IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

globalizarea: e bine sau rau

This topic is about globalizarea: e bine sau rau, the author, Iulian HondaFan, wrote about: QUOTE(V l a d) /laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":lol:" border="0" alt="laugh.gif" /> /laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid=" ... To read more just scroll down

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> globalizarea: e bine sau rau
Iulian HondaFan
post Sep 16 2004, 07:09 PM
Post #1


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



QUOTE(V l a d)
laugh.gif laugh.gif laugh.gif nici chiar asa ca pruteanu... nu sunt absurd si nebun laugh.gif laugh.gif laugh.gif mmmm kay :tongue3: cu toate astea urasc globalizarea... e o mare tampenie menita sa stearga culturi si obiceiuri de pe fata pamantului. De ce sa vorbesc eu engleza, sa vorbeasca ei romana laugh.gif tongue.gif Sunt de acord cu folosirea termenilor in engleza ca si eu zic abs, ebd, hatchback si sunt la fel de acord cu sloganele in engleza pentru marile companii si cu numele lor tot in engleza sau in limba de origine... BUT hai sa nu inlocuim toti termenii din romana in engleza doar pentru ca anumite companii vor sa-si pastreze o imagine cursiva si legata...
si am batut campii o tona azi in topicul asta asa ca imi dau un avertisment pentru offtopic!


nu cred ca globalizarea va afecta negativ Ro. eu o vad ca o sansa pentru Ro si pentru alte tari sarace. nu cred ca e normal ca un trantor de aici sa ia 1500$ pe luna degeaba, in timp ce altii in Ro se spetesc muncind pentru jumatate din banii astia. mi se pare normal ca americanii si europa occidentala sa se teama de globalizare, dar nu noi, pt. ca multi romani mai educati si mai cu bun simt traiesc mai rau decat calificarile si calitatea lor umana le-ar permite sa o faca daca ar fi aici sau in Euro de Vest.

nu cred ca cineva isi pierde obiceiurile si identitatea daca vorbeste engleza, eu cred ca asta te pune in avantaj pe piata muncii si iti deschide acces la cea mai avansata literatura din toate specialitatile stiintei si tehnicii. in plus cunoasterea unei oricare alte limbi straine iti deschide un alt univers cultural la care altfel nu ai avea acces, in final cred ca te face o persoana mai buna si sufleteste.

sunt de acord ca nu e cazul sa folosim engleza cand putem folosi romana, si de aceea am si mentionat de peisajul inscriptional din Ro care este destul de invadat de engleza. dar daca am un ceaslov in engleza de fizica sau chimie nu cred ca e cazul sa ma apuc sa-l traduc in romana doar de dragul tradusului.

ce au ei de castigat daca vorbesc romana si ce avem noi de pierdut daca nu vorbim engleza? eu asa as pune intrebarea.

putinii americanii bilingv ( exclud pe cei care sunt de origine etnica diferita si nu au fost inca asimilati complet in cultura americana anglofona) in general vorbesc spaniola si mai nou chineza. franceza inca se mai studiaza, dar mult mai putin decat se facea odata ( in Canada este insa limba oficiala).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madalina
post Sep 16 2004, 07:41 PM
Post #2


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.566
Joined: 17-October 03
From: Bucuresti
Member No.: 17.205



Iulian, ai o imagine complet gresitadespre globalizare. Nu inseamna ca un roman va fi platit de o firma americana cu acelasi salariu pe care l-ar plati unui american in State, nici macar proportional cu indicele general al preturilor, ci va veni aici, va da aceleasi salarii mici, isi va majora profitul, faraca acei muncitori sa aiba de castigat.

Sistemul de lohn, mult raspandit in Romania este un semn al globarizarii. Firme celebre isi fac produsele aici deoarece mana de lucru este ieftina, totul, dar absolut totul cu exceptia oamenilor este adus din afara, iar castigul Romaniei este minim din acest sistem. Aceleasi firme vin si pun etichete "Fabrique en France" sau "made in UK", "Made in USA".

Anul trecut pe Champes Elisee am vazut haine cusute in Calarasi - mama colegei mele de banca din liceu e directoare la fabrica unde au fost facute si mi-a aratat si mie cu cateva luni inaite ce lucra si pentru cine lucra. Cat castiga un lucrator intr-o astfel de fabrica, 10 ore pe zi? 3 000 000 lei. Un singur produs valoreaza mai mult decat salariul lucratorului ce il face. Crezi ca pot trai din acei bani? Cu siguranta nu! dar nu au de ales. Acest salariu sau somaj!

Globarizarea este perfecta pentru SUA daca inseamna MCDonald's si Coca-Cola. Cultura generala a americanilor si a occidentalilor in general e extrem de redusa. Oricarui american i se pare normal ca oricine de pe acesata planeta sa le invete limba, in nici-un caz sa se incerce el sa invete o alta limba straina.

La o conferinta in Bruxelles pe tema Constitutiei UE, vorbesc cu un german despre politica si relatii internationale, citise foarte multa teorie politca si dupa ce terminam o discutie intelectuala ma intreaba foarte sincer daca noi in Romania mai traim in triburi sau avem deja sate!

Globarizarea inseamna impunerea unor norme culturale si economice decatre cei puternici celor mici. Nicidecum o armonizare. Nu vad disponibilitatea americanilor de a cunoaste cultura rwandeza, dar au pretentia ca aceia sa cunoasca cultura americana, sa manance la Mac si sa bea o cola.

Canadieini vorbitori de limba franceza duc o lupta foarte puternica pentru pastrarea culturii si limbii lor.

