Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Despre bere
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2
HalbaSus
Cat costa la voi o sticla de bere germana sau ceha ?
ozz86651
Nu prea se vinde la stica, si depinde de bere. Ce in De toata berea costa la fel? Costa cit sau sub berea locala (pe care de altfel o prefer oricind, in special alea in serii mici). Una normala genul pilnser urquell sau spaten e ~7-8$ six packu (6x0.34L) in california.
Problema e ca "afaceri" de genul asta nu merg decit in Romania... ca doar nu crezi ca ne-au astetat amerecanii si nematalaii pe noi doi sa le transportam berea? Si e complicat, licente de alcool, taxe etc. Dupa aia trebuie sa convingi supermaketul sa o desfaca (daca vrei volum). Ca sa ii convingi trebuie cerere deci milioane si milioane pe promotion si marketing. Daca nu varinata doi e sa o desfaci in magazinele specializate pe bautura sau bere, dar aici exista deja si se pierde in noianul de mii de beri.
In plus berea ceheasca si nemteasca nu stiu daca e pe gustul local. Aici aia are nu stiu ce beau, ii dau cu o bere usoara genul bud, miller sau in cel mai bun caz rahatul ala de corona. Iar aia care stiu ce beau prefera miile de beri locale, berarii, artizanat sau de import engleza, irlandeza, belgiana.. mai rar ceha, germana, olandeza, daneza. Sau asta e parerea mea.
klm
CITAT(ozz86651 @ Sep 15 2008, 11:19 PM) *
Nu prea se vinde la stica, si depinde de bere. [...] Costa cit sau sub berea locala (pe care de altfel o prefer oricind, in special alea in serii mici). Una normala genul pilnser urquell sau spaten e ~7-8$ six packu (6x0.34L) in california.
In plus berea ceheasca si nemteasca nu stiu daca e pe gustul local.[...]aia care stiu ce beau prefera miile de beri locale, berarii, artizanat sau de import engleza, irlandeza, belgiana.. mai rar ceha, germana, olandeza, daneza.

Pfui, pai ai uitat ca berea se bea in recipient de STICLA!
Imi inchipuiam ca te costa mai putin ca sa cari o naveta 50000000 de mile pana in US of A decat 1500 km pana in Ro dar nu pot sa inteleg cum poti prefera o bere americaneasca (sau poate n-am baut eu niciuna reprezentativa si te-as ruga sa-mi dai si mie o marca).
Cehii sunt cei mai mari bautori de BR din lume deci stiu aia ce beau, danezii parca sunt cei mai de seama producatori, belgienii fac Stella (berea mea preferata), engleji fac o bere ciudata, te imbeti de la un tzap, deci ce beti voi pe acolo de sunt de preferat celor de mai sus?! blink.gif
edit, ca sa fiu on-topic: cat ar costa o masina importata din America cu o naveta de br americaneasca in portbagaj?
ozz86651
Poate muta cineva chestiile astea intr-un topci separat, ca doar un moderator a inceput discutia smile.gif.
Evident berea e chestie de gust local si personal. Gusturile mele personale pun tarile care fac bere in urmatoarea ordine: 1. Belgia 2. USA 3. UK 4. - dar la distanta Cehi/nemti. Pe de alta parte daca n-as avea de baut decit berea dintr-o tara pe restul vietii as pune berea americana pe primul loc pentru ca are cea mai mare varietate posibila, sa-ti ajunga.
BTW, tot dupa parerea mea Stella e acolo in categorie cu Bud, Tuborg, Miller. Adica face de rusine numele de bere smile.gif.
Cit despre cehi, ei sint celebri printr-un singur tip de bere, care din pacate mie nu-mi place. I-as pune insa pe amindoi pe locul 4 pentru ca fac si beri care imi plac.
Ce fac olandezii si danezii cu heinecken si tubor, iarasi la lada de gunoi a berilor.

Oricum aici nu vorbeam de gusturi, ci de faptul ca o afacere in tari din vest nu merge nici pe departe ca in Romania, ci e mult mai complicat. Totul e asezat, nisele sint ocupate. Gusturile nu corespund, e nevoie de bugete uriase ca se te faci cunoscut etc. La noi se injegheaba orice relativ repede si ieftin. Asta e un avantaj mare al Romaniei pentru cine e intreprinzator.
klm
ozz, pana acum ai spus care br consideri ca e pt diletanti, zi-ne si niste marci pt cunoscatori.

HalbaSus
Banuiesc ca ai inteles ca treaba cu berea era o gluma... imi amintisem de episodul ala din seinfeld cu prietenul fictiv al lui Elaine care era "importer-exporter"...

