Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Limbajul semnelor intre soferi
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Pages: 1, 2
M i h a i
Un aspect important in ceea ce priveste soferia, il ocup, cel puti pentru mine, limbajul semnelor. La inceput nu am stiut ce insemna mult semne insa ori din auzite ori direct in trafic am invatat cate ceva. Tre sa recunosc este extrem de utila traba.
Daca aveti vreo parere pe tema asta sau daca stiti vreun semn pe care nu-l regasiti aici, va rog sa interveniti.
Ce sti eu:

Flash din spate - sa ma dau de pe banda cu pricina
Flash-uri de la masinile de pe contrasens - pe undeva prin vreun boschet e ascuns un radar
Flash scurt de la masini de pe contrasens - merg cu faza lunga si-i orbesc (in cazul in care farurile sunt dereglate raspund tot cu un flash ca sa-si dea cei de pe contrasens seama ca nu am ce le face).

Avarii - semn de multumire pentru cineva care m-a ajutat cu ceva in trafic (sa depasesc, sa intru in trafic de pe vreo straduta)
- semn de scuze daca am deranjat cu ceva in trafic (taiat fata)
- semn ca ce pe care tocmai l-am depasit merge cu faza lunga si ma orbeste (de asta multi nu se prind).

Semnal drepata in alta situatie decat atunci cand se vireaza sau stationeaza - cel mai des am intalnit pe serpentine la soferii de tir, care observad ca vreau sa depasesc, imi dadeau semnal drepata daca vedeau ca din fata nu vine nimic si deci ca am timp. De la ei de sus e vede mai bine. Super recomandat sa nu mergeti 100% pe ajutorul camionului si sa fiti siguri ca nu semnaizeaza din alte motive.
Semnal stanga in alta situatie decat atunci cand se vireaza - cel mai sed intalnit tot la siferii de camioane pe drumuri cu vizibilitate scazuta, care vazand intentia gresita/riscanta de a depasi a celui din spate, semnalizeaza dreapta pentru ca cel din urma sa nu se bage, fie pentru ca a inteles semnul fi ca sa nu faca triplare. Dupa o manevra de depasire asistata de cel din fata se multumeste cu avariile, iar cel care te-a ajutat raspunde cu un flash scurt

Cam atat tongue.gif
krysty
semnalizarea cu avariile ca multumire se foloseste in ro. in strainatate se foloseste ca pericol, reduceti viteza.
V l a d
mai stiam flash-ul cu stopurile de ceata pentru cel ce merge in spatele tau cu faza lunga.
madalina
Semnal dreapta noaptea: ma deranjeaza luminile tale, depaseste-ma!
Cum atentionezi o persoana ca are o problema la masina, ca eu le-am tot facut semjne unora care aveau usa deschisa, altuia care avea pana iar unul a fost comic: si-a harsait toata masina de un stalp in timp ce incercasa dea inapoi, nu a simtit, nu a auzit, am incercat sa-l fac sa franeze si m-a luat la injuraturi ca nu-l las sa dea inapoi!
V l a d
Mada, eu in situatiile astea claxonez pana ii atrag atentia si dupa incerc sa ii arat cu degetul unde e problema. Deobicei cei in cauza trag pe dreapta si se uita in directia indicata sau ma injura si pleaca :kermit: eu mi-am facut datoria asa ca ....
cristianc
QUOTE(M i h a i)
Avarii - semn de multumire pentru cineva care m-a ajutat cu ceva in trafic (sa depasesc, sa intru in trafic de pe vreo straduta)
- semn de scuze daca am deranjat cu ceva in trafic (taiat fata)
- semn ca ce pe care tocmai l-am depasit merge cu faza lunga si ma orbeste (de asta multi nu se prind).