Prin liceu, mi se parea si mie o idee exceptionala globarizea, gandidu-ma, in naivitatea mea deatunci, ca e solutia pentru o lume mai stabila, mai pasnica: daca fiecare tara ar fi legata de multe alte tari, nu ar mai provoca razboaie, dar globarizarea inseamna marirea puterii celor mari si tarile mici isi pierd identitatea si devin piata de dumping.

De ce nu sterse datoriile macar tarilor din lumea a 4-a? Nu ar supravietui SUA daca ar sterge datoriile unei tari precum Somalia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iulian HondaFan
post Sep 16 2004, 08:30 PM
Post #3


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



pai, Bivolaru a facut vreo fabrica in Ro? unde sunt industriasii romani? s-au preocupat autohtonii de punerea pe picioare a industriei romanesti? fara aceste investitii straine Ro ar fi si mai inglodata in saracie decat este.

slujbele asa prost platite din Ro platesc mai mult decat ar fi platit angajatorii locali. si sunt slujbe care au plecat de aici. e adevarat ca sunt platite mai prost decat cele din vest similare. dar plateste guvernul roman mai bine profesorii romani decat sunt platiti cei de aici?. stiu multi prieteni care lucreaza la firme straine in Ro si au salarii pe care nici un angajator roman nu le-ar putea permite. avem nevoie de aceste slujbe.

eu m-as intoarce in Ro daca ar fi sa castig un sfert din cat castig aici in Ro cu toata coruptia si nepotismul de acolo, pt. ca pur si simplu imi lipseste Ro si nu ma simt bine aici, desi material nu ma pot plange. din pacate un medic tanar in Ro castiga de 20-30 de ori mai putin decat salariile de inceput de aici. in specialitatea mea, medicina interna, veniturile medii (dupa impozite) sunt de 8-10000$ pe luna, salariile de inceput sunt de 5-7000$ pe luna. un softist bun in Ro castiga 1000-1500euro, ceea ce e poate jumatate din cat ar face aici, dar acolo banii astia cumpara in Ro aproape la fel de mult ca dublul lor aici. asta e globalizare care ne avantajeaza.

in plus nivelul salariilor tine de cerere si oferta. daca stii sa faci ceva care putini altii stiu sa faca, acel ceva are cautare si stii sa iti si negociezi contractul o vei duce bine. din nefericire cusutul la masina nu plateste bine nicaieri, si aici este de salariu minim pe economie.

prezenta a sute de medici romani aici e un import de slujbe pt. Romania. din nefericire slujbele in medicina sunt legate cum e si normal de pacient in cea mai mare parte ( exceptie: radiologi in India care citesc tomografiile din unele spitale americane si sa nu crezi ca nu sunt platiti bine) dar multe alte chestii se transfera in tarile in curs de dezvoltare si contribuie la dezvoltarea economiilor acestora.

asa s-au dezvoltat in ultimii 10-15 ani tari ca malaiezia, taiwan si inclusiv zonele din china ( stiti cred ca piata auto chineza este in expansiune galopanta, e drept chinezii au inca salarii mici dar multe familii chineze castiga acum destul cat sa-si permita sa treaca de la biciclete la auto).

in plus nu vad cum Ro si alte state ar putea ajunge la nivelul celor de aici decat prin globalizare. singuri am dovedit in ultimii 15 ani ca nu suntem in stare decat sa ne taiem craca de sub picioare si sa ne furam unii pe altii, e timpul sa ne mai apucam si de munca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madalina
post Sep 16 2004, 09:34 PM
Post #4


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.566
Joined: 17-October 03
From: Bucuresti
Member No.: 17.205



Stii cum afecteaza aceste firme? Multe firme romanesti sunt scoasede pe piata de producatori starini ce devin monopolisti intr-un anumit domeniu.

In Bucuresti, toata lumea spera ca dupa concesionarea retelei de papa si canalizare catre o firma straina, lucrurile se vor imbunatati. Ce face firma straina? Mareste tarifele si scade calitatea.

Micii producatori internio nu au nici-o sansa. Orice tara mica devine exclusiv piata de consum pentru produse facute in alte tari. Nu am vazut firma americana luand din romania produsealimentare ecologice, naturale, dar am gasit ani de zile pulpe americane. Aduse din rezervele pentru armata americana si scoase la vanzare la pret mic dupa ce si-au pierdut din proprietatile nutritive.

Tragedia romaniei este, pe langa globarizare, ca birocratia si lenea oamenilor ne omoara.

Dar globarizarea in tendintele sale actuale are mult mai multe aspecte negative decat pozitive.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iulian HondaFan
post Sep 16 2004, 09:45 PM
Post #5


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



pai firmele straine fac ceea ce fac si cele romanesti, daca se poate fura si autoritatile sunt complice la furt, de ce nu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 16 2004, 09:54 PM
Post #6


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



Globalizarea...

Iuliane, pai nu stiu ce pot adauga la ce ai spus. Sint de acord cu asta. CE face de drept Uniunea Europeana ? O globalizare la scara redusa...anumite tzari vor produce anumite lucruri, anumite tzari vor furniza materia prima si totzi vor cumpara aceleasi lucruri. Dar va cumpara Polonezul acelasi lucru ca Neamtzul ? Calitativ...este acelasi obiect. Ca pretz...insa probabil nu si-l va permite insa. De ce Madalina acuza numai Statele Unite de acest lucru ?

