Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Alesii nostri
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2
Eduard RO
http://www.evz.ro/article.php?artid=254003
:argue:
gabi4
probabil obosit de la atatea initiative legislative. noi ii platim ca sa doarma ei :boxing:
Arheopterix
Stati mai,nu fiti asa de rai!
A verificat cineva daca respira?
DORU
biggrin.gif
Eduard RO
Uitati-va la filmulet(face toto banii) si vedeti ca respira.... biggrin.gif
cioaba
astia ne sfideaza din ce in ce mai tare. ah, unde e votul uninominal...........

si n-ar fi rau si o restrangere de posturi, ca tot si-au marit salarii si si-au aprobat pensii pt 4 ani de somn..:bandit:
robert
Foarte tare filmuletul...este destul de elocvent pentru ceea ce se intampla acolo.In afara de discursuri populiste atunci cand vor sa mai creasca ceva in sondaje,certuri politice, legi dezbatute in graba, la pachet,si interese personale cat cuprinde, restul este bataie de joc pentru noi toti.Mama lor... :evil: Astia nu se mai fac bine.
anamana
Dincolo de toate, asta e culmea nesimtirii.

Pana si un paznic de noapte risca sa fie dat afara daca doarme in post.
Daramite un senator, de care "depinde soarta natiunii"...(sau nu el a spus asta?)
Ma rog. Nu va asteptati la explicatii. La orice incercare de a obtine asa ceva,
se va primi un raspuns a la Bombonel: "Este doar o manevra politica".
Arheopterix
Doarme linistit dupa ce nevasta a masacrat o familie si a scapat basma curata.
robert
Bine zis!!!
HalbaSus
QUOTE(cioaba)
astia ne sfideaza din ce in ce mai tare. ah, unde e votul uninominal...........

si n-ar fi rau si o restrangere de posturi, ca tot si-au marit salarii si si-au aprobat pensii pt 4 ani de somn..:bandit:


Vot uninominal ? Bunul D-zeu sa ne fereasca asa ceva... Jiji va avea fotoliul de senator asigurat (si asa s-ar putea sa intre in parlament), pe langa asta mai lipsesc din parlament niste manelisti si fotbalisti pe final de cariera care vor sa se "pensioneze" in parlament... Eu nu am incredere in poporul roman nici cand voteaza pe liste... daca le mai dam si alternativa votului uninominal va fi chiar dezastru. Votul uninominal functioneaza bine in alte parti... dar in Romania ar fi un dezastru.
James Kilowatt
Eu eram pentru vot uninominal, insa argumentul lui Halba m-a facut sa ma razgandesc.... Are dreptate! Vot uninominal abia dupa ce invata lumea sa-si ia de gat deputatul daca nu s-a tinut de cuvant.
Arheopterix
Ar fi crunt!
In afara de jiji vor mai fi si Miron Cozma si alti reprezentanti ai lumii interlope/mondene/sportive.
cioaba
da? si pe liste cine intra? paunescu, irina loghin, mitica de la liga....ce mai insemna un jiji intre ei decat un pic de buna dispozitie? omul ala e atat de ghiolban ca i-ar fi enervat pana si pe cei cu obrajii batatoriti de multe mandate. desi ar fi o rusine nationala sa se intample asta, consider ca alesii nostri (actuali, si , de ce sa ne amagim, viitori) l-ar merita.

hai sa fim seriosi! ca suntem un popor de rahat si ne meritam soarta o spune toata lumea. intrebarea e cine face ceva? e adevarat ca studiile arata ca e periculos uninominalul la parodii de democratii cum e la noi. dar macar stiu ca am o metoda de control asupra lor. intratul pe liste se face contra-cost si in varful listei vor fi nemernicii cei mai mari ce vor intra sigur.

e foarte greu sa se intample ceva atata timp cat nu exista nimeni si nimic care sa-i poata evalua, verifica si sanctiona in afara de Dumnezeu si calamnitatile naturale :bash:
madalina
Chiar daca este vot uninominal votul, tot exista un prag electoral. Adica Jiji cu al lui PNG nu poate intra in Parlament nici daca are 100% din voturile exprimate in circumscriptia pentru care candideaza, daca partidul lui nu are la nivel de tara cel putin x%, prag stabilit in legea electorala.

Sansele de a ajunge Jiji in Parlament sunt mai mari pe lista, pentru ca apare si spune votati semnul x (nici nu stiu care este acum) si voteaza pentru jiji intreaga timp ce la uninominal se lupta fiecare pentru el insusi.
cioaba
adevarat graiesti madalina! la asta nu m-am gandit.

oricum raman la parerea ca desi ar fi ca o frectie la un picior de lemn, votul uninominal ar angaja un minimum de raspundere al alesului in fata alegatorului. in timp ce pe liste, degeba iti schimbi tu optiunea daca si el schimba partidul si e pe lista castigatoare.
Maff
Oricum ar intra pe liste cei care sunt acum.Cei care au avut un minim contact cu alegerile, stiu cum se castiga un vot in provincie (cu un gratarel si 50.000 de persoana, castigi un sat intreg).Daca ai cativa oameni din staff in mai multe localitati, te-ai scos.......
cioaba
poate, dar doar o data! daca faci ca asta pa politica, ca adversarul va avea grija sa se stie!
HalbaSus
Irina Loghin, celalalt lautar (imi scapa acum numele) si paunescu sunt pe listele aceluiasi partid... partid care e condus de stiti voi cine... nu e tocmai cel mai bun exemplu de partid parlamentar biggrin.gif.

