Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Summitul de la Copenhaga
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Eco
Pages: 1, 2
ozz86651
E cam reclama.
In primul rind ca nu e ca o baterie, nu vad cum ar putea fi. Adica n-are cum sa aiba doua borne si sa dea curent. Schimbatorul de caldura, turbina etc sint in extrerior si la 75MW nu cred ca-s nici chiar mici si nici ieftine.
A dua la mina, nu sint sigur ca stu sa fac calculele dar ochiometric asa, ca sa dai 75MW intr-un volum de citiva m3 dracia trebuie sa fie fierbinte rau. Si sa bagi apa in ea in debit mare ca sa o tii la temperaturi normale. Si daca se opreste apa brusc ce faci? Prespun ca are metode de siguranta.
James Kilowatt
Pe mine ma oftica ca nu merge linku' sad.gif Voiam sa citesc si io.... cu ce combustibil merge ca sa fie atat de miniaturizat ca sa incapa in m3??? Te pomenesti ca o fi 235U sau 239Pu pure biggrin.gif Poate de aia nu-mi da voie Big Brother sa vad linku'... Nu da cineva un copy- paste?
Diesel
James, pentru orice problema exista goagal cache sau orice chestie similara.

Normal ca pare o reclama pompoasa, doar e site-ul de prezentare smile.gif l-am mentionat pentru ca mi se pare o solutie practica, fara mari batai de cap. Mi se pare o alternativa mult mai buna decat orice tehnologie dubioasa propusa de talibanii ecologisti, cum ar fi biomasa cultivata special pentru combustibil sau satelitii cu celule fotovoltaice care trimit microunde spre pamant.

Volumul unitatii este 1.5m x 1.5m x 2.5m (lungimexlatimexinaltime). Zice ca "Water not used as coolant; cannot go “supercritical” or get too hot" iar daca turbina si schimbatorul de caldura sunt exterioare, deja pare prea mare.
La $50mil reactorul, sa dai $1mil pentru accesorii mi se pare rezonabil. In plus, probabil ar mai costa cateva milioane reincarcarea.
James Kilowatt
Nu a mers nici cu google cache.... am incercat si atunci si acum unsure.gif
ozz86651
Mie imi merge. Si atunci si acum.
Diesel
Trist, uite iti atasez brosura.

Ca sa fim impartiali, Molten Salt Reactor cu saruri de Thoriu cica este mult mai curat decat uraniu, combustibilul se prepara pe loc, totul e roz... sau verde si singurele probleme sunt de natura politico-economica (nu se scot bani din prepararea combustibilului) si niste chichite minore de ordin tehnic.

Ideea este ca avem solutii de ceva vreme, suntem prea comozi iar cand ne urnim sa face ceva, ne complicam.
James Kilowatt
Filiera thoriului a mai fost luata in calcul. Acum e re-studiata de India, din ce am inteles au ceva resurse si ar fi interesati sa faca niste reactoare CANDU (cam cum avem si noi) cu thoriu. Nu prea stiu de ce nu a fost un competitor pt uraniu. Insa nu cred ca e legat de pretul combustibilului, pentru ca si uraniul e f f ieftin si pretul combustibilului reprezinta doar cateva procente din pretul energiei produse.

Reactoarele cu saruri topite sunt unul din cele 6 modele din asa-zisa generatie a 4-a de reactoare. Mai sunt doua doua racite cu heliu (unul supragenerator, favoritul meu biggrin.gif, unu' simplu), racit cu sodiu lichid tot supragenerator, racit cu plumb (supragenerator), si cu neutroni termici asta racit cu saruri lichide si unu' cu apa supracritica.

Generatia asta de reactoare ar trebui sa intre in functiune in anii viitori..... desi nici unul nu e revolutionar si au mai existat. Supragenerator cu sodiu a mai fost superphenixul frantuzesc, si seria BN sovietica (unu' e inca operational). Si racite cu gaze au mai fost, englezii erau specialistii. Acum francezii si rusii vor sa faca unel noi cu sodiu dupa noile standarde ale generatiei a 4-a. Rusii cica-l dau in folosinta in vreo 2 ani... zic ei.