QUOTE(Madalina)
Globarizarea este perfecta pentru SUA daca inseamna MCDonald's si Coca-Cola. Cultura generala a americanilor si a occidentalilor in general e extrem de redusa. Oricarui american i se pare normal ca oricine de pe acesata planeta sa le invete limba, in nici-un caz sa se incerce el sa invete o alta limba straina


Uite o declaratzie plina de ignorantza. Este adevarat ca Statele Unite importa multe resurse umane din alte tzari...varfuri intelectuale ale acelor societatzi, dar de la a ne jigni pe fatza si pina la a sesiza ca avem atitea institutii educatzionale de valoare este mare diferentza. O rog pe D-soara Madalina sa imi spuna ce intzelege dinsa prin cultura generala extrem de redusa. Cumva se refera la sectorul populatie pe care noi il numim "rednecks" si care in romaneste ar fi "cioban" ? Pe ce teste sau experimente se bazeaza aceste afirmatzii ? Ah cumva la noi sint mai multzi incultzi. Da...sint. Pt. ca sintem si 300 de milioane comparativ cu vreo 24 mil in ROmania. Dar ca procent al populatziei cum sta treaba ? Dupa cum persoanele ca D-soara Madalina nu intzeleg ca sistemul educational aici este diferit. Aici accentul este pe tehnologie...asa ca la Matematica nu trebuie sa desenezi grafice sau sa invetzi formule. Te lasa cu claculatorul...si nu orice jaf...si calculatoare care itzi fac ele graficele, sint programabile si itzi dau tot ce vrei sa stii cu o apasare de buton. Aici nu invetzi sa derivezi formule...le iei si le aplici. In Europa/Romania te invatza istoria tzarii si a lumii. Si aici se invatza acelasi lucru...accentul este pus insa pe America si rolul ei in lume. Si cred ca sint destul de zis chiar daca tzara are numai 300 de ani. Gindeste-te ca in ultimii 3 ani America a purtat 2 razboaie.

Globalizare. Se pierde cultura nationala si valorile sociale ale diferitelor tzari. Engleza domina. Blah Blah Blah. Ultimii 100 de ani au fost dominatzi de tzari anglo-saxone. Mi se pare normal ca Engleza sa fie limba de circulatzie internationala...atita vreme cit marile tzari ale lumii (ca importantza dar si populatzie) o vorbesc: USA, CAN, AUS, GBR, India de asemeni. Iar in priviintza pierderii culturii nationale si a obiceiurilor...este trist dar adevarat. Aceasta este o traditie romaneasca...care nu poate fi extinsa la totzi:

De ziua mexicului ieri 15 sept...totzi mexicanii erau cu steaguri, claxonau, se bucurau in legea lor. In mai polonezii fac la fel. Acum 1 sapt polonezii au avut Taste of Polonia...(eu sint un fel de polonez "by proxy" dat fiind...dar nu conteaza) steaguri, bautura, muzica, populara, contemporana, filme...Ideea este ...ce fac romanii ? Da exista un Taste of Romania week-end-ul acesta. Va fi un eveniment restrins, probabil in acelasi loc ca in ultimii 13, ceva muzica, bautura. Romanii vor venii numai cei care stau pe aproape...nimeni nu isi va arata nationalismul asa cum si-l arata cam totzi ceilaltzi. Si am prieteni din toata lumea...am prieteni Assyrieni...Irakieni crestini care nici nu mai o tzara a lor...in skimb au o comunitate unita. Romanii ? Aici ? I am sorry dar asa au vrut...asa traiesc. Daca intri in magazin si auzi vorbiind romaneste...daca incerci sa intri in vorba cu ei, ti se va raspunde (in cel mai bun caz) in engleza si apoi ti se intoarce subtil sau direct spatele.

Cind vei trai aici si vei vedea lucrurile prin mai multe perspective...prin cea de roman, prin cea de american, prin cea de polonez sau rus sirb sau ungur (care sint vecinii nostrii istorici)...vei intzelege ca romanii au multe probleme...multe tare...care nu sint legate de starea materiala...ci de ceva la pepenele de pe umar. Si asta e adevarat pt totzi romanii...aici ...sau acolo ! Si este adevarat in general pt. orice natiune. Insa unde ai tu Madalina sau Vlad posibilitatea de a lucra si discuta zilnic cu oameni din diferite paturi sociale, din diferite etnii, diferite nationalitatzii...de a obtine o gama de idei care adunate reprezinta adevarul ? Voi...nu avetzi...Noi - Iulian si cu mine - si mai ales eu la Chicago...avem aceasta posibilitate...gratzie globalizarii !


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madalina
post Sep 16 2004, 10:24 PM
Post #7


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.566
Joined: 17-October 03
From: Bucuresti
Member No.: 17.205



Nu are rost sa te simti jignit, dar americanii obisnuiti nu stiu nici toate statele din tara lor, nu mai vorbesc de faptul ca oentru ei o vacanta in Paris sau in Londra e acelasi lucru: Europa.

Cultura americana este etnocentrica si se merge pe supraspecializare, dar exista si foarte multa ignoranta. Nu ecazul sa va simtiti jigniti sau mirati. Este un lucru cunoscut de toata lumee si recunoscut inclusiv de studii americane.

Nu mi se pare normal sa fii in Capela Sixtina si sa te intrebi daca Michelangelo este vreun jucator de fotbal.

Din punct de vedere economic, nu este nici-o problema, dar din punct de vedere cultural si intelectual, apar probleme.

Imi pare rau, F1anatic, dar globalizare nu inseamna ca tu si Iulian sa puteti locui in State. Migratia nu este un fenomen specific globalizarii, ci a fost prezent de cand lumea.