QUOTE
dar macar stiu ca am o metoda de control asupra lor. intratul pe liste se face contra-cost si in varful listei vor fi nemernicii cei mai mari ce vor intra sigur.


Pai intratul pe liste se face contra cost... dar daca ar fi votul uninominal atunci costul ar creste considerabil... pt ca o campanie electorala costa. Pericolul cel mai mare in votul uninominal eu il vad in demagogia si populismul pe care l-ar declansa... si asa avem suficieti "showmani" in politica, nu cred ca ne lipsesc mai multi... ori daca votul ar fi uninominal atunci parlamentul ar fi format exclusiv din "showmani"
madalina
S-avem iertare, dar Irina Loghin a fost si este la PRM, dolanescu a fost la PRM, acum nu mai este parlamentar, iar Paunescu este la PSD.

Parlament de showmeni? Prefer un parlament de showmeni decat unul plini de nulitati din toate punctele de vedere. Sa vedeti atunci cum isi amintesc parlamentarii de circumscriptii si in timpul mandatului, nu numai la vot. Sa vedeti atunci ce se grabesc sa raspunda petitiilor, sa se implice in problemele comunitatii pe care o reprezinta, tocmai pentru ca o campanie costa foarte mult.

Se vor bate sa aiba interpeleri, sa aiba initiative legislative, sa tina discursuri, sa nu fie filmati dormind, etc. Acum daca doarme si e filmat, ce mare lucru, e trecut pe lista inaintea unui om valoros si tot in Parlament intra, iar omul ce a atras voturile in judetul respectiv ramane pe dinaafara de cele mai multe ori.

Oricum, pe langa campania finantata de partid, acum in fiecare judet anumiti candidati isi platesc singuri mare parte a cheltuielilor.
cioaba
QUOTE(madalina)
Prefer un parlament de showmeni decat unul plini de nulitati din toate punctele de vedere. Sa vedeti atunci cum isi amintesc parlamentarii de circumscriptii si in timpul mandatului, nu numai la vot. Sa vedeti atunci ce se grabesc sa raspunda petitiilor, sa se implice in problemele comunitatii pe care o reprezinta, tocmai pentru ca o campanie costa foarte mult.

Se vor bate sa aiba interpeleri, sa iabe initiative legislative, sa tina discursuri, sa nu fie filmati dormind, etc. Acum daca doarme si e filmat, ce mare lucru, e trecut pe lista inaintea unui om valoros si tot in Parlament intra, iar omul ce a atras voturile in judetul respectiv ramane pe dinaafara de cele mai multe ori.


asta sper si eu, si imi asum toate riscurile identificate de Halba pt doar o farama de respect din partea celor pe care ii platesc sa ma reprezinte. mai rau decat acum nu cred ca ar putea fi (desi suntem un popor cu mult potential in acest sens).
HalbaSus
A facut vre-odata cineva o interpelare la un deputat ? Din intamplare cunosc pe cineva care a lucrat la cabinetul unui deputat... majoritatea celor care veneau acolo veneau fie pentru consultatii juridice gratuite, fie pensionari care se plictiseau, fie "ciudati" care veneau sa faca plangere ca vecinul are o antena parabolica cu care ii hipnotizeaza, timp in care le fura costumele din dulap (asta e pe bune biggrin.gif). Nimeni nu a venit sa zica "vreau o politica de impozite diferita, vreau sa se acorde x facilitati IMM-urilor, vreau sa modificati x lege, etc...".
Teoretic nici nu ar fi nevoie sa te duci la un deputat si sa-i spui asta. Majoritatea acestor lucruri sunt trecute in programul electoral al partidului... deci tot ce ar trebui sa faci e sa votezi partidul, iar ei sa puna in aplicare programul... aici e momentul in care se scurtcircuiteaza relatiile alegator-ales... adica tu i-ai ales, ei au castigat, si programul nu e pus in aplicare din cauza unor "dificultati intervenite", au stricat totul aia dinainte, si alte scuze "politicianiste".. cred ca avem nevoie de oameni care sa fie in stare sa puna in aplicare un program electoral... oricare ar fi acela. Daca un politician are 3 interpelari pe saptamana, 8 propuneri legislative (din care stie ca nu va trece nici una) si 10 luari de cuvant si 14 aparitii televizate nu va ajuta cu nimic dezvoltarea tarii... Avantajul intrarii pe liste este ca exista o disciplina de partid (care uneori exista, alteori nu), iar partidul fiind principalul perdant sau castigor al actiunilor oamenilor sai poate da sarcini bine determinate... un deputat care a intrat prin vot uninominal va fi mult mai preocupat sa isi faca o imagine buna, decat sa puna in aplicare programul partidului... deci putem fi siguri ca timp de 4 ani nu va face decat "show"... pe cand un deputat care a intrat pe liste, chiar daca va dormi toata ziua in parlament dar daca odata la 4 ani a realizat (in scarba, si de frica sefilor) o insarcinare de partid... a facut ceva.

Dar hai ca nu mai vorbesc despre politica si cum ar trebui sa functioneze sistemul pentru ca nu fac decat sa-mi aduc aminte de cat de rau functioneaza acum... Oricum, un sistem care nu functioneaza trebuie reparat, perfectionat, nu neaparat schimbat cu altul (care la fel ca la masini, va avea "boli ale copilariei" si alte probleme de acomodare).
madalina
QUOTE(HalbaSus)
A facut vre-odata cineva o interpelare la un deputat ? Din intamplare cunosc pe cineva care a lucrat la cabinetul unui deputat... majoritatea celor care veneau acolo veneau fie pentru consultatii juridice gratuite, fie pensionari care se plictiseau, fie "ciudati" care veneau sa faca plangere ca vecinul are o antena parabolica cu care ii hipnotizeaza, timp in care le fura costumele din dulap (asta e pe bune biggrin.gif). Nimeni nu a venit sa zica "vreau o politica de impozite diferita, vreau sa se acorde x facilitati IMM-urilor, vreau sa modificati x lege, etc...".


