Help - Search - Members - Calendar
Full Version: BOICOTATI PRETUL BENZINEI
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
T u d o r
Mda, citisem si eu stirea si mi s-a parut la fel de cretina. biggrin.gif

Guvernele europene se kk pe ele sa para ca sunt solidare cu cetateanu'...mama lui de contribuabil care este...
solmar
Cea mai tare stire posibila ar fi asta: Spania a redus....., Boc se afla la terapie intensiva!
vio
ne indreptam in picaj impinshi de cadere libera catre un Guvern European cel putin in prima faza...numa ciudatzenii ... nu vederati ca ungurii incep sa se ia dupa noi la pensii si la alte tampenii ...
T u d o r
Toti se vor lua dupa noi. biggrin.gif Prosti cum suntem cred ca ne-am dat primii seama de niste chestii. L-ati auzit pe Botis ca in sfarsit a spus ce era evident pentru orice cunoscator, ca sistemul de pensii e un sistem piramidal. a uitat sa spuna ca e falimentar in toata lumea, viitorul e al pensiilor private.
James Kilowatt
Crezi pe pe ala nu il poate falimenta un guvern cu vointa? Tipareste roni la greu, provoaca o inflatie criminala si in cativa ani orice economie sau fond privat de pensii pe kaput.

Eu cred ca daca economia duduie, poti sa iti permiti si un sistem privat si unul public de pensii, fiecare are si avantaje si dezavantaje. Daca economia e adanc sub pamant, oricum nu-ti permiti niciunul.

T u d o r
Sistemele de pensii de stat au niste reglementari stricte in privinta investirii banilor. Un fond privat e mai flexibil si isi investeste banii cu mai multa dibacie. Asta face sa se comporte ca un fond de investitii, pe cand sistemul de stat e dependent de dobanzile bancilor in cel mai bun caz. In plus sistemul privat e...privat, cum ii spune si numele si asta face ca fondurile sa fie administrate mai profesionist. Statul e cel mai prost administrator posibil. Ever.
HalbaSus
@Tudor, ungurii acum au un guvern care vrea sa-i dovedeasca lu' base ca nu se pricepe la dictatura si ca se poate si mult mai rau. Cand ma mai intalnesc cu prieteni din ungaria fiecare se lauda "care are conducatorii mai naspa", pana nu demult ii bateam detasat, ca basestii nu cresc pe toate gardurile, de la o vreme insa recunosc ca au recuperat si ungurii, noul lor premier (macar ei nu au struto-camila de presedinte cum avem noi, la ei votezi direct premierul, nu presedintele, presedintele este deobicei neimplicat politic, ales de parlament, si are rolul de a zambi frumos in poze... si-atat) o arde dictatorial cum ar veni, c'mon, au legiferat cenzura (destul de pe fata, fara sa o deghizeze prea tare) si in timpul liber mai sprijina garzi paramilitare... Oricum, scorul e strans... ai lor au introdus cenzura, la noi presedintele coordoneaza justitia incalcand separatia puterilor in stat... inca se joaca... de data asta tin cu ungaria... biggrin.gif
solmar
Neah, ai nostri mai breji. Au Pogea? Au rontzait flota, chiar daca aici sunt mai multi bagati? Au EBa? Au Nuti? Se lupta cu coruptia cu elicoptere? S-au legat de vamesi si politisti de frontiera? Se urca manga (sau mai putin manga) in masina? Se duce la sprit cu miliardarii si apoi aia fac si ei o luna de parnaie?
T u d o r
Eu vorbeam de sistemul de pensii la modul tehnic nu de cel politic. Am renuntat la a discuta principii despre politica in urma faptului ca am fost atacat in mod direct si repetat pe topicul ala. So daca vreti sa discutam subiectul faceti abstractie de politica va rog. smile.gif
solmar
QUOTE ( T u d o r @ Mar 7 2011, 10:14 PM) *
Statul e cel mai prost administrator posibil. Ever.

Oamenii fac din stat cel mai prost administrator. Un individ capabil obtine rezultate comparabile si in "captivitate" si in libertate. In privat iti asumi riscuri ceva mai mari, iei deciziile mai repede, esti mai flexibil. La stat ai niste garantii in spate, ai un sistem in spate, ai o inertie mai mare...
Fara tenta politica, navele noastre n-au adus profit dupa '89 dar imediat ce au arborat alte pavilioane au inceput sa aduca profit grecilor, arabilor, etc. Aici e vorba si de rea-vointa. E vorba de oameni. Aceeasi indivizi care au dus sistemul la faliment sunt foarte buni administratori ai propriilor afaceri, cu acelasi obiect de activitate...
T u d o r
De acord. Dar sistemul fiind cum este (si am cazut de acord ca este) sistemul privat ofera mult mai multe sanse ca dupa 20 sau 30 ani de munca sa beneficiezi de ceva la pensie. Si pana la urma asta ne intereseaza.
solmar
QUOTE ( T u d o r @ Mar 7 2011, 11:26 PM) *
De acord. Dar sistemul fiind cum este (si am cazut de acord ca este) sistemul privat ofera mult mai multe sanse ca dupa 20 sau 30 ani de munca sa beneficiezi de ceva la pensie. Si pana la urma asta ne intereseaza.