Dar sa revenim la bere. Cred ca e evident ca daca vorbim de bere subiectivismul e chiar mai important decat in cazul masinilor unde ai si niste date obiective (putere, acceleratie, viteza maxima, etc) pe care sa te bazezi... La bere conteaza doar gusturile bautorului sau "beauty is in the eye of the beerholder" smile.gif

De asemenea trebuie sa le luam pe categorii
Alle - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la suprafata, fermentarea avand loc la temperaturi mai inalte (15-23 grade).
Weisbeer - Teoretic tot o bere alle (acelasi procedeu) dar au un gust si grad de alcoolizare care le face mai apropiate de berea lager.
Stout - Bere alle neagra (gen Guiness)
Lager - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la fund (bottom fermenting yeast - nu am gasit traducere mai buna) si fermentarea are loc la temperaturi mici (7-12 grade).

mai exista diverse subcategorii si hibride, tot felul de beri cu diverse arome (capsuni, mere, etc) dar nu cred ca e cazul sa le discutam.

In primul rand berile Alle/Dark Alle/Stout sunt mult mai usor de produs artizanal, nu e nevoie de temperaturi reduse controlate, procesul de fermentare e mai rapid, de aceea majoritatea berilor "locale" sunt alle. Au avantajul unui gust mult mai profund, mai aromat, mai puternic... dezavantajul e ca nu sunt de "cursa lunga" nu poti sa bei 7-8 beri alle fara sa risti complicatii serioase.

Recunosc ca nu ma omor dupa aceste tipuri de bere, am experimentat suficient cu ele (in special cu cele belgiene), sunt OK, merge un pahar dar cam atat... e o experienta care seamana mai mult cu bautul coniacului decat cu bautul berii... poate e din cauza stilului meu proletar dar pentru mine berea inseamna o bautura usor alcoolizata, cu efect racoritor, tonic, care sa poata fi bauta pe parcursul intregii seri (sau zile). Astfel de beri sunt berile lager si weissbeer... dar mai ales lager, si cred ca asta e si motivul pentru care berile lager sunt cele mai populare beri in lume.

Intre berile lager prefer:
- Berile cehesti - in special Pilsner Urquell dar merge si budweiser (comercializat in US sub numele de Czechvar)
- Berile germane - Warsteinerul il gasesti aici la preturi rezonabile, despre berile germane produse sub licenta prefer sa nu ma pronunt.
- Berile olandeze - Bavaria (Heinekenul nu imi place in mod deosebit)
- Berile romanesti - Ursus (dar nu am greturi nici de la Silva, Timisoreana, Ciuc, etc)

Din berile americane am baut:
- Miller (bleah)
- Bud light (double bleah)
- Corona (kinda bleah - daca nu o consider bere e chiar ok...)

Daca exista beri lager americane bune... si daca se comercializeaza si in europa... da-mi de veste, la noi am vazut in magazine doar miller, corona si foarte rad budweiser american.
Beri alle "locale" bune sunt peste tot in europa de vest... cu retele de distributie care variaza de la o carciuma, la un oras sau chiar cateva judete... beri in serie limitata la fel sunt in prostie si nu ai cum sa le cunosti pe toate (si chiar daca le-ai cunoaste le poti procura foarte greu)... insa cele amintite de mine (spre exemplu Pilsner Urquell sau warsteiner) sunt beri pe care le poti gasi cam peste tot in lume (din cate am inteles in US se poate gasi si ursus in cateva magazine)...

P.S - latter edit: Ca sa nu blamez total berile americane trebuie mentionat ca Pilsner Urquell si Ursus fac parte din miller group... deci cu oarecare indulgenta putem sa le numim americane.
klm
Halba, yes.gif , la mine berile se categorisesc mai simplu: bere pt femei (gen Peroni, Freds, Miller), bere yuk (Golden Brau, Bud), bere de fata blocului (Bucegi, Bergenbier, Burger), bere buna romaneasca (Ursus, Ciuc), bere buna cand nu gasesti altceva (Heineken, Carlsberg), bere buna (Stella, Tuborg), bere de baut 1data/an (Guiness, DAB, si alte lageruri de alea nemtesti si englezesti); si la mine e un fel de suc, prefer sa ma imbat cu alte bauturi, de altfel cred ca berea a fost bagata in categoria alimente, deci pofta mare!
Fiindca ai spus ca Ursus, marca mea preferata de br romaneasca, e detinuta de SABMiller m-am uitat putin la aceasta: SAB vine de la acronimul South African Breweries si mai vad ca firma e in continuare detinuta in procent majoritar de sud-africani deci Pilsner Urquell si Ursus (ca si Miller de altfel) se pot numi, cu foarte mare indulgenta, sud-africane; respect realizarile societatii americaneasti insa nu prea imi vine sa cred ca poate face cele mai bune produse in orice domeniu (oi fi eu nebun insa pana acum nu stiu sa o fi demonstrat).
FAR EASTERN
Mai, ce topic pe "gustul" meu... beer.gif
Se mai stie ceva de ARBEMA? Aveau o bere excelenta(dupa mine), dar nu am mai auzit nimic de ei. E vorba de "Jubileum Bock". Cred ca era editie limitata.
klm
CITAT(FAR EASTERN @ Sep 16 2008, 10:29 AM) *
Se mai stie ceva de ARBEMA?

