Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cat trebuie sa castigati la Loto ca sa va considerati bogat?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Turnul Babel
Pages: 1, 2, 3
T u d o r
Pai si-ti ajung 1 milion pentru o insula? Fii generos, ia 100 milioane si ai cu ce sa-ti implinesti aceste vise. biggrin.gif
ozz86651
QUOTE
singura investitie care se va dovedi profitabila pe termen lung este in apa. fara petrol cred ca putem rezista dar fara apa intr-o saptamana suntem cu roatele in sus. un lac, un izvor, forajul unui put, o instalatie de imbuteliere, o instalatie de desalinizare, o instalatie de purificare astea sunt adevaratele fabrici de bani ale viitorului, cu un randament mult peste ce iti poate oferi o banca, un fond de investitii sau pur si simplu flerul tau de jucator pe bursa/nasdaq/piata de obligatiuni.


Pai si daca tu stii asta ce te face sa crezi ca nu stie toata lumea?

@DORU: pentru ce spui tu s-ar putea sa nu ajunga nici citeva zeci de milioane smile.gif.
DORU
Eu cred ca m-as descurca cu 1 mil euro biggrin.gif

Exista multe locuri mirifice si prea putin cunoscute, deci si accesibile smile.gif
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Jan 27 2011, 11:54 PM) *
Pai si daca tu stii asta ce te face sa crezi ca nu stie toata lumea?

Si daca stie lumea... ai vazut pana acum pe cineva investind in apa? Exceptie un prieten de-al meu care si-a forat un put la vreo 90 m, oricum mult sub panza freatica de suprafata, eu n-am auzit pe nimeni. Dar ne vom trezi intr-o zi ca rezervele de apa sunt in mana unui smecher. In Romania inca nu se
pune problema, dar e acuta prin Grecia. De lumea araba, Africa nu are sens sa pomenesc.
DORU
solmar, am forat si eu dar m-am oprit la 26m deocamdata, la a 3-a panza freatica biggrin.gif
HalbaSus
Ca idee, tot ce e sub 50 metri este proprietatea statului... da, inclusiv apa...
James Kilowatt
gay.... PSSUR o sa schimbe si asta?
Chiar sunt curios, cum e justificat juridic (si etic) treaba asta? Ce-a facut statul ca sa fie proprietar, de unde le-a cumparat? Nici Dumnezeu nu cred ca i le-a dat, ca suntem stat laic.

Dpdv etic sau filozofic, eu nu as permite ca resursele naturale necesare vietii (apa, energia solara/caldura geotermala si aerul, desi aerul daca e sa fim stricti nu e absolut necesar) sa fie proprietatea cuiva.
solmar
QUOTE (HalbaSus @ Jan 28 2011, 11:09 AM) *
Ca idee, tot ce e sub 50 metri este proprietatea statului... da, inclusiv apa...


OK. Ii spun sa cimenteze putul la 49.5 metri.
RUE
la arabi nu doar benzina e ieftina, ci si apa de baut. mai ieftina ca la noi.
in orice loc, restaurant, exceptie cele de figuri, 500 ml apa sunt 1 (una) unitate monetara (sauditi, emirati) =>20 eurocenti = 80 bani.
la noi minim 2-3 lei.
ozz86651
LOL. Apa nu-i gratis in resturante? Am vazut asta prin paris da am zis ca e exceptie, deh, paris. De fapt apa costa cit vinul uneori smile.gif.

@JK: In sensul asta nu poti justifica proprietatea nimanui asupra pamintului. Sau a nimic natural. Poti sa spui ca e o casa a ta pentru ca a fost facuta cu munca si munca se poate vinde si cumpara. La fel o masina sau un computer. Dar pamintul n-a fost facut de oameni.
Deci daca tot e necesara proprietatea asupra paminutului si resurselor, statul pare a fi cea mai etica solutie, adica al nostru al tuturor.
Stii ca de fapt nu cumperi nici aerul de deasupra casei, trec avioane prin el smile.gif.
De asemenea in USA poti sa cumperi "easement" pe aerul de deasupra casei vecinului. De exemplu ai o casa si ai vedere misto pe geam spre ocean. In fata ta e o casa sub nivelul tau. Ala daca isi adauga 1 etaj s-a terminat cu vederea ta. S-a terminat si cu o parte din valoarea proprietatii tale. Deci poti sa cumperi easement, adica ii dai niste bani si ii pui "plafon" la inaltimea casei. Poti sa faci asta si in scop speculativ,in caz ca vrea unul sa faca un bloc trebuie sa cumpere easementul de la tine.
Are sens din pdv etic? Are sens pe dracu, din partea mea proprietatea pamintului e deja o aberatie.
Are sens din pdv al functionarii societatii? cred ca da.

