Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Disponibilizari in sistemul bugetar...
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2
air_wolf
@diesel: exemplul cu mama ta pune in evidenta cea ce am sups eu. munca putina, timp berechet, alte afaceri pe linga. cum sa renunte la asta? in plus, exista o pensie sigura care o asteapta la capatul carierei de la stat.

@ozz: da, super ar fi. sa platesc si eu 70, si ala cu magazinul 200*70 si tot asa. si profitul sa intre in buzunar privat. care intr-o zi decide ca tu trebuie sa platesti 100, ca oricum alta alternativa n-ai 36182451.gif anumite preturi nu urca exponential pentru ca exista alternativa serviciului public. cind acesta sa dispara, sa te tii.
qzz, de curiozitate, ai posibilitatea sa intrebi la ups, dhl si usps cit costa sa trimiti 4 amortizoare pina in romania. chiar te rog, pentru ca eu ma gindeam sa apelez la flat rate de la usps. greutatea amortizorului in jur de 3kg cred...
klm
Pai pentru ce avem autoritati de control?! [teoretic]Ca sa aiba grija sa nu apara derapaje.
Sigur si statul trebuie sa dezvolte/administreze unele servicii insa ce i-o trebui posta in conditiile in care sunt o gramada de operatori privati iar coletele speciale (armata, demnitarii) folosesc servicii speciale care nu apartin CNPR?!
Am auzit astazi ca "cercetatorii de nush pe unde" au descoperit ca stresul unui loc de munca instabil cauzeaza mai multe probleme de sanatate decat pierderea acestuia deci bugetarii ar trebui sa aiba o sanatate mai buna decat majoritatea deci daca macar jumatate din ei ar intra intr-un sistem privat ar creste cu peste 10% cheltuielile medicale 36182451.gif!
Diesel
QUOTE (air_wolf @ Sep 3 2009, 06:57 AM) *
in plus, exista o pensie sigura care o asteapta la capatul carierei de la stat.


Scuze ca derapez in off-topic, dar cat de sigura e pensia de stat? Cand a inceput povestea cu pilonul II era vorba ca din cei 11.5% (e posibil sa fie alta valoare) cotizatia la fondul de pensii, 2% se duc la pilonul II, fonduri private obligatorii. Apoi anual 0.5% din cotizatie se muta de la fondul de stat la fondul privat obligatoriu. Deci in 20 de ani fondul de stat va tinde spre zero, alimentat doar de cei care nu s-au calificat la pilonul II. Va fi subventionat de stat? care stat? Romania unde curge lapte si miere? Dar pana in 2020 cand se va resimti problema vor trece 3 cicluri parlamentare si 2 cincinale... pardon, cicluri prezidentiale.
James Kilowatt
Ozz
Sunt de acord cu analiza economica. Insa nu e vorba neaparat despre asta.

QUOTE (ozz86651 @ Sep 2 2009, 04:46 PM) *
. Nu e mai cinsitit ca fiecare sa plateasca un serviciu in functie de cum il foloseste, nu in functie de cit salariu are?


Asta e partea discutabila, unde in mod sigur un francez si un american ar avea probabil opinii diferite. Eu personal sunt de acord atunci cand este vorba despre posta, insa nu sunt foarte sigur atunci cand e vorba de sanatate. La sanatate apelezi cand esti batran si amarat, nu cand esti in apogeul carierei si esti in primii 10% la cap. venituri. E vorba de o optiune sociala, nu un calcul economic aici, iar unii unele tari comuniste cu traditie gen Franta are alte optiuni decat "capitalistii salbatici" gen SUA (sau chiar Romania).
Nu cred ca un model e mai bun decat altul la modul absolut, ci depinde de unde vrei sa-l aplici.

Pe mine personal nu ma deranjeaza sa se duca impozitul meu la sanatate sau educatie chiar daca deocamdata nu beneficiez de ele, insa ma enerveaza atunci cand las juma' de salariu care se duce la "agricultura" (aka traficantii de produse agricole, care sunt ai naibii de privati si de capitalisti, nu agricultorii in sine) sau la banci care se smiorcaie ca sunt in pragul falimentului insa dau miliarde bonusuri extrasalariale angajatilor.


Discutia public vs privat se poate purta diferit daca e vorba de servicii postale, producere si distributie de energie, sanatate, cai ferate, etc.

Apropo de cai ferate, privatizarea in UK a dus la o prabusire a calitatii si sigurantei traficului, a crescut puternic numarul de accidente si au incetinit investitiile. Astia abia anul asta au bagat o linie de mare viteza, pana anul asta Eurostarul mergea cu 300km/h pe continent si cu 50km/h in UK. Degeaba englezul castiga dublu, cand ia trenul merge tot ca personalu' indiferent cat e dispus sa plateasca pe bilet. smile.gif Pe de alta parte in Romania e public si tot naspa e.
In timpul asta comunistii de pe continent lucreaza la a doua generatie de trenuri de mare viteza (AGV, e ca un TGV cu tractiune integrala biggrin.gif), care sa mearga cu +350km/h. Si se spune ca ar fi rentabile smile.gif
air_wolf
QUOTE (Diesel @ Sep 3 2009, 08:51 AM) *
QUOTE (air_wolf @ Sep 3 2009, 06:57 AM) *
in plus, exista o pensie sigura care o asteapta la capatul carierei de la stat.


