Despre bere, EU vs US vs... |
This topic is about Despre bere, the author, HalbaSus, wrote about: Cat costa la voi o sticla de bere germana sau ceha ? ... To read more just scroll down
Despre bere, EU vs US vs... |
Sep 14 2008, 11:06 AM
Post
#1
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 10.684 Joined: 29-March 04 From: Oradea (Bihor) Member No.: 23.122 |
-------------------- Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI "Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson |
|
|
Sep 15 2008, 10:19 PM
Post
#2
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Nu prea se vinde la stica, si depinde de bere. Ce in De toata berea costa la fel? Costa cit sau sub berea locala (pe care de altfel o prefer oricind, in special alea in serii mici). Una normala genul pilnser urquell sau spaten e ~7-8$ six packu (6x0.34L) in california.
Problema e ca "afaceri" de genul asta nu merg decit in Romania... ca doar nu crezi ca ne-au astetat amerecanii si nematalaii pe noi doi sa le transportam berea? Si e complicat, licente de alcool, taxe etc. Dupa aia trebuie sa convingi supermaketul sa o desfaca (daca vrei volum). Ca sa ii convingi trebuie cerere deci milioane si milioane pe promotion si marketing. Daca nu varinata doi e sa o desfaci in magazinele specializate pe bautura sau bere, dar aici exista deja si se pierde in noianul de mii de beri. In plus berea ceheasca si nemteasca nu stiu daca e pe gustul local. Aici aia are nu stiu ce beau, ii dau cu o bere usoara genul bud, miller sau in cel mai bun caz rahatul ala de corona. Iar aia care stiu ce beau prefera miile de beri locale, berarii, artizanat sau de import engleza, irlandeza, belgiana.. mai rar ceha, germana, olandeza, daneza. Sau asta e parerea mea. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Sep 16 2008, 07:45 AM
Post
#3
|
|
Asa?! Group: Membri Posts: 3.821 Joined: 10-January 08 From: Galati Member No.: 116.021 |
Nu prea se vinde la stica, si depinde de bere. [...] Costa cit sau sub berea locala (pe care de altfel o prefer oricind, in special alea in serii mici). Una normala genul pilnser urquell sau spaten e ~7-8$ six packu (6x0.34L) in california. In plus berea ceheasca si nemteasca nu stiu daca e pe gustul local.[...]aia care stiu ce beau prefera miile de beri locale, berarii, artizanat sau de import engleza, irlandeza, belgiana.. mai rar ceha, germana, olandeza, daneza. Pfui, pai ai uitat ca berea se bea in recipient de STICLA! Imi inchipuiam ca te costa mai putin ca sa cari o naveta 50000000 de mile pana in US of A decat 1500 km pana in Ro dar nu pot sa inteleg cum poti prefera o bere americaneasca (sau poate n-am baut eu niciuna reprezentativa si te-as ruga sa-mi dai si mie o marca). Cehii sunt cei mai mari bautori de BR din lume deci stiu aia ce beau, danezii parca sunt cei mai de seama producatori, belgienii fac Stella (berea mea preferata), engleji fac o bere ciudata, te imbeti de la un tzap, deci ce beti voi pe acolo de sunt de preferat celor de mai sus?! edit, ca sa fiu on-topic: cat ar costa o masina importata din America cu o naveta de br americaneasca in portbagaj? This post has been edited by klm: Sep 16 2008, 07:47 AM -------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 08:05 AM
Post
#4
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Evident berea e chestie de gust local si personal. Gusturile mele personale pun tarile care fac bere in urmatoarea ordine: 1. Belgia 2. USA 3. UK 4. - dar la distanta Cehi/nemti. Pe de alta parte daca n-as avea de baut decit berea dintr-o tara pe restul vietii as pune berea americana pe primul loc pentru ca are cea mai mare varietate posibila, sa-ti ajunga. BTW, tot dupa parerea mea Stella e acolo in categorie cu Bud, Tuborg, Miller. Adica face de rusine numele de bere . Cit despre cehi, ei sint celebri printr-un singur tip de bere, care din pacate mie nu-mi place. I-as pune insa pe amindoi pe locul 4 pentru ca fac si beri care imi plac. Ce fac olandezii si danezii cu heinecken si tubor, iarasi la lada de gunoi a berilor. Oricum aici nu vorbeam de gusturi, ci de faptul ca o afacere in tari din vest nu merge nici pe departe ca in Romania, ci e mult mai complicat. Totul e asezat, nisele sint ocupate. Gusturile nu corespund, e nevoie de bugete uriase ca se te faci cunoscut etc. La noi se injegheaba orice relativ repede si ieftin. Asta e un avantaj mare al Romaniei pentru cine e intreprinzator. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Sep 16 2008, 08:22 AM
Post
#5
|
|
Asa?! Group: Membri Posts: 3.821 Joined: 10-January 08 From: Galati Member No.: 116.021 |
-------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 09:36 AM
Post
#6
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 10.684 Joined: 29-March 04 From: Oradea (Bihor) Member No.: 23.122 |
Banuiesc ca ai inteles ca treaba cu berea era o gluma... imi amintisem de episodul ala din seinfeld cu prietenul fictiv al lui Elaine care era "importer-exporter"...
