Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ericsson P990i: DA sau NU?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Multimedia & IT- Electronice
Watcher
De ceva vreme caut sa imi schimb telefonul, caci actualul se apropie de varsta de 2 ani care sfarsitul vietii telefoanelor la mine smile.gif. Am evaluat din informatiile de pe site-uri si incet incet am ramas doar la Ericsson P990i (candidatii cei mai de seama care nu au prins marea finala sunt N80 de la Nokia, Fujitsu Siemens Pocket Loox t830 si vreun Qtec).
Mobilele cu WM5 au iesit din finala pentru, ca WM ma dispera pe PDA si nu are nici pe departe functiile de telefonie cu care m-am obisnuit la TELEFON wink.gif.

Nokia N80 mi se pare ca are un joystick de traforaj plus GUI chiar urat si mi s-a parut si prost organizat meniul. De exemplu WiFiul nu este la Connectivity unde te-ai astepta sa fie... Tot la calitatea fabricatiei mai intra si faptul ca de nou cele 2 parti nu culiseaza doar pe directia teoretica ci mai si joaca lateral. Si ca orice operatie incerc sa fac incepe sa culiseze telefonul.

Acum argumentele PRO P990i: are toate chestiile pe care mi le doresc de la telefon acum: tastatura integrala, ecran mare (chiar touchscreen) si CLAR, full browser, WiFi, camera performanta (urban legends say 2MP de la Sony=3MP de la nokia), posibilitatea de a-ti gestiona singur grupurile de apelanti (oricate), posibilitatea de a accepta apeluri numai de la nr din agenda, (care la Nokia nu e posibil decat daca ii bagi pe toti intr-un grup default), posibilitatea de BLACKLIST pentru 1-n apelanti, calendar destept, radio, Bluetooth si IR. Sa nu uitam si faptul ca e UIQ 3 la lista de plusuri (care urmeaza sa devina un aantaj, acum nu mi se pare sensibil). Ar mai fi de zis si ca acum simt ca imaginea lui ma reprezinta bine.

Ei bine, chestiile negative: nu am mai avut niciodata Ericsson si nu sunt obisnuit cu deviceul - o sa dureze putin pana il cunosc pe dinafara. Ca sa indulcesc treaba asta vreau sa spun ca interfata e destul de intuitiva.

Dureros insa daca e adevarat: lipseste optiunea de profile care la nokia o au toate telefoanele, chiar si alea de 9 USD. Si e o chestie pe care acum o folosesc intens. Deci intrebare pentru cine mai are ericssoane sau poate vreun precursor al lui 990: exista optiunea si nu am desoperit-o eu sau chiar lipseste. Si deci de fiecare data cand vrei sa modifici cine te suna trebuie sa faci operatii pe telefon? Intri in intalnire - modifci, iesi - modifici, te culci modifici, te trezesti - iar, etc. ?? Ar fi un mare gol si pare o tampenie din partea lor.

Alta chestie care mi-ar lipsi este imposibilitatea de a asocia o melodie la un grup de utilizatori - ceea ce te pune in situatia de a nu putea modifica rapid melodia pentru un grup intreg ci trebuie sa parcurgi manual lista de utilizatori - iarasi SUX. Si iarasi e o chestie pe care o folosesc intens. La nokiile destepte poti sa ai si melodie pe grup si pe utilizator (suprascrie apartenenta a grup).

Ar mai fi si treaba cu sincronizarea pe care nu am incercat-o caci nu aveam cum la showroom smile.gif Stie cineva cat de bine merge?

