IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

A ramane in Romania sau nu

This topic is about A ramane in Romania sau nu, the author, madalina, wrote about: Plecand de la o discutie despre romanii din Romania si cei plecati, va propun sa continuati in acest topic discutia! Topicul-sursa: http://www.masini. ... To read more just scroll down

7 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> A ramane in Romania sau nu
madalina
post Sep 25 2005, 10:18 PM
Post #1


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.566
Joined: 17-October 03
From: Bucuresti
Member No.: 17.205



Plecand de la o discutie despre romanii din Romania si cei plecati, va propun sa continuati in acest topic discutia!

Topicul-sursa: http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t...&highlight=


--------------------
mazda 3 2.0 GTA Titanium grey
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 26 2005, 04:08 PM
Post #2


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Eu as raspunde asa

Da, daca aveti ceva capital, sau relatii, si talent la afaceri.

Nu, daca sunteti specializati intr-un domeniu tehnic sau stiintific.

In domeniul juridic, e greu de spus pentru ca s-ar putea sa nu aveti de ales.

pentru cei cu pregatire in management, din ce se spune Ro e tara fagaduintei. Director general sub 30 ani nu prea exista cel putin in UE, insa exista destui in Ro, unii platiti bine. Si nu toti pe baza de pile.

Cred ca indiferent de situatia economica si profesionala, o perioada in strainatate poate deschide ochii oricui, asupra multor lucruri bune sau rele si din Ro si din afara. Occidentul nu e chiar perfect, si nici Romania nu e chiar de kko in totalitate. Insa trebuie trait in ambele ca sa ne putem da seama de avantaje si dezavantaje.
Cine sa se intoarca si cine sa ramana afara, depinde de la caz la caz.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 26 2005, 04:30 PM
Post #3


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



si in RO exista o alta lume fata de cea pe care o cunoaste majoritatea populatiei.
o lume a celor cu venituri cu mult peste mediu.
o lume in care traiesti in RO doar pe hartie dar... pleci dintr-o casa la nivel occidental, conduci o masina moderna, faci cumparaturi la Paris, Milano, etc, iti faci concedii in Canare sau mai stiu eu pe unde, grupul de prieteni e format din cei asemenea.
so? asta se cheama ca traiesti in RO, nu?
biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 26 2005, 04:38 PM
Post #4


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Asta e valabil si pentru india, tara (democratica) in care 30% traiesc sub limita de saracie stabilita de ONU. (adica sub 30USD/luna, daca nu ma insel)
Cati dintre cei care au asemenea nivel de trai au pornit cinstit de la 0? Exista si asa ceva, insa putini... Daca esti un geniu in afaceri. Ro merita

Dar daca esti un geniu in matematica, in biologie, fizica, medicina, mai bine iti vezi de viata ta prin alte tari care au nevoie de asta...


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 26 2005, 04:41 PM
Post #5


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



ai dreptate, dar eu consider altfel. eu nu as pleca din RO pt ca nu am bani sau ca nu-mi permit cam ce vreau, ci datorita nesimtirii crase a majoritatii.
mi se face lehamite cand ma duc sa platesc gazele si vad niste fumei cu niste moace de macrameul le lipseste din mana. sau cand se imbata vecinii si pornesc razboiul saptamanal cu cratite, farfurii si mai stiu eu ce. si multe alte motive.
cat priveste cei care si-au ales cariera stiintifica.. pai din momentul cand ai facut pasul asta deja trebuie sa iti faci rezervare la avion... pentru ca in RO cariera ta este egala cu a muri de foame.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Watcher
post Sep 26 2005, 05:22 PM
Post #6


CFO
******

Group: Membri
Posts: 2.695
Joined: 10-September 04
From: Bucuresti
Member No.: 32.254



Exact asta e ce ma atrage si pe mine catre Vest: mizeria umana in care traiesti aici. Mizerie pe care o gasesti peste tot in jur: in trafic, cand e mai amre aglomeratia atunci forteaza toata lumea galbenul ca sa raman in mijloc, pietonii traverseaza spunandu-si in gand "las' ca are frane", vecinii daca ai doua dacii zic 'astia fac ceva necurat, ca uite cate masini au', etc.

Politia te opreste numai ca sa te amendeze, si in mare parte pentru rahaturi, iar cand e cate o chestie grava, nu reusesc sa o observe. Justitia e de mama jenei. Orice interactiune cu functionarii publici sau cu persoane care interactioneaza mult cu finctionari publci este atat de exasperanta incat trebuie sa angajezi pe cineva pentru asta (de o saptamana trimit citate din lege la o vaca de la DHL ca sa schimbe sumele pe care mi le cere sa scot ceva din vama si nu are niciun efect).

Apropos de mersul la service: aceeasi treaba - mai bine angajezi pe cineva cu rabdare sau cu mintea odihnita wink.gif. (Faza pe tema asta: ii zice vopsitorului "domnule, nu e bine vopsita capota, uite neonul se reflecta diferit in capota si in portbagaj" la care ala "e de la neon")

Pentru toate aceste rahaturi care te inconjoara cred ca merita sa pleci in vest.