Dar sa revenim la bere. Cred ca e evident ca daca vorbim de bere subiectivismul e chiar mai important decat in cazul masinilor unde ai si niste date obiective (putere, acceleratie, viteza maxima, etc) pe care sa te bazezi... La bere conteaza doar gusturile bautorului sau "beauty is in the eye of the beerholder" De asemenea trebuie sa le luam pe categorii Alle - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la suprafata, fermentarea avand loc la temperaturi mai inalte (15-23 grade). Weisbeer - Teoretic tot o bere alle (acelasi procedeu) dar au un gust si grad de alcoolizare care le face mai apropiate de berea lager. Stout - Bere alle neagra (gen Guiness) Lager - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la fund (bottom fermenting yeast - nu am gasit traducere mai buna) si fermentarea are loc la temperaturi mici (7-12 grade). mai exista diverse subcategorii si hibride, tot felul de beri cu diverse arome (capsuni, mere, etc) dar nu cred ca e cazul sa le discutam. In primul rand berile Alle/Dark Alle/Stout sunt mult mai usor de produs artizanal, nu e nevoie de temperaturi reduse controlate, procesul de fermentare e mai rapid, de aceea majoritatea berilor "locale" sunt alle. Au avantajul unui gust mult mai profund, mai aromat, mai puternic... dezavantajul e ca nu sunt de "cursa lunga" nu poti sa bei 7-8 beri alle fara sa risti complicatii serioase. Recunosc ca nu ma omor dupa aceste tipuri de bere, am experimentat suficient cu ele (in special cu cele belgiene), sunt OK, merge un pahar dar cam atat... e o experienta care seamana mai mult cu bautul coniacului decat cu bautul berii... poate e din cauza stilului meu proletar dar pentru mine berea inseamna o bautura usor alcoolizata, cu efect racoritor, tonic, care sa poata fi bauta pe parcursul intregii seri (sau zile). Astfel de beri sunt berile lager si weissbeer... dar mai ales lager, si cred ca asta e si motivul pentru care berile lager sunt cele mai populare beri in lume. Intre berile lager prefer: - Berile cehesti - in special Pilsner Urquell dar merge si budweiser (comercializat in US sub numele de Czechvar) - Berile germane - Warsteinerul il gasesti aici la preturi rezonabile, despre berile germane produse sub licenta prefer sa nu ma pronunt. - Berile olandeze - Bavaria (Heinekenul nu imi place in mod deosebit) - Berile romanesti - Ursus (dar nu am greturi nici de la Silva, Timisoreana, Ciuc, etc) Din berile americane am baut: - Miller (bleah) - Bud light (double bleah) - Corona (kinda bleah - daca nu o consider bere e chiar ok...) Daca exista beri lager americane bune... si daca se comercializeaza si in europa... da-mi de veste, la noi am vazut in magazine doar miller, corona si foarte rad budweiser american. Beri alle "locale" bune sunt peste tot in europa de vest... cu retele de distributie care variaza de la o carciuma, la un oras sau chiar cateva judete... beri in serie limitata la fel sunt in prostie si nu ai cum sa le cunosti pe toate (si chiar daca le-ai cunoaste le poti procura foarte greu)... insa cele amintite de mine (spre exemplu Pilsner Urquell sau warsteiner) sunt beri pe care le poti gasi cam peste tot in lume (din cate am inteles in US se poate gasi si ursus in cateva magazine)... P.S - latter edit: Ca sa nu blamez total berile americane trebuie mentionat ca Pilsner Urquell si Ursus fac parte din miller group... deci cu oarecare indulgenta putem sa le numim americane. This post has been edited by HalbaSus: Sep 16 2008, 09:38 AM -------------------- Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI "Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson |
|
|
Sep 16 2008, 10:15 AM
Post
#7
|
|
Asa?! Group: Membri Posts: 3.821 Joined: 10-January 08 From: Galati Member No.: 116.021 |
Halba, , la mine berile se categorisesc mai simplu: bere pt femei (gen Peroni, Freds, Miller), bere yuk (Golden Brau, Bud), bere de fata blocului (Bucegi, Bergenbier, Burger), bere buna romaneasca (Ursus, Ciuc), bere buna cand nu gasesti altceva (Heineken, Carlsberg), bere buna (Stella, Tuborg), bere de baut 1data/an (Guiness, DAB, si alte lageruri de alea nemtesti si englezesti); si la mine e un fel de suc, prefer sa ma imbat cu alte bauturi, de altfel cred ca berea a fost bagata in categoria alimente, deci pofta mare!