Eu am lucrat la cabinetul ministrului muncii si primeam saptamanal zeci de petitii de la cetateni prin intermediul parlamentarilor si cel putin 2-3 interpelari ale parlamentarilor. Erau si chestii aberante, dar erau si oameni ce aveau probleme grave, oameni ce observau diverse carente in sistem, iar aceste observatii erau trimise mai departe la directiile din minister ce coordonau respectivele activitati. Iar uneori chiar se schimba cate ceva datorita petitiilor trimise.


QUOTE
cred ca avem nevoie de oameni care sa fie in stare sa puna in aplicare un program electoral... oricare ar fi acela.


Coret, insa prin sistemul actual este responsabil partidul in ansamblu, nu x si y, iar atat timp cat este o raspundere colectiva este foarte usor sa dai vina pe altii...

QUOTE
Avantajul intrarii pe liste este ca exista o disciplina de partid (care uneori exista, alteori nu), iar partidul fiind principalul perdant sau castigor al actiunilor oamenilor sai poate da sarcini bine determinate... un deputat care a intrat prin vot uninominal va fi mult mai preocupat sa isi faca o imagine buna, decat sa puna in aplicare programul partidului...


Daca un candidat are o imagine buna, dar partidul nu il mai sprijina, ca indepent ii va fi mai greu sa intre in parlament. Are nevoie de partid tocmai din cauza pragului electoral.
anamana
Pai la ce personaje se perinda prin politica, eu nu ma mir ca se ocupa de 'parabolica vecinului'.
Nu de alta, dar majoritatea lor se compune din absolventi FF ai facultatilor particulare. (probabil stiinte europene, sau alte frectii).
Nu vreau sa jignesc pe eventualii absolventi (sau studenti), care fac o facultate asemanatoare, dar o fac pe bune.
Vorbesc despre cei ce obtin diplomele pe baza de spaga, sau isi trimit soferii, secretarele, etc sa dea examene in locul lor.

Iar cum in politica / administratie dau bine titlurile (masterate, studii aprofundate, doctorate),
pare sa se apeleze la toate metodele de obtinere a lor.
Dar ce notiuni de macroeconomie-(de exemplu) poate avea asa un politician? Probabil zero.
Si atunci ... se ocupa de ce-i poate mintea: de barfe politice, probleme de gramatica, sau ... 'parabolica vecinului'.
madalina
1. cred ca trebuie sa recitesti mesajul. Nu politicienii se preocupa de antene parabolice, ci cetatenii.

2. Pentru a fi candidat in parlament, trebuie sa indeplinesti anumite conditii, printre care si studii superioare. Asa ca nu isi pot trimte secretara la studii, trebuie sa aiba macar o facultate absolvita inainte de a deveni candidat.

3. de la studii europene poti invata o mare "frectie" cum ar fi istoric si functionare uniunii europene spre care ne indreptam fara a sti cu ce se manaca. Nu ai nevoie numai de notiuni de macroeconomie pentru a fi un bun politician. Mult mai utile sunt cunostintele de sociologie, de politici publice, de politologie, juridice etc.

Partea proasta este ca nu stiu sa isi aleaga consilierii. Ar trebui sa aiba fiecare parlamentar consilieri un jurist, un politolog, un economist si inca unul de specialitate in functie de comisia din care face parte.
anamana
Madalina, am si specificat ca nu vreau sa jignesc pe cei ce fac o anumita facultate, dar o fac pe bune.
Am scris "studii europene" si "macroeconomie-de exemplu" la intamplare.
La fel de bine puteam sa scriu orice altceva, deci nu o lua ad-literam.
Acolo e vorba de orice facultate facuta in doru` lelii, respectiv de o anumita notiune (luata la intamplare),
pe care eu personal o presupun ca fiind importanta in politica / administratie.

Stiu ca nu se ocupa politicienii de antena bietului om. Am scris in 'ghilimele': antena vecinului, ca o aluzie la capra vecinului.

Despre trimisul soferului la examen... pai a fost cam de 2-3 saptamani la stiri,
cum ca l-au prins in off-side pe (nu stiu ce primar), fix cu faza asta. Deci, se poate.

Acum pe bune, chiar discutiile de genul asta vroiam sa le evit, si imi cer inca o data scuze
de la cei ce nu au citit atent (sau nu am formulat eu suficient de bine) postul anterior.

Edit: Si; ai dreptate, nu prea stiu sa-si aleaga consilierii.
Unii nici macar nu-si aleg (deloc) consilieri in anumite domenii.
James Kilowatt
Din pacate, in general cam asa e. Cand am intrat eu la facultate, un oarecare sef al ligii studentilor (si o mare speranta a tineretului unui mare partid) era in anul 2. Cand eu am terminat masterul (adica dupa 6 ani), tipul era in anul 4.

Din pacate in politica intra foarte multi care sunt prea idioti ca sa faca altceva, sau intra din alte interese decat binele tarii. Tipi (si tipe) fie fara IQ fie fara fara coloana vertebrala. Daca ar fi fost asa doar generatia de fost comunisti, ar fi fost poate mai simplu, insa din pacate nici tinerii utc-isti nu-s mai rasariti.
madalina
QUOTE(anamana)
Acolo e vorba de orice facultate facuta in doru` lelii, respectiv de o anumita notiune (luata la intamplare),
pe care eu personal o presupun ca fiind importanta in politica / administratie.

