IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Leasing financiar vs leasing operational in cazul unei firme

This topic is about Leasing financiar vs leasing operational in cazul unei firme, the author, , wrote about: ... To read more just scroll down

> Leasing financiar vs leasing operational in cazul unei firme
HalbaSus
post Aug 22 2005, 04:37 PM
Post #1


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



S-ar putea ca Dumnezeu sa-si intoarca fata catre mine si sa pot achizitiona o masina "adevarata" (in cazul meu un BMW 325 xi din 2001-2002 - nu vreau sa intram in detalii tehnice si versusuri cu subaru ca ata-ete, nu-mi permit legacy nou).

Masina va fi cumparata pe firma deci e important ca financiar sa fie cat mai rentabil (deducere TVA, cheltuieli etc). Cumparatul de la persoana fizica iese din discutie si ramane cumparatul masinii printr-o firma de leasing.

Am fost la o firma de leasing si mi-au dat o oferta (relativ OK) dar problema e ca era leasing FINANCIAR. Avantajul leasingului financiar este ca la sfarsitul contractului clientul are optiunea de a cumpara masina (platirea valorii reziduale) sau de a o returna. Leasingul operational e asemanator dar diferenta majora este ca furnizorul NU E OBLIGAT SA VANDA MASINA... deci dupa ce platesti 80% din masina el nu e obligat sa iti transfere propietatea. Pana acum leasingul financiar pare o solutie mai buna DAR in cazul leasingului financiar cheltuiala reprezentata de masina (respectiv de ratele acesteia) nu se scade direct din venit (adica nu se considera cheltuiala curenta) ci se amortizeaza (adica se imparte la durata de folosire a masinii (5 ani conform codului fiscal) si in fiecare an se scade 1/5 din suma platita din venit (diminunand profitul, deci si impozitul pe acest profit)). In cazul leasingului operational rata lunara este scazuta direct din venit (ergo impozit pe profit mai mic) fara sa mai astepti 5 ani.

Contabila mi-a zis de varianta "faci leasing operational (deci teoretic la sfarsit poti sa ramai fara masina) dar mai semnezi un alt contract in care firma de leasing promite ca la sfarsitul leasingului iti vinde masina (juridic (eu sunt la drept) aceasta manevra se numeste simulatie. Inca nu am vorbit cu firma de leasing despre aceasta varianta dar ei mi-au zis ca fac doar leasing financiar.

A mai avut cineva aceasta problema ? Sa caut o alta firma de leasing ? Exista si alte variante... Sau a gresit contabila ? Contabilitatea e un domeniu care mi-e destul de strain...


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 2nd May 2024 - 04:50 AM