Nici asta cu saruri topite nu e revolutionar, au existat zeci pentru submarine smile.gif probabil ce vand aia e un reactor de submarin modificat pt thoriu. Ala de submarine "original" mergea cu uraniu inalt imbogatit si e deci sensibil...

Si breederele (suprageneratoarele) din generatia a 4-a sunt considerate cam sensibile intrucat produc Pu239 si pt a-l putea re-utiliza tre' sa existe tehnologia de separare, ori noi nu vrem ca asta sa fie in mana oricui.... lumea se chinuie sa puna la punct o tehnologie/ciclu al combustibilului care produca combustibil suficient de bun pt reactoare insa prea prost pt bombe.

Problema cu genul asta de reactoare nu e deci numai tehnica, ci si politica si economica. Tehnic se putea multiplica cu 100 sau mai mult cantitatea de energie scoasa din aceeasi cantitate de uraniu inca de acum cateva zeci de ani, cu reactoarele suprageneratoare care deja erau construite si cunoscute (mai trebuiau securizate, insa era inca de atunci fezabil), insa economic nu prea merita efortul cu uraniul ieftin.... si politic, acum, nu prea vrem sa pice prea mult pu239 in mana oricui si sa poata sa-l prelucreze in alte scopuri decat reactoare...
James Kilowatt
Dupa marele fas de la copenhaga, au inceput din ce in ce mai multi sa atace ultimul raport al IPCC, , laureati ai premiului nobel si unsii Domnului pe Pamant (publicat in 2007). De exemplu, la 3 ani de la publicare s-a prins pana si guvernul olandez ca cifrele sunt complet alandala.... si ca ei nu erau la curent ca 55% din teritoriul Olandei ar fi sub nivelul marii....

Tampenia cu ghetarii de pe Himalaya care vor disparea in 25 ani n-o mai cred nici cei mai "verzi" oameni de stiinta. IPCC stiau foarte bine ca e o prostie, insa au preferat sa taca din gura pana dupa summit.

date "extrapolate" si apoi "pierdute", altele de-a dreptul idioate, curbe decalate cu 800 ani (copyright Al Gore).... si ne mai miram ca Benedict se plange ca "ecologia" ia locul religiei. Pai are dreptate saracu', nu numai ca-i ia locul, dar ii si fura metodele brevetate si testate de milenii, aka sa manipulam mireanu' ca e spre binele lui... ninja.gif

Un articol care sintetizeaza o parte din dubiile la adresa integritatii stiintifice a tipilor astia aici
http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/02/08...ange/index.html

hm, si articolul asta e de dupa summit desi climategate e ceva mai vechi.... oare chiar unii s-au temut de inchizitie? daca la Copenhaga visul umed al celor de la Greenpeace devenea realitate, scepticii ar fi fost arsi pe rug?

Cand spun "sceptici" ma refer la cei care chiar sunt open minded in investigarea problemei, si nu sunt fanaticii nici uneia din tabere.
Nu ma referi la acei "climate skeptics" care sunt convinsi ca incalzirea globala nu exista sau nu are legatura cu activitatea umana, ca aia nu sunt sceptici cu adevarat, sunt doar alta specie de fanatici. Din pacate "climate skeptics" dau o conotatie negativa cuvantului "sceptic" care dupa mine ar trebui sa fie una din principalele calitati ale oricarui cercetator (activ).
ozz86651
Problema e ca umanitatea, cel putin p-aici prin USA, se imparte in doua specii de fanatici: aia de stinga, care cred ca inclazirea globala e un pericol iminent, si aia de dreapta care cred ca totul e o minciuna, o conspiratie ca sa le ia lor vacile si camionetele si sa le mai traga o taxa in plus.

Dn pacate faptul ca o graoza de oameni mint si falsifica rezultate nu insemna ca problema nu exista. In felul asta doar dau apa la moara alora cu camioneta.
James Kilowatt
Din pacate.... ai dreptate.