Da, de asta daca indraznesti sa nu te dai in 0,002 secunde la o parte cand vine un BMW te depaseste se baga in fata ta pe banda intai incetineste la 10 km/h si iti da avarii. Ca multumire! tongue.gif
madalina
Faze de prost gust:
astazi un land rover la o trecere de pietoni si-a aprins toate luminile (avea inclusiv doua proiectoare sus) si a folosit un semnal sonor asemanator cu cel al masinilor de Politie pentru ca niste pietoni indrazneau sa treaca pe verde (pentru ei) pe trecerea de pietoni! Politia era acolo si nu a zis nimic, desi nu era o masina oficiala si din cate stiu eu nu ai voie sa folosesti astfel de semnale! Sau lasi pecineva sa iasa din parcare pentru ca tu oricum te opresti peste 5 m la semafor si ceilalti te claxoneaza!
M i h a i
Sa nu ne abatem de la subiect pls.

Krysty atunci cum se multumeste in strainatate?...e bine de stiut
Happy_Maker
Ati uitat ce era mai important!
Semnul specific folosind degetul mijlociu! :blackeye:
Are un efect garantat daca scoatetzi si mana pe geam cand il facetzi!
guerilla
QUOTE(M i h a i)
Krysty atunci cum se multumeste in strainatate?...e bine de stiut



semnal stanga-dreapta succesiv de doua trei ori
flash scurt dupa ce ti-a multumit cineva - cu placere
Mihai25326
Curtoazia la volan e fara indoiala importanta. Totusi sunt semne care fac parte din codul rutier din strainatate care nu ar trebui confundate cu bunele maniere. De exemplu, avariile indica intrarea intr-un buson, in nici un caz o multumire sau un alt semn de politete. Folosit indeobste pe autostrada, e singura modalitate de a afla cat trebuie sa incetinesti si este o obligatie!
Alex4
Mihai hai tzi le zic si io pe care le sthiu eu:
Avariile inseamna M**E daca unu ocupa 2 benzi sau merge cu 30 km/h sau da sa intre in tine cum il injuri ?? Avarii
Pe timp de zii daca o masina are faza scurta si avarii aprinse se grabeste si este foc si sa te dai la o parte
Faza scurta pe zii se grabeste
La drum lung sal salutzi pe cel din sensul opus , semnalizare stanga ( flasu nu se mai foloseste pt ca se incurca cu radaru)
restu le stiti
f1anatic
Pot sa stiu si eu ce sint "stopurile de ceata" Nu cunosc.

Apoi mutumirea cu luminile de avarii mi se pare o aberatie. Luminile de avarii este pentru a indica un hazard: remorchezi ceva, te deplasezi mai incet ca traficul.

Flashurile cu faza lunga/lumini auxiliare se folosesc aici pt a preveni pe cineva ca ori este un pericol ori ca TU esti cel care va trece. Se foloseste si ca semnalizare de curtoazie: CAZ SEPARAT

In general aici se merge cu luminile aprinse, mai ales in traficul interurban. Masinile noi au toate "daytime running lights" adica din fabrica vin cu lumni aprinse ziua. A mea masina are pozitiile pe fatza numai. Altele au ceva mai slab decit faza mica. Masinile noi au senzor de lumina care aprinde automat faza mica cind vine seara. Si a mea la fel...insa partea proasta este ca nu poti rula cu lumnile stinse. Sau stationa cu lumnile stinse dar motor pornit (numai daca ai frina de mina trasa). Mai stii esti cu vreo fata in masina...sau il urmaresti pe vreunul...

CAZ SEPARAT: RIDETI CU LACRIMI

4-way stop sign Intersectie cu dublu sens, cu stop. Nu se respecta legea prioritatii de dreapta. Ci legea primului venit. Da fratzilor...asa-i in America. Primul care este in intersectie ala pleaca primul mai departe. Si cind ajung doi in acelasi timp, se incepe datul din miini, flashul cu luminile..."treci tu" "nu nu, trecu TU" Si nu de putine ori amindoi pleaca in acelasi timp. Si buuuum. Cam asta ar fi cind folosesti flashurile pentru a fi politicos si a-l lasa pe altul sa treaca inaintea ta.

