Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Criza economica
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
FAR EASTERN
copy/paste tongue.gif

Topul celor mai sigure 50 de banci din lumeRevista Global Finance a publicat, pentru al 17-lea an consecutiv, lista celor mai sigure banci din anul curent. Fata de anii trecuti, clasamentul actual este publicat mai devreme cu cateva luni, fiind, mai degraba, un update impus de evenimentele majore petrecute in industria bancara in ultima perioada.Lista a fost intocmita pe baza comparatiei ratingului pe termen lung si a valorii totale a activelor a celor mai mari 500 de banci din lume. Ratingurile luate in calcul sunt de la cele trei mari agentii: Standard & Poor's, Moody's si Fitch.Potrivit publisher-ului Global Finance, Joseph D. Giarraputo, "agentiile de rating au determinat care dintre cele 500 de banci luate in calcul au demonstrat o mai prudenta si sustenabila raportare la risc. Iata lista celor 50 de banci considerate sigure:

1. KfW (Germania)

2. Caisse des Depots et Consignations (CDC) (Franta)

3. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) (Olanda)

4. Landwirtschaftliche Rentenbank (Germania)

5. Rabobank (Olanda)

6. Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg-Foerderbank (Germania)

7. NRW. Bank (Germania)

8. BNP Paribas (Franta)

9. Banco Santander (Spania)

10. Royal Bank of Canada (Canada)

11. National Australia Bank (Australia)

12. Commonwealth Bank of Australia (Australia)

13. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) (Spania)

14. Toronto-Dominion Bank (Canada)

15. Australia & New Zealand Banking Group (Australia)

16. Westpac Banking Corporation (Australia)

17. Banco Espanol de Credito S.A. (Banesto) (Spania)

18. ASB Bank Limited (Noua Zeelanda)

19. HSBC (Marea Britanie)

20. Credit Agricole (Franta)

21. Wells Fargo (SUA)

22. Nordea Bank (Suedia)

23. Scotiabank (Canada)

24. La Caixa (Spania)

25. Svenska Handelsbanken (Suedia)

26. US Bancorp (SUA)

27. Banco Popular Espanol (Spania)

28. DBS Bank (Singapore)

29. Pohjola Bank (Finlanda)

30. Deutsche Bank (Germania)

31. Societe Generale (Franta)

32. Intesa Sanpaolo (Italia)

33. Bank of Montreal (Canada)

34. DnB NOR Bank (Norvegia)

35. The Bank of New York Mellon (SUA)

36. Caixa Geral de Depositos (Portugalia)

37. United Overseas Bank (Singapore)

38. OCBC (Singapore)

39. Axa Bank Europe (Belgium)

40. Credit Suisse Group (Elvetia)

41. Landesbank Baden-Wuerttemberg (Germania)

42. Nationwide Building Society (Marea Britanie)

43. CIBC (Canada)

44. National Bank Of Kuwait (Kuweit)

45. Barclays (Marea Britanie)

46. UBS (Elvetia)

47. JPMorgan Chase (SUA)

48. Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Japonia)

49. Banque Federative du Credit Mutuel (BFCM) (Franta)

50. Credit Industriel et Commercial (CIC) (Franta)

...si totusi unele au tinut prima pagina in ultima vreme.... la fel si "rating"-istii...
ozz86651
De HSBC si Wells Fargo din ce se stie pina acum isi cam merita ratingul, adica par mai sigure in mizeria generala.
klm
CITAT(20krpm @ Jan 28 2009, 10:18 AM) *
intr-un oras ca NY nu exista case de $100k.

Se pare ca ai dreptate: 100k $ e mult, pretul de pornire al licitatiei este 1k (una mii) $
AZAZEL
ia sa va vad acum ce sfaturi dati.

ma gandeam sa-mi fac o asigurare facultativa pe 20 de ani astfel:
platesc 1200 euro pe an timp de 20 de ani si la sfarsitul perioadei firma de asigurari imi returneaza cu mult mai multi bani comparativ cu economisirea acestor bani intr-o banca. inca de la incheierea contratului eu stiu exact ce suma de bani voi incasa dupa 20 de ani . sa spunem ca aceasta suma este de 30.000 euro.
de asemenea, daca am un accident soldat cu propriul deces, indiferent ca acesta survine doar dupa un an de la incheierea contractului, sotia primeste integral prima de asigurare ca si cum as fi platit timp de 20 de ani adica, sotia primeste 30.000 euro.
daca am un accident in urma caruia eu nu mai sunt apt pt a munci, iar acest accident survine chiar si la 1 an de la incheierea politie, voi primi toti cei 30.000 euro.

suna interesant.

