Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Depasirea coloanei
Masini.ro Forum > Masini.ro > Circulatie
Pages: 1, 2, 3
Seri
Welcome to our world! happy.gif

QUOTE
Tot acolo am vazut si cea mai mare cantitate de smecheri, genul celor care depasesc la plezneala si apoi forteaza intrarea in coloana.

Eu nu cred ca sunt jmecheri, pur si simplu nu poti altfel. Din pdv legal, de vina sunt cei din coloane pentru ca nu respecta distanta regulamentara fata de cel din fata. Daca s-ar respecta, nu ar mai fi nevoie sa fortezi reintrarea in coloana. In special in judetul Bihor, unde ai doar cateva secunde intre sate, posibilitatile de depasire sunt foarte reduse, iar atunci cand ai ocazia nu poti sa fii gentleman si sa lasi usa deschisa pentru cel din fata ta. Poate e incepator, nu e atent, e adormit, vorbeste la telefon, intra in depasire subturat, dar tu astepti ca fraierul dupa el. Daca ai liber, te bagi.

Cel mai aglomerat este in luna august, cand era plin de conducatori de coloane italieni si spanioli. Se vedea pe ei ca aproape adorm la volan dupa atata drum si mergeau cu 70 km/h. La fiecare drum oradea-cluj depaseam peste 60 de masini, in vreo 10 coloane. Atunci am avut un consum extraurbam de 9% si media de 60km/h, fata de 6% si 80km/h cat ii normal.
Lucian107416
QUOTE (Seri @ Dec 29 2010, 08:39 PM) *
QUOTE
Tot acolo am vazut si cea mai mare cantitate de smecheri, genul celor care depasesc la plezneala si apoi forteaza intrarea in coloana.

Eu nu cred ca sunt jmecheri, pur si simplu nu poti altfel. Din pdv legal, de vina sunt cei din coloane pentru ca nu respecta distanta regulamentara fata de cel din fata. Daca s-ar respecta, nu ar mai fi nevoie sa fortezi reintrarea in coloana. .....

Ba exact asta sunt: JMECHERI+NESIMTITI. Adica sa ne lamurim putin. Eu decid sa merg in coloana pentru ca e inutil sa depasesc ca dobitocu si sa ajung 30m mai in fata. Pastrez 20m fata de masina din fata. Intra JMECHERU intre noi. Distanta devine 7.5 m fata de masina din fta, care acum e alta(JMECHERU). Ridic picioru de pe acceleratie, sa pastrez distanta. Iar sunt 20m. Vine JMECHERU2. Repet procedura. De cate ori? Pana ma enervez si nu mai pastrez distanta.
Accept ca sunt cateva cazuri IZOLATE in care oamenii chiar au o urgenta. Ma refer strict la tipul de urgente de care ai doar de cateva ori in intreaga viata!!! Dar cred totusi ca ar trebui pornit de la premiza ca nimeni nu se afla pe drum doar pentru ca se plictisea acasa si hoinereste. Tine de bun simt sa nu te apuci sa depasesti coloane ca idiotu' si sa crezi ca restul ar trebui sa-ti faca tie loc.
HalbaSus
Nu vreau neaparat sa-i apar pe cei care depasesc coloana, doar ca matematic si statistic vorbind nu e asa cum spui tu.

Pentru ca daca tu nu depasesti, si stai in spatele masinii A... vine jmekeru1 (J1) care depaseste coloana se baga in fata ta... deci tu vei fi in spatele lui J1 care la randul lui va fi in spatele lui A... in momentul in care se va ivi o noua oportunitate de depasire va porni in depasire atat jmekeru1 (J1) cat si jmekeru2 (J2)... deci tu pentru cateva secunde vei fi din nou in spatele lui A, iar ulterior eventual se va baga tot in fata ta J2, dar nici in acest caz nu vei avea in fata A, J1, J2 ci doar A si apoi J2... In conditii normale, pana cand apare J3 deja J1 si uneori chiar si J2 au depasit deja coloana si nu mai au nicio tangenta cu tine.
Lucian107416
QUOTE (HalbaSus @ Dec 30 2010, 09:44 AM) *
)... deci tu pentru cateva secunde vei fi din nou in spatele lui A

FALS. Numarul de JMECHERI e suficient de mare si intre tine si A vor fi, de ex J6, J8, J12, J13. Dupa cum se vede, J6 a fost un Jmecher mai fraier biggrin.gif . Nici viata Jmecherilor nu e chiar atat de polina de oportunitati de depasire (la 2 secunde). Mai vin si TIR-uri din sens opus.
pmhoria
Nu mai gasesc acuma pe youtube ..dar era un test facut de nemti pe un stadion gol cu mai multe masini. Toate mergeau intr-un cerc imens cu viteza constanta. La distanta cat de cat egala unii de altii. Ei incercau sa simuleze traficul aglomerat din orase.
Si .. partea interesanta e ca o masina care nu facea parte din coloana care mergea constant, incearca sa intre (aka Jmecherii). Fiind in Germania, unul din coloana franeaza sa-i faca loc. In urma faptului ca unul franeaza si incetineste, aceasta incetinire se propaga in coloana ajungandu-se la situatia ca la a 10a masina (numarata dupa cel care i-a facut loc jmecherului) sa se opreasca complet.
Aici vb de un trafic care se deplaseaza cat de cat constat ...
HalbaSus
Pai oportunitatile de depasire sunt deobicei egale... adica atunci cand poate depasi J1 poate depasi si J2 (reciproca nu e tot timpul valabila, dar "ori suntem jmekeri ori numai suntem" biggrin.gif). Deci cand vine un jmeker din spate pleaca jmekerul din fata ta... asta cu exceptia situatiei cand jmekerii merg in grup, dar chiar si atunci se baga deobicei lasand un interval de o masina... adica daca J3, J4, J5 vin in grup din spatele tau, probabil J3 se va baga intre tine A, J4 se va baga in spatele tau, iar J5 la inca o masina distanta...