Eu sunt oarecum inconstient din punctul asta de vedere. Exceptie contributiile legale nu cotizez la nici un fond privat. N-am incredere din start in altii. Nu cred ca un fond privat va avea grija de banii mei mai bine decat mine. Si nici nu vreau sa ascult niste minciuni frumos si elevat exprimate prin care sa mi se spuna ca datorita unor plasamente cu grad ridicat de risc coroborat cu o scadere a nu stiu ce datorita cresterii a nu stiu ce altceva ... tocmai a dat faliment fondul si daca doresc sa ma inscriu un masa credala sunt invitat s-o fac pana la ora de, in data de....
Sper ca (sunt convins) pana la pensie, adica inca vreo 32 de ani de acum incolo, sa fiu demult independent financiar.
T u d o r
Pai tu ai avantajul de a fi actionarul propriei tale firme si nu doar salariat. Eu ma refer aici la marea masa, cei care au doar veniturile din salarii. Parca mai discutasem undeva de sistemul asta piramidal de pensii. Ideea e ca la ora asta piramida s-a rasturnat cu fundul in sus si solutia pe termen scurt e sustinerea bugetului de pensii de la bugetul consolidat al statului. Pe termen lung nu mai stiu ca nu sunt analist de specialitate. In principiu solutia sanatoasa este incadrarea in munca a cat mai multor oameni si implicit atragerea cat mai multor cotizanti la fond. De asemenea ridicarea varstei de pensionare (chestie intreprinsa in cam toata Europa, noi eram printre cei cu varsta cea mai tanara de pensionare) este alta solutie.
ozz86651
QUOTE
Sistemele de pensii de stat au niste reglementari stricte in privinta investirii banilor.


Nu se investe nimic in sisteme de pensii de stat. Pensia e o chletuiala de buget iar contributia de pensie e o sursa la buget. Banii care intra se si cheltuie, pe loc. Sistemul merge cita vreme sint multi contributori si putini pensionari, e o treaba de demografie si mult mai putin de economie.
Afirmatia ca e o schema piramidala e mult exagerata. Sistemul asta poate functiona la infinit atita vreme cit exista echilibrul demografic necesar. Numai ca nu exista smile.gif.
Viitorul probabil apartine unui sistem hibrid pentru ca nu poti lasa batrinii care n-au contribuit sa moara de foame. Sau fara ingijire medicala si medicamente. Ar fi practic smile.gif dar nu ne lasa morala sau educatia.
HalbaSus
@solmar, mi se pare mie sau oricum o parte din contributia ta catre sistemul de pensii a fost redirectionata catre un fond de pensii privat ? Era acum cativa ani o mare smenozeala cand toti agentii frematau sa te convinga sa te inscrii la ei.

Oricum, eu unul nu am o incredere absoluta si infinita in sistemul de pensii privat. E adevarat ca e mai mobil, mai adaptabil, mai cum vrei tu... dar sistemul de pensii de stat e un sistem care a fost gandit sa poata functiona si in pierdere daca e cazul, cel privat nu isi poate permite acest lucru.

Apoi dupa cum zicea si ozz, nu poti sa te bazezi exclusiv pe cel privat, ce faci cu ala care n-a contribuit, de accord, trantorul naibii, dar nu poti sa il lasi sa crape, iar daca ii dai ceva (cat o fi el de putin... de unde il dai ? de la buget evident, dar bugetul ala de unde isi trage sursa de finantare). Si eu cred ca ar trebui sa existe un sistem hibrid, o pensie mica asigurata printr-o contributie relativ redusa la bugetul de stat, care sa fie obligatorie si sa aiba si un rol social (adica sa dai si la aia care n-au contribuit), iar pentru "pensiile nesimtite" sa contribui la fonduri de pensii private. Desi chiar si aici o problema, nu stiu in ce masura cetateanul mediu e suficient de constiincios sa contribuie la un fond de pensii privat in loc sa isi schimbe plasma de 106 cm 720p cu un LCD-led de 126 cm 1080p.
ozz86651
Mai sint variante, o anumita contributie poate sa fie si obligatorie, desi aleregea investitiei sa fie privata. Nu simpatizez, prefer libertatea de alegere.
De asemenea daca contributia la pensie e scutta de impozit, n-o sa se simta asa tare si o sa trezeasca dorinta de a fenta impozitul.
ozz86651
QUOTE
De asemenea ridicarea varstei de pensionare (chestie intreprinsa in cam toata Europa, noi eram printre cei cu varsta cea mai tanara de pensionare) este alta solutie.


