Help - Search - Members - Calendar
Full Version: tableta 3G
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Multimedia & IT- Electronice
Pages: 1, 2
HalbaSus
Pentru navigare "din fotoliu" tabletele sunt mai bune decat netbook-urile... ma rog, nu si daca vrei sa scrii ceva, dar asta e alta problema. Oricum pentru navigare "din fotoliu" tableta castiga detasat macar la timpul de pornire (instantaneu in cazul tabletei). Iar daca tableta ar avea ca scop strict navigarea atunci probabil m-as indrepta spre kindle fire (care are browser ultra-rapid gen opera-mini)... atata doar ca nu are 3G... si nici nu stiu daca merge cu stick-uri 3g... merge sigur cu tethering in schimb, deci poti folosi fie un smartphone (daca ai) sau poti lua un modem 3g cu tethering.
De asemenea atentie cu tabletele android ieftine (sub 200 euro), majoritatea sunt cu ecran rezistiv... adica din alea pe care trebuie sa le apesi tare de tot ca sa si reactioneze... oribile, nu se pot folosi, nu merita luate.
former_ozz
Nevoie n-ai de smartphone decit rar... majoritatea sintemm linga un calculator tot timpul. In fara de cazul in care esti vreun om de afaceri sau agent de vinzari sau alta meserie unde esti pe teren mereu si ai nevoie de documente emialuri etc nu vad utilizatea smartphionului pentru 95% din oameni.

Mie tableta insa mi se pare unul din cele mai utile lucruri. Dar asta depinde de ce fel de utilizator esti.
Tableta e mult mai portabila decit laptopul, numai incearca sa lucrezi la laptop pe avion sa vezi ce chin e, mai ales daca e un laptop de diagonala mai mare. E subtire, e mica, e usoara, are viata bateriei mare. E ieftina, uite unele sint numai 200$. Nu ai nevoie de abonament de date scump, desi e drept cam ai nevoie de wifi.
Si face tot ce ai nevoie cind esti pe drum: internet. Poze. Harti. Filme. Emailuri scurte. Jocuri. Facetime sau altceva echivalent.
Daca ai de lucru cu adevarat, daca ai de facut documente, powerpointuri, de simulat etc evident un laptop e mult mai bun. Dar iarasi putini oameni fac asta cind calatoresc.

Acum intrebarea e daca chiar ai nevoie de o tableta pentru 3 zboruri cu avionul pe an. La 1000$ intrebarea asta trebuie luata in considerare, dar la 200$ e irelevanta. Un GPS costa mai mult de atit si-l folosesc de maxim 5 ori pe an. Macar cu tableta poti sa stai in pat si sa te uiti pe net.
HalbaSus
QUOTE
Nevoie n-ai de smartphone decit rar... majoritatea sintemm linga un calculator tot timpul. In fara de cazul in care esti vreun om de afaceri sau agent de vinzari sau alta meserie unde esti pe teren mereu si ai nevoie de documente emialuri etc nu vad utilizatea smartphionului pentru 95% din oameni.

Asta ziceam si eu inainte sa-mi iau smartphone, dupa ce mi-am luat a aparut si nevoia de a-l folosi. Nici de telefon mobil nu aveau nevoie oamenii inainte sa apara, si nici de streaming de filme, anumite nevoi apar odata cu aparatele ce le rezolva. Probabil ca daca ti-ai lua smartphone ai descoperi ca si tu defapt aveai nevoie dar nu ti-ai dat seama (sau ma rog, poate nu ai nevoie dar il vei folosi oricum biggrin.gif). Sa zicem ca eu ma incadrez la categoria aia similara agentilor de vanzari, adica parte din job description-ul meu este sa astept pe holuri si sali de tribunal. Locuri unde ar fi cam de porc sa stai la un laptop sau tableta (desi am mai vazut si din astia), insa e perfect acceptabil sa joci angry birds sau sa verifici ce s-a mai scris pe forum. Dar il folosesc intr-o gramada de situatii... recunosc ca as putea supravietui fara el (ca vorba ta, aproape tot timpul sunt in apropierea unui calculator) dar nu as renunta de buna voie la el biggrin.gif. (Prin comparatie nici eu nici sotia nu ne-am mai ales de laptopuri de muuulta vreme).

P.S: Daca as lua o tableta (indiferent pentru cine) ar fi monopolizata exclusiv de fiica-mea, deci momentan mai astept pana gasesc una foarte rezistenta.
klm
In cazul tabletelor sau chiar note/netbook-urilor nu se pune problema nevoii ci a utilitatii.
Ce faci mai bine cu o tableta decat cu orice altceva?

Cred ca toti suntem de acord ca la nivel profesional nu te poti opri mai jos de un laptop (de exemplu te duci in casa la cineva si iti spune sa-i faci o schita cu mobila pe care i-o propui, te cheama un client la dracu-n praznic sa ii faci politele la niste utilaje, prezinti niste modele de bannere insa clientul vrea rosu in loc de verde si tre' sa modifici repede culoarea in Photoshop etc). Deci, cu foarte mici exceptii, tabletele nu-si au locul.

Multimedia inseamna sa arunci un film de o calitate cat mai buna pe un ecran cat mai incapator sau sa asculti o melodie cat mai clar cu putinta. Eu ma intreb si acum ce rost are sa arunci 720p (nu mai zic de 1080p) pe un ecran de 15"?! Eu pe 19" nu vad diferenta intre 480p si 720p deci pe 10" si un R5 sau avi ar fi mai mult decat suficient. Jocuri... pai cand oare (in viitorul apropiat) vor fi mai dezvoltate cele pentru tablete decat cele pentru x386? Deci, cu foarte mici exceptii, tabletele nu-si au locul.

