Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Centura de siguranta
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Pages: 1, 2, 3
marius60959
[/color] pietele din Napoli erau pline de tricouri cu dunga neagra in diagonala. Si se cumparau in draci... [color=#444444]

biggrin.gif biggrin.gif tare!
lasand gluma la o parte tricoul ala e bun doar pentru camera ascunsa poate.
acum vreo 2 ani sora mea a avut un accident, era pasager in dreapta. datorita centurii pe care o purta, nu a fost aruncata prin parbriz...
de atunci port centura mereu si sfatuiesc si pasagerul din dreapta sa o poarte. in spate ii las pe ei sa decida.
James Kilowatt
Obliga-i si pe cei din spate sa o poarte. Ii protejeaza si pe ei, si pe tine!
yddad
Din experienta voastra......centura de siguranta salveaza sau nu vieti??
Nu vreau sa fiu cicalitor dar am vazut ambele variante si astept alte pareri.
Bafta !!
22nst
Da! Centura de siguranta iti salveaza viata.
Am avut un accident iar daca nu aveam centura, probabil eram aruncat prin parbriz sau daca nu, era ranit grav din cauza airbagului (care se declanseaza chiar daca nu este pusa centura)
Mariustom
Am mutat în acest topic mesajele, deoarece are același subiect thumbsup.gif
Fără supărare smile.gif


ninja.gif
f1anatic
QUOTE (yddad @ Apr 5 2008, 05:05 AM) *
Din experienta voastra......centura de siguranta salveaza sau nu vieti??
Nu vreau sa fiu cicalitor dar am vazut ambele variante si astept alte pareri.
Bafta !!


Centura salveaza viata...Airbag-ul iti micsoreaza vatamarea corporala. Cine nu o poarta pe motive ca nu "ajuta" este un retadat complet si daca se accidenteaza grav sau crapa in vreun accident de masina pt ca nu a purtat centura, si-a facut-o cu mina lui; probabil ca a meritat.
Baby Blues
Pai vreau sa va spun a eu nici nu pornesc de pe loc daca plec la drum lung s cei pe care ii transport nu-si pun centura. Doar nu am o groaza de airbag-uri doar de drag. Am vazut ceva accidente la viata mea si vreau sa va spun ca inseamna foarte mult. Inainte sa se introduca punctele de penalizare nu purtam in oras dar afara da. Am vazut cum la un accident cu un Opel Astra , cel care nu avea centura di-a rupt vreo doua coaste iar soferul nu a patit nimic , desi masina era praf. Purtati centura fratilor! biggrin.gif
Arheopterix
I-mi aduc aminte,prin 88,aveam o dacie din 81 destul de rablagita.
Purtam centura indiferent ce,si obligam si pasagerul din dreapta (in spate nu erau).
Am iesit odata cu o fata f draguta.Colega de fac si cunostinta din copilarie.
Nu a vrut sa puna centura si a zis sa nu o pun nici eu ca arat penibil.
Am lasat-o in plina strada la Miciurin/1 mai.
A fost tare suparata,apoi am vorbit la tel,ne vorbim si azi,dar nu am mai iesit niciodata.
Am sacrificat dragostea in favoarea sigurantei.
Hahahahaha.
Baby Blues
QUOTE (Arheopterix @ Apr 5 2008, 07:42 PM) *
I-mi aduc aminte,prin 88...
Nu a vrut sa puna centura si a zis sa nu o pun nici eu ca arat penibil.
Am lasat-o in plina strada la Miciurin/1 mai.
A fost tare suparata,apoi am vorbit la tel,ne vorbim si azi,dar nu am mai iesit niciodata.
Am sacrificat dragostea in favoarea sigurantei.
Hahahahaha.

Mare om dar..., de obicei in favoarea dragostei se sacrifica altele si nu invers. Inseamna ca ai tinut la ea mult, nu? Sau la tine? whistling.gif Sau poate nu a fost dragoste!
Arheopterix
A fost acum 20 de ani.
Nu mai tin minte.
Avea niste pantaloni f mulati,asta tin minte.....
FAR EASTERN
QUOTE (bogdanM @ Nov 15 2005, 04:51 PM) *
Am preluat o idee de la un alt topic (multumiri lui Florin Ristei), referitor la purtatul centurii.