Ce fac Banca Mondiala? Ce fac FMI? Ce dezastre economice au provocat aceste institutii? Nu intrain sfera mea mea de interese America latina, dar in urma cu cativa ani Brazilia era prezentata drept un succes al BM si FMI. Facea intocmai ce "recomnadau" aceste institutii financiare pentru a se dezvolta economic! Unde au dus aceste masuri: colaps economic.

Nu critic numai SUA. Daca citesti mesajul anterior am criticat si tari precum Germania, Franta, Marea Britanie.

Nu sunt impotriva globarizarii ca idee, dar sunt impotriva globarizarii in forma sa actuala. Nu este nici echitabila , nici profitabila pe termen lung.


Nu sunt nici euro-entuziasta. Stiu foarte bine partile negative ale UE. Dar stiu si clasa politica romanesca. Asa ca prefer raul cel mai mic.


Nu am ocazia sa discut zilnic cu oameni de diverse nationaltati, dar mi-am ales un domeniu care ma obliga sa lucrez cu oameni, din diverse categorii sociale, sa citesc despre oameni din alte societati: sociologie si stiinte politice.

Cred ca omenirea a depasit faza in care poti cunoaste o societate numai empiric.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iulian HondaFan
post Sep 16 2004, 10:42 PM
Post #8


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



extinderea UE este desigur o forma de globalizare si Ro nu cred ca vrea sa evite sa participe.

cultural vorbind nu cred ca noi pierdem prin globalizare. cine stie 2 limbi este mai capabil decat cine stie numai una. noi ii intelegem in detaliu pe ei, ei nu ne inteleg inca pe noi si asta poate fi un avantaj.

sunt de acord cu Madalina ca vesticii au o intelegere mai limitata a Ro, dar asta nu inseamna ca sunt inculti. cultura americanului de rand este fragmentara: el stie f. bine domeniul sau si in rest nu-l intereseaza multe. dar sunt si destule exceptii. toate ideile noi cultural si tehnic fermenteaza tot in universitatile americane si cele vest europene. e drept ca de multe ori capetele au crescut in alte tari, dar aici au posibilitatea sa puna in aplicare ceea ce gandesc si aici au ocazia sa interactioneze cu alte persoane inteligente.

MacDonalds si CocaCola nu reprezinta o forma de dominatie ci o acceptare a faptului ca au fost in stare sa conduca si extinda o afacere. de fapt un Big Mac in Bucuresti ca si coca cola din Ro nu au acelasi gust cu cele de aici, eu in Ro mananc cu placere un hamburger la MacDonalds, aici nu imi place. nimeni nu obliga pe cineva in Ro sa bea coca cola, dar cred ca nimeni nu vrea sa mai bea cico.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 16 2004, 11:13 PM
Post #9


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



U.S. Contributions to International Organizations
(in millions of dollars)
http://www.infoplease.com/ipa/A0104764.html

[quote=Madalina]Nu are rost sa te simti jignit, dar americanii obisnuiti nu stiu nici toate statele din tara lor, nu mai vorbesc de faptul ca oentru ei o vacanta in Paris sau in Londra e acelasi lucru: Europa. [/quote]

Sint curios ce ai stii tu despre o vacantza in State ? Sa zicem ca prietenul/logodnicul/sotzul tau se intoarce din State unde a fost in vacantza. Ce itzi exprima acest lucru ? N I M I C ! Itzi spun eu...pina vii aici, nu itzi potzi imagina cum este...indiferent de cit Chicago Hope, E.R. si alte Sex and the City ai vazut la TV. Pur si simplu realitatea de aici este imposibil de descris la TV sau in poze sau in cuvinte. De asemeni...potzi sa mergi in State si sa vizitezi NY, Chicago...orase cu accent european si puternic industrializate cu univ. de renume mondial sau sa vizitezi Atlanta care este in inima sudului si care este un oras de neghiobi ca aia amintitzi de tine. Sau potzi vizita Huston Texas...care este o "tzara" aparte. Sau Denver...sau sau sau. Asa cum pt. "noi" Paris si Londra sint "Europa"...sint convins ca pt. tine "Statele Unite" sint..."State" si nu realizezi imensitatea teritoriului, variatzia culturii si civilizatziei care exista. Potzi merge in Flint Michigan unde sint numai ciori si o saracie lucie...sau potzi merge in Arizona unde totzi babalicii bogatzi se pensioneaza. Pt. tine America este ca la TV. Si aia va mint si arata nici 10% din ce este aceasta tzara. Potzi sa vii la Chicago in cel mai inalt zgirie nor din lume...sau potzi merge la Denver sa te dai cu sania...sau in Florida sa innotzi printre rechini...sau in Alaska intr-una intre cele mai protejate habitate naturale din lume. Ce este America pt tine ? Ce auzi de la TV ? Ce vezi intr-o vacantza NIMIC daca gindesti per ansamblu !!! NU...itzi trebuie ani de zile ca sa inztelegi mentalitatea de aici...si o viatza pt a descoperi America. [/quote]


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iulian HondaFan
post Sep 16 2004, 11:21 PM
Post #10


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



QUOTE(madalina)
Imi pare rau, F1anatic, dar globalizare nu inseamna ca tu si Iulian sa puteti locui in State. Migratia nu este un fenomen specific globalizarii, ci a fost prezent de cand lumea.


f1anatic are un punct aici. marele metropole americane cu amestecul lor de oameni de cele mai diverse origini cred ca prefigureaza lumea globalizata a viitorului.

oricum cu sau fara voia noastra, sau chiar a americanilor, globalizarea are loc si ca orice fenomen social are plusuri si minusuri. dar pt. oamenii cat de cat inteligenti si educati din Ro si alte tari in curs de dezvoltare globalizarea poate fi sansa pentru o slujba mai buna si de integrare in circuitul marilor valori din domeniul lor de activitate, chestii pe care tarile de bastina nu le pot oferi.

globalizarea si migrarea sunt complementare. patrunderea firmelor occidentale in terte tari s-a facut de multe ori cu ajutorul unor localnici ( ex. patrunderea in India se face cu ajutorul unor indieni-americani).