La browsing lejer pe fotoliu, in avion etc cand n-ai ce face (scoatem din discutie lucratul - exista laptopuri de 13", netbookuri; pe alea nu e greu sa lucrezi in avion, Oz) s-ar putea sa avem in tableta un castigator dar nu pentru ca n-ai putea s-o faci la fel de bine cu un laptop (600 g or fi mai comode insa nici 1 kil jumate nu-ti rupe mainile) ci pentru ca chiar este mai comod insa n-ar fi si mai comoda (sa nu spun mult mai ieftina) o tastatura fara fir cu ajutorul careia sa navighezi privind la plasma de 1 metru pe care proiectezi imaginile de pe desktopul ala rapid?! Zic si eu, nu dau cu parul.

Mobilitate ridicata (GPS, carat poze, filme, facetime, emailuri scurte). Pai sa vedem. Telefonul face toate astea cu 60x115 cm in cazul telefonului meu, 80x150 cm in cazul huidumei de Note, unde mai pui ca poti vorbi de la el, nu arati ca un gay cand faci poze la o biserica nici nu te incomodeaza la carat.

Momentan (sa zicem cu o exceptie) tableta nu e mai buna la niciuna din sarcinile pe care le doriti voi dar cand vine vorba sa faci cate putin din toate la un nivel decent, oare s-o fi justificand?
AlexTM
QUOTE (klm @ Dec 10 2011, 07:22 PM) *
600 g or fi mai comode insa nici 1 kil jumate nu-ti rupe mainile

E numa de 2 ori jumate mai greu. Pai e ceva diferenta, mai ales cand vrei sa o pui la bagaje de mana.
Mie-mi trebuie pentru navigat din fotoliu PE TABLETA, nu pe ecranul mare al televizorului, cu tastatura fara fir. Nuu, televizorul merge bine mersi in treaba lui, dar poate eu din cand in cand mai vreau sa arunc un ochi pe ceva.

De acord, pentru lucru, nu se pune problema. Acolo laptopu e sef. Dar in casa, in bucatarie, in living, ... tableta.
klm
Eu zic ca un ochi poti arunca si pe ecranul unui telefon.
former_ozz
Halba, exista trei categorii de oameni:
1. Care sint pentru durate rezonabile (chiar si o ora din cind in cind) departe de calculator, internet, datele lor etc si AU NEVOIE de calculator internet etc. Agent d evinzari nu a fot in nici un fel un peiorativ, e numai un extrem al acestei categorii, dar poate sa fie si o ora doua pe saptamina. Acesti oameni au nevoie de spartphone. Durata in sine nu e importanta, ci cit de critic e momentul respectiv. De exemplu un zugrav la munca e mereu departe de calculator dar nu cred ca are nevoie de smatphone, asa cum un om de afaceri poate sa iasa numai pentru o ora din birou si sa piarda ceva important (ca sa nu mai spun ca pentru un om de afaceri un smartphone costa mult mai putin decit pentru un zugrav).

2. oamenii care sint tot timpul linga calculator. Aici as spune ca se incadreaza multi, poate 90% din lucratorii la birou.
3. Oamenii care nu au nevoie majora de calculator.

In principiu smartphone-ul e necesar numai pentru 1. Toti colegii mei se incadreaza la 2, dar majoritatea au iphone sau uneori androide. Treaba sta asa: omul e la mnca 8-10h pe zi, unde se uita la 1-2 monitoare. Dupa aia e 20 de minute in masina cind trebuie sa se uite la drum. Dupa aia acasa e inconjurat de desktop, 2-3 laptopuri, tablete, bluray player care face streaming etc. Cine vrea sa se uite la un ecran mic cind are cea mai mare parte din timp ecrane mari in jur?
Ok, exista weekend, masa de prinz etc dar nu ar trebui sa iei o pauza de la ecrane in timpul asta?
Singura scuza o vad pentru manageri. Astia sint in sedinte plictisitoare si inutile tot timpul si un smartphone e util ca ai ceva d efacut. Pe laptop te vede lumea.

KLM, utilizatorii mobili de laptop in proportie covirsitoare folosesc numai netul, email limitat (mai mult d everificat pentru urgente, eventual un reply scurt), si filme, jocuri simple. Foarte putini oameni chiar incearca sa lucreze pe avion, si pentru si mai putin lucrul e altceva decit un email, un word sau un ppt. E suficient sa te plimbi printre scaune sa te uiti ce fac.
Pentru toata aceasta majoritate tableta nu numai ca e suficienta, dar e mult mai buna decit un laptop din doua motive mari: 1. portabilitatea. Nici un laptop nu se compara cu o tableta de 10", cu atit mai putin cu una de 7". 2. vizibilitatea sau ce o fi. Problema la laptop in locuri inguste e unghiul la ecran. Pe avion laptopul e apropae de tine, mult sub nivelu ochilor si cu ecranul perfect vertical sau mai rau, putin intors in jos. Ca sa-l desfaci cu ecranul in sus ai nevoie de spatiu care nu exista. Tableta poate sa stea cu ecranul orizontal, in sus, sau in orice unghi vrea muschiul tau. Nu poti sa faci asta cu un laptop obisnuit.
De gps, camera, durata bateriei etc nici nu mai vorbesc. De pret nu mai zic.
O tableta Lenovo de 200$ are gps, camera si pe fata si pe spate, giroscop si accelerometru. Un laptop ce are la banii astia? Dar la dublu? la triplu?
Eu cred ca tabletele o sa inmorminteze laptopurile, care o sa ramina un produs de nisa pentru acei citiva oameni care chiar muncesc pe ele. Restul n-au nevoie.