Ma poate ajuta cineva cu sfaturi, raspunsuri, etc.? Chiar si cu sugestii de alte telefoane (care mi-o fi scapat mie pana acum - de exemplu nu am testat nici un blackberry dar nu sunt foarte incantat. One more thing: Nokia E61 simply sux: GUI bleax, no camera, imens si urat desenat, edci sa nu il pomenim;) )
G e o r g e
clar DA smile.gif

eu am un P910i de care sunt super multumit !

go SE Pseries !
Watcher
In cazul asta zi-mi si mie treaba cu profilele macar wink.gif :notworthy:
G e o r g e
nu are profile .

iar eu chiar nu le folosesc smile.gif

intru in intalnire il dau pe silent . ies din intalnire il pun pe normal .
Watcher
Uite la ce folosesc eu profilele si care ma doare tare: ma culc, las telefonul sa ma poata suna numai familia (face bunicul infarct, are frati-miu accident, etc). Daca il pun pe silent nu aud, daca las deschis ma trezesc cu cine stie cine care suna din greseala sau cu glumeti. Alt uz care e important: esti cu o fata si nu vrei sa te sune 'cealalta' - pui pe profilul corespunzator. si iti mai spun cateva scenarii. Toate modificarile astea 'one click away' nu stai sa configurezi telefonul de fiecare data sad.gifsad.gif

Macar poti configura cateva liste de 'accept' / 'deny' calls si sa le alegi pe alea?

BAnuiesc in cazul asta ca nici treaba cu ringtone / grup nu exista si nu ai simtit nevoia de ea smile.gif
HalbaSus
Eu sunt fan nokia, desi recunosc ca N-series-urile nu imi plac, partial din motivele expuse de watcher (eu am 6600, talpa iadului cum ar veni dar tot mi se pare mai bine facut si mai bine organizat decat un N70/N80 sa zicem).

Totusi sunt cateva chestii care nu le inteleg:
Daca ai PDA... De ce vrei smartphone ? cred ca iti ajunge sa ai bluetooth, GPRS, tonuri polifonice... si cam atat.
Nokia are baterii care ar putea alimenta un sat din congo cu energie electrica pentru 3 zile biggrin.gif Pe bune, stiu cazuri in care telefoane cu ecrane color rezista peste 7 zile... Bateria de pe 6600-le meu rezista la inceput 4-5 zile in conditiile in care vorbesc ~20-30 minute/zi. Acum a scazut la 3 zile (il am deja de aproape 2 ani) dar nu am formatat niciodata bateria si nici ciclurile de incarcare nu le prea respect. Maica-mea e "talkaholica" vorbeste cateva ore/zi (for real, are abonament de 1000 de minute nationale incluse si chiar le consuma) are un N70 care e primul telefon de pana acum care poate rezista 1 zi fara incarcare.

Concluzii:
- strict ca si telefon votez clar Nokia (nu neaparat N-series)
- ca si smartphone as spune ca sunt la egalitate, usoare avantaje pentru ambele parti, depinde ce vrei.
- ca si camera foto castiga clar ericssonul
Watcher
Depsre PDA: am Asus A636 ca si tine si in afara de partea de GPS mi se pare ca SUX: avand WINDOWS Mobile vreau mai multe de la el decat imi ofera: uneltele de management sunt ~0, e greu sa gasesti sisa pui programe pe el, etc. Repet, avand windows il compar cu un laptop.

Ca telefon este IMENS si oribil ca design, ar arata sa vorbesti la farfurie - no thank you smile.gif Lipsesc pe partea de telefonie toate chestiile pe care le-am enumerat: grupuri de apel, profile. Nu are nici camera. si sa nu uitam ca e IMENS. A, ar mai fi si treaba ca e IMENS, biggrin.gif:D.

Eu sunt dintre cei care vorbesc cam 70 minute pe zi plus 30SMSuri, edci bateria e chiar importanta si iarasi S60urile nu mi se pare ca o duc bine la capitolul asta.