Ro are de beneficiat si de pe urma emigrarii ( noi romanii emigranti suntem o sursa importanta de valuta pt. tzara, desigur prin intermediul familiiilor noastre ramase acolo) si de pe urma globalizarii prin zecile de mii de slujbe create de companiiile straine.

F1 eu cred ca nivelul mediu de intelegere in USA a altor popoare si culturi este nepotrivit cu nivelul de dezvoltare economica al acestei tari. asa s-a ajuns ca politica lui Bush sa fie aplaudata si sustinuta de zeci de milioane de persoane care nu stiu bine ce se intampla in lume. mai ales ca multi dintre ei inca isi aduc aminte de radacinile lor etnice si nu stiu mai nimic despre tarile stramosilor lor.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 17 2004, 02:39 AM
Post #11


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



QUOTE(Marius-Iulian)
QUOTE(madalina)
Imi pare rau, F1anatic, dar globalizare nu inseamna ca tu si Iulian sa puteti locui in State. Migratia nu este un fenomen specific globalizarii, ci a fost prezent de cand lumea.


f1anatic are un punct aici. marele metropole americane cu amestecul lor de oameni de cele mai diverse origini cred ca prefigureaza lumea globalizata a viitorului.


Merci, kind Sir. Migratzia este sinonim cu globalizarea. Oameni dintr-un loc se duc intr-altul si aduc cu ei obiceiurile, traditziile, tehnologiile si cunostiintzele lor. O tot facem de ceva vreme..de cind Homo Sapiens a plecat din Afrika.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 17 2004, 09:00 AM
Post #12


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Madalina, industria romaneasca nu e scoasa de pe piata de faptul ca exista concurenta straina. Din pacate acolo unde patron e statul stii ce se intampla, iar unde patronul e privat de cele mai multe ori profitul in loc sa fie investit in tehnologie care sa faca firma competitiva e investit in vile si mertanuri, gandind ca va merge asa la nesfarsit. O asemenea companie nu poate face fata concurentei, pentru ca nu poti produce mai bun si mai ieftin cu BMW-ul sau cu piscina..
Eu chiar ma bucur sa vine o adevarata criza si sa se termine cu asemenea "oameni de afaceri", chiar daca asta ar avea repercursiuni sociale. Nu putem trai bazandu-ne competitivitatea doar pe pretul scazut al mainii de lucru si pe protectia fiscala, sau pe "capitalismul de cumetrie" fara investitii in tehnologie.
Problema firmelor straine care angajeaza oameni calificati in Romania trebuie sa fie reglata de piata, nu de politica. In momentul cand cererea de mana de lucru calificata creste, vor creste si salariile lor. GAndeste-te ca de exemplu Alcatel, Siemens sau Oracle platesc de 5 ori salariu mediu pe economie in Romania... e ceva rau? E mai putin decat ar plati in america, insa e mai mult decat ar da un patron roman avid sa-i mai ia un porsche lu' feciora-su....

Plus ca mai e un argument, venit din istorie.... orice natiune, oricat ar fi de puternica sau de bogata, in clipa in care s-a izolat sau a ignorat si a incercat sa se protejeze de restul lumii sarac si nedezvoltat, a inceput sa pice. E valabi de la imperiul Roman, la cel chinez, si pana la cele europene din care n-a mai ramas decat nostalgia trecutului glorios...

Referitor la amestecul cultural si "pierderea identitatii", asa se produce vrand - nevrand si nu sunt convins ca e ceva rau. LA urma urmei suntem tot oameni, din aceeasi specie, impartim acelasi habitat si nu vad de ce a fi roman, chinez, american sau rus e mai important decat sa fii om si cetatean al lumii. Comunitarismul si nationalismul exagerat n-au dus niciodata la ceva bun.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
V l a d
post Sep 17 2004, 09:05 AM
Post #13


Guest Star
******

Group: Membri
Posts: 1.453
Joined: 1-April 04
From: Bucuresti
Member No.: 23.282



Migratia are legatura cu globalizarea si se datoreaza ei. Fenomenul de fuga ilegala sau fara acte din tara se numeste nomadism si e practicat de romani la scara larga si a fost practicat asa cum spune Madalina, de cand lumea. Daca globalizarea nu ar fii existat, atunci granitele tarilor ar fii fost inchise celor care vroiau sa se mute legal. Acest fenomen numit "globalizare" a fost inventat de catre marile companii (ex: mc donalds) care au vrut ca in fiecare tara in care sunt prezenti sa beneficieze de aceeasi imagine. Asa a inceput totul, apoi au vrut sa nu mai traduca sloganele si au ramas in engleza in toata lumea, apoi s-au trezit si alte companii ca vor asta, apoi afacerile cum sunt in stransa legatura cu politica au influentat si acest domeniu si iata cum s-a ajuns la globalizare. UE este raspunsul europei la globalizarea americana. Inventii ale franc-masonilor ONU, Unicef si alte organizatii sunt foarte fericite sa aiba acces garantat in orice tara, nu va intrebati de ce?