Sint foarte curios cum merge sistemul asta in conditiile in care tinerii fara locuri de munca dau iama prin Grecia si Franta.
Ce ti se intimpla daca esti concediat la 65 de ani? si cine te tine dupa 65 de ani sa iei un salariu monstruos (experienta, deh) si sa umpli un birou cu basini?
solmar
halba
niet, depasisem varsta si trecerea s-a facut automat. mama cata oferte am primit...
ozz
sa nu uitam ca daca le dau un sut la pensionari procentul de votanti scade la 15%.

in rest sunt de acord sa nu-ti pui toate ouale in acelasi cos (stat+privat). din ce vad eu sistemul de pensii de la noi are clar o problema - lipsa banilor! ce investitii, ce plasamente... cred ca faci turturi de frig si te ratacesti prin conturile lor goale.

daca ai bani, pensia nu e un bau-bau, de fapt nici nu conteaza, se traduce in bomboane pentru nepoti. daca n-ai, atunci macar lupta-te sa-ti cumperi o casa, un apartament pe timpul vietii si o dai azilului de batrani ca sa aiba aia grija de tine iar daca nici asta nu poti antreneaza-te sa rezisti cu paine, macaroane, apa/ceai si cu cat mai putine medicamente. si in plus invata sa pescuiesti, sa gatesti buruieni samd. statul n-o sa aiba grija ta decat statistic si va fi bucuros sa-ti inmaneze anual factura de impozit.

QUOTE (ozz86651 @ Mar 8 2011, 09:49 AM) *
Sint foarte curios cum merge sistemul asta in conditiile in care tinerii fara locuri de munca dau iama prin Grecia si Franta.
Ce ti se intimpla daca esti concediat la 65 de ani? si cine te tine dupa 65 de ani sa iei un salariu monstruos (experienta, deh) si sa umpli un birou cu basini?

Teoretic, cu cresterea varstei de pensionare la 75 de ani se va face transferul brusc de la starea de angajat unde esti in grija firmei/a statului, la starea de mort unde esti in grija domnului si n-ai nevoie de pensie.
AZAZEL
eu combustibil nu mai cumpar de aprox un an jumatate nici macar un litru si in cei 300.000km de soferie am cumparat maxim 500 de litri.
ma afecteaza doar ca pretul combustibilului se regaseste in pretul celorlalte produse pe care le consum.
T u d o r
Ozz, nu stiu cum va functiona un sistem sau altul in lipsa datelor concrete si a prognozelor pe termen lung. Ideea e ca populatia imbatraneste in toata Europa (nu stiu cum e in State dar presupun ca in afara de mexicani, cubanezi si portoricani restul sufera de aceeasi "maladie") si sistemul actual se dezechilibreaza pe zi ce trece. Daca acum in Romania trebuiesc 3 miliarde euro anual pentru suplimentarea bugetului de pensii anual, atunci nu vreau sa ma gandesc ca situatia se inrautateste de la an la an.
klm
CITAT(HalbaSus @ Mar 7 2011, 09:04 AM) *
Daca tot suntem la capitolul "hai sa gasim defecte poporului roman", atunci eu as gasi un alt defect care ne caracterizeaza profund: admiratia profunda fata tot ce e in vest. Uite dom'le, aia sunt civilizati merg cu bicicleta si cu masini cu motoare subdimensionate pentru ca ei nu vor sa epateze si sunt rafinati. Pa' dracu !

Bine, atunci sa ne uitam in est pe la asiatici.
Hopa, in vest biciclete, in est biciclete, doar in SUA si statele arabe porci cu motoare W20, care este alegerea logica?
CITAT(HalbaSus @ Mar 7 2011, 09:04 AM) *
Latter edit: sa nu intelegeti ca eu sunt un sustinator neconditionat al capitalismului salbatic, in opinia mea atat varianta americana cat si cea europeana functioneaza (ba chiar din anumite puncte de vedere as spune ca varianta socialista europeana functioneaza chiar mai bine, avand in vedere ca oamenii sunt mai fericiti in tari cu impozite progresive care merg pana la 80% din venituri decat in tari cu cota unica mica si fiscalitate liberala). Ma enerveaza doar combinatia asta pur mioritica: prestatii sociale ca in regim liberal (adica mici) dar impozitare ca in socialism (adica mari).

Pai statul roman castiga mai multi bani pe un angajat decat statul finlandez (care are, fara doar si poate, cel mai ridicat nivel de impuneri pe venituri), diferenta e facuta de valoarea mai mica a salariilor asa ca eu as spune ca suntem in continuare mai socialisti decat ei.
CITAT(HalbaSus @ Mar 7 2011, 10:25 PM) *
pana nu demult ii bateam detasat, ca basestii nu cresc pe toate gardurile, de la o vreme insa recunosc ca au recuperat si ungurii, noul lor premier (macar ei nu au struto-camila de presedinte cum avem noi, la ei votezi direct premierul, nu presedintele, presedintele este deobicei neimplicat politic, ales de parlament, si are rolul de a zambi frumos in poze... si-atat) o arde dictatorial cum ar veni, c'mon, au legiferat cenzura (destul de pe fata, fara sa o deghizeze prea tare) si in timpul liber mai sprijina garzi paramilitare... Oricum, scorul e strans... ai lor au introdus cenzura, la noi presedintele coordoneaza justitia incalcand separatia puterilor in stat... inca se joaca... de data asta tin cu ungaria... biggrin.gif

Interesant, deci ungurii au ajuns dpdv politic abia acolo unde eram noi intre 2000 si 2004; m-as mira sa aud ca ar fi reusit sa bata Guvernul Nastase...