Cand m-am uitat N80 era singurul care avea toate chestiile pe care mi le doream. Am putea verifica, dar mai e si treaba cu ecranul si cu pozele care nu se compara cu Ericsson.
G e o r g e
pentru profilele alea ai un utilitar gen : ADVANCED CALL MANAGER wink.gif

si e mult mai cool decat profilele wink.gif
Watcher
Now you're talking smile.gif
Initial am avut impresia ca este gata instalat, dar navigand pe site-ul respectiv am vazut screenshots cu mai multe liste. All righty. 20$ e ok. Dar pe lista de tel nu e si 990, e doar pana la 910, care nu e UIQ3 din cate stiu. Ar putea aparea probleme oare?
HalbaSus
A636 nu e telefon... si nici nu trebuie sa fie... pt ca asa cum ai zis si tu... E IMENS biggrin.gif
QUOTE
Repet, avand windows il compar cu un laptop

Pai nu e nici laptop biggrin.gif, si nici telefonul nu va fi laptop... s-ar putea sa gasesti mai multe aplicatii (mai ales d-alea "gratuite") pentru symbian (in special pentru nokia, care sta mult mai bine la capitolul asta) dar totusi windows mobile are capacitati mai bune. Oricum, nu cred ca vei gasi un smartphone care sa aiba capacitate de lucru mai mare decat un PDA...

Cam toate nokia-urile care le-am vazut au acelasi tip de baterie, care e extrem de rezistenta, atat in timp cat si la abuzuri de gen incarcare in reprize de cate 10-20 de minute la incarcatorul din masina smile.gif. Ce-i drept nici sony-ericssonurile nu stau mult mai rau la capitolul asta.

Oricum in general compromisurile nu sunt foarte bune. E mai bine sa ai un laptop + PDA + telefon + camera foto digitala, decat un telefon care e PDA/laptop/camera digitala si mai poti da si apeluri cu el smile.gif. Eu daca ar fi sa am deja pda si mi-as cauta telefon as lua fie ceva nokia de genul 6233 (destul de simplut, micut, not really smartphone) sau un E62 daca sunt genul care trimite multe sms-uri (are tastatura qwerty).
Watcher
Da, ideala rfi sa ai telefon + pda + camera + laptop, dar nu imi place sa umblu cu rucsac peste costum biggrin.gif

Camera de la telefon este pentru cazuri de urgenta: accident si te contrazici cin e de vina, sau dai intamplator peste o dovada care se pliaza bine la o argumentatie, sau afli o chestie, etc. Pozele de vacanta sau de la ocazii le fac cu camera 'adevarata'.

PDAul l-am luat pt GPSul incorporat si atat. Astfel am un aparat care se ocupa cu calcularea rutei si daca imi cere cineva GPSul nu raman fara tlefon wink.gif. Telefonul il folosesc mult mai mult ca PDA: Calendar, Contacts, To-Do, document transport, inet conection, email, browsing. In afara de GPS, PDAul mi se pare un echipament inutil, telefonul rules.

Daca vreau sa lucrez serios atunci folosesc latpopul, dar nici cel mai mic laptop pe care l-am vazut nu merge in buzunarul de la costum biggrin.gif:D si inseamna sa mai car inca o geanta cu mine - bad, very bad. Sunt obisnuit cu putere de calcul relativ mare iar cand sunt 'mobil' folosesc destulde putine features care cer processing power - telefonul este perfect din nou.

Daca sunt plecat la conferinte, etc - atunci iau laptopul dar cand sutn turist il las in camera de hotel.

Dupa cum vezi - telefonul 'convergent' e solutia ideala pt ce caut acum smile.gif Trebuie doar identificat modelul biggrin.gif (ar mai fi o chestie pe care nu am mentionat-o: sa fie oferit de Vodafone la fidelizare ca sa il iau gratis wink.gif - partea buna de la vorbitul la de 70 min pe zi biggrin.gif:D )
Watcher
Dupa mai bine de o luna de folosire pot sa revin cu 'inside info' ca sa ajut poate si pe altii sa se hotarasca daca DA sau NU:

Initial am incercat sa pastrez clapeta da cu ea telefonul era IMENS si de o forma neregulata asa ca am renuntat dupa mai putin de o saptamana.
Si asa e maricel dar nu GRAV - e nasol doar in blugii de disco wink.gif

Parti bune si foarte bune:
1) Interfata grafica RULZ fata de toate nokiile pe care le-am vazut / avut /testat, e incomparabila. e asemenea si fata de Windows MObile. Fonturile sunt mult mai bine alese, culorile, contrastele, etc. Si ma refer aici la tema standard fata de celelate teme standard

2) calendarul e mai destept decat cel de pe nokia, deoarece este integrat cu agenda: cand treci datele unui contact setezi si ziua de nastere, si e preluata automat in calendar.