Solmar, sint oameni cu bani mult mai multi ca noi (cu tot cistigul ala la loto smile.gif) care stiu mult mai mult ca noi despre investitii si sint MULTI.
James Kilowatt
Eu nu m-am referit la proprietare in general, ci doar proprietarea celor 2 elemente stric necesare vietii: apa si caldura solara sau geotermala, si am mai adaugat si aerul ca sa fiu sigur ca nu vine careva cu ideea sa puna taxa si pe ala. biggrin.gif

Ce povestesti tu cu "easement" cumperi spatiu, nu aerul. Cu asta n-am vre-o problema fundamentala de etica smile.gif

In Franta restaurantele sunt obligate sa dea apa gratis oricui solicita, e o lege din evul mediu care e inca in vigoare.
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Jan 28 2011, 08:13 PM) *
Solmar, sint oameni cu bani mult mai multi ca noi (cu tot cistigul ala la loto smile.gif) care stiu mult mai mult ca noi despre investitii si sint MULTI.

Si tu de unde crezi ca stiu? De la cineva din anturajul Regelui Abdullah (fiul lui Hussein) al Iordaniei, fiul unui seic pe care l-am cunoscut acum vreo 10 ani.
ozz86651
Ce spun eu e ca asta cu invetsitii in apa e idee veche, nu de azi de ieri, si e mult vehiculata, dar eu tot nu vad pe nimeni sa cumpere apa la greu, pretul apei inca nu creste etc... adica treaba e foarte speculativa.

JK: Cum adica poti sa cumperi spatiu, pai eu cumpar 1 nanometru grosime care inconjoara pamintul smile.gif. Sau cuburi 1mm3 imprastiate in tot orasul.
Anumite tipuri de proprietate insa au sens. E clar ca nu poti sa cumperi 1m2, sa faci un putz pe el si sa tragi toata apa care se intinde mult in afara proprietatii tale. De asemenea e normal ca dupa o invetsitie prin care forezi un putz sa ai drepturi asupra petrolului sau a apei, pentru ca costa bani sa il scoti. Costa bani si munca, deci poti sa vinzi.
solmar
Tipul era fost militar de cariera, comandor, 2 facultati, din care o academie facuta in state... cand l-am cunoscut se ocupa de afaceri. Printre altele, avusese ocazia sa cumpere una din navele fantoma ale flotei noastre dar asta e alta poveste. Ma rog, el era implicat printre altele in niste transporturi de apa intre insulele grecesti.
James Kilowatt
Si-au mai pus si altii problema pe care o discutam noi p-aici... bani vs timp liber.

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...rou-143996.html

Interesanta statistica de la sfarsitul articolului.
ozz86651
Articolul e ... hmm. nerealist. Mai ales pentru Romania. In primul rind ca discutia nu e intre a avea multi bani cu mult timp si a avea foarte multi bani cu putin timp. Aici lururile sint simple, ce n-as da eu sa am dileme d-astea smile.gif.
Discutia in articol este intre trai la limita supravietuirii sau oricum foarte strins (si pentru asta trebuie sa ai o groaza de bani, 1 milion de euro sa zicem) si a avea o mult timp sau a avea job normal care oricum nu insemna ca te imbogatesti ci doar traiesti decent si n-ai timp. Hai sa vad citi ar trai cu salariul minim. Eu as fi putut asta la 20 de ani dar acum nu mai pot.
James Kilowatt
Nu e vorba de salariul minim, exemplele din articol sunt peste medie.
Nici pe forumul nostru nu cred ca e careva care sa traiasca din salariul minim. Probabil majoritatea clientilor vechi p-aici sunt peste medie cu venitul.
Insa am senzatia ca majoritatea viseaza (si sunt dispusi sa sacrifice timp) pentru venituri nu de 3 sau de 10 ori cat media, ci vor mult mai mult, de 100 ori.
ozz86651
Pai daca tot sacrifici timpul? smile.gif
Ce vroiam eu sa spun e ca articolul ala nu intra la topicul nostru. Topicul nostru e: ce preferati, bogati cu mult timp sau foarte bogati fara timp? Articolul lor e, sarac cu timp vs. mediu fara timp. La noi raspunsul e oarecum clar dar e loc de discutii, la ei raspunsul e si mai evident, cine vrea sa fie sarac? chiar daca ai timp.
Rebel
QUOTE (James Kilowatt @ Feb 10 2011, 02:28 PM) *
Si-au mai pus si altii problema pe care o discutam noi p-aici... bani vs timp liber.

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...rou-143996.html

Interesanta statistica de la sfarsitul articolului.

referitor la articolul pus de tine: Am deja prieteni mexicani pe care ii vad cel putin o data pe an. Sunt saraci, dar nici macar unul nu mi-a spus o data ca ar vrea sa vina in Canada la munca sau sa plece.
Printre ei, unul este instructor de tenis la un resort, celalalt este pescar, are o barcuta simpla, si pentru o anumita suma modica te duce in larg sa vezi delfini, balene, broaste testoase si sa pescuiesti.
Pescarul gandeste exact ca cel din povestire.
Cu o zi doua inainte de Craciun am iesit toti trei in larg la pescuit. Am plecat toti doar cu niste momeala si o modesta punga de tortillas facute de sotia pescarului. Cand soarele a inceput sa isi faca aparitia, amandoi mi-au spus acelasi lucru: uite, de aceea nu ne trebuie nici bani, nici masini, nici alta viata. Este cald placut, lucrez ce mi place si este suficient pentru un trai multumitor, proprietatea mea este acest ocean imens care imi aduce bucurii si ma hraneste si tot in fiecare zi ma bucur de un peisaj de milioane de dolari. La ce imi mai trebuie altceva?