James Kilowatt
Pana una alta, impotriva logicii descrise de voi, laptoapele au mancat desktoapele desi n-aveau niciun motiv sa o faca, acum se vand mai mult decat dublu decat desktoapele. Eu sunt de acord cu rationamentul lui Halbasus. Insa piata a decis ca desktopu' o ia la vale iar laptopul in sus acum mai multi ani, iar acum tabletele halesc tot din vanzarile de desktop si nu din cele de laptop (probabil nu direct, utilizatorii de desktop trec la laptop si cei de laptop la tableta).

http://www.inquisitr.com/76157/tablets-to-...ll-still-reign/
HalbaSus
@ozz, argumentatia ta poate fi extinsa si la telefonul mobil, e corecta in principiu, dar odata ce ti-ai luat telefon mobil e foarte greu sa renunti la el, si nu mai poti trai fara el (desi atat la birou cat si acasa ai telefon fix, in masina nu ar trebui sa vorbesti la telefon, iar cand iesi la un restaurant/bar e chiar mai bine sa nu sune telefonul). Incearca sa le iei smartphone-urile la colegii tai (care in mod obiectiv nu au nevoie de el, si aici sunt de acord cu tine) si vei vedea cu cata inversunare si le vor apara.

Tabletele probabil vor elimina de pe piata netbook-urile, care, in marea lor majoritate sunt destul de sinistre. Laptopurile nu le vor elimina deoarece e moda asta tampita ca "nu ne luam desktop, cu monitor de 20, tastatura comoda si performante stelare"... nuuuu... ne luam laptop de 15"-17" pe care il folosim pe post de desktop... pfuaaa ce afacere am facut". Iar desktop-urile probabil vor ramane pentru profesionisti (editare grafica/audio/video/proiectare/etc, chestii unde e nevoie de performanta (si ecrane mari)), gameri, si eventual la unele birouri.

In plus momentan la pret tabletele nu stau chiar asa bine.
Cea mai ieftina tableta de pe piata (de productie autohtona biggrin.gif) este vreo 600 RON, are ecran rezistiv (auch), android 2.1 sau 2.2 fara perspective de update... deci mai bine nu...
Cea mai ieftina tableta cu ecran capacitiv e vreo 900 RON, kindle fire la noi ajunge la peste 1100 RON...
Iar tablete pe care sa merite sa le cumperi incep de pe la 1600 RON (1700 parca e Asus Transformer 1 (fara tastatura) iar cel mai de baza ipad e de vreo 2200 RON). Prin comparatie un laptop cu I3 incepe tot de pe la 1600 RON, si are I3 nu tegra, are monitor de 15'6 nu de 10, si il poti folosi si la browsing dar si la lucru. Tableta e o chestie de nisa, adica nu neg utilitatea ei, dar daca ar fi sa facem o "piramida a nevoilor IT" atunci la baza ar fi un calculator (fie el desktop fie laptop folosit pe post de desktop cum am vazut ca se poarta mai nou), pe urmatorul nivel ar fi laptopul (pentru cei care au nevoie de el, pentru unii nu e util deloc), urmatorul nivel ar fi smartphone-ul (din nou, poate nu ai nevoie nici de asta), iar daca ai bifat toate nivelele de mai jos (fie le ai, fie nu ai nevoie de ele) atunci vine tableta, care are ca unic rol entertanimentul (browsing, filme, jocuri, eventual cate un email scurt, etc...).
former_ozz
Eu zic ca daca vrei sa cumperi un singur obect IT, ala e un laptop. Tine loc si de desktop si poti sa-l iei si cu tine oriunde. Smecheria la tabletele astea e ca la pretul lor nu se mai pune problema de ales un singur obiect. Kindle Fire e 199$, Lenovo A1 e teoretic 249 dar de fapt e tot 199$, Nook e 249 si asta numai daca ne uitam la firmele mari cu servicii de clienti bune, nu chinezarii noname. Toate au ecran capacitiv, fire are dual core, A1 are single core dar are gps, camera fata spate si nu trebuie spart la fiecare update, nici Nook nu-i de lepadat.

Pretul e foarte important si in discutia cu utilitatea. La un Ipad utilitatea e importanta ca costa 500$, dar la kindle fire e mai putin relevant. La fel la smartpphone. Un smartphone in USA costa aproape 1000$ pe an (iphone, android, sint la fel, 199$ pretul initial si apoi abonamentul de date) si ai contract pe 2 ani. OK, daca te uiti numai la partea de date ca voce iti cumparai oricum si ii faci upgrade la fiecare 2 ani, e imposibil sa scapi sub 500$. Mai degraba vreo 700.
Venitul mediu (median, ma rog) al unei familii e 45-50K$ pe an, depinzind cit de noua e informatia. Din astia se scade impozitul, banii pentru pensie, rata/chiria la casa, masina si asigurarea ei, mincarea, imbracamintea, asigurari de tot felul etc. Oamenii astia nu au decit citeva (putine) mii pe an venit disponibil de cheltuiala pe prostii. Un smartphone costa ENORM cind te uiti la banii astia, nu mai zic de 2 smartphonuri ca e o familie.
De aia utilitatea devine brusc foarte importanta. La preturi mai mici ea e irelevanta. Daca un smartphon ar fi cit o inghetata ar avea tot omul vreo 20 ca sa faca comparatii.

La inceputurile celularului era o discutie asemanatoare, utilitatea nu justifica pretul de atunci pentru mare parte din oameni. Eu am avut primul celulalr la sfirsitul anului 2005, si pina atunci n-am simitit nevoia.
HalbaSus
Dupa ce ca ne-ati umilit cu preturile la masini (in special) si la electronice.... macar la costul smartphone-urilor stam mai bine... smartphone-ul meu (LG Optimus 2X - dual core nvidia tegra 2, deci nu e de aruncat nici acum si ruleaza fara prboleme orice joc) a costat 150 de euro cu abonament de date de 5 euro pe luna (500 Mb trafic inclus in banii astia)... Deci 270 euro pe 2 ani cu abonament de date inclus. Desigur daca ne raportam la venitul mediu pe economie ne dam seama ca nu toata lumea isi permite un smartphone, dar chiar si la veniturile din romania un smartphone iese substantial mai ieftin decat o tableta (chiar daca luam in calcul si abonamentul de date). Iar diferenta dintre un smartphone si o tableta este strict de marime si de utilitate (cu un smartphone poti telefona, si deobicei au camere performante).
Acestea fiind spuse ma duc sa joc NFS Shift pe telefon tongue.gif
klm
CITAT(former_ozz @ Dec 11 2011, 09:59 AM) *
KLM, utilizatorii mobili de laptop in proportie covirsitoare folosesc numai netul, email limitat (mai mult d everificat pentru urgente, eventual un reply scurt), si filme, jocuri simple. Foarte putini oameni chiar incearca sa lucreze pe avion, si pentru si mai putin lucrul e altceva decit un email, un word sau un ppt. E suficient sa te plimbi printre scaune sa te uiti ce fac.
Pentru toata aceasta majoritate tableta nu numai ca e suficienta, dar e mult mai buna decit un laptop din doua motive mari: 1. portabilitatea. Nici un laptop nu se compara cu o tableta de 10", cu atit mai putin cu una de 7". 2. vizibilitatea sau ce o fi. Problema la laptop in locuri inguste e unghiul la ecran.