acum partea negativa.
daca sunt probleme cu respectiva companie de asigurari, eu o iau in mana cel mai probabil si pot spune ca le-am platit degeaba un anumit nr de ani. daca as economisi aceiasi bani la o banca, daca sunt zvonuri ca aceasta ar putea intra in faliment, ma duc si imi retrag frumusel banii si gata.
la firma de asigurari , daca vreau sa-mi retrag banii dupa o anumita perioada, ma penalizeaza cu minim 25% din banii platiti. nici vorba de dobanzi.
totusi, daca la firma de asigurari nu vor fi probleme, suma de bani ce as putea-o lua dupa 20 de ani este imensa in comparatie cu suma de bani rezultata din depunerile mele si din dobanzile ce mi le plateste banca.
indiferent cum as lua-o , riscurile sunt mai mari la asigurator tinand cont ca este o "afacere" pe termen lung(20 de ani)si orice se poate intampla peste noapte daramite in20 de ani.

sunt companiile de asigurari in regula? pot da astia faliment? ce recomandati? eu ma gandeam la AIG si consultantul de acolo mi-a spus ca o companie de asigurari nu are cum sa dea faliment pt ca ei investesc banii primiti de la clienti in chestii sigure adica certificate de trezorerie, obligatiuni de stat samd. pana una alta guvernul USA le-a dat celor de la AIG multe miliarde pt a nu da faliment. daca AIG da faliment in SUA , cum este afecatata filiala din romania ?

de cand cu "criza" asta, nu mai am baza in nimic.
20krpm
pai, aaa... ce spui tu acolo mi se pare o gogomanie. (noroc ca zici ca e facultativa thumbsup.gif ) platesti 200 pe luna pentru 20 de ani (banui ca in mijlocul termenului n-ai voie sa iti iei banii inapoi, decit daca angajeaza nevasta-ta pe cineva care sa... stii tu). cistigi in plus 6000 de furfuni la o depunere de 24,000, adica un fel de 1.25% pe an. ma rog, de fapt pe la 2%, ca-i depui progresiv. ai indoieli asupra companiei (si pe buna dreptate - ia spune repede 5 companii de asigurari erau majore si acum 20 de ani, si sint si in ziua de azi?) compara cu un depozit pe termen de dooj de ani. si mai sint citeva intrebari aici. cit o sa insemne pentru tine, peste dooj de ani, cei 6000 de furfuni in plus pe care o sa-i iei? heck, cit o sa insemne 30,000 de furfuni for that matter? ce-ai face cu 200 de furfuni in plus pe luna? iti permiti 200 de furfuni pe luna? ai copii? unde o sa fie nevasta-ta peste 20 de ani?

mie mi-e al naibii de clar. 200 de euro pe luna inseamna aproximativ pasul superior spre ceea ce-mi doresc. cu banii astia as pune-n pom (la figurat vorbind) hondutza si mi-as lua un second hand, orice rahat, toyota yaris, hyundai accent, cu shaptej de mii de mile pe ea. si cu restu de bani, io stiu, un beech, un grummy tiger, mai c-ar incapea un DA40?... e drept ca in momentu ala asigurarea de viata imi sare scurt de la $50 la $70, dar cui ii mai pasa... smile.gif
FAR EASTERN
AZAZEL, ti-as raspunde eu. Nu-ar fi mai bine s-o fac in aria dedicata? La juridico-financiar? E mult de discutat si iesim mult in off...topic. wink.gif
klm
Am primit un mail in care hotnews imi spunea ca secretarul trezoreriei americane anunta inceperea procedurii de lichidare a AIG, deci se poate sa dea faliment si o societate de asigurari.
ozz86651
QUOTE
platesc 1200 euro pe an timp de 20 de ani si la sfarsitul perioadei firma de asigurari imi returneaza cu mult mai multi bani comparativ cu economisirea acestor bani intr-o banca.