Mi-ai amintit de un vecin pe care il intrebai intr-o zi ce face si-mi raspunde: "Ma duc sa-mi iau un Albáhier si ma bag la un film!" m-a distrat la culme pronuntia.
vio
Halba aici in Anglia am beut io cam tot e de soi de prin america inclusiv Budweiseru lor de 4.5 alcool parca .... nu ma incantat nici una ,,,parerea mea ca berea americana este undeva la nivelu Noroc- bucegi - gambrinus pt romania ...


dupa mine cea mai buna bere romaneasca este si va ramane Ciuc . pacat ca au scos-o pe cea neagra .


cred ca am beut cel putin un soi de bere in fiecare seara aici , cea mai rasarita bere a fost un soi de carlsberg .. nush cum ii zice , nu am vazut pe la noi asa ceva .. aaa si am mai beut bera japoneza no1 la ei ,, perfecta berea aia si inca ceva ceha nefiltrata thumbsup.gif thumbsup.gif .. mai am inca 3 zile de testing aici si gata biggrin.gif
OvidiuH
QUOTE (vio @ Sep 16 2008, 11:28 AM) *
dupa mine cea mai buna bere romaneasca este si va ramane Ciuc . pacat ca au scos-o pe cea neagra .

Subscriu, e și preferata mea dintre berile românești. Dintre "străineze" prefer Paulaner, Augustiner și Hofbrau. Pe la noi însă sunt rare și foarte scumpe, în jur de 6-7 RON cutia în hipermarket. În rest mă rezum la Tuborg, Carlsberg, Stella sau Heineken.
f1anatic
Unul din locurile mele favorite cu selectie decenta
http://www.yardhouse.com/flash/beer_menu.pdf

Goose Island MicroBrew
http://www.gooseisland.com/index.asp

RAM Microbrew
http://www.theram.com/beer.shtml

Alte locuri la Chicago
MAP ROOM
http://www.maproom.com/beer.htm
HOPLEAF BAR
http://www.hopleaf.com/draft_menu.html

mike.omega
Pot sa pun paie de foc? biggrin.gif
Eu nu sunt bautor de bere(in general nu sunt fan alcool) insa vara asta am aflat ca intre Ciuc si Heineken difera doar eticheta laugh.gif
OvidiuH
Sunt făcute de același producător, însă nu sunt aceeași chestie. Eu prefer Ciucul oricând.
C Z R
QUOTE (FAR EASTERN @ Sep 16 2008, 11:29 AM) *
Mai, ce topic pe "gustul" meu... beer.gif
Se mai stie ceva de ARBEMA? Aveau o bere excelenta(dupa mine), dar nu am mai auzit nimic de ei. E vorba de "Jubileum Bock". Cred ca era editie limitata.



Da ai dreptate cred ca e cea mai buna bere pe care am baut-o vreodata. Bere neagra ca Arbema Lucifer nici Guiness nu face teehee.gif biggrin.gif

am vrut sa editez mesajul de mai-sus si m-am citat de unul singur.
vroiam sa spun ca parerea de mai-sus chiar daca este cu iz de gluma este de fapt serioasa si ca bere ca Arbema nu va mai exista.
oricum nu se mai fabrica de foarte mult timp din cate stiu, daca aveti alte informatii va rog sa le expuneti aici. multam smile.gif
20krpm
eu ce iau pentru acasa e dab, 12-packs cu $12. optiuni (pentru ca la dab au loc doar de 4 cutii pe raft si citeodata se termina - oricum cind iau eu se termina spontan) sint stella sau pilsner urqell (sp?) care-s ceva mai scumpe, pe la $14-$15. rar, daca n-am incotro, iau becks cu vreo $20 / 24-pack. toate sint beri pe care toata lumea care a trecut pe la noi le-a laudat. la bar, de obicei au heineken la sticla, care e oriunde intre $4 si $8, depinde de bar si de ora, alte chestii europene mnh, nu prea. din ce in ce mai multe restaurante in ultima vreme au stella on tap, care e $4-$6. irlandezele sint iarasi o optiune buna, mai ales daca maninci porc sau cirnati. harp in special. (harp e un lager facut de aia care fac guiness.)

