Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tehnologie auto: Europa mai avansata decat America?
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Pages: 1, 2
Iulian HondaFan
Europa a modelat cultural mapamondul in ultimii 100 de ani mai ales prin intermediul americanilor ( care cultural sunt in majoritate europeni, nu?) biggrin.gif

europenii se plang de "american way" si totusi il adopta cu sarg biggrin.gif .

mall-urile, suburbiile, Mc Donalds, Pepsi si Coca-Cola, Procter&Gamble, chipurile Intel, softul Microsoft si Apple-McIntosh, guma de mestecat, jeansii si ciocatele biggrin.gif , filmele Hollywood-ului, CNN Europe, Discovery Channel si celelalte canale afiliate ( companie cu sediul in Maryland), albumele sutelor muzicieni americani sunt prezente in viata cotidiana a sutelor de milioane de europeni.

pop-culture americana, cu toate lipsurile ei, este mult mai apreciata de majoritatea europenilor decat creatiile clasicilor europeni ( care sunt degustate si in zecile de mii sali de teatru sau concerte, muzee si biblioteci din America si Canada). nu exista aspect a vietii cotidiene din Europa are sa nu aiba macar o particica care vine de peste ocean.

dupa cum si majoritatea americanilor sunt constienti de radacinile lor europene si viata lor cotidiana este plina de elemente europene.

a spune ca europenii sunt rafinati si culti in timp ce americanii sunt niste taranoi inculti este fals. sunt diferente, dar similitudinile sunt mai mari. America are si ea elitele ei rafinate, competente si inovative asa cum si Europa are incultii si ingalatii ei.

America a avut un rol hotarator in salvarea civilizatiei europene de autoanihilarea iscata din cosmarurile ei insesi: fascismul si comunismul.

Europa si America sunt inca legate de o cultura, interese economice, sociale, politice si militare COMUNE.

Da, America este cea care conduce acum dansul si este meritul ei si vina dezbinarii europenilor ca s-a ajuns in aceasta situatie...

cu preventia bolilor America sta o idee mai prost decat Canada, Japonia si Europa de Vest dar incomparabil mai bine decat Europa de Est, Rusia India si China. sa nu exageram acum lipsurile. nu este vorba de deficiente catastrofale.

la fel cu "dezastruosi la nivel preuniversitar"... chiar si acolo se califica intre primele 30-40 de tari din lume pe ansamblu. ca rezultat final = nivel de educatie si competenta a fortei de munca, cu infuzia de creiere straine pe care stie sa le atraga si sa le recompenseze, America ramane printre liderii mondiali in inovatie stiintifica, competitivitate economica, productivitate a muncii, nivel de trai.

cat despre auto-suficienta americanilor nu pot decat sa spun ca asa cum Iliescu nu reprezenta totalitatea opiniilor din Ro nici pozitia lui Bush nu exprima pozitia unanima a americanilor. ca o democratie functionala ce este in America toate deciziile politice si militare se iau in urma unor dezbateri pro si contra... in ultimii ani aripa neo-conservatoare si ultra-religioasa cu zecile lor de milioane de suporteri a avut castig de cauza si asta e lucrul care a stricat perceptia americanilor in lume. dar exista alte zeci de milioane de americani care gandesc diferit si care vad lucrurile altfel. America ca societate are dubii si are mecanisme functionale prin care se auto-ajusteaza. pana si administratia Bush are dubii si da dovada de cumpanire desi retorica a ramas cea de cowboy texan biggrin.gif .
Impulse
Statistici si iarasi statistici! Colegu', sunt satul de statistici mincinoase. Am trecut si eu prin scoala canadiana unde totul se reduce la statistici. Aici si viata ta ca individ este tot un element statistic. De aceea plec. Si nu exista nici o frustrare. Critic si Romania si inca extrem de vehement atunci cand sunt acolo. Insa diferenta intre aceste doua societati este uriasa si nu la plus; pentru mine cel putin. Departe de mine regretul parasirii acestui loc de munca sau acestei tari. Mai am si alte investitii pentru ca nu m-am culcat niciodata pe o ureche. Culmea este ca am decis totul in timp relativ scurt datorita unei conjuncturi extrem de favorabile mie. Si cum visul meu este acela de a ma retrage ACASA si a trai printre ai mei nici nu am mai stat pe ganduri.

Ar fi foarte indicat ca anumite persoane care fac corelatii intre venituri si petrecerea timpului liber pe acest forum sa se abtina de la astfel de comentarii intrucat nu exista nici o legatura intre ele. Nu de alta dar aduc jigniri si altora care castiga tot 5 cifre pe luna (in $) si sunt mai activi ca mine. Deci in conformitate cu deductiile logice (juvenile) ale unora, mintim si stam pe forum ca sa impresionam pustanii. Fie si asa…
Au fost zile extrem de ocupate si zile extrem de lejere. Am stat pe aici din placere si daca voi mai avea timp voi mai reveni. Fiecare sa faca ce doreste cu timpul sau liber.


Va doresc toate cele bune si la mai mare!
fishbone
Considerand tonul predominant in astfel de discutii, ma indoiesc ca ai stat pe aici din placere sau plictiseala, ci din total alte motive. Nu se leaga multe lucruri dar, in acelasi timp, desi as putea, nu intentionez sa scriu aici teze psihologice. Speculatiile le tin pentru mine. Iar de la un om care se vrea avocat, scolit, mai in varsta, pe scurt mai cu motz eu ma asteptam la mult mai multe cand vine vorba de atitudine, ton, perspectiva si asa mai departe.

Admit it. You were fired biggrin.gif
Iulian HondaFan
QUOTE(Impulse)
Statistici si iarasi statistici! Colegu', sunt satul de statistici mincinoase. Am trecut si eu prin scoala canadiana unde totul se reduce la statistici. Aici si viata ta ca individ este tot un element statistic. De aceea plec. Si nu exista nici o frustrare.


statisticile nu sunt facute de mine, nu sunt facute numai de americani si cred ca trebuie mai mult decat cuvantul tau ca sa ma convingi pe mine si pe multi altii ca sunt mincinoase. daca vrei cu adevarat sa intelegi ce se intampla in jurul tau statisticile sunt indispensabile. iar aceste statistici sunt cele dupa care se ghideaza universitati, afaceri, guverne... pana la proba contrarie sunt o sursa de informatie mult mai solida decat parerile personale patimase si slabutz informate.

vrem nu vrem toti suntem o statistica. prefer sa fiu o statistica fericita aici decat una nefericita in Romania.

forumul acesta este hobby-ul meu si totul e intretinut de faptul ca prin natura lucrurilor muncesc in salturi ( dar muncesc in medie 50-60 de ore saptamanal). am multi timpi morti in timpul zilei si nu am alte hobby-uri in timpul liber. poate ar trebui sa imi gasesc altele.

personal, respect dreptul oricui de a trai unde crede ca e mai bine si mi-as dori si eu sa fie posibil si fezabil sa ma pot intoarce in tara. dar ma simt dator sa intervin unde se debiteaza inexactitati, minciuni si rautati despre lucruri despre care am indicii mai solide si multiple ca nu sunt asa. de aceea voi raspunde si voi aduce argumente.

imi pare rau ca m-am lasat atras in duel verbal la persoana si nu la idee cu tine, dar esti un interlocutor agresiv si acid. in general sunt impaciutor si imi ajustez opinia daca contra-argumentele oferite sunt de calitate. insa ma indarjesc atunci cand sesizez rea-vointa si opinii nefondate agresiv formulate.
HalbaSus
Imi place atitudinea lui Impulse fata de US, Canada, Romania (daca te declari multumit de statul in care traiesti... e grav... inseamna ca sistemul a pus mana pe tine... si progresul nu se poate realiza decat prin critica).