Toata discutia pleaca de aici. Cit e suma finala? Fara datele astea discutia nu are sens. Sint informatii publice care se pot afla pe orice website de profil asa ca poti sa le pui aici.
Dar in general asa: asigurarile nu sint o metoda stralucita de investitii desi uneori pot deveni interesante (in functie de regimul de impozitare de exemplu) pentru cineva care n-are chef de implicare personala in investitii. Companiile de asigurare DAU faliment dar in tarile normale sint reasigurate la o super companie (banci de investitii de obicei), care la rindul ei poate da faliment. Ce prevede legislatia romaneaca, exista si o asigurare de stat care sa-ti plateasca macar partial polita daca se intimpla pocinogul (falimentul lor, nu moartea ta smile.gif)?
Mai in toate azurile insa iesi mai avantajos daca:
1. Cumperi o asigurare pe viata (sau viata plus mutilare etc) care plateste numai daca ti se intimpla ceva. Daca esti sanatos si tinar, sint ieftine. Eu am una de 500k cu vreo 5$ pe luna parca facuta de angajator.
2. Iti investesti singur banii in chestii sigure. Aici e o problema ca domeniu nu e diversitificat in Ro, comisioanele sint mari etc. Daca iesi mai bine sau mai rau insa nu stim pina nu dai suma returnata. Daca e numai 30k, forget about it. Chiar numai la 5% a obtii peste 40k.
FAR EASTERN
Din ce stiu, AIG vinde politele de asigurare de viata cu capitalizare, pe sistemul unit-linked. Adica prin contractul de asigurare cumperi niste unitati care au o anumita valoare. Aceste unitati(valoarea lor) este investita in functie de tipul contractului, in plasamente cu risc minim, mediu sau mare. Strategia de vanzare al lor era majoritara pe promovarea investitiilor cu grad mare de risc(ca si ING si altii din astia mari). iar plasamentele cu grad mare de risc se fac pe piata de capital. Care s-a dus la fund.
Fiind un asigurator cu vechime, e clar ca in momentul crizei a avut la plata contracte care au ajuns la maturitate(20-30 ani). NU stiu daca plata lor se face la cotatia unit-urilor din data platii sau la alta data... E posibil ca ce aveau de plata sa fi depasit cu foarte mult ca valoare unit fata de valoarea curenta. Caz care a dus la o avalansa, trebuind sa plateasca sume mari, in conditiile cand valoarea actiunilor era mai mica de, sa zicem, 10 ori. Mai ales cand, din cauza crizei, s-or fi inmultit insuportabil numarul rascumpararilor... IMHO.
klm
FE, cred ca toti lucreaza in sistem unit-linked.
Daca iti amintesti despre domeniile in care investesc cei ce ofera pilonul 2 de pensii private stii ca o mare parte din investitii se ducea spre domeniul imobiliar (cu procente cuprinse intre 35-40: Generali si 70%: ING); subprimele americanesti in ce categorie de investitii se situeaza?
Watcher
100 EURO pe luna investiti cu 5% anual timp de 20 de ani = 40.580,45 euro
100 EURO pe luna investiti cu 7% anual timp de 20 de ani = 50.753,64 euro
100 EURO pe luna investiti cu 10%(media randamentului la bursa SUA) anual timp de 20 de ani = 71.825,92 euro

Vezi deci cam cat te costa asigurarea de viata (diferenta de la cat se acumuleaza la cat ti se da ;-) )

Doi la mana: MARE ATENTIE, 20krpm a intuit problema, dar nu a exprimat-o foarte clar (sorry): INFLATIA.

Randamentele si sumele sunt NOMINALE.
Pentru a afla sumele in TODAY MONEY trebuie sa tinem cont de inflatie.
Sa luam o inflatie de 4% pe termen lung (am pus 1-1.5 pp peste inflatia din economiile tari - fiecare apreciaza aceasta estimare si si-o corecteaza).
In cazul asta 5% nominal devine 1% real (de fapt devine 0.96% dar sa folosim formula simpla R=N-I) iar 10% devine 6%.
Ocazie cu care, in banii de azi, vei avea :
-26.543,69
-32.685,44
-45.343,86

Mi-e lene sa simulez cati bani ai 'baga' in banii de azi...
Watcher
QUOTE (klm @ Mar 18 2009, 11:56 AM) *
FE, cred ca toti lucreaza in sistem unit-linked.
Daca iti amintesti despre domeniile in care investesc cei ce ofera pilonul 2 de pensii private stii ca o mare parte din investitii se ducea spre domeniul imobiliar (cu procente cuprinse intre 35-40: Generali si 70%: ING); subprimele americanesti in ce categorie de investitii se situeaza?


Cred ca ai confundat un cuvant :-) sau ca nu iti aduci aminte corect.
Generali este fondul care a permis prin prospect cea mai mare alocare a investitiilor catr ACTIUNI LISTATE (50%).

De altfel, ca de obicei, site-urile oficiale ne ajuta:
http://pensii.generali.ro/pensii_obligator...cvente.htm#7_04

Si zice:

QUOTE
Ī: Care sunt instrumentele financiare īn care investeste administratorul fondului meu de pensii?
Raspuns:

* instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite īn lei la o banca, persoana juridica romāna, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romāniei si care nu se afla īn procedura de supraveghere speciala ori administrare speciala, sau a carei autorizatie nu este retrasa (fara a depasi un procent mai mare de 20% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romānia, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European (in procent de pāna la 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* obligatiuni si alte valori mobiliare emise de catre autoritatile administratiei publice locale din Romānia sau din statele membre ale Uniunii Europene, ori apartinānd Spatiului Economic Euro-pean (in procent de pāna la 30% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romānia, statele membre ale Uniunii Europene, sau apartinānd Spatiului Economic European (in procent de pāna la 50% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* titluri de stat si alte valori mobiliare, emise de state terte (in procent de pāna la 15% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* obligatiuni si alte valori mobiliare, tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte (in procent de pāna la 10% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si daca īndeplinesc cerintele de rating (in procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* titluri de participare, emise de organisme de plasament colectiv īn valori mobiliare din Romānia sau din alte tari (in procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor fondului de pensii).
* alte forme de investitii stabilite prin norme de catre CSSPP.