beri americane, tot asa daca n-am incotro, sam adams, care o gasesti mai peste tot. sam adams face o gramada de sortimente, si poti trece seara cu ele. in anumite baruri (la ski mai exact), fat tire (un ale) sau IPA (o chestie densa si foarte alcoolica, parca vreo 8%). bud, miller, coors nu stiu (am baut de fiecare la un anumit moment, dar.)

alta categorie aici sint berile mexicane, care joaca intr-o liga a lor. in principal pentru ca nu-s tare bune, dar daca esti in mexic de multe ori n-ai alta optiune. toate au acelasi gust, sint insa variante mai mult sau mai putin diluate. pacifico mi se pare cit de cit, tecate e ca vai mama ei. corona?... e foarte populara, dar pe mine nu ma atrage. daca va intrebati de unde si pina unde feliutza de lime de la corona, iaca si povestea. la mexicani, ca si la noi mai demult, cind desfaceai capacul raminea urma aia de rugina pe gitul sticlei. cel mai usor pentru bartender era sa ia repede o feliuta de lime, care e la indemina in orice bar, si sa stearga sticla de jur imprejur. americanii au tradus gresit - mmm, corona cu lime, ce buna e.

si-am incalecat pe-o sha. halba, daca nu te-ai prins, ultimul pm pe care ti l-am trimis era serios smile.gif
T u d o r
Mah, asta e un topic in care eu voi scrie doar atat: intr-un an de zile am baut probabil (Probably... whistling.gif ) 8-10 beri. De preferinta ... "probably the best beer in the world". biggrin.gif Asta ca sa va dati seama si ca sunt nestiutor. Prefer alte lichide de zdranganit creierii. wink.gif
ozz86651
Pai hai sa lamurim o chestie: nici o tara calda nu face bere buna. E simplu, in tarile calde trebuie sa bei apa chioara, nu poti sa bagi un ale. Si eu daca ma duc in Ro vara si stau la terasa in miezul zilei nu as putea sa beau aceeasi bere pe care o beau in San Francisco la ceata si frig. Sau in Londra.
@KLM: beri bune americane sint prea multe ca se le enumar, mii probabil, si poti incerca cu succes chestii de serie mare. O favorita a mea e Fat Tire, cu berile: 1554, Abey, Triple, Fat tire. Red Hook ESB e alta. Steam Anchor, desi mie personal nu-mi prea place. Alaskan Amber.
Orice berarie care isi produce singura berea are >10 sortimente care se schimba cam lunar. Numai in SF cred ca se produce citeva sute de beri si la fel in orice oras mare. O oarece lista de berarii producatoare de bere e aici:
http://www.beertown.org/apps/craftbrewing/.../breweries.html
Dati un click va rog si numarati.


@ Halba: nu ai dreptate, orice berarie care produce bere face vreo 5 lageruri, si vorbim de o chestie care face bere intr-o camera de 10x10m.
@Vio: domle, sa te duci in anglia si sa bei porcarii, ce rusine. Ia incearca Samuel Smith (nut brown alea, oatmeal stout) sau Fullers. Asta ca sa-ti dau nume de serie mare.
@20krpm: Ipa e Inida PALE ale. Deci nu e nici densa nici alcoolica ca e pale. Nu se compara cu lagerul, dar oricum nu e nici ca un stout sau bock.

Ce nu intelegeti voi e ca cu citeva exceptii si fineturi, berea nu e ca vinul, e usor de facut. Oricine poate sa faca bere buna. Berea de larga circulatie e detinuta de o mina de companii gigantice (pina si buwwiesserul e belgian). Numai ca-si adapteaza productia la gusturile locale. O companie din asta gigantica are beri care ni se par excelente si care ni se par gunoiaie, oare de ce? Nu ca nu stie sa faca bere, cu siguranta.
Citeva tipuri de bere americana - si nu numai (cu poze!)
http://www.beertown.org/education/styles.html
drabisan
Singura bere cu adevar cauzatoare de placere este Pilsner Urquell! In Cehia mai sint 2 beri care merg bine la urgenta! Numele nu-s relevante, draft sa fie!
In Germania sint citeva beri care merg bine draft, chiar foarte bine, dar nu le-am apreciat suficient cit sa merite sa le tin minte numele imposibile...