Intrebarile care se pun sint:
1: Purtati centura in oras?
2: Obligati/rugati pasagerul din fata sa poarte centura?
3: Purtati centura in afara orasului? Aceeasi intrebare, cu pasagerul.
4: CA PASAGER, purtati centura?


DA la toate. Cu un mic amendament, in sensul ca nu cer pasagerilor din spate sa-si puna centura decat daca iesim din oras.

De la scoala de soferi am invatat sa tin cont de reguli(e adevarat ca am avut un instructor bun) si sa le respect. Parerea mea e ca daca le respecti conduci mai relaxat.

Unul din avantajele de a purta centura, altul decat cele enumerate pana acum, (ca de fapt respectarea si a celorlalte reguli) este ca nu trebuie sa mai stai cu ochii ciuliti dupa politie, ca nu cumva sa te prinda in opsai smile.gif.
booneK9
Port centura in toate cazurile.
A devenit gest reflex.
Bag cheia in contact cu dreapta, iar cu stanga pun centura.
Mi s-a intamplat sa cobor la masina sa iau cate ceva, sa ma urc si sa pun centura desi nu plecam nicaieri.
Cand iau pe cate cineva in masina, musai poarta centura.
OvidiuH
Subscriu la cele spuse de Far Eastern.
Bianca81932
Cred ca purtarea centurii de siguranta salveaza vieti, si mi se pare corect sa fie purtata atat de sofer, cat si de pasagerul din dreapta ( damn daca ar fi dupa mine i-as pune si pe cei din spate sa foloseasca centurile)
In cazul unora dintre masini, esti oarecum fortat sa iti pui centura ca sa nu de mai auda zgomotul acela sonor de avertizare...la altele insa lipseste, sau dupa caz e scos de soferii pentru care acel sunet e doar deranjant, si nu ii face oricum sa foloseasca centura...
Acum ceva vreme am aflat pe pielea mea, ca, centura te poate salva, si sincer, imi pare rau, ca nu avem vreo lege, care sa reglementeze si purtarea centurii de catre pasagerii din spate macar in afara orasului, asa cum se intampla in alte tari.

cod
Dar avem o lege care-i obliga pe pasagerii din spate sa poarte centuri (evident, doar daca masina este prevazuta cu asa ceva). Eu, personal, iii oblig pe toti care urca sa-si puna centura. Se uita urat la mine, dar le trece.
20krpm
intrebare naiva. cind cineva *nu* vrea sa-si puna centura de siguranta, fie ca sta in fatza, in spate, in partzi sau in portbagaj, care e motivul pe care-l invoca? ati trecut prin situatii in care oamenii astia v-au cerut sa deconectati conexiunile electrice de la airbag-uri?
krondet
socru-meu are o dacie de prin 95-96.
centurile de siguranta sunt doar de ordin estetic - nu sunt nici tensionate, nici pretensionate...sunt atarnatoare! si a soferului si a celui din dreapta, se zvarl peste corp si... avem centura de siguranta pusa rolleyes.gif
cand s-a urcat la mine in masina si i-am spus ca TREBUIE sa-si puna centura, a zvarlit-o peste corp (cum era obisnuit). Am oprit motorul, si i-am atras atentia ca masina mea nu porneste daca persoanele de la bord nu au centura pusa teehee.gif m-a privit cam ciudat, dar de atunci se conformeaza regulii thumbsup.gif
FAR EASTERN
Ar putea fi motivul universal:
"lasa, ca doar n-o sa se-ntample tocmai acum/mie" mellow.gif
Bianca81932
@ Daniel104187 : nu mai stiam daca avem si noi sau nu, insa chiar si asa...sunt curioasa cati din cei cu masini prevazute cu centuri de sig. si in spate chiar le folosesc. Sau mai mult, oare cate amenzi s-au dat pt nefolosirea centurilor pt locurile din spate.