Pe de alta parte, daca reussti sa te plasezi in partea cealalta a multor dintre aceste rahaturi e mai bine/usor/placut aici.


--------------------
Avensis 2.2D4D, PatrolGR RD28TI, cu cutie manuala.
In cautare de masina spectaculoasa, veche si de toata ziua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eddie
post Sep 26 2005, 06:02 PM
Post #7


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.222
Joined: 30-January 04
From: Bucuresti
Member No.: 20.522



Problema ni se trage de pe vremea lui nea Nicu.Pur si simplu ne-a tampit comunismul.Ne-a invatat sa ne facem ca muncim,s-a facut ca ne plateste....Ne-a invatat sa ne uitam in curtea altuia,sa fim toti egali,sa stim tot despre ceilalti,sa fim o carte deschisa.
Mostenirea e grea,exista si acum o mare parte care regreta vremea de dinainte de '89.Probabil pentru ca nu le place nici acum munca,dar vor sa fie in rand cu toata lumea....Eehhh,nu se mai poate,cand auzeam demult despre democratie,ca vom avea rafturile pline de de toate,dar nu vom avea bani sa cumparam ceea ce vrem,nu prea ne venea sa credem.
Cei ce muncesc se descurca ei ...oriunde.Dar cum la noi majoritatea salariilor sunt destul de mici,se pare ca e mai bine sa pleci sa muncesti in strainatate.Se pare ca o mare parte din banii oamenilor provin din munca din afara tarii...
Eu unul m-am saturat de puturosi si de prosti,de vecini care asculta manele la maxim cu geamurile deschise,mananca seminte in fata blocului la greu,beau pe la colturi,fac pipi prin scara blocului si se uita la tine ca nu esti din categoria lor !!! Am crezut ca e vorba de cartier,poate si asta,dar am vazut si in centru,si in Aviatiei ceva asemanator.
Pentru mine e prea tarziu sa plec,as fi plecat negresit si acum daca situatia mea era alta.Am fost plecat de mai multe ori in strainatate si as putea sa aleg ce sa fac.Dar am un serviciu peste asteptari,daca eram in USA aveam o functie federal guvernamentala si eram intr-adevar vazut altfel.Dar traiesc in Romania zilelor noastre,am o familie cu 2 copii si visez numai la o casa si un teren,sa scap de spargatorii de seminte si de cei suferinzii ce asculta manele.


--------------------
Opel Insignia Edition 2011 2.0 CDTI -130 C.P.
Suzuki SX4 Navi 2012 1,6 VVTI -120 C.P.

,,Realitatea e ruina unui basm.'' Lucian Blaga
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 26 2005, 08:00 PM
Post #8


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



QUOTE(MR28673)
Nu, daca sunteti specializati intr-un domeniu tehnic sau stiintific.


Pot spune in felul acesta. Am reusit in America mult mai multe decit as fi reusit in Romania in acelasi timp.

Nu am plecat de acolo pt ca muream de foame...am plecat pentru o viatza mai buna...lipsita de problemele cu care va confruntatzi voi...de "mizeria umana" ca sa citez pe unul din voi.

Tata fost inginer mecanic (proiecta masini agricole la o uzina metalurgica) mama era un renumit doctor stomatolog. Nu am venit in America pt ca aici aveau lipsa de doctori si de ingineri...si nici pentru astea ne-au acceptat. Probabil ca in felul nostru si-au dat seama ca vom contribui la aceasta societate. Oameni cu pregatire...DA. Care sint sansele sa munceasca acelasi lucru in America ca si in Romania ? MICI de tot. DAR mai mult ca sigur vor fo oameni muncitori, harnici care nu vor ajunge o paguba pt. statul american, oameni care isi vor platic taxele, cartzile de credit si care in general vor contribui la "heritage" ...hmmm la - nu gasesc cuvintul - la acest "american dream". Da...amindoi parintzii au ajuns sa lucreze din nou in domeniu...nu cu fostele meserii - nici pe departe. Dar au job-uri care le plac (mai ales tata) si de bine de rau, de la an la an...cu toate chinurile vietzii de aici (doar am plecat de la ZERO - venitzi cu 6 valize)...a fost mai bine.

Iar eu - eu sint curios daca in Romania as fi putut obtzine ajutor financiar pt college/university ...respectiv continuing education...daca dupa atita scoala as fi reusit sa gasesc un loc de munca conform pregatirii profesionale si nu sa vind inghetzata in centru... Daca in Romania mi-as fi putut permite X, Y and Z si daca m-as fi putut simtzi liber...si respectat. M-am dus in vacantza in Suedia, Fiinlanda si Danemarca in vara asta ... cred ca e mult mai usor sa fii american decit roman...chiar daca 2 insi ar fi avut aceeasi experientza. Numai controlul la vama spune tot...in 30 de secunde eram in Suedia pt 90 de zile...fara sa fi dat un telefon pt viza, fara sa ma fi gindit ca imi trebuie asigurare medicala sau o suma de bani in portofel.