Acum desigur nu toti jmekerii sunt egali intre ei, iar daca cei care vin din spate sunt mai jmekeri decat cei care deja te-au depasit e posibil sa apara situatii de genul celei expuse de tine.
Lucian107416
QUOTE (HalbaSus @ Dec 30 2010, 10:26 AM) *
Pai oportunitatile de depasire sunt deobicei egale...

Nu-i adevarat. Exista oprtunitati de depasire pentru J din spate care nu exista pentru J din fata( in linie dreapta). Me refer la situatii de drum drept. In plus, exsita diferite level-uri biggrin.gif de jmecheri si de masini. Se amesteca/depasesc si jmecheri intre ei biggrin.gif
@pmhoria. Frumoasa demonstratia. Deci jmecherii incetinesc coloana, ceea ce sustine ce am spus eu, ca nu e civilizat sa depasesti coloane.
Diesel
Merge facut alt topic.

Eu stiam ca e o regula de bun simt, de "road etiquette", ca prima masina mica ce merge in urma unui camion are prioritate la depasire. Primul va avea doar camionul/autobuzul/tractorul de depasit, tu care il urmezi vei avea tot atat si ne vedem de drum. Daca primul la coada de depasit este intr-o Dacie 1300, ar fi bine sa stie sa retrogradeze smile.gif eu personal astept 2-3 ocazii si abia daca le rateaza pe toate ma apuc sa depasesc.

Oricum, la ultimul drum de 8 ore in continuu pe soselele patriei am dezvoltat un sistem anti-jmekeri. Cu ochii pe gps, vad cand apar liniile drepte, inca de pe viraj cand e vizibilitate zero pun semnal ca depasesc, retrogradez, la intrarea pe linia dreapta sunt cu jumatate de masina pe contrasens si estimez daca am spatiu de depasit. De obicei jmekerul din spate abia se angajeaza in depasire cand eu am terminat.

Horia, asa se intampla pe autostrazile din UK. Am vazut niste studii cu valurile de dopuri care se formeaza.
laurentiu
Dar cel care face o coloana in spatele lui de kilometri intregi e smecher sau nesimtit? Caz concret: zilele trecute cand am fost la Orsova la un moment dat aveam in fata un camion care merge cu 70 km/h. Brusc franeaza pana la 40 pentru ca in fata lui era unul cu o Fabia care nici in ruptul capului nu a vrut sa mearga mai tare. Imediat in spate s-a facut o coloana cu zeci de masini, inclusiv tiruri. Eu am depasit si camionul si pe cel cu Fabia destul de greu... unii cu siguranta stiu cum e drumul ala. Cel cu camionul nu a putut sa depaseasca, nu avea timp.
Deci eu am fost JMECEHRUL, NESIMTITUL SAU DESTEPTUL?
Lucian107416
Nu asta e cazul care se discuta.
HalbaSus
Ok, ne uitam in manualul de depasiri imaginar.

Situatia 1: Un camion/duba/dacie1310 ce merge incet... in spatele ei merge o masina normala.
Solutie: Asa cum a zis diesel astepti in principiu sa depaseasca masina din fata ta (iti va fi mai usor si tie si lui)... daca vezi ca nu vrea sa depaseasca atunci ii depasesti pe amandoi dintr-o singura manevra.
Motivare: Daca tu nu depasesti, cel din spatele tau daca vrea sa depaseasca ar fi fortat

Situatia 2: In fata ta e o coloana de masini, tu nu stii exact cine a format coloana... stii doar ca faci si tu parte din ea.
Solutie: Cand ai suficient spatiu pentru a depasi un numar mare de masini (posibil toata coloana) te bagi in depasire si apesi acceleratia la maxim si incerci sa depasesti toata coloana... daca dupa ce ai depasit 7-8-10.. masini vezi ca nu mai poti continua depasirea cauti un spatiu in care poti intra cu cel mai mai mic deranj si in asa fel incat franarea majora sa o faci tu si nu cel din spatele tau (adica te bagi mai aproape de bara spate a masinii in spatele careia te bagi decat de bara fata a masinii in fata careia te bagi)... concomitent poti retrograda asta ajuta si la franare (frana de motor) iar in cazul in care contrasensul se elibereaza poti continua depasirea fara sa pierzi prea mult elanul initial...
Motivare: Daca coloana e formata din 20 de masini si tu te pui cuminte la coada tocmai ai format o coloana de 21 de masini... daca o depasesti (dintr-una sau mai multe miscari) atunci vei lasa in spatele tau o coloana de 20 de masini... deci masinile care vin dupa tine vor avea o treaba mai usoara cand va trebui sa depaseasca coloana.
Lucian107416
E vorba de situatia 2, cand viteza coloanei e nejustificat de mica. Din fata vin masini, dai ai avea timp sa depasesti 2-3 masini. Nu ai loc sa intri, dar totusi te bagi in depasire, ca ti-o face cineva loc, eventual mai franeaza cel din fata etc
Tiberiu61940
Bai ce de romani pe aici sad.gif
solmar
Mie mi se pare de porc sa te bagi in fata, indiferent din ce motive.