Despre trimisul soferului la examen... pai a fost cam de 2-3 saptamani la stiri,
cum ca l-au prins in off-side pe (nu stiu ce primar), fix cu faza asta. Deci, se poate.


Eu vorbeam de parlamentari. Cei de la nivel local sunt mult mai rau.
James Kilowatt
LA aia din parlament nu te poti astepta la mare lucru, avand in vedere unde au fost formati marea majoritate. Mie problema mai grava mi se pare cea de la baza piramidei politicii, la tinerele sperante de azi, viitorii conducatori de maine....
HalbaSus
Eu sper din tot sufletul ca "tinerele sperante" sa nu se ocupe de politica, sper ca tinerele sperante ale tarii sa se ocupe de afaceri, sa lucreze, sa eficientizeze productia, serviciile, sau macar sa mature strada mai eficient decat au facut-o parintii lor... Politicienii, administratia, nu fac altceva decat sa administreze "tara" si banii ei... bani care vin de la buget, buget care se formeaza in principal din taxe si impozite, principalii contribuabili la buget sunt societatile comerciale... daca nu avem societati comerciale puternice si profitabile... bugetul va fi mic... orice politician mediocru va reusi sa administreze cat de cat un buget mare... mult mai greu (daca nu aproape imposibil) e sa administrezi un buget mic. In romania de azi administratia lucreaza intr-o maniera "pompieristica"... fac scandal profesorii -> luam bani de la sanatate si dam la invatamant -> fac scandal medicii luam de la agricultura si dam la medici... etc...

Statul este un "rau necesar"... el nu are cum sa ne faca sa "traim bine"... asta tine de economie, iar statul, oricat de destept ar fi el, nu poate sa creeze o economie infloritoare... poate sa stimuleze, sa impulsioneze, sa ajute... dar pana la urma nu depinde de el. Eu mi-as dori ca tinerii cu adevarat talentati sa lucreze in diverse sectoare ale economiei iar cei mediocrii sa mearga in politica...
James Kilowatt
PAi asta se si intampla. Ce buni se ocupa de ceva productiv, (sau pleaca din tara biggrin.gif) iar mediocrii intra in politica. Insa nu ca sa administreze bugetul, ci ca sa traiasca mai bine si sa le mearga mai bine propriile afaceri.

Din pacate, rolul statului nu e chiar atat de mic pe cat ar trebui. Intervine in economie, in justitie etc. Chiar daca nu poate impinge economia inainte, ii poate in schimb pune piedici prin politici anticoncurentiale, fiscalitate exagerata sau haotica, justitie dubioasa si asa mai departe.

Politica pompieristica este unul din punctele slabe ale democratiei, sau mai bine spus ale democratiei "centralizate". Din pacate demagogia e o mare calitate in politica. Guvernelor le pasa mai mult de castigul electoral de moment decat proiectele de lunga durata. Pentru ce sa bage miliarde in diguri, cand cu banii aia pot cumpara simpatia unor bugetari sau minerilor, sau pentru ce sa investeasca in fuziunea nucleara cand cu banii aia cumpara simpatia agricultorilor. Poate inundatiile or sa vina pe guvernarea opozitiei, sau poate petrolul se termina mai tarziu, interesul imediat e sa nu iasa minerii sau agricultorii in strada...
Poate o solutie la genul asta de probleme ar fi descentralizarea, cel putin pentru o anumita parte a deciziilor. De ce sa se stabileasca la Bucuresti cand si daca facem dig la Valea din Deal?
In plus, pentru un nene care se plimba cu gondola din sufragerie in dormitor e mult mai usor sa-l ia de gat pe reprezentantul local (care chiar avea banii si puterea de decizie sa faca un dig) decat pe un deputat sau ministru oarecare din bucuresti care a fost mai ocupat sa-si voteze pensiile decat sa bage bani in infrastructura.
HalbaSus
QUOTE
Insa nu ca sa administreze bugetul, ci ca sa traiasca mai bine si sa le mearga mai bine propriile afaceri.

So what... asta se numeste "acumulare originara de capital"... adica nu sunt suficienti de buni ca sa inceapa o afacere prin forte proprii deci intra in politica, fura din bugetul statului, isi pornesc o afacere, pierd alegerile, iar adversarii politici vor fi cu ochii pe el ca sa-si plateasca impozitele... ca sa nu mai vorbesc ca vrand nevrand o sa angajeze niste oameni, oameni care nu vor intra in somaj, nu vor lua bani de la buget, iar intr-un interval X ajunge sa plateasca inapoi prin impozite/salarii ceea ce a furat in primul mandat... iar din acel moment statul face profit..

Stiti cum a zis Rockefeller "pot sa justific orice, numai sa nu ma intrebati de primul milion de dolari"...

Daca economia ar "dudui" (ca in visele lui Tariceanu), nimeni nu ar mai fi deranjat ca "politicienii fura"... pai fura si... ce daca fura ? mi-e greu sa cred ca daca nu ar fura nimeni bani de la buget atunci bugetul ar avea bani de pensii, spitale, agricultura, cercetare, invatamant, etc...

QUOTE
Din pacate, rolul statului nu e chiar atat de mic pe cat ar trebui. Intervine in economie, in justitie etc. Chiar daca nu poate impinge economia inainte, ii poate in schimb pune piedici prin politici anticoncurentiale, fiscalitate exagerata sau haotica, justitie dubioasa si asa mai departe.