Recunosc, asta m-a facut sa realizez ca viata trece pe langa noi, injurand in trafic, alergand la institutii, inghitind mancarea printre cuvinte la celular ... Din pacate traim intr-o societate ale carei norme nu le-am ales ci le urmam vrand- nevrand...
ozz86651
Eu recunosc ca-mi place ce fac. Anul asta, care abia a inceput, deja am fost de 2 ori la munca in weekend fara sa fie obligatoriu. Din pura excitatie. OK, o data a fost din pura excitatie, aveam o teorie si nu puteam sa dorm pina n-o verificam, a doua oara eram ramas in urma cu niste treaba mai de rutina dar nu m-am dus ca era obligatoriu. Nu eram asa in urma incit sa trebuiasca sa ma duc. In amindoua cazurile am imbinat utilul cu placutul (adica aveam de facut si altele in zona, de exemplu de biciclit, ca distanta e prea mare sa ma duc numai pentru 3h de munca) si am stat numai vreo ~3h de fiecare data. Acum 2 zile am stat pina la 9 seara. N-am stat injurind intre dinti, mi-a placut. Nu sint workaholic, 90% din timp stau ~8h ore pe zi si o ora se duce la masa de prinz. Dar chiar imi place ce fac si ma pasioneaza, e drept ca 70% din timp e rutina dar o rutina placuta. Ca sexul cu nevasta smile.gif.

Problema este ca sint multe alte lucururi care imi plac. Nu jinduiesc la zile de pescuit si rasarituri din mare (am avut portia mea de d-astea, la marea neagra smile.gif), nu e stilul meu. Dar mi-as llua bucuros 3-6 luni libere daca as gasi genul asta de job. Robia pricipala pe care o vad eu in viata, si de care societatea profita la maxim sint copiii. Nu poti sa mai zici ca ai accepta jumate de salariu (daca nu esti bogat) cind ai ai copii. Cit sint de capul meu, probabil as trai fericit cu jumate din cit fac acum si 6 luni libere. Sau poate mai bine 3 luni libere si 75%. Ati lua 3 luni anual concediu fara plata daca s-ar putea?
James Kilowatt
@Ozz
Sarac nu vrea sa fie nimeni, de asta nici n-am discutat aspectul asta. Insa care e punctul de la care nu mai suntem saraci ci devenim suficient de bogati incat timpul sa fie mai important decat venitul suplimentar?

Probabil majoritatea dintre noi au de platit un credit, o chirie, au un plan pe termen mai mediu sau lung (plan, nu fantezii umede) care ii costa. Eu personal consider 1 milion prapadit te scapa de ele si ai si un venit suplimentar destul de consistent, incat sa iti poti permite 3 (sau 6 luni) de concediu fara plata, chiar daca venitul respectiv nu te inscrie in categoria fotbalistilor si a vedetelor de televiziune.

Majoritatea insa nu e de acord cu mine, vor zeci sau sute de milioane ca sa ridice piciorul de pe acceleratie smile.gif Cum castigurile atat de mari sunt putin probabile, ramane solutia muncii... 1 milion poate e fezabi pe parcursul unei vieti inainte sa ajungi foarte batran cu putina inspiratie, stiinta si o doza de noroc , insa +10 milioane (care aduna 61% din voturile de pana acum, adica aproape 2 treimi) sunt probabil o himera. Oare asta inseamana ca doua treimi din forumisti alearga dupa himere?

Mi s-a intamplat si mie sa lucrez in weekend de vreo doua ori si s-o fac cu placere, insa asta poti s-o faci din cand in cand in cele 6 luni de munca, nu e musai sa fie in alelalte 6 biggrin.gif
Rebel
unde dai si unde crapa...
nu stiu de unde deductiile cu insatisfactia muncii personale... huh.gif
ozz86651
Pai nu ziceai tu de viata stresanta moderna? mie chiar mi se pare destul de inceata, ca nu lucrez in investment banking pe wall street, traiesc intr-un oras relativ mic etc.