@ 20krpm : cel mai des motiv intalnit pt nepurtarea centurii de siguranta a fost "Nu pot, ca simt ca ma sufoc daca o port" sau"Lasa,ca nu are ce sa se intample".Remediul pt ambele replici a fost avertizarea sonora a masinii..care i-a determinat pana la urma sa puna centura rolleyes.gif
cod
In spate nu exista avertizare sonora, dar fraza pe care o spun eu e urmatoarea: "Nu ma intereseaza ce patesti tu, dar daca, doamne fereste, avem un accident, din cauza ca nu ai centura de siguranta pusa vii peste mine sau logodnica mea si ne omori, chiar daca noi avem centura si airbag. Asa ca te rog sa ti-o pui".

Dupa o astfel de replica nu a mai fost nimeni care sa chiraie.

Si incerc sa nu iau 3 persoane pe bancheta din spate, pentru ca centura de la mijloc e de jucarie.

L.E. Am un prieten care spunea ca intr-un accident prefera sa nu poarte centura si sa moara, decat sa poarte centura si sa supravietuiasca, dar infirm. I-am spus ca majoritatea accidentelor sunt la viteza mica si ca are mai multe sanse sa ramana infirm daca nu poarta centura
AlexTM
Eu in oras nu prea port centura si nici nu oblig pe nimeni s-o poarte. In afara, da, intotdeauna.
Ceilalti pasageri, treaba lor. Nu-i oblig decit daca bipaie vreun idiot de senzor.

Sunt de acord ca e utila, dar nu inteleg de ce e obligatorie. Ar trebui sa fie optiunea fiecaruia.
AMP
Eu pot raspunde aici din punctul de vedere al soferului si al parintelui.

Bun!

In primul rand eu nu pot sofa daca centura nu e pusa atat la sofer cat si la pasagerul din dreapta soferului,din cauza senzorilor care piuie de te scot din minti.Nu stiu sa dezactivez piuitul si nici nu mai vreau,ca deja mi-a intrat in reflex pusul centurii.
Cand sunt cu altcineva in masina,in afara de cei din familie,trebuie sa prezicez pasagerului din dreapta sa-si puna centura(chestia cu senzorul),insa pe cei ce stau in spate nu ii oblig sa-si puna centura.
Cand sunt cu familia in masina,cei din fata poarta centurile,insa in spate doar fetita poarta centura....scaunul de masina e pricina.Pe ceilalti doi mai mari nu ii oblig sa poarte.Si asta se petrece numai cat timp suntem in trafic in oras.In momentul in care ne pregatim de drum lung,iesire din oras,indiferent ca merg 10 km sau 300,nu conteaza,toata lumea isi pune obligatoriu centura,in special cei din familie.
Consider centura un obiect bun...am avut parte de un incident neplacut,cand am franat foarte puternic,fetita mea nu avea centura(a fost un adevarat circ cu pusul ei si nu am reusit s-o conving) si m-am trezit ca era undeva intre scaunele din spate si cele din fata,inghesuita vai si amar si cu lovitura la o manuta.Intr-un fel(poate suna urat) intamplarea asta a fost binevenita,caci micuta mea s-a speriat si de atunci imi spune singura cand uit sa-i pun centura.Exemplele ar putea continua....insa nu cred ca e momentul.
Deci eu apreciez centura si o folosesc.
Marius*
In oras port centura ocazional. In schimb la drumuri exterioare, obligatoru folosesc centura.
Bestia_vera_nera
Tot timpul o port si ii oblig si pe ceilalti.Am vazut un accident in care daca purtau centurile naveau nici macar o zgarietura si de atunci port centura tot timpul.
StefanVVTi
Si eu port centura, atat in oras, cat si in afara orasului. Nu oblig pasagerii, dar pana acum nu a refuzat nimeni sa-si puna centura, dar bipurile alea sunt insuportabile si de voie, de nevoie, toata lumea poarta centura, chiar si in spate, ocazional. Exista si situatii in care nu o port, pe distante f scurte sau cand sunt in costum ... nu suport!
Titi1988
M-am obisnuit sa o port inca de la 18 ani indiferent de masina, de faptul ca ma aflu in oras sau nu sau daca sunt pasager sau sofer!
Nu ma deranjeaza deloc si de cate ori m-am grabit si am plecat fara sa o pun (pe langa beep-urile enervante) ma cuprinde o senzatie de nesiguranta. unsure.gif
Era un banc pe aceasta tema :