Ba chiar e mai grav decat atat, probabil unii gangsteri politizati induc in eroare cercetatori corecti si bine intentionati. Datele alea falsificate pot fi folosite de oameni de buna credinta si competenti, care incearca pe bune sa creeze un model climatic fiabil (si deci sa aiba o "scula" care sa investigheze diverse scenarii de rezolvare a problemei (daca e reala)).

Adica genul asta de atitudine nu numai ca da apa la moara fanaticilor "anti-eco", insa mai grav baga si bete in roate la intelegerea problemei si deci gasirea unei solutii reale si fezabile.

Idioteniile vehiculate de fanaticii verzi gen scaderea populatiei globale si descresterea economica sunt in mod clar niste fantezii de mic-burghez cu prea mult timp liber, nu solutii reale la o problema cunoscuta si inteleasa. Zi-i unui chinez care abia a scapat de amenintarea foamei -la propriu- de descresterea economica si nu te mira sa-ti dea o karata-n bot..
Rebel
Ca nu sunt solutii reale e una dar asta nu inseamna ca sunt idiotenii.
Suntem prea multi pe pamant, asta e adevarul. China si India ar fi bine sa fabrice prezervative.

Ati vazut careva "Crude Impact"?
James Kilowatt
China imbatraneste rapid... daca se pun pe facut prezervative in cativa ani o sa fie o tara de pensionari. Au mai inmuiat politica de copil unic, si nu e deloc prea devreme.

Africa e goala... Rusia e goala, cu o demografie dezastruoasa... Canada e goala biggrin.gif suprapopulate sunt doar cateva zone foarte reduse de pe pamant, in general in jurul coastelor. Pana si Franta e goala, in zona centrala, toata populatia e concentrata in Paris si in zonele de coasta.

ONU a publicat un studiu acum cativa ani prin care spuneau ca terra are resurse sa sustina 20 miliarde. Demografii prezic ca nu vom fi niciodata peste 10-12 miliarde. Teoretic, resurse avem... Africa e capabila teoretic sa hraneasca tot globul (tot cf ONU). Iar ei mor de foame, in timp ce lumea e hranita de agricultura intensiva si sustinuta de subventii... asta nu se cheama suprapopulatie, se cheama proasta gestiune a resurselor.

Dintr-un Beemer (sau chiar dintr-un logan) e usor sa vorbesti de descrestere economica, insa de pe o bicicleta ruginita si aia mostenire de familie e ceva mai complicat. Noi ne punem probleme ca poate copiii nostri vor trebui sa gestioneze cativa m3 de deseuri radioactive, aia isi pun probleme ca poate copiii lor maine tre' sa sara peste o masa sau peste o zi de scoala....
ozz86651
Studiul ala a fost facut de vreun agricultor fara sa se gindeasca la impact. Africa are resurse sa hraneasca tot globul de unde unde? Din Sahara + Sahel? Aia e 50% deja. Din padurea ecuatoriala din centru? Si oxigen cine mai face? Din savana, iarasi improprie agriculturii, teren sterp, anotimp secentos? Din partea aia de sud iarasi uscata? Si animalele, afuna, flora, le dam dracu? Asa putem sa defrisam tot amazonul si sa punem porumb, dar n-ar fi pacat?
Indienii si chinezii nu-s prea multi, ci just right. Sint oameni educati si muncitori, in parte cel putin. Pai cine sa mai munceasca pentru noi cind om imbatrini? cine sa ne mentina nivelul de trai? poate robotii daca or fi.

PS: europa nu are asa mare diferenta de densitate fata de china si india. Un continent destul de mititel are juma de mld de oameni.
Otto73
QUOTE (ozz86651 @ Feb 17 2010, 08:35 PM) *
PS: europa nu are asa mare diferenta de densitate fata de china si india. Un continent destul de mititel are juma de mld de oameni.

La ei nu se pune ca sunt albi woot.gif
klm
Europa cred ca are mai mult de juma de mld de oameni in conditiile in care doar Germania+Franta+UK au in jur de 220 mil.
Poate ca nu e totul o mare conspiratie insa o mare parte din informatiile cu care suntem bombardati ridica serioase semne de intrebare.
E cam greu sa crezi in incalzirea globala in conditiile in care iernile sunt cele mai friguroase si mai lungi din ultimii (minim) 10 ani.
FAR EASTERN
Asa e, klm, numai ca fenomenele meteo extreme sun puse pe seama fenomenulu global de incalzire. Dar asta e deja ciorba racita, ce spun eu...