@JK:
De fapt pe mine ma surprinde ca 5 milioane care e suma cea mai rezonabila acolo nu a fost votata. Un milion e mult prea putin ca sa iei decizii cu impact major asupra carierei. 1 milion investit la 7% (adica oarecum sigur) cu 3-4% inflatie iti aduce numai restul de 3-4%, adica 30-40,000E pe an, minus impozit, chirie si alte cheltuieli etc de fapt esti cam nasol intr-o tara din vest. Daca iei 6 luni de concediu pe an e foarte posibil ca peste 10 ani sa ajungi cu citeva zeci de mii in urma la salariu chiar cind lucrezi full time. 1 milion e un inceput foarte bun dar nu e nici pe departe o suma suficienta pentru mine ca sa iau vreo decizie care sa-mi afecteze viata major. Aici daca ai 1 milion insemna ca detii o casa putin peste medie, no big deal.
5 milioane insa... now you are talking. Nu mai trebuie sa muncesti.
HalbaSus
QUOTE (James Kilowatt @ Feb 11 2011, 11:36 AM) *
Eu personal consider 1 milion prapadit te scapa de ele si ai si un venit suplimentar destul de consistent, incat sa iti poti permite 3 (sau 6 luni) de concediu fara plata, chiar daca venitul respectiv nu te inscrie in categoria fotbalistilor si a vedetelor de televiziune.


Pai asta e problema in rationamentul tau, ok, cu 1 milion scapi de griji, DAR nu iti poti lua 3-6 luni de concediu. Tu daca maine castigi milionul (iti platesti creditele 'n stuff) poti sa ii spui sefului "ma intorc peste 6 luni, aloha !" ? Sau presupunand ca ai o afacere, crezi ca e fezabil sa zici "luam 6 luni de pauza din afacerea asta, ne vedem in august !" ? Nu e vorba de lipsa veniturilor pe perioada aia de 3-6 luni, e vorba ca iti pierzi locul de munca sau afacerea. De aceea am votat ca am nevoie de atat de multi bani incat sa nu mai trebuiasca sa lucrez vreodata.

Desigur poti incerca faza: demisionezi, mergi 6 luni in concediu, apoi peste 6 luni o iei de la inceput cu alt loc de munca (daca te mai angajeaza cineva)... dar nu cred ca o poti face in fiecare an, adica mi se pare greu sa gasesti te angajezi in fiecare an... in plus avansarea este deosebit de dificila daca ai la dispozitie maxim 6 luni biggrin.gif.
James Kilowatt
E vorba de ipoteze, oricum tot ce povestesti acolo e mai usor decat sa castigi milionul ala la loto biggrin.gif

Daca cu juma' de milion iti acoperi creditele si cateva mofturi, si jumatea ailalta iti aduce 4-5% anual peste rata inflatiei (din rationamentului lui Ozz) deja ai un venit peste media din Romania si chiar si peste cea din tarile occidentale.

In Franta nici venitul mediu nici cel median nu depasesc 2000€/luna. Ala median de fapt nu depaseste nici macar 1500€, jumatate din francezi traiesc cu mai putin de atat insa sunt convinsi ca sunt in cea mai nemaipomenita tara de pe pamant.
Cu milionul ala iti poti lua un apartament marisor pe Coasta de Azur, o masina premium de 300CP si poti trai cu un venit peste media franceza fara probleme. Si nici n-ai mai avea de platit rate sau chirii ca francezul mediu.

Insa prefer sa ramanem la ipoteza cu jumatate din munca, pt ca daca eliminam munca complet revenim la comunism.... adica, am vrut sa spun, deschidem de fapt alta dezbatere, pro si contra statului degeaba. Eu sunt contra, e cool sa o freci cateva luni din cand in cand, insa nu la nesfarsit, si face si bine la moral sa stii ca te pricepi si tu la ceva pentru care unii sunt dispusi sa plateasca biggrin.gif
T u d o r
A nu munci pentru a-ti castiga existenta nu inseamna a sta degeaba. Daca n-ar trebui sa muncesc for the living as gasi o gramada de chestii interesante de facut. Oricum probabil as sta 1 luna degeaba, cautand masini, planuri de case, chestii de-astea apoi m-as plictisi de lenevit si as face ceva.
solmar
QUOTE (HalbaSus @ Feb 11 2011, 09:09 PM) *
Desigur poti incerca faza: demisionezi, mergi 6 luni in concediu, apoi peste 6 luni o iei de la inceput cu alt loc de munca (daca te mai angajeaza cineva)... dar nu cred ca o poti face in fiecare an, adica mi se pare greu sa gasesti te angajezi in fiecare an... in plus avansarea este deosebit de dificila daca ai la dispozitie maxim 6 luni biggrin.gif.

Solutia ideala: cu 300 k eur iti deschizi un restaurant la mare cu program de 6 luni pe an. Lucrezi din mai pana in septembrie-octombrie si apoi pleci 6 luni in vacanta. In cele 5-6 luni de munca produci suficient ca sa nu te atingi de restul pana la milion si iti ajung si pentru concediu.

