Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Incalzire motor iarna
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Ghita A.
Stiu ca s-a mai atins subiectul asta intr-un alt topic, paremi-se cel cu uleiurile, dar pe mine ma intereseaza alt aspect. Deocamdata ma tin de recomandarile producatorului, si atunci cand pornesc motorul rece si pornesc la drum, adica nu il las sa se incalzeasca. Intrebarea mea este: in ce masura este similara punerea motorului in sarcina prin pornirea la drum, cu alta varianta, de ex incalzirea motorului pe loc prin mentinerea unei turatii de 1500 - 2000 rpm?
Concret: producatorul recomanda cand pornesti motorul rece sa si pornesti la drum sa nu astepti incalzirea lui, cu masina pe loc, pt o mai buna ungere, uleiul fiind rece. Dar in conditiile in care sunt in deplasare si nu am garaj sa tin masina, iar peste noapte ingheata parbrizul, tot va dura 2-3 minute pana va avea efect incalzirea parbrizului (sau degivrarea, cum ii zice - ca am si din aia, si daca tot o am imi place sa o folosesc si sa nu rad geamul cu diverse unelte).
In situatia asta, care chestie e mai recomandata: sa imi curat parbrizul, si cand pornesc motorul sa si plec de pe loc, sau se poate astepta incalzirea parbrizului 2-3 min cu motorul tinut la 1500 - 2000 de ture?
James Kilowatt
Eu cred ca tocmai ai spus cea mai buna varianta.
La mine in carte scrie sa stau cel putin 30 secunde dupa pornire in cazul in care temperatura e scazuta, si sa n-o forjez pana nu se incalzeste ca lumea.
Probabil ca astia care scriu sa pleci imediat se gandesc la poluare, sau se tem sa nu apara blondele cu jalba in protap ca le consuma mult in oras, si nu neaparat la fiabilitate. Daca crapi motorul din cauza uleiului rece si te duci la ei iti vor raspunde probabil ca e vina ta.
f1anatic
Eu unul l-as incalzi citeva minute. Dupa care as merge potolit pina ajunge totul la temperatura.

Uite spre exemplu la mine la Subrabla masina nici nu se gindeste sa intre in treapta 1-a pina nu s-a incalzit corespunzator. Deci o incalzesc 3-4 minute pe loc - timp in care "mestec" cu paru'n uleiul de transmisie si incerc sa misc angrenajele alea (Si sint convins ca are o rezistentza care incalzeste uleiul). Dupa care ma pun in miscare dar vreo 10 minute...masina nici nu vrea sa auda ca eu sa retrogradez din mers in treapta 1-a. Ori ma opresc si pe urma intra greu...ori NU. Dupa ce s-a incalzit (3 diferentziale, transmisia) intra si merge frumos.

Si in plus depinde si ce ulei ai. Eu am sintetic, super gros, cu aplicatzii de curse 15 w 50 (da, chiar si iarna). Dar eu am si tuning la motor, vezi tu, presiuni mai mari, ardere mai violenta, se cere o ungere mai buna sau cel putzin mai constanta. Prefer sa sufar la economia la benzina - ard gazul degeaba pe loc incalzind motorul, decit sa urlu linga el peste 1 an.
petre 1
Pai vezi, sti foarte bine ce ai de facut te duci frumos pornesti motorul si dupa aia te ocupi de geamuri si alte alea.Cu siguranta se vor gasi cunoscatori care sa iti spuna ca nu trebuie lasata sa mearga 2-3 min ca face condens sau mai stiu eu ca minune se intampla ,ce doar nu mai e cum era Dacia lui bunicu.Asa ca incalzeste-ti masina inainte si nu vei avea nici o problema ci dimpotriva.
CRG
1-2 minute pe loc la ralanti, misc si eu din maciuca, cu frana de mana trasa, ca sa rup valvolina. in timpul asta, uleiul are timp sa fie preluat din baie si sa inceapa sa unga. dupa aia, mers usor (maxim 1700 de ture) pana ajunge la temperatura de lucru..