"Vremurile" pe care ni le amintim aveau anotimpurile mult mai bine evidentiate, trecerea de la unul la altul se facea oarecum lin. Acum aproape ca avem doar iarna si vara, ambele "dotate" cu furtuni de tot felul...
James Kilowatt
@Ozz
Savana "guineza", ca nu stiu cum sa-i spun, undeva in zona Senegalului, are jumatate de miliard de hectare de teren agricol bun. Franta face agricultura pe 25 milioane de hectare, de 20 ori mai putin, si este mare exportatoare de produse agricole. Francozii se hranesc pe ei insisi si mai si exporta inclusiv in Africa avand la dispozitie juma' de hectar de caciula. Daca s-ar face deci in savana aia acelasi stil de agricultura ca in franta s-ar putea hrani toata cel putin toata china doar de acolo. Acum se exploateaza mai putin de 10% din savana aia. Si e savana, nu padure sau desert smile.gif Si s-ar putea ca datorita climei sa se poata produce mult mai mult decat in Franta.
(studiul asta cu savana aia e facut de ONU si de wold bank, habar n-am cat e de fiabil)

solmar
Prin anii 50 libienii au descoperit enorme resurse de apa subterana. De 36 de ani se construieste "sub atenta indrumare" a colonelului Gaddafi The Great Man Made River Project - o retea de canalizare. O cautare pe net va dezvalui suficiente informatii. Egiptenii fac si ei ceva similar.
Desertul nu va ramane desert forever... Africa e mai bogata decat credem desi e pe primul loc la saracie. De fapt marile puteri isi impart Africa pe bucati de ani de zile...
Rebel
In conditiile actuale Terra nu prea are resurse sa ne hraneasca pe toti. Daca toti am manca bine ca mine si ca tine, ai vedea ca asa stau lucrurile.
Ca se poate, este altceva, dar asta inseamna sa intram in terenuri care apartin altor specii sau regnuri, sa cotropim din nou habitatul animalelor, sa defrisam lucru care este anormal. trebuie tinuta o balanta.
QUOTE (James Kilowatt @ Feb 17 2010, 05:22 PM) *
Dintr-un Beemer (sau chiar dintr-un logan) e usor sa vorbesti de descrestere economica, insa de pe o bicicleta ruginita si aia mostenire de familie e ceva mai complicat. Noi ne punem probleme ca poate copiii nostri vor trebui sa gestioneze cativa m3 de deseuri radioactive, aia isi pun probleme ca poate copiii lor maine tre' sa sara peste o masa sau peste o zi de scoala....