Motivele prezentate de tine nu mi se par argumente in favoarea tabletelor ci tentative de a da acestora o relevanta; dpmdv esuezi.
Verificari limitate de mail si un reply scurt se pot face pe telefon, filme si jocuri... se vad la fel de prost pe 7" ca si pe 10"; deci le poti vedea pe doar 4-5" (telefon). La mobilitate tot telefonul castiga: are standby mai mare si este mai compact.
In ceea ce priveste vizibilitatea, mi se pare importanta la monitorul de acasa, la un laptop ea trebuie sa fie foarte limitata pentru ca - eu cel putin - n-as vrea ca vecinul meu de scaun sa vada ce-i transmit partenerului de discutii (sau la ce porno ma uit); lui Vaio Z i s-a reprosat acest lucru insa eu zic ca Sony a gandit ca mine cand a facut ecranul laptopului ala de 3.000 euro.

Si eu sunt perfect de acord cu aceasta clasificare facuta de Halba:
CITAT(HalbaSus @ Dec 11 2011, 05:09 PM) *
Tableta e o chestie de nisa, adica nu neg utilitatea ei, dar daca ar fi sa facem o "piramida a nevoilor IT" atunci la baza ar fi un calculator [...], pe urmatorul nivel ar fi laptopul [...], urmatorul nivel ar fi smartphone-ul [...], iar daca ai bifat toate nivelele de mai jos (fie le ai, fie nu ai nevoie de ele) atunci vine tableta, care are ca unic rol entertanimentul (browsing, filme, jocuri, eventual cate un email scurt, etc...).

CITAT(HalbaSus @ Dec 11 2011, 10:16 PM) *
Dupa ce ca ne-ati umilit cu preturile la masini (in special) si la electronice.... macar la costul smartphone-urilor stam mai bine... smartphone-ul meu (LG Optimus 2X - dual core nvidia tegra 2, deci nu e de aruncat nici acum si ruleaza fara prboleme orice joc) a costat 150 de euro cu abonament de date de 5 euro pe luna (500 Mb trafic inclus in banii astia)... Deci 270 euro pe 2 ani cu abonament de date inclus.

Nu stam mai bine, Halba.
In SUA la unul dintre operatori (ala de vrea sa cumpere unul nemtesc) am vazut 3 abonamente de voce: 4-500 min nationale si nelimitat in retea la (cred) 40$, ceva la 8-900 nat si nelimitat in retea la vreo 60$ si ultimul nelimitat peste tot cu 7-80$; cat te costa ceva echivalent in Romania? Nici macar cu 100 de euro nu gasesti asa ceva (50 euro/67$ pentru 500 min nat si 3.000 in retea sau 450/2.000 la 45 euro/60$).
Macar la internet stam mai bine; e mai scump in SUA decat la noi si, chiar daca au LTE, vitezele lor nu se compara nici macar cu 3G-ul nostru.
T u d o r
Raspunsul pentru toate problemele voastre este aici.
AlexTM
QUOTE (klm @ Dec 12 2011, 12:46 AM) *
Verificari limitate de mail si un reply scurt se pot face pe telefon, filme si jocuri... se vad la fel de prost pe 7" ca si pe 10"; deci le poti vedea pe doar 4-5" (telefon). La mobilitate tot telefonul castiga: are standby mai mare si este mai compact.

Telefonul e MIC. Nu vreau sa stau in fotoliu sa navighez de pe telefon. In plus, trebuie sa-l ai (eu nu-l am, si n-o sa-mi iau doar ca sa compensez lipsa tabletei smile.gif mai bine iau tableta si raman la telefonul mau cu ecran patrat de nu_stiu_cat)



QUOTE (klm @ Dec 12 2011, 12:46 AM) *
Nu stam mai bine, Halba. In SUA la unul dintre operatori (ala de vrea sa cumpere unul nemtesc) am vazut 3 abonamente de voce: 4-500 min nationale si nelimitat in retea la (cred) 40$, ceva la 8-900 nat si nelimitat in retea la vreo 60$ si ultimul nelimitat peste tot cu 7-80$; cat te costa ceva echivalent in Romania? Nici macar cu 100 de euro nu gasesti asa ceva (50 euro/67$ pentru 500 min nat si 3.000 in retea sau 450/2.000 la 45 euro/60$).
Macar la internet stam mai bine; e mai scump in SUA decat la noi si, chiar daca au LTE, vitezele lor nu se compara nici macar cu 3G-ul nostru.

40/60/80$ nu e mult?? Chiar si daca ai jde milioane de minute, cati au nevoie de asa ceva? Eu prefer 20$ si jumatate oferta.

N-am inteles ce spui cu LTE-ul, e mai slab decat 3G-ul nostru?

Tudor, Galaxy Note e scump. O fi bun pentru cei care vor sa se uite la filme de oriunde, din parcuri, gari, WC-uri publice. Eu de banii aia iau o tableta si un Nokia clasic smile.gif ... si un aparat foto
klm
CITAT( T u d o r @ Dec 12 2011, 12:56 AM) *
Raspunsul pentru toate problemele voastre este aici.