Aici ai dreptate, uneori ma gandesc ca tara ar merge mai bine daca toti politicienii ar urma exemplului tovarasului Paunescu si ar trage un pui de somn in loc sa se tot bage in chestii la care nu se prea pricep.
James Kilowatt
din pacate idealizezi politicianul hot, si-l inzestrezi cu capacitatea de a vedea mai departe decat varful nasului. Nu uita ca in mare parte vorbim de oameni mediocri din toate punctele de vedere.

Tu-l vezi ca pe un inteligent care fura bani din buget, cumpara roboti si se apuca de facut masini in Romania, sau cumpara hoteluri, le face la standarde occidentale si dezvolta turismul. Insa astia sunt putini, majoritatea fura, isi iau mercedes si vila, firmele lor lucreaza tot ca in evul mediu, si dupa aia cand intram in UE mai fa fata concurentei straine, vor incepe sa urle dupa subventii si protectie vamala. Cu mertanul si cu vila nu poti produce plus-valoare. Problema asta e raspandita si printre o parte din oamenii de afaceri pur-sange, insa aici sa spunem ca selectia naturala deja i-a mai rarit.
madalina
QUOTE(MR28673)
Din pacate, rolul statului nu e chiar atat de mic pe cat ar trebui. Intervine in economie, in justitie etc. Chiar daca nu poate impinge economia inainte, ii poate in schimb pune piedici prin politici anticoncurentiale, fiscalitate exagerata sau haotica, justitie dubioasa si asa mai departe..


Asa este din pacate. In plus nu avem planuri pe termen lung. Se schimba legis;latia si fiscalitatea intr-un ritm ametitor. Sunt n legi cu continut contradictoriu. Sunt n organisme de control, ce vin la firmele mici cu convingerea ca sunt vinovati de ceva si sa ia spaga si sa dea amenda mica sua fara spaga si amenda imensa. Cand ai o afacere si ai saptamanl un control nici nu ai timp sa te dezvolti, sa cercetezi, sa faci planuri de marire a afacerii.

Firma tatalui meu a luat o finantare phare in 2004. In martie 2005 a terminat proiectul, a construit o minifabrica de prelucrare a unor produse alimentare. Inainte de a face proiectul a mers la toate organismele de control din domeniu, le-a cerut sfatul neoficial si aprobarea oficiala. A investit 100.000 euro in respectiva fabricuta. In noiembrie 2005 vin oamenii si ne anunta ca trebuie sa inchidem fabricuta pentru ca nu mai corespunde normelor europene.

Norocul a fost ca au fost si bani europeni la mijloc, altfel ne inchideau. Acum trebuie iar s ainvestim cateva zeci de miii de euro sa ajungem sa respectam normele europene. Intrebarea mea: in urma cu un an nu stiau care sunt normele europene?

Cica sa investesti in mod cinstit in Romania...
HalbaSus
Nu idealizez politicianul hot si nu consider ca "it's the way to do it"... doar ca nu il vad atat de periculos precum il prezinta mas media... exista conceptia ca de aia nu ne merge noua bine fiindca polticienii fura... ori eu nu cred asta.

Polticieni cu hoteluri multe avem, si unele hoteluri chiar au standarde destul de inalte... acum ca banii au fost furati sau nu asta nu e treaba mea. Aia care isi fac o vila + mertan si o afacere de doi lei... nici nu fura atat de mult incat sa puna in pericol macar o fractiune din buget... (cum a zis odata marele intelept al natiunii "jiji" - "au furat si ei acolo 100-200 de mii pentru ei si familia lor" biggrin.gif)

Oricum, dupa parerea mea politicienii nu au cum sa "revolutioneze" economia, sa o faca sa "duduie" si sa ne dea salarii de 10.000 de euro... deci cu cat mai multi "mediocrii" in politica cu atat mai bine, inseamna ca aia inteligenti pun bazele unei fabrici de roboti biggrin.gif sau macar o fabricuta de robotei biggrin.gif ... Iar daca politicienii dorm nu ar trebui sa ne ingrijoreze, macar putem fi siguri ca in timpul ala nu fac nimic rau (la lucruri bune oricum nu ma astept de la ei).
James Kilowatt
Avem politicieni cu hoteluri, insa la turism suntem ultimii din Europa si printre ultimii din lume, in urma unor tari care abia au iesit din razboi, sau care sunt in ca in razboi cu vecinii pentru APA. Nici macar scuza infrastructurii nu mai tine. Du-te si cere informatii la ambasada romana de la Bruxelles, care are pe langa partea diplomatica si in centru de informatii specializat pentru jobul asta, si ai sa vezi cu ce greata esti tratat. Ca nus-ce senator e un idiot e una, insa tot ce tine de politica, pana si cel mai amarat functionar are altceva mai bun de facut decat sa-si faca treaba.

Problema nu este neaparat mertanul si vila, ci faptul ca afacerile alea sunt falimentare. Sunt de acord ca nu furtul in sine e problema grava, ci gestiunea paguboasa.
La noi cuvantul "afacere" a devenit sinonim fie cu "invarteala" fie cu "comert". Sa cumperi o uzina care face 100.000euro cu 10€ este furt, insa nu e atat de grav daca o faci sa mearga. Insa daca o vinzi cu 150.000€ ca fier vechi, ai facut un profit de 149.000, pac mertanul si vila si economia duduie de nu mai poate. La noi e mult mai frecvent sa faci un profit de 150.000 odata decat 15000/an timp de 20 ani. Uzina aia i-ar fi putut aduce poate un profit mai mare, insa pe termen mai lung, si mai dadea si niste bani la buget, niste locuri de munca, etc.
madalina
Teoria clasica in privinta politicienilor este: exista doua categorii - politicienii de vocatie oameni care au talent politic si politicieni de profesie, oameni ce sunt instruiti pentru a deveni politicieni.