Īnvestitiile fondului de pensii sunt efectuate īn conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romāniei privind operatiunile valutare. CSSPP poate modifica, temporar, procentul maxim al activelor, care poate fi investit īn categoriile de active permise.


NU VAD NICAIERI IMOBILIARE
FAR EASTERN
QUOTE (klm @ Mar 18 2009, 12:56 PM) *
FE, cred ca toti lucreaza in sistem unit-linked.


Pariu? Noi nu lucram. wink.gif
klm
woot.gif
M-am mai uitat pe un sait si nu-mi vine sa cred ceea ce vad.
Revin maine dupa ce verific tot.
edit: FE, vorbesc de societati de asigurari nu de noi tongue.gif.
Cate asigurari smarald si alte de astea ati vandut luna asta? smile.gif de altfel nici nu stiu sa avem in portofoliu asigurari cu capitalizare.
klm
CITAT(Watcher @ Mar 18 2009, 12:04 PM) *
Cred ca [...] nu iti aduci aminte corect.

Ai intuit corect.
Mea culpa blush.gif .
Oricum nu are relevanta foarte mare pentru ca sistemul de pensii obligatorii se supune altor reglementari, voiam doar sa arat ca nimic nu este sigur in materie de asigurari.
FAR EASTERN
QUOTE (klm @ Mar 18 2009, 01:35 PM) *
de altfel nici nu stiu sa avem in portofoliu asigurari cu capitalizare.



Se cheama DIAMANT. tongue.gif Smarald e de tipul acela ieftin de care zicea ozz.

offtopic.gif Daca n-am vinde precum un supermarchet si am avea departamente separate, ar fi alceva... pana atunci...
AZAZEL
scuze ca nu am datele complete.
tipa imi va face un calcul in scurt timp si im va spune exact cat vor insemna peste 20 de ani cei 100 de euro lunar economisiti de mine.
30.000 euro au fost doar un exemplu.

practic ceea ce vreau eu sa fac este sa aplic la "pilonul 3" de pensii adica cel facultativ.
maine ma intalnesc cu reprezentantul AIG si-mi va spune exact ce suma voi avea dupa 20 de ani, cel putin pe hartie.
adrian_flavius
@Azazel: eu zic ca nu merita...m-a batut si pe mine gandul la un moment dat, am analizat situatia din Romania, si nu merita deloc, de nici un fel, de nici o culoare...mai bine investesc eu banii, cu manuta mea...in schimb iti recomand sincer varianta propusa de ozz...este cea mai ok in acest moment...nu te costa mult si dormi linistit... whistling.gif
FAR EASTERN
AZAZEL. o asigurare de viata cu capitalizare NU este acelasi lucru cu aderarea la pilonul 3. Fii atent ce calcule iti face, si pentru ce...
AZAZEL
QUOTE (ozz86651 @ Mar 18 2009, 10:47 AM) *
1. Cumperi o asigurare pe viata (sau viata plus mutilare etc) care plateste numai daca ti se intimpla ceva. Daca esti sanatos si tinar, sint ieftine. Eu am una de 500k cu vreo 5$ pe luna parca facuta de angajator.


da-i ma in ma-sa
pai iti convine sa platesti 5$ pe luna si sa beneficiezi de 500k in cazul in care ti se intampla ceva. e ca un fel de casoc la masina. beneficiezi doar in caz de accident.

mie mi-a propus tot o astfel de asigurare (pe langa cea discutata deja) in care sa platesc aprox 600ron pe an (contract pe 15 ani) si in caz de patesc ceva, primesc abia 150.000 RON. wtf?!
daca nu patesc nimic, banii sunt pierduti.
ce rahat e cu asigurarile astea in romania?

later edit
poate cineva sa calculeze cu aproximatie, cat ar insemna peste 20 de ani 100 de euro/lunar economisiti la o banca timp de 20 de ani ?
Watcher
AZAZEL, cumva ai dat ignore la posturile mele????
Intreb pentru ca nu mai departe de 4 posturi de al tau am postat CATEVA exemple de calcule...
AZAZEL
scuze, citisem doar o parte din posturi(primele) si am dat reply.
ulterior dupa ce am citit si restul , pana sa apuc sa modific post-ul meu, expirase limita celor 5 minute disponibile pt editare.