Da, Tudor (de altfel pe acesta l-am luat ca etalon cand am vorbit de dimensiunile maxime ale unui sp), dar sa nu uitam ca Note se vrea un telefon ori eu n-as purta asa ceva prin buzunare smile.gif.
CITAT(AlexTM @ Dec 12 2011, 08:55 AM) *
Telefonul e MIC. Nu vreau sa stau in fotoliu sa navighez de pe telefon.

Ok, Alex, nu spun ca o tableta n-ar fi relevanta pentru tine ci doar de ce mi se pare fortat sa o consideri potrivita cand argumentele logice spun ca nu e asa.
CITAT(AlexTM @ Dec 12 2011, 08:55 AM) *
40/60/80$ nu e mult?? Chiar si daca ai jde milioane de minute, cati au nevoie de asa ceva? Eu prefer 20$ si jumatate oferta.

N-am inteles ce spui cu LTE-ul, e mai slab decat 3G-ul nostru?

Pare ca am o gramada de bani de cheltuit cu comunicatiile, nu-i asa smile.gif?! Nu, nevoile mele se limiteaza fix la cat cheltui eu acum: vreo cateva sute de minute (de felul meu sunt foarte laconic la telefon, preferand sa vorbesc fata in fata; mie mi-ar fi de ajuns si cel mai mic animal insa, pentru ca nu-mi place sa tin cont in ce retea vorbesc - desi am majoritatea nr pe care le apelez la acelasi operator - am un abonament putintel mai mare cu multe sute de minute in retea pe care fac tot posibilul sa le consum smile.gif) si cativa GB de date (3G + wi-fi).
Vitezele LTE-ului americanesc se situeaza in medie cam la 2 Mbps; media mea nu scade sub 3-4 Mbps si am limita superioara 7 iar la birou media nu scade sub 8 decat cu servere din Burundi; ca medie nationala de viteze pe comunicatii mobile iar stam mai bine decat americanii deci pot spune fara teama de a ma insela ca 3.5G-ul romanesc este mai rapid decat LTE/4G-ul lor.
AlexTM
Al nostru e 3.5G sau 3G?

Iar despre LTE am auzit ceva (e 4G, parca... al dracu acceleratia asta gravitationala, ne ia cu dureri de cap biggrin.gif ), dar nu cred ca media la americani e asa de slaba. Pai ce reteaua lui peshte e aia daca 3G-ul merge mai repede (3G avand si ei, presupun...) ??

PS: in abonamentul tau ai si GB pe wi-fi?


klm
Pe retele GSM, 3G (HSDPA) se considera pana la 3.6 Mbps (parca), ce e peste fiind 3,5G/3G+ (inclusiv 43.2 de la un operator autohton). Se poate explica mai bine insa nu de catre mine smile.gif.
4G (LTE, wimax si cam la atat se limiteaza cunostintele mele) teoretic foloseste tehnologii care pot atinge (nu stiu daca si depasi) vitezele actuale ale serviciilor de date oferite prin cablu (100-120 Mbps).
Poate LTE o fi la inceput iar 3G-ul la sfarsit de viata, poate americanii folosesc alte frecvente/echipamente, poate ii costa prea mult sa acopere toata suprafata tarii, poate au prea multi utilizatori/antena, nu stiu; stiu doar ca 4G americanesc merge in medie mai prost decat 3G+-ul romanesc.
HalbaSus
Mi se pare corect, dupa ce ca au masini mai ieftine, drumuri mai bune, mancare mai ieftina, electronice mai ieftine, servicii mai multe, salarii mai mari... ne-au ramas doar 3 lucruri sa le facem in ciuda:
- Noi putem sa bem si sa fumam legal de la 18 ani.
- Putem f**e legal tot ce e peste 15 ani (cu anumite exceptii: exemplu daca suntem profesori/tutori sau daca ii promitem ca ne casatorim cu bagaboanta pentru a o convinge sa se puna pe orizontala).
- Avem interneti mobili mai rapizi si mai ieftini.
solmar
Numai 3 avantaje? Se adauga:
4. Putem omori pietoni cu masina fara consecinte. In America canci, la primul pieton te trimit la bulau.
5. Putem fura cu toptanu, cel mult cu suspendare. Aici iti trebuie ceva spate. In America e mai greu sa furi de la stat si foarte nasol daca furi de la altii.
6. Putem sa ne batem joc de organ, ca nu riposteaza. Acolo esti incatusat daca te uiti nasol la el.

klm
CITAT(HalbaSus @ Dec 12 2011, 07:40 PM) *
- Putem f**e legal tot ce e peste 15 ani (cu anumite exceptii: exemplu daca suntem profesori/tutori sau daca ii promitem ca ne casatorim cu bagaboanta pentru a o convinge sa se puna pe orizontala).

Stai putin ca ai sarit prea repede peste acest aspect; adica o persoana majora poate ciufuli legal o persoana de minim 15 ani?! (poti raspunde la topicul despre buci ca sa nu fim off, te gasesc eu 36182451.gif)
former_ozz
Mai sint avantaje in Romania dar nu le vedeti voi smile.gif.
Intradevar treaba asta cu internetul si mobilul e cam scandaloasa. E un amestec de densitate mica a populatiei, costuri mari, imposibilitatea de ridicare de noi antene si monopol.
Motivul intial a fost densitatea mica a populatiei in USA, ca atare to ce e pe fir si unde radio e mai prost si mai scump. Pina si bateria la celular se descarca mai repede ca antena e la mama dracu. Asta insa nu justifica de ce serviciile sint tot cam nasoale chiar in ariile cu densitate decenta. Desitatea mareste si costurile, mai ales la serviciile pe fir/cablu. Ridicatul oricarei antene se loveste de protestul nebunilor linga care e antena, deci e aproape imposibil. America e plina de nebuni.
Monopolul si oligopolul sint insa probleme de baza. Daca vreau sa-mi trag cablu am fix o alternativa. In Romania aveam 4. Daca vreau DSL am tot o alternativa. Alta varinta nu mai e (mai exista o firma de antene d-alea parabolice daca vrei numai tv). Daca vreau celular am 2 alternative mai serioase (ar mai fi 2 parca dar au probleme de acoperire). Si asta in buricul tehnologiei americane, in silicon valley, unde traiesc vreo 6 milioane de oameni deci densitatea e satisfacatoare.

