Help - Search - Members - Calendar
Full Version: A ramane in Romania sau nu
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2, 3
madalina
Plecand de la o discutie despre romanii din Romania si cei plecati, va propun sa continuati in acest topic discutia!

Topicul-sursa: http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t...&highlight=
James Kilowatt
Eu as raspunde asa

Da, daca aveti ceva capital, sau relatii, si talent la afaceri.

Nu, daca sunteti specializati intr-un domeniu tehnic sau stiintific.

In domeniul juridic, e greu de spus pentru ca s-ar putea sa nu aveti de ales.

pentru cei cu pregatire in management, din ce se spune Ro e tara fagaduintei. Director general sub 30 ani nu prea exista cel putin in UE, insa exista destui in Ro, unii platiti bine. Si nu toti pe baza de pile.

Cred ca indiferent de situatia economica si profesionala, o perioada in strainatate poate deschide ochii oricui, asupra multor lucruri bune sau rele si din Ro si din afara. Occidentul nu e chiar perfect, si nici Romania nu e chiar de kko in totalitate. Insa trebuie trait in ambele ca sa ne putem da seama de avantaje si dezavantaje.
Cine sa se intoarca si cine sa ramana afara, depinde de la caz la caz.
guerilla
si in RO exista o alta lume fata de cea pe care o cunoaste majoritatea populatiei.
o lume a celor cu venituri cu mult peste mediu.
o lume in care traiesti in RO doar pe hartie dar... pleci dintr-o casa la nivel occidental, conduci o masina moderna, faci cumparaturi la Paris, Milano, etc, iti faci concedii in Canare sau mai stiu eu pe unde, grupul de prieteni e format din cei asemenea.
so? asta se cheama ca traiesti in RO, nu?
biggrin.gif
James Kilowatt
Asta e valabil si pentru india, tara (democratica) in care 30% traiesc sub limita de saracie stabilita de ONU. (adica sub 30USD/luna, daca nu ma insel)
Cati dintre cei care au asemenea nivel de trai au pornit cinstit de la 0? Exista si asa ceva, insa putini... Daca esti un geniu in afaceri. Ro merita

Dar daca esti un geniu in matematica, in biologie, fizica, medicina, mai bine iti vezi de viata ta prin alte tari care au nevoie de asta...
guerilla
ai dreptate, dar eu consider altfel. eu nu as pleca din RO pt ca nu am bani sau ca nu-mi permit cam ce vreau, ci datorita nesimtirii crase a majoritatii.
mi se face lehamite cand ma duc sa platesc gazele si vad niste fumei cu niste moace de macrameul le lipseste din mana. sau cand se imbata vecinii si pornesc razboiul saptamanal cu cratite, farfurii si mai stiu eu ce. si multe alte motive.
cat priveste cei care si-au ales cariera stiintifica.. pai din momentul cand ai facut pasul asta deja trebuie sa iti faci rezervare la avion... pentru ca in RO cariera ta este egala cu a muri de foame.
Watcher
Exact asta e ce ma atrage si pe mine catre Vest: mizeria umana in care traiesti aici. Mizerie pe care o gasesti peste tot in jur: in trafic, cand e mai amre aglomeratia atunci forteaza toata lumea galbenul ca sa raman in mijloc, pietonii traverseaza spunandu-si in gand "las' ca are frane", vecinii daca ai doua dacii zic 'astia fac ceva necurat, ca uite cate masini au', etc.

Politia te opreste numai ca sa te amendeze, si in mare parte pentru rahaturi, iar cand e cate o chestie grava, nu reusesc sa o observe. Justitia e de mama jenei. Orice interactiune cu functionarii publici sau cu persoane care interactioneaza mult cu finctionari publci este atat de exasperanta incat trebuie sa angajezi pe cineva pentru asta (de o saptamana trimit citate din lege la o vaca de la DHL ca sa schimbe sumele pe care mi le cere sa scot ceva din vama si nu are niciun efect).

Apropos de mersul la service: aceeasi treaba - mai bine angajezi pe cineva cu rabdare sau cu mintea odihnita wink.gif. (Faza pe tema asta: ii zice vopsitorului "domnule, nu e bine vopsita capota, uite neonul se reflecta diferit in capota si in portbagaj" la care ala "e de la neon")

Pentru toate aceste rahaturi care te inconjoara cred ca merita sa pleci in vest.

Pe de alta parte, daca reussti sa te plasezi in partea cealalta a multor dintre aceste rahaturi e mai bine/usor/placut aici.
eddie
Problema ni se trage de pe vremea lui nea Nicu.Pur si simplu ne-a tampit comunismul.Ne-a invatat sa ne facem ca muncim,s-a facut ca ne plateste....Ne-a invatat sa ne uitam in curtea altuia,sa fim toti egali,sa stim tot despre ceilalti,sa fim o carte deschisa.
Mostenirea e grea,exista si acum o mare parte care regreta vremea de dinainte de '89.Probabil pentru ca nu le place nici acum munca,dar vor sa fie in rand cu toata lumea....Eehhh,nu se mai poate,cand auzeam demult despre democratie,ca vom avea rafturile pline de de toate,dar nu vom avea bani sa cumparam ceea ce vrem,nu prea ne venea sa credem.
Cei ce muncesc se descurca ei ...oriunde.Dar cum la noi majoritatea salariilor sunt destul de mici,se pare ca e mai bine sa pleci sa muncesti in strainatate.Se pare ca o mare parte din banii oamenilor provin din munca din afara tarii...
Eu unul m-am saturat de puturosi si de prosti,de vecini care asculta manele la maxim cu geamurile deschise,mananca seminte in fata blocului la greu,beau pe la colturi,fac pipi prin scara blocului si se uita la tine ca nu esti din categoria lor !!! Am crezut ca e vorba de cartier,poate si asta,dar am vazut si in centru,si in Aviatiei ceva asemanator.
Pentru mine e prea tarziu sa plec,as fi plecat negresit si acum daca situatia mea era alta.Am fost plecat de mai multe ori in strainatate si as putea sa aleg ce sa fac.Dar am un serviciu peste asteptari,daca eram in USA aveam o functie federal guvernamentala si eram intr-adevar vazut altfel.Dar traiesc in Romania zilelor noastre,am o familie cu 2 copii si visez numai la o casa si un teren,sa scap de spargatorii de seminte si de cei suferinzii ce asculta manele.
f1anatic
QUOTE(MR28673)
Nu, daca sunteti specializati intr-un domeniu tehnic sau stiintific.


Pot spune in felul acesta. Am reusit in America mult mai multe decit as fi reusit in Romania in acelasi timp.

Nu am plecat de acolo pt ca muream de foame...am plecat pentru o viatza mai buna...lipsita de problemele cu care va confruntatzi voi...de "mizeria umana" ca sa citez pe unul din voi.

Tata fost inginer mecanic (proiecta masini agricole la o uzina metalurgica) mama era un renumit doctor stomatolog. Nu am venit in America pt ca aici aveau lipsa de doctori si de ingineri...si nici pentru astea ne-au acceptat. Probabil ca in felul nostru si-au dat seama ca vom contribui la aceasta societate. Oameni cu pregatire...DA. Care sint sansele sa munceasca acelasi lucru in America ca si in Romania ? MICI de tot. DAR mai mult ca sigur vor fo oameni muncitori, harnici care nu vor ajunge o paguba pt. statul american, oameni care isi vor platic taxele, cartzile de credit si care in general vor contribui la "heritage" ...hmmm la - nu gasesc cuvintul - la acest "american dream". Da...amindoi parintzii au ajuns sa lucreze din nou in domeniu...nu cu fostele meserii - nici pe departe. Dar au job-uri care le plac (mai ales tata) si de bine de rau, de la an la an...cu toate chinurile vietzii de aici (doar am plecat de la ZERO - venitzi cu 6 valize)...a fost mai bine.

Iar eu - eu sint curios daca in Romania as fi putut obtzine ajutor financiar pt college/university ...respectiv continuing education...daca dupa atita scoala as fi reusit sa gasesc un loc de munca conform pregatirii profesionale si nu sa vind inghetzata in centru... Daca in Romania mi-as fi putut permite X, Y and Z si daca m-as fi putut simtzi liber...si respectat. M-am dus in vacantza in Suedia, Fiinlanda si Danemarca in vara asta ... cred ca e mult mai usor sa fii american decit roman...chiar daca 2 insi ar fi avut aceeasi experientza. Numai controlul la vama spune tot...in 30 de secunde eram in Suedia pt 90 de zile...fara sa fi dat un telefon pt viza, fara sa ma fi gindit ca imi trebuie asigurare medicala sau o suma de bani in portofel.

Si...si mai este o chestie...referitoare la nemultzumirile sociale. Povestitzi despre functionari publici care nu fac nimica...Se gasesc si aici...dar cred ca cea mai mare diferentza este ca pt a obtzine un lucru...tu ca cetatzean privat, ca individ...NU se asteapta nimeni de la tine sa dai mita, bani, cadouri sau mai stiu eu ce. Nu la nivelul vietzii de zi cu zi. Da...stiu eu...vrei sa itzi faci castel si codul de constructzii zice ca nu ai voie decit 5 tunuri iar tu vrei sistem anti-racheta Tomahawk...cu "atentzia" corespunzatoare gasesti pe cineva sa aprobe. Dar nu trebuie sa dai bani ca sa te vada un doctor, nu trebuie sa dai bani ca sa obtzii vreun document legal etc...Iar daca ceva te nemultzumeste...vreun reprezentant al unei companii, etc...exista intotdeauna cineva care sa noteze si sa aiba mai multa autoritate...si mai multa intzelegere. Si politzia vine...si ancheteaza...Va las sa cautatzi singuri...care fost guvernator (al carui stat) este anchetat pt. frauda si coruptzie (categoric la nicele super mari) ? YES...Illinois : George H Ryan.

Una peste alta...nu am fugit ca nu am mai putut. Am plecat de bunavoie...(Tata a cistigat loteria in 1995...plecat in 1996). Sorry Edi...nu am venit la munca...sa cistig bani si sa ma intorc in tzara pt ca acolo este mai bine. Poate sint prea cinic si prea dur...dar aici este tzara mea...oricit de duios ar cinta Tudor Gheorghe. Mai bine sa o duc rau in America decit bine in Romania. As fi mai fericit.



Godspeed all of you !

PS: Am fost in Scandinavia - dupa cum am mai spus - in vara asta. E clar ca mi-a fost dor de casa...(de Chicago). Ideea este alta...acolo in V Euro...unde nimeni nu m-a intrebat nimic si ma confudam perfect cu localnicii...unde totzi vorbeau engleza si erau binevoitori...totusi...acolo este viatza mai grea ca in America...si chiar daca am avut de toate (am fost la rude) totusi am simtzit ca nu as putea trai acolo ? De ce ? Nu stiu...poate ceva in mine imi spunea ca tot in America e mai bine...
guerilla
@f1anatic - stii ce e mai trist man? ca se vor gasi unii sa te blameze pentru ce ai spus. oameni care isi spun patrioti. si te vor arata cu degetul pentru ca tu, ca roman, ii spui casa unei alte tzari. eu unul m-as muta si maine la amsterdam. biggrin.gif
intrebare pentru cei care vor sa puna asa intrebari idioate: ce a facut tara asta pentru voi? ce ati facut voi pentru ea?
o meritati? va merita?
apoi, cand trageti linie vedeti ce a rezultat...

@eddie - despre sindromul "vecinii" cu totii suntem satui. solutii pe termen scurt nu sunt dupa cum stim cu totii. bine, exceptand cazul fericit in care finantele iti pot permite sa-ti faci casa si sa scapi de balamucul asta comunist.
casa pe care daca te apuci sa o construieste devine motiv de luat Prozac laugh.gif
HalbaSus
@f1anatic... sunt in principiu de acord ca viata e mai buna acolo... singura mea problema cu US e ca (cel putin mie) imi da impresia de tara militarizata cu stat politienesc (poate e necesar, nu zic nu... but me not like it)... adica ideea ca pot fi arestat pt depasirea vitezei si ca trebuie sa tin mainile pe volan si la vedere... sau ca nu am voie sa beau o bere decat atunci cand am voie sa trag cu arma... si multe alte chestii imi dau senzatie de LIPSA a libertatii... desigur nivelul de trai e f important pt a fi liber... dar in rest US nu mi se pare o tara libera... tarile din europa sunt mult mai liberale in sensul asta (spre exemplu, daca in cehia legile erau ca in US, eu petreceam cel putin o noapte la mititica)...