Politetea la volan aici este insa mare lucru. Scoti mina pe geam si opresti traficul ca sa poti schimba si tu o banda sau daca esti blocat in spatele vreunui dobitoc etc. In State se respecta...in Canada daca faci asta (Montreal) te scuipa aia.
M i h a i
QUOTE(f1anatic)
Apoi multumirea cu luminile de avarii mi se pare o aberatie.


Stimabile, aberatia asta ese folosita de 90% ca sa nu zic 100% dintre soferii de aici. Daca tu esti obisnuit cu alte conventii e treaba ta. Dar oricum mai bine ai baga la cap si aberatiile astea caci daca vreodata o sa conduci pe aici s-ar putea sa-ti foloseasca......si "daca esti la Roma poarta-te ca romanii".

Si inca ceva...mie nu mi se pare aberant, pentru ca semnele astea se folosesc intr-un context anume cand soferii stiu din ce motiv da un sofer avarii, si nu incurca multumirea cu semnalizarea hazardului.
f1anatic
[quote="M i h a i"]
Stimabile, aberatia asta ese folosita de 90% ca sa nu zic 100% dintre soferii de aici. [quote]

Domnule...daca asa se face acolo...asa se face acolo. Asta-i treaba. Am sa bag la dovleac si informatia asta. Pe mine m-a mirat cum a denaturat intentia originala a luminilor de avarii. Dar daca asa este treaba acolo, trebuie sa ma comformez cind sint acolo. Dar nici dvs. nu trebuie sa lansatzi o asemenea riposta indignat ca altzii au alte conventzii.

semnal stanga-dreapta succesiv de doua trei ori consider ca poti induce in eroare altzi participanti la trafic

flash scurt dupa ce ti-a multumit cineva - cu placere asta da. Sau mai "calci" frina de citeva ori iute dar sa fie la distantza de tine ca sa nu-i incetinesti progresul.
krysty
QUOTE(M i h a i)
QUOTE(f1anatic)
Apoi multumirea cu luminile de avarii mi se pare o aberatie.


Stimabile, aberatia asta ese folosita de 90% ca sa nu zic 100% dintre soferii de aici. Daca tu esti obisnuit cu alte conventii e treaba ta...

omul a explicat cum este in america. trebuie sa recunosc ca este acelasi sistem ca in europa. noi le-am preluat, dar unele dintre ele le-am adaptat. cum trebuie sa respecti legislatia rutiera din tara respectiva asa sta treaba si cu aceste multumiri/avertizari luminoase.
concluzia este ca avariile se folosesc doar pentru a semnaliza/anunta un pericol, ca cel din spatele tau trebuie sa incetineasca.
M i h a i
vorbeam de un limbaj al semnelor neconventional, un fel de folclor al soferilor transmis prin "viu gari" nu de conventii prevazute in nu stiu ce lege :roll: . Normal asa e cu ziceti voi. Menirea avariilor e sa semnalizam pericolul. Dar discutia se referea la ce altceva se mai folosesc avariile de catre soferi.