Si daca tot am ajuns la capitolul statistici hai sa pun si eu cateva biggrin.gif
HalbaSus
Un alt semn al dezvoltarii... Cantitatea de bere consumata beer.gif biggrin.gif
James Kilowatt
QUOTE(Impulse)
Si din aprilie m-am carat si din rahatul de Canada si ma duc pe Batranul Continent unde zace civilizatie, bunul simt, cultura! :wave: :wave:

......
Si de-abia astept sa ma mut in casa visurilor mele, unde nu ma va tulbura nici un "animal" chinuit si el de primarie ca trebuie sa isi tunda iarba si unde nu ma va reclama nimeni ca nu ii place iarba inalta din curtea mea interioara! :bash:
.....!



Nu-ti fa totusi sperante foarte mari, alfel risti sa fii dezamagit... Ipocrizia e la rand de virtute in europa de la presedinte pana la ultimul functionar, tinerii la 25 ani deja au ochit notarul cu care vor dezbate mostenirea cand le vor da parintii coltul (caz concret, colega a sotiei, doctor in drept), iar kkturile americane sunt importate, de la "tanar si nelinistit" si "Rambo" pana la gang-uri, cafturi interrasiale, tipi care pun mana pe tun si-si impusca fostii colegi, etc. Cultura se reduce in mare parte a europei (franta de ex. ) la a sti sa scrii corect si a sti toti moderatorii TV din '70 incoace. Daca ai posibilitatea, urmareste un concurs gen "vrei sa fii miliardar" si te vei convinge.
E poate continentul unde a zacut cultura si civilizatia, insa acum s-au schimbat multe. Daca vrei sa te convingi roaga-l pe halba sau pe iulian sa puna si o statistica cu cantitatea de sapun folosita/cap locuitor si ai sa vezi biggrin.gif nivelul de civilizatie din multe tari europene biggrin.gif

In ce priveste iarba, nu-ti fa nici aici iluzii. Primaria te obliga sa o tunzi, iar daca n-o faci vine un functionar cu jandarmii si o tund ei, si esti apoi obligat sa platesti 60E/m2. E pentru protectia antiincendiu.

Cel mai bun sisteme sanitar din lume, dupa parerea lor, cel francez, a fost dat peste cap de o simpla canicula si de faptul ca medicii erau in vacanta. Cel mai puternic calculator din europa apartine totusi meteo france... vara nu-i ca iarna nici la ei iar luna iulie pica pe neasteptate. 30.000 morti doar in franta, batrani abandonati de familii, asta apropos de cat de sociali sunt si astia si ce relatii interumane stranse. Italia, cu spiritul de familie mai particular, au avut mult mai putine probleme desi media de varsta in unele orase gen Genova e si mai ridicata (cea mai ridicata din europa) iar temperaturile au fost si mai ridicate decat in Franta.
Katrina si cu surorile ei, cate victime au facut in state in ultimii 10 ani?

Inca un exemplu de relatii interumane. In loc sa vina un vecin sa spuna sa-mi mut masina (am lasat adresa si numar de telefon in geam, cat nu am avut numere) suna la politie, care nici macar nu are jurisdictie in parkingul privat. Asta pe langa faptul ca am acelasi drept la parcare ca si el si ca la urma urmei stiind ca eu nu voi misca masina putea parca in fata mea daca voia musai locul ala. Simplul fapt de a discuta cu un vecin ii depaseste, totul trebuie sa treaca pe la autoritati. Probabil vor ajunge sa cheme jandarmii si sa le schimbe scutecul.

Nu stiu cum e berea americana ca nu am gasit aici, insa vinurile californiene sunt la nivelul celor frantuzesti. biggrin.gif Iar cele australiene chiar mai bune, la preturi similare. biggrin.gif


PS. In Belgia, cel mai folosit nume pentru noii nascuti a fost Mohamed biggrin.gif Nu spun ca e rau sau bine, insa vreau sa spun ca Europa nu mai e ce-a fost smile.gif
Ca sa nu fiu acuzat ca am ceva cu musulmanii, mai bag o injuratura europei:
Un comediant francez a fost condamnat la 100.000E amenda pentru ca a facut bancuri cu evrei. Toata Europa a aparat libertatea de expresie (toata stima pentru asta) cand a fost vorba de caricaturile cu Mahomed, insa cand a venit vorba de cele cu evrei brusc treburile s-au imputit. Asta apropo de ipocrizie... si chiar de libertatea si calitatea justitiei. Pe alte topicuri am mai discutat despre cum se aplica dreptatea in Europa, in cazurile Joseph Bovais and Co....
Un bou de istoric austriac a fost condamnat la inchisoare pentru ca a declarat ca nu exista suficiente dovezi care sa spuna ca holocaustul a fost asa cum scrie in "dogma" oficiala. Ideea mi se pare o tampenie, insa "libertate de gandire si de expresie" in UE, huh? :evil:
UE a luat-o in bot de la americani cu OGM-urile si au meritat-o, pentru ca din nou "dogma" a fost fost mai presus de stiinta. Daca in loc sa manance bors faceau studii care sa le dovedeasca punctul de vedere era ceva, insa daca avem dogma la ce puii mei ne mai trebuie si dovezi sau stiinta....


PS 2
Ar trebui deschis un nou topic America vs Europa vs Romania vs Restul lumii, si care sa fie interzis moderatorilor ca astia au un hobby sa inchida topicurile pe tema asta biggrin.gif
Iulian HondaFan
QUOTE(HalbaSus)
Imi place atitudinea lui Impulse fata de US, Canada, Romania (daca te declari multumit de statul in care traiesti... e grav... inseamna ca sistemul a pus mana pe tine... si progresul nu se poate realiza decat prin critica).


exista nivele de multumire si nemultumire. pot scrie pagini despre problemele din USA, dar cand se vine cu ineptii atat de flagrante ma simt obligat sa apar reputatia patriei adoptive. asa o fac si cand e vorba de reputatia patriei de obarsie, din nefericire acolo am mai putine argumente pro.

America este o tara gigant cu multe si uneori mari probleme, dar si zone vaste de excelenta si, oricat de critici am fi, daca luam totul in considerare si pastram ceva obiectivitate cand tragem linia: coloana cu + este mult mai lunga decat cea cu minus...

asta cu robotii e foarte interesanta... sustine si asertiunea ca japonezii sunt mai avansati tehnologic decat germanii biggrin.gif . Japonezii sunt de-a dreptul maniaci cu robotii, au aparut si jucarii robotei, etc.

atat Japonia cat si Germania sunt economii bazate pe export si depind de piata mondiala. USA sunt o economie dependenta in principal de cererea interna, desi este inca si al doilea exportator de bunuri al lumii dupa Germania.