Eu prefer sa conduca inca un km si ceva pana la un giratoriu si sa ma intorc decat sa ma bag in fata cand merg la Carefour.
getodac
Depasirile coloanelor lungi le consider de-a dreptu nesimtite, exceptie fac coloanele formate exclusiv din tiruri (tiristi au bun simt si te anunta cand ii poti depasi in siguranta), uneori ai alternative nu vrei sa mergi ca melcul, poti face stanga/dreapta dupa necesitate la prima bifurcatie si chiar daca drumul pana la destinatie e cu cativa km mai lung tot este un castig la consum, asta este varianta preferata de mine pt ca urasc sa ma tarasc ca melcul dar nici nu indraznesc sa depasesc ca turbatul fara a avea certitudinea ca vreun bun samaritean ma va lasa sa reintru pe sens sa nu ma faca vreun tir de pe contrasens piftie, o alta alternativa, daca coloana nu este foarte foarte lunga, este sa astepti rabdator sa iti vina randul sa-l depasesti pe cel care a format coloana poate din motive tehnice ale masinii sau ale soferului (are diaree si fundul lui se simte mai in siguranta la 60 km/h decat la 100). A doua alternativa, daca ar fi aleasa si respectata de toti, devine rapid un mod de a scapa de coloana unul cate unu si cu consum redus de benzina in comparatie cu "sunt marele J depasesc doi trei apoi franez ma bag, iar doi trei iar franez iar ma bag).
Laurentiu nu-mi spune ca tu nu te-ai enervat niciodata in aglomeratie cand ai fost nevoit sa franezi din cauza unui nesimtit care sa bagat, mie unul mi-e rusine sa scriu aici tot ce imi vine in minte cand merg in coloana cu o viteza mica dar constanta si cuplez pilotul sa ma pot bucura si eu de o tigara si vine J cel tare si ma obliga sa franez.
T u d o r
Eu vad doua situatii distincte:

prima: coloana stationeaza din diverse motive - semafor, drum in lucru, accident, etc. E FOARTE de porc sa o depasesti sa te bagi ca smecherul in primul loc unde poti forta reintrarea. Astia sunt jmkrii.

a doua: coloana se deplaseaza cu viteza celui mai incet, adica a primului. Din diverse motive (femeie, incepator, zelos, nesigur, pensionar si oricare combinatie intre acestea) se deplaseaza cu 40 km/h pe un drum cu limita de 90. Ce faci? Sa nu fii jmkr nu depasesti si tot asa? Adica toate masinile trebuie sa stea dupa cel din fata? Poate el nu se grabeste, poate are o problema mecanica, poate sa fie orice. Pentru un TIR sau pentru un diesel de 1.2 aspirat ar fi o problema depasirea. In principiu eu depasesc coloanele acolo unde se poate (linie discontinua, vizibilitate, toate conditiile de siguranta). Ma bag in depasire si daca e posibil depasesc tot ce pot. Daca cel din fata da semnal ca vrea si el il las, chiar daca asta inseamna sa incetinesc. Alternativa la ce zic eu ar fi sa nu depaseasca nimeni, inteleg de aici cu exceptia celui de-al doilea din coloana. Pai daca ala nu vrea sau nu poate ce e de facut? Formam coloane de 100 masini?
Titi1988
QUOTE (HalbaSus @ Dec 30 2010, 11:18 AM) *
Ok, ne uitam in manualul de depasiri imaginar.

Situatia 1: Un camion/duba/dacie1310 ce merge incet... in spatele ei merge o masina normala.
Solutie: Asa cum a zis diesel astepti in principiu sa depaseasca masina din fata ta (iti va fi mai usor si tie si lui)... daca vezi ca nu vrea sa depaseasca atunci ii depasesti pe amandoi dintr-o singura manevra.
Motivare: Daca tu nu depasesti, cel din spatele tau daca vrea sa depaseasca ar fi fortat

Situatia 2: In fata ta e o coloana de masini, tu nu stii exact cine a format coloana... stii doar ca faci si tu parte din ea.
Solutie: Cand ai suficient spatiu pentru a depasi un numar mare de masini (posibil toata coloana) te bagi in depasire si apesi acceleratia la maxim si incerci sa depasesti toata coloana... daca dupa ce ai depasit 7-8-10.. masini vezi ca nu mai poti continua depasirea cauti un spatiu in care poti intra cu cel mai mai mic deranj si in asa fel incat franarea majora sa o faci tu si nu cel din spatele tau (adica te bagi mai aproape de bara spate a masinii in spatele careia te bagi decat de bara fata a masinii in fata careia te bagi)... concomitent poti retrograda asta ajuta si la franare (frana de motor) iar in cazul in care contrasensul se elibereaza poti continua depasirea fara sa pierzi prea mult elanul initial...
Motivare: Daca coloana e formata din 20 de masini si tu te pui cuminte la coada tocmai ai format o coloana de 21 de masini... daca o depasesti (dintr-una sau mai multe miscari) atunci vei lasa in spatele tau o coloana de 20 de masini... deci masinile care vin dupa tine vor avea o treaba mai usoara cand va trebui sa depaseasca coloana.


Perfect, exact asa fac si eu, cu emotia si adrenalina la maxim si..cu nissanu-ul in 5-6000 de ture whistling.gif


QUOTE ( T u d o r @ Dec 30 2010, 04:43 PM) *
Eu vad doua situatii distincte:

prima: coloana stationeaza din diverse motive - semafor, drum in lucru, accident, etc. E FOARTE de porc sa o depasesti sa te bagi ca smecherul in primul loc unde poti forta reintrarea. Astia sunt jmkrii.


vinovat, dar fac chestia asta doar la un 2 semafoare din cluj pe care le cunosc foarte bine si ma bag chiar in fata primului (este loc cam de 2 masini usor pana in intersectie si stiu cand se face verde) ninja.gif deci nu fortez intrarea dry.gif
getodac
Tudor ai dreptate sa iti doresti si sa poti depasii o coloana lenta, ai spus foarte clar ca iti iei toate masurile pentru a face asta rapid si in siguranta, din ce spui tu eu am inteles ca depasesti una doua masini plus capul de coloana (incepator, zelos, nesigur, pensionar ) si apoi ai drum liber in fata si nu deranjezi pe nimeni, discutia a plecat insa de la cei care au in fata o mare de masini depasesc doua trei si apoi il obliga pe al patrulea (inclusiv pe cei din spatele acestuia) sa franeze si sa ii faca loc berbecului, ca nu mai are cornuta unde sa se duca, asta e enervant si asta face diferenta intre cei care depasesc cateva masini si se duc.... si nesimtitii care se baga cu japca si ii stanjenesc pe ceilalti, eu daca am bun simt si merg cu viteza traficului nu inseamna ca sunt prostu' in targ care vinde muste.
T u d o r
Chestia cu fortarea reintrarii in coloana in deplasare e cu dus si cu-ntors. In mod normal cei din coloana (si in general orice sofer) ar cam trebui sa pastreze o distanta de siguranta intre ei suficient de mare incat sa nu se puna problema fortarii. Eu daca vad pe cineva ca vine in depasire si a trecut de mine o las mai incet pentru a-i usura reintrarea. Nu-i suport pe berbecii care se lipesc de cel din fata lor si nu-i lasa pe altii sa depaseasca. Daca tot vrei sa mergi cu viteza coloanei de ce sa-i fortezi pe altii sa riste o depasire nesigura cand poti foarte bine sa lasi putin loc intre tine si cel din fata pentru ca cel mai rapid sa treaca de tine si apoi de celalalt. Eu pana la urma depasesc toata coloana cand e posibil, nu incurc pe nimeni. Doar ca daca nu se poate dintr-o manevra trebuie sa faci mai multe, nu? smile.gif