On-topic: +9 bani/litru in decurs de 5 zile sad.gif
Am trecut in viteza pe langa un Petrom zarind doar cu coada ochiului o valoare destul de apropiata de 6 lei (~5.6X-5.8X lei/l), nu stiu la ce tip de combustibil insa e mai scump cu peste 10% fata de Luk.
adrian_flavius
QUOTE ( T u d o r @ Mar 7 2011, 08:57 PM) *
Toti se vor lua dupa noi. biggrin.gif Prosti cum suntem cred ca ne-am dat primii seama de niste chestii. L-ati auzit pe Botis ca in sfarsit a spus ce era evident pentru orice cunoscator, ca sistemul de pensii e un sistem piramidal. a uitat sa spuna ca e falimentar in toata lumea, viitorul e al pensiilor private.



QUOTE (James Kilowatt @ Mar 7 2011, 09:12 PM) *
Crezi pe pe ala nu il poate falimenta un guvern cu vointa? Tipareste roni la greu, provoaca o inflatie criminala si in cativa ani orice economie sau fond privat de pensii pe kaput.

Eu cred ca daca economia duduie, poti sa iti permiti si un sistem privat si unul public de pensii, fiecare are si avantaje si dezavantaje. Daca economia e adanc sub pamant, oricum nu-ti permiti niciunul.



QUOTE ( T u d o r @ Mar 8 2011, 12:14 AM) *
Pai tu ai avantajul de a fi actionarul propriei tale firme si nu doar salariat. Eu ma refer aici la marea masa, cei care au doar veniturile din salarii. Parca mai discutasem undeva de sistemul asta piramidal de pensii. Ideea e ca la ora asta piramida s-a rasturnat cu fundul in sus si solutia pe termen scurt e sustinerea bugetului de pensii de la bugetul consolidat al statului. Pe termen lung nu mai stiu ca nu sunt analist de specialitate. In principiu solutia sanatoasa este incadrarea in munca a cat mai multor oameni si implicit atragerea cat mai multor cotizanti la fond. De asemenea ridicarea varstei de pensionare (chestie intreprinsa in cam toata Europa, noi eram printre cei cu varsta cea mai tanara de pensionare) este alta solutie.


Sistemele moderne de pensii, aproape TOATE, au plecat de la ideea: strangem astazi pentru ziua de maine...cel putin declarativ...faptic, situatia a stat putintel altfel: IMEDIAT ce s-a dat legea, sistemul a intrat in functiune, iar BENEFICIILE au inceput sa fie platite CONCOMITENT...deci nu a existat o PERIOADA DE ACUMULARE inainte de plata catre pensionari...cu alte cuvinte, punem la punct un plan, conform caruia urmeaza SA STRANGEM bani, vreo 25-30 de ani, pe care sa vi-i dam inapoi cand va pensionati...numai ca atunci cand venim cu aplicarea, nu mai asteptam aia 30 de ani, si incepem sa dam imediat pensii...de unde dam? pai din contributiile ACTUALE...cu alte cuvinte, situatia a stat cam asa: cotizantii ACTUALI i-au platit pe ne-cotizantii DE IERI, iar sistemul a mers in continuare, in virtutea unei inertii demografice...care, in momentul inversarii trendului (aka imbatranirea populatiei), a cam inceput sa mearga in pierdere...

Solutii exista, da' nimeni nu vrea sa le puna in practica, ca nu-l mai voteaza pe urma o mare parte din populatie...este un cerc vicios, capcana statului providenta, cum o numea un economist francez, este o cursa care nu are cum sa ajunga la un final bun, pentru ca se bazeaza inca de la inceput pe o premisa falsa...e chestie de bun-simt, nu neaparat de economie...

Pe termen scurt, la noi, solutia ar fi flexibilizarea la maxim a pietei muncii si o reforma fiscala din temelii a impozitarii muncii, pentru a creste gradul de ocupare, pentru a relaxa fiscalitatea pe forta de munca si pentru a slabi presiunea pe bugetul asigurarilor sociale de stat...cum faci chestia asta? simplu: procedezi EXACT INVERS de cum a procedat actuala guvernare...nu mai detaliez, ca nu vreau sa-l pierd pe Tudor iarasi de partener de discutie (pe motive de dezbateri politice); pe termen mediu si lung, solutia comporta mai multe aspecte, iar primul dintre ele ar fi separarea pensiilor pe 2 directii: una de stat, care sa asigure un venit cat de cat sustenabil (hai sa luam in calcul o suma de 7-800 de lei, de dragul discutiei...), platibil de la bugetul de stat, si inca o componenta din privat...administrare privata, capitalizare, tot ce vreti (eu nu am incredere nici in sistemul asta, mai ales la noi...piata e inca departe de situatia de economie de piata functionala, cu mecanisme de auto-reglare puse la punct...), care sa preia, dupa 20-30 de ani, o alta parte a platii pensiilor...de ce nu se procedeaza asa? simplu: statul ar pierde prea mult din puterea de manipulare a acestor sume (care-s imense...), si atunci politicienii si-ar pierde insasi ratiunea de baza pentru care s-au apucat de politica: propasirea personala si de clan, pe termen nedefinit, prin orice mijloace...