Si...si mai este o chestie...referitoare la nemultzumirile sociale. Povestitzi despre functionari publici care nu fac nimica...Se gasesc si aici...dar cred ca cea mai mare diferentza este ca pt a obtzine un lucru...tu ca cetatzean privat, ca individ...NU se asteapta nimeni de la tine sa dai mita, bani, cadouri sau mai stiu eu ce. Nu la nivelul vietzii de zi cu zi. Da...stiu eu...vrei sa itzi faci castel si codul de constructzii zice ca nu ai voie decit 5 tunuri iar tu vrei sistem anti-racheta Tomahawk...cu "atentzia" corespunzatoare gasesti pe cineva sa aprobe. Dar nu trebuie sa dai bani ca sa te vada un doctor, nu trebuie sa dai bani ca sa obtzii vreun document legal etc...Iar daca ceva te nemultzumeste...vreun reprezentant al unei companii, etc...exista intotdeauna cineva care sa noteze si sa aiba mai multa autoritate...si mai multa intzelegere. Si politzia vine...si ancheteaza...Va las sa cautatzi singuri...care fost guvernator (al carui stat) este anchetat pt. frauda si coruptzie (categoric la nicele super mari) ? YES...Illinois : George H Ryan.

Una peste alta...nu am fugit ca nu am mai putut. Am plecat de bunavoie...(Tata a cistigat loteria in 1995...plecat in 1996). Sorry Edi...nu am venit la munca...sa cistig bani si sa ma intorc in tzara pt ca acolo este mai bine. Poate sint prea cinic si prea dur...dar aici este tzara mea...oricit de duios ar cinta Tudor Gheorghe. Mai bine sa o duc rau in America decit bine in Romania. As fi mai fericit.



Godspeed all of you !

PS: Am fost in Scandinavia - dupa cum am mai spus - in vara asta. E clar ca mi-a fost dor de casa...(de Chicago). Ideea este alta...acolo in V Euro...unde nimeni nu m-a intrebat nimic si ma confudam perfect cu localnicii...unde totzi vorbeau engleza si erau binevoitori...totusi...acolo este viatza mai grea ca in America...si chiar daca am avut de toate (am fost la rude) totusi am simtzit ca nu as putea trai acolo ? De ce ? Nu stiu...poate ceva in mine imi spunea ca tot in America e mai bine...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 26 2005, 09:08 PM
Post #9


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



@f1anatic - stii ce e mai trist man? ca se vor gasi unii sa te blameze pentru ce ai spus. oameni care isi spun patrioti. si te vor arata cu degetul pentru ca tu, ca roman, ii spui casa unei alte tzari. eu unul m-as muta si maine la amsterdam. biggrin.gif
intrebare pentru cei care vor sa puna asa intrebari idioate: ce a facut tara asta pentru voi? ce ati facut voi pentru ea?
o meritati? va merita?
apoi, cand trageti linie vedeti ce a rezultat...

@eddie - despre sindromul "vecinii" cu totii suntem satui. solutii pe termen scurt nu sunt dupa cum stim cu totii. bine, exceptand cazul fericit in care finantele iti pot permite sa-ti faci casa si sa scapi de balamucul asta comunist.
casa pe care daca te apuci sa o construieste devine motiv de luat Prozac laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 26 2005, 10:05 PM
Post #10


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



@f1anatic... sunt in principiu de acord ca viata e mai buna acolo... singura mea problema cu US e ca (cel putin mie) imi da impresia de tara militarizata cu stat politienesc (poate e necesar, nu zic nu... but me not like it)... adica ideea ca pot fi arestat pt depasirea vitezei si ca trebuie sa tin mainile pe volan si la vedere... sau ca nu am voie sa beau o bere decat atunci cand am voie sa trag cu arma... si multe alte chestii imi dau senzatie de LIPSA a libertatii... desigur nivelul de trai e f important pt a fi liber... dar in rest US nu mi se pare o tara libera... tarile din europa sunt mult mai liberale in sensul asta (spre exemplu, daca in cehia legile erau ca in US, eu petreceam cel putin o noapte la mititica)...