Problema noastra e lipsa educatiei (de orice fel, dar aici vorbim strict de cea rutiera), orgolii si frustrari prostesti. Adica daca tot il vad pe ala ca merge mai repede de ce sa nu-l f*t nitel, sa vada cum e? Cati nu accelereaza cand vrei sa treci de ei? Chiar si dintre cei din coloane, nu vi s-a intamplat ca ala sa se lipeasca de cel din fata lui doar pentru a te sicana?

Am intrat pe o autostrada de langa Nurnberg in fermoar (din doua benzi s-a facut una) la 80 km/h, cate o masina de pe fiecare banda succesiv. Asta indiferent de cine avea "prioritate", din respect si reguli nescrise de politete rutiera. Ati incercat vreodata sa faceti asa ceva in Romania? Daca da, stiti despre ce vorbesc. smile.gif
HalbaSus
+1 cu ce zice Tudor.

Ok, poate ala a intrat in depasire fara sa poata sti daca poate depasi toata coloana si e nevoit sa intre intre tine si ala din fata ta... so fuckin' what ? E evident ca el se grabeste mai tare si in scurt timp va disparea din fata ta... e dreptul tau sa mergi incet si sa nu profiti de absolut fiecare ocazie de a depasi chiar si o masina, si e dreptul lui sa profite de fiecare ocazie pentru a depasi o singura masina...

Eu personal nu depasesc masini in coloana una cate una, ori le depasesc pe toate (sau macar pe jumatate din ele) ori prefer sa ma abtin (dar asta tine mai mult de comoditate), dar nici nu sunt adeptul sfinteniei in respectarea ordinii depasirii... nu toate masinile si mai ales nu toti soferii sunt egali... eu am fost depasit de cele mai multe ori de loganuri si alte dacii... trebuia sa fac reclamatie la politie ca ei m-au depasit desi aveau cu 150 de cp mai putini decat mine ?

Fiecare are dreptul sa mearga cu ce viteza vrea (oricat ar fi de mica) si fiecare din spatele lui are dreptul de a-l depasi... nu suport nici flashurile date celui din fata (care sunt de porc) si nici comentariile ca "am fost depasit desi in ordinea instituita in mintea mea eu eram primul la rand"....
drabisan
QUOTE ( T u d o r @ Dec 30 2010, 09:17 PM) *
Am intrat pe o autostrada de langa Nurnberg in fermoar (din doua benzi s-a facut una) la 80 km/h, cate o masina de pe fiecare banda succesiv. Asta indiferent de cine avea "prioritate", din respect si reguli nescrise de politete rutiera. Ati incercat vreodata sa faceti asa ceva in Romania? Daca da, stiti despre ce vorbesc. smile.gif


Sa vezi frumusete pe pasajul din Pipera! Cum vin eu dinspre Barbu Vacarescu spre Pipera (asta pentru Google Earth). 99% din soferi merg pe banda centrala (banda aia pe care se merge in Ro). Eu merg pe aia din dreapta, cu acceleratia la podea, ca deh - Fiesta! Si ii depasesc pe toti. Eeeeee, jos, imediat linga Porche se face din 2 benzi una singura. Paradoxal pentru o lume normala, dar normal pentru Ro, am destul de des probleme. Ma incurca sa intru si eu in banda. Nu ca le-as lua lor din oxigen sau din portofel, pentru simplul fapt ca ma vad venit ca turbatul de sus!

Si asta e chiar o problema generala - sa-l incurc pe ala, da-l in ma-sa! Fix bancul ala cu cazanul cu romani din iad sad.gif
getodac
Exemplu concret, asta toamna pe o portiune de cativa km pe centura in santier a Bucurestiului incercam sa ajung de la Otopeni spre A2, pe amble benzi se mergea bara la bara cu maxim 10 km cateva sute de metri apoi opreai si asteptai cateva minute pane te deplasai dinou, si cand ma pregateam sa imi misc cotetul venea cate un nesimtit din spate pe contrasens se baga repede in fata mea si frana iar eu practic trebuia sa raman pe loc si mai pierdeam un minut doua pana se repornea iar caravana, dupa ce ti se intampla rahatu asta de cateva ori, stresat de aglomeratie, praf si caldura crede-ma ca nu mai esti deloc ingaduitor. Eu unu consider o sfidare fata de ceilalti soferi care nu sunt atat de curajosi sa mearga pe contrasens (linie continua).
T u d o r
Pai Getodac, exemplul tau intra la ce am definit si eu ca fiind "de porc". Adica primul caz expus. Eu si Halba am vorbit de coloana in miscare, neincetinita decat de un sofer mai lent. Oricum mai lent ca mine, adica aici se incadreaza cam 95% dintre participantii la trafic. laugh.gif
getodac
E normal sa avem opinii diferite mai ales ca eu fac parte din alta categorie de soferi, in speta a celor care se limiteaza sa mearga cu viteza traficului si devin un mic shumi doar daca sotia ma apeleaza pentru a doua oara teehee.gif in rest incerc sa fiu cat mai ingaduitor cu ceilalti in trafic pentru ca si eu gresesc si am nevoie de ingaduinta celorlalti. thumbsup.gif
T u d o r
Foarte de acord cu tine in privinta curtoaziei in trafic. Am spus doar ca merg mai repede decat media (mult mai repede, sa fiu sincer) si nu ca sunt un badaran care-i sicaneaza pe ceilalti. Adica nu fac prostii, nu depasesc in blind, nu fortez (ba din contra). Aici pe forum sunt multi colegi cu care am impartit drumul si nu cred sa poata cineva sa spuna ca nu merg frumos. biggrin.gif Ok, avem experienta ultimei aventuri catre Euroring in care am mers in coloana cu statie CB si walkie-talkie fiecare. Sa vezi ce kinky ti se pare sa te vezi depasit de o coloana de turbati care depaseau pe curbe fara vizibilitate, noaptea pe Valea Oltului. Dar faceam pe iepurii cu randul, restul plutonului depasea stiind ca nu vine nimic din fata pe minim 500 metri inainte. wink.gif
James Kilowatt
Deci, din punctul meu de vedere sunteti offtopic biggrin.gif