Pe termen foarte lung, eu as investi in EDUCATIE FINANCIARA pentru toata lumea...cum se fac banii, de unde vin, pe ce se bazeaza o economie sanatoasa, cum si cand se fac investitii, ce inseamna flux financiar, ce inseamna VENIT PASIV...de la opinca si pana la vladica, lectii de economie de piata...sunt adevaruri dureroase acolo, nimeni nu vrea sa le spuna, dar este, din punctul meu de vedere, SINGURA solutie...altfel, ajungem la revolte populare, la isterii in mass-media, la cancan-uri si sto-uri si cam atat...mai tragem o baie de sange, neaparat televizata, si repetam istoria la intervale de 40-50 de ani, sau poate mai des...
solmar
e un nonsens sistemul, dar va functiona atat timp cat se pot plati pensiile din imprumuturi. statul e un administrator prost. cum dracu sa scoata din joben locuri de munca daca e administrator prost? daca externalizeaza tot nici nu va fi in stare sa creeze locuri de munca. avem o mare problema - statul nu vrea sa concureze initiativa privata in nici un sector. de ce? se limiteaza doar la redevente, impozite, la concesiuni, etc. pai si aici avem o problema, nu e numai un administrator prost dar nu-si urmareste nici interesele. accepta orice magarie, orice contract doar, doar o pica ceva spaga pe langa. cand o sa fie gata obiectivul nu mai e mandatul lui, dumnezeu cu mila.
de ce nu vrea statul sa aiba un cuvant de spus in turism? de ce nu mai exista baze de stat? exceptand ruinele? pentru ca s-a acceptat falimentarea lor si nimeni n-a patit nimic. ia sa schimbi directorul dupa 3 luni de pierdere sa vezi ce se gasesc solutii. ia sa-l pui sa vina cu garantii de acasa si sa plateasca oalele sparte... sa vezi ca se schimba lucrurile!
asta cu turismul se poate extrapola in orice domeniu.
adrian_flavius
Exact ce spuneam si eu...ce e al tuturor e al nimanui (corolar la idealurile comuniste...care-mi repugna total...si care a transformat o societate cat de cat normala intr-una de puturosi si de hoti...)...

Sincer, sper sa se ajunga la fundul sacului cat mai repede...adica sa nu se mai poata colecta mare lucru din piata, 99% din economie sa devina subterana, neagra ca pana corbului, nivelul incasarilor din impozite sa se duca sub cota apelor sahariene iar datoria publica aferenta imprumuturilor externe sa graviteze undeva pe orbita lui Jupiter sau Saturn...declari falimentul si o iei de la zero...da' asta inseamna sange si miscari sociale grave...rau de tot... confused.gif confused.gif confused.gif
vio
se scumpi de azi benzina iar again. 5.29 ... 9 bani si benz si motorina... unde plm este guvernu asta de kkt si plin de hoti ... si betzivu asta ordinar de basescu . huoooooooooooooooooooooo ... ei se indeletnicesc sa traga mai multi bani din vama decat sa o duca poporu bine...vedeaiashi la 2m.
solmar
revenim la stat. nu vrei criterii de performata nu vei avea performanta. nu investesti in cultura, in educatie, in cercetare nici n-o sa obtii nimic in viitor. daca investesti doar in vile si masini bengoase atunci asteapta-te sa ai rezultate pe masura.
klm
Cred ca daca bagi 50% din buget in educatie fara alte investitii, platind din restul banilor pensii si salariile lucratorilor la stat, vei obtine o societate fara niciun fel de probleme.
solmar
probabil ca 20-25% in educatie si cercetare ar fi oblu. ai sanatate, armata care sunt exclusiv bugetare. oricum trecerea se face treptat, nu schimbi radical un buget de azi pe maine pentru ca nu poti asimila intr-o parte iar in cealalta provoci convulsii. cred ca exista niste baieti destepti (in guvern/aparatul de stat) pe un nivel mai mic care au facut simulari de buget. dar decizia este politica in cele din urma. si subiectiva.
vio
bre vb de benzina aici .... nu de cum se fura banii sau unde nu se duc ...
klm
Eu vorbesc de o situatie putin probabila; se vede clar ca o societate evolueaza mult mai bine cu cat gradul de cultura este mai ridicat; pe de alta parte se observa la fel de clar ca politicienii (aici vorbesc de societatii in care invatamantul de stat este pus pe un piedestal) fac tot posibilulul ca masa populatiei sa se indobitoceasca.
vio
pai asta e tzinta finala indobitocirea ...
klm
Cel mai periculos lucru mi se pare faptul ca omul accepta acest lucru; vedeti modelele pe care le adopta, dispretul pentru gramatica limbii romane, dispretul pentru autoeducatie etc. Pai de-aia creste pretul benzinei cu peste 20% mai mult fata de media europeana, pentru ca esti prost si nestiind sa acorzi subiectul cu predicatul nici nu stii sa-ti folosesti organul ala [inutil] numit creier.
vio
deci euro e 4.18 ,dolaarul a scazut si el sesizabil in ultima vreme, barilul a scazut cu 3-4 dolari azi , de ce nu se ieftinesc carburantii ? niste cretini astia din guvern. incompetenti . mai si spune boul ala Boc ca cine a facut privatizarea dat moca petrolu tzari, dar ca au fost toti de acord si au dat mana pt asta nu zice ,impertinentu draq. cedarea Petrom si BCR gratis la austrieci a fost principala impunere de care UE pt aderarea la ei ,., sa ii f.. cu uniunea lor de kkt. des-ar destrama .
James Kilowatt
Daca se destrama UE, Romania ajunge probabil sa moara de foame. Capsunarii trimit anual doar in jur de 4 miliarde, plus ce aduc cu traista care nu intra in nici o statistica. daca astia se trezesc trimisi inapoi e jale. O Romania lasata de capul ei intr-un no man's land politic probabil ajunge falimentara in cateva luni. Orice c...t ai vinde tu, ai ramane fara clienti repejor intr-o tara formata din 50% tarani care castiga la limita supravieturirii, iar din ailalti 50% oraseni jumate sunt pensionari si jumatea ailalta someri sau viitori someri. Moldovenii or sa ni se para un model de succes.