Si intreb eu atunci: Cati dintre voi ati multumit macar odata folosind avariile, sau vi s-a intamplat sa va multumeasca prin avarii alti soferi?
G e o r g e
eu am folosit avariile pentru multumesc si am primit avarii in loc de multumesc. avariile , scurte, se folosesc pe post de multumesc.
V l a d
am multumit de multe ori cu avariile si am si primit de multe ori multumiri. Ce e drept e ca avariile se folosesc mai mult la drum lung, in oras se foloseste mai mult celebrul semn cu mana ridicata.
Happy_Maker
De acord cu Vlad si George. Si mie mi s-a intamplat sa mi se multzumesca si eu am mutzumit la randul meu. Nu e nimic deosebit ce naiba!
Parca e cine stie ce stiintza sa apesi scurt un buton! Ca si "blitzul" pt cei ce vin in sens opus in caz de radar. Ca si multe altele....
Paul5
eu cred ca e deosebit sa zici "multumesc" sau "te rog"....in trafic,mai ales la drumurile lungi e reconfortant sa vezi ca TIR-ul din fata te ajuta semnalizind ca drumul e liber sau nu pt o depasire.e o chestie de solidaritate intre soferi care nu de putine ori previne un eveniment naspa.nemaivorbind de politetea care e din ce in ce mai rar prezenta pe la noi....
M i h a i
De acord cu tine paul5, recomfortant e cuvantul potrivit
Paul5
sorry,dactilografa are degetul strimb(si nici n-a prea trecut pe la scoala) smile.gif
M i h a i
Hei! eu chiar eram de acord cu tine si nu faceam aluzie la grelasa de ortografie. Si mie-mi scapa destule caci nu stau sa citesc mereu ce am scris..doar nu suntem la scoala tongue.gif
Paul5
OK Mihai,doar faceam si eu haz de necaz!
Alex26444
Ce atatea multumiri mah........? Inainte obisnuiam si eu chestiile astea, dar mai nou nu ma mai obosesc ..... cand le fac favoruri altora nu astept nici un fel de multumire pt. ca oricum stiu ca omul se bucura, e multumit (ca doar n-o fi nemultumit dupa ce-i si faci lui un favor, asta-r fi culmea) si invers: nu mai multumesc altora cu diferite semnale cand primesc eu un favor, desi banuiesc ca multi inca mai asteapta aceste multumiri, zicandu-si poate in gand: "uite la ciumegu ala ca nici nu-mi multumeste pt. ca l-am lasat" .......! La urma urmei totul tine de civilizatia rutiera si aceste favoruri ar trebui sa fie ceva normal, pt. care nu e nevoie de tot felul de multumiri, nu credeti? Daca in Timisoara sa zicem ca 15% dintre soferi sunt mai "naravasi" (adica obisnuiesc destul de des sa ignore regulile), atunci la voi in Bucuresti procentul asta ajunge la cote alarmante.... :shock: Si partea mai trista e ca NICIODATA romanii nu vor putea deveni civilizati nici macar pe sosele, fiindca asa e modelul mai nou (dupa revolutie) - democratia a fost inteleasa GRESIT si in privinta asta! C'est la vie......