Sunt patriot ? Hell NO ! Singurul lucru bun in Romania sunt cele cateva persoane la care tin (sotie, prieteni, familie), berile relativ relativ ieftine si bune (Ursus, Silva) si faptul ca politia nu ma va aresta daca am depasit limita de viteza cu 30 mph

@guerilla: avem aceleasi gusturi in ce priveste locatia preferata de emigrare: Amsterdam (si Praga in cazul meu), ca tot veni vorba de Praga... cred ca e unul dintre putinele orase americane in care Americanii au emigrat... cert e ca numarul americanilor la praga e impresionant (au si barurile si restaurantele lor)... Motivele au fost berea ieftina si libertatea... dar in principal berea ieftina beer.gif biggrin.gif
guerilla
in praga n-am mai fost de prin 90...
cu prima ocazie voi mai face un popas acolo sa vad cum s-a schimbat orasul.
HalbaSus
QUOTE(guerilla)
in praga n-am mai fost de prin 90...
cu prima ocazie voi mai face un popas acolo sa vad cum s-a schimbat orasul.


Din pacate in rau... in sensul ca berea nu mai e la fel de ieftina cum era (presupun ca scumpirea a fost facuta pt a opri invazia de emigranti americani biggrin.gif biggrin.gif )
guerilla
atunci nu ne ramane decat cel mai cosmopolit oras al europei - amsterdam.
biggrin.gif
geeoo30
Eu am plecat pentru bani, eram anul 2 la facultate cu taxa si munceam ca taximetrist noaptea, tot nu imi ajungeau. Eram tare nehotarat stiam ca daca plec fara studii e mai greu, dar capacul l-au pus tot ei, nu m-au mai primit la examene fiindca nu platisem taxele. Si am plecat pt 3 ani in Israel ca sofer, dar acolo am descoperit repede ca sunt bun la orice si pot face orice munca fara sa-mi fie rusine. Dupa 3 ani m-am intors, am stiut tot timpul ca trebuie sa ma intorc, imaginativa ce inseamna sa stai departe de familie si prieteni timp de 3 ani, mi-era un dor nebun.
Nu reusesc sa inteleg de ce ne miscam asa greu aici, am impresia ca m-am intors in timp, ca am zburat cu avionul pt 2 ore si am aterizat intr-o era trecuta.
Suntem atat de falsi, o spun cu regret, "lasa ba ca merge asa" e lege si toata lumea se amuza, in loc sa se simta.
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor
f1anatic
@ EDDIE

QUOTE
Am fost plecat de mai multe ori in strainatate si as putea sa aleg ce sa fac.Dar am un serviciu peste asteptari,daca eram in USA aveam o functie federal guvernamentala si eram intr-adevar vazut altfel.


Sint un pic intrigat de comentariul acesta. Ca sa muncesti pt guvernul federal trebuie sa fii cetatzean american. Pe la sfirsitul anilor 90, tata a vrut sa se faca postas (United States Postal Service) si nu a fost acceptat pe considerente de cetatzenie - noi fiind doar imigrantzi legali cu drept de munca si resendintza permanenta, eu mergind la scoala pe banii guvernului...etc. Poate s-or ma fi schimbat legicle dar m-as mira sa le fi relaxat.

@ HALBA

QUOTE
@f1anatic... sunt in principiu de acord ca viata e mai buna acolo... singura mea problema cu US e ca (cel putin mie) imi da impresia de tara militarizata cu stat politienesc (poate e necesar, nu zic nu... but me not like it)... adica ideea ca pot fi arestat pt depasirea vitezei si ca trebuie sa tin mainile pe volan si la vedere... sau ca nu am voie sa beau o bere decat atunci cand am voie sa trag cu arma... si multe alte chestii imi dau senzatie de LIPSA a libertatii... desigur nivelul de trai e f important pt a fi liber... dar in rest US nu mi se pare o tara libera... tarile din europa sunt mult mai liberale in sensul asta (spre exemplu, daca in cehia legile erau ca in US, eu petreceam cel putin o noapte la mititica)...


Sint multe contradictzii aici in America. La 16 ani ai voie sa conduci, la 18 ani sa votezi si sa itzi alegi presedintele...potzi merge in Armata unde te vor antrena si...in actuala guvernare...vei fi pus in situatzia sa omori oameni in razboaie dubioase. Cu toate aceseta nu ai voie sa bei alcohol decit dupa 21 de ani. LIPSA LIBERATTZII...este un cuvint mare si probabil gresit. Nu confunda lipsa libertatzii cu atitudinea liberala din Europa. Democratzie nu inseamna sa privezi pe altul de aceleasi drepturi pe care le ai si tu...si el...numai ca sa te simtzi tu bine. Mi se pare corect sa il arestezi pe unul care merge cu 30 mph peste limita de viteza. Reprezinta probabil un pericol public.

Libertate vs Liberalism. Districte rosii si bordeluli si legalizarea drogurilor si casatorii de gay...asta este €uropa liberala...si imi scotzi ochii ca si in Romania ar fi mai bine. Traiesti totusi in tzara in care s-au facut presiuni asupra ziarului Romania Libera de catre fosta guvernare prin intermediul afaceristilor din Germania. Totusi...sa nu uitam...Nixon a demisionat si era ditamai presedintele...si oricit de stupida si personala ar fi fost problema lui Clinton...stim cu totzii ca ii plac fustitzele albastre...si l-a vazut o lume intreaga - pe el - cel mai puternic si mai popular presedinte american din ultimele decenii - umilit la TV. Nu am intzeles treaba cu bautul berii cind tragi cu arma...Eu stiu obsesia ta cu berea si te asigur ca potzi sa te imbetzi critza...atita vreme cit nu te legi de oamenii pe strada sau nu conduci masina...nu te aresteaza nimeni. Si da...consider dreptul de a avea arma o expresie a libertatzii...adinc inradacinata in istoria acestei tzari. Si apoi...revenind la treaba cu arestatul din cauza vitezei,.. sa nu confundam militzianul american care isi face datoria arestind pe cel care incalca legea atit de blatant (numai in unele state...acum sa fim cinstitzi) cu functzionarul public roman (militzian) care probabil asteapta mita, bani, etc inainte de a lua o decizie. Pai sa imi inchipui ca daca vin in Romania si sint oprit pt viteza si scot impreuna cu carnetul (american - deci nerecunoscut) si pe Gigi Franklin (Benjamin Franklin este pe hirtia de $ 100) imi spune probabil ca din partea lui eram cu 50 de kph sub limita nici vorba sa fi depasit viteza legala...

@ GEEOO

QUOTE
Nu reusesc sa inteleg de ce ne miscam asa greu aici, am impresia ca m-am intors in timp, ca am zburat cu avionul pt 2 ore si am aterizat intr-o era trecuta.


Exact asta au simtzit si parintzii mei anul trecut.

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


E trist sa spui asta. E si mai trist cind itzi dai seama cit este de adevarat. Acolo este tzara mea...acolo unde ma simt cel mai bine. Patriotismul...da...ni-l manifestam la fotbal, la F1, la gimnastica...dar asta este la stadion, la TV. Pe urma revii la strsul si grijile de zi cu zi. Da...desigur...exista si cazul razboiului...dar cred ca putem fi filozofi pe acest subiect (patriotismul si razboiul) dar nu o sa putem sa il itzelegem corect pt ca nici noi...nici parintzii nostri nu au fost la raboi. Asa ca eveitam subiectul patriotism si razboi...si mai bien filozofam prin prisma celorlalte asociatzii.

In orice caz...cred ca e mai bine sa inchei tot cu

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor
Luka
Nu, nu mi se pare corecta afirmatia asta. Poate ca ar fi corect sa spui ' acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca casa lor'.
Casa ta e un concept diferit de tara ta. Tara e aceea unde te nasti, casa e aceea unde locuiesti si unde te simti bine. Evident, exista si nuante si exceptii, insa in principiu eu asa zic.
guerilla
e de discutat pe tema asta: care e locul caruia ii spui acasa
si eu ma surprind gandind (da, mai si gandesc laugh.gif ) la locurile in care am copilarit ca fiind acasa. dar imi trece repede biggrin.gif
am sa fac un poll pe tema plecatului/ramanerii in RO.
puteti face recomandari.
eu ma gandeam la:
1. raman in RO - imi este bine.
2. as ramane in RO - daca mi-ar fi mai bine.
3. as pleca si maine - in RO nu va fi mai bine.

hai sa va aud...
HalbaSus
QUOTE
si imi scotzi ochii ca si in Romania ar fi mai bine.

No freakin way... nu am zis asta... am zis ca in Romania e naspa si singurele lucruri care imi plac sunt anumite persoane (nevasta, prieteni, familie, etc), berea si lipsa unor reguli pe care eu le consider stupide in US.

QUOTE
Nu confunda lipsa libertatzii cu atitudinea liberala din Europa. Democratzie nu inseamna sa privezi pe altul de aceleasi drepturi pe care le ai si tu...si el...numai ca sa te simtzi tu bine.

Nu ma refeream la bordeluri, iarba si casatorii de gay... pana la urma aceste lucruri le gasesti doar in cateva tari din Europa... ma refeream la faptul ca ai mai putine restrictii decat in US, si unul din drepturile tale fundamentale (libertatea de miscare) poate fi ingradit mult mai greu decat in US... adica in Europa ca sa petreci o noapte la inchisoare trebuie sa savarsesti ceva destul de grav... nu ajunge sa depasesti viteza cu 30 mph sau sa faci cine stie ce alta abatere pt care esti dus la sectie... si in europa se considera ca a depasi viteza regulamentara este un pericol social (de aceea se dau amenzi si se iau carnete)... dar au considerat ca libertatea mea personala (care ar fi grav afectata daca as fi inchis chiar si pt o ora) este mult mai importanta decat pericolul social pe care l-am creat... poate e o atitudine liberala... dar mie imi place.

QUOTE
. Nu am intzeles treaba cu bautul berii cind tragi cu arma...Eu stiu obsesia ta cu berea si te asigur ca potzi sa te imbetzi critza..


Din cate stiu nu ai voie sa detii arme inainte de 21 de ani, la fel cum nu ai voie sa bei inainte de 21 de ani... adica berea (sau orice alta bautura alcoolica) e considerata la fel de periculoasa ca o arma...

QUOTE
Si da...consider dreptul de a avea arma o expresie a libertatzii...adinc inradacinata in istoria acestei tzari.


Si in romania ai dreptul sa ai arme... tot de la aceasi varsta... si in toata europa ai dreptul sa ai arme... probabil se elibereaza mai greu decat in US sau oamenii nu sunt atat de fascinati de gun-uri... Eu sincer as limita dreptul de a detine arme, mai degraba as legaliza marijuana (desi nu sunt de acord neaparat cu drogurile, nici macar cu cele usoare)... dar totusi e mult mai usor sa faci rau cu o arma... decat cu niste frunzulite uscate :smoke:

QUOTE
Si apoi...revenind la treaba cu arestatul din cauza vitezei,.. sa nu confundam militzianul american care isi face datoria arestind pe cel care incalca legea atit de blatant (numai in unele state...acum sa fim cinstitzi) cu functzionarul public roman (militzian) care probabil asteapta mita, bani, etc inainte de a lua o decizie. Pai sa imi inchipui ca daca vin in Romania si sint oprit pt viteza si scot impreuna cu carnetul (american - deci nerecunoscut) si pe Gigi Franklin (Benjamin Franklin este pe hirtia de $ 100) imi spune probabil ca din partea lui eram cu 50 de kph sub limita nici vorba sa fi depasit viteza legala...