AlexTM
QUOTE (klm @ Dec 12 2011, 06:58 PM) *
Pe retele GSM, 3G (HSDPA) se considera pana la 3.6 Mbps (parca), ce e peste fiind 3,5G/3G+ (inclusiv 43.2 de la un operator autohton). Se poate explica mai bine insa nu de catre mine smile.gif.
4G (LTE, wimax si cam la atat se limiteaza cunostintele mele) teoretic foloseste tehnologii care pot atinge (nu stiu daca si depasi) vitezele actuale ale serviciilor de date oferite prin cablu (100-120 Mbps).
Poate LTE o fi la inceput iar 3G-ul la sfarsit de viata, poate americanii folosesc alte frecvente/echipamente, poate ii costa prea mult sa acopere toata suprafata tarii, poate au prea multi utilizatori/antena, nu stiu; stiu doar ca 4G americanesc merge in medie mai prost decat 3G+-ul romanesc.


Retelele astor 3 operatori mari de la noi sunt 2G si 3G. Nu "se considera" smile.gif mai mult sau mai putin in functie de cum ies bitzii din telefon smile.gif
Nu stiu ce operator e ala cu 43.2
Iar despre americanii astia, eu tot nu pot sa cred ca LTE-ul le merge atat de prost. De unde stii?
RUE
In USA sunt livrate contracte de implementare pentru LTE (cel putin Verizon si nu mai stiu cine) iar in UAE stiu ca se lucreaza spre comercial tot de catre Alcatel.
Vitezele alea mici de cativa mega sunt mai mult ca sigur ca sunt Wimax care prin modemurile sale nu au cum sa se compare cu zecile de mega oferite de LTE ul propriu zis.
Cu LTE ajungi experimental sa faci download cu viteze de 120 Mbs si normal duce 50-60 ok.
klm
"Se considera" de catre eu - pifanul; sigur ca sunt niste considerente care pe mine nu m-au interesat sa le retin, de aceea nici nu le pot explica smile.gif.
Eu urmaresc niste site-uri de specialitate de prin SUA unde, printre informatiile de interes (adica ce aplicatii au mai aparut, ce mai face lumea cu telefoanele etc), am intalnit tot felul de date privind piata americana printre care si teste cu viteza medie a comunicatiilor mobile de date.
Orange ofera vitezele alea... pe hartie pentru ca, cica, nici in Store nu se obtin.
klm
O parere privind gradul de mobilitate al tabletelor:
(traducere aproximativa)
CITAT
Poate ca exageram cu semantica insa noua noi consideram ca "mobil" poate fi considerat ceva ce incape in buzunar, ca un telefon; pe de alta parte "portabil" poate fi considerat ceva ce cari dupa tine doar daca vrei - si pe care majoritatea nu o va face - precum tabletele si laptopurile. Diferenta o face faptul ca majoritatea este predispusa, doreste sa aiba asupra ei tot timpul un telefon mobil si il poate folosi oriunde dar un dispozitiv portabil va fi carat pana la destinatie inainte de a fi folosit.

Sursa (eng)

Articolul trateaza alta tema insa ramane o lectura interesanta.
former_ozz
Numai ca telefoanele au ecrane la limita folosintei. Cel putin pe mai mult decit juma de ora. Si costa mult mai mult.
HalbaSus
Azi am fost la un hypermarket unde erau expuse vreo 5-6 tablete android low cost (archos, evolio si inca vreo 2 marci). Cam toate aveau procesor single core de 1 Ghz si android 2.1/2.2.... Za horror... sincer acum inteleg de ce Gizmodo a pus tabletele low cost la "worst tech gift ever"... Cel mai rasarit era un Archos cu ecran de 10"... dragutel ca aspect, si dintre toate celelalte se misca cel mai decent (ce-i drept unul dintre evolio-uri nu l-am putut testa pt ca facea ca un calculator cu placa video stricata... apareau numai niste pixeli de diverse culori)... Deci la Archos-ul asta ecranul era decent si era relativ sensibil... insa se misca ceva mai prost decat optimus one-ul de 600 mhz... am ucis toate aplicatiile pornite, degeaba... chiar si fara widget-uri se misca usor in reluare... probabil ar fi fost utilizabil pt "light browsing" dar nimic mai mult, din pacate nu am putut testa browserul pt ca nu le mergea wifi-ul in hypermarket...
Oricum, as recomanda tuturor care vor tableta (sub 1500 ron) sa ia fire-ul, sau alt dual core... si preferabil sa-l incerce inainte.
AlexTM
Mos Craciun a fost darnic anul asta si a venit cu o tableta ... o tableta mica, de dimensiunea unui telefon mare. Fix ca si Galaxy Note, dar e pe invers, ca ala e un telefon mare de dimensiunea unei tablete mici.
si anume asta

E prea mica, e de ajuns? Nu stiu, ca inca n-am folosit-o. Oricum, nu va fi pentru vazut filme nici pentru lucrat cu ea.
Pentru browsing din fotoliu, navigatie, browsing din masina, chestii de-astea marunte.
drabisan
QUOTE (HalbaSus @ Dec 12 2011, 07:40 PM) *
Mi se pare corect, dupa ce ca au masini mai ieftine, drumuri mai bune, mancare mai ieftina, electronice mai ieftine, servicii mai multe, salarii mai mari... ne-au ramas doar 3 lucruri sa le facem in ciuda:
- Noi putem sa bem si sa fumam legal de la 18 ani.
- Putem f**e legal tot ce e peste 15 ani (cu anumite exceptii: exemplu daca suntem profesori/tutori sau daca ii promitem ca ne casatorim cu bagaboanta pentru a o convinge sa se puna pe orizontala).
- Avem interneti mobili mai rapizi si mai ieftini.