USA este insa de departe cel mai mare exportator de servicii din lume si unii economisti argumenteaza ca acesta este un semn de superioritate. asa cum in anii'60 in economiile avansate s-a facut trecerea de la preponderenta industriei la cea a serviciilor, se argumenteaza si ca in ceea ce priveste exporturile viitorul este al exportatorilor de servicii mai mult decat cel al exportatorilor de bunuri. dealtfel este evident ca productia de bunuri se muta in China, India si alte tari in curs de dezvoltare in timp ce expertiza si patentele de inventie vin in principal din tarile dezvoltate...
Iulian HondaFan
@MR: Katrina a arata ca si in USA solidaritatea sociala lasa de dorit, desi au fost instante ( ex. 9/11/2001) in care lucrurile au functionat admirabil.

pentru unii solidaritatea sociala inseamna ca ei sa stea pe welfare si altii sa munceasca sa ii tina. ori pentru sindicalisti ca sa primeasca salarii mari, pensii si asigurare de sanatate generoase indiferent de performanta economica a companiilor din care fac parte si, in acelasi timp, sa chiuleasca din greu si sa primeasca 80% din salariu si cand stau acasa blush.gif biggrin.gif

interesant este insa ca in ultimii ani o solutie pare sa vina de unde te asteptai mai putin. In America bisericile protestante, dar mai recent si cea catolica, incep sa preia o parte din functia de protectie sociala. multe ofera servicii sociale ( gradinite si programe de educatie pentru copii, cluburi, sali de fitness, clase de educatie pentru diabet si nutritie, grupuri de smoking cessation si reabilitare alcoolicilor si toxicomanilor, ajutorarea enoriasilor care au probleme financiare, etc.) mai eficient decat o fac sistemele de stat. In acelasi timp cei care sunt ajutati platesc prin munca de voluntariat in cadrul acestor biserici.
James Kilowatt
In privinta protectiei sociale, eu sunt de acord cu Blair (idee reluata si de Sarko in Franta, insa nepopulara) : Cea mai buna protectie sociala este oferirea unui loc de munca.

Ce ziceam cu canicula are legatura cu alienarea indivizilor in sine, nu cu sistemul social, iar exemplu pozitiv al Italiei sustine ideea. Sa tipe presa timp de o luna ca batranii sunt in pericol si tu sa nu dai un telefon lu' maica-ta sau taica-tu care e abandonat pe undeva n-are nici o legatura cu guvernul. Unii aveau familii, copiii, nepoti, si cu toate astea au fost descoperiti morti dupa cateva saptamani de vecin sau de jandarmii.. nimeni din familie nu s-a interesat daca mai traiesc sau nu.
Iulian HondaFan
sistemul PISA de evaluare a nivelului de educatie atins de elevii de 15-16ani ( statistica se bazeaza pe teste date elevilor din tarile OECD; si Romania va participa la editia 2006 a acestui studiu si vom putea vedea cum sistemul nostru de educatie se compara cu cel din tarile cele mai avansate).

statistica este o reflectare cat se poate de obiectiva a nivelui sistemului scolar preuniversitar in diferite tari.

absenta notabila este UK.

sa vedem cata acuratete este in impresiile umorale ale lui Impulse biggrin.gif

campioana este Finlanda blink.gif

http://www.pisa.oecd.org/dataoecd/25/12/34009000.pdf

clasamentul bazat pe aptitudinea elevilor de a rezolva probleme comune;

1) Finlanda
2) Coreea de Sud
3) Hong Kong
4) Japonia
5) Macao ( fosta colonie portugheza din vecinatatea Hong Kong, acum retrocedata Chinei)
6) Australia
7) Noua Zeelanda
8) Canada biggrin.gif
9) Lichtenstein
10) Belgia
11) Elvetia
12) Franta
13) Danemarca
14) Olanda
15) Cehia blink.gif beer.gif
16) Germania
17) Suedia
18) Islanda
19) Austria
20) Ungaria blink.gif
21) Irlanda
22) Luxemburg
23) Slovacia blink.gif
24) Norvegia
25) Polonia
26) Spania
27) Letonia
28) Rusia blink.gif
29) USA blush.gif blush.gif jos Bush! educate the kids, don't make war! :bash:
30) Italia blush.gif
31) Portugalia
32) Grecia
33) Uruguay
34) Tailanda
35) Serbia
f1anatic
Zis iz t3h möst€st intrüstin thr€ad 3vuh !

Pot. Dar nu vreau.
Oricum e o lectura fascinanta.

For t3h win !
fishbone
Si ca sa ne intoarcem on-topic, Europenii fac uz de anumite tehnologii, americanii de altele. Americanii sunt mai lenti in adoptarea acestor noi tehnologii deoarece tind sa fie mult mai conservatori si MULT mai sensibili la balansul pretz/optiuni decat europenii.
Radu69537
parerea mea este ca cele 2 tipuri de autovehicule nu prea se pot compara. americanilor le-au placut intotdeauna masinile mari, luxoase si puternice, fara sa tina cont de costuri. pt ei nu au contat niciodata costurile de intretinere sau consumul pt ca de...isi permit, iar fiabilitatea, nici asta nu a fost un argument prea important in alegerea masinii (la ce folos, daca oricum le schimba la cativa ani sau cand s-au plictisit de ele). Pur si simplu, cele 2 continente au dezvoltat industria auto dupa criterii diferite: SUA s-a axat in special pe confort si putere netinand cont de perioada de viata a masinii (la puterea lor de cumparare cred si eu), pe cand europenii si-au dorit masini ceva mai mici decat ale americanilor, economice, fiabile si, pe cat posibil, care sa ofere aceleasi facilitati...Normal ca americanii vor sustine ca masinile lor sunt mai bune si europenii inversul ca na, doar sunt ale lor si , pe langa asta, nu cred ca sunt foarte multi oameni dispusi sa isi cumpere o masina fabricata pe alt continent (ganditi-va numai la problema pieselor de schimb). Treptat, probabil va creste costul combustibilului si in SUA si-si vor indrepta si americanii atentia catre masini mai modeste dpdv al consumului si, poate, in cativa ani, diferentele nu vor mai atat de mari...
f1anatic
QUOTE(Radu69537)
Normal ca americanii vor sustine ca masinile lor sunt mai bune si europenii inversul ca na, doar sunt ale lor si , pe langa asta,


Noroc. Nu e nici chiar asa. Nu cred ca a sustzinut nimeni aici ca americanii produc masini mai bune. Ba din contra, eu sustzin contrariul. Multzi ani americanii au avut o anumita filozofie - gresita - in priviintza masinilor...in general axate pe filozofia unei societatzi de consum si a unor costuri de benzina ridicate. Pentru ei puterea a fost rezolvata prin cresterea capacitatzii cilindrice si a numarului de pistoane iar rafinamentul interior ciu-ciu.