In rest...berea merge in orice situatie, dar prea rar exista beri pe care eu sa le apreciez la modul serios!

Singurul lucru spurcat care se vinde sub numele de bere e Corona! Aia nu e bere, e un cico scirbos!
Hoinaritza
Nu zice nimeni nimic de Efes. Era singura bere care imi placea. Ce-i drept de cativa ani n-am mai vazut meniuri in restaurante/baruri care sa o aiba ca si optiune. Ce-i drept nu sunt bautoare de bere, dar pot spune ca toate au acelasi danf si efect secundar (sforaiturile sotului) daca se intrece masura whistling.gif
vio
ozz , adavar graiesti ca berea engleasca e o porcarie in mare , dar ei spre deosebire de aia dupa continent au f mlte produse americane printre care si berile care le ai enumerat . crede ma ca nu tin minte decat ce-mi place si primu lucru cand am venit aici a fost sa mi iau bere made in USA ... de la 2-3 beri cat poate consumam acasa aici am ajuns cam la 8 - 10 pe seara ... mediu asta te indeamna ... de exemplu au niste whiskey american si irlandez de io nu am vazut pe nicaieri si e fffff bun .
ozz86651
Buei eu nu te inteleg. Berea englezeasca proasta? E, cum naiba... In UK bei whisky american si irlandez? Pai ar trebui sa stai numa cu nasul in single malt scotch...
vio
nu .. imi place sa degust tot ce prind si nu am mai beut ... de ex week endul trecut in Scotia numa scoci de al lor beui si bere bashtinoasa ... tare bunii dar m au cam facut ...
Legionaru'
Zilele astea am baut si eu Ciuc si este o bere foarte ,foarte buna!
klm
Dupa ce am cutreierat un supermarket dupa carnati si fasole m-am oprit si pe standul de br cu gandul la fat tire, triple si red hookuri insa nu am gasit decat bud asa ca am ignorat total oferata (oricum aproape inexistenta) de bere americaneasca si mi-am luat un sixpack belgian siiiii... un urquel la 0.33.
Acu' ce sa zic de ceheasca aia: buna spre f. buna insa decat sa dau 3.3-3.7lei pe sticla aia mica prefer sa-mi iau una de vin.
ozz86651
Din pacate vinul e prost si scump in Romania.
Nu pot decit sa aplaud ca n-ai luat Bud, daca e ala american... o bere foarte proasta. Orice bere romaneasca din astea cu oarecare nume e mai buna.
HalbaSus
Dupa ani de zile in care am ignorat total orice recipient mai mic (sau mai mare) de 0.5 litrii... in ultima perioada am devenit fanul berilor la 0.33, eu prefer sa beau din sticla (motivul principal este acela ca in felul asta pot controla mai bine fluxul de bere - daca beau din pahar sau halba atunci beau o halba la 10 minute, daca beau din sticla atunci o bere imi ajunge 30 de minute), sticlele de 0.33 au gatul si mai subtire asa ca fluxul de bere e si mai "controlat"... in plus, fiind in sticle mici berea este foarte proaspata si rece...

Ahhh... nu suport bera la badoaga (de bere la pet nici nu poate fi vorba), de altfel cehii, natiune care isi respecta berea, nu imbuteliaza berea in badoage, spre exemplu budweiserul ceh la cutie este imbuteliat in germania si austria si este vandut la export.


Desigur in carciuma inca prefer berea la 0.5, pentru ca berile la 0.33 sunt la preturi prohibitive si deobicei sunt marci "fitoase" pe care eu nu le agreez absolut deloc: carlsberg, heineken, tuborg, stella, corona, etc...
FAR EASTERN
QUOTE (ozz86651 @ Sep 19 2008, 10:45 AM) *
Din pacate vinul e prost si scump in Romania.