Sunt patriot ? Hell NO ! Singurul lucru bun in Romania sunt cele cateva persoane la care tin (sotie, prieteni, familie), berile relativ relativ ieftine si bune (Ursus, Silva) si faptul ca politia nu ma va aresta daca am depasit limita de viteza cu 30 mph

@guerilla: avem aceleasi gusturi in ce priveste locatia preferata de emigrare: Amsterdam (si Praga in cazul meu), ca tot veni vorba de Praga... cred ca e unul dintre putinele orase americane in care Americanii au emigrat... cert e ca numarul americanilor la praga e impresionant (au si barurile si restaurantele lor)... Motivele au fost berea ieftina si libertatea... dar in principal berea ieftina beer.gif biggrin.gif


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 26 2005, 10:21 PM
Post #11


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



in praga n-am mai fost de prin 90...
cu prima ocazie voi mai face un popas acolo sa vad cum s-a schimbat orasul.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 26 2005, 10:24 PM
Post #12


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



QUOTE(guerilla)
in praga n-am mai fost de prin 90...
cu prima ocazie voi mai face un popas acolo sa vad cum s-a schimbat orasul.


Din pacate in rau... in sensul ca berea nu mai e la fel de ieftina cum era (presupun ca scumpirea a fost facuta pt a opri invazia de emigranti americani biggrin.gif biggrin.gif )


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 26 2005, 10:30 PM
Post #13


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



atunci nu ne ramane decat cel mai cosmopolit oras al europei - amsterdam.
biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geeoo30
post Sep 26 2005, 11:02 PM
Post #14


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 261
Joined: 6-February 05
From: Bucuresti
Member No.: 39.926



Eu am plecat pentru bani, eram anul 2 la facultate cu taxa si munceam ca taximetrist noaptea, tot nu imi ajungeau. Eram tare nehotarat stiam ca daca plec fara studii e mai greu, dar capacul l-au pus tot ei, nu m-au mai primit la examene fiindca nu platisem taxele. Si am plecat pt 3 ani in Israel ca sofer, dar acolo am descoperit repede ca sunt bun la orice si pot face orice munca fara sa-mi fie rusine. Dupa 3 ani m-am intors, am stiut tot timpul ca trebuie sa ma intorc, imaginativa ce inseamna sa stai departe de familie si prieteni timp de 3 ani, mi-era un dor nebun.
Nu reusesc sa inteleg de ce ne miscam asa greu aici, am impresia ca m-am intors in timp, ca am zburat cu avionul pt 2 ore si am aterizat intr-o era trecuta.
Suntem atat de falsi, o spun cu regret, "lasa ba ca merge asa" e lege si toata lumea se amuza, in loc sa se simta.
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


--------------------
Masinile germane fac regulile....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 27 2005, 02:55 AM
Post #15


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



@ EDDIE

QUOTE
Am fost plecat de mai multe ori in strainatate si as putea sa aleg ce sa fac.Dar am un serviciu peste asteptari,daca eram in USA aveam o functie federal guvernamentala si eram intr-adevar vazut altfel.


Sint un pic intrigat de comentariul acesta. Ca sa muncesti pt guvernul federal trebuie sa fii cetatzean american. Pe la sfirsitul anilor 90, tata a vrut sa se faca postas (United States Postal Service) si nu a fost acceptat pe considerente de cetatzenie - noi fiind doar imigrantzi legali cu drept de munca si resendintza permanenta, eu mergind la scoala pe banii guvernului...etc. Poate s-or ma fi schimbat legicle dar m-as mira sa le fi relaxat.

@ HALBA

QUOTE
@f1anatic... sunt in principiu de acord ca viata e mai buna acolo... singura mea problema cu US e ca (cel putin mie) imi da impresia de tara militarizata cu stat politienesc (poate e necesar, nu zic nu... but me not like it)... adica ideea ca pot fi arestat pt depasirea vitezei si ca trebuie sa tin mainile pe volan si la vedere... sau ca nu am voie sa beau o bere decat atunci cand am voie sa trag cu arma... si multe alte chestii imi dau senzatie de LIPSA a libertatii... desigur nivelul de trai e f important pt a fi liber... dar in rest US nu mi se pare o tara libera... tarile din europa sunt mult mai liberale in sensul asta (spre exemplu, daca in cehia legile erau ca in US, eu petreceam cel putin o noapte la mititica)...


Sint multe contradictzii aici in America. La 16 ani ai voie sa conduci, la 18 ani sa votezi si sa itzi alegi presedintele...potzi merge in Armata unde te vor antrena si...in actuala guvernare...vei fi pus in situatzia sa omori oameni in razboaie dubioase. Cu toate aceseta nu ai voie sa bei alcohol decit dupa 21 de ani. LIPSA LIBERATTZII...este un cuvint mare si probabil gresit. Nu confunda lipsa libertatzii cu atitudinea liberala din Europa. Democratzie nu inseamna sa privezi pe altul de aceleasi drepturi pe care le ai si tu...si el...numai ca sa te simtzi tu bine. Mi se pare corect sa il arestezi pe unul care merge cu 30 mph peste limita de viteza. Reprezinta probabil un pericol public.