Scuze ca derapez in off-topic, dar cat de sigura e pensia de stat? Cand a inceput povestea cu pilonul II era vorba ca din cei 11.5% (e posibil sa fie alta valoare) cotizatia la fondul de pensii, 2% se duc la pilonul II, fonduri private obligatorii. Apoi anual 0.5% din cotizatie se muta de la fondul de stat la fondul privat obligatoriu. Deci in 20 de ani fondul de stat va tinde spre zero, alimentat doar de cei care nu s-au calificat la pilonul II. Va fi subventionat de stat? care stat? Romania unde curge lapte si miere? Dar pana in 2020 cand se va resimti problema vor trece 3 cicluri parlamentare si 2 cincinale... pardon, cicluri prezidentiale.


in romania va fi 100% sigura. pentru voturi. ce se aude la tv este doar gargara si praf in ochi. atita timp cit sint mai multi pensionari decit muncitori, nu se va atinge nimeni de pensii decit in sus.
klm
Numai ca MB are un sistem de autostrazi de invidiat nu numai de catre Romania ci si de alte state UE.
In cazul asigurarilor de sanatate, daca ai cotizat atunci cand erai la apogeu si incepi sa te imbolnavesti la varsta senectutii, inseamna ca ai facut o investitie excelenta, ai capitalul+beneficiile aduse de acesta care iti garanteaza un tratament privat la un nivel corespunzator (sau chiar f. bun).
Oricum ar fi cred ca ambele sisteme public/privat sunt practice cu o mentiune: atragerea raspunderii - adica plata greselilor in functie de gravitate! De ce sa nu plateasca judecatorul care, prin decizia lui stramba, ma face sa pierd timp si bani? De ce sa nu plateasca functionarul de la finante care mi-a calculat gresit contributia si pe baza acestei greseli mi-a blocat conturile?
Cred ca toata lumea care are o firma stie cum merge treaba cu GF: negociezi cu ei amenda, daca vrei doar 1000 lei le dai lor 6000, daca le dai lor mai putin amenda va creste exponential pentru ca amenda oricum iei, probabil ca daca iti faci "abonament" iesi cel mai bine; ce poti face? vorbesti cu procuratura si stabilesti un flagrant, cazul e de competenta Contenciosului Administrativ, ei scapa cu o amenda administrativa insa in cateva luni firma ta dispare.
Ei, in cazul asta nu e mai bine sa fie un fisc dupa modelul IRS-ului american: o organizatie privata care poate fi trasa mai usor la raspundere si care are parghii mai reduse de a ajunge la abuzuri?
Astea sunt problemele noastre, nu prea ne doare ca nu avem TGV-uri (oricum CFR sunt pe punctul de a da faliment)... ne doare ca e cam greu sa te indrepti de la mijloc si trebuie sa-ti cumperi tone de vaselina daca vrei sa ai o afacere care sa functioneze strict legal.
Baby Blues
QUOTE (klm @ Sep 3 2009, 10:13 AM) *
... Ei, in cazul asta nu e mai bine sa fie un fisc dupa modelul IRS-ului american: o organizatie privata care poate fi trasa mai usor la raspundere si care are parghii mai reduse de a ajunge la abuzuri?
strict legal.

I.R.S este particulara?

http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Revenue_Service

si

http://www.irs.gov/
ozz86651
Penisa de stat nu numai ca e nesigura, dar e absolut sigur ca o sa dispara din pdv practic (in sensul ca se va micsora suficient) in citiva ani. A, probabil ca nu la nivelul mort de foame dar la nivelul saracie crunta desi ai cotzat o caruta de bani. Voturile n-au treaba, Romania merge pe o balanta negativa pe care o compenseaza si prin imprumuturi si bani de la capsunari. E, cind o ajunge pre adinc cu datoria n-o s amai aiba de unde lua bani ca n-o sa-i mai dea nimani. Oamenii imbatrinesc, raportul pensionari/tineret muncitor e din ce in ce mai prost in toate tarile. Capsunarii n-o sa poata sa stea la nesfirsit 15 intr-un apartament de 2 camere ca sa trimita banii in tara, o sa se stabileasca undeva.
Criza sistemului de pensii e o realitate in tot UE-ul (cu citeva nise), USA, China samd. Romania e intr-o pozitie chiar mai proasta.