Nu ma intzelege gresit...ai considera probabil un Ford Taurus sau Chevrolet Impala o masina absolut acceptabila...si ca putere, si ca consum, nici prea complicata, nici prea rafinata...nici scumpa...nici urita nici frumoasa...nici lenta nici iute...cu alte cuvinte decenta. Ins aprin comparatzie cu o Toyota Camry, Accord...sufera si pierd.

Cei 3 de la Detroit spre exemplu au pierdut controlul asupra pietzei masinilor mici si mijlocii. Complet. Dupa pierderi masive, concedieri dre personal, uzine inchise, GM si Ford, s-au adresat presedintelui iubit ...si Busica pe buna dreptate le-a dat cu tifla spunindu-le sa nu se astepte la ajutor federal (financiar) ca in trecut...pentru ca nu il vor primi. Ar fi mai bine sa se concentreze si sa faca niste masini interesante...cu care sa atraga consumatorii. Chestia asta...e veche de citeva luni.

Da, se vede o schimbare pe piatza. La GM...Cadillac s-a delimitat de restul firmei...si uite...Cadillac CTS, STS se vind bine, sint frumoase, puternice, atractive...cu variantele CTS-V sau STS-V mai ca potzi respira pe linga un M5 sau AMG...macar ca ii suflii in ceafa. Corvette se vinde bine...dar si ei erau delimitatzi de restul companiei. Ani de zile se glumea ca Corvette-ul - imperfect cum era - parca era consruit de altzii...nu de americani la GM. Cred ca asta e cheia succesului...fiecare grup sa mearga pe cont propriu...si sa avanseze idei separat...si nu ca grup. Competitzia e mama succesului. Astfel...azi te potzi urca intr-un Buick Lucerne si vei fi placut surprins...iar Impala (2006, redesigned) cu V8 este afisata cu 32 mpg consum pe autostrada...

La Ford...lucrurile stau mai rau. Insa...ei totusi au adoptat niste tehnologii de viitor...gen mini-SUV-ul hybrid, au introdus masini noi gen Mercury Milan, Lincoln MKZ (de fapt acelasi shit dar este o masina noua) si au intzeles avantajul AWD la masinile sedan (ceva ce piatza americana cauta acum). Ford 500, Milan, si inca citeva sedan-uri sint sau vor fi oferite cu AWD. Ai acum

In concluzie...s-au trezit greu cei din Detroit...si reactzia este inceata...dar au intzeles...ca nu se mai poate si ca pentru a supravietzui trebuie sa se schimbe si sa se adapteze cerintzelor pietzii, sa introduca tehnologii de virf, sa inventeze noi tehnologii si sa ridice calitatea produselor.
Iulian HondaFan
diferenta intre americani si europeni s-a produs in anii '40 cand europenii saraciti de razboi au ramas la masinile mici in timp ce americanii au facut saltul catre masinile mari.

in anii '80, cand pretul petrolului in termeni relativi a fost mai mare decat in prezent ( 90$ barilul in 1981- 1982 fata de 70$ barilul max atins in 2005) si in America a fost o conversie catre masini mici ( Suzuki Swift, Mitsubishi Colt, Civic, Corolla, VW Golf 2 si 3 au fost foarte populare atunci si aici). in acei ani au fost introduse si aici motoarele diesel chiar si de catre GM si Chrysler ( numai japonezii nu au oferit diesele atunci pe piata americana, benzinarele lor fiind suficient de economice) la ora aceea erau insa si aici ca si in Europa fara turbina, puturoase si fumegande. de atunci americanii si-au facut o parere negativa despre diesele care dainuieste pana in ziua de azi.

anii '80 au fost si anii in care marcile japoneze au castigat increderea publicului american si au inceput ofensiva de piata care an de an a impins marcile americane mai intai de pe segmentul masinilor subcompact si compact, apoi al sedanelor medii iar in ultimii 5-10 ani si in cel al sedanelor mari, SUV-urilor si minivanurilor. in prezent ultimul bastion al marcilor americane la ele acasa este piata pick-up truck-urilor unde inca detin 90% din vanzari.

Odata ce pretul petrolului a scazut la 30$ barilul la inceputul anilor '90 americanii si-au regasit dragostea pentru masinile mari si au descoperit si imbratisat si SUV-urile. blush.gif aceasta a fost ceea ce a dat un balon de oxigen Ford si GM care au facut literalmente sute de miliarde din vanzarea SUV-urilor mari bazate pe sasiuri de camioneta: Ford Explorer si Expedition, Chevrolet Blazer, Tahoe and Suburban.

se poate spune ca americanii au pretuit intotdeauna mai intai spatiozitatea si puterea unei masini in dauna eficientei si economicitatii. de aceea dieselele ultimilor 15 ani din Europa nu au interesat.

si in fond de ce sa intereseze economicitatea cand la pompa un american in 2000 platea mai putin sa umple rezervorul unui Malibu V6 cu 180CP decat platea un german sa umple rezervorul unui Golf TDI de 90CP. pusi in fata acelorasi preturi ar fi ales europenii altceva?

despre preocuparea pentru fiabilitate, cred ca americanii au avut-o mai de dinainte. primele studii de fiabilitate s-au facut pe piata americana. JD Powr au inceput intai aici si apoi si in Europa. ascesiunea masinilor japoneze a fost ajutata aici si de faptul ca publicul american a devenit constient de aceste rezultate ale studiilor de fiabilitate inca de la sfarsitul anilor '80.

de fapt in general cercetarea statistica de piata, studiile de satisfactia consumatorului si in general tehnicile de marketing si consumerismul au aparut si s-au generalizat mai intai aici si abia apoi au fost preluate si de europeni si japonezi-coreeni.

despre celelalte inovatii tehnice: ABS, ESP, airbaguri, tetiere active, MP3 audio/iPod acestea au aparut in acelasi timp si aici ca si in Europa. In 1999 cad am venit aici ABS-ul era standard la clasa medie si optional la cea compacta, similar cu ceea ce era si in Europa.

daca luam in considerare factorul marime ( in America se cumpara masini mai mari): ex. cei ce in Europa cumpara in clasa mini ( ex Twingo or ka) aici cumpara Accent ori Rio, cei care in Europa cumpara Clio ori Fabia aici ar cumpara Civic ori Corolla, etc.

ex. in Europa cele mai populare modele sunt Golf si Astra, ambele in clasa compact. aici cele mai populare turisme sunt Toyota Camry si Accord american ( care e mai mare decat varianta lui europena).

si asta fara sa pun la socoteala cumparatorii de SUV-uri grele si pick-up trucks care sunt f. rare in Europa in timp ce aici reprezinta aprox. 40% din piata.

iata dotarile standard a unei Camry, turismul cel mai popular in America:

modelul de baza: http://www.edmunds.com/new/2006/toyota/cam...8/standard.html

modelul de varf: http://www.edmunds.com/new/2006/toyota/cam...4/standard.html

cine se duce acolo poate click pe "price with options" si vedea care sunt optionalele.