Personal sunt echilibrat, mananc ca sa traiesc nu traiesc ca sa mananc.
In alta ordine de idei, nu este vina mea ca eu traiesc mai bine si conduc Logan. Sunt si africani care fac ceea ce fac eu.
Intreaba-i pe cei care sustin situatiile astea nu pe mine, de ce si cum.
Cred ca ar fi mai bine sa ne uitam catre acei magnati care fac banii din traficul de arme si din furtul continuu, situatii ce siluiesc Africa de decenii.
In ceea ce ii priveste pe africani, marea majoritate fac copii cu gramada, constienti fiind ca nu au cu ce ii hrani. Daca orgasmul ii ia mintile si nu mai stie sa iasa din pestera, e numai vina lui. Nu se poate sa freci menta, mananci ce apuci si te regulezi toata ziua, asteptand apoi ca societatile moderne sa iti creasca plozii. Stiti ca in Africa de Sud cel mai cool e ala care lasa cat mai multe fete gravide? In afara faptului ca o mare parte din banii trimisi hranesc un sistem gen lipitoare, dintr-un dolar ajungand la sarmanul ala mic doar vreo 23 de centi, mai exista si crudul adevar care dovedeste ca din ce ii trimit eu nu va invata mare lucru, exceptand sa care kalasnikov-ul si eventual sa urasca si sa ii lipseasca pe altii din alt trib de mancare. Culmea e, ca la unii le dai ajutoare si 10 ani mai tarziu ei te rasplatesc cu o bomba prin metrou.
Iar daca religia le spune ca asa trebuie, pai atunci sa-i creasca Allah sau profetul lor. Daca ala le-a promis ca asa e bine inseamna ca are el un plan sa ii hraneasca, nu? Si asa, aceasta dogma reprezinta cea mai buna unealta de cotropire; acum, in inteligenta mea ar trebui sa si contribui la asta?
Personal sunt total indiferent cu cei care asa procedeaza. Altul ii face iar eu trebuie sa trimit ajutoare?
Adica in societatea moderna, noi muncim sa trecem prin scoli si luptam pentru a obtine o slujba buna, amanand procreatia doar pentru a creste un copil in conditii decente, ca ulterior sa vina cineva si sa imi ceara ca eforturile mele sa se duca la altul pe care il doare undeva de munca?
La africani si altii nu trimit un sfant. Ei, in fact, sunt in caldura, climatul nu i-a impins de la spate sa faca ceva. Au fost migratori si sunt migratori. Pozitionarea geografica le-a definit aceasta latura a leneviei.
Cum nici pe canadieni nu ii mai ajut benevol: adica noi avem homelesi si un sistem medical in care oamenii asteapta ore la urgente iar noi trimitem bani la altii? De ce?
Stiu ca suna brutal si copiii aia nu au nici o vina... dar nici eu nu am vreuna...
Cand vorbim de catastrofe naturale, evenimente nefaste sau situatii similare, da, alta poveste... dar si atunci inca exista un amarat in Romania iar ala pentru mine primeaza...
James Kilowatt
Savana e o chestie numa' buna de cotropit smile.gif Oricum, si agricultura occidentala tot pe cotropit se bazeaza.

In privinta africii, se amesteca multe chestii. E clar ca partial situatia in care sunt e si vina lor, desi probabil marea majoritate a populatiei e prizoniera unei situatii pe care nu o pot controla. Nu toti africanii sunt warlords. Iar atitudinea occidentului e foarte ipocrita in privinta lor.
Adica, le exportam produse agricole subventionate, la preturi foarte scazute, incat producatorii lor locali nu pot concura. Contribuabilul european iese in pierdere (ca el plateste subventiile), africanul iese in pierdere ca nu poate produce nimic competitiv, si o mana de oameni care au aproape monopol pe exportul de mancare traies f f bine. Ii vedem pe sefii aia de trib africani care agita kalasnikoave din aur ca sunt mai mediatici, insa nu sunt singurii care trag profituri grase infometarea unui continent. Mai sunt unii si printre noi, cu costume si cravate care fac exact acelasi lucru.
De asta spuneam ca occidentul e ipocrit. Avem grija sa nu poata fi competitivi nici in chestia care are cel mai bun potential (agricultura) si le dam cateva milioane pe an "ajutoare".

Asta se cheama proasta gestiune a resurselor la nivel global. Un extraterestru n-ar putea intelege cum civilizatia noastra supra-exploateaza la preturi exorbitante terenurile din nord in timp ce cele din africa stau neexploatate. Si cum se baga sume exorbitante in agricutura, iar agricultorii sunt nemultumiti (pe buna dreptate) si arunca laptele in Bruxelles, in timp ce in africa se moare de foame.
Nu putem deci spune ca nu avem resurse pt populatia globului, ci ca nu le exploatam rational.

Pt natalitatea lor nu putem da vina doar pe Allah, si biserica catolica are ceva de impartit cu contraceptia. Marele Ioan Paul II a tinut un speech contra prezervativelor in Africa unei populatii la care 1 din 4 are SIDA si unde se crede ca daca f..ti o virgina te vindeci. Te pomenesti ca o fi facand si Vaticanul parte dintr-o conspiratie mondiala pt scaderea populatiei mondiale, sau pro-companii farmaceutice... oare conspiratiile (gen vaccin) sunt intotdeauna impotriva occidentalilor? whistling.gif

Nici eu nu sunt de acord sa trimiti bani aiurea in africa... nu asa rezolvi problema smile.gif Din fericire, pot sa NU trimit. Insa nu pot sa NU platesc partea de impozit care se duce in agricultura occidentala, vine fiscu' si-i ia fara sa-mi ceara parerea.