Politia rutiera la locul accidentului discutand despre importanta purtarii centurii de siguranta:
- Uitati-va la acest om care nu a purtat centura: cap rupt, mate pe parbriz, ochi in pomi, fara maini...
- In schimb, uitati-va la cel care a purtat centura... parca-i viu! teehee.gif teehee.gif thumbsup.gif

adrian_flavius
Eu am purtat intotdeauna centura, pentru ca, inainte de a fi sofer, am fost pilot (brevetul de pilot sportiv se poate lua in Romania de la 16 ani impliniti, permisul il primesti dupa 18...), iar acolo centurile sunt din alea in 5-6 puncte...deci nu am avut, nu am si nu voi avea vreodata vreo problema in a purta centura...pusul ei a devenit reflex, indiferent ca merg 200 m sau 200 km...si, sincer, as fi preferat sa am, cateodata, centura in 5 puncte...asta e, cand mi-oi lua vreo masina mai sport/nervoasa, o sa-i pun niste scaune racing, cu prindere a centurilor mult mai stransa...si o sa ma ancorez cat mai bine...
mike.omega
Carnetul se putea lua inainte de 18 ani. Acum nici scoala nu mai voie sa o faci inainte de 18 ani, de examen nici nu poate fi vorba biggrin.gif
adrian_flavius
mike, depinde foarte mult...in special de "malaiul" de care dispui...eu stie ce vorbeste, ca doar estem din Pitesti... whistling.gif whistling.gif
mike.omega
dry.gif Ah da! Am uitat! Voi sunteti singurul oras unde au prins spagarii teehee.gif
adrian_flavius
Mike, sa am pardon: noi suntem singurul oras in care s-au schimbat spagarii...au venit altii, si acum "tarifele" au explodat...din surse (cat de cat) sigure: un permis "costa" 1600-1800 euroi, daca esti cetatean din oras, si daca ai pila tare...daca nu, bagi mai mult...spaga in Romania nu va disparea niciodata...iti spun eu...
AZAZEL
haideti sa va zic eu de centura de siguranta.

la volvo, daca lasai o sticla de apa de 2 litri pe scaunul din dreapta incepea sa tiuie ca nu ai centura. initial am crezut ca s-a defectat senzorul care "citeste"prezenta unui pasager insa mi-au trebuit ceva timp si nervi sa-mi dau seama ce se intampla.
de asemenea, daca aveai pasageri pe bancheta spate, nu spunea nimic. daca pasagerii spate isi puneau centura atunci imi scria la bord ca centurile spate sunt folosite si trebuia sa-i dau read la informatia transmisa. dca doamne fereste unul din pasagerii spate isi scotea centura, incepea sa urle ca si cum unul din pasagerii fata nu ar purta centura. de asemenea imi aparea si o instiintare la bord ca cineva de pe locurile spate si-a scos centura . pana nu-i dadeam read la informatie, masina nu se oprea din tipat. pt pasagerii fata nu se oprea niciodata daca cineva nu folosea priponul. deci mort copt trebuia purtata centura. cand tziuia masina ca nu se poarta centura, imi dadea si muzica mai incet.
la audi, doar locurile fatza sunt cu senzori si in plus de asta nic nu-mi da muzica mai incet.

de ce am facut aceasta paranteza? pt ca masinile m-au disperat si m-au convins sa port centura.

eeee!

dupa ce am lovit a4-le , m-am pricopsit cu o skoda octavia tour pana mi-o repara pe a mea. primitiva rau.
la inceput, nu mergeam fara centura nici ca sa imi mut masina prin fatza blocului chiar daca stiam ca nu tziuie. dupa aprox o sapt am inceput sa nu mai port centura pt deplasari scurte de cateva sute de m. apoi nu o mai purtam pt deplasari de aprox 1 km si m-am trezit ca aveam si 70 km /h prin oras si nu aveam centura.

buun. acum cateva zile, iesisem din resitza si aveam 100km/h iar eu fara centura. am zis: ce naiba fac doamne? m-am tampit?