cum spuneam mai sus singurele lipsuri mai evidente sunt entuziasmul mai redus pentru luminile cu xenon si pentru manevrabilitate ( suspensiile in special la clasa medie si mare sunt in general mai moi, accentul fiind pe comfort si izolare de imperfectiunile drumurilor)...
geeoo30
Americanii au o problema cu grandomania, le plac lucrurile mari (vezi femeile lor) nu conteaza foarte mult pe calitate daca e destul de mare.
Si acum off topic si fara nici o aluzie..... vezi "americanii" de pe forumul asta care au in general cele mai mari mesaje, fata de noi "europenii" care ne comprimam ideile in cateva fraze... blush.gif
f1anatic
QUOTE(geeoo30)
Americanii au o problema cu grandomania, le plac lucrurile mari (vezi femeile lor)


W the F ? Americanilor le plac femeile mari ? WTF ? Crezi ca potzi pastra comentariile despre masini (iar aici imediat accept ideea de grandomanie, cum de altfel as accepta-o imediat cind este vorba de mai aproape totul...dar femei WTF ?) Come on man ! Be reasonable...si lor le plac skinny si inalte cu copane pine in amigdalita...
Impulse
QUOTE(fishbone)
Trec de porcaria off-topic scrisa despre i-uri lipsa [grammar nazi, scrii se scrie tot cu un i]


A scrie
Radicalul este "scri". Se foloseste radicalul verbului plus terminatia.

In fine. Avem:
Indicativ Prezent

eu scriu
tu scrii
el scrie
noi scriem
voi scrieşi
ei scriu

Rezulta

Conjunctiv (adaugarea lui sa in fata)

eu sa scriu
tu sa scrii -> Invata (tu) sa scrii corect romaneste.
el/ea sa scrie
noi sa scriem
voi sa scrieti
ei/ele sa scrie

Ne dam pe aici plini de cunostinte dar suntem si agramati si straini complet de domeniul auto...ex: Chrysler a cumparat Mercedes laugh.gif
Insist totusi pe invatarea limbii romane sau renuntarea le ea ca vorba aia tot nu stim sa scriem corect si suntem antiromani.
Iulian HondaFan
QUOTE(geeoo30)
Americanii au o problema cu grandomania, le plac lucrurile mari (vezi femeile lor) nu conteaza foarte mult pe calitate daca e destul de mare.
Si acum off topic si fara nici o aluzie..... vezi "americanii" de pe forumul asta care au in general cele mai mari mesaje, fata de noi "europenii" care ne comprimam ideile in cateva fraze... blush.gif


americanilor le plac masinile mari, casele mari, gradinile mari, portiile mari la restaurant ( va recomand filmul "Supersize me") dar nu prea le plac femeile mari biggrin.gif blink.gif

"femeile americanilor" - ce inseamna asta? blink.gif nu sunt de un singur fel biggrin.gif ... sunt de la filipinezele minione ( asta e intr-adevar o populatie cu femei foarte frumoase, desi toate arata cam la fel) la negresele atletice, trecand prin creolele hispanice, blonde, roscate si brunete...

obezitatea este sigur mai raspandita aici decat in Romania, dar cifrele sunt similare cu cele din UK, Germania si tarile nordice. Francezii sunt un pic mai putin atinsi de aceasta problema dar se pare ca in ultimii ani au recuperat masiv biggrin.gif .

dpdv socio-cultural obezitatea este inaceptabila si a fi slab este o virtute iar femeile in mod uniform isi doresc sa fie (mai) slabe... singurul element de dezirabiliate sociala este din partea unor barbati negri care prefera formele mai pline celor mai zvelte... pline insemnand ceva de genul arriere-ului lui J.Lo... biggrin.gif in nici un caz fundul unei matahale de peste 100kg blush.gif


posturile mele sunt lungi pentru ca multi dintre voi va pronuntati fara sa stiti mare lucru despre chestia in discutie... blush.gif biggrin.gif cel putin postul lui geeoo este un dat solid cu bata in balta blush.gif biggrin.gif
cosmin45741
chiar asa? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Iulian HondaFan
this is wishful thinking... biggrin.gif

QUOTE
In most European countries more than half of the population are overweight or obese. According to the figures provided by the International Obesity Task Force (IOTF), approximately 200 million adults and 14 million children across the EU are overweight or obese. The same study indicates that the number of overweight children is rising by around 400,000 a year.


In most European countries, the overweight and obesity rates have increased during the last two decades. In some countries the EU rivals the US in adult obesity figures. biggrin.gif

In Cyprus, the Czech Republic, Finland, Germany, Greece, Malta and Slovakia, the percentage of overweight and obese people combined surpasses the 67 percent in the US. biggrin.gif blink.gif blush.gif Nine European countries have male obesity levels above 20 percent, Greece and Cyprus reporting 27 percent. Greece shows 38 percent prevalence in female obesity. Countries with typically low rates in obesity, such as France, Netherlands and the UK, also see their figures significantly rising.


se pare ca la capitolul asta Europa recupereaza decalajul fata de USA mult mai repede decat in altele... biggrin.gif


nu ca aici ar fi mai bine. blush.gif

QUOTE
In 1980, about 45% of U.S. adults were overweight or obese. That rose to 55% in 1990. Today, the proportion is 65% (half of whom are obese). Yes, an incredible two-thirds of U.S. adults weigh too much. So do many of our children. Fifteen percent of 6- to 19-year-olds — about 9 million — are overweight, up from 10% a decade ago. The price tag is about $120 billion a year in medical expenses and lost productivity.


si cred ca m-am inselat cu obesitatea in Ro... dupa Reuters:

QUOTE
Up to 20 percent of men and 25 percent of women in European countries are considered obese. Yugoslavia, Greece, Romania and the Czech Republic have among the highest rates, while the Netherlands, Norway, Hungary blush.gif and Switzerland have the lowest.
geeoo30
iulian lasand la o parte diferentele de pareri in ce priveste masinile se pare ca si la femei avem gusturi diferite.... eu nu stau sa caut pe net statistici cu cele mai grase
In ce priveste mesajele tale recunosc ca nu m-am obosit sa citesc vreunul cap -coada, e obositor de plicticos... asa ca prefer sa dau cu bata.....
f1anatic
QUOTE(geeoo30)
In ce priveste mesajele tale recunosc ca nu m-am obosit sa citesc vreunul cap -coada, e obositor de plicticos... asa ca prefer sa dau cu bata.....