De exemplu, ce-ar fi sa propunem africanilor sa cumparam de la ei mancare la preturi corecte (inca probabil comparabile cu pretul REAL al mancarii occidentale), si sa punem embargo sau cota pe exportul de lemn, decat sa cumparam lemn si sa calculam cat CO2 au emis? Nu stiu care ar fi reactia peste ocean, insa in €uropa a doua zi Bruxelles-ul si Parisul ar fi blocat de agricultori. Si, repet, nu agricultorii sunt cei care profita din situatia asta, si o mana de smecheri care fac comert cu haleala. Se fac profituri mult mai mari din asta decat din arme sau droguri, si e la "alb", si profiturile sunt la fel de concentrate in mana unei minoritati.

ASta imi aduce aminte de o caricatura... un copil ii spune lu' taica-su
"tata, m-am hotarat, cand ma fac mare vreau sa intru in crima organizata".
Iar taica-su, citind ziarul il intreaba flegmatic:
"sectorul public sau privat"? teehee.gif

Si cu educatia parerile sunt impartite.... Eu unu' am fost educat (gratuit) in Romania, partial de comunisti, si doar "varful icebergului" e educatia occidentala. Cand am intins-o au fost foarte multi moralisti care mi-au reprosat ca am profitat de sistem, si cand ar fi trebuit sa contribui si eu, am plecat in tarile calde. Nu e complet fals. Pe de alta parte, ca inginer, in Romania as fi fost inutil sau puternic sub-exploatat... in plus, poate avand in vedere "solidaritatea europeana" nu sunt "pierdut" oricum whistling.gif ... asta e o discutie care nu prea are legatura cu ecologia smile.gif

Ideea e ca nu ai facut studiile si eforturile pt un job bun, pt omenire, ci strict pt tine, pt confortul tau personal. Ai avut o sansa pe care ai valorificat-o, nimic de reprosat. Insa nu poti nici sa reprosezi cuiva ca nu a avut niciodata sansa aia... poti doar reprosa ca au avut si au ratat-o. Iar la capitolul asta, occidentalii nu cred ca sunt mai buni decat africanii, sunt la fel de ratangii. TOTI occidentalii au avut sansa sa faca studii mai multe si sa traiasca mai bine decat tine, insa doar o minoritate au fructificat-o.
Prin urmare, privind dpdv al unui extraterestru, e normal ca un african care munceste sa castige 100€/luna, in timp ce un aurolac francez sa castige de 10 ori pe atat din cersit sau ajutoare sociale?
Otto73
Anul trecut intr-un nr. al Businessweek-ului spuneau ca una dintre cele mai bune investitii este sa cumperi pamant in Africa pt. agricultura ca e foarte ieftin si preturile vor exploda in urmatorii ani plus produsele vor creste si ele semnificativ doearece cererea se mareste de la an la an.
ozz86651
Cu singura problema ca poprietatea si actele nu prea fac multi bani prin multe tari in zona.
air_wolf
mda, la cum se misca treburile pe acolo, deocamdata investitiile in terenurile din Africa trebuie urmate de invstitiia intr-o organizatie paramilitara. propire. smile.gif
ozz86651
Daca ai paramilitarii nu-ti mai trebuie investitii in terenuri.
FAR EASTERN
Ca tot se vorbea de Africa..., citez din capital.
QUOTE
Numărul africanilor care trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi crește din ce în ce mai mult în ciuda ajutoarelor pe care țările sărace de pe continent le primesc și în contextul existenței unor terenuri agricole ce se întind pe mii sau chiar sute de mii de hectare. Ce se întâmplă cu agricultura africană și de ce nu poate susține necesarul de hrană al populației?