Problema nu e depasirea coloanei in sine. Daca se poate face in siguranta si fara a-i forta pe altii sa-ti faca loc, n-am nimic impotriva.
Problema mea e atunci cand jmekerul intra orbeste la plezneala si apoi ii obliga pe cei din coloana sau din fata sa-i faca loc. Franeaza toata lumea, si pe un sens si pe altul pentru ca un jmeker vrea sa castige 10m. Din cauza lui poate la cativa km in fata si in spate se creeaza un ambuteiaj, poate chiar in sensul giratoriu prin care va trebui sa treaca si jmekerul in cauza impreuna cu victimile colaterale. In cazul asta, il bag in p..
Daca jmekerul chiar are o ocazie reala sa depaseasca pe care altii n-au vazut-o si profita de ea, n-am nimic impotriva.

PS
Ce descrie Diesel e algoritmul de depasiri "by default" cand ai o masina cu CP putini si aia lesinati. Cand ai una puternica iti poti permite sa mergi ca blondele, sa accelerezi abia atunci cand ai liber, cand ai una cu ceva mai putini CP trebuie sa anticipezi.
T u d o r
El descrie modul de depasire cu o masina cu motor NA. Tu si blondele aveti turbine. biggrin.gif
getodac
Exemplu de jm3k3ri, youtube-ul e plin de astfel de exemple dar asta e cel mai nesimtit

Diesel
Solmar, intrarea la Carrefour Constanta cred ca e o exceptie si intr-adevar e de porc. E o combinatie nasola de proiectare deficitara si nesimtire.
Getodac, pe aia nu i-as lasa sa reintre in coloana. As risca si o tamponare usoara chiar.

Cand mergi in grup e altceva. Oricum la excursia noastra eu eram ala fraier cu motor de la taietorul de iarba, restul erau cu minim 150cp si pusi pe fapte mari.

Singur am fortat si eu coloanele, dar pe serpentine, intre Oradea si Cluj si pe Dealu Negru si imprejurimi. Acolo faceam depasirile cu treapta a 2-a, vitezele erau mult mai mici si restul de jmekeri erau destul de cuminti.

Mai e si o problema de atitudine, daca primul dupa vehicolul lent sta aproape de axul drumului sau oscileaza, iti dai seama ca se straduieste sa depaseasca si e cazul sa ii dai o sansa. Daca sta "la cutie", pe mijlocul benzii sau chiar pe margine, e clar ca nu are intentia sa depaseasca si iti vezi de treaba. Eu spre exemplu nu fac depasiri vorbind la telefon, chiar si cu handsfree, deci ajung sa fiu al 2-lea in coloana cu altii in spatele meu, dar am grija sa se vada ca nu vreau sa depasesc.

Ca sa dezvoltam un pic, o recomandare sanatoasa e sa nu urmezi in depasire o masina mai lenta, mai ales cand se depaseste o coloana. Spre exemplu Halba cu 224cp vrea sa depaseasca o coloana, dar in fata lui sunt eu angajat in depasire cu 109cp si as vrea eu sa depasesc tot, dar nu pot si voi reintra undeva in coloana. E recomandat ca Halba sa fie foarte prudent smile.gif

James, blondule, e posibil sa ma insel, dar cred ca pe repriza de 80-120 iesim destul de apropiati. Nu gasesc excelu tau.
HalbaSus
@Diesel, nu e bine sa te bagi in depasire nici dupa o masina mai rapida... chiar daca eu cand depasesc consider ca e obligatia mea morala fata de societate sa depasesc cat mai repede posibil pentru a permite si altora sa depaseasca... dar nu toti fac la fel... sunt din aia care se baga in depasire in 6-a si apoi dureaza 10 minute depasirea... chiar daca au un motor mai potent sub capota.
James Kilowatt
@Diesel
Tragand cu dintii, aka treptele 2 si 3 pe mine excelul ma da la 4 secunde jumate pe 80-120, iar pe tine pe la 8 secunde jumate, e drept fara sa am curba de putere reala ci bagata una din 3 puncte.

Tunerul meu se lauda ca la motorul dau da 14% in plus la cuplu si putere, care ar scadea la tine timpul pe 80-120 la 7,2s. Repet, e foarte aproximativ intrucat datele sunt oarecum din burta.
klm
Eu nu las niciun jmeker sa intre in coloana, indiferent de motivele sale; asa cum eu pretuiesc propriul timp si pe al altora, la fel sa faca si altii; ah, ca vine altul din fata, nasol, jmekerul poate lua copacii/bordurile din partea stanga ca sa nu se aleaga decat cu tabla indoita.
Sunt rautacios? Nicio problema, dupa ce-si distruge masina, jmekerul va gandi de 2 ori inainte sa se bage ca berbecul unde nu trebuie... sau va mai distruge o masina (si asa ajutam economia smile.gif). Moare? Nicio problema, un jmeker mai putin pe soselele patriei.
pmhoria
@klm
Si cum ajuti tu economia nationala daca mor niste nevinovati care veneau pe contrasens si jmekerul care nu e lasat de tine .. da in ei?
Diesel
James, am gasit excelul tau si masuratorile mele facute cu ChronoGPS in primavara. 80-120 am 8s dar cu rotile mai mari, cum sunt astea de iarna acum, stau in treapta a 3-a tot timpul.

