Banuiesc ca ai inteles ca treaba cu berea era o gluma... imi amintisem de episodul ala din seinfeld cu prietenul fictiv al lui Elaine care era "importer-exporter"...
Dar sa revenim la bere. Cred ca e evident ca daca vorbim de bere subiectivismul e chiar mai important decat in cazul masinilor unde ai si niste date obiective (putere, acceleratie, viteza maxima, etc) pe care sa te bazezi... La bere conteaza doar gusturile bautorului sau "beauty is in the eye of the beerholder"
De asemenea trebuie sa le luam pe categorii
Alle - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la suprafata, fermentarea avand loc la temperaturi mai inalte (15-23 grade).
Weisbeer - Teoretic tot o bere alle (acelasi procedeu) dar au un gust si grad de alcoolizare care le face mai apropiate de berea lager.
Stout - Bere alle neagra (gen Guiness)
Lager - Beri la care se foloseste drojdie care fermenteaza la fund (bottom fermenting yeast - nu am gasit traducere mai buna) si fermentarea are loc la temperaturi mici (7-12 grade).
mai exista diverse subcategorii si hibride, tot felul de beri cu diverse arome (capsuni, mere, etc) dar nu cred ca e cazul sa le discutam.
In primul rand berile Alle/Dark Alle/Stout sunt mult mai usor de produs artizanal, nu e nevoie de temperaturi reduse controlate, procesul de fermentare e mai rapid, de aceea majoritatea berilor "locale" sunt alle. Au avantajul unui gust mult mai profund, mai aromat, mai puternic... dezavantajul e ca nu sunt de "cursa lunga" nu poti sa bei 7-8 beri alle fara sa risti complicatii serioase.
Recunosc ca nu ma omor dupa aceste tipuri de bere, am experimentat suficient cu ele (in special cu cele belgiene), sunt OK, merge un pahar dar cam atat... e o experienta care seamana mai mult cu bautul coniacului decat cu bautul berii... poate e din cauza stilului meu proletar dar pentru mine berea inseamna o bautura usor alcoolizata, cu efect racoritor, tonic, care sa poata fi bauta pe parcursul intregii seri (sau zile). Astfel de beri sunt berile lager si weissbeer... dar mai ales lager, si cred ca asta e si motivul pentru care berile lager sunt cele mai populare beri in lume.
Intre berile lager prefer:
- Berile cehesti - in special Pilsner Urquell dar merge si budweiser (comercializat in US sub numele de Czechvar)
- Berile germane - Warsteinerul il gasesti aici la preturi rezonabile, despre berile germane produse sub licenta prefer sa nu ma pronunt.
- Berile olandeze - Bavaria (Heinekenul nu imi place in mod deosebit)
- Berile romanesti - Ursus (dar nu am greturi nici de la Silva, Timisoreana, Ciuc, etc)
Din berile americane am baut:
- Miller (bleah)
- Bud light (double bleah)
- Corona (kinda bleah - daca nu o consider bere e chiar ok...)
Daca exista beri lager americane bune... si daca se comercializeaza si in europa... da-mi de veste, la noi am vazut in magazine doar miller, corona si foarte rad budweiser american.
Beri alle "locale" bune sunt peste tot in europa de vest... cu retele de distributie care variaza de la o carciuma, la un oras sau chiar cateva judete... beri in serie limitata la fel sunt in prostie si nu ai cum sa le cunosti pe toate (si chiar daca le-ai cunoaste le poti procura foarte greu)... insa cele amintite de mine (spre exemplu Pilsner Urquell sau warsteiner) sunt beri pe care le poti gasi cam peste tot in lume (din cate am inteles in US se poate gasi si ursus in cateva magazine)...
P.S - latter edit: Ca sa nu blamez total berile americane trebuie mentionat ca Pilsner Urquell si Ursus fac parte din miller group... deci cu oarecare indulgenta putem sa le numim americane.