Hai pa
ALEX
Dragos4
Eu INTOTDEAUNA fac flashuri dupa ce am trecut de un control de politie, sau de un radar, si e uimitor cat se ajuat soferii intre ei, adica primesti de la 20-30 masini flashuri cum ca urmeaza un Vento ceva. Flashuiesc vreo 5 km dupa care ma opresc, ca oricum sunt si altii ca mine care o sa ii flashuiasca pe cei din sens invers. Prioritate acord f des, si imi place cand soferul ridica mana cu sens de "mersi". Mi se pare MULT mai usor sa ridici mana 1-2 sec, decat sa te duci cu mana la butonul de avarie, care, daca e amplasat in aval de volan pe bord, e si cam inaccesibil! Iar cu camioanele care iti fac semn sa le depasesti ca nu vine nimica, m-am lamurit odata, cand inca nu aveam carnet, conducea mama. Veneam de la tara si era un Roman dinasta, erau ceva serpentine iar el scotea fum de n-ai mai vazut. Omul scoate mana pe geam si ne face semn sa trecem, mama se incadreaza, masina din sens invers, mama franeaza, se baga la loc, asteapta vizibilitate, il depaseste, si il evdem pe ala cum rade. Deci ala voia spectacol, voia accident live. Nu se poate asa ceva, asa gandire de sofer, deci mai greu cred ca o sa ii cred pe astia vreodata, care iti afc semn sa ii depasesti.
Paul5
Ai dat peste un idiot,in general soferii de pe TIR-uri nu fac glumite de-astea, sau cel putin, eu n-am patit niciodata asa ceva din partea lor.Ca te mai iau la misto citeodata, asta e altceva, dar in nici un caz la nivelul asta "sovietic".
HalbaSus
Apropo de soferi de TIR idiotzi... desi pot sa spun ca majoritatea nu fac semne aiurea si sunt destul de politicosi, mi s-a intamplat si mie si altor prieteni (mai ales de la soferi turci) urmatoarea faza:
2 tiruri de 20 de tone unul dupa celalalt, ala din spate semnalizeaza ca poti depasi, tu intrii in depasire, in momentul ala accelereaza si tirul... tu nu poti depasi ambele tiruri si te bagi intre cele 2 tiruri, moment in care primul franeaza iar al doilea se apropie intr-un mod amenintator de tine... felicitari! tocmai ai luat tzeapa. In acest moment poti doar sa te rogi sa nu fii pe nishte serpentine, sa ai o masina cu demaraj bun si sa poti depasi (chestie destul de grea avand in vedere ca vizibilitatea ti-e cam blocata de primul tir). Daca totusi ai reusit depasirea (si e pe timp de zi) aprinde scurt farurile (cei mai multi soferi vor crede ca ai franat si din instinct vor apasa si ei frana), semnele cu degetul sunt in acest moment inutile pentru ca oricum tu vei fi la distanta si nu le vor mai vedea...
M i h a i
Eu am patzit o faza nasoala cu un camion inainte de BV. Dupa ce l-am depasit am oprit langa primul echpaj de politie ca sa-l opreasca aia insa dupa vreo 5 min, opreste langa noi un camion de Coca Cola al carui sofer vazuse toata faza si ne-a zis ca ala a cotit pe nu stiu ce drumeag (cred ca singurul care mai era inainte de echipaj dupa cate imi amintesc eu configuratia drumului). Ironia soartei a facut ca la multe luni sa vad acelasi camion pe serpentine la Sinaia. Nu stiu daca era condus de acelasi sofer sau nu insa oricum imi trecuse cheful de razbunare. Oricum parerea me este ca aia de care zice Halba ca si asta de care zic eu ar trebui direct impuscati. :evil: Va dati seama ca o masina mica n-are nici o sansa in fata unui camion.
f1anatic
AM dat de u filtru de politze intr-o simbata seara in oras acum vreo luna jumate. Politzia a blocat o artera principala a orasului care avea 3 benzi pe sens (sensul care venea dinspre DownTown (bar discoteci etc) si fortza masinile sa intre intr-o parcare mare. Am inghetzat...nu ca aveam noi ceva (eram 5 insi intr-un Ford Explorer cu geamuri fumurii si in fatza ce este ilegal). Cautau droguri, alcool, centuri si inregistrare la masina, etc. Noroc ca opreau fiecare a 3-a masina. Am lasat si noi geamurile jos, am zimbit si am trecut mai departe. Mai in fatza noastra diversii soferi faceau "flash-uri" cu farurile ca sa atraga atentzia si sa se evite barajul de politzie. Ei bine...totzi care semnalizaut cu farurile erau opritzi mai incolo de politzie...un alt "barajel" itzi faceau semn sa tragi pe dreapta. Probabil vorbeau prin radio unii cu altzii.