Nu demult, capital.ro scria despre fundațiile Gates și Rockefeller care investesc miliarde de dolari pentru a umple Africa de semințe hibride și pesticide, în numele unei Alianțe pentru o Revoluție Verde în Africa. De asemenea, un rol important în dezvoltarea economică a Africii îl are China, care a început să fie foarte interesată de investiții în această zonă.

Adevărul este că terenurile agricole africane sunt un adevărat aur verde pentru occidentali și, mai nou, pentru elvețieni.

Despre ce este vorba mai exact? Compania Addax Bioenergy, prezentă în 15 țări africane de peste 30 de ani, intenționează să folosească 10.000 de hectare de teren agricol din Sierra Leone pentru a nu planta nimic altceva decât sfeclă de zahăr, plantă care va fi utilizată pentru producerea de bioetanol. Acesta va fi exportat începând cu 2012 în Uniunea Europeană.

10.000 de hectare și o sută de mii de tone de bioetanol

Sierra Leone este una dintre cele mai sărace țări din Africa. Are un PIB pe cap de locuitor de 900 de dolari raportat la puterea de cumpărare (PPP). Ca un termen de comparație, România are un PIB per capita (PPP) de 11.000 de dolari.

Pe 9 februarie, președintele Sierra Leone a semnat cu elvețienii de la Addax Bioenergy noul proiect de cultivare a celor 10.000 de hectare a căror producție se va întoarce tot la europeni: 100.000 de tone de bioetanol.

Mesajul transmis atât de autorități cât și de investioiri este următorul: agricultura acestui stat a fost afectată de lipsa investițiilor timp de 25 de ani. Aceeași idee avansată și de fundația lui Gates. Africa nu are și nu poate dezvolta singură tehnologia necesară pentru a construi o agricultură eficientă, motiv pentru care este nevoie de mijloace și know-how occidental.

Trebuie precizat că fenomentul depășește cazul investiției elvețiene. 1,1 milioane de hectare de teren agricol din Africa subsahariană este destinat producției de bioetanol în timp ce mai multe ONG-uri denunță efectul pervers al acestor investiții.

Care ar fi avantajele? Deși nu există un recensământ oficial, în zona unde va fi dezvoltată cultura de sfeclă trăiesc 17.000 de oameni organizați în 40 de sate. Uzina de bioetanol construită în zona va putea crea, spun investitorii, 4.000 de locuri de muncă.

Muncă plătită cu 5 dolari pe zi

Theophilus Gbenda, un jurnalist local spune pentru Le Temps: "Aceste plantații nu umplu stomacul niciunui locuitor din Sierra Leone. Așa că ele nu aduc niciun beneficiu țării noastre", însă când un investitor de acest gen vine să investească într-una dintre cele mai sărace țări din lume, autoritățile nu pot refuza.

Investitorii se apără: din cele 5 milioane de euro cheltuite până la ora actuală, jumătate au fost pentru proiecte de fezabilitate al căror rezultat poate fi consultat de către oricine pe internet, fapt ce demonstrează că totul se realizează într-un mod cât se poate de transparent.

Cu girul Băncii Europene de Investiții și a Băncii Africane pentru Dezvoltare, proiectul își propune să ofere 20 de dolari pentru fiecare hectar de teren, din care 64% se duc direct în buzunarul proprietarului. De asemenea, fiecare lucrător pe plantație (la propriu) primește 5 dolari pe zi.

În plus, ca o consecință indirectă, uzina produce 15 MW de electricitate, adică un sfert din producția națională la ora actuală. Mai mult, conform studiilor de care aminteam mai sus, fiecare angajat ar hrăni aproximativ 20 de guri.

Problema este însă că se pune în balanță menținerea securității alimentare în zonă cu producerea de sfeclă de zahăr pentru biocarburanți.

"Menținerea țării pe o agricultură de supraviețuire nu e o soluție", spun cei de la FAO, care sunt de părere că aceasta trebuie profesionalizată și adusă la o piață mult mai largă.