Libertate vs Liberalism. Districte rosii si bordeluli si legalizarea drogurilor si casatorii de gay...asta este €uropa liberala...si imi scotzi ochii ca si in Romania ar fi mai bine. Traiesti totusi in tzara in care s-au facut presiuni asupra ziarului Romania Libera de catre fosta guvernare prin intermediul afaceristilor din Germania. Totusi...sa nu uitam...Nixon a demisionat si era ditamai presedintele...si oricit de stupida si personala ar fi fost problema lui Clinton...stim cu totzii ca ii plac fustitzele albastre...si l-a vazut o lume intreaga - pe el - cel mai puternic si mai popular presedinte american din ultimele decenii - umilit la TV. Nu am intzeles treaba cu bautul berii cind tragi cu arma...Eu stiu obsesia ta cu berea si te asigur ca potzi sa te imbetzi critza...atita vreme cit nu te legi de oamenii pe strada sau nu conduci masina...nu te aresteaza nimeni. Si da...consider dreptul de a avea arma o expresie a libertatzii...adinc inradacinata in istoria acestei tzari. Si apoi...revenind la treaba cu arestatul din cauza vitezei,.. sa nu confundam militzianul american care isi face datoria arestind pe cel care incalca legea atit de blatant (numai in unele state...acum sa fim cinstitzi) cu functzionarul public roman (militzian) care probabil asteapta mita, bani, etc inainte de a lua o decizie. Pai sa imi inchipui ca daca vin in Romania si sint oprit pt viteza si scot impreuna cu carnetul (american - deci nerecunoscut) si pe Gigi Franklin (Benjamin Franklin este pe hirtia de $ 100) imi spune probabil ca din partea lui eram cu 50 de kph sub limita nici vorba sa fi depasit viteza legala...

@ GEEOO

QUOTE
Nu reusesc sa inteleg de ce ne miscam asa greu aici, am impresia ca m-am intors in timp, ca am zburat cu avionul pt 2 ore si am aterizat intr-o era trecuta.


Exact asta au simtzit si parintzii mei anul trecut.

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


E trist sa spui asta. E si mai trist cind itzi dai seama cit este de adevarat. Acolo este tzara mea...acolo unde ma simt cel mai bine. Patriotismul...da...ni-l manifestam la fotbal, la F1, la gimnastica...dar asta este la stadion, la TV. Pe urma revii la strsul si grijile de zi cu zi. Da...desigur...exista si cazul razboiului...dar cred ca putem fi filozofi pe acest subiect (patriotismul si razboiul) dar nu o sa putem sa il itzelegem corect pt ca nici noi...nici parintzii nostri nu au fost la raboi. Asa ca eveitam subiectul patriotism si razboi...si mai bien filozofam prin prisma celorlalte asociatzii.

In orice caz...cred ca e mai bine sa inchei tot cu

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luka
post Sep 27 2005, 09:09 AM
Post #16


specialist
******

Group: Membri
Posts: 1.176
Joined: 10-November 04
From: Bucuresti
Member No.: 35.601



Nu, nu mi se pare corecta afirmatia asta. Poate ca ar fi corect sa spui ' acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca casa lor'.
Casa ta e un concept diferit de tara ta. Tara e aceea unde te nasti, casa e aceea unde locuiesti si unde te simti bine. Evident, exista si nuante si exceptii, insa in principiu eu asa zic.


--------------------
RENAULT Laguna II, 2.0 16 V, Privilege

''Nu viteza ucide, oprirea brusca o face''
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 27 2005, 09:16 AM
Post #17


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



e de discutat pe tema asta: care e locul caruia ii spui acasa
si eu ma surprind gandind (da, mai si gandesc laugh.gif ) la locurile in care am copilarit ca fiind acasa. dar imi trece repede biggrin.gif
am sa fac un poll pe tema plecatului/ramanerii in RO.
puteti face recomandari.
eu ma gandeam la:
1. raman in RO - imi este bine.
2. as ramane in RO - daca mi-ar fi mai bine.
3. as pleca si maine - in RO nu va fi mai bine.

hai sa va aud...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 27 2005, 09:52 AM
Post #18


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



QUOTE
si imi scotzi ochii ca si in Romania ar fi mai bine.

No freakin way... nu am zis asta... am zis ca in Romania e naspa si singurele lucruri care imi plac sunt anumite persoane (nevasta, prieteni, familie, etc), berea si lipsa unor reguli pe care eu le consider stupide in US.

QUOTE
Nu confunda lipsa libertatzii cu atitudinea liberala din Europa. Democratzie nu inseamna sa privezi pe altul de aceleasi drepturi pe care le ai si tu...si el...numai ca sa te simtzi tu bine.

Nu ma refeream la bordeluri, iarba si casatorii de gay... pana la urma aceste lucruri le gasesti doar in cateva tari din Europa... ma refeream la faptul ca ai mai putine restrictii decat in US, si unul din drepturile tale fundamentale (libertatea de miscare) poate fi ingradit mult mai greu decat in US... adica in Europa ca sa petreci o noapte la inchisoare trebuie sa savarsesti ceva destul de grav... nu ajunge sa depasesti viteza cu 30 mph sau sa faci cine stie ce alta abatere pt care esti dus la sectie... si in europa se considera ca a depasi viteza regulamentara este un pericol social (de aceea se dau amenzi si se iau carnete)... dar au considerat ca libertatea mea personala (care ar fi grav afectata daca as fi inchis chiar si pt o ora) este mult mai importanta decat pericolul social pe care l-am creat... poate e o atitudine liberala... dar mie imi place.