deci, o masina care te tampeste de cap (am auzit pe multi ca vor sa-si scoata senzorul pt centuri) , te determina sa te protejezi. de aia eurncap dau 2 puncte la siguranata pt centuri. ce naiba faceam daca la 100km/h la iesirea din resita aveam un accident si eu eram nelegat de scaun?
klm
Te loveai cu capul de volan/parbriz/asfalt/copaci wink.gif.
adrian_flavius
Azazel, chestia cu senzorii are "solutie", in varianta romaneasca: se trage centura prin spatele scaunului si se inchide in catarama...si nu mai tiuie niciodata, iar toti indivizii respectivi circula fara centura...eu nu suport ideea asta, pentru ca centura aia a fost pusa acolo cu un scop...sunt studii foarte clare si care demonstreaza utilitatea centurilor de siguranta...de fapt, tot ceea ce inseamna sistem de siguranta activ/pasiv (airbaguri, deformare controlata a caroseriei, totul pleaca de la premisa ca soferul/pasagerii poarta centurile de siguranta...)

Nici la Matiz, nici la Dacie nu exista vreun senzor (de fapt la Matiz exista un senzor doar pentru scaunul soferului, dar are o avertizare doar luminoasa, nu si acustica), dar atat eu, cat si sotia, purtam in permanenta centurile, indiferent ce si pe unde conducem...eu consider ca este un obicei bun, asa ca l-am introdus in reflexe...cum ma urc in masina, cum pun centura...simplu si eficient... thumbsup.gif
klm
Si trebuie sa se tina cont ca airbagurile SRS nu se deschid decat daca e pusa centura.
Arheopterix
Ieri pe Pipera Tunari ,langa intersectia Nae Caranfil.
Accident f usor. Ford Mondeo vs o duba .
Eram la cativa metri dar nu mi-am dat seama ca s-au accidentat numai dupa ce am vazut soferul din Mondeo cu gura plina de sange.
Atunci am vazut ca avea farul stanga fata si bara lovite.
Viteza a fost f mica.
booneK9
Am vazut o solutie si mai "ingenioasa" de pacalire a senzorului.
Si-a cumparat omu' un element metalic de la dezmembrari si l-a infipt ca si cum ar fi centura.
Iar cand m-am urcat la el in masina nu avem unde sa leg eu centura mea.
Inutil sa-i explic ca nu e bine.
Hoinaritza
Mama ei de centura ca cine a inventat-o destept a mai fost. Eu niciodata nu plec fara centura. Nici eu nici Hoinar. Iar in spate pasagerii sunt obligati sa poarte centura. Asta vara am plecat cu mama in concediu. I-am zis sa isi puna centura. Nu m-a ascultat initial. Pana am pus o frana brusca (daca nu franam puternic il loveam pe cel din fata). Asa ca mama si-aluat o fatza de tetiera din fatza de a vazut stele verzi. S-a uitat urat la mine neconvenindu-i ce a patit. I-a trecut repede imbufnarea si m-am distrat copios cand am vazut ca de fiecare data cand urca in masina (pe locul din spate) si-a pus urgent centura.
drabisan
Mie-mi place ideea aia de au suport pentru sacou montat pe tetiera. Apai intr-o masina d'aia eu nu m-as urca pe locul din spate nici cu sapte centuri. Sint blocat pe idea ca imi vad caninii lipiti de suportul ala de domn respectabil!

Hoinarita, ce de discutii am avut cu a mea nevasta care nu-si punea centura in spate ca sa poata sa aiba grija de fi-mea...Am pus o frina si s-a convins singura...Cind are nevoie sa aiba acces la fata cere singura sa merg cuminte...Centurile alea au un scop, doar noi nu vrem sa-l vedem...
adrian_flavius
Drabisan, si eu am montat un umeras din ala pe suportii tetierei scaunului soferului...metalic, subtire...intr-adevar, cine ar sta pe scaunul din spatele meu, fara centura, ar cam avea (in caz de ceva, Doamne-fereste!) ce mesteca prin masele...da' nici nu-mi mai aduc aminte cand am fost, ultima oara, mai mult de 3 insi in Totos...oricum, la drum lung am observat ca si soacra mea isi pune centura, chit ca sta pe locul din spate...are rolul ei, si e bine s-o foloseasca...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.