Cert este că în loc să fie cultivat cu plante care pot asigura consumul populației extrem de sărace, terenurile agricole vor servi mașinile ecologice ale europenilor, iar agricanii vor mânca din ajutoarele internaționale, fapt ce face ți mai adevărată afirmația unui economist local: "Am construit piramidele, însă nu avem ingineri, ne tratăm bolnavii prin remedii tradiționale, însă principiile active ale plantelor sunt exploatate de întreaga industrie pharma, am inventat stofa, dar India și China îmbracă toată lumea, dansăm în sunet de tobe de secole întregi însă acestea sunt fabricate în Taiwan, producem alune, însă Olanda este cel mai mare exportator, muzica congoleză răsună pe tot globul, însă producătorii americani și cei europeni sunt cei care obțin profit din ea".


ozz86651
Vioreaunu ala e un ciudat care scrie ce se vinde in Romania, conspirationsime si d-astea. Africanii n-au ce minca in primul rind ca n-au paminturi cultivate sau sint cultivate cu plugul de lemn si seminte proaste. A-l suspecta pe Bill Gates ca vrea sa le fure piinea africanilor e destul de stupid. Africa are nevoie de seminte performante si pesticide ca de aer. Ca doar nu pare a avea o agricultura foarte performanta fara ele nu?
Cei omoara pe africani sint subventiile aruncate agriculturii in UE si USA, nu pesticidele.
James Kilowatt
Africanii nu au nici macar o agricultura de subzistenta, cum are Romania.... pana la una intensiva mai e.

Apropo de agricultura de subzistenta, cea romaneasca a fost la un moment dat laudata intr-o fitzuica de niste ecologisi care spuneau ca ajuta la conservarea biodiversitatii. Ceva sambure de adevar exista, agricultura "performanta" tinde sa reduca diversitatea si sa restranga alegerea. Rosiile alea fara gust, care arata si miros f bine insa nu au fix nici un gust sunt un exemplu de rentabilitate al agriculturii moderne. Au fost selectionate sa arate bine, sa miroase bine, ca sa se vanda, si sa reziste bine la trasport. Gustul conteaza mai putin, odata ce ai trecut de casa supermarketului. Soiul asta olandez tampit a inceput sa fie cultivat si in Romania. Taranii si-au inchipuit ca nu au gust datorita faptului ca cele de import au crescut in sere, insa in realitate pot sa creasca in aer liber si in cel mai bun cernoziom ca tot n-au gust. Acum am auzit unii tarani romani caare se plang ca e din ce in ce mai greu sa gaseasca rasaduri de alt soi.
Intr-un alt articol am citit ca in Europa inainte de razboi se cultivau 20 soiuri de mere, si ca acum au mai ramas doar 4.
ozz86651
Nu stiu daca treaba asta cu gustul tine de soi asa tare. Cind am mincat prima oara rosii din vest am zis ca sint niste pingele orobile din cauciuc. da erau in supermarket in mijlocul iernii, probabil cultivate hidroponic. Rosiile de supermarket (ca si restul fructelor) se coc prin depozite, camioane, rafturi, nu la soare. Daca le-ar culege coapte s-ar tufli si strica.
Intre timp am mai mincat rosii de la fermier din piata si sint cam ca alea din Romania (cred ca la noi sint totusi putin mai bune, dar nu sint sigur). Dar fermierul are rosii bune numai citeva luni pe an, si piata se tine numai duminica dimineata, in multe locuri piata e inexistenta samd. D-asta una din mincarurile principale pe care le maninc in Romania e salata de rosii cu sare si ulei si cu urda sau cas si piine d-aia nesanatoasa, proaspata si alba smile.gif. Ptiu ca iar mi-e foame.
ozz86651
Ah valoarea mea, valoarea mea. Un nou "articol", acelasi autor. Pare de fapt impotriva teoriei conspiratiei, nu mai inteleg nimic.

http://vioreanuv.wordpress.com/2010/03/02/...i-un-nou-pas-2/
James Kilowatt
Eu mi-am pus doua rasaduri in curte, in coltul cel mai luminos, in pamant, si tot n-au gust. Singurele care au cat de cat gust de rosii sunt alea mici cat ciresele....


Asta cu cutremurele lui e genial teehee.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.