QUOTE
. Nu am intzeles treaba cu bautul berii cind tragi cu arma...Eu stiu obsesia ta cu berea si te asigur ca potzi sa te imbetzi critza..


Din cate stiu nu ai voie sa detii arme inainte de 21 de ani, la fel cum nu ai voie sa bei inainte de 21 de ani... adica berea (sau orice alta bautura alcoolica) e considerata la fel de periculoasa ca o arma...

QUOTE
Si da...consider dreptul de a avea arma o expresie a libertatzii...adinc inradacinata in istoria acestei tzari.


Si in romania ai dreptul sa ai arme... tot de la aceasi varsta... si in toata europa ai dreptul sa ai arme... probabil se elibereaza mai greu decat in US sau oamenii nu sunt atat de fascinati de gun-uri... Eu sincer as limita dreptul de a detine arme, mai degraba as legaliza marijuana (desi nu sunt de acord neaparat cu drogurile, nici macar cu cele usoare)... dar totusi e mult mai usor sa faci rau cu o arma... decat cu niste frunzulite uscate :smoke:

QUOTE
Si apoi...revenind la treaba cu arestatul din cauza vitezei,.. sa nu confundam militzianul american care isi face datoria arestind pe cel care incalca legea atit de blatant (numai in unele state...acum sa fim cinstitzi) cu functzionarul public roman (militzian) care probabil asteapta mita, bani, etc inainte de a lua o decizie. Pai sa imi inchipui ca daca vin in Romania si sint oprit pt viteza si scot impreuna cu carnetul (american - deci nerecunoscut) si pe Gigi Franklin (Benjamin Franklin este pe hirtia de $ 100) imi spune probabil ca din partea lui eram cu 50 de kph sub limita nici vorba sa fi depasit viteza legala...


Probabil ca daca vii tu in Romania cu pasaport strain... nimeni nu-ti va avea treaba ci poate doar vor sugera sa inaintezi ceva (mita, ciubuc, cadou, etc...) dar iti pot spune ca asa sunt politistii cu cetatenii straini, am fost si in alte tari si am observat ca politia nu prea amendeaza cetateni straini... un posibil motiv ar fi ca formalitatile sunt mult mai complicate... spre exemplu daca vor sa-ti ridice carnetul... trebuie sa ti-l ridice prin politia din tara in care esti... comunicare prin ambasade, consulate, traduceri, etc... complicat... foarte complicat... iarasi daca nu platesti... e greu de executat... complicat adica... asa ca cea mai simpla varianta e sa pretinda ca nu au vazut nimic...
Eu in Romania inca nu am reusit sa dau mita la nici un politist (desi am incercat)... si nici unul nu mi-a sugerat macar ca as putea da. Deci nu fii asa sigur ca diferenta dintre cop-ul american si militianul raman este asa de mare... ce-i drept militanul roman nu te va pune sa stai cu mainile pe volan.

Concluzie: E mai bine in Romania ? HELL NO !!! Doar ca daca tot ar trebui sa emigrez... nu cred ca as alege US... nu neaparat ca nu m-as putea acomoda (Nu prea depasesc viteza cu 30 mph (decat pe autostrada)) si am implinit deja 21 de ani ca sa pot sa beau bere legal... dar tot mi se pare tara militarizata cu stat politienesc... prefer liberalismul european...

QUOTE
Sfatuiesc pe toti care vor sa traiasca cu adevarat sa plece, si acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca tara lor


Ubi bene, ibi patria... sau ceva de genu asta (nu mai tin minte de la orele de latina) adica unde iti este bine acolo iti e patria... momentan eu nu ma plang foarte tare deci patria mea (in lipsa de altceva) e Romania, lui f1anatic ii este bine in US deci e normal ca acolo sa fie patria lui... Si sunt perfect de acord ca cei cu specializari tehnice greu isi gasesc un job bine platit in domeniu... eu urmez dreptul deci slabe sanse sa imi pot folosi cunostintele in alta parte decat romania... dar asta nu inseamna ca nu o sa emigrez niciodata... doar ca momentan sper sa ma pot descurca si aici...


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 27 2005, 10:26 AM
Post #19


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



QUOTE(Luka)
Poate ca ar fi corect sa spui ' acolo unde vor simti cu adevarat ca traiesc sa numeasca casa lor'.
Casa ta e un concept diferit de tara ta. Tara e aceea unde te nasti, casa e aceea unde locuiesti si unde te simti bine. Evident, exista si nuante si exceptii, insa in principiu eu asa zic.