Probabil ca daca vii tu in Romania cu pasaport strain... nimeni nu-ti va avea treaba ci poate doar vor sugera sa inaintezi ceva (mita, ciubuc, cadou, etc...) dar iti pot spune ca asa sunt politistii cu cetatenii straini, am fost si in alte tari si am observat ca politia nu prea amendeaza cetateni straini... un posibil motiv ar fi ca formalitatile sunt mult mai complicate... spre exemplu daca vor sa-ti ridice carnetul... trebuie sa ti-l ridice prin politia din tara in care esti... comunicare prin ambasade, consulate, traduceri, etc... complicat... foarte complicat... iarasi daca nu platesti... e greu de executat... complicat adica... asa ca cea mai simpla varianta e sa pretinda ca nu au vazut nimic...
Eu in Romania inca nu am reusit sa dau mita la nici un politist (desi am incercat)... si nici unul nu mi-a sugerat macar ca as putea da. Deci nu fii asa sigur ca diferenta dintre cop-ul american si militianul raman este asa de mare... ce-i drept militanul roman nu te va pune sa stai cu mainile pe volan.

Concluzie: E mai bine in Romania ? HELL NO !!! Doar ca daca tot ar trebui sa emigrez... nu cred ca as alege US... nu neaparat ca nu m-as putea acomoda (Nu prea depasesc viteza cu 30 mph (decat pe autostrada)) si am implinit deja 21 de ani ca sa pot sa beau bere legal... dar tot mi se pare tara militarizata cu stat politienesc... prefer liberalismul european...

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


Ubi bene, ibi patria... sau ceva de genu asta (nu mai tin minte de la orele de latina) adica unde iti este bine acolo iti e patria... momentan eu nu ma plang foarte tare deci patria mea (in lipsa de altceva) e Romania, lui f1anatic ii este bine in US deci e normal ca acolo sa fie patria lui... Si sunt perfect de acord ca cei cu specializari tehnice greu isi gasesc un job bine platit in domeniu... eu urmez dreptul deci slabe sanse sa imi pot folosi cunostintele in alta parte decat romania... dar asta nu inseamna ca nu o sa emigrez niciodata... doar ca momentan sper sa ma pot descurca si aici...
James Kilowatt
QUOTE(Luka)
Poate ca ar fi corect sa spui ' acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca casa lor'.
Casa ta e un concept diferit de tara ta. Tara e aceea unde te nasti, casa e aceea unde locuiesti si unde te simti bine. Evident, exista si nuante si exceptii, insa in principiu eu asa zic.



Ok, eu sunt de acord cu tine. Tara mea e planeta Terra, si casa mea deocamdata e Europa de Vest. Insa asta nu ma impiedica sa ma mut si sa am casa in alta parte, sau sa am mai multe case... smile.gif

Sa tragi cu pusca in unul doar pentru ca s-a nascut in alta parte a planetei si are alta mutra nu e patriotism, e dobitocie. Si sa tragi cu pusca in cineva pentru ca asa spune un dobitor de presedinte, la fel.
E drept, in lume e plin de dobitoci sau de indobitociti de religie sau mai stiu eu ce, dispusi sa traga cu pusca in tine... atunci nu prea ai de ales. Sa te bati ca chiorii nu stiu cate generatii pentru o fasie de desert trebuie sa fii de-a dreptul idiot. In loc sa muncesti sa traiesti mai bine, stai intr-o mizerie crunta cu kalasnikovul la piept sa nu vina "ceilalti" sa-ti fure paduchii. Misto, patriotism pur.

UE versus SUA e un subiect greu de dezbatut pentru ca la urma urmei tine de alegerea fiecaruia. Nici UE nu e chiar tara tuturor libertatilor... dimpotriva. Demagogia politica face ca de multe ori cuvantul gospodinelor sa fie mai important decat principiile libertatii. Olanda e o pata de culoare in UE, insa majoritatea marilor tari ale batranei europe sunt mult mai conservatoare si mai ipocrite. In plus, cam prea mult comunism. Prea multa "puterea proletariatului", prea putina initiativa privata, prea mult stat care intervine de la economie la viata intima a fiecaruia, prea multa "protectie sociala" care de fapt incurajeaza parazitismul si descurajeaza munca. Din motivul asta, UE mai are de tras ca sa ajunga la ritmul de dezvoltare al americanilor, care cu toate uraganele si razboaiele tot au crestere economica mult mai mare decat in UE.

In plus, UE stagneaza si pe plan social. Marile averi sau pozitii inalte se mostenesc in general, nu se dobandesc. Mitul american de a incepe intr-o firma prin a distribui posta si a ajunge director general, nu se aplica in UE. 80% din politicienii francezi de varf de exemplu sunt formati intr-o scoala de administratie si nu mai stiu cum, destul de exclusivista, chair daca teoretic e admis oricine, si provin din familii bogate. Bogatie in general mostenita, nu dobandita.

Avantajul in Europa este viata usoara si placuta.. Ai un job, 35-40h pe saptamana de munca, daca tipa seful la tine il dai in judecata, 5-6-7 sau chiar mai mult saptamani de vacanta (in Fr aveam 37 zile/an+sarbatorile legale, in belgia am 26 + 10 sarbatori, care se dau chiar daca pica in we), etc. Din cate am inteles, americanii cam muncesc zi lumina, si putini isi permit 3 saptamani de vacanta....

Pe plan stiintific si tehnologic, ma enerveaza ca stagneaza sau chiar regreseaza amandoua. Tampitii de europeni se opun din instinct la tot ce e nou sau nu pricep, indiferent ca e vorba de energia nucleara sau alimente provenite din organisme modificate genetic. Cercetarea e prost platita, nu prea exista proiecte adevarate pe termen lung, si creierele fug in State. In plus, unii cretini din UE vor sa introduca in Constitutie un "principiu al precautiei", care sa permita interzicerea oricarei cercetari "potential periculoase" chiar daca nu exista decat prezumtia pericolului, nu si dovezile. Probabil, asta va pune capac de tot la cercetare.
Fobia asta patologica de progres si veneratia fetisita fata de trecut ia uneori forme de-a dreptul hazlii. V-am mai povestit, in Franta exista firme specializate care dau "patina" mobilei sau tablourilor noi... cu alte cuvinte, fac mobila noua sa arate ca veche... pardon, "traditionala".

Bush vrea sa ajunga pe Luna in 2018 sau 2020. Te pufneste rasul, cea mai mare putere economica si tehnologica a lumii are nevoie de 13-15 ani ca sa reinventeze bicicleta. De la Gagarin la Luna au trecut 8 ani, iar america era mult mai slaba economic atunci.
De la Spirit&Opportunity la Luna, trebuie 13?! Sper sa le-o ia chinezii inainte....

Ce s-a intamplat cu Concorde-ul european este cel putin la fel de rusinos. Insa o intruchipare perfecta a principiului "toate lucrurile bune au fost deja inventate in trecut. Noi suntem niste looseri care nu putem decat sa admiram ce-au facut inaintasii nostri cei mareti". Sa-l vinzi pe bucati mi se pare degradant. La fel de degradant mi se pare sa traiesti din taxele puse la intrarea in cimitirele americanilor morti in Normandia, ca sa-i jecmanesti pe americanii veniti sa-si viziteze parintii sau bunicii, si sa mai fii si mandru de cat de bun afacerist esti.....
f1anatic
QUOTE(MR28673)
prea multa "protectie sociala" care de fapt incurajeaza parazitismul si descurajeaza munca. Din motivul asta, UE mai are de tras ca sa ajunga la ritmul de dezvoltare al americanilor, care cu toate uraganele si razboaiele tot au crestere economica mult mai mare decat in UE.

Avantajul in Europa este viata usoara si placuta.. Ai un job, 35-40h pe saptamana de munca, daca tipa seful la tine il dai in judecata, 5-6-7 sau chiar mai mult saptamani de vacanta (in Fr aveam 37 zile/an+sarbatorile legale, in belgia am 26 + 10 sarbatori, care se dau chiar daca pica in we), etc. Din cate am inteles, americanii cam muncesc zi lumina, si putini isi permit 3 saptamani de vacanta....


MR graieste lucruri mari si adevarate. Nu pot insa sa raspund sau sa completez la toate.

Pot spune din nou...ca am fost socat petrecind 3 sapt pe vechiul continent ...sa vad ca la prinz se cam inchid magazinele, tota lumea este in piatza centrala, rigind un cola, mestecind un sandwich...pur si simplu la prinz nu mai era activitate comerciala...si cred ca...nu mai era activitate economica. Am petrecut vreo 5 zile in Orebro Sweden, in mijlocul Suediei - oras mijlociu - nicidecum turistic ci industrial. Nu stiu cum si de ce...am plecat de acolo ferm convins ca la prinz nu se munceste si ca lumea sta degeaba. Magazinele se inchid la ora 6 seara (multe chiar de la ora 4 pm). Simbata sint deschise pina pe la 2-3 pm iar duminica sint inchise complet. La fel cu muzeele si in general toate obiectivele turistice, magazinele alimentare, farmacii etc. Ma rog, or fi si exceptzii...dar in Scandinavia...eu asta am vazut. MI SE PARE SOCANT.

In America cele mai multe magazine (ale marilor corporatzii) sint deschise pina la 9 PM in cursul saptaminii, simbata iar duminica pina la 7 pm. Walmart-ul (bun, rau cum e) e deschis pina la 10 pm in fiecare zi a saptaminii - da si duminica. Jewel-Osco (mincare, haleala, farmacie) este deschis 24-7. La fel si multe Walgreens (farmacie). Nu mai spun ca mai nou sint deschise magazine de piese auto (din retzeaua Murry's 24 hrs ...sint multe...citeva au program 24 hrs, multe au prelungit pina la 11 pm iar majoritatea pina la 9 pm - in functzie de zona)

Si apoi...sarbatorile legale...ah...Martin Luther King(1), Memorial Day (1), Independence Day (1-2 zile), Labor Day, ThanksGiving (2 zile), Christmas- New Year (2 - 3zile). Sarbatori legale total 8-9 zile pe an. Munca...40 hrs a week minimum. Multe companii (spre ex. tata @ Motorolla) ofera overtime Simbata (1.5 x plata orara...deci daca ai 10 $ pe ora pentru primele 40 de ore @ 5 days 8 hrs/ day atunci orice overtime muncit peste cele 40 de h in cursul saptaminii sau simbata se platesc cu 15 dolari pe ora. Daca muncesti si Duminica atunci 20 dolari pe ora. Bineintzeles se aplica numai celor carora programul normal este de luni pina vineri 8 ore pe zi). Iar daca muncesti in administratzie sau ai un "white collar job" atunci...vrind nevrind faci overtime fara sa fii platit. Ex. o tanti foarte simpatica pe post de business manager la mine la institut...vine dimineatza la 8 AM la munca...pleaca seara la 8 PM cu teancul de hirtii si alte smecherii. Munceste si acasa. Si in week-end. Ma rog are si salariul foarte interesant...deci intr-un fel ii suride. Dar faptul ca nu are timp de familie, ca ritmul de viatza in America duce la divorce, familii fara capatii si alte probleme sociale...este alta chestie. Aici vorbim despre cit se munceste in USA vs ۆ.

Vacantza ? 5 zile dupa primul an de munca la o companie (deci o saptamina intreaga libera - nu te fortzeaza nimeni sa faci overtime si legal este cca sa ai 2 zile pe sapt libere). Dupa 2 ani de munca...7 zile (lucratoare). Etc. Pina cind ajungi ca mama sa ai 24 de zile lucratoare pe an (ma rog, prin munca ei este mai "privilegiata") pina cind aflii ca nu are voie sa lipseasca de la munca mai mult de 3 sapt consecutive...adica sa vrea sa si le ia pe toate 24 ...nu are voie. Dar le potzi vinde inapoi companiei si sa tzi le plateasca ca overtime. Si bineintzeles, la anul arei din nou 24 plus 1-2...