Iar pretul benzinei, ca tot suntem la el, o sa ramana fix acelasi. Cand in toate tarile din jur e mare e o utopie sa crezi ca tu in Romania o sa faci o oaza unde benzina o sa coste 50 centi chiar daca elimini accizele. Iar petrolul si BCR-ul ar ramane tot al strainilor. Oricum nu inteleg ce aveai tu de castigat ca cetatean cand erau ale "noastre". Bancorexul a fost "al nostru" iar castigul tau a fost ca ai avut de platit pana de curand 1 cent/litru de benzina ca sa acoperi gaura creeata de tunurile "alor nostri".

Platforma maritima care a fost in litigiu cu Ucraina a fost concesionata unei firme de apartament inainte sa fie castigat procesul. Ce a avut poolemetele de castigat ca romania a castigat la Haga gazul din marea neagra?

Problema in Romania nu e pretul prea mare al benzinei, ci pretul prea mic al salariilor biggrin.gif
vio
io zic ca alta e prb la noi.salariu mic poate este si el un inconvenient, dar nu dau toate resursele la te miri cine pe nimic. e ca si cum tu pui plinu la benzina , dar guvernu/primaria nu te lasa sa o consumi decat 20 litrii restu tre sa pastrezi ,dar la sf fiecarei sapt te obliga sa faci plinul la mashina.Romania nu o sa dea faliment niciodata.sunt tzari sarace lipite fatza de noi cu potential 0 care sunt in vest si nu au dat. din punctul a cel putin 70% din populatia romaniei era mai bine fara UE. si cam asa este . in afara de scumpiri exorbitante, inrobire si tratare ca pe niste sclavi nu s-a intamplat absolut nimic. daca se intampla ceva bun era oki dar nu e nici un sg chestie pozitiva importata din Vest..
James Kilowatt
Io-te la Rusia, tara e plina de resurse naturale, e cea mai mare exportatoare de combustibili din lume, acum 20 ani era o superputere, avea un PIB "real" comparabil cu China sau RFG-ul la vremea aia, iar populatia traieste azi in evul mediu. Nu ma refer la cei cativa miliardari/ milionari si poate cateva milioane de moscoviti si de leningradezi care o duc acceptabil, ci la restul pana la 140 milioane.

In comparatie Romania are mult mai putine resurse energetice, insuficiente pentru consumul intern (de export nici nuse pune problema), acum 20 ani facea foamea si era in pragul colapsului, si pe plan mondial e un fas.... plecam deci de la premize mult mai proaste decat Rusia... numa' izolare ne mai lipseste.

Dintr-un motiv care imi scapa Romania e mai bine perceputa de investitori decat Rusia, insa asta s-ar schimba repejor daca ne izolam politic si il punem pe Vadim presedinte.

La rusi pretul la benzina e la jumate din cat e la noi, insa asta nu inseamna ca o duc prea grozav.

LE
Ia uite ce spunea Uraniu acum 5 ani, cand dezbateam daca vom intra sau nu in UE
http://masini.ro/forum/index.php?s=&sh...st&p=121368

si acum cred ca unul din motivele lipsei de competitivitate a economiei romanesti e cel evocat atunci... banii multi sau putini care au fost castigati sau chiar furati s-au dus in vile si masini in loc sa se duca in afaceri rentabile si competitive.
Lucian107416
QUOTE (HalbaSus @ Mar 7 2011, 08:25 PM) *
Am auzit stirea si la tv si mi s-a parut o cretinatate... cum adica a redus viteza maxima din cauza ca s-a scumpit benzina ? Pai cine plateste benzina ? Cetateanul... cu banii lui face ce vrea... daca vrea sa arda gazul de pomana si sa stea cu motorul pornit zi si noapte... asta e... daca vrea sa mearga la aspiratie in spatele camioanelor iar e decizia lui. Nu il poti obliga sa faca economie din banii lui, iar daca refuza sa faca economie il amendezi. Ce rahat e asta ? Sunt convins ca Boc crapa de invidie in momentul asta ca nu i-a venit lui ideea.