Ok, eu sunt de acord cu tine. Tara mea e planeta Terra, si casa mea deocamdata e Europa de Vest. Insa asta nu ma impiedica sa ma mut si sa am casa in alta parte, sau sa am mai multe case... smile.gif

Sa tragi cu pusca in unul doar pentru ca s-a nascut in alta parte a planetei si are alta mutra nu e patriotism, e dobitocie. Si sa tragi cu pusca in cineva pentru ca asa spune un dobitor de presedinte, la fel.
E drept, in lume e plin de dobitoci sau de indobitociti de religie sau mai stiu eu ce, dispusi sa traga cu pusca in tine... atunci nu prea ai de ales. Sa te bati ca chiorii nu stiu cate generatii pentru o fasie de desert trebuie sa fii de-a dreptul idiot. In loc sa muncesti sa traiesti mai bine, stai intr-o mizerie crunta cu kalasnikovul la piept sa nu vina "ceilalti" sa-ti fure paduchii. Misto, patriotism pur.

UE versus SUA e un subiect greu de dezbatut pentru ca la urma urmei tine de alegerea fiecaruia. Nici UE nu e chiar tara tuturor libertatilor... dimpotriva. Demagogia politica face ca de multe ori cuvantul gospodinelor sa fie mai important decat principiile libertatii. Olanda e o pata de culoare in UE, insa majoritatea marilor tari ale batranei europe sunt mult mai conservatoare si mai ipocrite. In plus, cam prea mult comunism. Prea multa "puterea proletariatului", prea putina initiativa privata, prea mult stat care intervine de la economie la viata intima a fiecaruia, prea multa "protectie sociala" care de fapt incurajeaza parazitismul si descurajeaza munca. Din motivul asta, UE mai are de tras ca sa ajunga la ritmul de dezvoltare al americanilor, care cu toate uraganele si razboaiele tot au crestere economica mult mai mare decat in UE.

In plus, UE stagneaza si pe plan social. Marile averi sau pozitii inalte se mostenesc in general, nu se dobandesc. Mitul american de a incepe intr-o firma prin a distribui posta si a ajunge director general, nu se aplica in UE. 80% din politicienii francezi de varf de exemplu sunt formati intr-o scoala de administratie si nu mai stiu cum, destul de exclusivista, chair daca teoretic e admis oricine, si provin din familii bogate. Bogatie in general mostenita, nu dobandita.

Avantajul in Europa este viata usoara si placuta.. Ai un job, 35-40h pe saptamana de munca, daca tipa seful la tine il dai in judecata, 5-6-7 sau chiar mai mult saptamani de vacanta (in Fr aveam 37 zile/an+sarbatorile legale, in belgia am 26 + 10 sarbatori, care se dau chiar daca pica in we), etc. Din cate am inteles, americanii cam muncesc zi lumina, si putini isi permit 3 saptamani de vacanta....

Pe plan stiintific si tehnologic, ma enerveaza ca stagneaza sau chiar regreseaza amandoua. Tampitii de europeni se opun din instinct la tot ce e nou sau nu pricep, indiferent ca e vorba de energia nucleara sau alimente provenite din organisme modificate genetic. Cercetarea e prost platita, nu prea exista proiecte adevarate pe termen lung, si creierele fug in State. In plus, unii cretini din UE vor sa introduca in Constitutie un "principiu al precautiei", care sa permita interzicerea oricarei cercetari "potential periculoase" chiar daca nu exista decat prezumtia pericolului, nu si dovezile. Probabil, asta va pune capac de tot la cercetare.
Fobia asta patologica de progres si veneratia fetisita fata de trecut ia uneori forme de-a dreptul hazlii. V-am mai povestit, in Franta exista firme specializate care dau "patina" mobilei sau tablourilor noi... cu alte cuvinte, fac mobila noua sa arate ca veche... pardon, "traditionala".

Bush vrea sa ajunga pe Luna in 2018 sau 2020. Te pufneste rasul, cea mai mare putere economica si tehnologica a lumii are nevoie de 13-15 ani ca sa reinventeze bicicleta. De la Gagarin la Luna au trecut 8 ani, iar america era mult mai slaba economic atunci.
De la Spirit&Opportunity la Luna, trebuie 13?! Sper sa le-o ia chinezii inainte....

Ce s-a intamplat cu Concorde-ul european este cel putin la fel de rusinos. Insa o intruchipare perfecta a principiului "toate lucrurile bune au fost deja inventate in trecut. Noi suntem niste looseri care nu putem decat sa admiram ce-au facut inaintasii nostri cei mareti". Sa-l vinzi pe bucati mi se pare degradant. La fel de degradant mi se pare sa traiesti din taxele puse la intrarea in cimitirele americanilor morti in Normandia, ca sa-i jecmanesti pe americanii veniti sa-si viziteze parintii sau bunicii, si sa mai fii si mandru de cat de bun afacerist esti.....