Ok...mai vorbim. Trebuie sa plec la munca.
Bodi
Eu am ales sa raman in Romania. Dintr-un milion de motive toate personale. Culmea este ca in fiecare an stau in tara cam 2 luni dar ma intorc cu placere intotdeauna.
Nu-i condamn pe cei care au plecat din milionul lor de motive personale.Pe de o parte e mai bine asa. Multi dintre ei se vor intoarce mai devreme sau mai tarziu cu o alta experienta de viata, cu ceea ce se numeste know-how si noua ne lipseste, cu bani de investit si cheltuit si eu zic ca va fi benefic pentru Romania - deja este.
Eu zic ca avem cu totii o datorie fata de tara in care ne-am nascut. Nu in sensul ca trebuie sa stam toti aici sa mancam salam cu soia. Ci pur si simplu sa schimbam mentalitati stupide de acasa si de aiurea, sa punem o caramida intr-o constructie de care sa fim mandrii peste ceva timp.
Vorbeam de mentalitati. In vest cand spui ca esti roman esti privit fie cu indiferenta, fie cu suspiciune, fie uneori cu ura - foarte rar cu simpatie. Noi suntem principalii vinovati pentru asta pentru ca am stiut sa dam drumu la tigani si suti in Europa inaintea celor care ar fi meritat sa plece primii.
Lucrez pentru o multinationala si instalam echipamente produse de ei in toata lumea (faptul ca productia lor de soft, asistenta tehnica, managementul unor proiecte se muta incet incet la noi spune deja multe). Nu de putine ori s-a intamplat ca sefii de site - care au un cuvant greu de spus in alegrea personalului - sa insiste ca un roman sa se intoarca si a 2-a, 3-a,...oara in dauna unor conationali de-ai lor (lucram pe aceleasi diurne deci nu de bani e vorba) spune iarasi multe despre calitatea romanilor (nu vreau sa idilizez totusi - avem si lichele). Ideea este ca noi am schimbat mentaliti pe unde am fost. Iar faptul ca intalnim colegi vestici care vorbesc romana si se bucura sa-si etaleze cunostintele lingvistice, sau ne intreaba daca avem manele noi (scuze pt asta dar nu asta vrea omul asta-i dai) eu zic ca iarasi e mare lucru pentru perceptia romanilor in afara. Eu zic ca daca spuneti ceva bun despre Romania pe unde sunteti - real nu inventii - va platiti o mare parte din datoria de care vorbeam. eu zic ca avem si lucruri bune de aratat la lume
Daca voua va merge bine unde sunteti e un motiv de mandrie pentru toti si o dovada clara ca romanul nu e prost, lenes, hot etc. Varfurile in domenii tehnice, cei mai indreptatiti sa plece dintre voi, faceti lucruri prin care uimiti o lume intreaga. Asta este bine pentru romani in general.
Apoi trebuie luptat pentru schimbarea mentalitatilor de acasa - in primul rand. Daca fiecare dintre noi va face ceva in directia asta eu zic ca e ceva.
Vad in semnaturile vostre masini de valori impresionante pentru romanul de rand. Mi se pare putin nedrept ca voi sa fiti primii care va plangeti dar asta este. Ideea este ca masinile astea implica venituri destul de mari adica si voi ca si mine platiti impozite grase la stat in schimbul carora nu primim nimic inapoi. Eu merg la clinici medicale private pentru ca prefer sa primesc o chitanta decat sa dau o spaga la spital, evit sa-mi schimb buletinul desi mi-am schimbat domiciliul pentru ca fie stau la coada fie dau spagasi nu vreau, din fericire nu cunosc sistemul judiciar decat din ziare.
Si eu sunt nemultumit ca si voi dar vina nu o poarta Romania ci o clasa politica incapabila :puke: - pe care tot noi o votam si chiar noi insine pentru ca acceptam toate astea. :bash:
Toate astea pot fi schimbate si fiecare putem pune umarul. Una peste alta eu zic ca mergem in directia cea buna, cam incet dar depinde si de noi sa acceleram lucrurile.
Eduard RO
QUOTE
Dar nu trebuie sa dai bani ca sa te vada un doctor, nu trebuie sa dai bani ca sa obtzii vreun document legal etc...

No...Pe bune? blink.gif Adica voi nu platiti taxe?
Ai auzit de asigurarile de sanatate? blink.gif Sau ce crezi ca acolo medicii fac munca pro-bono?

QUOTE
Tata fost inginer mecanic (proiecta masini agricole la o uzina metalurgica) tata a vrut sa se faca postas (United States Postal Service) si nu a fost acceptat pe considerente de cetatzenie

Un inginer n-a reusit sa se angajeze nici macar ca postas acolo si spui ca esti tratat egal.
guerilla
1. era vorba de spaga pe care o dai in RO ca sa te vada un doctor, pe cand in US nu e cazul sa faci astfel de plecaciuni.
2. e vorba de echivalare de studii, de experienta in munca de acolo, etc. chiar daca ai master in RO, pentru cei de acolo esti egal cu zero pana cand nu capeti experienta de munca in tara respectiva.
Luka
Probabil ca n-ai inteles foarte bine ce a spus. Nu s-a putut angaja intr-un serviciu (probabil ce apartine de stat) intrucat se punea conditia cetateniei. Nu era vorba de pregatirea profesionala, ci de cetatenia pe care urma s-o dobandeasca.
Iar de dat bani la doctor si prin alte parti, era vorba de SPAGA. De platit se platesc oriunde asigurari sociale si de sanatate, insa in tarile care au apa calda mereu (si lumea o si foloseste) nu prea ti se mai cere vreun ban ca sa fii bagat in seama.
Incearca sa intelegi ce a spus, te rog.

PS:Am postat in acelasi timp smile.gif
guerilla
daca tot ati trecut la un US vs EU iaca ce am primit pe mail acum 20 minute. textul nu imi apartine.

EURO vs.Dollar motiv de razboi:


"Poate o viziune mai realista asupra razboiului din IRAK?! :
De 50 de ani incoace valuta de referinta pe piata mondiala e dolarul
american. Dolarul american se tipareste intr-un singur loc: Federal
Reserve, USA (reprezentata de un consortiu de banci PARTICULARE
evreiesti !!!! n.n.).

Deci daca Franta sau orice alta tara vor sa cumpere ceva de $50
milioane, ei trebuie sa "munceasca" si sa faca rost de $50 milioane. In
schimb daca USA vrea acelasi lucru, trebuie doar sa tipareasca banii si
gata. Ceea ce de altfel USA a facut din plin in ultimii 50 de ani: a
inundat lumea cu dolari pe care i-a tiparit FARA A AVEA ACOPERIRE IN
AUR, de cite ori aveau nevoie de ceva. Din cauza asta balanta comerciala

americana are in prezent un deficit formidabil, estimat la vreo $2.5 mii

de miliarde si se anticipeaza cresteri monstruoase in urmatorii ani (in
ritmul prevazut de bugetul lui Bush ajunge la $3.5 mii de miliarde in
urmatorii 3 ani, adica 50% din GDP).

Atit timp cit dolarul ramine valuta lumii, americanii sunt OK: ei pot
tipari intr-una dolari si pot plati datoriile. America traieste pe
datorie fata de restul lumii.
Problema abia acuma incepe: IRAK ESTE PRIMA TARA DIN OPEC CARE A
RENUNTAT LA $$ SI A INCEPUT SA VINDA PETROL PE EURO. (pe 6 noiembrie
2000, cind un EURO era $0.8, deci Irak a pierdut o gramada de bani
atunci, a fost o investitie foarte curajoasa. Intre timp EURO a depasit
dolarul, deci Irak a cistigat imens). Asta a fost de fapt greseala lui
Saddam pe care America n-o va putea ierta niciodata.

Cel putin alte doua tari din OPEC (Iran si Siria) vor deasemenea sa
treaca la EURO, iar in ultima instanta asta e intentia intregului OPEC.
Inclusiv Venezuela, care are 7% din petrolul lumii a trecut la o
combinatie EURO-Dollar, adica si-a schimbat o jumate din rezervele
valutare in EURO. Banca Centrala a Rusiei si cea a Chinei au facut exact

acelasi lucru, si asa se explica de ce e un mare surplus de dolari pe
piata lumii si o mare cerere de EURO, de aia dolarul scade puternic in
raport cu EURO.

Asta e lovitura decisiva pentru economia americana, pentru care Alan
Greenspan (seful Federal Reserve) a pronosticat o pierdere de $13
trilioane (adica mii de miliarde) doar in prima faza: daca EURO va
deveni
valuta lumii in locul dolarului, pe linga faptul ca valoarea dolarului
va scadea foarte tare, americanii nu vor mai putea sa arunce pe piata
dolari
pe care ii tiparesc cum ii taie capul (fara acoperire in aur), toate
tarile lumii vor scapa de dolari ca sa faca rost de EURO sa cumpere
petrol de la OPEC, toti investitorii mari se vor retrage de pe piata
americana si vor merge in cea europeana, si in general tehnica traitului

pe datorie cade.

Deja dolarul este mentinut artificial ridicat prin aranjamente politice
ale USA cu China, Coreea de Sud, Taiwan si Japonia. Aceste tari produc
aproape tot ce consuma USA. America le imprumuta dolari ca sa produca,
apoi ele isi vind marfa pe piata Americana si din cistiguri isi platesc
datoriile la USA, deci dolarii se intorc de unde au plecat.

Economistii si bancherii au atras demult atentia ca daca Asia nu mai
sustine dolarul prin astfel de aranjamente politice nefundamentate
economic, acesta se va prabusi foarte tare. Iar Asia a inceput sa treaca

pe EURO, pentru ca are si ea nevoie de petrol, iar OPEC va vinde in
curind pe EURO.

Asa ca Bush a facut o "Axis of Evil" in care au bagat toate tarile care
au trecut la vinzarea petrolului pe EURO sau isi trec rezervele
nationale in EURO. Ei vor ataca toate aceste tari (Irak, Iran, Siria,
Venezuela, etc) si vor pune acolo guverne marioneta care vor face
schimbarea inversa, de la EURO la dolar.

Asta e si motivul pentru care Marea Britanie inca n-a trecut la EURO,
pentru ca daca o facea trebuia sa fie de partea opusa americanilor.
Britanicii vor fi vicleni ca de obicei: daca USA isi face treaba, ei
ramin la lira, daca EU opreste razboiul vor trece imediat la EURO (ceea
ce au tot aminat ca sa vada cum iese, in ciuda riscurilor si pierderilor

de moment.) Miza acestui razboi e imensa: daca USA nu il face, rolul de
superputere mondiala va trece la UE. De aceea Franta si Germania TREBUIE

SA LUPTE PINA LA CAPAT. Irak e doar inceputul, e doar prima batalie.
Indiferent cine o cistiga, razboiul va fi mult mai lung."
James Kilowatt
QUOTE(Eduard56801)
Un inginer n-a reusit sa se angajeze nici macar ca postas acolo si spui ca esti tratat egal.


Din grupul de colegi cu care am lucrat in Franta, am fost 7 straini si 6 francezi. Toti strainii (rusi, africani, etc) si ne-am gasit joburi la expirarea contractului, si doar 2 din cei 6 francezi, dintre care unul era jumatate spaniol. Pot trage de aici concluzia ca suntem tratati mai bine decat bastinasii?

Nu poti generaliza plecand de la un caz. Exista si exemple, si contraexemple. Eu nu ma simt discriminat pentru ca nu pot deveni regele belgiei sau prefect de wallonia.
James Kilowatt
Imi pare rau, dar articolul citat de Guerilla mi se pare o tampenie si mai e si tendentios.

Un dolar slab ii avantajeaza pe americani. Ii avantajeaza sa exporte, in raport cu cei care au preturile in Euro, si in plus, marea lor datorie scade ca valoare odata ce dolarul scade si el.

Ce-i impiedica pe europeni sa tipareasca si ei bani fara acoperire?

Cresterea economica americana si nivelul de trai nu are legatura cu cantitea de dolari slabi sau tari, ci cu cea de bunuri si servicii ce pot fi cumparate....