Din pacate, la noi majoritatea habar n-au de teorie politica.
cioaba
ca habar n-au ce-i teorie politica nu ne intereseaza. ca dorm sau fura in timpul in care ar trebui sa se ocupe de problemele tarii ne-am obisnuit... dar mie imi vin dracii cand vad pe cate unul care dupa ce voteza la 10 aparate habar nu are ce lege a votat, darmite ce continea ea :bash: pt treba asta un om nu ar mai trebui sa fie angajat decat la vopsit gardurile (si nici acolo ca le da alta culoare :argue: ). am mai spus, nu incompetenta e problema, nici hotia, ci faptul ca isi SFIDEAZA alegatorii. pur si simplu nu au bunul simt sa mimeze o jena. si asta in opinia mea nu se va schimba decat odata cu trecerea la votul uninominal care implica raspunderea PERSONALA, ca in orice sistem care functioneaza.
anamana
Pe la noi s-a pus automat conditia -uneori nescrisa- ca personajul din politica sa fie om de rand,
sa nu aiba averi, sa fie cat mai sarac pe cat posibil. (mare greseala).
Pai care-i primul lucru ce-i trece prin mintea unui looser cand ajunge sa administreze niste fonduri?

Dar accept, nu hotia e in sine cea mai mare problema.

Numai prin legi (+aplicarea lor de rigoare) se poate mentine o anumita ordine in tara.
Deci nu inteleg de ce spuneti ca politicienii nu au cum sa influenteze economia.
Pai cine naiba stabileste regulile? Si unde duc ele daca sunt stabilite de neavizati?
Vedem cu totii unde e greseala: In principiu - in legislatie. (+ aplicarea corecta a legilor).

Acuma, un parlament format din personaje mediocre, nu va face din r*h*t bici, niciodata.
Acolo trebuie niste oameni de elita. Nu prea sunt de acord ca mediocritatea sa administreze.
Asa se intampla de 16 ani incoace. Cred ca deja putem trage o concluzie destul de corecta, si anume: Nu tine.
HalbaSus
QUOTE
Numai prin legi (+aplicarea lor de rigoare) se poate mentine o anumita ordine in tara.
Deci nu inteleg de ce spuneti ca politicienii nu au cum sa influenteze economia.
Pai cine naiba stabileste regulile? Si unde duc ele daca sunt stabilite de neavizati?
Vedem cu totii unde e greseala: In principiu - in legislatie. (+ aplicarea corecta a legilor).


Ai auzit pe cineva care sa spuna: "dom'le eu aveam o afacere buna si frumoasa, urma sa fac roboti industriali, sa pornesc un laborator de cercetare dar a venit guvernul/parlamentul si m-a oprit". Cine vrea sa faca ceva (ma refer bineinteles la afaceri) va reusi pana la urma, desigur ii va fi un pic mai greu datorita birocratiei, lipsei stilumarii, impozite, taxe, etc... dar un proiect cu adevarat bun va reusi. Dovada ca exista suficiente societati comerciale care functioneaza bine. Desigur, conteaza mult si regulile jocului dar nu poti sa faci dintr-o economie falimentara una profitabila prin cateva masuri legislative. E ca si cum ai face tuning prin discursuri rostite in fata motorului biggrin.gif. Spun ca e bine ca cei mediocrii sa fie in politica pt ca cei mai rasariti sa se poata ocupa de ceva productiv... ideal ar fi sa fie mai "destepti" cu totii si cei din administratie si cei din economie... dar acum nu ma astept sa se dubleze peste noapte media coeficientului de inteligenta la romani.... asa ca daca trebuie sa aleg unde sa se duca cei mediocrii... prefer sa fie in politica (pt ca sunt slabe sanse sa reuseasca in economie, ca profesionisti (ingineri, medici, avocati, etc...)
Eduard RO
QUOTE
Ai auzit pe cineva care sa spuna: "dom'le eu aveam o afacere buna si frumoasa, urma sa fac roboti industriali, sa pornesc un laborator de cercetare dar a venit guvernul/parlamentul si m-a oprit". Cine vrea sa faca ceva (ma refer bineinteles la afaceri) va reusi pana la urma, desigur ii va fi un pic mai greu datorita birocratiei, lipsei stilumarii, impozite, taxe, etc... dar un proiect cu adevarat bun va reusi. Dovada ca exista suficiente societati comerciale care functioneaza bine. Desigur, conteaza mult si regulile jocului dar nu poti sa faci dintr-o economie falimentara una profitabila prin cateva masuri legislative.

Corect.Dumnezeu iti da dar nu iti pune in punga.Parerea mea e ca asteptam prea multe de la stat.E democratie faceti ce vreti.Daca vroiati sa aiba statu grija de voi nu trebuia sa trecem la democratie.
Ce credeti ca prin germania iti da statu slujba sau iti face afacere? blink.gif
Partea cea mai nasoala dupa mine este ca cei care au facut atata panarama ca vor democratie acuma asteapta ca statu sa aiba grija in continuare de ei.Pe bune mi se par penibili astia care ies in strada cu pancarde de genu vrem sa muncim.Pai munciti tata cine nu va lasa. :evil:
anamana
Halba: Nu contrazic in totalitate ce spui tu acolo, dar nu uita de ordinea operatiilor:
"Am avut o firma (beton) ... si statul a distrus-o" Nu.
De unde naiba sa-si dezvolte omul afacerea la nivel "beton"?
Pai nu are cum.
Cu asemenea politici fiscale, cu un sistem plin de spagari, cu fel de fel de garzi financiare,
care iti dau amenzi de nu te vezi... Si o birocratie prin care nu ai cum sa nu te perzi.