Deci globalizarea este un fenomen initiat de marile companii ce vor putere internationala, nu nationala, companii ce vor sa controleze cat mai mult si cat mai repede atat economic cat si politic.


--------------------
Suzuki Sx4 1.6 4WD - 2008, Aprilia SR50 Factory - 2008, Subaru Legacy 2.0D - 2008
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 17 2004, 09:15 AM
Post #14


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Asa... si? Normal ca sunt condusi de profit. Ar trebui sa fie condusi de idei marete? ONU e condus de asemenea idei, in principiu si e clar cat de de bun. Si comunismul e bazat pe o doctrina mareata si am vazut ce s-a intamplat. Ce e rau in faptul ca companiile multinationale doresc sa se extinda si sa formeze o noua elita mondiala? Poate la fel spuneau si proprietarii de terenuri despre burghezi la inceputurile revolutiei industriale... "astia vor distruge lumea". Au distrus-o, pentru ei, insa mie nu-mi pare rau. Mosierii au fost dinozauri... acum, poate ideea de stat e un dinozaur. Poate peste cateva sute de ani si marile concerne multinationale vor fi dinozauri... e probabil inevitabil.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madalina
post Sep 17 2004, 09:28 AM
Post #15


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.566
Joined: 17-October 03
From: Bucuresti
Member No.: 17.205



Globarizarea r trebui sa insemne diversificare, cunoastrere reciproca a culturilor, toleranta mai mare, crestere a interdependentelor statale, la mai putine conflicte si nu uniformizare si impunere a unei culturi dominante.


Globalizarea in tendintele sale actuale inseamna doar un neo-colonialism.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
V l a d
post Sep 17 2004, 09:46 AM
Post #16


Guest Star
******

Group: Membri
Posts: 1.453
Joined: 1-April 04
From: Bucuresti
Member No.: 23.282



SUnt de acord cu Madalina. Globalizarea industriala influenteaza politica, deci in loc de o globalizare strict industriala, fata de care nu am obiectii, asisitam la un fenomen de globalizare politica. Intreba cineva mai sus ce am avea de pierdut daca am vorbi engleza... pai am avea de pierdut limba noastra si odata cu ea cultura si obiceiurile noastre. Hai sa-l traducem pe Eminescu in engleza sa vedem ce iese. E normal ca voi sa fiti de acord cu globalizarea, doar ati emigrat, deci sunteti deja indoctrinati de acest fenomen si priviti dintr-un unghi de vedere subiectiv, nu obiectiv. Mai puteti spune sigur ca sunteti romani? Nationalitatea nu se caracterizeaza prin locul in care te-ai nascut si prin poporul din care faci parte si doar ati cerut si cetatenie, deci ati renuntat la locul de bastina.

Globalizarea e cel mai odios fenomen creat de om. Sa controlam totul cu puterea banilor... bleah... snobism, innavutire si putere... comunismul insemna control si indoctrinare politica, dar capitalismul are si el partile lui de indoctrinare si control... iti da numai o falsa impresie de libertate si prin asta a si castigat. Traim numai pentru bani si muncim de dimineata pana seara inlaturand aproape complet viata personala si relatiile interumane... asta e capitalismul... ce sa spun, minunat.. suntem proprii nostri scalvi si nici nu ne dam seama... ba chiar, unora dintre noi ne place...


--------------------
Suzuki Sx4 1.6 4WD - 2008, Aprilia SR50 Factory - 2008, Subaru Legacy 2.0D - 2008
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Sep 17 2004, 01:49 PM
Post #17


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



QUOTE(Madalina)
Globarizarea r trebui sa insemne diversificare, cunoastrere reciproca a culturilor, toleranta mai mare, crestere a interdependentelor statale, la mai putine conflicte si nu uniformizare si impunere a unei culturi dominante.
Globalizarea in tendintele sale actuale inseamna doar un neo-colonialism.


Pai stai Madalina. Globalizarea asa cum se intimpla in Romania poate ca suna a neo-colonialism. Nu neg ca astea sint si intentiile dar in Romania se manifesta altfel. Incepind de la migratzie...dupa cum am spus si eu si Iulian...marile metropole americane reprezinta un actual model de globalizare. diversificare, cunoastrere reciproca a culturilor, toleranta mai mare, crestere a interdependentelor statale, la mai putine conflicte Cultura dominanta se impune atunci cind unul sau mai multe state au o contributzie mai mare in sistem. Probabil ti se pare greu de crezut...dar asta se intimpla aici si d.p.d.v. economic, nu numai social. Pot merge la "Burlington Coat Factory" (magazin de haine, nici foarte scump, nici foarte ieftin) si sa cumpar geci de fis sau bumbac, din goretex sau mai stiu eu ce rusesti (Rusia) calitativ si ca design identice cu cele mai scumpe creatzii ale lui Columbia Sportgear. Si nu este o filiala ruseasca a Lui Columbia sau Nike. Este o firma ruseasca care s-a impus pe piatza intr-un segment controlat de marile firme (americane) Nike, Columbia, Adidas, Puma etc. Similar pot cumpara aparate optice rusesti, telescoape poloneze, am vazut stingatoare de foc romanesti, haine din bulgaria, arme rusesti pe piatza americana. Este vina fostului sistem comunist ca produsele est-europene nu sint calitativ identice cu cele vestice...dar atita vreme cit au aparut pe piatza, inseamna ca au devenit competitive. Nici patronilor de aici nu le place sa piarda bani, sa stii, deci nu ar importa produse daca nu s-ar vinde.