UE da vina pentru lipsa de performanta economica tocmai pe euro lor prea puternic, nu pe lene si pe lipsa de eficienta.... Pentru rahatul economic din UE, vinovatii sunt intotdeauna altii. Americanii, chinezii, europa de est, irakul, caldura, etc. Nimeni n-are tupeul sa o spuna "vreti sa traiti mai bine, trebuie sa munciti mai mult si sa investiti profitul cu cap, nu sa dati prime de miel si de porc".
HalbaSus
QUOTE
Si eu sunt nemultumit ca si voi dar vina nu o poarta Romania ci o clasa politica incapabila puke - pe care tot noi o votam si chiar noi insine pentru ca acceptam toate astea.


In Romania postdecembrista mai toate lucrurile rele sunt cauzate de clasa politica si de coruptie... oare chiar asa sa fie ?
Bush o fi un geniu ? politicienii din celelalte tari sunt oameni dedicati care fac totul pentru tara iar politicienii romani sunt niste porci ordinari pe care ii doare in cot de tara si isi rezolva doar interesele personale ? Romania e cea mai corupta tara iar in celelalte tari nu exista coruptie ? Sau coruptia care exista in alte tari e nesemnificativa si nu produce pagube dar la noi ruineaza economia nationala ? Poate e asa... dar sincer eu nu cred asta.

Daca voi ati avea un partid politic care ar fi la guvernare... ce ati face ca sa "traim bine" ? Eu nu vad cum guvernul m-ar putea ajuta... sincer... desigur ar fi dragut din partea lui daca ar veni si mi-ar pune pe masa vre-o 100.000 de euro asa... ca e baiat dragut... dar in rest eu chiar nu vad ce ar putea face tariceanu (sau oricare alt politician) ca mie sa-mi fie mai bine... Ah, da... ar putea sa faca ceva... sa faca drumuri mai bune si autostrazi... nu ca nu s-ar face ele dar se fac intr-un ritm prea incet... daca ar da mai multi bani s-ar accelera ritmul... dar de unde ar lua banii ? din buget ca de alt undeva nu are de unde... daca ia din buget de la ce ia ? de la sanatate, de la agricultura, etc... si atunci poate ca eu voi fi fericit in timp ce zburd pe autostrazi dar vor plange medicii si agricultorii si farmacistii... ah da... desigur ca platesc impozit.. si nu obtin mai nimic in schimbul lui... dar pe de alta parte din impozitul meu tre' sa traiasca nusht' cati pensionari si someri si ajutoare sociale (care in romania sa recunoastem, nu sunt mari... nu le putem reduce ca sa folosim banii pt autostrazi)...

Coruptia ? Nu zic ca e un fenomen "placut"... dar daca nu ar exista deloc... credeti ca ar avea tot romanu' de la passat in sus ? Eu unul nu cred... E simplu sa dai vina pe ceva...
Bodi
Nu esti discriminat dar orice vei face tu nu vei fii belgian niciodata. In sensul ca vei fi un strain pentru ei. Ei nu te vor accepta oricat vei incerca tu. Nu le sta in fire. Poate pe copii tai. Daca poti trai cu asta tu si oricare alt roman care a emigrat nici o problema.
Surprinzator am ramas cu senzatia ca flamanzii sunt mai deschisi decat valonii care sunt latini de-ai nostrii. Poate si pentru ca olandezii ii considera un fel se moldoveni de-ai lor, sau poate pentru ca beau mai multa bere. (nu am nimic cu moldovenii am folosit doar un cliseu pentru a face o comparatie)
Nu totul in viata trece prin stomac. Banii sunt un lucru de care nu va plangeti de obicei dar din experienta stiu ca nu e asa minunat in vest sau US of A.
James Kilowatt
QUOTE(Bogdan48840)
Nu esti discriminat dar orice vei face tu nu vei fii belgian niciodata. In sensul ca vei fi un strain pentru ei.



Mi se falfaieeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!! De acceptarea lor!!! Putin imi pasa ce cred toti fraierii! Pentru ca oamenii cu adevarat destepti nu fac diferente functie de nationalitate. Ce crede restul, aia mai putin destepti, putin imi pasa!
Asta cu "intotdeauna vei fi un strain", e un cliseu rasuflat. Si ce daca! Sunt strain si sunt mandru de asta.

Si nu am nici o intentie sa devin belgian, nici eu si probabil nici potentialii mei copii. Ma simt foarte bine si ca roman. Nu am nici un complex in fata lor, ca sunt roman, nu am nevoie sa ma accepte sau sa ma confunde cu un belgian! N-am intentia ca in cercul meu de prieteni sa intre toti belgienii si toti francezii, ci doar aia care ma merita biggrin.gif
Nici toti romanii nu ma meritau biggrin.gif, si nici in Romania nu ma tratau toti "ca acasa la mine".
Bodi
Pentru Halba:

Nu ma intelege gresit. Nu am asteptat nici macar 1 leu de la statul roman. Asta e greseala fundamentala a majoritatii romanilor si vine din comunism. Nu e treaba statului sa-ti dea tie sau mie de mancare. Asta e treaba noastra.
Apropo am ramas uimit in Africa sa vad ca negrii se roaga la Dumnezeu sa le dea bani. Ceva de genul ca ei dorm linistiti si vine Mos Craciun si le da un sac de bani la fiecare. Nici prin cap nu le trecea ca daca ar fi sanatosi si inspirati, cu putin noroc si multa munca ar putea face ei sacul respectiv de bani.
In schimb este datoria in primul rand a Statului sa asigura anumite conditii intr-o tara. Scrie in constitutie. Egalitate de sanse, prevalenta legii, chestii de astea.
In al doilea rand cum ai spus si tu Guvernul trebuie sa aiba in vedere infrastructura, sistemul sanitar - in cazul Romaniei cel putin pt. ca asigurarile le platim la Stat nu la privati, invatamantul - multumesc statului roman ca mi-a permis sa fac atata scoala gratis pe cat am vrut eu inclusiv jumatate de master pe care tre sa-l platesc acum ca nu l-am terminat.
Asta cu invatamantul gratuit e mare lucru si multi si-au gasit de lucru afara, tocmai datorita faptului ca tara asta pe care zic acum ca e de KK a investit zeci de mii de dolari in educatia lor, ca altfel erau niste genii neintelese care pasteau vacile acum. cei care au copii in vest stiu lucrul asta.
In al treilea rand romanul spune ca "pestele de la cap se impute". Si daca tata Iliescu zice ca nu ne vindem tara, ca intelectualii e rai, ca ziaristii e animale, ca are grija PSD de toata lumea atunci cum speri tu ca nea Ion sa puna mana pe treaba. Noi am inteles astea pentru ca am avut acces la alte surse de informare si alte mentalitati decat nea Gheorghe. el face ce-i zice tatucul.
Deci caca vom avea un ministru de interne incoruptibil (asta de acum a facut cariera la voi la oradea si poate tu stii cum e) sunt sansele ca el sa numeasca un sef al IGP incoruptibil care va numi un sef de IJP incoruptibil care va atrage atentia subordonatilor sa-si bage mintile in cap. la fel cu justitia. Daca acolo sus exista vointa e mai usor sa schimbi lucrurile decat daca vreau eu sau tu sa schimbam ceva.
Si nu e vorba numai de coruptie. Putem discuta despre faptul ca Romania prin Petrom putea controla piata carburantilor in estul Europei si aduce miliarde de dolari la buget si aveam autostrada si sa mergem la strand, in schimb suntem noi controlati.
Asta a fost responsabilitatea Guvernului. Si a esuat. De aia urasc politicienii. In afara de africani din nou, toate tarile pe care le cunosc si-au urmarit interesul national. Cu exceptia Romaniei.
Oricat ma scot astia din sarite tot nu voi emigra. Nastase pe care il urasc sincer a inceput pe un drum bun, de fapt a continuat ce a inceput Isarescu. Tariceanu care imi e indiferent oarecum pare ca grabeste putin lucrurile. Basescu le da suturi de cate ori gresesc. Sunt sanse sa fie mai bine, deja este.
Bodi
MR28673

Ai atitudinea corecta. Aveam o banuiala. RESPECT.
Pe multi i-am invatat ce inseamna alupigus. Faza tare e ca le-a placut conceptul si au inceput sa-l foloseasca si ei.
Multi incearca asa de tare sa se faca placuti unde se duc ca isi pierd orice urma de demnitate umana. Se tavalesc la picioarele noilor lor stapini. Dezgustator, nu suport genul. Genul care uita limba dupa 2 luni de sedere afara.
f1anatic
QUOTE(MR28673)
QUOTE(Bogdan48840)
Nu esti discriminat dar orice vei face tu nu vei fii belgian niciodata. In sensul ca vei fi un strain pentru ei.



Mi se falfaieeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!! De acceptarea lor!!! Putin imi pasa ce cred toti fraierii! Pentru ca oamenii cu adevarat destepti nu fac diferente functie de nationalitate. Ce crede restul, aia mai putin destepti, putin imi pasa!
Asta cu "intotdeauna vei fi un strain", e un cliseu rasuflat. Si ce daca! Sunt strain si sunt mandru de asta..


Cred ca nu puteam sa spun mai bine ca MR. Si mie mi se filfieeee. Cu o diferentza. Din punct de vedere legal, sint de-al lor iar America e facuta din imigrantzi is urmasii lor. Plus ca traiesc intr-un oras de imigrantzi nu in redneck Kansas. Deci nu numai ca mi se rupe ce cred aia prostii si infumuratzi...dar daca le amintesc de faptul ca sint cetatzean american...isi dau seama ca ii pot da in judecata si pot cistiga numai pt simplul fapt ca la minie mi-ar recomanda sa ma intorc in tzara de bastina. Literalmente pt numai aceste simple cuvinte. Si NU, nu m-am simtzit niciodata discriminat sau tratat diferit.

Si atzi intzeles chestia cu munca de postas (era normal insa ca unii sa se dea cocosi...) Este job la guvern...deci necesita cetatzenia americana...dreptul de rezidentza permanenta si drept de munca fara limitare nefiind suficient. Si este adevarat...educatzia in alta parte a lumii valoreaza mai putzin...importanta este experientza de munca. Si cum tata nu a vorbit engleza la inceput...va datzi seama ca nu a fost usor...Iar acum e prea in virsta...pentru a reveni la ce a fost 30 de ani in RO. Dar nu inseamna ca nu a ajuns sa fie apreciat si sa avanseze la postul de munca. Dar echivalarea studiilor este cu totul altceva.
eddie
Hai ca am ramas putin in urma...

@f1anatic,tu cauti printre randuri,OK,iti voi da toate explicatiile ca sa iti dovedesc ca nu mananc bors.In primul rand m-am referit ca merita sa mergi la munca in strainatate si sa vii sa cheltuiesti banii in tara,nu m-am referit la cei plecati definitiv,aceea sunt mai rari,printre care te bucuri si tu !
Chestia cu functia guvernamentala,am spus ca daca eram in USA(adica cetatean american) si cu functia asta,as fi avut functie guvernamentala,ar fi fost alta treaba.Ca in USA am fost,dar nu ma pot angaja acolo pe functia asta.Nu am mintit ,poate am fost gresit inteles...
HalbaSus
QUOTE
In al treilea rand romanul spune ca "pestele de la cap se impute". Si daca tata Iliescu zice ca nu ne vindem tara, ca intelectualii e rai, ca ziaristii e animale, ca are grija PSD de toata lumea atunci cum speri tu ca nea Ion sa puna mana pe treaba. Noi am inteles astea pentru ca am avut acces la alte surse de informare si alte mentalitati decat nea Gheorghe. el face ce-i zice tatucul.


pestele poate ca se impute de la cap... economia putrezeste din cauza lipsei de tehnologie, infrastructura, piata de desfacere, etc...
Poate ca atitudinea iliesciana (mai ales din primii ani de dupa revolutie) ne-a tinut in loc pt cativa ani... dar romania s-a dezvoltat si in timpul lui (a mai pus el frane, dar tot inainte mergeam... de ce ? datorita lui ? nu... fiindca in principiu asta este tendinta oricarei societati... ca la noi a mers mai greu ? pai avand in vedere ce start am avut eu ma mir ca am ajuns unde suntem...)