JK
In Romania cam greu sa traiesti visul pescarului care se duce cateva ore pe mare si aduce de mancare pentru familie, ii ramane sa mai si vanda, are timp sa se joace cu copii iar seara iese cu prietenii la bere. Statul roman are grija sa nu poti trai doar cu peste... si in plus pescuitul e sezonier. Iarna daca nu iesi pe mare ce faci, nu mananci?
ozz86651
JK, vezi ca ai sarit de la 3-4% la 4-5%, ceea ce nu-i deloc putin lucru. Iti mareste riscul considerabil si iti scade mult sansa de a intinde de bani 50 de ani.
Cit este impozitul in Franta la investitiile pe termen lung? Daca n-ai job ce faci cu asigurarea de sanatate? Cu alte cuvinte, citi bani iti trebuie pe an ca sa ajungi la echivalentul a 24000E cash pe luna? Am eu o vaga impresie ca statul iti acorda beneficii sociale daca esti sarac, nu daca ai un milion in investitii smile.gif.

Oricum, daca alegerea e sa traiesc cu 2000E in Franta, cred ca as zice nu. As prefera sa mai muncesc. Concediul ala faimos frantuzesc corelat cu saptamina de 25 de ore sau cit e smile.gif m-ar multumi pe deplin. Evident as putea trai cu 2000 de E in Romania sau India dar in defintia mea de trai bun nu prea intra nici Romania nici India.
Baby Blues
Interesant articolul lui JK si interesante comentariile celor de acolo dar si ale voastre. Pana la urma ca sa vedeti unde ma aflu, va pot spune ca si eu am redus motoarele si am ales un loc de munca care imi ofera mai mult timp liber pentru mine si familie ( mai ales ca suntem mai multi ... adica trei biggrin.gif ) Salariul este cam acelasi, dar munca este mai putin stresanta. Ideea este ca nu ofera satisfactiile celei anterioare, dar prefer sa am week-end-uri libere, sa nu muncesc dupa 16.00 astfel incat sa am timp pentru familie si prieteni.
Atat despre mine, cat despre articol, ne releva faptul ca limita o faci in functie de convenientele sociale si mai putin in functie de ceea ce crezi tu ca reprezinta idealul in viata . Am ajuns la concluzia (dupa o zona zoster) ca nu se merita nimic altceva decat satisfactia personala si confortul tau psihic. Din pacate romania si actualii guvernanti , nu prea ofera conditii ideale.
Ca sa dau si eu un exemplu vis-a-vis de oameni care stiu ce vor, va pot povesti o istorioara ce-am patit-o prin Barcelona acu vreo 5 ani. Cand am ramas noi cu microbuzul in pana, s-a oferit sa ne ajute un muncitor spaniol cu-n Golf IV tunat (mi se parea masina perfecta) . Dupa ce ne-a carat pe toti pe rand la un hotel si am pus toti de l+am rasplatit cu+n cartus de tigari caci n+am vcrut sa+l jignim cu bani, l+am intrebat cum munceste. Lucra la o firma privata, muncitor . Ne-a explicat ca lucreza doar 6 ore pe zi si castiga cu 300-400 de euro mai putin decat restul colegilor (inclusiv romani) dar doreste sa se trezeascã la 09.00 si sa plece mai devreme de 16.00 si se multumeste cu 1100 de euro dar prefera sa nu fie stresat,obosit seara sau sa plece la munca obosit. A yis ca banii aia ii ajung sa plece cu prietena in vacanta de doua ori pe an, sa stea cu chirie intr-un apartament cu 2 camere intr-o zona relativ buna, se descurca cu mancarea, bautura, etc. E un punct de vedere!
RUE
a sintetizat BB ce voiam sa spun si eu.
e de ajuns sa castigi si 100 000 euro ca sa te consideri ceva mai imbogatit. sa iti poti rade o suma intre 5-10 000 euro sa vezi o parte din lume, sa iti iei o casa cu 75 000 euro si mai poti lua si o masina de 15 000 euro daca asta e un lucru important pt tine.
Asta m-ar scuti sa mai fac efort urmatorii 10-20 ani sa fac ce imi doresc.
Mai e varianta in care dezvolti o afacere avand banii acestia, cu un plan bun poti face treaba sa mearga si apoi ai si casa si masina, dar ramane sa muncesti.
Nu am zis nimic de ajutat familia (frati, parinti) dar pot fi facute din marja masinii si a concediului.
de ex parintii mai nu concep sa mai cheltuie pt ei o suma prea mare. nu ai ce sa le faci.
Rebel
Aia cu chiria si ajunsul merge cat esti tanar. Cand nu mai ai aceeasi putere sau nu mai esti bun de munca, cine iti plateste chiria, mancarea, ciubotele?
Trebuie gandite bine.

Rebel
QUOTE (solmar @ Feb 12 2011, 01:06 AM) *
Solutia ideala: cu 300 k eur iti deschizi un restaurant la mare cu program de 6 luni pe an. Lucrezi din mai pana in septembrie-octombrie si apoi pleci 6 luni in vacanta. In cele 5-6 luni de munca produci suficient ca sa nu te atingi de restul pana la milion si iti ajung si pentru concediu.

