erau 100 de lei bucata, atunci trebuie sa cumperi in continuare si cand sunt 80 si cand ajung la 50 si cand sunt 30. Obtii o valoare medie de 50 de lei si ai mai multe actiuni decat daca ai pastra pachetul luat la 100 pe care daca-l vinzi nu faci decat sa pierzi. Conceptul se cheama amortizarea pierderii - asta e foarte interesant - amortizezi o pierdere. Castigatorii sunt putini intr-o criza, dar amortizarea pierderii e un fenomen de anvergura.
Conservarea unui capital in mai multe devize nu te fereste de inflatie dar te fereste de expunerea la devalorizarea rapida a unei monede. E acelasi fenomen dar nu cu actiuni ci cu bani. Daca tu tii 10 milioane de lei intr-o banca esti mai expus decat daca i-ai tine in 5 banci si mult mai expus daca i-ai schimba in 5 valute si i-ai imparti fiecare valuta la alte 5 banci. In secunda in care ai 10 milioane si leul a cazut cu 10% toata lumea va fi in fata banii, daca tu ai banii la mai multe banci si in mai multe devize nu vei fi apucat de streche pentru ca esti de fapt acoperit si ai acces la alte valute care se cauta. Poti sa vinzi 10 k eur daca nu ai lichiditati si pe langa ca ii vinzi la un curs bun iti amortizezi si pierderea pe care o ai la depozitul de lei.
Repet - termenul e averaging the loss - adica minimalizarea pierderii nicidecum a castigului. Economia e gandita astfel incat tu esti un exponent al pierderii. Tu, ca mic jucator, nu ai sansa castigului. Castigul e rezervat altora.
James Kilowatt
pfff, pai in cazul tot la bere si gagici e solutia!
Io-te, incep sa ma pricep teehee.gif
former_ozz
QUOTE
Conceptul se cheama amortizarea pierderii - asta e foarte interesant - amortizezi o pierdere.


De fapt nu-i chiar asa, asta e ca in bancul cu radio erevan. Conceptul se cheama dollar cost averaging si se bazeaza pe faptul ca daca cumperi actiuni la intervale regulate si mici (o luna, o saptamina) daca piata scade o sa cumperi mai multe iar daca piata creste o sa cumperi mai putine, ca atare pretul mediu la care cumperi e avanjtaos si elimina mare parte din risc.
Asta e o strageie de investitie pe termen lung, de exemplu la fiecare salariu investesti 100 de lei in actiuni pe urmatorii 30 de ani. Istoric a funtionat foarte bine. Daca insa urmatorii 30 de ani o sa fie tot asa, om trai si om vedea. In principiu crizele astea, daca se si termina, sint mari oportunitati de cumparat.
dinpoplaca
Singurele optiuni, una cum spunea Solmar e o bucata de pamant, iar alta e aur. Ca cam-atat. Sau ii investesti ca si mine in seminte de vegetale, ca sa ramai macar cu ceva mancare. whistling.gif thumbsup.gif
Sau cum spunea JK bere si gagici. biggrin.gif daca nu esti insurat.
getodac
Banii nu vor fi investiti in nimic, momentan raman la stadiul de economii pentru ca desi sunt putini pentru o investitie intr-un teren sa spunem, vor cantari enorm in momentul in care o sa am diferenta necesara cumpararii unui apartament. Grija mea este legata strict de eventualele urmari ale crizei din Grecia, care ar putea genera un efect de domino bancilor elene, iar daca scenariul asta se va intampla vreau sa stiu daca si cum voi fi afectat pentru a-mi putea lua masuri de prevedere din timp.
Berea si gagicile nu-s o optiune (inca whistling.gif ), abia ce am implinit un an de casnicie, dar mai vorbim peste vreo 20 de ani cand am sa ma plictisesc teehee.gif
AlexTM
Statul garanteaza depozitele, nu mai stiu cat e limita acum, parca 100000 EU /persoana/banca
Deci daca e sub, o sa-ti primesti banii si in caz de faliment al bancii. Va dura insa cateva luni ... bune.
AlexTM
http://www.fgdb.ro/
Vezi daca e si banca ta in lista (trebuie sa fie)
getodac

Sunt si bancile grecesti cu filiale in Romania, de fapt sunt toate pentru ca sunt obligate de lege thumbsup.gif

QUOTE
Toate instituțiile de credit din România, persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României să primească depozite de la public, precum și sucursale ale băncilor străine din afara Uniunii Europene, sunt obligate să participe la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Depozitele plasate la sucursalele instituțiilor de credit cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene, care operează în România, sunt garantate de către instituții similare Fondului din statul de origine, în condițiile prevăzute de legislația acelui stat.................................

...............Plafonul de garantare reprezintă nivelul maxim al garantării per deponent garantat și per instituție de credit, stabilit conform prevederilor legii. Începând cu 1 ianuarie 2011 acesta este de 100.000 de euro în echivalent lei.
Pentru calculul echivalentului în lei al plafonului de garantare și, respectiv, al sumelor în valută care se iau în considerare la determinarea compensațiilor, se folosesc cursurile de schimb comunicate de Banca Națională a României la data când depozitele au devenit indisponibile.


thumbsup.gif

solmar
JK
Mai rezisti?
Desi unele puncte de la concluzii se aplica perfect si la noi...
James Kilowatt
Asa le trebuie daca fac afaceri cu francezii...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.