Sint 125 de circumstantze diferite cum potzi sa obtii un "traffic ticket" for a "moving violation" in Chicago.
Alex4
Hey apropo ...daca avariile sunt pt multumire ...atunci pt injurii care sunt ??? ( la drum lung si in oras) ...eu sthiu ca daca doresc sa depasesc o masina si in momentul acela acelereaza si nu vrea sa ma lase ( de al draq face asa )...... ii dau blana ( trec in a 4 a ) ma pun in fata lui si ii dau multa multa multa m.......e cu avariile.
cristianc
Ia uite cine a revenit printre noi! tongue.gif
Succese! si ai grija cu avariile, nu le folosi des ca se ard repede becurile :pain10:
M i h a i
pentru injuraturi infigi mana in claxon pana se arde smile.gif sau daca e noapte si nu se da la o parte ii bagi faza lunga in ochi pana il ametzesti tongue.gif
Kaiten
daca de exemplu vrea cineva sa schimbe banda (in oras) si sa intre in fata mea sau daca intoarce de pe celalalt sens, sau daca iese de pe o straduta laterala ii dau un flash mic (il las sa intre in fata mea) sau ii fac semn cu mana.Mai folosesc asta si cu pietonii cand stau pe trecere si au nevoie de o mica in curajare sa traverseze da nu merge intotdeauna :dontknow:
TheCube
Pe pietoni ii inteleg (pana la un punct), ca sunt speriati in general de masini, insa daca ii dai unuia care vrea sa se bage in fata ta flash-uri, asta poate interpreta "Unde te bagi, mai? Acolo intru eu!"
Kaiten
Bineinteles ca dc ii dai 2-3 flashuri omu o sa inteleaga sa stea la locu lui, da dc ii dai unu mic, eventual mai si incetinesti sau nu pleci imediat de pe loc.. mi se pare evident. La fel si in cazu pietonilor, dc vede ca ma apropii de trecere, incetinesc evident si ei tot nu se misca le dau un mic flash.. doar n-or crede ca fac asta la misto ca sa dau peste ei special:P
James Kilowatt
Afara avariile inseamna si franare puternica pe autostrada, de exemplu datorita unui accident sau blocaj in fata. E valabila si chestia cu multumirea. Iar motociclistii fac un semn de multumire cu piciorul drept.
sandman
avariile sunt un semn de multumire pt unu care nu ti-a crea probleme in a-l depasi. am incercat si eu asta si mi-au raspuns cu flash sau cu o mana ridicata. am observat ca nu se mai foloseste semnul de avertizare(flashuri) pt politie. eram in localitate si asteptam flashuri ca e politie, dar nimeni nu se chinuia sa dea flashuri. binenteles ca politia era la 500m mai in fata. oamenilor. treziti-va! da-ti flashuri de avertizare. ca multi nu incetinesc in localitati ca zic ca nu e politie, pt ca nu primesc flashuri.
stefan_ieu
Ce spunea MR.. cu avariile e o facilitate a masinii. Automat, cand calci frana brusc iti porneste si avariile (doar alea care au asa ceva). Nu trebuie sa apesi tu pe buton. Diferenta intre cele 2 cazuri e clara. Cand franezi ai si stopurile aprinse, asa ca nu e nici o incurcatura aici.
Lexy
Soferii profesionisti sau aia mai "umblati" asa fac cand la drum lung este un blocaj ceva ca sa anunte ca traficul se desfasoara diferit de pana atunci asa ca ca ultimul pune avariile.
Mi s-a intamplat personal acum 2 ani cand intr-o curba era un blocaj si se circula pe un singur sens si conducea un tip care fusese sofer pe tir .De la el am invatat faza asta...gandeste-te ca tu mergi cu viteza mare il vezi pe ala ca are stopurile pe frana aprinse dar poate nu vezi ca e oprit si asa macar vezi avariile si iti dai seama ca e ceva "wrong" ..Eu zic ca e super buna metoda...


Si legat de avarii..sa sunt destui idiotzi care esti oprit (langa parcare in cazul meu asteptand sa iasa o masina) si fix in spatele meu s-au asezat si statea...(faza asta petrecandu-se in fata unui super market care si daca ai trecut de 2 ori in viata ta pe acolo te prinzi care-i smecheria)..asa ca avariile sunt bune oricand..ptr cei care au si creier sa inteleaga si ochi sa vada...
M i h a i
QUOTE(Lexy)
...gandeste-te ca tu mergi cu viteza mare il vezi pe ala ca are stopurile pe frana aprinse dar poate nu vezi ca e oprit si asa macar vezi avariile si iti dai seama ca e ceva "wrong" ..Eu zic ca e super buna metoda...

Asa e....mi s-a intamplat de 2 ori, noaptea, sa vad in fata stopuri de frana insa nu ma asteptam ca cel din fata sa fie oprit...mai ales ca nu era nici macar pe banda 1. huh!
...ia sa-l mai intrebi pe nenea ala profesionistu` daca mai stie si alte smecherii smile.gif
Valentn28356
Mihai... sunt ok si cam la fel interpretez si eu toate semnalele detaliate de tine.
Cu toate astea eu mai folosesc avariile si pt. a-i semnaliza celui din spate ceva de genul atentie pericol sau fii atent la ce fac acum (de obicei cand rulez cu viteza mai mare si observ in fata un blocaj care ma obliga sa incetinesc brusc sau chiar sa opresc.