Kml, iti uram, spre binele tau, sa nu fii nevoit niciodata sa te grabesti.
T u d o r
Dap, accidentele se intampla de regula cand un klm se intalneste cu un jmkr. biggrin.gif Bro, deci care e diferenta dintre tine si el dpdv al educatiei?
Alex-F1
Diferenta e ca, d.p.d.v. al legislatiei rutiere, klm nu greseste cu nimic, daca nu-l lasa pe ala sa reintre in coloana, pe cand jmkr poarta toata vina pt. orice s-ar intampla! tongue.gif Acuma comentarii adiacente s-ar gasi tot timpul, cum ar fi de exemplu: jmkr face accident fiindca klm nu-l lasa sa reintre in coloana, el (jmkr) scapa teafar, moare unu nevinovat din cealalta masina, iar apoi jmkr vine la klm si-i zice "Vezi bah ce-ai facut, ce bulangiu ai fost? Daca m-ai fi lasat sa reintru in coloana, bietu om nu murea si io nu ajungeam la puscarie" - incercare tipic mioritica de a-ti minimiza propria vina si de a da vina pe altu, ceea ce nici io nu suport, dar cu care parca vad ca multi de pe-aici ar fi de acord! verymad.gif O sa ziceti acuma poate ca klm va si trebui sa-l aiba pe constiinta pe mort....dar de ce sa-l aiba el si nu jmkr? Poate nici lui klm nu-i va fi totuna moartea bietului om, dar pe constiinta de ce l-ar avea? ninja.gif
Lucian107416
QUOTE (Alex-F1 @ Jan 1 2011, 10:53 PM) *
Poate nici lui klm nu-i va fi totuna moartea bietului om, dar pe constiinta de ce l-ar avea? ninja.gif

Pentru ca a fost un actor in scena mortii omului. Cam poetic exprimat, dar cam asta e realitatea.
T u d o r
Pai nu stiu...tu ai putea trai cu constiinta impacata ca datorita actiunii sau chiar lipsei tale de actiune a murit un om? Te felicit, ai un psihic al naibii de sanatos. Ca sa nu mai spun ca dpdv al codului rutier actiunea asta de a bloca reintrarea unei masini angajate in depasirea ta nu e absolut deloc in regula. Redefinim depasirea coloanei? Ce intelegem fiecare prin coloana si depasirea ei? Ce intelegem prin pastrarea distantei intre doua autovehicule? Asta implica la voi o distanta mai mica de 5 metri, cat sa incapa dupa depasire o masina? Asta e o discutie pur teoretica, eu nu depasesc fara sa fiu sigur (110%) ca pot sa intru inapoi pana sa poata aparea o masina de pe sensul opus. Da, conduc mai rapid, depasesc mai mult decat altii, dar nu pun pe nimeni in pericol. De ce sa ma puna altul pe mine?

Si reluam discutia, de unde pana unde ati definit voi jmekerie depasirea mai multor masini? Poate ca ar trebui sa imbarce toate masinile la punctul de plecare A pe un trailer in ordinea venirii si sa le debarce la punctul de sosire B in aceeasi ordine. Asa am scapa de frustrare cu totii si am fi mai buni si mai toleranti. Ati condus intr-o tara civilizata? Credeti ca modelul de comportament rutier e cel pe care il vedeti in tara asta? Da, stiu... si pe mine ma irita nesimtirea multora, atat in viata de zi cu zi cat si in cazul particular al traficului. Dar sa contracarez nesimtirea cuiva cu propria mea nesimtire nu voi face niciodata. Nu vreau sa intelegeti ca fac aluzii nesarate, dar mie mi se pare o nesimtire monstruoasa comportamentul asta frustrat de sofer isteric care incearca sa-ti dea lectii in trafic, "sa se invete minte kkt-ul dracu, auzi la el sa ma depaseasca pe MINE, buricul pamantului". Stiti cu totii ca genul asta e al naibii de raspandit la noi. Genul care accelereaza cand vrei sa-l depasesti. smile.gif

klm, Alex - sunt convins ca nu faceti asa ci doar sustineti un punct de vedere, asa ca nu va considerati tinta cuvintelor mele.
Lucian107416
dpdv legal ai obligatia sa nu accelerezi in momentul in care esti depasit si sa te pozitionezi cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Desigur, nimeni niciodata nu va putea demonstra ca ai accelerat( ma rog, cu tehnologia curenta), dar situatia e prevazuta in codul rutier.
In plus, te pui chiar pe tine in pericol. Nu-l lasi pe J sa intre pe banda, cel care vine din fata incearca sa-l evite si intra in tine.
Alex-F1
QUOTE ( T u d o r @ Jan 1 2011, 06:25 PM) *
mi se pare o nesimtire monstruoasa comportamentul asta frustrat de sofer isteric care incearca sa-ti dea lectii in trafic, "sa se invete minte kkt-ul dracu, auzi la el sa ma depaseasca pe MINE, buricul pamantului". Stiti cu totii ca genul asta e al naibii de raspandit la noi. Genul care accelereaza cand vrei sa-l depasesti