QUOTE
Deci caca vom avea un ministru de interne incoruptibil (asta de acum a facut cariera la voi la oradea si poate tu stii cum e) sunt sansele ca el sa numeasca un sef al IGP incoruptibil care va numi un sef de IJP incoruptibil care va atrage atentia subordonatilor sa-si bage mintile in cap. la fel cu justitia. Daca acolo sus exista vointa e mai usor sa schimbi lucrurile decat daca vreau eu sau tu sa schimbam ceva.


Habar nu am cine este ministru de interne... dar teoria asta tot mi se pare cel putin "utopica"... dar sa zicem ca asa e... daca politistii vor fi incoruptibili ce se va intampla ? pai nu vor mai primi spaga... ceea ce va insemna ca vor incasa cu (sa zicem... nu am de unde sa stiu) cu 50% mai multe amenzi... eu nu stiu cu cat contribuie amenzile la buget dar nu cred ca e o suma impresionanta... DAR... nemaiprimind spagi, politistul de rand fie se va multumi cu un salar mai mic (deci va cheltui mai putin la ABC-ul din colt... ==> mai putin venit pt ABC ==> mai putin impozit datorat statului) fie va cere marire de salar... caz in care banii de amenzi se vor intoarce practic la politist iar bugetul nu a castigat nimic...

QUOTE
Si nu e vorba numai de coruptie. Putem discuta despre faptul ca Romania prin Petrom putea controla piata carburantilor in estul Europei si aduce miliarde de dolari la buget si aveam autostrada si sa mergem la strand, in schimb suntem noi controlati.


sincer eu nu cred ca petromul controla mare lucru pe o piata atat de globalizata unde trebuie sa fii extrem de puternic ca sa poti controla ceva... iar daca ramanea in mainile statului era mai rau... pt ca statul il folosea ori pt mijloace de "propaganda electorala" (spre exemplu sa scada pretul benzinei inainte de alegeri) fie era o sursa pentru mult criticatii corupti ai romaniei...
f1anatic
QUOTE(MR28673)
Imi pare rau, dar articolul citat de Guerilla mi se pare o tampenie si mai e si tendentios.

Un dolar slab ii avantajeaza pe americani. Ii avantajeaza sa exporte, in raport cu cei care au preturile in Euro, si in plus, marea lor datorie scade ca valoare odata ce dolarul scade si el.

Ce-i impiedica pe europeni sa tipareasca si ei bani fara acoperire?

Cresterea economica americana si nivelul de trai nu are legatura cu cantitea de dolari slabi sau tari, ci cu cea de bunuri si servicii ce pot fi cumparate....

UE da vina pentru lipsa de performanta economica tocmai pe euro lor prea puternic, nu pe lene si pe lipsa de eficienta.... Pentru rahatul economic din UE, vinovatii sunt intotdeauna altii. Americanii, chinezii, europa de est, irakul, caldura, etc. Nimeni n-are tupeul sa o spuna "vreti sa traiti mai bine, trebuie sa munciti mai mult si sa investiti profitul cu cap, nu sa dati prime de miel si de porc".


Amen ! Consider ca lumea trebuie sa avanseze de la practica asta de 5 milenii cu acoperire in aur si metale pretzioase. Iar $$$ slab avantajeaza USA. probabil mai mult decit un dolar puternic.

Nu zic ca mesajul acela (citit si in Engleza alta data) nu ar avea un simbure de adevar...poate chiar mai mult...poate si coaja. Dar sint multe motive pt razboi...nu numai Euro Vs Dollar si ideeile financiare ale vechii admin Irakiene.
f1anatic
QUOTE(eddie33)
Chestia cu functia guvernamentala,am spus ca daca eram in USA(adica cetatean american) si cu functia asta,ar fi fost alta treaba.Ca in USA am fost,dar nu ma pot angaja acolo pe functia asta,care se numeste ATCO,poate stii tu ceva despre ea....


Air Traffic Control Operator...pai astia fac parte din Dept. of Homeland Security (dupa 2001). Deci Job de Guvern Deci trebuie sa vii in America permanent...5 ani sa fii cetatzean model...fara multe iesiri in strainatate, sa itzi iei cetatzenia dupa care sa faci aplicatzie pt. functzia asta. Nu cred ca inainte de 2001 sa fi fost cu mult mai relaxate regulamentele.

Nu inseamna ca nu te potzi duce la scoala undeva sa invetzi meseria sa sa itzi echivalezi cunostiintzele in domeniu. Dar de la asta pina la a lucra pt. FEDS...e cale lunga.
eddie
QUOTE(f1anatic)
Nu inseamna ca nu te poti duce la scoala undeva sa invetzi meseria sa sa itzi echivalezi cunostiintzele in domeniu. Dar de la asta pina la a lucra pt. FEDS...e cale lunga.

Sunt de peste 15 ani in functia asta,meseria am invatat-o aici,dar am fost de mai multe ori peste ocean la niste cursuri,nici nu s-a pus problema de echivalare acolo.Dar acolo cine afla de functia noastra,ramanea surprins,pe cand aici nimeni nu prea stie cu ce se manaca.....
James Kilowatt
QUOTE(HalbaSus)
... economia putrezeste din cauza lipsei de tehnologie, infrastructura, piata de desfacere, etc...


Si cine ii impiedica pe patroni sa investeasca in tehnologie si sa-si rentabilizeze afacerile? In Romania, tot patronu' pune mana pe o fabrica depasita la un pret de nimic, luata prin spaga daca se poate, si apoi o exploateaza conform principiului "merge si asa". Banii se duc in vile si mertzane, nu in tehnologie si utilaje, si in clipa in care va fi nevoit sa concureze pe o piata libera (nu la contracte de stat cu spaga) se va duce dracului afacerea lui, pentru ca nu poti produce nimic cu vila si mertanele, vor fi oameni ramasi pe drumuri si vom da vina pe Iliescu si pe Basescu pentru cat de prost merg toate....
Exemplul ARO e poate cel mai cunoscut, insa e plin uzine si mai mici ajunge la fier vechi sau care functioneaza inca, insa la nivelul de eficienta al evului mediu.
Din pacate, unele dintre ele chiar au piata.... cu toate astea sunt falite, pentru ca prioritatea patronului sau a managerului este mertanul in 2 luni, nu profitul durabil.
Dupa 50 ani de comunism, pe de alta parte, e si greu sa avem un patronat de calitate.

Oricum, indiferent de probleme sau solutii, eu cred ca ideea de "generatie de sacrificiu" este o tampenie, si cine a lansat-o merita sa fie el sacrificat.
Cine poate sa nu se sacrifice, nu trebuie sa o faca! Asta nu are nici o legatura cu patriotismul.

Chestia cu Romania care a investit o groaza de bani in educatie e oarecum adevarata. Eu sunt constient ca in Ro am capatat majoritatea aptitudinilor profesionale. Insa, din pacate, Romania nu e dispusa si sa le exploateze... daca ramaneam sau plecam, pentru statul roman tot o afacere proasta ramaneam atata timp cat nu eram pus la treaba.

Granturile de cercetare guvernamentale erau bataie de joc. Pentru un grant pontat mai mult de o luna, am putut cumpara 64MB de RAM.
Un fost sef al departamentului unde lucram in Romania a scris intr-un raport oficial al unui grant pentru ministerul cercetarii ca invita la Galati si da un bidon de vin oricui citeste respectivul raport. Nu s-a prezentat nimeni :angel: ....

Din pacate greseala asta o face si UE, formeaza creiere care apoi migreaza in SUA pentru ca acolo sunt platite mai bine si puse la treaba mai bine. Cercetatorii pleaca in SUA si din Franta, cu tot nationalismul si complexele lor de superioritate, nu doar din Romania sau India. Pleaca la salarii triple, la un statut privilegiat, si la posibilitatea de a se investi in proiecte adevarate, pe termen lung.... Si tampitii de romani, si cei de europeni considera cercetarea o problema minora. Rezultatele se vad cu ochiul liber....
madalina
QUOTE(MR28673)
Si cine ii impiedica pe patroni sa investeasca in tehnologie si sa-si rentabilizeze afacerile? In Romania, tot patronu' pune mana pe o fabrica depasita la un pret de nimic, luata prin spaga daca se poate, si apoi o exploateaza conform principiului "merge si asa".


Nu e chiar asa. Daca vrei sa investesti profitul in dezvoltarea firmei, tot trebuie sa platesti impozit, la fel daca platesti dividende actionarilor sau profitul il irosesti in vile si masini. De aceea eu sunt de parere ca trebuia sa existe un impozit mai mic pe profitul reinvestit in modernizarea firmelor, in echipamente etc

Daca imi cumpar un echipament in leasing, platesc taxe vamale la fel ca pentru o masina.

Iar daca reusesc intr-un final sa cumpar echipamente, sa platesc toate impozitele si taxele datorate statului, incep controalele. Orice control trebuie sa dea amenda si trebuie sa ceara spaga. Amenzile sunt de la valoarea x pana la valoarea z, ramanand la latitudinea agentului de control ca amenda da. Daca nu ii dai nimic iti maxim pentru orice fleac - chiar unele sunt tampenii crase. Daca ii dai ceva, iei minimum, chiar daca e ceva grav.

Vi se pare normal ca un ONG sa plateasca 20.000.000 amenda pentru ca prizele din imobil nu au impamantare? Asta pentru ca au refuzat sa dea spaga...
James Kilowatt
Ai intru totul dreptate.

Cu toate astea, nu contrazice ce am spus mai devreme, ci mai degraba completeaza. Daca statul nu incurajeaza (inca) profitul reinvestit in echipamente si retehnologizare, asta nu inseamna nici ca incurajeaza risipierea profitului pe vile si mertane. La urma urmei, tot alegerea patronului este.

E drept, statul ar trebui sa-l incurajeze sa faca alegerea buna. Si sa vegheze ca "retehnologizarea" sa nu insemne de fapt tot Mertzane.

Nu am nimic cu mertzanele, trebuie sa existe, trebuie sa fie un stimulent pentru a intra in afaceri, insa nu trebuie sa reprezinte unicul scop al afacerii.
Bodi
[quote="HalbaSus"][quote]
moare_de_ris.gif[/img] sincer eu nu cred ca petromul controla mare lucru pe o piata atat de globalizata unde trebuie sa fii extrem de puternic ca sa poti controla ceva... iar daca ramanea in mainile statului era mai rau... pt ca statul il folosea ori pt mijloace de "propaganda electorala" (spre exemplu sa scada pretul benzinei inainte de alegeri) fie era o sursa pentru mult criticatii corupti ai romaniei...[/quote]
Hai sa nu vorbim ca sa discutam.
Comparatie Petrom/MOL/OMW
RAFINARII - Petromul avea ceilalti nu (cum vezi in zilele astea la televizor pretul benzinei creste in US si peste tot nu din lipsa petrolului brut ci datorita scoaterii din circuit a x% din capacitatea de rafinare a americanilor)
EXTRACTIE - Petromul avea ceilalti nu (inclusiv campuri concesionate prin Kazahstan si la dracu' in praznic )(faptul ca extragi in Ro 40-60% din necesarul intern inseamna ca pretul benzinei este dat de costuri de extractie, costuri de rafinare, taxe si marja de profit - mai vrei sa adaug ceva?)
MANAGEMENTUL - Petromul n-are ceilalti au (de aia am zis anterior ca ar fii bine petru tara ca o parte din cei ce au emigrat sa se intoarca si sa intre in afaceri sau sa vina pe posturi de genul asta - management,etc)
Cine castiga? Ungurii si austriecii - cu felicitari, pentru ca romanii sunt prosti.
Uite ca la unguri li s-a falfait de globlizare si sunt o putere in domeniu petrolier in zona nostra (Europa centrala si sud-est). Nu a zis nimeni ca tre' sa scoatem Shell sau BP de pe piata dar uite ca e loc si pentru companii mai mici.
Ironia este ca daca vrei sa treci o companie serioasa de la stat la privat si s-o pastrezi in maini romanesti nu prea ai cui s-o dai. Cum spunea cineva majoritatea patronilor romani sunt pusi pe supt bani cu orice pret fara sa construiasca nimic.
Este o utopie chestia cu ministru-IGP-IJP. Dar in procent de 70-80% este realizabil. In momentul in care vei stii ca sansele ca politistul care te-a oprit isi face meseria si nimic mai mult vei evita sa treci pe rosu, sa claxonezi ca bou la semafor pe cei ce pleaca mai incet, etc. In momentul in care esti convins ca nu poti insela fiscul nici nu vei mai incerca. Etc.
Putem discuta ani de zile pe tema asta...
HalbaSus
QUOTE
Este o utopie chestia cu ministru-IGP-IJP. Dar in procent de 70-80% este realizabil. In momentul in care vei stii ca sansele ca politistul care te-a oprit isi face meseria si nimic mai mult vei evita sa treci pe rosu, sa claxonezi ca bou la semafor pe cei ce pleaca mai incet, etc. In momentul in care esti convins ca nu poti insela fiscul nici nu vei mai incerca. Etc.
Putem discuta ani de zile pe tema asta...