OFF TOPIC: ai dreptate. Vinul romanesc care se exporta e bun. De asta ultimele sticle de vin cumparate au fost de la plus, maxim 10 lei bucata si EXCELENTE. Tari de origine...............Africa de Sud, Australia si Chile. drunk.gif
klm
CITAT(ozz86651 @ Sep 19 2008, 10:45 AM) *
Din pacate vinul e prost si scump in Romania.

blink.gif , asta e o noutate!
Nu zic ca se compara cu Chianti, Brunello sau cu Bordeaux dar tamaioasa nostra cred ca le face fata destul de bine, ca sa nu mai spun de un gratar udat cu niste pahare de cabernet... pfui ce foame mi s-a facut sweat.gif , o sa mai fac o oprire pe la un market sa-mi iau un vin rosu (sigur mai am porc prin congelator).
CITAT(HalbaSus @ Sep 19 2008, 10:50 AM) *
Dupa ani de zile in care am ignorat total orice recipient mai mic (sau mai mare) de 0.5 litrii... in ultima perioada am devenit fanul berilor la 0.33, eu prefer sa beau din sticla (motivul principal este acela ca in felul asta pot controla mai bine fluxul de bere [...]sticlele de 0.33 au gatul si mai subtire asa ca fluxul de bere e si mai "controlat"... in plus, fiind in sticle mici berea este foarte proaspata si rece...

N-am verificat dar mi se pare ca au gatul la fel de mare; eu nu suport degetarele alea de sticle prefer o sticla pe care sa o apuc macar cu 3-4 degete (si nu-s nici mare si nici gras).
FAR EASTERN
QUOTE (HalbaSus @ Sep 19 2008, 10:50 AM) *
... in plus, fiind in sticle mici berea este foarte proaspata si rece...



Adica cum????? Se consuma mai aproape de data imbutelierii? Se raceste mai repede? Saue rece pentru ca sta mai mult in vitrina pana se vinde? E "funny". biggrin.gif
HalbaSus
QUOTE (FAR EASTERN @ Sep 19 2008, 12:25 PM) *
QUOTE (HalbaSus @ Sep 19 2008, 10:50 AM) *
... in plus, fiind in sticle mici berea este foarte proaspata si rece...



Adica cum????? Se consuma mai aproape de data imbutelierii? Se raceste mai repede? Saue rece pentru ca sta mai mult in vitrina pana se vinde? E "funny". biggrin.gif


Cu cat timpul (delta t) care trece din momentul desfacerii sticlei si pana la golirea acesteia este mai mare cu atat berea va deveni mai calda si mai neacidulata. => cu cat recipientul este mai mic timpul (delta t) este mai mic deci berea se pastreaza mai mult timp proaspata si rece.

In al doilea rand, cu cat volumul sticlei este mai mare cu atat timpul necesar racirii este mai mare.
klm
Depinde de delta v.
Cu 1-2 saptamani inainte sa vina iarna asta de afara am copt vinete si cum dV=dVol/dt=>dV=1*10-3 m3/180s=0.00(5)*10-3 m3/s=0.00(5) l/s.
La dt=180s si dV calculat mai sus, dTbere nu cred ca poate varia cu mai mult de 1-2K in conditiile in care Text1 apartinea [305,310K].
Moama, cata fizica stiu, ma duc sa le arat alora cum se accelereaza particulele biggrin.gif.
A K U
QUOTE (klm @ Sep 19 2008, 08:42 AM) *
Depinde de delta v.
Cu 1-2 saptamani inainte sa vina iarna asta de afara am copt vinete si cum dV=dVol/dt=>dV=1*10-3 m3/180s=0.00(5)*10-3 m3/s=0.00(5) l/s.
La dt=180s si dV calculat mai sus, dTbere nu cred ca poate varia cu mai mult de 1-2K in conditiile in care Text1 apartinea [305,310K].
Moama, cata fizica stiu, ma duc sa le arat alora cum se accelereaza particulele biggrin.gif.


wacko.gif ma duc sa-mi iau o naveta de bere, poate dupa inteleg ce-ai scris mai sus
HalbaSus
QUOTE (klm @ Sep 19 2008, 02:42 PM) *
Depinde de delta v.
Cu 1-2 saptamani inainte sa vina iarna asta de afara am copt vinete si cum dV=dVol/dt=>dV=1*10-3 m3/180s=0.00(5)*10-3 m3/s=0.00(5) l/s.
La dt=180s si dV calculat mai sus, dTbere nu cred ca poate varia cu mai mult de 1-2K in conditiile in care Text1 apartinea [305,310K].
Moama, cata fizica stiu, ma duc sa le arat alora cum se accelereaza particulele biggrin.gif.