Nu tzi se pare ca si tu si altzi citziva fac asta continuu si intentzionat ? Nu ca m-as mira.
Iulian HondaFan
QUOTE(geeoo30)
iulian lasand la o parte diferentele de pareri in ce priveste masinile se pare ca si la femei avem gusturi diferite.... eu nu stau sa caut pe net statistici cu cele mai grase
In ce priveste mesajele tale recunosc ca nu m-am obosit sa citesc vreunul cap -coada, e obositor de plicticos... asa ca prefer sa dau cu bata.....


asta e, nu toata lumea poate sa citeasca un text mai lung de 20 de cuvinte. biggrin.gif eu inteleg foarte bine chestia asta, am destui pacienti cu probleme de genul asta :angel:

diferenta dintre USA si Romania este ca persoanele "reading challenged" stau in banca lor aici, in timp ce in Ro isi dau cu parerea tocmai despre chestiile despre care ar trebui sa se documenteze inainte sa deschida gura (sau tastatura, dupa caz). biggrin.gif blush.gif
geeoo30
Inca o data, ma repet, nu e nevoie sa aduci statistici si tabele sa demonstrezi ca noi stam mai prost si la IQ... asta e, au si tabelele alea un sambure de adevar......si nu cred ca ne obliga cineva sa va citim posturile.....
No offence! Try harder...
Iulian HondaFan
in medie nu cred ca se sta mai prost la IQ acolo decat aici. dar sunt cazuri in care se sta mai prost blush.gif

nu-mi aduc aminte sa fi cerut nimanui sa imi citeasca posturile, dar daca faci afirmatii e bine sa le si bazezi pe ceva. nu?
fishbone
Impulse, tu insisti pe "invatarea" limbii romane din motive de grammar nazi-ism™ si lipsa de contra-argumente la posturile bine argumentate a le celorlalti. M-ai gasit convenabil ca tinta de critica. Faptul ca nu vorbesc sau scriu limba romana la perfectie nu e un argument ca ar trebui sa o las, asta ar insemna ca n-ar mai vorbi nimeni romaneste nici in Romania. In plus, am o scuza. Aici, la distanta, poate ca o folosesc mult mai rar si, in masura in care o folosesc, ma ajuta destul. Altfel spus, nu mor de foame in SUA pentru ca nu stiu romana la perfectie.

Un om dashtept a zis odata o vorba buna. Greselile gramaticale sunt o forma scrisa FOARTE importanta. Ele dau cititorului ceva de cautat, o ancora de interes, pentru a nu fi conturbat de restul contextului si mai ales ideii ...

Chrysler a cumparat Benz sau Benz a cumarat Chrysler. Admit ca informatia mea era eronata dar spune-mi cat de mult influenteaza de fapt spusele mele. In final e cam acelasi lucru deoarece iti pot argumenta ca daca Benz nu mai poate de cat de bine o duce, nu ar fi avut absolut nici un interes in alte firme. Pe langa asta, vad ca nu prea ai argument la faptul ca Aston Martin apartine de Ford.

Ceea ce incercam eu sa sustin de fapt si se pare ca n-ai priceput deloc si te-ai legat de particularitati este ca aceste granite tehnologice nu sunt asa de solide si mari cum cred unii. Daca inginerii de la Aston Martin de exemplu dezvolta un motor superb, sa nu-mi spui ca esti destul de prost cat sa incerci sa-mi argumentezi ca-l baga la secret si parintii lor, Ford, nu afla de el.

Exact asta s-a intamplat cu Vauxhall Monaro VXR. A fost facut de australieni, apoi preluat de Pontiac si vandut aici sub numele de GTO. Acelasi motor sub ambele capote, LS2-ul din Corvette. Si sti care-i faza misto? Ca europenii dau pe el vreo 60 de mii de dolari [36 mii lire sterline] in timp ce americanul da pe ea 35 de mii de dolari. Esential, este aceasi masina. Tzeapa!

Asadar, nu te mai lega de lucruri marunte si nesemnificative precum gramatica imperfecta de care dai si tu dovada. Iti pierzi timpul cu niste nimicuri ridicol de nesemnificative si in plus parca ti-am dat voie sa pleci si sa nu mai povestesti cu mine.
HalbaSus
QUOTE
In Cyprus, the Czech Republic, Finland, Germany, Greece, Malta and Slovakia, the percentage of overweight and obese people combined surpasses the 67 percent in the US.


Mare parte din aceste tari sunt producatoare serioase de bere... deci e un efect secundar normal... dar cred ca obezitatea ii afecteaza mai mult pe barbati... iar daca acesta este pretul platit pentru a avea cele mai bune beri din lume... well... asta e... dati-mi si mie o burta biggrin.gif

QUOTE
Hungary blush and Switzerland have the lowest.


Asta chiar nu o inteleg... bucataria maghiara e una dintre cele mai bune din lume (nu, nu glumesc... cine a avut curiozitatea sa manance intr-un restaurant din ungaria stie despre ce vorbesc... si cand ma refer ca e una dintre cele mai bune din lume atunci o compar cu cele mai bune bucatarii internationale).... pana aici nimic surprinzator... surprinzator e ca mancarurile unguresti nu sunt tocmai dietetice... as spune dimpotriva... sunt bombe de colesterol asezonate cu grasime pura... un pranz sanatos la ei inseamna jumari de gasca la aperitiv, urmate de un gulyas fierbinte cu ardei iute si grasime suficienta urmata de o tocanita de miel cu galuste... prin comparatie, "sarmalutele cu mamaliguta" par mancaruri recomandate la cura de slabire biggrin.gif... nu inteleg cum pot ei sa fie printre "cei mai slabi"... eu cred ca e vorba de o eroare statistica (sau nutritionistii care ne spun ca grasimile ingrasa sunt niste porci mincinosi care vor sa ne vada grasi biggrin.gif).
James Kilowatt
Pai colesterol nu inseamna musai obezitate. Poti avea colesterol ridicat si sa fii sub greutatea normala si invers, greutate peste normal si colesterol scazut smile.gif
Poate ungurii au descoperit un procedeu empiric sa separe colesterolul bun de ala rau biggrin.gif Romanii sustin ca se dizolva cu alcool, cat mai pur posibil biggrin.gif
Acum e la moda teoria aia cu regimul si cu indicele glicemic al alimentelor. Cu alte cuvinte nu te ingrasi mancand slanina,carne, unt, ulei, etc (desi sunt rele pentru colesterol), ci mancand paine, spagetti sau chiar fructe...
Teoria mea strict personala spune ca nu te ingrasi mancand, ci stand in fund 16h/zi si intins celelalte 8h/zi...
HalbaSus
Regimul meu alimentar e constituit din carne, cartofi, paine, fasole (neagra), slanina, ceapa, paine, mezeluri, iar paine, pizza, placinte uriase, pleskavita, suflaki si cantitati mari de bere... si cand sufla vantul trebuie sa imi pun multe chei in buzunar sa nu ma ia vantul... cred ca tine mai mult de genetica si functionarea metabolismului la fiecare individ in parte, sunt oameni care se ingrasa mancand salata iar altii (ca mine) raman slabi desi incalca toate regimurile din lume.
Iulian HondaFan
esti tanar! biggrin.gif incearca mai mult si cand dai de 35-40 de ani o sa vezi ca ti-a crescut burta si ai vreo 20kile in plus. io am luat fo' 8 kile in 7 ani de cand am venit aici si nu eram chiar piele si os nici inainte blush.gif ... este un proces caruia mi-a fost imposibil sa il opresc blush.gif . I keep trying though... biggrin.gif

lumea se ingrasa din 3 motive: fie mananca mai mult decat trebuie, fie nivelul de activitate este redus, fie ( pentru marea majoritate) ambele.