Mai e un avantaj: la noi nu te opreste politia daca mergi pe ce banda vrei tu, cu ce viteza vrei tu si singur in masina smile.gif
RUE
am fost in CONRAD aici in Dusseldorf si am gasit tableta ODIS de 7'' 3G GSM, Wifi, android 2.2, camera 2 mp si cu filmare, ecran capacitiv, gps, G sensor etc
LINK DE EXEMPLU

Am obs ca pe net doar prin Germania apar. Pretul e 175 euro redus de la aproape 200.

ce ziceti?
RUE
aici la Conrad
RUE
tot la conrad am gasit DELL cu ecran flip... link
RUE
alooo... meseriasii ... v-ati iesit complet din mana? mai am cu cine sa ma sfatuiesc pe aici? sad.gif
daca e de un DELL transformer de acela mai sunt si la noi ACer si altele de acelasi gen.
Dai ca pe un laptop dar ai si o tableta cu sistem de operare traditional etc.
am destui care zic ca ori ipad or nimic. chiar asa e?
spre deosebire de o tableta simpla... transformerul acela are Windows alternativ.
AlexTM
Eu am vrut sa-mi iau ASUS transformer, dar fara tastatura (doar sa ma gandesc ca, la un moment dat, voi putea sa-mi iau, daca voi vrea)
era 1700 inainte de Craciun. Pana la urma n-am luat ca nu-mi placea design-ul si-am luat un samsung de 5 inch si nu-mi pare rau.


Apoi am descoperit ca tastatura exista si la tabletele Samsung mari (de 10). E de fapt o husa + tastatura. Insa atunci, mai bine-ti iei laptop smile.gif
RUE
eu acum cateva ore in noapte gandeam ca cea cu 400 euro dell duo e utila avand si SO 7 si tableta cu sistem propriu pt touch fezabil copiilor dar:
- de 175 euro pot avea chestia aia completa si cu gps, gsm, umts, wifi etc si de rest cand va fi cazul imi iau si un minilaptop daca chiar e musai.
Dar mai cuget! ideal e sa duc ceva fiica mii cadou de ziua ei si sa fie util la toata familia spre deoebire de Barbie House or Barbie Vacation Case House (Cheishan Eishan House cum zice ea).
Rebel
Nu stiu daca ajuta dar imi dau si eu cu parerea.

In momentul de fata, dpdv tablete, la mine in batatura am:

Un Ipad1, 3G, 64 GB, WiFi, maxim loaded, pret de piata $850, utilizat cam 9 luni de zile.
Un Samsung galaxy fully loaded, 4G, Wi-Fi, 32 de GB (asta e maximum la Galaxy), pret de piata $550 nou, cumparat pe data de 15 luna asta.
Kindle Fire, asta asa vine cu Wi-Fi, 8Gb, si restul care nu conteaza. Cost $210. L-am cumparat din State prin cineva intrucat nu se vinde in Canada, deci nema garantie, asa ca am aruncat cutia lui.

Click to view attachmentClick to view attachment

Apple-ul
Este al meu, l-am primit practic cadou, e ok dar nu ma dau in vant dupa el.

Ce imi place:
- e destul de responsive,
- stabil la conexia cu internetul,
- culori frumoase,
- nu se balbaie la video sau audio,
- are capacitate mare (nu ca as folosi-o),
- are 3G.
- viata bateriei; inca tine 10 ore, vom vedea pentru cat timp.

Ce nu-mi place:
- NU ARE FLASH! Deci jumate din conntinutul web nu imi este accesibil. Vreau sa ascult o piesa de teatru seara, canci, nu merge. Nu ma luati cu jailbreak ca nu merge. Unu pentru ca pierd garantia, doi pentru ca atunci cand iau un BMW (ca le pret cam asa e) nu mi se spune la ureche ca imi trebuie un jailbreak sa trec de 150km/h. Trei la mana, nu imi place sa modific eu ceva, la banii astia ar fi trebuit sa fie snur. mai pun 100 de parai si iau un Alienware M11 ca cel luat anul trecut. Alienware il mananca pe paine.
- are un singur difuzor
- Nu poti accesa submeniuri. Daca vrei sa dai reply pe "masini,ro, nu ai cum sa navighezi in casuta unde scrii. Adica de kkt.
- NU poti asculta o muzica sau un you tube in timp ce scrii ceva. Ai vrut sa faci altceva meniul ala s-a inchis. deci la capitolul asta e un gunoi total!
- Se mai inchide si singur, nu va temeti, cateodata dau ceva si decide sa iasa din pagina. Apple nu este invincibil.
- Cu toate ca tastatura e destul de maricica, responsivitatea lasa din cand in cand de dorit.
- Nu are 1280x800 resolution. la banii astia, WTF?
- Stiu ca Apple 2 are camera, al meu e 1 deci nu are, nu ca mi-ar trebui dar iarasi... la banii astia....? Oricum si Apple 2 e la furat la camera pe langa galaxy.
- PRETUL. Eu l-am primit, practic am platit o diferenta sa urc la 64 Gb, dar consider ca este Exorbitant pentru ce ofera, mai ales acum dupa ce am deschis ochii si la altele...
- desi exista aplicatii de toate neamurile, costa. Nu ca as fi zgarcit dar ma deranjeaza ideea de a avea restrictii. Nu pot pune altceva decat Apple apps. iar mie imi sta in gat cand nu am libertate.
- Apple IOS sucks, e limitat, incompatibil cu multe,
- Vrei nu vrei, musai sa treci prin Itunes..