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 27 2005, 03:40 PM
Post #20


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



QUOTE(MR28673)
prea multa "protectie sociala" care de fapt incurajeaza parazitismul si descurajeaza munca. Din motivul asta, UE mai are de tras ca sa ajunga la ritmul de dezvoltare al americanilor, care cu toate uraganele si razboaiele tot au crestere economica mult mai mare decat in UE.

Avantajul in Europa este viata usoara si placuta.. Ai un job, 35-40h pe saptamana de munca, daca tipa seful la tine il dai in judecata, 5-6-7 sau chiar mai mult saptamani de vacanta (in Fr aveam 37 zile/an+sarbatorile legale, in belgia am 26 + 10 sarbatori, care se dau chiar daca pica in we), etc. Din cate am inteles, americanii cam muncesc zi lumina, si putini isi permit 3 saptamani de vacanta....


MR graieste lucruri mari si adevarate. Nu pot insa sa raspund sau sa completez la toate.

Pot spune din nou...ca am fost socat petrecind 3 sapt pe vechiul continent ...sa vad ca la prinz se cam inchid magazinele, tota lumea este in piatza centrala, rigind un cola, mestecind un sandwich...pur si simplu la prinz nu mai era activitate comerciala...si cred ca...nu mai era activitate economica. Am petrecut vreo 5 zile in Orebro Sweden, in mijlocul Suediei - oras mijlociu - nicidecum turistic ci industrial. Nu stiu cum si de ce...am plecat de acolo ferm convins ca la prinz nu se munceste si ca lumea sta degeaba. Magazinele se inchid la ora 6 seara (multe chiar de la ora 4 pm). Simbata sint deschise pina pe la 2-3 pm iar duminica sint inchise complet. La fel cu muzeele si in general toate obiectivele turistice, magazinele alimentare, farmacii etc. Ma rog, or fi si exceptzii...dar in Scandinavia...eu asta am vazut. MI SE PARE SOCANT.

In America cele mai multe magazine (ale marilor corporatzii) sint deschise pina la 9 PM in cursul saptaminii, simbata iar duminica pina la 7 pm. Walmart-ul (bun, rau cum e) e deschis pina la 10 pm in fiecare zi a saptaminii - da si duminica. Jewel-Osco (mincare, haleala, farmacie) este deschis 24-7. La fel si multe Walgreens (farmacie). Nu mai spun ca mai nou sint deschise magazine de piese auto (din retzeaua Murry's 24 hrs ...sint multe...citeva au program 24 hrs, multe au prelungit pina la 11 pm iar majoritatea pina la 9 pm - in functzie de zona)

Si apoi...sarbatorile legale...ah...Martin Luther King(1), Memorial Day (1), Independence Day (1-2 zile), Labor Day, ThanksGiving (2 zile), Christmas- New Year (2 - 3zile). Sarbatori legale total 8-9 zile pe an. Munca...40 hrs a week minimum. Multe companii (spre ex. tata @ Motorolla) ofera overtime Simbata (1.5 x plata orara...deci daca ai 10 $ pe ora pentru primele 40 de ore @ 5 days 8 hrs/ day atunci orice overtime muncit peste cele 40 de h in cursul saptaminii sau simbata se platesc cu 15 dolari pe ora. Daca muncesti si Duminica atunci 20 dolari pe ora. Bineintzeles se aplica numai celor carora programul normal este de luni pina vineri 8 ore pe zi). Iar daca muncesti in administratzie sau ai un "white collar job" atunci...vrind nevrind faci overtime fara sa fii platit. Ex. o tanti foarte simpatica pe post de business manager la mine la institut...vine dimineatza la 8 AM la munca...pleaca seara la 8 PM cu teancul de hirtii si alte smecherii. Munceste si acasa. Si in week-end. Ma rog are si salariul foarte interesant...deci intr-un fel ii suride. Dar faptul ca nu are timp de familie, ca ritmul de viatza in America duce la divorce, familii fara capatii si alte probleme sociale...este alta chestie. Aici vorbim despre cit se munceste in USA vs ۆ.

Vacantza ? 5 zile dupa primul an de munca la o companie (deci o saptamina intreaga libera - nu te fortzeaza nimeni sa faci overtime si legal este cca sa ai 2 zile pe sapt libere). Dupa 2 ani de munca...7 zile (lucratoare). Etc. Pina cind ajungi ca mama sa ai 24 de zile lucratoare pe an (ma rog, prin munca ei este mai "privilegiata") pina cind aflii ca nu are voie sa lipseasca de la munca mai mult de 3 sapt consecutive...adica sa vrea sa si le ia pe toate 24 ...nu are voie. Dar le potzi vinde inapoi companiei si sa tzi le plateasca ca overtime. Si bineintzeles, la anul arei din nou 24 plus 1-2...

Ok...mai vorbim. Trebuie sa plec la munca.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

7 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 7th May 2024 - 12:02 PM