am la mine la bloc un sofer foarte brav, care o ambaleaza imediat ce o porneste... omfg
TLS-09
Si eu o tin la ralanti dar foarte putin. De fapt avand garaj am plecat de la premiza ca este la o temperatura usor(sau uneori mult) mai ridicata decat cele tinute afara. A mea e o Skoda Octavia 19 TDI. Acuma 1-2 minute se pierd cu scoaterea din garaj, inchiderea garajului, etc. Recunosc nu am problema cu gemaurile deci nu pierd timp aici. Compensez insa cu inca 1-2 minute pana coboara si nevasta-mea. In concluzie, in general sta cca 3 minute la relanti. Nu o turez in intervalul asta. In plus intra normal in viteza si la minus 15, astfel incat nu consider necesar 'sa mestec in oala"(chestie altfel utila de la caz la caz). Producatorii recomanda plecarea imediata de pe loc. Este totusi foarte putin probabila cu exceptia situatiilor in care o tii in strada si nici atunci din cauza aburirii/inghetarii geamurilor. Decat un accident "aburit" mai bine stai cateva minute nu se intampla nimic. Nu cred ca este recomandata turarea pe loc , desi am cativa vecini care-mi dau tezirea pe chestia asta zilnic pe la 6,45 dimineata. Cred ca daca totul este reglat si intretinut asa cum trebuie turarea nu se impune, ba chiar dauneaza.
Ungerea se face oricum intr-o anumita masura fie ca-i turata fie ca nu. Problema este ca in situatia unui ulei mai vascos, in momentul in care o turezi apare o frecare mult amplificata fata de cea de la relanti. In schimb uleiul nu se incalzeste sau subtiaza in cele 15-30 secunde cand tu o turezi. Creda ca varianta asteptarii la relanti timp de 2-3 minute este cea mai buna. Urmata evident de o conducerea non-agresiva fata de motor pana la apropierea de temperatura normala(acuma nu poti chiar sa mergi ca pensionarii pt ca apa are doar 70-75 garade si nu 90 cat este normal).
Mihai63349
Cred ca producatorul a vrut sa-ti spuna ca POTI pleca imediat, nu ca-i MUSAI. Asta ca sa-ti arate ca ce grozavenie de masina a facut el si, cumparand-o, nu mai trebuie sa procedezi ca tatal tau.
Indiferent de generatia masinii, este recomandabil sa o lasi 2-3 min. la relanti. In nici un caz, nu o ambala (inteleg ca-i turbo-diesel) pe loc, imediat dupa pornire.
romb
eu o las intotdeauna 2-3 minute la relanti iarna si niciodata nu depasesc 3k rpm pana nu am motorul cald de ceva vreme.
AZAZEL
asa procedez si eu. il lasa sa se incalzeasca, in timp ce eu curat geamurile daca e cazul, scot toate alea de prin buzunare(sunt multe), imi aprind o tigara. apoi plec. oricum daca este motorul rece, pe la 1800 ture scoate un sunet urat tare, se aude o bataie in motor.