Fiindca ai spus ca Ursus, marca mea preferata de br romaneasca, e detinuta de SABMiller m-am uitat putin la aceasta: SAB vine de la acronimul South African Breweries si mai vad ca firma e in continuare detinuta in procent majoritar de sud-africani deci Pilsner Urquell si Ursus (ca si Miller de altfel) se pot numi, cu foarte mare indulgenta, sud-africane; respect realizarile societatii americaneasti insa nu prea imi vine sa cred ca poate face cele mai bune produse in orice domeniu (oi fi eu nebun insa pana acum nu stiu sa o fi demonstrat). -------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 10:29 AM
Post
#8
|
|
Tree Hugger Group: Membri Posts: 3.097 Joined: 30-January 08 From: Botosani, RO Member No.: 116.228 |
Mai, ce topic pe "gustul" meu...
Se mai stie ceva de ARBEMA? Aveau o bere excelenta(dupa mine), dar nu am mai auzit nimic de ei. E vorba de "Jubileum Bock". Cred ca era editie limitata. -------------------- prius - adv. mai intai, de mai inainte
GREEN ENGINE OF THE YEAR 2008 Daca chiar vrei sa salvezi planeta...cumpara un Prius sau Civic ... << Drive safely! Girls preffer you in one piece!>> |
|
|
Sep 16 2008, 11:18 AM
Post
#9
|
|
Asa?! Group: Membri Posts: 3.821 Joined: 10-January 08 From: Galati Member No.: 116.021 |
Se mai stie ceva de ARBEMA? Mi-ai amintit de un vecin pe care il intrebai intr-o zi ce face si-mi raspunde: "Ma duc sa-mi iau un Albáhier si ma bag la un film!" m-a distrat la culme pronuntia. This post has been edited by klm: Sep 16 2008, 11:21 AM -------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 11:28 AM
Post
#10
|
|
ZEUS Group: Membri Posts: 5.581 Joined: 9-March 06 From: Bucuresti Member No.: 70.400 |
Halba aici in Anglia am beut io cam tot e de soi de prin america inclusiv Budweiseru lor de 4.5 alcool parca .... nu ma incantat nici una ,,,parerea mea ca berea americana este undeva la nivelu Noroc- bucegi - gambrinus pt romania ...
dupa mine cea mai buna bere romaneasca este si va ramane Ciuc . pacat ca au scos-o pe cea neagra . cred ca am beut cel putin un soi de bere in fiecare seara aici , cea mai rasarita bere a fost un soi de carlsberg .. nush cum ii zice , nu am vazut pe la noi asa ceva .. aaa si am mai beut bera japoneza no1 la ei ,, perfecta berea aia si inca ceva ceha nefiltrata .. mai am inca 3 zile de testing aici si gata -------------------- daca as fi cel mai sarac om mi-as lua Skoda sau VW . asa imi permit cel putin un Logan.
|
|
|
Sep 16 2008, 02:50 PM
Post
#11
|
|
specialist Group: Membri Posts: 1.659 Joined: 7-January 08 From: Bucuresti Member No.: 115.994 |
dupa mine cea mai buna bere romaneasca este si va ramane Ciuc . pacat ca au scos-o pe cea neagra . Subscriu, e și preferata mea dintre berile românești. Dintre "străineze" prefer Paulaner, Augustiner și Hofbrau. Pe la noi însă sunt rare și foarte scumpe, în jur de 6-7 RON cutia în hipermarket. În rest mă rezum la Tuborg, Carlsberg, Stella sau Heineken. -------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 02:58 PM
Post
#12
|
|
Subaru Anti-Hero Group: Moderator Posts: 5.323 Joined: 13-May 04 From: F 1 World Member No.: 25.368 |
Unul din locurile mele favorite cu selectie decenta
http://www.yardhouse.com/flash/beer_menu.pdf Goose Island MicroBrew http://www.gooseisland.com/index.asp RAM Microbrew http://www.theram.com/beer.shtml Alte locuri la Chicago MAP ROOM http://www.maproom.com/beer.htm HOPLEAF BAR http://www.hopleaf.com/draft_menu.html This post has been edited by f1anatic: Sep 16 2008, 02:59 PM -------------------- Schumi drive it like you stole it !