Samsung Galaxy
L-am cumparat cadou pentru un bun prieten de pe acest forum. Pana insa il aduc acasa, "ma dau" eu cu el... laugh.gif

Ce imi place:
- FLASH!
- Rapid
- Culori frumoase,
- ecran de 10.1 in comparatie cu 9.7
- 1280 x 800 rezolutie, 149 ppi
- 4G
- 2 MP camera in Front, 3 MP in back
- e STEREO, are 2 difuzoare.
- GPS, nu doar in 3G
- Aplicatii spec. honeycomb
- cacalau de jocuri si aplicatii GRATIS. Da, man, gratis. daca nu, ce gasesti moca pe net, poate fi accesat si bagat. La Apple, sula.
- YouTube, Netflix, Amazon, etc. WOW, cu asta poti merge oriunde.
- dictionare, translators, wikipedia
- face si poze di video domle, si bune chiar.
- plays universal audio formats
- din nou, webrbowsere si aplicatii, Pe langa el, Apple pare un adevarat Alcatraz: aia nu e voie, aia nu e voie. Parca are parental Control pentru adulti.
- Meniul este foarte bun (nici la apple nu e rau) dar asta e mai cool. de ce? Pentru ca atunci cand rotesti tableta, apple schimba configuratia, Samsungul o tine pe a lui.
- Home screen extrem de configurabil
- Cheaper bre, cheaper!

Ce nu-mi place:
Inca nu am gasit nimic sa nu-mi placa. ramane de vazut.
Rebel
Kindle Fire

Nu este al meu, e al sotiei.
Pe asta l-am luat pentru carti. Spre deosebire de modelul precedent care tine 3 saptamani cu o incarcare, asta tine 8 ore. DAR, este color, si este micut.
- desi pare usor, nu-i asa de usor, e relativ greu dar solid si bine facut.
- spre deosebire de Ipad si Samsung, partea din spate este cauciucata si are o aderenta buna cu palma.
- Culori foarte frumoase,
- este ascultator ca un baiat cuminte.
- Downloadeaza rapid si eficient.
- Nu se balbaie, nu se inchide ca prostul cum face Ipad
- $200 de dolari? De-aia l-am si luat, nu e bun il dam cadou. Da e bun. smile.gif

Nu prea l-as baga in categoria tablete/ computere. Are o alta destinatie, e cam micut desi pentru unul care foloseste Iphone asta e mana cereasca ca dimensiuni.
Are o memorie destul de mica 8Gb desi poti inchiria memorie pe Amazon unde sa iti depozitezi milioane de carti, mie imi place maim mult ca ce-i al meu sa fie langa mine...

Concluzie
Pentru ce l-am luat, proprietara este extrem de multumita. Citesti, iei o pauza, verifici emailul pe plaja, si te intorci la carte.
Culori foarte frumoase, filmele se vad foarte fain dar esti dependent de wi-fi


Galerie foto:
Click to view attachment Click to view attachment
Rebel
Click to view attachmentClick to view attachment
Click to view attachmentClick to view attachment
Click to view attachment Click to view attachment
Click to view attachment

Samsung este mai bun din punctul meu de vedere.In concluzie, cred ca Apple zboara. Vreun amator ceva? smile.gif
RUE
amatorul a luat Odys 7" cu 3G, Wifi, GPS, GSM etc si android.
fiica mea a vazut tableta prin webcam aseara si de acum o sa astepte sa vin acasa... ce dor o sa fie de mine....

am luat asta pt ca asta era conform dorintelor mele, in bani putini si chiar mai multe optiuni.

2. caut o husa si poate cu tastatura daca voi constata ca USB ul ce l am suporta si tastaura.
Diesel
La BMW e nevoie de jailbreak ca sa depasesti 250km/h (la anumite modele) in rest cred ca e prima data cand sunt de acord cu Rebel biggrin.gif
James Kilowatt
@Rue
Cum e ecranul? Si are si iesire hdmi?
HalbaSus
QUOTE (RUE @ Jan 21 2012, 11:55 AM) *
2. caut o husa si poate cu tastatura daca voi constata ca USB ul ce l am suporta si tastaura.

Majoritatea tastaturilor de genul asta sunt prin bluetooth, si androidul nu ar trebui sa aiba nicio problema cu ele... sunt multe huse care integreaza tastatura si se conecteaza prin bluetooth (apropo, site-ul ala chiar are livrare gratutia si in romania, eu am comandat de la ei produse in valoare de 24$ si am avut livrare gratuita (e adevarat ca a durat vreo 3-4 saptamani).
AlexTM
QUOTE (Rebel @ Jan 21 2012, 05:09 AM) *
Samsung Galaxy
... 4G

Ce 4G are Galaxy-ul? Aveti retea 4G?
Rebel
QUOTE (AlexTM @ Jan 21 2012, 07:56 PM) *
QUOTE (Rebel @ Jan 21 2012, 05:09 AM) *
Samsung Galaxy
... 4G

Ce 4G are Galaxy-ul? Aveti retea 4G?


Samsung galaxy are 4G.
Eu sunt cu Rogers, unul dintre marii Canadei. Ei zic ca au 4G, dupa cate am citit e cam cu cantec, doar se umfla in pene. Nu stiu.
La mine telefonul este, ON/ Alo / Bine/ OFF. Nu am internet pe celular si nici nu platesc Internet package pentru tablete sau laptopuri. Am la serviciu, am acasa. Ajunge.
RUE
eu vad AICI
AlexTM
Ceva impresii despre tabletele Evolio, mai precis cea de 7?
Review-urile pe net sunt contradictorii, unii ca e o porcarie, altii ca e e foarte buna, altii ca e bun raport calitate-pret ...
A folosit cineva?
Halba_35438
Eu am testat una (cred ca de 10") in Real (erau expuse cateva tablete inainte de craciun) si mi s-a parut o porcarie. In sensul ca se misca cu incetinitorul, mai lent decat optimus one-ul cu procesor de 600 mhz. Probabil e suportabil daca il folosesti pe post de ereader, browsing fooooarte light (adica nu sa intrii pe forumul asta, ci pe niste site-uri optimizate pentru mobil) atunci poate sunt acceptabile.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.