Hai ca intru la niste cazuri concrete.
La inceput a fost scutirea de impozit pe venit, pe perioada de 5 ani de la infiintare. Corect, nu?
Spune-mi te rog, cine a dat ordinul de a se renunta la asta?
Spune-mi si: Cine a dat gramezile de dispozitii de a complica pana in panzele able formularele, facturile, etc.
Micul patron de SRL? Nu cred.

Dar de ce sa nu complice ai nostri problema?
Sustin in continuare ca problemele pornesc de la ciorba asta tulbure ce o numim legislatie economica.
HalbaSus
QUOTE
De unde naiba sa-si dezvolte omul afacerea la nivel "beton"?


Vezi aici e marea problema a romaniei, o afacere se incepe cu bani... iar perioada "am 100 de lei economisiti, cu care care cumpar lipici si niste scanduri si ma apuc de confectionat jucarii din lemn, pe care le vand cu 300 de lei si in 6 luni imi fac fabrica de mobila" s-a cam dus... pentru a face o afacere (mica/medie/mare) ai nevoie de capital.

Capital care de unde sa vina ?
1. Din strainatate (aici poate guvernele post-decembriste au gresit printr-un marketing slab al tarii... dar adevarul e ca in 89 daca as fi fost investitor strain si as fi avut de ales intre romania si ungaria... clar m-as fi dus in ungaria... ei erau cu vre-o 4-5 ani in fata noastra, la fel si cehii, polonezii, slovacii).

2. "Acumulare originara de capital" adica furt... fiecare perioada de recesiune economica este urmata de o perioada cand singurele afaceri care prospera sunt afacerile "murdare" (a se vedea povestea "Mafiei" americane)... ulterior aceste capitaluri "murdare" se transforma in afaceri cinstite... dar procesul dureaza mult... mult de tot.
Andrei75
Poate ca voi fi considerat extremist, dar parerea mea este ca in tari precum este Romania, sistemul democratic este un sistem falimentar.
De fapt cred ca in general democratia are o serie de limite si consider ca aceste neajunsuri se vor agrava pe masura ce opinia publica va fi controlata din ce in ce mai mult de media.
Din pacate nu a aparut nici o alternativa acceptabila la sistemul democratic. In facultate am avut un curs la care ni s-a pomenit despre tehnocratie. Personal consider ca ministrii ar trebui sa fie "profesionisti" nu "politicieni".
Madalina esti sigura ca toti parlamentarii trebuie sa aiba facultate? Vrei sa spui ca si Dan Iosif are?
Si apropo, sunt gata sa fac pariu ca Jiji intra in parlament data viitoare indiferent de modul de votare :puke:
HalbaSus
Churchill a zis: "Democratia nu e un lucru bun, dar altceva mai bun nu s-a inventat"... tehnocratia e tot o porcarie utopica (la fel ca si socialismul), suna bine pe hartie dar nu se poate pune in practica.
anamana
Pai democratia adaptata la imprejurarile de pe la noi, cu siguranta e falimentara.

Referitor la pornirea unei afaceri in Romania, e drept ca s-a cam dus baba cu colacii.
Nu se mai poate pune pe picioare o afacere bazata pe niste scanduri, din care faci jucarii.
Dar nu pot sa cred ca fenomenul poate fi considerat normal.
Sau nici in America nu e normal sa-ti faci un biznis prin a vinde limonada in fata casei? Ei nu!!
Nu spun ca vei concura firme de gen ***cola, dar ramai in picioare, si te descurci.

E valabil ce spune HalbaSus despre banii mafiei, deveniti intre timp curati, si e adevarat si ca o afacere MARE necesita capital.
Ei, dar cum la noi nu se imbulzesc investitorii, ar trebui sa adoptam alta strategie. (parerea mea)
Dar nuuuu, daca nu arunca cineva dupa noi cu bani, suntem fiii ploii.

Cine greseste? Micul intreprinzator, ca nu are resurse financiare comparabile cu Banca Mondiala?
Oare nu cumva statul, pentru ca nu-l lasa sa respire?
Eventual stimatii parlamentari, care nu realizeaza situatia?
:
Din cine este format parlamentul?
De exemplu: Irina Loghin + celalalt rapsod, si multi altii care nu au ce cauta acolo...?
Ahh, C`mon!!

Eu zic ca si bunica-mea canta frumos, si ar merita si ea un loc in parlament.
Cred ca n-ar iesi cu nimic in evidenta.
Macar ar sforai intr-o pozitie mult mai eleganta decat Paunescu. biggrin.gif
HalbaSus
QUOTE
Sau nici in America nu e normal sa-ti faci un biznis prin a vinde limonada in fata casei? Ei nu!!
Nu spun ca vei concura firme de gen ***cola, dar ramai in picioare, si te descurci.