Te plingi ca patronii de acolo ai companiilor straine nu platesc angajatzii asa cm ar fi platitzi in america sau in vest. Dar te-ai gindit la puterea de cumparare a salariului ? Chiar crezi ca noi ne putem permite orice dintr-un salariu ? Pai daca ar fi sa ne plateasca echivalentul salariului de acolo, ei ar da faliment aici. . Tu din 500 de dolari pe luna poate itzi permitzi multe. Aici ar trebui 5000 de dolari pt acelasi lucru...pt ca nu cred ca se plateste acolo 700 de dolari chirie la o camera, iar studiile universitare sa te coste macar 50 de mii pe an la stat. Ideea este: ce potzi face cu banul aici sau acolo. Si probabil companiile straine au calculat salariul pt a putea unui angajat sa isi permita un standard de viatza mai ridicat si apropriat vestului. Un angajat fericit este un angajat productiv, un muncitor corect si eficient. COmpaniile vestice au mai mare grija de angajatzii lor decit sistemul comunist pe care mi se pare ca il lauzi...cind fiecare avea un loc de munca si nu stia cum sa fure mai mult ca sa aiba cu ce hrani copii. Si as zice ca aceasta mentalitate inca exista Estul Europei, mai ales in sectorul public.

Pe scurt acum

QUOTE(Vlad)
E normal ca voi sa fiti de acord cu globalizarea, doar ati emigrat, deci sunteti deja indoctrinati de acest fenomen si priviti dintr-un unghi de vedere subiectiv, nu obiectiv. Mai puteti spune sigur ca sunteti romani? Nationalitatea nu se caracterizeaza prin locul in care te-ai nascut si prin poporul din care faci parte si doar ati cerut si cetatenie, deci ati renuntat la locul de bastina.


Nu e normal sa fim de acord cu globalizarea pt ca privim subiectiv. Cred ca tu il privesti subiectiv pt. ca inca nu traiesti intr-o societate integrata la nivel mondial. Drept pt care ai prejudecatzi. Noi il privim obiectiv pt. ca traim intr-o asemenea socetate si ii vedem avantajele. Tu o vezi ca o pierdere a identitatzii nationale. Hmmm...te fortzeaza cineva sa maninci la McDonalds si sa bei Cico ? (citat din Marius-Iulian) Nu...dar poate e vazut ca un semn al elitei (?) sau sint mai competitive: gust mai bun, pretz acceptabil, conditii de igiena pe piatza. E cumva vina globalizarii ca anumite companii au devenit ultra-EFICIENTE si controleaza sectorul fast-food sau soft-drinks pe piatza ? Bravo lor...capitalismul inseamna competitie...inovatzie...progress. Vrei sa te afirmi pe piatza...vino cu ceva nou, mai bun. Vrei sa te mentii pe piatza...continua inovatzia...

Aha...deci Iulian si myself sintem mai putzin romani decit tine. Probabil ai dreptate, in ceea ce ma priveste. Sint cetaztean american. Dar ca mulzti altzii sint: romanian-american si sint privit ca atare. Aici nu mi se va impune niciodata sa reneg o anumita caracteristica decit in cazul unui conflict armat. Dar cum nu e cazul, aceasta ambivalentza este aceptata in societate si cautata. Acum o sapt. am fost la o petrecere de profesori si altzi meseriasi de la Univ. Un fel de barbeque impromptu - au am venit cu niste bere etnica poloneza Hevelius de 9.1% alcool. Nu numai ca berea mea poloneza (Nu am gasit Ursus cu atit de putzin timp la dispozitie) a facut furori - si am imbatat pe tozti - dar am fost placut surprins sa vad ca printre cei de acolo, majoritatea au calatorit in Estul Europei, ca au o intzelegere mai mare despre Romania care nu e limitata la Nadia Comaneci, gimnastica feminina, Dracula si Ceausescu si ca puteam discuta evenimente curente despre care vroiau o opinie est-europeana. Cam greu...pt ca fiind aici de atita timp vad lucrurile cam ca ei.

Si daca am renuntzat la locul de bastina...este doar pt. ca am avut intotdeauna ambitzii mai mari care nu au putut fi realizate acolo. Iulian a spus: un doctor in RO moare de foame. Adevarat: cumva crezi ca parintzii mei chiar au plecat ca le mergea superbine: mama doctor stomatolog chirurg...lucrind la stat avea 30+ pacientzi pe zi...tata inginer mecanic proeictant. Probabil daca ai vazut vreun stingator de foc facut la aromet.sa buzau, a fost desenat si proiectat de tata. Acolo...munca cinstita si din greu (hard workking honest people) nu este apreciata ca aici. Cel putzin aici nu mori de foame...Nu am plecat ca mi s-a sculat intr-o zi...am plecat de nevoie. Si in fiecare dimineatza cind citesc RO Libera (s-au impacat aia cu Nemtzii ca nu au mai scris...parca luni editzia nationala nu a aut decit un singur anunttz dar variata net a fost integrala ?) ma felicit pt curajul avut de a incepe viatza de la zero undeva unde imi pot atinge visele prin munca cinstita.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
V l a d
post Sep 17 2004, 02:18 PM
Post #18