plecarea de pe loc cu motorul rece cred ca este o mare greseala. la fel si cu turarea lui, pe loc sau in mers.
Ghita A.
Bun, dar atunci am alta problema: daca las masina pornita dimineatza sa se incalzeasca, dupa vreo 15 minute de-abia daca incepe sa bage caldura in masina, nicidecum sa se ridice apa la temp de functionare normala. De fapt acul de la apa nici nu se vede sa se ridice putin, e tot acolo. Pe cand daca plec de pe loc fara sa astept incalzirea in max 5 min de mers (merg usor cu ea rece, nu o turez peste 2500), se incalzeste bine masina, iar in max 10 minute temp e la nivelul normal de functionare. Care e atunci solutia?
Sau am eu vreo problema cu incalzitul apei?
Adin.C
QUOTE
atunci am alta problema: daca las masina pornita dimineatza sa se incalzeasca, dupa vreo 15 minute de-abia daca incepe sa bage caldura in masina, nicidecum sa se ridice apa la temp de functionare normala
....15 min e o viata :wave: obisnuit cu fostele mele masini ( aveam un Nissan Stanza in urma cu ceva ani iar orele lui de trezire coincideau cu temp de -25...), imi las Fordul sa se incalzeasca cateva min, timp in care isi face treaba si rezistenta din parbriz si sor'sa din luneta, dar nu dureaza mai mult de 5-6 min pana sa fie caldut in interior - cu toate ca temp aratata de indicatorul din bord nu a facut salturi marete. In schimb, daca e sa plec imediat de pe loc, se incalzeste mult mai repede. Am avut o singura experienta anul trecut, la Blaj pe -26 cand a stat binisor ( peste 15 min) pornita si tot frig era in masina.
Valentin50014
Producatorii recomanda pornirea imediata a masinii dintr-un motiv foarte simplu: 80-90% din uzura unei masini se datoreaza functionarii la rece. La rece uleiul nu are performantele maxime de functionare si piesele componente ale motorului nu sunt la cotele perfecte de functionare.
Daca iarna este in toi, cu cat stai mai mult pe loc cu atat trece mai mult timp pana se incalzeste motorul => uzura mai mare. Mie acest rationament mi se pare corect...

In sitauatia in care am parbrizul inghetat, pornesc motorul impreuna cu toti consumatorii importanti ai masinii si ma apuc de raschetat ajutat fiind de o multime de spray-uri de dezghet (unele fac o treaba excelenta in a-ti ingheta geamul si mai bine).
Daca as sta sa mi se incalzeasca motorul as intarzia in fiecare zi la serviciu, plus ca sunt convins ca i-as face mai mult rau motorului. Mie, la ralanti, mi se incalzeste motorul (pana la temp normala) in vreo 30', daca nu mai mult.
TLS-09
Nu stiu daca are legatura neaparat cu subiectul (mai mult e pe langa) dar am sa va spun ca ma fost in week-end pe munte. Am parcat la baza teleskiului (telescaunului) si am lasat-o acolo 2 zile. Aveam antigel pentru minus 35 de grade asa ca nu-mi faceam probleme. Revin la telescaun (pe Muntele Mic in Caras -Severin e cel mai lung traseu din tara, sau Europa spun unii, faci cca 40 minute supendat pana ajungi la capat-daca nu sunt pene de curent).
Cert este ca nu stiu cate grade au fost noaptea dar dimineata la plecare era toata alba (fara sa ninga) inghetase bocna.
Am pornit-o si am lasat-o cca 7 minute sa mearga pana am curatat geamurile.
Vreau sa va spun ca dupa plecare pana la intrarea in Caransebes (aprox 15 Km) apa nu a urcat la temperatura normala de 90 grade Celsius.Am ramas traznit cand am vazut cat a durat sa se incalzeasca motorul.
Drept e ca dupa ce am trecut de portiunea de drum inzapezit si gheata am mers destul de tare iar afara era un frig de crapau pietrele.
C Z R
pai cred ca e simplu sa se respecte urmatoarele pentru o buna functionare a motorului si a celorlalte piese din asamblul numit masina:

1. se da dreptul la motor fara a se apasa pe acceleratie, la masinile pe injectie, la cele fara se da inainte de a porni motorl 2-3 sprituri si se trage socuul si se lasa 5-10 minute iarna, vara nu, dar sa revenim la cele pe injectie;

2. se observa nr de turatii in momentul pornirii motorului este de peste 1000 de turatii undeva la 1400 turatii, se asteapta ca acesta sa scada 1000 de turatii chiar sub aceasta valoare;

3. se merge cu masina usor, fara acceleratii si frane bruste si nu se depaseste val. de 3000 de turatii pana la ridicare si indicarea nivelului apei la temperatura optima;

4. se merge cu masina astfel fara a se uza sau a se cauza vreo invechire sau alterare a pieselor, motorului, sistemului de franare s.a. precoce si extrem de nedorita.
DragosV
Pai da dar la unii nu se aplica smile.gif . La mine turatia este mereu aceiasi indiferent de cat de rece e afara/motor.