in valoare nominala, suna bine economisirea la o banca a 100 de euro lunar timp de 20 de ani. ce modalitate de calcul ai folosit pt a ajunge la acele cifre pt ca vad ca-s calculate incusiv cu doua zecimale?

astept sa vad ce calcule imi face tipa pt varianta plasarii unor bani intr-o asigurare.
FAR EASTERN
Scadeti din sumele alea(inclusiv din cei 100 euro) sumele aferente preluarii riscului(prima de asigurare). Cel mai simplu e sa se calculeze pentru o asigurare fara capitalizare, pentru aceleasi riscuri si suma asigurata.
Watcher
Mai multe detalii AICI.
Daca e prea multa matematica pentru gustul tau, gasesti N calculatoare pe net.
Eu l-am folosit pe cel de la AvivaInvestors

Ideea e asa: Tu in fiecare luna depui o suma, fiecare suma se aduna si castiga dobanda, dobanda care se 'compune' :

S0
S1= S0 * (1+d)
S2= S1 * (1+d) = S0 * (1+d) ^2
S3 = S0 * (1+d)^3
etc.

Dar tu ai, peste 20 de ani:

100 de euro depusi in luna 1 anul 1, care s-au compus 240 de luni
100 de euro depisi in luna 2 anul 1, care s-au compus 239 luni,
....
100 de euro depusi in luna 11 anul 19, care s-au compus 1 luna
100 de euro depusi in luna 12 anul 20 - care astia sunt cash :-)

In total ai:
(S = 100)
S * (1 + (1+d)^2 + (1+d)^3 + ... + (1+d)^240 ) =
S * ((1+d)^241 - 1)/ (1+d -1) =
S * ((1+d)^241 - 1) / d

Problema e CUM IL CALCULEZI PE d.
Adica DACA ai un randament de 12% pe an, d e 0.95% pe luna!!!

(1+x)^12=1.12 => x= 1.12^(1/12) -1 = radical de ordin 12 din 1.12, MINUS 1.
AZAZEL
unsure.gif
20krpm
QUOTE (AZAZEL @ Mar 18 2009, 10:48 AM) *
unsure.gif

yep. exact. d-asta ajungi in cele din urma sa te exprimi ca mine. asa cum zicea watcher, intuiesc io ceva, da nu-s in stare sa explic smile.gif
ozz86651
Bah voi ati chiulit in clasele 5-8. Huo.

QUOTE
pai iti convine sa platesti 5$ pe luna si sa beneficiezi de 500k in cazul in care ti se intampla ceva.


Pai n-auzi ca exista asigurari pentru caz de accident. Numai ca nu poti sa le faci prea mari, e in functie de salariul anual (3 sau 5 salarii anuale? nu stiu) ca altfel o multime de "accidente" s-ar intimpla ca sa stea omul acasa smile.gif.


QUOTE
tipa imi va face un calcul in scurt timp


Buei da-o dreacu ca suna a tzeapa. Cum adica in scurt timp? Ea are calculele astea in cap iar la o suma asa rotunda (100E pe luna, 20 de ani, pfff, greu tare) trebuia sa-ti spuna suma finala la telefon in secunda 2. S-au sa-ti spuna returnul ala ca-ti dam noi rezultatul... Pai daca aveam un client faceam calculul ala al lui Watcher de mina cu creionul in fata lui numa sa-l conving.

Iar daca sint chestii din alea cu piata de capital de care vorbeste FE, ma scuzi, dar de ce as vrea sa iau asa ceva? Riscul e tot ala, de ce nu investesc eu fara sa tin in spate o armata de functionari bine platiti?
Watcher
QUOTE
Iar daca sint chestii din alea cu piata de capital de care vorbeste FE, ma scuzi, dar de ce as vrea sa iau asa ceva? Riscul e tot ala, de ce nu investesc eu fara sa tin in spate o armata de functionari bine platiti?

EXACT!

Raspunsul (teoretic): pentru ca o companie mamut are sute de angajati analisti care se ocupoa cu asta si iau deciii de investitie mai destepte decat tine.
PLUS pentru ca ei au economii de scara SI acces la alte produse.

Contra-raspunsul: DA,dar avantajele astea le are si un fond de investitii, si aia (la noi in RO) CHARGE MUCH MUCH LESS.

3 la mana: si la voi dar la noi mai grav merge teoria asta 'e complicat, dati ne noua banii sa ne ocupam de ei' :-)

semi-contra-argument la pct 3: la noi chiar nu poti sa indexezi....