Eu cred ca micile afaceri sunt damnate in intreaga lume... nu poti sa-ti mai faci ABC la parterul blocului pt ca toata lumea va cumpara produsele importante de la un hypermarket de 10.000 mp iar de la tine va cumpara doar cate-o paine si un pachet de tigari... chestie din care nu scoti foarte mult. Nu mai poti sa vinzi tu limonada de capul tau pt ca vei avea costuri de productie mai mari decat ar costa o sticla de cola imbuteliata pe o line gigant. Diferenta majora e ca in occident poti sa ai un venit foarte bun chiar si fara sa ai afacerea ta... poti sa castigi bine si ca inginer, medic, contabil, etc... in Romania inca nu am ajuns acolo. Aici daca nu ai afacerea ta, e putin probabil sa ai un venit bun.

Salariile vor creste odata cu cererea de pe piata de munca... cererea va creste odata cu inmultirea afacerilor serioase... afacerile serioase se vor inmulti odata cu cresterea capitalului...
James Kilowatt
Halba, afaceri nu inseamna numai comert sau tunuri. Eu nu sunt de acord ca nu mai exista mici afaceri care sa fie profitabile. Firmulitele concurente la X-Prize sunt majoritatea deschise cu 25USD si dupa cativa ani au ajuns sa fie cotate la bursa la zeci de milioane. Poate, pe o parte dintre ele le va cumpara Lockheed Martin sau Boeing. Insa, la un pret care sa permita patronului sa isi cumpere o insula sau sa investeasca intr-o alta afacere.

Pana si in Romania s-a intamplat, in cazut tipului cu RAV-ul. Da, l-a cumparat Microsoft. Si ce daca? Cate zeci de milioane a castigat? Cate locuri de munca ar creea daca s-ar apuca sa reinvesteasca in altceva?
Totul e sa pornesti o afacere cu adevarat productiva, unde exista o nisa in piata, nu sa te apuci sa vinzi bomboane si blugi turcesti.


Problema cu politicul amestecat in economie nu e doar la nivel de guvern si legi, ci si la cel al concurentei. Daca eu si nasul primarului facem o firma de salubritate, care sa mature pe strada si sa vopseasca copacii, toate contractele cu primaria le va lua firma lui. El nu va plati nici un impozit, iar la mine va aparea garda din doua in doua zile. Si cand dau faliment, o sa mi se spuna ca deh, nu-s competitiv, asa-mi trebuie. Chiar si daca faci o firma care sa lucreze exclusiv in domeniul privat sau la export, risti sa fii concurat neloaial de unul implicat in politica, care are acces la informatii confidentiale, si care nu plateste nici o taxa sau o amenda in timp ce pe tine te rup. Asta nu inseamna capitalism salbatic, ci de cumetrie si e o mare diferenta intre ele. Primul creeaza rechini, iar al doilea creeaza curve, si alea urate, nepricepute si fara pic de nerv... biggrin.gif

Amestecul politic in economie prin legi e la moda in Europa, si duce la comunism si stagnare, insa nu e chiar atat de rau ca in Ro... cel putin deocamdata. Comunismul economic european e inca ceva mai concurential decat capitalismul de cumetrie romanesc, chiar daca are si ala problemele lui destul de tampite.
madalina
QUOTE(HalbaSus)
Eu cred ca micile afaceri sunt damnate in intreaga lume... nu poti sa-ti mai faci ABC la parterul blocului pt ca toata lumea va cumpara produsele importante de la un hypermarket de 10.000 mp iar de la tine va cumpara doar cate-o paine si un pachet de tigari...


Nu e vorba de comert. Este aproape imposibil sa incepi acum o afacere in productie, la nivel mic. La firma tatalui pentru a spala una bucata masina transport porduse alimentare, trebuie sa construiesc spoalatorie auto, unde nu ak voie sa spal si masinile ce nu transporta alimente. Nici nu am voie sa spal masina la o spalatorie auto obisnuita. Pana construiesc spalatoria trebuie sa spal masina la o spalatorie ce foloseste nu stiu ce fel de solutii si e aprobata de nu stiu care autoritate! Surpriza mare: trebuie sa fac contract cu o astfel de spalatorie auto, dar NU EXISTA NICI_UNA IN ROMANIA!

Mai stiu si cazuri cand oameni veniti de prin alte parti au vrut sa inceapa cate o afacere buna de productie, ins anu au dat spaga. Asa ca n-au primit uatorizatii, iar peste ceva timp diversi oameni influenti deschideau aceeasi afacere, pentru care omul cinstit nu a primit autorizatie.
anamana
MR, :1:
Eu m-am tot invartit in jurul subiectului, si nicicum n-am reusit sa-l formulez intr-o forma inchegata. 100% de acord.

Halba, poate ai dreptate in ceea ce priveste micile afaceri bazate pe comert. Mai mult ca sigur, ai dreptate in ceea ce piveste productia. In schimb, in domeniul serviciilor nu e asa sumbra situatia.

"Aici daca nu ai afacerea ta, e putin probabil sa ai un venit bun."

Da. Din pacate asa este. Spun "din pacate", pentru ca nu toti au stofa sau curajul necesar sa porneasca o afacere proprie. Si situatia se agraveaza cand e vorba de oameni cu capacitati iesite din comun. Un profesionist (din orice domeniu), cu cat e mai de elita, cu atat e mai neajutorat. Ehh, in occident, el nu trebuie decat sa-si faca treaba, si totul merge snur. Acelasi om in Romania, este un om (aproape) pierdut. Daca nu isi porneste o afacere proprie, moare de foame ca angajat. Daca isi porneste o afacere, probabil o da in bara urgent. Acesti oameni nu se pricep la aspectele practice ale vietii de zi cu zi.

P.S. Madalina,
Citat MR: "Daca eu si nasul primarului facem o firma de ..."
Pariez ca n-ai incercat varianta asta. Poate se rezolva totul cat ai clipi din ochi. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.