Eu de cate ori am fost oprit de atatea ori am fost amendat (ah ba nu, cred ca am scapat o data sau de 2 ori...) in rest am primit amenda de fiecare data... ori justificat ori "nu foarte justificat" (n-am avut actele la mine, n-am purtat centura in oras)... deci nu vad o problema cu asta... presupun ca politia e si ea coruptibila intr-o oarecare masura dar acum sa fim sinceri... cat e amenda pt trecerea pe rosu ? intre 1 si 3 milioane adica intre 500.000 si 1.500.000 daca platesti in 48 de ore... Probabil ca nici tie nu iti renteaza sa dai 400 de mii in loc de 750 si sa te mai si milogesti in plus (atat a luat un prieten de-al meu pt ca a trecut pe rosu in fata politiei (eram cu el in masina)) si cred ca nici politistul nu isi risca postul pt 50 de lei noi... Din punctul asta de vedere cred ca sistemul este "incoruptibil" adica slava domnului amenzile sunt suficient de mici ca sa descurajeze spaga (singura data cand am incercat sa dau spaga a fost inainte sa-mi ia carnetul blush.gif dar atunci a fost fara rezultat)...

Problema mai mare este intradevar cu "controlorii" de care a amintit madalina, care intradevar se comporta abuziv (dau amenzi ca vrei ca nu vrei... marimea lor poate fi redusa de "mici atentii")...
Iulian HondaFan
am ajuns si eu pe topicul asta...

in principiu MR a spus ce aveam si eu de spus cu privire la conditia de imigrant. e adevarat ca sunt si dezavantaje ( te rupi de familie, de prieteni, de "berica si mititei", de partile bune ale balcanismului si miticismului romanesc) dar e o experienta f. interesanta si, cu putin noroc si multa-multa munca, plina de satisfactii... eu unul imi fac numai un repros: ca nu am plecat cu 2-3 ani inainte de cand am plecat (1999).

sper ca voi fi in stare sa ma intorc, dar pe masura ce trece timpul cred ca asta devine din ce in ce mai improbabil. sunt insa f. interesat de ce se intampla in Ro, si pe masura posibilitatilor ajut cum pot...

1) despre banii cheltuiti de Ro pe educatia celor emigrati...

Rajiv Ghandi, fostul prim ministru (asasinat) al Indiei ( care e la ora asta cel mai mare exportator de creiere din lume) spunea:

"better to have brain drain than brain to the drain"

parintii nostri au muncit de bine de rau o viata si acum au niste pensii de mizerie... singurul beneficiu major este ca noi am facut o facultate... si am plecat, iar acum, cand sunt prea batrani si nu se pot ajuta singuri, ii putem ajuta. la nivel social mi se pare "fair". daca stateam in Ro abia ne puteam ajuta pe noi. acum trimitem in tara lunar aproape la fel de multi bani cat faceam cand eram acolo...

apoi vazand in mod direct ce se ofera studentilor americani ( e drept la 30-40K pe an taxe de scolarizare=tuition) fata de ce ni s-a oferit noua... nu cred ca se poate spune ca am jefuit tara prin plecarea noastra.

2) UE vs. America

de peste 10-15 ani ratele de crestere economica ale USA/Canada sunt mai mari decat cele ale UE...

acum afara de globalizare se vorbeste de economia propulsata de cunoastere.

Irlanda, pana mai acum 20 de ani o societate relativ inapoiata in Europa, a ajuns in 2004 sa aiba cea mai prospera economie din lume dupa PIB-ul pe cap de locuitor ( daca facem exceptie de Luxemburg care are o situatie speciala multor germani,francezi si belgieni care lucreaza acolo dar locuiesc in afara tarii si a fiscalitatii reduse care atrage multe companii care scriptic isi inregisteaza activitatea in Luxemburg si Norvegia, singura petro-natiune europeana). USA urmeaza pe locul 4, ceea ce e formidabil pentru o tara de aproape 300mil de locuitori...

cum au reusit irlandezii? principalul lor atu sunt firmele de soft si firme mici si medii de inalte tehnologii... "knowledge economy"...

The Economist a publicat recent un raport despre sistemele educationale din lume...

invatamantul superior american ( beneficiarul a unei alocari de fonduri de 21000$ anual pe cap de student; comparativ Danemarca, fruntasa in domeniu a Europei aloca "doar" 11000$ anual fiecarui student) este probabil cel mai bun din lume.

70% din laureatii in viata ai premiului Nobel sunt angajati ai universitatilor americane, si 44% la suta din articolele stiintifice cele mai citate in toate domeniile stiintei provin din lumea universitara americana.

dupa o statistica facuta de Universitatea din Shanghai ( care se uita la nr. de articole stiitifice publicate in revistele stiintifice de varf, numarul de laureati ai premiilor Nobel, s.a.) din primele 50 de universitati ale lumii 35 sunt americane. Intre primele 10 din afara USA sunt numai Oxford si Cambridge.

comform unor surse universitare germane:
"One in seven German students with a doctorate goes to the U.S. to do research. And up to half of those are expected to stay in America."

30% dintre studentii lumii care aleg sa studieze in strainatate aleg sa o faca in universitati americane. grosul vin din bazinele de creiere cele mai mari ale lumii: China si India. cum e de asteptat: majoritatea acestor studenti aleg sa ramana in USA pentru a-si continua cariera.

o alta statistica care se uita la numarul de imigranti cu studii superioare in diferite tari: 8.2 milioane de straini cu educatie superioara dobandita in afara USA lucreaza acum aici. urmeaza 2 tari mai mici dar care proportional cu populatia lor sunt si mai mari recrutoare de creiere: Canada si Australia cu 2.1 si respectiv 1.7milioane anual. dintre cele europene UK este fruntasa: 1.6 milioane. societatile anglo-saxone se pare ca stiu ce vor.

si in USA se estimeaza ca in medie o persoana cu pregatire "post-graduate" ( adica master, doctorat si peste) castiga aprox. 3 milioane de $ in cursul activitatii profesionale... si daca tinem cont ca traiesc intr-o economie relativ reala produc si imping societatea de cel putin dublul valorii respective...

cred ca pariurile economice trebuie puse de acum mai ales la acest nivel... societatile care vor sti sa incurajeze munca si sa isi educe cetatenii sau sa atraga si integreze straini educati sunt cele care vor fi prospere si avea greutatea cea mai mare in lumea viitorului...

nu e de mirare ca in general economiile anglo-saxone sunt cele mai dinamice.

Romania nu se va putea ridica fara a face macar ce poate sa tina o parte din romanii calificati acolo.
James Kilowatt
Economia irlandeza a explodat aplicand o solutie cunoscuta de economisti de cand lumea. Reducerea fiscalitatii! Investitiile au explodat, somajul aproape ca nu mai exista. Au nevoie de mai multa forta de munca calificata decat pot obtine din resurse interne. Cine vrea sa o intinda din Romania, acolo trebuie sa incerce!!!
Un amic tunisian care a facut o teza in colaborare cu Rolls Royce a trimis 4 CV-uri, in 4 domenii complet diferite de specialitatea lui. Banci, asigurari, extractie petroliera si informatica... si a fost acceptat la toate 4! In Franta am trimis cred 50 CV-uri, dintre care unele exact pe domeniul sau domeniile in care sunt specializat si am primit un singur raspuns pozitiv, de la o firma unde am avut o pila, un fost coleg care deja lucra acolo... In Irlanda, am avut si eu aceeasi reusita de 100%. 1 CV trimis, 1 acceptare...
Economia lor duduie in toate domeniile, nu doar in cele informationale. Este un paradis pentru toate specialitatile, sau cel putin pentru cele tehnice....

Anglia a aplicat aceeasi solutie, ei au o economie mult mai puternica si mai dinamica decat continentul. Principiul lor este "adevarata protectie sociala este creerea de locuri de munca, nu ajutorul de somaj". Au dat libertate patronilor sa isi gestioneze cum vor forta de munca si reinvestirea profiturilor. Practic, poti fi dat afara foarte usor, insa si gasesti altceva la fel de usor. La posturile de radio franceze, asta se numeste in traducere "blestematul model englez".... Francezii cei comunisti au 11% somaj, englezii cu modelul lor blestemat sub 4% si salarii duble...

Cu stiinta si tehnologia, este clar ca in continuare SUA aplica politica cea corecta si isi mareste avantajul tehnologic fata de restul lumii. Chiar daca statistica universitatilor lui Iulian este exagerata, tot e clar ca adevarata cercetare, cata se mai face, in state se face. Americanii umfla poate o idee statistica lui Iulian fiind obsedati sa publice si sa breveteze, si in general asa se masoara calitatea universitatilor. Din pacate, totusi, cred ca cercetarea nu e indeajuns de stimulata nici in State, chiar daca e mai bine decat in Europa. Ce am spus mai devreme cu reajungere pe Luna sau cu Concorde ramane valabil. Cred ca ar fi nevoie ca banii sa fie investiti cu adevarat in extinderea frontierelor, ar trebui stabilite tinte demne de interes. Fuziunea nucleara are un buget din ce in ce mai mic, si cu toate astea face progrese constante. Nu e pacat, miza nu e destul de importanta? Tehnologia spatiala e in regres... NASA face protectie sociala tinand in viata naveta, cheltuind 600mil USD la fiecare lansare, cand cu banii respectivi se putea dezvolta o noua nava sau se putea ajunge pe Marte cu echipaj uman, profitand de apropierea "istorica" de acum cateva saptamani. Niste baieti tembeli au facut o simulare, si au demonstrat ca trimitand 100 Spirit & Opportunity in cea mai bogata in fosile regiune din America, probabilitatea de a descoperi ceva este neglijabila.

Multe domenii de cercetare sunt finantate de surse private. Industria medicala, farmaceutica, informatica, biologia, electronica si comunicatii, etc. Guvernul nu are nevoie sa se bage aici, banii vin, si investitia e recuperata rapid.
Guvernele ar trebui sa investeasca in domeniile fara profit imediat, si masurabil in bani. Industria spatiala de exemplu nu inseamna doar plimbari pe Marte si pe Luna, ci si protectie impotriva unui asteroid in fata caruia am avea exact aceeasi reactie ca a dinozaurilor. Ne-am uita la el cum vine si am fi stersi din istorie. Si asta, in ciuda faptului ca avem resursele si tehnologia sa ne aparam. Demarand un asemenea proiect de aparare ACUM, cu tehnologia existenta, chiar fara nici un progres tehnologic, inca din timpul vietii noastre putem fi protejati de un asteroid de dimensiunile celui care a exterminat dinozaurii . Un asemenea proiect e insa treaba guvernului, nu a unui om de afaceri a carui scop (laudabil) este profitul. Un asemenea proiect, pe langa scopul lui foarte pragmatic, ar putea schimba complet societatea umana sau raspunde la unele intrebari vechi de cand lumea.....
HalbaSus
hai ca e prea SF viziunea ta... marte... asteroid... dinozauri... c'mon... eu stiu ca sunt de moda veche dar:
1. Ce sa cautam pe marte ? asa... "just for fun ?" am trimis deja chestia aia cu 4 roti care a vazut cum e... am inteles ca nu e tocmai un paradis tropical...