Pentru ceva documentare - cei interesati de investitii si pensii va readuc in atentie threadul cu pensiile private (am facut si pe acolo niste calcule)

FAR EASTERN
Ozz, calculele alea nu le poate face nimeni din cap. Decat daca acel cineva e in stare sa tina minte niste tabele care contin asa: o coloana cu varsta de la 18 la 65 de ani, o coloana cu coeficientul aplicabil la varsta din stanga, pentru o anumita frecventa de plata a primei de asigurare. Inmultit cu ce variante de frecventa sunt(lunar, trimestrial, semestrial, anual, integral). Toate astea reprezinta calcule pentru un contract de 5 ani. Cate unu de asta pentru fiecare perioada de la 5 la 25 de ani... Tre' sa ai un hard cam mare, ca sa nu mai zic de RAM....
Si daca tot am inceput... asta pen'ca AZAZEL n-a vrut sa ne mutam: Aici e vorba de calcule actuariale....
In primii ani banii se duc in mai mare masura in administrarea contractului si in acoperirea riscului pe care il preia asiguratorul. Tineti cont ca, in coditiile in care te asiguri pentru 30000 euro, banii astia trebuie sa poata fi platiti EVENTUAL chiar a doua zi de la inceperea asigurarii. AICI nu poate sa zica nimeni ca pune el deoaparte banutzul si e protejat(sau familia(e aiurea sa zici ca tu, ca Asigurat, beneficiezi de ceva in cazul in care mori)). De asta, calculele in care se zice ca daca depui lunar aceeasi suma la banca timp de... (cat era?) 25 de ani? (Ma rog.) nu au legatura cu calculele aplicate in cazul unei asigurari de viata cu capitalizare.
De asta nu e convenabil sa rascumperi contractul inainte de, sa zicem, jumatatea perioadei de valabilitate. Pentru ca o mare parte din bani s-au dus in protectie si mai putin in acumulare. SI NU PENTRU CA ASIGURATORUL E HOT, ci pentru ca el are o foarte importanta clauza de respectat. PLATA SUMEI ASIGURATE IN CAZUL PRODUCERII RISCULUI ASIGURAT.
De asta am spus ca din calculul (desi nici asa nu e foarte corect) facut pentru un depozit bancar alimentat lunar, sa se scada prima de asigurare aferenta sumei pe care doresti sa o ai depusa la finalul celor... 25 de ani.

V-am zis eu ca e mult de discutat...

Inca o chestie foarte importanta. NU ESTE CORECT, din niciun punct de vedere, sa-i spui clientului ca la sfarsitul perioadei de asigurare, va primi nustiu cat... CORECT este sa-i garantezi suma pentru care el plateste primele de asigurare. Platibila oricand!
Asta face diferenta intre un asigurator serios(sau agent/consilier) si unu' care doar vrea sa-si atinga targhetu'...
ozz86651
FE, ok, nu-i asa usor dar noi vorbim aici de 20 de ani, 100E pe luna... cred ca asta e folosita de exemplu mereu, nu e mare lucru sa tii minte niste aproximatii pe grupe de virsta. OK, poate nu vrei sa dai clientului aproximatii, dar sint sigur ca exista un software de uz intern si un laptop - bagi 3 numere in laptop si voila.
Cit despre calculele actuariale, le-au facut altii inainte, nu le face ea. Polita aia cu capitalizare e de fapt o suma de doua servicii pe care le iei la pachet. Unul e asigurarea respectiva, care ar trebui sa fie destul de ieftina pentru ca NU esti asigurat pe suma finala decit daca crapi miine... altfel ai platit 100E pe luna care s-au investit, deci o parte din suma de platit de catre asigurare au primit-o de la tine (cu compund interest ca ei o investesc). Al doilea serviciu e cel de investitii. Bineinteles daca iei caluclele de la 0 trebuie sa stii ce faci si e destul de complicat, dar noi vorbim aici de calcule deja facute si bagate in tabele, soft, excel etc. Ce-i asa complicat sa citesti un tabel?
Azazel, zi-ne domle cit iti da polita aia la sfirsit.
klm
FE, culmea e ca in Gl firma a iesit pe locul 2 in topul asigurarilor de viata smile.gif, sigur ca proportia mare a adus-o bank-insurance insa rezultatul ramane.
FAR EASTERN
@Ozz, normal ca exista softulete, si tabele gata tiparite.Totul e sa le ai la tine. Eu cred ca tipa a vrut sa se mai informeze despre conditiile de asigurare.

@klm, sigur asa e.

Vedeti ca e in Capital un articol dedicat in care se explica cam unde se duc banii din primele platite pe asigurarile tip unit-linked. Si de ce randamentul este asa mic. E la capitolul, normal, INVESTITII.