Sunt de acord cu ce a zis Valentin. Eu pornesc si am plecat. La mine in max 1 min pana ies de pe straduta apa are 15-20 de grade. Merg pana in 2500 rpm pana ajung la 50 de grade si apoi merg normal.
Mihai63349
Alex, nu-nteleg ce-i cu "indicarea nivelului uleiului la temperatura optima" blink.gif
marius60959
la mine motorul se incalzeste f greu - dupa vreo 20-35min. timp in care nu turez peste 2500. insa am inteles ca nu e chiar anormal ptr Corsa.
am auzit atat de multe pareri despre incalzirea motorului diesel...
producatorul recomanda plecarea fara a astepta, insa marea majoritate spun ca e bine sa lasi cateva minute dieselul sa mearga, am auzit persoane care tin motorul pornit pana la 10-15 min inainte de a pleca.
eu folosesc o cale de mijloc, stau 2-3 min, timp in care curat parbrizul, montez cas-ul, spun rugaciuni biggrin.gif ...ultima a fost o gluma biggrin.gif
serios acum tare as vrea sa stiu care e varianta optima/adevarata.
Stefan44650
Dupa parerea voastra ce inseamna sa "tragi socul"?

Problema este ca eu nu am asa ceva. Precizez ca am un Mercedes cobra, si ar trebui sa am dar imi lipseste cablul si pana acuma nu am putut sa fac rost de ea.

Cum ar trebui sa procedez can pornesc? sa apas putin de acceleratie?
Mihai63349
QUOTE(Stefan44650)
Dupa parerea voastra ce inseamna sa "tragi socul"?

Problema este ca eu nu am asa ceva. Precizez ca am un Mercedes cobra, si ar trebui sa am dar imi lipseste cablul si pana acuma nu am putut sa fac rost de ea.

Cum ar trebui sa procedez can pornesc? sa apas putin de acceleratie?