Nu e chiar asa. Statul poate lua ce masuri pofteste pentru a reduce deficitul comercial, avand in vedere ca petrolul(si derivatele sale) e marfa de import la ei. Ideea chiar nu e rea biggrin.gif
Ps. in plus, prin reducerea consumului, se pune presiune si pe pretul barilului
adrian_flavius
Aseara, cand am pleca acasa, pret la Lukoil, la diesel: 5.21...azi-dimineata, la venire, aceeasi pompa, alt pret: 5.24 lei/l...zau ca incep sa ma gandesc serios la bicicleta aia... whistling.gif whistling.gif whistling.gif
James Kilowatt
La mine benzina de 98 a ajuns 1.61€. Si nu e din cauza guvernului, ca n-am biggrin.gif
solmar
QUOTE (adrian_flavius @ Mar 9 2011, 08:51 AM) *
...zau ca incep sa ma gandesc serios la bicicleta aia... whistling.gif whistling.gif whistling.gif


e un cancer afara: minus trei cu vant puternic din NNE. la bicicleta ma gandeam dimineata cand intram in masina: cum e sa dai la pedale cand iti suiera vantul pe la urechi, faci turturi in barba, te latra cainii si te claxoneaza soferii!
HalbaSus
Eu zic sa declaram cat mai repede razboi unui stat arab ca sa rezolvam problema !
ozz86651
Foarte tare benzina asta scumpa. Numai lucururi bune face. Macar de-ar tine.
Ce se-ntimpla: traficul la si de la munca e mult mai bun acum. Ca atare chiar folosoesc mai putina benzina, ceea ce compenseaza macar partial crseterea de pret. Azi am plecat la 6pm si am mers pe ruta aglomerata (exista una mai libera dar cu ~10km mai lunga) .. a mers ca unsa!
Pe mine nu ma deranjeaza pretul asta. La mai mare!
bogcot76
QUOTE (ozz86651 @ Mar 9 2011, 10:24 AM) *
Foarte tare benzina asta scumpa. Numai lucururi bune face. Macar de-ar tine.
Ce se-ntimpla: traficul la si de la munca e mult mai bun acum. Ca atare chiar folosoesc mai putina benzina, ceea ce compenseaza macar partial crseterea de pret.


Corect !!! Am consum de ceva vreme incoace, mai exact in ultimii 1100 km facuti doar in oras 7,5-8% - in Bucuresti !!! Pai in vremurile bune lua cam 11-12 lejer. laugh.gif
Lucian107416
bun consum. Eu cu GPL am scos in ultima 1000km aproximativ echivalentul a 9% benzina pe un motor de 1.4, la drumuri zilnice de 27 km
QUOTE (James Kilowatt @ Mar 9 2011, 09:13 AM) *
La mine benzina de 98 a ajuns 1.61?. Si nu e din cauza guvernului, ca n-am biggrin.gif