QUOTE
de curiozitate, ai posibilitatea sa intrebi la ups, dhl si usps cit costa sa trimiti 4 amortizoare pina in romania.


Stiu in mare care e mai avantajos: USPS. DHL, clar numai pentru obiecte mici care ajung a doua zi si dai o caruta de bani. UPS era scump inainte la international pina in Romania. In rest vezi ca toate au calculatoare pe site. Sint 99% sigur ca USPS e cel mai avantajos de departe.

QUOTE
care intr-o zi decide ca tu trebuie sa platesti 100, ca oricum alta alternativa n-ai


Chiar si-n momentul asta sint destul firme din astea "paralele" de posta care-si fac competitie. Competitia tine profitul la procente decente si eficienta sus.
Interesant e ca nu te supara ca telefonul e privat, cablul tv, internetul etc, ba mai mult sint si monopoliste/oligopoliste de multe ori. Eu personal platesc mult mai multi bani pe chestiile astea intr-o luna decit pe posta in citiva ani, si asta evalabil pentru majoritatea.

@JK: de fapt pe mine nu ma deranjeaza un sistem de sanatate de stat daca merge. Sau transport in comun. Sint de acord ca privatizarea nu merge chiar in toate situatiile, dar merita macar discutata.

Pe mine insa mai deranjeaza teribil sistemul din Romania unde chiar si eu, care nu am treaba asa des, ma lovesc de Stat mereu. Toate orasele au niste institutii din astea reprezentative care au cozi, ghisee: Politie rutiera, evidenta populatiei, pasapoarte, administratia finaciara, cadastru, mai spuneti voi. Bai, si americanii au o groaza de birocratie daca esti cetatean strain, da sa mor eu daca am stat vreodata la un ghiseu. Totul se face pe internet sau prin posta. Nu exista cladirile astea cu ghisee si cozi in nici un oras. Nu exista sistemul asta parazitar din jur. Nu exista notari. Nu exista traduceri legalizate. Nu exista echivalari (ba da, dar sint exceptii). Nu exista timbre fiscale, stai-ar in git aluia care le-a inventat. Nu exista timpeiniile astea de conturi unde te duci separat de coada principala sa platesti taxe, de preferat in partea opusa de oras. Nu exista conceptul de cerere (Doumnule Director, Subsemnatul bla bla bla). Nu exista diploma, foie matricola. Nu exista nici macar buletin si notiunea de domiciliu. Daca vreau sa-mi fac o firma imi ia 10 minute pe internet. Daca vreau sa-mi platesc taxele si stiu sa le fac (ca sint complicate, nu neg) o data ce stiu ce suma am de platit, e un click sau doua. Pasaportul s eface prin posta. Chiria o trimit prin posta. Toata birocratia luna imi ia maxim 10 minute (platit billuri la citeva credit carduri, curent, gaz, chirie, gunoi, apa, celular, internet, cablu- n-am, daca asa avea, netflix - aia cu dvdurile, rata la masina, asigurarea la masina - majoritatea se platesc singure oricum, automat). Sistemul asta nu e de azi de ieri, e de zeci de ani, inainte de internet. Eu nu stiu functionari aici, nu cred ca cunosc pe nimeni care sa cunoasca pe cineva care sa lucreze la guvern. Pur si simplu slujbele astea nu exista, sint rare.
In Romania e ca in kafka, pentru fiecare rahat te duci la 5 ghisee cu 5 functionari, 5 cozi si 5 timbre fiscale. Caracatita asta se autointretine.
air_wolf
la americani totul este mult prea mare pentru a putea fi controlat de citiva smecheri. asa ca smecherii se asigura ca nu controleaza nimeni IRS-ul sau alte agentii "periculoase". la noi sistemul este conceput astfel incit o persoana poate sa controleze totul. numarul bugetarilor este irelevant in conditiile astea. cu cit mai multi in sistem, cu atit mai bine. daca nu-si fac nici treaba, traiasca! lumea are pe cine sa injure si nu se uita mai departe de ghiseu. si sincer, pe mine nici nu ma intereseaza mai departe de ghiseu. atita timp cit acolo nu se sta la cafea si nu trec sute de zile pina sa se rezolve o cerere si nu se "pierd" dosare chiar nu ma intereseaza ca cineva sus face milioane de euro.

ideea geniala ar fi sa dea afara lichelele. din pacate vor pleca oamenii care chiar sint buni si au o sansa oriunde. asa ca tot cu lichelele o sa raminem 36182451.gif
klm
CITAT(Baby Blues @ Sep 3 2009, 10:58 AM) *
I.R.S este particulara?

N-ar fi prima data cand ma insel in privinta apartenentei unei entitati americanesti... eram ferm convins ca apartine Guvernului american insa nu mai stiu unde am auzit ca IRS ar fi de fapt privat si nu m-am mai chinuit sa caut alte informatii, multumesc pentru precizare!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.