"A trage socul" inseamna in primul rand ca ai o masina cu alimentare pe benzina, cu carburator.
Tu ai Cobra, deci, probabil, diesel. Sunt Cobra si pe carburator, cred, dar alea erau cu soc automat, daca nu ma insel.
S-ar putea sa ai o Cobra diesel, dar la ala este o maneta care actioneaza incalzirea bujiei incandescente.
De fapt, ce masina ai? Diesel sau benzina?
TLS-09
O sa pun o poza de la funny pictures . Asta doar ca sa mai dezmortim atmosfera, mai ales ca "postatorul" cautase topicul privin dezaburirea si nu l-a gasit.
radu66490
zicea cineva aici ca producatorul zice sa pleci imediat ce pornesti,foarte adevarat,asa stiam si eu dar acum cu uleiurile moderne si cu perfectiunea motoarelor...nu mai stiu
de ex peugeot 307 hdi dupa ce pornesti la rece scrie mare in bord STOP
cam un minut si dupa aia se stinge
eu unul stau cam un minut cu motorul la ralanti sau usor turat si dupa aia plec
salutare
TLS-09
Ce zic cei de la Peugeot despre asta? Mie nu mi se pare in regula cred ca trebuie sa-i contactezi.Am colegi cu Peugeot dar nu mi-a spus nici unul despre asta.
chencc0909
cc0202
ray ban sunglasses
ugg outlet
moncler uk
louboutin shoes
polo ralph lauren outlet online
cheap uggs
supreme clothing
moncler outlet
canada goose coats
ugg boots
nike outlet store
pandora charms uk
pandora charms
cheap nfl jerseys
pandora charms sale clearance
coach factorty outlet
michael kors outlet
uggs outlet
adidas shoes
coach outlet
mbt shoes
canada goose jackets uk
canadian goose
hermes handbags
adidas
adidas yeezy boost
adidas yeezy
cheap jordans
michael kors outlet
cheap jordans free shipping
hermes bags
polo ralph lauren outlet
ralph lauren outlet
coach outlet
canada goose outlet
burberry outlet store
coach outlet online
coach factory outlet
adidas outlet
ugg outlet
polo ralph lauren outlet
louboutin shoes
cheap jordans
harden vol 1
tory burch outlet store
fitflops
adidas yeezy
coach outlet
coach outlet store online clearances
coach factory outlet
uggs outlet
ugg outlet
adidas outlet
nfl jerseys wholesale
ugg boots
ultra boost
longchamp outlet
fred perry polo
michael kors canada
cheap oakley sunglasses
kate spade outlet store
valentino shoes outlet
north face jackets
supreme clothing
timberland boots outlet
kate spade outlet
adidas nmd
fitflops
moncler
moncler outlet
adidas shoes
canada goose jackets
ray ban sunglasses
cheap jordans
jordan shoes
ugg australia
uggs canada
ugg boots
ralph lauren uk
polo outlet
michael kors outlet
coach canada
philipp plein outlet
moncler coats
ralph lauren
philipp plein shirt
timberland boots
pandora charms
doudoune moncler
nike outlet store
moncler outlet
michael kors handbags
oakley sunglasses
moncler jackets
michael kors
adidas yeezy
nike store
cheap ray ban sunglasses
canada goose
coach outlet
burberry outlet
michael kors outlet clearance
canada goose clothing
adidas superstar
uggs
mbt shoes
mulberry outlet
burberry sale
coach outlet
nmd adidas
canada goose jackets
ralph lauren outlet
ugg boots
polo ralph lauren outlet
louis vuitton outlet
yeezy boost
pandora jewelry outlet
coach outlet online
louis vuitton outlet online
pandora charms
uggs clearance
coach factory outlet
ugg boots
ugg boots on sale
adidas yeezy boost
canada goose jackets
moncler outlet
coach factory outlet
coach outlet store
cheap ray ban sunglasses
pandora charms sale
pandora jewelry
cheap ugg boots
yeezy 350 boost
fitflops
ralph lauren uk
north face outlet
coach factory outlet
longchamp uk
ugg outlet
yeezy boost
polo ralph lauren
canada goose jackets
coach outlet store
coach outlet
the north face
coach factory outlet
canada goose
ray ban sunglasses
cheap jordans for sale
coach outlet store online
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
nfl jerseys wholesale
timberland boots
nike shoes for men
cheap nfl jerseys
coach factorty outlet
moncler jackets outlet
moncler outlet
supreme clothing
coach outlet
michael kors handbags
moncler jackets
pandora outlet
adidas yeezy
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
pandora jewelry
michael kors outlet
ugg ustralia
christian louboutin
nmd shoes
air jordan shoes
canada goose
adidas nmd
fred perry
polo ralph lauren outlet online
nike outlet
tory burch outlet
canada goose outlet
louis vuitton
fitflops sale clearance
louis vuitton outlet
ugg outlet
uggs canada
ugg boots
ralph lauren outlet
adidas shoes
mulberry uk
cheap uggs