Suna bine, dar nu-i asa. Am 3 cunostinte cu restaurante; toti, da toti, lucreaza de la 6 dimineata la 1 noaptea. Un restaurant e greu de dus. iar cat esti plecat, chiria merge, taxele vin, angajatii nu stau dupa tine si vin inapoi dupa 6 luni ca le place de tine, un chef bun nu sta sa ii dai tu 6 luni ba 6 da... he, he, ce simplu ar fi, dar nu e...
AZAZEL
nevasta-mea munceste ca nebuna in medie 12 ore pe zi pt ca ii place si pt ca nu vrea sa inteleaga ca ar trebui sa fie si platita consistent pentru sacrificiul pe care il face. as putea sa zic ca jobul ei, de 4 ani de zile are un impact f negativ asupra calitatii vietii noastre cat si asupra casniciei.
la mine sunt lucrurile mai simple. dupa ce am ramas somer , m-am reintors in august 2009 la jobul ce-l avusem pentru aproape 4 ani pana in 2007. desi este locul de munca ce imi place cel mai mult din toate care le-am avut pana acum si cred ca imi va fi f greu sa gasesc un altul care sa il echivaleze din acest sens, muncesc in medie doar 2/3 din timpul pe care il stau la birou pt ca sincer consider ca doar pentru atat sunt platit. am primit incepand cu 1 februarie o crestere salariala destul de importanta care raportata la salariul meu anterior insemna 18% si in loc de satisfactie acest lucru m-a scos din sarite deoarece am aflat ca alti colegi pe acelasi nivel ierarhic au primit acelasi procent , insa salariul lor anterior era mai consistent ceea ce inseamna ca suma primita de ei acum este important mai mare. asta se intampla pentru ca eu nu pup in fund si nu scot in fata ceea ce fac pt companie.

anyway, nu merita sa te zbati pt un loc de munca daca acel loc de munca nu este propria ta afacere. lumea te nedreptateste si intotdeauna se vor gasi alte criterii in a ti se va evalua munca.
as vrea sa castig milioanele astea de care se vorbeste in topic, insa stiu ca sansele sunt zero si prefer sa raman cu picioarele pe pamant si sa ma gandesc cu sa aduc mai multi bani de la locul de munca. daca noi ca familie am castiga cu 1000 de euro in plus fata de ce avem impreuna acum, am fi multumiti din punct de vedre financiar.
T u d o r
Scuza-ma Azazel dar daca muncesti in mod deliberat doar 2/3 din timp de ce te oftici ca altii primesc mai mult? Daca tu stai o treime din timpul de munca efectiv crezi ca nu se observa? Eu m-as basica rau daca as fi unul dintre cei care isi dau silinta si apoi as afla ca unul care munceste doar 2/3 din timp primeste cat mine.
HalbaSus


Azazel, ceea ce spui tu mi-a adus aminte replica geniala de la sfarsitul clipului de mai sus biggrin.gif "mie nu mi-e ciuda ca sunt eu suparat, mie mi-e ciuda ca sunt altii fericiti".

Nu ma intelege gresit, nu e nimic rau in a freca menta ocazional la birou, este absurd sa crezi ca poti avea randament muncind 100% din timpul petrecut la birou, eu sunt direct interesat sa am rezultate cat mai bune, dar daca nu iau pauze de relaxare (mai vad ce e pe forum, mai dau clickuri relaxante pe interneti, etc) atunci o iau razna si la sfarsitul zilei ma urc pe pereti ca spiderman. Totul e sa nu o faci in mod deliberat "nu muncesc pt ca altii primesc mai multi bani", asta nu te va ajuta in nici un fel chiar daca esti cu adevarat prost platit.
ozz86651
1100 pe luna in barcelona? >100E kilu de sunca, 50E un tapas de doi oameni, citiva euro berea, 4-5E o inghetata, 2E metroul, sute multe de mii de euro un apartament. Nu stiu cit e chiria dar mi se pare greu de crezut sa fie sub jumate din banii astia. 1100E merge la trai studentesc, poate putin mai bine de studentesc, dar nu e solutie de termen lung.
solmar
QUOTE (Rebel @ Feb 12 2011, 09:08 AM) *
Suna bine, dar nu-i asa. Am 3 cunostinte cu restaurante; toti, da toti, lucreaza de la 6 dimineata la 1 noaptea. Un restaurant e greu de dus. iar cat esti plecat, chiria merge, taxele vin, angajatii nu stau dupa tine si vin inapoi dupa 6 luni ca le place de tine, un chef bun nu sta sa ii dai tu 6 luni ba 6 da... he, he, ce simplu ar fi, dar nu e...