Corect, dar in cazul mentionat de tine delta v era puternic influentat de temperatura, respectiv t1 (temperatura de afara), t2 (temperatura focului pe care se faceau vinetele), t3 (temperatura vinetelor care iau contact cu corpul) astfel:
delta v = Vol x [(t1 + t2)+2xt3]
Rezulta cu claritate ca delta v va ramane mare doar daca t are valori ridicate... este adevarat ca delta v poate varia si in functie de alti factori (muzica, numarul prietenilor de la masa, numarul femeilor de la masa, gradul de rudenie cu femeile de la masa, etc...).
FAR EASTERN
QUOTE (HalbaSus @ Sep 19 2008, 03:04 PM) *
QUOTE (klm @ Sep 19 2008, 02:42 PM) *
Depinde de delta v.
Cu 1-2 saptamani inainte sa vina iarna asta de afara am copt vinete si cum dV=dVol/dt=>dV=1*10-3 m3/180s=0.00(5)*10-3 m3/s=0.00(5) l/s.
La dt=180s si dV calculat mai sus, dTbere nu cred ca poate varia cu mai mult de 1-2K in conditiile in care Text1 apartinea [305,310K].
Moama, cata fizica stiu, ma duc sa le arat alora cum se accelereaza particulele biggrin.gif .


Corect, dar in cazul mentionat de tine delta v era puternic influentat de temperatura, respectiv t1 (temperatura de afara), t2 (temperatura focului pe care se faceau vinetele), t3 (temperatura vinetelor care iau contact cu corpul) astfel:
delta v = Vol x [(t1 + t2)+2xt3]
Rezulta cu claritate ca delta v va ramane mare doar daca t are valori ridicate... este adevarat ca delta v poate varia si in functie de alti factori (muzica, numarul prietenilor de la masa, numarul femeilor de la masa, gradul de rudenie cu femeile de la masa, etc...).



....de unde => ca nu degeaba Delta Dunarii are forma de (delta)V, mai ales ca asta s-a format in atat de mult deltaT(uborg) si ca impreuna cu linia litoralului romanesc formeaza un q(a se citi ro) care ii enerveaza asa de tar pe ukraineni de ravnesc insula serpilor(deltaS).
ozz86651
QUOTE
, asta e o noutate!


Cum sa fi eo noutate, toata lumea care bea ceva vin stie asta. Vinul romanesc nu a fost niciodata prea bun, dar macar era ieftin. Daca cautai asiduu se gasea cite ceva decent la calitate (nu excelent) la preturi foarte bune. Acum citiva ani am cumparat niste sticle de vin aproape de virsta mea cu 10$ bucata, iar vinul din ele era cel putin interesant si cu siguranta merita banii.... Acum scticle asemanatoare costa 200RON ceea ce e absolut ridicol.
ozz86651
Continuare: tamiioasa e un vin mediocru cu zahar (ma rog, cu un sirop)... in nici o tara cu traditie la vinuri nu se bea asa ceva pe scara larga. Aplicatiile lor sint foarte limitate, doar la desert. Daca insa vrei sa compari Tamiioasa pe segmentul ei, pune-o linga un Riesling sau Sauternes decent, ai sa vezi ca nici nu se compara.
Si nu e adevarat ca vinul romanesc se exporta, decit poate la rusi si altii asemenea.
FAR EASTERN
QUOTE (ozz86651 @ Sep 19 2008, 09:12 PM) *
Si nu e adevarat ca vinul romanesc se exporta, decit poate la rusi si altii asemenea.



ozz, uite ce am gasit la o simpla cautare pe gugl. Numai ca asta se intampla in 2004.
Astea .sunt informatii de anul asta.

Cat despre rusi, cred ca prefera mai mult vinurile din Moldova. Cred ca ati auzit de oraselele alea subterane carora ei le spun "crame". smile.gif

Vinul dupa bere e-o placere. smile.gif)

Bun offtopic. Mnmm.
klm
ozz, asta e un topic despre br, Halba fa si unul despre vin ca sa explicam acolo ce si cum.
Apropo: HalbaSus de vin? pfui, tre sa fii dus cu pluta pentru asta!!!
Asa e, Halba, delta v depinde de toti factorii enumerati mai sus.
Apropo, de unde luati beri din alea ciudate in Ro ca eu nu gasesc decat Urquel si DAB si parca era prin real o bere cu vischi si una cu techila dar sunt fratuzesti si parca nu le-as cumpara.
HalbaSus
La vinuri sunt afon... niciodata nu m-a preocupat aceasta latura... daca tot e sa beau vin atunci prefer un vin rosu sec, dar nu stiu daca beau in total 2 pahare de vin pe an...