Ei ce sa spun...uite io recunosc ca adesea (cel putin o data pe saptamana) "dau lectii" de astea in trafic (in oras) si nu sunt nici frustrat, nici isteric si nici "buricul pamantului", ci pur si simplu vreau sa le arat unora ca nu le merge chiar cu toti, asa cum probabil s-au obisnuit ei.....desi is convins ca nu rezolv nimic cu asta, ca berbecul tot berbec ramane, ci dimpotriva, pot creea uneori premisele unui accident (desi judec si eu situatia rapid inainte de-a "da lectia", nu-s chiar inconstient), dar prefer sa-si zica ala in minte "uite rahatul dreaqului, ca nu m-o lasat sa ma bag", decat sa-si zica "ce l-am facut si pe fraierul asta cu OZN-ul lui"! ninja.gif Si sa nu mai incepeti iara cu chestii de genul "da poate omul chiar avea o urgenta, un copil in spital, o nevasta pe moarte, o inundatie acasa etc", ca nu tine....am ochiul format de muuuult pt. jmekeri si se vad de la o posta, cel putin in oras! Bine, acuma nu zic ca nu exista posibilitatea sa fie chiar o situatie de aia de REALA urgenta, cand iti arde casa sau ceva, dar, sa fim seriosi, sansele sa-l "incurc" in trafic pe unu de asta sunt chiar infime.... confused.gif

Exemplu recent: ma apropii de un semafor (pe rosu), pe banda 1, cu 45-50 km/h; pe banda 2 la semafor oprite 3 masini, pe banda 1 nimeni la semafor, deci urma sa fiu io primul. In spatele meu se apropia incet un BMW pisicuta, low-rider, spoilere & stuff, numar preferential cu cifra 88, X becuri aprinse (xenon bineinteles, inclusiv pe proiectoare), tinerel la volan (22 de ani, daca e sa ne luam dupa numar), accelereaza din spatele meu (cu zgomot de toba "adevarata") si trece pe banda 2 (fara semnalizare), cu intentia clara de-a-mi lua fatza si sa fie el primul la semafor pe banda 1, ca sa nu fie al 4-lea pe banda 2. Cand a fost in paralel cu mine, am bagat scurt piciorul in gaz (intamplarea a facut ca eram in viteza a doua si n-avea nici cea mai mica sansa) si l-am linistit...s-a pliat inapoi in spatele meu si a asteptat cuminte la semafor. devil.gif Si ce-a facut el nu se cheama depasire, asa ca puteam sa accelerez linistit.... tongue.gif
pmhoria
@Alex
Din ce ai zis tu cu tipul cu BMW-ul .. stii defapt ce s-a intamplat in realitate? Soferul respectiv (aka jmekeru') nu a inteles nimic din ce ai incercat "sa-l inveti". Dar chiar nimic smile.gif
Singura chestie ce a priceput-o este ca ai accelerat mai rpd ca el. ATAT .. si si asta e mult whistling.gif
Categoria asta de oameni nu se va disciplina in Ro, decat daca cineva apropiat lor da coltul din cauze similare sau sunt ei implicati in ceva nasol rutier. De abia atunci vor constientiva ceva ..desi pt unii nu as garanta deloc treaba asta.
Lucian107416
asta in presupunerea ca oameni invata din greseli. Nu intotdeauna e cazul, chiar si cand discutam despre oameni inteligenti:

"
"The car banged over a few times and I'm ashamed to say it was either the sixth or seventh rollover accident I'd had in my life," he says.

"I remember the sharp pain in my neck. I thought: 'Wow, rolling over isn't supposed to hurt that much.' The car finished upside down and I tried to reach for the safety belt to get myself out and I couldn't do it.

"I knew I was going to have the big one but I couldn't slow myself down."
" (Frank Williams) Sursa
RUE
acum 1-2 saptamani, venind de la serviciu si palavragind cu colegul in masina, in piata Maria dupa ce am trecut de semafor, venind dinspe catedrala, am trecut de prima statie de tram cu trecere si la statia de pe sens invers, la trecerea de pietoni corespunzatoare am vazut un barbat intre varste la care i am dat prioritate.
pe banda de margine (fiind 2 benzi pe sens) venea destul de tare un vectra cu numere rosii care am avut siguranta ca nu va opri.
am pus avariile sa vada macar boul ceva si el a trecut razant pe langa loganul meu si pietonul de pe trecere si s-a tot dus.
la semaforul cu brancoveanu am oprit langa el si l-am intrebat civilizat daca nu cumva cei cu numere rosii au dreptul sa nu dea prioritate la pietoni pe trecere.
a fost f mirat ca l poate intreba cineva pe geam asa ceva la semafor.
bizonul avea o vaca in dreapta si copilul in bratele ei.
i-am mai urat sarbatori fericite asa cum le vrea si pietonul ala care nu a stiut ce craciun a ratat.
T u d o r
Alex, ai raspuns la alta intrebare. Ia mai explica-mi tu o data cum e cu coloana, nu veni cu exemple din oras si altele de-astea. tongue.gif Ia explica-mi tu cum civilizezi pe unul care te-a depasit, accelerand si nelasandu-l sa reintre in coloana desi poate din fata ii vine o masina? Si tot astept definitia depasirii coloanei in miscare, cum se face ea si ce articol de lege o reglementeaza? rolleyes.gif
Alex-F1
Ma in situatia descrisa de tine (daca chiar vine o masina din fata), nu voi fi nici eu absurd/inconstient/necivilizat, deci nu voi accelera si-i voi lasa loc sa se bage, dar, daca nu vine nimeni de pe contrasens, fii sigur ca in fata mea ala nu va intra!!!! devil.gif Si mi-ar placea sa cred ca unii invata totusi cat de putin din treburile astea, mai ales atunci cand se vor gasi in niste situatii limita, vecine cu accidentul, desi - vorba lui Horia - n-as garanta pt. nicicare! banned.gif

Consatene, prea tare aia cu "pietonul ala care nu a stiut ce craciun a ratat".... 36182451.gif 36182451.gif ...m-am distrat pe ziua de azi..... yes.gif
solmar
Azi ne-am intors acasa...de la Brasov via Cheia. Aveam in plan o oprire la Azuga la niste prieteni. Din pacate politia pusese bariera la iesirea din Brasov si te intorcea din drum. Apropos de Azuga, evitati Hanu Satului, de unde am plecat de Revelion, cam pe la 2 si ceva noaptea, satui de manele dar nemancati, satui de fum si servire proasta, manele la maxim, inca odata manele si nu in cele din urma manele cat cuprinde, de porc. Nu uitati: Hanu Satului, Azuga! Senzatii extreme! La un moment dat (dupa ce am mesagerit cu Halba si Diesel) cei de la masa noastra am cedat nervos. Patronul ne-a intrebat surprins: Cum!!! Plecati acum inainte de friptura!?