merge, merge. restaurantele de pe litoral au specificul asta. ca avem parte de tiganie, preturi mari, etc e alta poveste. nu vorbesc din imaginatie, am un prieten care a avut un restaurant in zona cazinoului din mamaia (care merge sezonier mai-septembrie). acum are un restaurant in constanta care merge tot anul.
AZAZEL
@halba, tudor
in fiecare din anii 2006 si 2007(doar pana la finele lui august) am generat o cifra de afaceri de cate 3.400.000 furfuni la firma respectiva si ma duceam acasa cu aprox 2300lei in 2006 si 3300 lei in 2007.
acum in 2011, calculele managerului economic arata ca eu trebuie sa generez o cifra de afaceri de 1.700.000 furfuni pt a-mi primi actualul salariu care este consistent mai mare ca cel ce-l primeam in 2007. imagineaza-ti cate mii de euro trebuia sa duc eu acasa lunar din 2004 pana in 2007!
am facut un calcul ca, in cei 4 ani de zile pe care i-am stat la acea firma pana in 2007, compania m-a furat cu o suma totala de intre 100.000 si 200.000 furfuni.

actualmente lucrez doar 2/3 din timp, insa in acest timp ma achit de toate sarcinile job-ului. daca as lucra full time, as face mult peste ceea ce fac acum, insa din experienta anterioara, acest lucru nu este rasplatit cel putin in acea companie.
dupa acum am spus anterior, cei ce sunt pe acelasi nivel ierarhic ca mine au primit mai mult , desi nu era cazul(chiar de sunteti de alta opinie, eu chiar stiu ce se intampla in acea firma). de ce sa ma zbat , daca in continuare sunt nedreptatit? voi incepe sa lucrez asa cum trebuie, atunci cand , din toate punctele de vedere, mi se vor recunoaste meritele.
solmar
QUOTE (AZAZEL @ Feb 12 2011, 11:40 AM) *
@halba, tudor
in fiecare din anii 2006 si 2007(doar pana la finele lui august) am generat o cifra de afaceri de cate 1.700.000 euro la firma respectiva si ma duceam acasa cu aprox 2300lei in 2006 si 3300 lei in 2007.

azazel, cu ce zici ca te ocupi? ca te pot coopta in firma mea daca generezi banii astia. si la sfarsitul anului poti sa pleci cu ce faci peste milionul de care scrii mai sus.
Baby Blues
QUOTE (ozz86651 @ Feb 12 2011, 10:19 AM) *
1100 pe luna in barcelona? >100E kilu de sunca, 50E un tapas de doi oameni, citiva euro berea, 4-5E o inghetata, 2E metroul, sute multe de mii de euro un apartament. Nu stiu cit e chiria dar mi se pare greu de crezut sa fie sub jumate din banii astia. 1100E merge la trai studentesc, poate putin mai bine de studentesc, dar nu e solutie de termen lung.


Daca bei bere la restaurant normal da berea este 5-6 euro, dar daca o bei la o terasa normala se gaseste de la un euro la 2-3 euro, ceea ce insemana ca daca bei 6 beri (ca orice om normal) ar insemna 12-15 euro. Daca o iei de la supermarket, o iei si cu 50 de centi daca nu mai ieftin dar nu bei heineken ci ceva productie locala. O sticla de vin la supermarket gasesti de la un eurro in sus , iar la 3-4 euro e chiar u n vin bun. Mancare - iti umpli cosul cu 200 de euro pentru 2 saptamani. Nu vorbim de centrul Barcelonei , cu cumparaturi din magazine de fite, etc. Normal ca din banii aia n-o sa te imbraci de la Kelvin klein sau de la alte magazine ci cauti promotii, reduceri etc, dar... ai timp.
AZAZEL
QUOTE (solmar @ Feb 12 2011, 11:56 AM) *
azazel, cu ce zici ca te ocupi?



sunt cel mai bun vanzator 36182451.gif 36182451.gif 36182451.gif de colace de toaleta din romania si doar la asta ma pricep.
ozz86651
Solmar, Azazel a zis cifra de afaceri nu profit... daca vine la tine si face 3 milioane cifra de afaceri iar tu ii dai un milion, dai faliment smile.gif.

@BB: ai nici din calculul tau nu iese. OK, 400E mincarea, minim 500 chiria (din burta), aproape ai consumat toti banii pe chestii de baza. Ai timp, dar il folosesti ca sa cauti lucruri ieftine in magazine? Aia nu-i munca, nu-i timp irosit?
Cum am zis, studenteste, nu prea poti sa intri intr-un bar sau retsaurant decit rar, si se presupune ca nu ai obligatii, nu ai un scop in viata, nu intetionezi sa iesi la pensie, nu vrei sa iesi din barcelona etc. Si cind ai si copii ce niaba faci? Si daca toate astea ar veni gratis ar fi o treaba dar tot trebuie sa muncesti aprope toata ziua, tot obosit vii acasa. Nu vad decit dezavataje.