Guest Star
******

Group: Membri
Posts: 1.453
Joined: 1-April 04
From: Bucuresti
Member No.: 23.282



QUOTE
Tu o vezi ca o pierdere a identitatzii nationale. Hmmm...te fortzeaza cineva sa maninci la McDonalds si sa bei Cico ? (citat din Marius-Iulian)


ti-am zis si mai sus ca nu am nimic impotriva globalizarii industriale! Imi place Mc Donalds, imi place Coca-cola, etc. Problema mea e de cultura, traditii si neam. Lucruri care se pierd pe parcurs asa cum s-a intamplat si cu Statele Unite. La voi e un amalgam de emigranti din toate colturile lumii de nimeni nu mai stie unde's americanii originari si de asta aveti o groaza de traditii improvizate si sarbatori furate de la altii, in afara de razboiul de secesiune america nu are istorie. Ca sa nu mai zic ca insusi invazia americii are la baza raderea unui popor de pe fata pamantului si invazia initiala a spaniolilor. Toata luma se plange ca in romania nu se poate face nimic... Nimic mai gresit! Cine vrea face, cine e pierde vara si lenes si asteapta sa ii mearga bine peste noapte poate sa astepte in continuare ca in orice alta tara. Nu ma refer aici la parintii tai pentru ei traiau alte vremuri, ci ma refer la toti romanii care au impresia ca in strainatate umbla cainii cu covrigi in coada! Si acolo trebuie sa muncesti ca sa ai bani, ei nu pica din cer.
Mai am o intrebare, daca toti astia buni ar pleca in strainatate unde ar ajunge tara asta? Tu ar trebui sa stii cel mai bine, a doar esti acolo si stii ce inseamna un popor patriot, la noi patriotismul e egal cu zero si pe majoritatea ii doare undeva de tara asta. Ar trebui sa mai ramana cineva si pe aici sa dezvolte tara asta.


--------------------
Suzuki Sx4 1.6 4WD - 2008, Aprilia SR50 Factory - 2008, Subaru Legacy 2.0D - 2008
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iulian HondaFan
post Sep 17 2004, 02:19 PM
Post #19


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.583
Joined: 30-May 04
From: Honda World
Member No.: 26.577



fara munca nu se poate, pt. ca munca produce tot ce avem nevoie nu furatul practicat in Ro de 15 ani la scara nationala si care ne-a adus unde suntem.

mie USA mi-a oferit posibilitatea sa imi practic meseria la nivel de varf, sa completez educatia teoretica primita in Ro cu chestii practice care in Ro erau tinute sub zavor de mosierii medicali, am castigat RESPECT si recunoastere sociala a muncii depuse (da am muncit si muncesc uneori pana la epuizare fizica, dar am si satisfactii). e intr-adevar o societate miscata de ban, dar nimenui nu i se refuza ingrijirea si nimanui nu i se cere plicul cand intra in spital. respectul pt. viata si fiinta umana este mult mai prezent decat in Ro. nu e lumea ideala, dar e clar o societate mai buna. si in fiecare an 5-10 rezidenti (proveniti din toata lumea) din spitalul unde am facut rezidentiatul se duceau cu echipament si medicamente in Kenya si tratau amarati de acolo gratis.

globalizarea inseamna si ca putem cumpara masinile pe care le vrem si nu trebuie sa avem toti dacii, ca putem calatori nestingheriti si cunoaste si alte culturi si oameni. inseamna accesul liber la informatie. opusul ei este Coreea de Nord sau Romania lui Ceausescu.

care este alternativa pt. Ro? baronii locali si guvernamentali?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
V l a d
post Sep 17 2004, 02:23 PM
Post #20


Guest Star
******

Group: Membri
Posts: 1.453
Joined: 1-April 04
From: Bucuresti
Member No.: 23.282



iar intelegi gresit ce spun! Ma crezi nebun sa-l vreau inapoi pe ceausescu sau acele vremuri?! MAI ZIC O DATA: NU AM NIMIC IMPOTRIVA GLOBALIZARII INDUSTRIALE! Nu ma refer la politica, caci nu e bine aici, nu ma refer la diversitate caci sunt de acord cu ea. Ma refer numai la inlocuirea treptata a culturii si a limbii si a traditiilor. Daca globalizarea ar fi ce ai descris tu mai sus ar fi exceptional si as fi perfect de acord cu ea. Dar nu e numai atat si stii asta si tu.

Ce nu intelegi tu e ca nu toti gandesc ca tine! Romanii fraieri de aici, si sunt majoritari din pacate, au impresia ca afara iti pica banii in maini fara sa faci nimic. Se duc afara sa fure nenorocitii si strica si imaginea tarii. Dar nu mai e aici asa cum era... lucrurile s-au schimbat radical si cine munceste cum trebuie are exact ce aveti si voi acolo... crezi ca mai suntem in epoca de piatra sa se moara de foame... mor de foame tiganii si nenorocitii care nu vor sa faca nimic si nu inteleg ca nu mai merge ca inainte...

Mentalitatea comunista e greu de schimbat... unii dau fara sa se ceara in spitale si intretin astfel acest obicei salbatic.. dar incet, incet, daca unii dintre noi raman aici si nu pleaca lucrurile vor intra in normal asa cum deja au inceput sa o faca. Trebuie ca generatia actuala sa ajunga la putere si atunci abia va fi totul ok. Mai e mult, dar trebuie sa aiba si cine sa schimbe tara asta.


--------------------
Suzuki Sx4 1.6 4WD - 2008, Aprilia SR50 Factory - 2008, Subaru Legacy 2.0D - 2008
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 30th April 2024 - 10:33 AM