dieta cu glucide putine si grasimi la liber e numita Atkins de la numele unui medic generalist in New York care a facut o avere de miliarde de $ promovand aceasta dieta; a murit cu cativa ani in urma (era trecut de 80 de ani) alunecand pe gheata in fata zgarie-norului unde isi avea clinica blush.gif ; sotia lui este acum printre primii 50 miliardari din lume biggrin.gif . oricum sudii mai recente au arata ca slabitul si cu aceasta dieta se datora faptului ca oamenii mancau mai putin ( ca numar total de calorii) decat inainte. cum de atunci au aparut restaurante si firme care fac sute de produse cu continut redus de glucide ( inclusiv prajituri fara zahar) multi dintre cei care au pierdut greutate initial au inceput sa o puna la loc. blush.gif dieta Atkins a fost si este unul dintre cele mai dezbatute topicuri in metabolism din lume. o concluzie finala nu s-a atins inca.
fishbone
Constatarea mea de asta-vara in Romania a fost ca de cand cu chips-urile si junk food-ul care a inceput sa ia amploare, incep sa puna si romancele colace pe ele. Iar, daca stai toata ziua cu cafelutza si tzagarea in mana, nici nu ma mir ca areti ca un jnur. Din ce vad eu, si e o sansa sa ma insel din cauza locului care-l compar, un procent mai mare de fete de aici trec pe la sala si au abonament lunar decat romancele. Nu e destul sa fi slab[a], asta nu inseamna ca esti sanatos/sanatoasa tun. O viata sedentara isi va spune cuvantul mai incolo.

Sa revenim on-topic

V-am mai spus, lasati etnocentrismul. Nu mai judecati alte societati prin comparatie cu cea in care traiti voi pentru ca fireste ca se trag concluzii gresite. Fiecare societate cu trasaturile ei, fiecare gramada de oameni cu preferintele ei.

Americanii sunt extraordinari de conservatori si nu se arunca la "nou" ca si europenii. Poate va vine greu sa credeti, dar sunt mai conservatori ca englezii. Ei merg pe traditie si pe ideea ca un lucru care exista de x ani este dovedit ca e bun. Pentru ei, reputatia si traditia e totul. Tocmai din acest motiv se sfiesc sa adopte lucruri noi, netestate si nedemonstrate. Tocmai de aceea e aproape imposibil sa-l convingi pe american sa bage mana mai adanc in portofel de dragul de a avea mai multe optiuni di chichitze pe masina decat vecinul lui. Americanul nu gandeste asa, el ia o masina pentru nevoile lui si atat. Pe langa asta, am mai spus-o, americanii desi au un venit net superior europenilor, ei sunt oameni mult mai simpli si nicidecum la fel de excentrici ca europenii.

Am locuit in Europa, am vizitat si priceput Japonia iar acum locuiesc in SUA, deci pot spune ca judec lucrurile bazat mai ales pe experienta de la fata locului. Dar, daca voi preferati sa ma etichetati pe mine si ceilalti niste americani intre ghilimele care o tin cu a lor si preferati sa ascultati parerile unora care nu au pasit in afara granitelor tarii in care locuiesc, e dreptul si libertatea voastra. Asta nu inseamna insa ca veti pleca din aceasta conversatie mai luminati decat atunci cand v-ati bagat in ea.

Japonia face de rusine si Europa si SUA cand vine vorba de tehnologie de farf. In ce domeniu vreti voi. Sa insemne ca japonezii ie mai dastepti decat toti noi de aici? Nu. Pur si simplu ei abordeaza altfel lucrurile.
f1anatic
Fishbone, nu te mai stresa. Sincer...sint ( multe )persoane aici pe acest website care dau dovada de interes adevarat asupra pubctului nostru de vedere (cu mult bun simtz si spirit de raspundere care daca critica, aduc dovezi sau ma rog isi argumenteaza punctul de vedere in mod adecvat si corespunzator). Si bineintzeles sint ceilaltzi - cei care nu au pasit niciodata in afara granitzelor tzarii si care vorbesc din cartzi si din filme. Pentru ei, America este ce vad pe Discovery Channel, pe CNN pe PRO-TV, ce scrie in Ziua, Catzavencu si in Romania Libera (in caz ca citesc aceste publicatzii mai serioase). Si bineintzeles ce vad in filmele din pop culture american. Pentru ei...America este Britney Spears si Jessica Simpson, sex tape-urile cu Paris Hilton si politica Casei Albe. Ca sa le explici ca ei privesc problema etnocentric si unilateral...e usor...ca sa ii faci sa priceapa... greu...poate niciodata.

Degeaba m-am chinuit in zeci de conversatzii sa le explic ca eu am trait si aici...si acolo...iar aici vad problema prin prisma unei societatzi multi-culturale, multi-etnice, multi-rasiale (vorba aia...Chicago, New York sint adevarate "melting pots") ... nu...cite un stimabil ma (te) va contrazice ferm si fara dubii personale...ca daca a vazut el ceva la TV - stiu eu ce show cu Jerry Springer -...asa trebuie sa si fie...si asta este universal valabil - America e numai cu red-neck-si si incestuosi si transvestitzi si si si. Nu conteaza ca America e de 50 de ori ca suprafatza Romaniei...si ca in Romania exista obiceiuri si norme sociale, morale diferite intre Transilvania, Muntenia, Moldova... in toata America e cum a vazut el la TV. Oameni grasi...fete grase si urite etc... Ca de ce nu arata la TV cum se duce lumea inainte de munca la 6 AM sau dupa munca la Gym, la YMCA, fitness club...si ce fete frumoase si cumintzi sint Americancele (in comparatzie cu Europencele) asta nu stiu...

Pentru ei carambolajele de 30 de masini pe autostrada...e dovada incontestabila ca americanii nu stiu sa conduca...iar faptul ca masinile americane nu sint nici la fel de frumoase, performante, economice, rafinate ca ale nemtzilor sau ale jjaponezilor...este o alta dovada incontestabila ca Americanii nu stiu, nu pot construi masini. Iar a le explica diferentza intre o societate de consum...care priveste masina ca ceva utilitar ce se schimba o data la 3-4 ani...nu ca aspirator de gagici...ce trebuie tzinut ca un diamant si afisat faletz vecinilor...un adevarat simbol al bunastarii sociale...asta NU se poate.


Asa ca nu te mai agita atita. Nu are rost.

Cred ca discutam despre tehnologie auto. Holy Crap ! Azi am prins 10 satelitzi (parca sint 12 pe emisfera ?)si WAAS pe GPS cu senzorul inauntrul masinii. Hala cusca Farraday...ecranare si alte probleme cu receptzia., ...aveam eroarea de 3 metri. Fix cit e maximum permis de Pentagon pentru civili. Cred ca au mai pus relee locale ca pina acum daca aveam 6 satelitzi "prinsi" eram fericit.
fishbone
"Galileo, the European answer to the US GPS system has sent it's first signals in the UK and Belgium. At a cost of 4.9 billion dollars [...]"

Data? 15 januarie 2006. Welcome to the 21st century, Europe!
Iulian HondaFan
europenii nu au vrut sa ramana dependenti de GPS-ul americanilor. GPS-ul este in special cu utilitate militara dar si lucrativ pentru aplicatiile civile, care vor avea de suferit.