Macar daca omul zicea ca munceste din greu 8 luni si 4 luni traiete boem, calatoreste, sta sub palmier, intelegeam. Asta mi se pare cu totul altceva. Da sa muncesti 6h in loc de 8... timp irosit.
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Feb 12 2011, 08:53 PM) *
Solmar, Azazel a zis cifra de afaceri nu profit... daca vine la tine si face 3 milioane cifra de afaceri iar tu ii dai un milion, dai faliment smile.gif .

lasa ca vorbesc eu cu el si zice tot... (ca oricum s-ar putea sa am nevoie de asa ceva - colace de toaleta ). sa vanda el de 3 milioane si il fac om. nu-i mai dau un milion ... da mergi blat! ok. tot baut sunt...
AZAZEL
QUOTE ( T u d o r @ Feb 12 2011, 09:53 AM) *
Scuza-ma Azazel dar daca muncesti in mod deliberat doar 2/3 din timp de ce te oftici ca altii primesc mai mult? Daca tu stai o treime din timpul de munca efectiv crezi ca nu se observa? Eu m-as basica rau daca as fi unul dintre cei care isi dau silinta si apoi as afla ca unul care munceste doar 2/3 din timp primeste cat mine.



mi-am adus aminte de o chestie super tare, ca sa vezi cata putere de analiza din partea celui ce imi este sef.

omul s-a plimbat un pic pe la diverse intalniri organizate de brand-ul cel reprezentam in romania si a auzit pe acolo deseori expresia "added value".
el nu a inteles ce inseamna insa s-a gandit el ca asta inseamna atunci cand un angajat vinde un produs/serviciu cu o marja mai mare de profit.
adica a adus bani mai multi in companie.

am ras cu baietii in birou cu lacrimi astazi pe tema asta.


later edit
Done!
JkW
solmar
Azazel,
asta cu added value (sa nu se confunde value added tax adica tva) e un concept pe care l-am auzit ei eu pe la prietenii mei de afara. Una e sa cumperi ceva cu 2 lei si sa vinzi mai departe cu 3 lei si alta e sa incluzi in acei 3 lei ceva in plus fata de concurenta: informatii, un ticket de service, o garantie extinsa, eventual un studiu comparativ pe produs/piata, ceva servicii in plus. Poate in sales e destul de greu sa aduci plus valoare (si eu nu sunt om de sales sa am acum experienta/imaginatia necesara sa identific criteriile) dar in servicii se vede cu ochiul liber cand cineva iti trimite o oferta seaca si altul vine cu detalii, unele la care nu te-ai gandit nici chiar tu cand ai formulat cererea. De acord: nici sa inebunesti clientul cu detalii inutile dar nici sa-i dai o oferta take it or leave it.
AZAZEL
solmar, exact asta inseamna added value insa omul nestiind si neintelegand el crede ca inseamna sa vinzi cu profit mai mare.
James Kilowatt
Pai cam la atat ii duce capul in materie de "afaceri" pe toti. Sa cumpere si sa vanda mai scump, fara sa "adauge" si munca la produsului lor. Afacere inseamna sa maresti pretul fara sa maresti valoarea biggrin.gif
Watcher
Vreau sa atrag atentia ca valoarea adaugata este un concept eluziv smile.gif
Spre exemplu, daca cumperi ieftin din china si vinzi scump in romania tu adaugi valoare prin actiunea de a negocia cu chinezul, de a scoate obiectele din vama, si de a le aduce la nasul clientului final...
Numai actiunea de transport in sine, intre depozitul din ro si sediul clientului, cat si identificarea acelui depozit care are ce ii trebuie clientului, preluarea riscului de neplata fata de furnizor, toate astea sunt valoare adaugata...
solmar
Watcher,

Si know-how-ul e tot un fel de valoare adaugata, dar dupa parerea mea valoarea adaugata include si nou-haul si nu invers.

Clientul are tot timpul la indemana pretul FOB si CFR (CIF) de la furnizor. Eventual isi face niste calcule daca cumpara FOB si se ocupa singur de transport si poate iese cu cativa dolari pe tona mai ieftin, mizand pe faptul ca agentul lui de transport sau departamentul lui de logistica e mai bun si mai putin hraparet decat cel omolog al vanzatorului.

Vorbeam de ex de capacele de buda. Daca Azazel isi face lectiile si e cu un pas inaintea concurentei le vopseste in albastru fata de alb-galbui ale concurentei, iti da garantie cu un an in plus, iti da un bax de zewa inclus in pret... si asa vinde mai repede/mult/bine decat concurenta. Chiar daca amandoi le aduc din China.
James Kilowatt
Desi nu sunt deloc un cunoscator, mie transportul nu mi se pare deloc o forma eluziva de forma de valoare adaugata, ci una destul de hardcore smile.gif

Pe langa vopsitul in albastru, Azazel poate oferi si servicii suplimentare incluse in pretul capacelor de buda. Face un curs cu clientii ca sa ii invete in ce pozitie si la ce distanta sa stea ca sa nu stropeasca, cu ce tix sa le curete fara sa le zgarie, le pune la dispozitie un hotline, le ofera instalarea, etc. Tot la valoare adaugata mi se pare ca intra desi e si mai eluziv decat transportul.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.