Pe varianta prin Cheia coloane cu drag pentru toata lumea. In cele din urma pentru cativa km coloana n-a fost tinuta de un camion (nimerit din greseala, dar baiat de baita, care semnaliza sa fie depasit) ci de 3 masini cu 3 soferi de duminica. Nici sa-i depasesti nici sa mergi in urma lor si nici nu depaseau camionul. Asadar pentru vreo 5 km am mers disciplinat in urma lor ca nu aveai unde sa te bagi, intre ei nu era loc.... Intr-un tarziu m-a depasit Fitipaldi, care facea pressing de cateva minute bune, dar care apoi s-a oprit sa imortalizeze peisajul cativa km mai incolo. I-am facut loc cu grija, stiam ca o sa riste asa ca-i pastrasem loc de manevra. Dupa ce m-a depasit, a depasit si coloana de 3, apoi camionul. Evident ceasul rau - cand depasea camionul fortand putin linia continua -avea un echipaj de politie pe sens opus. Noroc ca aia aveau treaba si nu l-au oprit... In cele din urma intr-o localitate, cu vizibilitate de cel putin 1 km, am depasit si coloana de 3 si camionul. Apoi drum intins pana la Blejoi, varianta de iesire din Ploiesti pt Urziceni. Pe Cheia am scos o medie de 42 km/h. Pana la Constanta am scot un consum de 4.7% si o medie de 63 km/h.
solmar
Imbatranesc si incep sa uit: pe Cheia tot ce inseamna Porsche, Land Rover, Jeep, Hummer... tusesc in coloana.. Cel mai tare a fost un flacau de IL, stateam la bariera la Blejoi si in secunda in care s-a ridicat bariera a facut toata coloana. Vruuum, vrrrumm...a-a bagat in fata si a trecut primul. Artist!
Era sa uit ca Yamazaki (atentie Tudor) a iesit number one in preferintele tuturor la categoria uiscane! Si tot asa am uitat la Brasov un litru si juma de palinca... Ma lasa memoria!
laurentiu
CITAT(getodac @ Dec 30 2010, 11:22 AM) *
Laurentiu nu-mi spune ca tu nu te-ai enervat niciodata in aglomeratie cand ai fost nevoit sa franezi din cauza unui nesimtit care sa bagat, mie unul mi-e rusine sa scriu aici tot ce imi vine in minte cand merg in coloana cu o viteza mica dar constanta si cuplez pilotul sa ma pot bucura si eu de o tigara si vine J cel tare si ma obliga sa franez.


Ba m-am enervat, nu zic ca nu. Mai ales in cazul in care vedeam in oglinda ca vine "Schumi junior" in mare tromba, venea masina din fata si incepea sa faca semne disperat sa-l lase si pe el cineva sa reintre in fata. Acu' sa spun drept tot timpul am lasat si am sa las pe toti care depasesc coloane sa intre in fata mea, sadismul nu ma caracterizeaza. Imi amintesc ca in urma cu un an, cand nu aveam experienta prea mare in ale condusului iar lucrurile de genul asta ma enervau la culme, razbunarea mea consta in faza lunga aprinsa atata timp cat "marele" sofer era in fata mea.
Acum pe acesti zei ii ignor. N-ai cu cine sa te certi.

Lucian, era vorba tot de depasirea unei coloane. Eu zic ca se pune (ma refer la primul meu comentariu).
mike.omega
Io am gustat zilele astea din Valea Oltului, bucata Pitesti - Ramnicu Valcea si cele doua Autostrazi. Coloane n-am depasit prea tare ca am inceput sa merg cam batraneste biggrin.gif Mie imi place sa depasesc masinile dintr-o coloana una cate una, daca pot. Daca nu pot, astept o linie luuunga si ma duc dar mai rar.

Ieri, in drumul spre casa n-am prins prea mare aglomeratie dar am avut parte de teribilisti. Din pacate teribilistii care se baga cu japca in fata si care te obliga sa franezi sunt cei cu masini mai putin motorizate(asta ca sa nu zic slabmotorizate sau submotorizate teehee.gif ). Ce mi-a placut a fost ca cei cu cai mai multi stau in banca lor si asteapta momentul oportun, nu forteaza inutil, nu braveaza.

Pe de alta parte, eu "citesc" soferul din masina pe care urmeaza s-o depasesc si daca vad urme de muschi umflati si tendinta de a accelera cand este depasit, am grija sa-l iau prin surprindere si sa nu poata reactiona.

PS: cei mai tari sunt grabitii pe care ii vezi ca opresc dupa 3 km! cei mai tari!
Mircea104901
Legat strict de coloanele din afara oraselor, formate de masini care nu pot/nu vor sa mearga cu viteza admisa de lege (sau macar 80km/h):
1- codul rutier(si cel al bunului simt) stipuleaza clar ca prioritate are cel care s-a inscris deja in depasire; adica daca esti mai lent si altul e deja angajat in depasirea ta, e ilegal si total lipsit de bun simt sa accelerezi si/sau sa-l incomodezi voit.
2- nu mai stiu cine spunea ca in SUA, in ceva state este o lege care amendeaza pe cei care fac coloane mai mari de 5 masini. As vota cu 2 maini legea asta la noi, unde si asa nu avem sosele suficiente pentru cate masini sunt si pentru cati soferi "cu personalitate" avem.

PS inainte de Craciun am facut 2 ore de la Dedulesti la Valcea (~20km) pe zapada din cauza unor inconstienti cu auto neechipate de iarna care au mers cu max 10km/h. Sper ca Politia care "tragea pe dreapta" unele auto sa le fi ars taloanele si permisele.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.