2005 Subaru Legacy GT ; 2009 Subaru Forester XP ; 2014 Jeep Grand Cherokee |
|
|
Sep 16 2008, 03:15 PM
Post
#13
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 6.522 Joined: 12-May 04 From: Constanta Member No.: 25.186 |
Pot sa pun paie de foc?
Eu nu sunt bautor de bere(in general nu sunt fan alcool) insa vara asta am aflat ca intre Ciuc si Heineken difera doar eticheta -------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 03:35 PM
Post
#14
|
|
specialist Group: Membri Posts: 1.659 Joined: 7-January 08 From: Bucuresti Member No.: 115.994 |
Sunt făcute de același producător, însă nu sunt aceeași chestie. Eu prefer Ciucul oricând.
-------------------- |
|
|
Sep 16 2008, 03:50 PM
Post
#15
|
|
specialist Group: Membri Posts: 697 Joined: 1-August 05 Member No.: 52.386 |
Mai, ce topic pe "gustul" meu... Se mai stie ceva de ARBEMA? Aveau o bere excelenta(dupa mine), dar nu am mai auzit nimic de ei. E vorba de "Jubileum Bock". Cred ca era editie limitata. Da ai dreptate cred ca e cea mai buna bere pe care am baut-o vreodata. Bere neagra ca Arbema Lucifer nici Guiness nu face am vrut sa editez mesajul de mai-sus si m-am citat de unul singur. vroiam sa spun ca parerea de mai-sus chiar daca este cu iz de gluma este de fapt serioasa si ca bere ca Arbema nu va mai exista. oricum nu se mai fabrica de foarte mult timp din cate stiu, daca aveti alte informatii va rog sa le expuneti aici. multam This post has been edited by mike.omega: Sep 16 2008, 06:09 PM |
|
|
Sep 16 2008, 04:44 PM
Post
#16
|
|
specialist Group: Membri Posts: 2.278 Joined: 22-February 07 From: in traffic Member No.: 100.009 |
eu ce iau pentru acasa e dab, 12-packs cu $12. optiuni (pentru ca la dab au loc doar de 4 cutii pe raft si citeodata se termina - oricum cind iau eu se termina spontan) sint stella sau pilsner urqell (sp?) care-s ceva mai scumpe, pe la $14-$15. rar, daca n-am incotro, iau becks cu vreo $20 / 24-pack. toate sint beri pe care toata lumea care a trecut pe la noi le-a laudat. la bar, de obicei au heineken la sticla, care e oriunde intre $4 si $8, depinde de bar si de ora, alte chestii europene mnh, nu prea. din ce in ce mai multe restaurante in ultima vreme au stella on tap, care e $4-$6. irlandezele sint iarasi o optiune buna, mai ales daca maninci porc sau cirnati. harp in special. (harp e un lager facut de aia care fac guiness.)
beri americane, tot asa daca n-am incotro, sam adams, care o gasesti mai peste tot. sam adams face o gramada de sortimente, si poti trece seara cu ele. in anumite baruri (la ski mai exact), fat tire (un ale) sau IPA (o chestie densa si foarte alcoolica, parca vreo 8%). bud, miller, coors nu stiu (am baut de fiecare la un anumit moment, dar.) alta categorie aici sint berile mexicane, care joaca intr-o liga a lor. in principal pentru ca nu-s tare bune, dar daca esti in mexic de multe ori n-ai alta optiune. toate au acelasi gust, sint insa variante mai mult sau mai putin diluate. pacifico mi se pare cit de cit, tecate e ca vai mama ei. corona?... e foarte populara, dar pe mine nu ma atrage. daca va intrebati de unde si pina unde feliutza de lime de la corona, iaca si povestea. la mexicani, ca si la noi mai demult, cind desfaceai capacul raminea urma aia de rugina pe gitul sticlei. cel mai usor pentru bartender era sa ia repede o feliuta de lime, care e la indemina in orice bar, si sa stearga sticla de jur imprejur. americanii au tradus gresit - mmm, corona cu lime, ce buna e. si-am incalecat pe-o sha. halba, daca nu te-ai prins, ultimul pm pe care ti l-am trimis era serios -------------------- allinol IS EVIL!