polo ralph lauren outlet
moncler outlet
pandora charms sale
michael kors uk
ugg boots
ralph lauren
oakley sunglasses
longchamp outlet online
nmd adidas
hermes handbags
ugg outlet
ray ban sunglasses
ralph lauren uk
christian louboutin outlet
uggs outlet
kate spade handbags
coach outlet
canada goose sale
birkenstock sandals
pandora charms
ugg boots canada
oakley sunglasses
michael kors outlet
salvatore ferragamo shoes
burberry outlet
mulberry handbags
salvatore ferragamo
birkenstocks
fitflops sale
ugg outlet store
cheap oakley sunglasses
coach outlet
michael kors outlet
nike outlet
cat boots
michael kors outlet online
nike outlet online
christian louboutin
red bottom shoes
discount oakley sunglasses
north face jackets
longchamp handbags
longchamp handbags
coach outlet
michael kors outlet
canada goose outlet
pandora jewelry
canada goose outlet
kate spade
mbt
pandora charms sale clearance
coach canada
air max 97
jordans
polo ralph lauren outlet online
uggs
canada goose outlet
yeezy boost
canada goose jackets
michael kors outlet online
michael kors handbags
burberry outlet
coach outlet
adidas nmd
ugg outlet
pandora charms
adidas shoes
moncler
ugg boots
yeezy boost
ugg shoes
north face outlet
nike outlet
ugg boots on sale
louis vuitton outlet store
canada goose outlet
canada goose outlet
polo ralph lauren outlet
pandora charms
michael kors canada
uggs outlet
supreme new york
kate spade outlet store
gucci outlet
ferragamo shoes
canada goose outlet
valentino shoes
canada goose outlet
ugg boots for women
canada goose outlet
oakley sunglasses
kate spade outlet
adidas yeezy
kate spade outlet
pandora jewelry
ugg outlet
canada goose uk
pandora charms
cheap mlb jerseys china
ralph lauren outlet
kate spade
coach outlet store
michael kors outlet online
uggs outlet
nike zoom
adidas campus
nike shoes
canada goose
coach outlet
burberry
cheap mlb jerseys
michael kors outlet
michael kors factory outlet
canada goose jackets
ralph lauren outlet
nike air max
pandora charms
air jordans
adidas outlet
christian louboutin outlet
air max 2018
moncler jackets
ugg boots
coach outlet
michael kors outlet clearance
coach factory outlet online
hermes handbags
air max 97
ugg outlet
hermes outlet
coach factory outlet
cheap jordans
coach outlet
cheap uggs
ugg outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
oakley sunglasses sale
ferragamo outlet
ralph lauren outlet
hermens bags
ralph lauren sale clearance
timberland outlet
ralph lauren outlet
north face jackets
north face outlet online
michael kors handbags
ralph lauren outlet
cheap jordans
polo ralph lauren outlet online
canada goose outlet
canada goose uk
hermes birkin
pandora charms sale clearance
mulberry bags
canada goose jackets
coach outlet
canada goose uk
ralph lauren outlet
michael kors outlet store
columbia sportswear
ugg shoes
fitflops sale clearance
pandora jewelry
coach factory outlet
canada goose sale
coach outlet store
ralph lauren outlet
north face outlet
ralph lauren uk
canada goose outlet
ugg boots
nike shoes
ugg outlet online
ralph lauren outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses discount
pandora store
uggs
air jordan shoes
burberry outlet canada
adidas superstar
canada goose
north face jackets
polo outlet
michael kors outlet store
red bottoms shoes
canada goose uk
jordan shoes
ugg outlet
nike shoes
cheap nfl jerseys
air jordans
adidas yeezy boost
oakley sunglasses
jordan shoes
ugg outlet
cheap ray ban sunglasses
canada goose sale
red bottoms
louis vuitton outlet online
gucci handbags
canada goose outlet
michael kors factory outlet
jordan retro
ray ban sunglasses
coach outlet
adidas nmd
canada goose
moncler jackets
canada goose outlet
ralph lauren outlet
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
moncler jackets
canada goose uk
coach outlet
coach factory outlet
ralph lauren sale clearance
michael kors outlet
ralph lauren outlet
cheap ray bans
ugg boots
michael kors outlet
pandora
pandora outlet
christian louboutin outlet
coach outlet
yeezy boost 350
air max 2017
nike air max
adidas shoes
coach outlet
kate spade handbag
canada goose jackets
yeezy boost
coach factory outlet online
coach factory outlet
pandora outlet
coach outlet store
ugg outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
ugg boots
air max 2018
kate spade bags
longchamp outlet
jordan retro 11
cc0202
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.