Beri mai interesante am gasit in real, au warsteiner si bavaria (ambele foarte bune), in selgros am gasit krusovice la 0.5 cu vre-o 2.9 lei... mai e un magazin de bauturi care aduce tot felul de beri mai interesante dar deobicei au preturi cam piperate...
StefanVVTi
Buna-i berea, nu-i ca vinul, dar..... nici ermm.gif ca cool.gif !
Eu prefer vinul! O feteasca neagra de Dealu Mare...oricand!
ozz86651
Pai berea si vinul au destinatii diferite. Berea e mai universala. Nu poti sa bei vara la terasa un vin rosu si nici anumite mincaruri nu merg cu vin.
James Kilowatt
ihi, pastruga afumata merge cu vodca biggrin.gif Valabil si pentru caviar, desi unii il mai spurca cu sampanie.... biggrin.gif
ozz86651
QUOTE
ozz, uite ce am gasit la o simpla cautare pe gugl. Numai ca asta se intampla in 2004.


Bine dar intrebarea e ce statut au vinurile alea si cine a auzit de ele... ele de obicei sint al categoria "junk da ieftin" intr-un fund de raft. In nici un caz nu-s vindute in magazinele serioase si in nici un caz nu trec de vinuri bune.
klm
Orice beutura merge ca dracu daca e doar pentru beut.
Berea fara mici, gargara sau meciuri (chiar daca nu sunt microbist) sau vinul fara peste, porc sau branza sunt ca erectiile fara femei.
In momentul in care, in urma cu ceva ani, mi s-au deschis ochii cu o mancare excelenta udata cu un vin potrivit, voluptatea simturilor care m-au inundat m-au facut sa-mi promit ca niciodata sa nu mai urmez obiceiul lui Onan in privinta nectarului lui Bachus asa cum am realizat ca facusem pana atunci, si am reusit sa ma tin de cuvant wink.gif.
Parca am mai scris ceva despre Sangele de taur (pentru cei ce nu stiu: cica e un vin bun pt ele cand il beau barbatii) si sincer sa fiu... e doar dulce si roze si singurul lucru bun la el mi se pare faptul ca reprezinta inca un motiv sa te destinzi si sa te distrezi in momentele inaltatoare wink.gif; cine stie?! poate peste 50-60 de ani sa ofere alte placeri insa cred ca si atunci voi prefera un spumant cu o frapiera de capsuni (pe langa pastila albastra rolleyes.gif ).
Sigur ca gusturile nu se discuta si nu spun ca avem cele mai bune vinuri (de altfel poti vedea si intr-un mesaj anterior ca am dat frantzujilor ce e al lor) insa Panciu, Cotnari, Prahova raman zone de referinta pentru calitatea produselor lor.
Ma opresc aici, vinul chiar merita un topic al sau dar, spre deosebire de bere care poate fi si fara alcool si isi gaseste locul mai bine pe un sait despre masini, vinul este prin definitie imbatator de simturi si tratarea unei astfel de teme ar fi ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului smile.gif.

Arheopterix
Cuvee des Trolls.
7%.
Belgia.
Sticla de 250.
Arheopterix
Bere "de manastire" Calvinus.
Facute ecologic -ne filtrate.
Cele neagra si alba se aseamana cu Leffe.
Cea blonda a fost buna ,dar nu cine stie ce.
klm
OMG woot.gif
klm
CITAT
Multi analisti economici din intreaga lume se asteptau ca vanzarile de bere sa se mentina ridicate, banzandu-se pe rationamentul urmator: ingrijorati de pierderea locurilor de munca sau disponibilizati deja, oamenii ar folosi la inceput banii pe unul dintre lucrurile de care nu se pot lipsi - berea. Realitatea din Romania arata, insa, altceva. Cifrele producatorilor de bere sunt in continua scadere. "Asa ca recesiunea din Romania, unde ratele de crestere de aproape 9% inregistrate anul trecut s-au transformat cu brutalitate intr-o contractie de 7% anul acesta, a fost foarte serioasa", scrie Christopher Emsden.

Concluzia editorului de la The Wall Street Journal: Dupa un deceniu in care cumparaturile pentru petrecerile cu prietenii au culminat, in Romania aderata la Uniunea Europeana betia de unul singur a revenit la moda.


Articol complet
ozz86651
Am fost la un amic la bairam de halouin si ne-a dat din berea lui proprie, facuta in casa. Exceptionala. Eu am mai baut bere facuta dar de obicei era ceva cu ea, nu era chiar ca aia comerciala, era imbalansata, prea mult gust din ala, prea putin din alalalt. La asta era foarte buna insa. Daca as avea casa mi-as cumpara si eu un kit din asta de facut bere dar asa nu am unde sa-l tin.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.