2. Daca vine asteroidul... well... distruge omenirea... asta e... nimeni nu traieste o vesnicie... cu totii vom muri odata si odata... acum ca murim toti odata sau unul cate unul... not such a big difference. atat timp cat media de viata e sub 100 de ani ce rost are sa ne chinuim sa ne protejam de asteroizi... daca am fi nemuritori as zice ca da dom'le merita... dar asa... mie sincer mi-e tot una ca mor din cauza unei caramide care imi pica in cap sau din cauza unui asteroid care pica pe pamant...

3. Fuziunea nucleara si alte tehnologii "folositoare" intradevar ar trebui cercetate mai bine... dar nu stiu daca e problema de buget... o cunostinta de-a mea care lucreaza ca fizician la cambridge daca nu ma insel se "bate" cu o alta echipa de fizicieni de nu stiu unde pt intaietatea primul experiment reusit de teleportare (ambii au facut experimente reusite de teleportare dar se cearta care a fost primul)... Ma rog... eu am ramas masca cand am auzit de chestia asta... si am intrebat fascinat "ce ati teleportat ?" ma gandeam ca au teleportat macar o pisica, un soarece... o discheta ceva... "3 molecule... dar erau destul de apropiate"... oh c'mon... cum ramane cu "Computer, engage... " ca in star treck... a zis ca o sa ajunga si acolo... dar momentan doar 3 molecule (apropiate)... oricum tipul e destul de nebun (ca orice cercetator respectabil)... acum zicea ca cerceteaza posibilitatea existentei unei viteze superioare vitezei luminii... el sustine ca exista doar ca nu o putem constientiza, pt ca nu avem chestii care sa perceapa ceva cu o viteza superioara luminii... so chiar daca exista... e pretty useless...
James Kilowatt
QUOTE(HalbaSus)
hai ca e prea SF viziunea ta... marte... asteroid... dinozauri... c'mon... eu stiu ca sunt de moda veche dar:
1. Ce sa cautam pe marte ? asa... "just for fun ?" am trimis deja chestia aia cu 4 roti care a vazut cum e... am inteles ca nu e tocmai un paradis tropical...


dap:) Just for fun smile.gif

Romanii au spus " ce sa ne mai chinuim sa ne extindem, deja am cucerit tot ce merita cucerit". Au inceput sa stagneze si in final s-au dus dracului.

Chinezii au spus " ce sa ne mai chinuim sa exploram restul lumii? E oricum sarac, inapoiat si putem importa idei gresite". Din cel mai puternic imperiu au ajuns la mana inapoiatilor de portughezi.

TOTI care au renuntat sa expansiune au inceput sa stagneze si in final s-au dus naibii. TOTi, au facut-o pentru ca au considerat ca tot ceea ce merita cucerit, a fost deja cucerit.

Expeditia lui Columb a fost mai scumpa pentru economia spaniola decat e eventuala expeditie pe Marte pentru cea americana. America, colonia europeana a ajuns prima forta a lumii, depasind cu mult "radacinile"

Occidentalii spun acum " ce sa ne mai chinuim cu Marte si alte prostii? Oricum nu e un paradis tropical" Deja, stagnarea pluteste in aer.... in unele tari unde filozofia asta e mai veche, se simte deja regresul. Chestia cu asteroidul s-ar putea sa fie asa, o chestie mai apoteotica, insa exista posibilitatea ca civilizatia sa se poata prabusi si singura. Deja, nu mai e capabila sa faca fata unora dintre pericole, de la terorism la gripa aviara... Si deja, aproape fiecare criza majora are repercursiuni globale, vezi chestia cu Katrina. Cu alte cuvinte, ne tinem toate ouale in acelasi cos.

In plus, specia umana a devenit inteligenta cand a parasit paradisul tropical al Africii unde le pica banana-n gura singura si s-a dus la dracu-n praznic in Nordul inghetat, au inceput sa dardaie de frig, sa manance carne si sa fie nevoiti sa se ia la tranta cu mamutii....
Mie mi-ar placea ca potentialii mei copiii martieni sa fie atat de inteligenti fata de mine incat sa ma simt ca un cimpanzeu in fata unui inginer biggrin.gif Sa priceapa teleportarea inca din ciclul primar, sa joace ping-pong cu asteroizii in sistemul solar si sa invete pentru bac teoria vitezei mai mari decat cea a luminii smile.gif

Teleportarea e mai veche.. nu stiam inca ca au reusit deja sa teleporteze mai multe molecule. De fapt, "copie" starea cuantica a unui atom intr-un alt atom si viceversa, insa nu pot spune detalii despre cum se realizeaza fenomenul.

Fuziunea nucleara e haioasa. Insa cea care ne este la indemana din punctul de vedere al combustibilului, Deuteri-tritiu, produce neutroni liberi care papa si din energie si transforma invelisul reactorului in material radioactiv, deci produce deseuri radioactive.
Exista si fuziune cu He3-He3, care nu produce nimic radioactiv, insa Heliu3 nu exista pe Pamant. Exista, pe luna, impregnat de vantul solar... insa deh, luna e departe si e incomoda....
Ia uite cum se leaga toate smile.gif Cu toatea astea, probabil ca Termoelectrica nu va investi nici un RON ca sa ajuga pe luna. Asta ramane treaba guvernului.
Toti vorbesc de o viitoare criza energetica, inevitabila, si apoi toti asteapta sa se duca altcineva pe luna. Faptul ca a ajunge pe Luna este o problema mai greu de rezolvat DIN NOU decat a fost acum 35 ani, ca nu e un semn de regres?
James Kilowatt
Exista o teorie socio-istorica care spune ca diferenta intre societatea moderna si cea dinainte consta in perceptia asupra istoriei. Inaintea perioadei moderne, neexistand progrese tehnologice majore exista credinta ca istoria este ciclica si se va repeta la nesfarsit, ceea ce o buna bucata de timp s-a si intamplat. Probabil, asta e unul din motivele pentru care oamenii au repetat la nesfarsit aceleasi greseli....

Se spune ca in perceptia moderna asupra istoriei, in mod clar viitorul va fi alfel decat trecutulul, si istoria nu se mai poate repeta. Cu toate astea, proabil ca inca figura asta nu e perceputa de toata lumea. Francezii (o parte, evident) viseaza sa se intoarca in trecut, sa se intoarca la "valorile traditionale", nu sa traiasca in viitor.

Clasa politica, probabil ca are aceeasi perceptie medievala.... Daca teoria cu frontierele si cu stagnarea se va dovedi corecta, atunci e clar ca nu au priceput nimic din istorie si din sociologie, desi asta ar trebui sa fie dupa parerea mea specialitatea lor de baza.....
HalbaSus
QUOTE
TOTI care au renuntat sa expansiune au inceput sa stagneze si in final s-au dus naibii. TOTi, au facut-o pentru ca au considerat ca tot ceea ce merita cucerit, a fost deja cucerit.


Wrong ! S-au dus naibii pt ca nu prea mai aveau ce cuceri... ori imperiul roman era bazat pe "prada celorlalte natiuni" nemaiavand pe cine sa cucereasca au intrat in colaps... in plus creasera un imperiu aproape imposibil de administrat... daca ar fi continuat expansiunea... si ar fi ajuns sa cucereasca si america (daca vikingii au facut-o presupunem ca o puteau face si romanii) si toata lumea era sub stapanirea lor... tot se ducea naibii... la un moment dat trebuie sa te opresti... in plus cucerirea de teritorii nu se compara cu cucerirea de planete... oricum comparatia e fortata... sunt de acord ca trebuie sa inaintam in stiinta si tehnologie dar nu neaparat sa merem la plaja pe marte...

QUOTE
Mie mi-ar placea ca potentialii mei copiii martieni sa fie atat de inteligenti fata de mine incat sa ma simt ca un cimpanzeu in fata unui inginer biggrin Sa priceapa teleportarea inca din ciclul primar, sa joace ping-pong cu asteroizii in sistemul solar si sa invete pentru bac teoria vitezei mai mari decat cea a luminii smile


Eu abia am inteles functionarea motorului cu combustie interna (si asta fiindca m-am chinuit s-o inteleg) deci descendentii mei (daca nu vor mosteni un material genetic superior de la sotia mea) sigur nu vor avea tangente cu teleportarea, ping-pongul cu asteriozi si viteze mai mari decat ale unui McLaren F1 biggrin.gif

QUOTE
Teleportarea e mai veche.. nu stiam inca ca au reusit deja sa teleporteze mai multe molecule. De fapt, "copie" starea cuantica a unui atom intr-un alt atom si viceversa, insa nu pot spune detalii despre cum se realizeaza fenomenul.


Au reusit 2 echipe... una din marea britanie (din care facea parte si fizicianul de care am vorbit) si alta de nu stiu unde (presupun ca SUA dar nu am retinut) ideea e ca experimentele lor au fost publicate in 2 reviste stiintifice... una aparea saptamanal cealalta lunar... experimentul celeilalte echipe a fost primul publicat (in revista saptamanala) dar data trimiterii materialului a fost anterioare in cazul experimentului publicat in revista lunara... ma rog... ideea e ca se pot teleporta 3 molecule dar numai daca sunt apropiate... daca sunt departate nu mai merge faza...
James Kilowatt
QUOTE(HalbaSus)
QUOTE


TOTI care au renuntat sa expansiune au inceput sa stagneze si in final s-au dus naibii. TOTi, au facut-o pentru ca au considerat ca tot ceea ce merita cucerit, a fost deja cucerit.


Wrong ! S-au dus naibii pt ca nu prea mai aveau ce cuceri... ori imperiul roman era bazat pe "prada celorlalte natiuni" nemaiavand pe cine sa cucereasca au intrat in colaps... in plus creasera un imperiu aproape imposibil de administrat... daca ar fi continuat expansiunea... si ar fi ajuns sa cucereasca si america (daca vikingii au facut-o presupunem ca o puteau face si romanii) si toata lumea era sub stapanirea lor....




Argumentul e discutabil... la urma urmei, nici Dacia nu a fost cucerita integral. A fost o gramada de teritorii considerate neinteresante, bantuite de barbarii neglijabili. Care barbari, pana la urma i-a batut de le-a sunat apa in cap la un moment dat. Bizantul a picat si el in fata barbarilor de turci care fusesera mai inspirat decat romanii si au cumparat tunurile de la ungurul ala.... o confruntare evidenta intre o civilizatie progresista si una stagnanta.

Insa chiar acceptand argumentul tau, ceea ce spui in continuare confirma teoria mea. Civilizatia occidentala nu mai are frontiere de cucerit, avem o civilizatie globala, plantera, etc. Va urma colapsul?
UE nu reuseste sa se guverneze prea eficient... vine si aici colapsul?

America a explodat tehnologic fiind constransa de lipsa fortei de munca, a fost nevoita sa se mecanize. Nu materialul genetic i-a impins inainte, ci nevoia. O eventuala colonie martiana n-ar putea depasi Terra la fel cu America a depasit Europa?

In plus, americanii au depasit Europa si pe alte planuri. Si-au putut permite "nobile experimente" de genul celui al votului universal, chestie de neimaginat pentru europenii vremurilor alea. Poate martienii vor experimenta urmatoarea treapta a democratiei, cea a democratiei directe. Intr-o societate restransa, ca o colonie, super-informatizata, si super-educata, ce i-ar impiedica sa "experimenteze" o forma de guvernare bazata pe votul direct asupra legilor, si nu prin reprezentanti? Asta ar putea elibera una din marile frane ale civilizatiei noastre, si anume demagogia.
Poate ideea e stupida, insa vreau sa spun ca o colonie are sanse mai mari de progres decat un imperiu in toate domeniile, nu doar cel tehnologic.

Si din punct de vedere tehnologic, si din punct de vedere economic, marte este mai aproape de terra decat era America de Spania acum 500 ani. Diferenta costa in faptul ca spaniolii si englezii aveau oo pe vremea aia, iar noi suntem niste papa-lapte...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.