Experiment social – Despre cât de supeficiali suntem… |
This topic is about Experiment social – Despre cât de supeficiali suntem…, the author, , wrote about: ... To read more just scroll down
Experiment social – Despre cât de supeficiali suntem… |
Mar 23 2011, 12:21 PM
Post
#1
|
|
Asa?! Group: Membri Posts: 3.821 Joined: 10-January 08 From: Galati Member No.: 116.021 |
Apa plată este la același preț cu berea . Brânza e mai scumpă decât carnea (brânză telemea 19 lei, brânză de burduf 28 lei, carnea de porc 16 lei). Carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Nucile noastre mai scumpe decât nuca de cocos. Laptele simplu mai scump decât laptele bătut. Portocalele mai ieftine decât merele. Cărțile sunt mai ieftine decât revistele. Biscuiții fără ciocolată sunt mai scumpi decât ciocolata. Muzica bună e mai ieftină decât muzica proastă. Măslinele umplute cu gogoșar sunt mai ieftine decât măslinele umplute cu propriul sâmbure. Ceasurile mici sunt mai scumpe decât ceasurile mari. Hârtia nescrisă (A4) este mai scumpă decât hârtia gata tipărită. Vinul este mai ieftin decât strugurii. Pixul cu mînă este mai ieftin decât mina de pix fără pix. Și se mai presupune că omul este o ființă rațională… Și ca o încununare … : Oamenii neinstruiți sunt mai “scumpi” decât oamenii valoroși care, pentru a supraviețui, se “vând” ieftin. Se pare că suntem mari amatori de etichete, nu de conținut Stația metro L’ENFANT PLAZA în Washington, DC, într-o zi friguroasă, pe 12 ianuarie 2007. On om cu o vioară a cântat șase piese de Bach timp de 45 de minute. În timpul acesta aproximativ 2000 de oameni au trecut prin acea stație, majoritatea în drum spre serviciu. După vreo trei minute un om între două vârste l-a observat și s-a oprit să-l asculte pentru câteva secunde, apoi a grăbit pasul, mânat probabil de programul sau strict. 4 minute mai târziu: Violonistul a primit primul său dolar, o femeie i l-a aruncat în pălărie fără să se oprească. 6 minute: Un tânăr se reazemă de perete ca să-l asculte, după care se uită la ceas și pleacă în trap ușor spre peron. 10 minute: Un copil de 3 ani se oprește în fața muzicianului dar maică-să îl trage grăbită de hăinuță. Copilul se mai oprește odată să-l privească pe violonist dar maică-să îl împinge nervoasă înainte, așa că cei doi se mișcă, el inrorcand capul din când în când. Lucrul asta se repetă cu mai mulți copii iar părinții îi împing de la spate, grăbiți să ajungă la treburile lor. 45 minute: Muzicantul a cântat în continuare. Numai șase oameni s-au oprit să-l asculte pentru câteva momente. Circa 20 au aruncat niște bani. Omul a colectat în total $32. După o oră: El a terminat de cântat și s-a lăsat tăcerea. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat… Nimeni n-a remarcat, dar acesta era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat câteva din cele mai dificile piese scrise vreodată, pe o vioară estimată la $3,5 milioane. Cu câteva zile înainte, umpluse o sală de concerte din Boston. Valoarea medie a biletelor $100. Povestea este adevărată. Concertul din stația de mertro, a fost organizat de către Washington Post ca un experiment social asupra percepției, gustului și priorităților oamenilor. Problemele care s-au pus: * Într-un loc public, la o oră nepotrivită, santem în stare să percepem frumusețea? * Ne oprim s-o admirăm? * Putem, oare, să recunoaștem talentul într-un context neașteptat? O concluzie posibilă în urma acestui experiment, ar fi aceasta: Dacă nu avem câteva momente să-l ascultăm pe unul dintre cei mai buni soliști ai lumii cântând cea mai bună muzică scrisă vreodată pe unul din cele mai bune instrumente făcute vreodată, oare de cât de multe alte lucruri minunate ne lipsim în existența noastră? -------------------- |
|
|
Mar 24 2011, 02:45 AM
Post
#2
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Nu numai asta, dar e normal sa fie brinza mai scumpa ca e greu de facut si d ereplicat.
La americani 1lb. de carne e ... oricit . Daca luam carne de friptura de vita sa zicem de calitate buna e 10$. Se poate mult mai mult de atit, dar am ramas in limitele normalului. Dar e si carne la 1$, si e mincabila. Puiul poate fi si sub 1$, si daca e scump al dracu, organic, alergat in curte etc e vreo 4$. Porcul iarasi e ieftin, probabil sub 5$, nu stiu ca nu am mai luat porc de foarte mult timp. Brinza buna e 20-30$/ lb. Iarasi in limitele normalului. Se poate si mai scump, se poate si mult mai ieftin, dar nu cred ca gasesti brinza la pret de pui. Ceva asemanatir cu telemeaua si briza d eburduf e sub 10$ dar nici pe departe asa ieftin ca puiul si porcul cel mai ieftin. Laptele batut e lapte simplu expirat . Se bea mult mai putin lapte batut, d-aia trebuie sa lase la pret. E o metoda de a mai stoarce niste bani din stocul suplimentar, care nu se poate vinde ca lapte normal. Nuca d ecocos e numai apa, o nuca d-aia e grea. Nucile noastre sint greu de recoltat, necesita munca multa si-s materie uscata. De ce ar trebui portoclalele sa fie mai scumpe ca merele? care e logica? livezile de portocale sint mai productive decit cele de mere. Carti vs. reviste: cartile micute tiparite pe hirtie infecta si fara drepturi de autori (clasici etc) e normal sa fie mult mai ieftine decit revistele tiparite scump pe hirtie scumpa si cu staff de zeci de oameni. Dar cartile tiparite pe hirtie buna si noi sint scumpe. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Lo-Fi Version | Time is now: 8th May 2024 - 10:10 PM |