La noi e cam 1.4
Mircea104901
Primit pe mail. Trist dar adevarat no.gif
"Sa zicem ca sunt un patron de companie petroliera in Romania. Am facut o afacere buna cu statul, cand era PSD-ul la putere. Si am cumparat cu un pret de nimic toate zacamintele Romaniei. Si ce daca tara asta are propriile resurse? Nu ma intereseaza. Nici pe aia de la PSD, care mi le-au vandut cu contract pana in 2014. Asa ca nu ma intereseaza daca benzina ajunge 10 lei. Poate sa ajunga si 20 de lei pe litru, poate sa fie mai scumpa decat apa minerala Perrier? Eu tot o voi vinde.
Si ce daca se scumpeste benzina? Nu are nimeni ce sa faca. E vorba de companii private, pentru care statul incaseaza impozite si taxe la greu. Macar atat poate sa mai faca, dupa tunul celor de la PSD. De asta nu-mi plac mie astia, ca multe rahaturi sunt din vina lor in tara asta, recunosc. Dar asta este, ne-o meritam, noi i-am ales? Dar cum ramane cu benzina?
Ieri cand ma intorceam de la birou am vrut sa ma cred un patron de companie petroliera. Mi-a placut, va zic sincer. Si stiti de ce? Pentru ca nu exista afacere mai buna in lume, in univers. Si e si normal sa te simti bine ca patron de asa ceva, pentru ca orice ai face, orice taxe ti-ar lua statul, este ceva sigur.
Stateam ca prostul in trafic, bara la bara, oriunde ma uitam doar masini care zaceau si se miscau, rar, cativa metri. La fel si pe Stefan cel Mare, la fel si pe Polona, la fel si pe Dorobanti. Stateam si ascultam la Radio ZU cum il injura Mircea Badea pe Basescu. Si ma mai uitam uneori si la monitorul care arata consumul mediu. Crestea de la 9.2 la 9.5 destul de repede.
Nu stiu ce s-a intamplat ieri, poate a fost 8 Martie, poate navaleau barbatii in magazine sa cumpere cadouri femeilor, poate femeile s-au dus toate la munca cu masina proprie, ca stiau ca au de carat multe flori acasa, naiba stie? Dar sunt sigur ca e cam la fel in fiecare zi, dar m-a prins pe mine ora tarzie, adica pe la 18:30.
Mii de masini. Zeci de mii, oriunde te-ai uita! Ma gandeam asa, asteptand singur in masina? Fratilor, toate masinile astea sunt electrice? Toata lumea se vaita de benzina, proteste, injuraturi, huiduieli, etc? DEGEABA. De-gea-ba! Parca mai multa lume se plimba cu masina, de parca s-a facut 2 lei litrul, nu 6 lei! Mosi, babe, fete singure, elevi si studenti cu lamaile in geam, toate lumea merge cu masina. Dar e dreptul fiecaruia! Asa cum mancarea si bautura ne tin in viata, si masina a ajuns sa ne intre sub piele, sa devenim dependenti de ea. Si patronii de la companiile petroliere stiu asta?
Daca as fi patron la OMV sau la Rompetrol, as face imediat benzina 10 lei. Asa, rapid! Are cineva impresia ca s-ar simti vreo diferenta, vreo scadere a numarului de clienti la pompa? Nicidecum. Se va micsora numarul masinilor care misuna prin Bucuresti? Deloc. Va avea statul sau orice alta autoritate ce sa-mi faca mie daca vreau sa fac benzina 10 lei? Absolut nimic.
Benzina noastra sub sub pamant, pe care stam cu fundul, nu mai e a noastra. Si pentru asta platim din pacate. Taxe, accize si impozite platite aiurea pentru carburanti importati. Ma rog, sunt aceleasi rahaturi de plata si pentru benzina de la noi, ca nu mai sunt companii de stat.
Deci vreau sa zic doar un lucru: nu mai pierdeti vremea cu proteste inutile. Nu mai aratati cu degetul din mijloc spre aia care sunt la putere acum. Uitati-va la cei care sunt cu adevarat vinovati ca in loc sa ne cumparam un pat nou de la Ikea, aruncam banii pe benzina ca sa ajungem la serviciu. Totul se rezuma la politica din pacate, pentru ca decizii mari pot fi luate doar la nivel politic. Si cand il injurati pe Boc ca a scazut salariile, n-ar fi rau sa va intrebati daca asta nu e o consecinta a celor dinainte?
Asa ca, din partea mea, sa se faca benzina si 50 de lei! O sa-mi fac abonament la metrou si ratb. Pentru ca asa ne trebuie fratilor? Cine suntem noi sa meritam si sa cerem benzina de 2 lei/litru unor companii private? Nimeni. "
klm
Mircea, eu am fost in Bucuresti joia trecuta si luni (pe 7 martie) - de altfel am mai ajuns, sporadic, prin capitala - si sincer sa fiu mi se pare din ce in ce mai OK traficul, nu mai spun ca strazile, comparativ cu multe alte orase, sunt parfum. M-am plimbat la ore de varf (10-12 si 15-17) inclusiv prin zonele evocate de mailul tau (Stefan cel Mare de pe care intri pe Polona/Dorobanti - care sunt una langa alta, perpendicular pe S c M, am mai fost prin zona Arcului de Triumf: Kiselef, Piata Victoriei apoi spre Piata Unirii - pe la Palatul Parlamentului, cautand un centru comercial, si iesit din Bucuresti pe Camil Ressu).
Sigur ca asta este doar o parere care cantareste mai putin decat a locuitorilor Bucurestilor.
HalbaSus
Sa le zica cineva si la soferii din oradea treaba asta, ca la mine traficul e la fel (a fost un pic mai rau in fiecare zi in care a nins - si a nins des), acum insa e la fel de naspa cum era acum cateva luni... si mult mai rau decat acum un an (ok, asta din cauze independente de pretul benzinei).

Ahhh... de altfel cred ca amplificatorul cuantic functioneaza si la masina mea (chiar fara sa mi-o fi montat). Desi traficul pe ultimii 800 de km a fost dezastruos, am obtinut un consum record de 14.6.
bogcot76
Ala se abereaza la greu. Sau poate nu a mers niciodata cu masina in Bucuresti acum 3 ani. Cand ma dadeam jos cu piciorul stang amortit de la ambreiaj. Traficul este muuuuuuuuuult mai lejer. Sa fim seriosi. Exista si niste intervale de varf. Insa era un moment inainte de "criza" cand tot timpul era ora de varf.

Si pana una alta, el ce pana mea cauta in masina?
Mircea104901
QUOTE (bogcot76 @ Mar 9 2011, 10:39 AM) *
Si pana una alta, el ce pana mea cauta in masina?


Cum ce? Sa arda gazul thumbsup.gif whistling.gif teehee.gif turned.gif
AlexTM
Si in Timisoara traficul e mai lejer de cateva luni.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.