2011 Subaru Outback --- 2012 Acura TL |
|
|
Sep 16 2008, 07:24 PM
Post
#17
|
|
Membru destul de avansat Group: Moderator Posts: 8.813 Joined: 10-October 05 From: Ramnicu Valcea (Valcea) Member No.: 57.984 |
Mah, asta e un topic in care eu voi scrie doar atat: intr-un an de zile am baut probabil (Probably... ) 8-10 beri. De preferinta ... "probably the best beer in the world". Asta ca sa va dati seama si ca sunt nestiutor. Prefer alte lichide de zdranganit creierii.
-------------------- Honda Accord 2.0 Executive Premium White
Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people. |
|
|
Sep 16 2008, 08:36 PM
Post
#18
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Pai hai sa lamurim o chestie: nici o tara calda nu face bere buna. E simplu, in tarile calde trebuie sa bei apa chioara, nu poti sa bagi un ale. Si eu daca ma duc in Ro vara si stau la terasa in miezul zilei nu as putea sa beau aceeasi bere pe care o beau in San Francisco la ceata si frig. Sau in Londra.
@KLM: beri bune americane sint prea multe ca se le enumar, mii probabil, si poti incerca cu succes chestii de serie mare. O favorita a mea e Fat Tire, cu berile: 1554, Abey, Triple, Fat tire. Red Hook ESB e alta. Steam Anchor, desi mie personal nu-mi prea place. Alaskan Amber. Orice berarie care isi produce singura berea are >10 sortimente care se schimba cam lunar. Numai in SF cred ca se produce citeva sute de beri si la fel in orice oras mare. O oarece lista de berarii producatoare de bere e aici: http://www.beertown.org/apps/craftbrewing/.../breweries.html Dati un click va rog si numarati. @ Halba: nu ai dreptate, orice berarie care produce bere face vreo 5 lageruri, si vorbim de o chestie care face bere intr-o camera de 10x10m. @Vio: domle, sa te duci in anglia si sa bei porcarii, ce rusine. Ia incearca Samuel Smith (nut brown alea, oatmeal stout) sau Fullers. Asta ca sa-ti dau nume de serie mare. @20krpm: Ipa e Inida PALE ale. Deci nu e nici densa nici alcoolica ca e pale. Nu se compara cu lagerul, dar oricum nu e nici ca un stout sau bock. Ce nu intelegeti voi e ca cu citeva exceptii si fineturi, berea nu e ca vinul, e usor de facut. Oricine poate sa faca bere buna. Berea de larga circulatie e detinuta de o mina de companii gigantice (pina si buwwiesserul e belgian). Numai ca-si adapteaza productia la gusturile locale. O companie din asta gigantica are beri care ni se par excelente si care ni se par gunoiaie, oare de ce? Nu ca nu stie sa faca bere, cu siguranta. Citeva tipuri de bere americana - si nu numai (cu poze!) http://www.beertown.org/education/styles.html -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Sep 16 2008, 08:39 PM
Post
#19
|
|
specialist Group: Membri Posts: 2.326 Joined: 20-October 05 From: Bucuresti Member No.: 59.001 |
Singura bere cu adevar cauzatoare de placere este Pilsner Urquell! In Cehia mai sint 2 beri care merg bine la urgenta! Numele nu-s relevante, draft sa fie!
In Germania sint citeva beri care merg bine draft, chiar foarte bine, dar nu le-am apreciat suficient cit sa merite sa le tin minte numele imposibile... In rest...berea merge in orice situatie, dar prea rar exista beri pe care eu sa le apreciez la modul serios! Singurul lucru spurcat care se vinde sub numele de bere e Corona! Aia nu e bere, e un cico scirbos! -------------------- I am still busy, but this is easy!
Ex posesor de Avensis 2.0 pe benzina si nu pe bere, cum spun unii oameni 'rai' |
|
|
Sep 16 2008, 08:47 PM
Post
#20
|
|
Membra Vesela Group: Membri Posts: 575 Joined: 4-June 07 From: Iasi (Iasi) Member No.: 107.599 |
Nu zice nimeni nimic de Efes. Era singura bere care imi placea. Ce-i drept de cativa ani n-am mai vazut meniuri in restaurante/baruri care sa o aiba ca si optiune. Ce-i drept nu sunt bautoare de bere, dar pot spune ca toate au acelasi danf si efect secundar (sforaiturile sotului) daca se intrece masura
-------------------- Auris 1.6 benzina, Luna
|
|
|
Lo-Fi Version | Time is now: 6th May 2024 - 05:25 AM |