Cand tipul din spate are faza mare eu imi aprind lampa de ceata... stiu ca e la fel de enervanta ca si faza mare ce se reflecta in oglinda.

in curbe cu vizibilitate redusa, cand te aflii dupa un camion/tir/ whatever as depasi cu precautie totusi acea masina, chiar daca soferul semnalizeaza stanga si mai face si semn pe geam cu du-te... mi s-a intamplat ca unul sa se distreze asa si a fost destul de stransa chestia.
TheCube
QUOTE(Valentn28356)
in curbe cu vizibilitate redusa, cand te aflii dupa un camion/tir/ whatever as depasi cu precautie totusi acea masina, chiar daca soferul semnalizeaza stanga si mai face si semn pe geam cu du-te... mi s-a intamplat ca unul sa se distreze asa si a fost destul de stransa chestia.

Pai daca ti-a semnalizat omul stanga nu trebuia sa-l depasesti. :smt018 Si nici nu trebuie sa tii minte conventia; in general, daca unul semnalizeaza stanga, nu-l depasesti. Cel putin nu prin stanga.
M i h a i
cred ca omul a vrut sa zica semnal dreapta smile.gif...oricum aceeasi precautie am recomandat-o si eu
Valentn28356
ok, ok... my mistake. semnaliza dreapta... doar findca ma grabeam sa depasesc am ametit lucurile aici smile.gif
Dragos1
Pe mine ma enerveaza cetzishti. Le dau faza mare, dupa ce ii depasesc le aprind si eu ceatza, si totusi cu greu isi dau seama.

Legat de topic e un gest frumos ca atunci cand esti depasit noaptea sa dai un semn scurt dreapta si sa aprinzi faza lunga pana cand esti depasit.

Eventual eu unul calc si frana (o pisc) pentru a intelege ca-l lassa depaseasca.

Pe mine ma enerveaza cetistii. le dat faza mare , dupa ce azi depasesc le aprind eu ceata si cu greu isi dau seama . Legat de topic este un gest frumos ca atunci cand esti depasit noapte sa dai un semn scurt dreapta si sa aprinzi faza lunga pana esti depasit . Eventual eu unul calc usor frana pentru a intelege ca il las sa depasesca.

editat de moderator. mai bine de atat nu am priceput :roll: sa traduc.
G e o r g e
te rog frumos sa scrii cu caractere EN nu cu RO . se pare ca forumul nu suporta RO . multumesc.
M i h a i
La ultima fraza era "calc usor frana..." smile.gif
HalbaSus
Faza cu aprinsul fazei lungi cand esti depasit pentru "a-i lumina drumul" celui din spate mi se pare de bun simt, din pacate putini practica chestia asta... De multe ori noaptea cand depasesc imi vine sa aprind faza lunga (cand trec pe contrasens bineinteles) dar nu vreau sa il orbesc pe cel din fata asa ca ma abtin...
Intrebarea mea e daca e corecta prezumtia ca daca eu intru in depasire (deci trec pe contrasens) si pun faza lunga pentru a lumina drumul il orbesc (din retroavizoare) pe cel care merge in fata mea... mi-ar fi de un real ajutor in depasiri... in general noaptea prefer sa depasesc in localitati (unde exista felinare pe marginea drumului) desi astfel incalc o alta regula de circulatie... ce parere aveti ? e mai bine sa ii bag faza lunga in oglinda celui pe care il depasesc sau sa merg cu 120 in localitate (dar pe drum luminat) ?
si apropo... nu exista vre-un semn conventional care sa semnalizeze soferului din fata: "aprinde faza lunga sa vad si eu drumul" ?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.