Chirac a fost unul dintre principalii sustinatori ai proiectului Galileo. biggrin.gif He loathes America blush.gif blink.gif
costel31664
Salut. Cam multi americani pe aici. blink.gif Apropo, asta e un site romanesc? Si tot de curiozitate, stie cineva o solutie tehnica dezvoltata de americani ce a devenit un standard pe automobile? Nu stiu ce exemplu sa dau, nu imi vine momentan nimic in minte, decat europene.... biggrin.gif
Watcher
Din cate stiu eu, proiectul Galileo nu va fi prea curand suficient de 'dependable' deoarece in urma negocierilor, UE a acceptat sa foloseasca niste tehnnologii bruiabile de americani, tocmai pentru ca US sa pastreze controlul si sa poata diminua semnalul daca considera necesar. Asa ca sincer, nu vad care mai e rostul cheltuirii sumelor respective de bani blink.gif blush.gif
James Kilowatt
Oricum suma aia se va amortiza peste 1000 ani. Insa e modesta comparativ cu ce se arunca in agricultura, sau in alte proiecte si mai inutile, asa ca prefer sa nu-i injur, macar mai invata unii ce-i aia un satelit si o racheta biggrin.gif
Daca deschidem subiectul asta ma fac foc si para impotriva tuturor biggrin.gif. De la Kennedy incoace nu s-a mai facut nici un progres semnificativ in domeniul spatial (ma refer la transport), iar o lansare in anul 2005 costa mai mult decat una de acum 40 ani... Voua nu vi se pare enorm sa cheltui 40milioane USD ca sa ridici 20 tone pe o orbita joasa? Energia necesara este de sub 2kwh/kg. Adica, 25eurocenti/kg (pret european de kko :puke: , in realitate pretul energiei e mult mai mic), nu 2000USD/kg. Randamentul asta de sub 0.0001 chiar n-a putut fi imbunatatit in ultimii 40 ani?!
f1anatic
QUOTE(costel31664)
Salut. Cam multi americani pe aici. blink.gif Apropo, asta e un site romanesc? Si tot de curiozitate, stie cineva o solutie tehnica dezvoltata de americani ce a devenit un standard pe automobile? Nu stiu ce exemplu sa dau, nu imi vine momentan nimic in minte, decat europene.... biggrin.gif


Trec peste atitudinea ta xenophoba si euro-centrica.

Spre exemplu uita-te si tu in encyclopedie la "assembly line". I jurul anilor 1902...Poate chiar si aprinderea electronica, Bendix Starter, Car Radio, Numerele de Inmatriculare, Stergatoarele de parbriz, Cruise Control, Airbags, ...

Stii ce...with all due respect...mai pune si tu mina pe tastatura si cauta...
Iulian HondaFan
QUOTE
The basic differences that distinguish post-World War II models from the Model T were in place by the late 1920s—the self-starter, the closed all-steel body, the high-compression engine, hydraulic brakes, syncromesh transmission, and low-pressure balloon tires. The remaining innovations—the automatic transmission and drop-frame construction—came in the 1930s.


http://college.hmco.com/history/readerscom...automobiles.htm

QUOTE
In 1913, the United States produced some 485,000 of the world total of 606,124 motor vehicles.


QUOTE
Ford's mass production techniques ( adoptate in 1910) were quickly adopted by other American automobile manufacturers. (European automakers did not begin to use them until the 1930s.)


si mai putin de bine:

QUOTE
After peaking at a record 12.87 million units in 1978, sales of American-made cars fell to 6.95 million in 1982, as imports increased their share of the U.S. market from 17.7 percent to 27.9 percent.

In 1980 Japan became the world's leading auto producer, a position it continues to hold.
Valentin50014
Nu stiu daca acesta este locul potrivit dar filmuletul este dragut si educativ.

http://www.youtube.com/watch?v=eSoruzRkj7g...Fromania%2Ehtml
Iulian HondaFan
filmuletul este unul propagandistic romanesc dar este inteligent facut si provocator. chestia cu a 2-a limba vorbita in Microsft fiind romana este exagerata- sunt mai multi indieni, rusi si chinezi decat romani.

da asta e cam off-topic.

iata ca am gasit o lista cu inventii americane in industria auto. sa incepem cu Chrysler:

http://www.allpar.com/corporate/technology.html

mentionate printre altele:

- 1924 - franele hidraulice, dezvoltate de Lockhead dar adaptate prima oara pe masini de inginerii Chrysler;

- 1976 - controlul electronic al aprinderii ( pe masinile cu carburator)

- flitrele de ulei ( 1924) si de aer.

-prima transmisie automata hidraulica cu control electronic

- 1951 primele frane cu disc ( pana atunci se foloseau franele cu tambur)

- 1939 stergatoarele de parbriz electrice

- socul automat

- 1951 - primul motor cu injectie controlata electronic
HalbaSus
OT: filmuletul e foarte bine realizat... mai ales ca e o reclama... la bere beer.gif Am observat aceasta tendinta ca in reclamele moderne sa nu mai apara aproape deloc produsul caruia i se face reclama...
booneK9
Sa recunoastem, totusi, ca filmul e foarte fain facut.
Dincolo de faptul ca face sa creasca sufletu-n tine de mandrie.
Ce tii minte dupa ce vezi filmul? Berea? hmmmm, parca nu.
Ca reclama la bere nu e extraordinara, ca nu retii produsul.
Una peste alta, filmuletul e cul.
HalbaSus
Pai si musculita care traieste doar o zi ? Cu ce ar trebui sa te convinga musculita ca trebuie sa-ti faci abonament la o firma de telefonie mobila...
Watcher
Halba: "Emotional Branding" - asta e trendy acum smile.gif
Mult mai vechi, pt Iulian: la o prezentare Microsoft Romania (lansarea office2k3) au spus aceeasi informatie, cu numarul mare de romani.
Gluma a fost ca de aia stema microsoft este tricolorul + culoarea verde wink.gif
HalbaSus
Pe mine ma enerveaza musculita... si chiar ma bucur ca traieste numai o zi tongue.gif

cat despre microsoft... nu stiu daca faptul ca lucreaza atatia romani la microsoft e un motiv de mandrie nationala... chiar azi a crapat iremediabil un windows la birou smile.gif.
Iulian HondaFan
asta poate fi si explicatia de ce windows-ul crash-uieste asa frecvent... it's too much Romanian know-how in it! biggrin.gif
StefanVVTi
pacat ca de la masini, pe Topic-ul asta se trcuse intr-un timp la sanatate, si zicea cineva, ca nu mai stiu, ca acum ceva timp 82 de milioane de americani nu au Health Insurance. nu au...dar de ce este intrebarea? pentru ca bineinteles, costa! bine ca avem noi romanii toti asigurari medicale, si avem si unde sa ne tratam. Doamne fereste! dar acolo aia care au cand intra intr-un spital, nu le e frica ca o sa uite medicul pensa si tifonul in el, sau ca ii taie...stim noi ce smile.gif) sa fim seriosi!

si acum on topic: in Europa e mai mare fasonul cu dotarile interioare, navigatii, sisteme audio, si alte chestii, care la o adica nu imbunatatesc cu nimic performantele tehnice ale unei masini.
ce am vazut in state, cea mai des intalnita dotare extra este pielea. rar am vazut navigatie sau cine stie cate boxe, desi am condus si un Buick LaCrosse de 38.000 $(nu era al meu, dar am avut ocazia sa-l conduc pentru ceva timp).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.