@AZAZEL, daca vrei s-o incui pe tanti, intreb-o unde se duc banii tai. Dar sa-ti dea amanunte. Si apoi sa stingi lumina. 36182451.gif
AZAZEL
azi ma intalnesc cu tuta si o strang de gat. va spun dupa aia care este valoarea politei dupa 20 de ani.

btw. asigurarea respectiva nu e de tip unit linked.
AZAZEL
un barbat iese la pensie potrivit legislatiei actuale la 65 de ani.
pilonul 3 de pensie pt un individ in varsta de 30 de ani are ca si bataie 35 de ani .
bun, la AIG daca depui anual 5000 RON(aprox 1200 euro) timp de 35 de ani(altfel nu se poate) cand iesi la pensie ai asa:
prima asigurata in valoare de 315.850RON + 10% din aceasta prima , (10% ce reprezinta "maturizarea" acestei polite) adica un total de 347.435RON.
suplimentar mai exista un beneficiu variabil ce este cauzat de dobanda la banii depusi de tine adica 5000ron x 35 insa aceasta dobanda depinzand de anumiti factori, nu se pot cuantifica banii rezultati .

in cazul in care detinatorul politei moare inainte de termen, mostenitorul ia a doua zi de 3 ori suma asigurata adica 3 x 315.850RON.
in cazul in care detinatorul politei are un accident ce duce la invaliditatea acestuia, asiguratorul plateste suma asigurata(315.850) dar divizata pe o perioada de 10 ani adica asiguratul primeste 31.585 ron pe an.

cum vi se pare?

investitia asiguratului este de 175.000 ron pe 35 de ani.
AZAZEL
later edit

mie suma mi se pare mica.
am facut un calcul care spune ca: daca depun azi 5000RON intr-o banca, dupa 35 de ani acei 5000 ron vor insemna 57.250RON daca dobanda este fixa adica de 7%. ma intereseaza suma nominala netinand cont de inflatie.

este corect calculul meu?
ozz86651
Baga si tu banii in calculatorul lui Watcher. Cu 400 ROn pe luna si 7% iti ies 684.000 de lei daca ii scoti pe parcursul unui an dupa aia 35. Evident mai e si costul asigurarii peste astia 400 de lei.
FAR EASTERN
"Greii emisiunii Top Gear, Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May, vor reduce simtitor discutiile despre supermasinile de sute de mii de lire sterline, dedicand mai mult timp de emisie autovehiculelor mai mici, mai ieftine, mai ecologice, informeaza telegraph.co.uk.

In urmatorul sezon, marci precum Lamborghini, Ferrari sau Porsche vor fi abandonate in favoarea clasicelor si "neelegantelor" Citroen Ami 8, Lanchester sau Toyota iQ. Producatorul executiv al emisiunii, Andy Wilman, a declarat ca show-ul de succes nu poate ignora recesiunea.

La inceputul acestui an, acelasi Wilman declara ca ignora reducerea de buget de 30%: "Vom continua in acelasi stil pana ajungem la fundul sacului".

Producatorii emisiunii isi doresc acum sa evidentieze mai puternic interesele in schimbare ale publicului lovit de criza creditelor, prezentand "modele mai linistite, mai ieftine, mai ecologice".

Un purtator de cuvant BBC a asigurat publicul ca supermasinile nu vor lipsi din urmatorul sezon, dat fiind ca ele sunt emblematice pentru "fantezie si evadare". "Suntem insa constienti ca banii sunt putini, asa ca dedicam mai mult timp modelelor mai mici si mai ieftine."

Mark Thompson, directorul general al corporatiei, a anuntat saptamana trecuta ca la BBC "se va taia in carne vie", cu reduceri de cheltuieli de 400 de milioane de lire sterline, avertizand vedetele si directorii asupra reducerilor substantiale de salarii.

Se presupune ca Jeremy Clarkson castiga 2 milioane de lire sterline pe an, in timp ce Richard Hammond si James May ar incasa circa 25.000 de lire per emisiune. "

Probabil ca vor testa masinile scumpe si cu consum mare, de la bordul unui kit volan/pedale in GranTurismo 36182451.gif
Diesel
Detinatorii adevarului absolut, creatorii South Park, ne dau saptamana asta doua solutii pentru criza economica: http://www.southparkstudios.com/episodes/220760/ cheltuielile exesive si reducerea excesiva a costurilor. Episodul vine la aproape un an de la povestea adevarata a grevei WGA, World Canadian Bureau.

PS: aia cu prezentatorii Top Gear e veche, o stim smile.gif
klm
Cum dr... sa fie criza sau cum dr... avem inflatie de doar 7%? Varul s-a scumpit cu 10%.
FAR EASTERN
Lasa klm, si eu am patit asa recent cand am cumparat un pet de Mirinda cu 5 lei si eu stiam ca e vreo 3,5... unsure.gif

FAR EASTERN
QUOTE (FAR EASTERN @ Jan 5 2009, 06:51 PM) *
QUOTE (FAR EASTERN @ Oct 23 2008, 11:02 AM) *
Eu inca nu ma pot pronunta definitiv, as merge pe 1 dar astept totusi sfarsitul anului(sau macar decembrie).



Raspunsul asta e dintr-un subiect care a disparut, era si un poll despre cat suntem de afectati de criza economica......

Nu mai stiu acum ce raspuns din sondaj ar trebui sa aleg. O sa dau totusi cateva detalii "personale".
- am un credit care in decembrie a facut anul de dobanda fixa. Conform graficului previzionat la acordare, ar fi trebuit sa platesc cel putin cu 30 euro mai mult decat rata lunara pe anul 1. De la 340 la 370. Surpriza a fost ca a scazut EURIBOR-ul si aveam in contract si marja fixa mica(fata de cea practicat acum la acelsi tip de credit). Atat ca a cam crescut euroiul.... Oricum 1-0 pentru mine.
- am facut o combinatie(nu va ganditi la cine stie ce) si am depus niste bani in banca. Dobanda..... 21,75% pe an. Pentru o luna. As putea spune, deocamdata, 2-0 pentru mine. smile.gif


Si a scazut din nou thumbsup.gif . Am ajuns cu rata la nivelul din decembrie 2007. In lei. wink.gif Decamdata 39110506.gif
klm
E logica intrebarea mea: de la care banca l-ai luat?
adrian_flavius
Si eu sunt curios in privinta asta...imi inchipui ce si-o iau pe cocoasa cei de la dept. juridic din centrala respectiva...ca ei avizeaza forma contractelor... laugh.gif
James Kilowatt
Mie ca amator semidoct ce ma gasesc, mi se pare ca niste inflatia, in situatia in care exista o scadere a consumului nu mi se pare un lucru rau. Mai periculoasa mi s-ar parea deflatia (care in Belgia de ex a fost prezenta in ianuarie) pentru ca poate incuraja lumea sa stea cu banii la ciorap si sa nu cumpere nimic asteptand sa scada preturile si mai mult.... si necumparandu-se nimic (evident, cu exceptia chestiilor de stricta necesitate), se duce naibii ce-a mai ramas din economie si din joburi, ceea ce duce la o scadere si mai accentuata a consumului si tot asa.
FAR EASTERN
QUOTE (klm @ Apr 1 2009, 03:44 PM) *
E logica intrebarea mea: de la care banca l-ai luat?

De la banca de la care, daca n-ar fi fost singura solutie viabila(d.p.d.v. a conditiilor de incadrare), ar fi fost putin probabil sa-l iau. In primul rand pe motiv de "scump". Acum s-a dovedit o alegere buna. BRD.
klm
CITAT(James Kilowatt @ Apr 1 2009, 10:11 PM) *
Mai periculoasa mi s-ar parea deflatia (care in Belgia de ex a fost prezenta in ianuarie) pentru ca poate incuraja lumea sa stea cu banii la ciorap si sa nu cumpere nimic asteptand sa scada preturile si mai mult

Si deflatia poate fi benefica daca ne gandim numai la nesimtirea pretului imobiliarelor sau al altor produse care costau in Romania mai mult decat in alte tari europene (ca sa nu mai spun de America).
FE, BRD? esti nebun la cap?!
ozz86651
Deflatia e un dezastru... un exemplu e Japonia care e in rahat din 90 si nu si-a mai revenit. Inflatia moderata/mica (3-5%) e optima.
FAR EASTERN
klm, sa stii ca e posibil... nu m-am cautat inca.

Pai pe langa faptul ca am avut experiente neplacute cu BCR si RZB, cecbenk nu era pe lista oricum, iar sa ma arunc la creditele in franci nu ma incanta(s-a dovedit o decizie inspirata), repet, la BRD am avut cel mai mare numar de conditii favorabile, pentru scopul pe care mi-l propusesem.

Ar fi fost atractive, din punctul de vedere al dobanzilor, monedei si cursului, OTPp si VB, dar acum, pe langa cursul ridicat, comisioanele SI dobanzile mari mentinute, cred ca, repet, am luat o decizie buna.

Ce ma enerveaza la situatia actuala e ca am asigurarea la AVIVA. Cum mai spuneam, nu au acceptat sa fac la noi.
klm
CITAT(ozz86651 @ Apr 2 2009, 09:20 AM) *
Deflatia e un dezastru... un exemplu e Japonia care e in rahat din 90 si nu si-a mai revenit.

Sarmana Japonie care de ani buni este a 2-a economie a lumii... i-a rupt deflatia.
Banci la care NU: BCR, BRD, Raiffaisen, CEB, Bancpost (parerea mea).
Diesel
De ce NU ce?
De ce nu e pe lista ING?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.