3) (aproape) tot ce faci poate avea un NOTE atasat ca sa ai mai multe detalii.

5) Revin la treaba cu Organizerul, ca eu folosesc intens: ai multe multe optiuni, la sarcini de exemplu poti din prima sa setezi start date, due date, alarm, repeat, etc si sa ii pui additional notes (vezi pct 4)

6) browserul full-featured care afiseaza paginile HTML ideal pe ecranul mititel: pune totul unu sub altul, indiferent de cum e pagina. in plus, e pt prima data cand reusesc cu browserul depe telefon sa accesez webmailul de la servici

7) polifonia - cool, difuzorul scoate frumos multe sunete, melodiile se aud misto

8) posibilitatea de a organiza contactele in foldere

9) vine instalat cu PDF+, care iti da voie sa citesti PDFuri direct de pe net (cu PDF for Windows MObile nu merge sa iti dl un pdf de pe net si sa il citesti - trebuie sa il treci prin PC)

10) tastatura integrala - cool man, plus functiile derecnoastere a scrisului de mana care sunt cele mai reusite pe care le-am vazut eu

11) jog-dial ul e foarte folositor, unele chestii chiar nu se faca fara el

12) business card scanerul e funny nu neaparat UTIL dar merge, adica faci poza la cartea cuiva de vizita, dai 'process' si it iadauga el automat contactul - in general trebuie facute mici corecturi dar te salveaza de ceva scris

13) poti sa faci copy-paste de pretty much oriunde catre oriunde

14) aplicatia Advanced Call Manager care are f multe optiuni: in practica e firewall pentru apeluri, cu profile prestabilite, si - foarte cool, chiar daca iarasi cam useless - poti sa scanezi dupa celulele GSM acasa, la servici, etc si sa il pui sa se schimbe profilul automat in functie de unde detecteaza ca esti

15) WIFIul merge excelent!

16) camera are blitz smile.gif

17) revenind la faza cu grafica, vine cu joc Golf3D instalat: freaking unbelievable ce grafica ai la jocul ala, caracterele se trantesc pe jos, plang, isi arunca crosa, sar de bucurie, lacurile oglindesc mediul din jur, WOW pt telefon ohmy.gif:O

18) are FLIGHT mode - poti sa il folosesti in avion

19) cardul duo pro e hot swappable

20) alarma e mai usor de configurat, cu tot cu melodie, si in plus poti pune 3 alarme deoadata.

Si ca sa fim corecti, lucruri care nu merg atat de bine:

1) camera e SUB asteptari, pozele sunt peste cele pe care le faceam cu 6230ul dar sunt uratele pt 2 mp si camera are PREA multe optiuni - e greu de folosit, greu de setat, greut de actionat butonul fara sa misti aparatul.

2) are EVIDENT prea putin RAM, uneori se restarteaza singur ca sa mai elibereze ram, unele aplicatii nu pornesc (golful spre exemplu ai sanse 35% sa nu porneasca fara restart), lansarea anumitor aplicatii ucide alte aplicatii (daca pornesti web ul mor NOTESurile si invers)

3) restartul dureaza ca la un calculator cu XP: peste 1min 30 de cand apesi butonul sa inchizi si pana poti forma din nou un numar.

4) uneori e exasperant ca trebuie sa scoti pen ul pt ORICE vrei sa faci, altfel risti sa nu nimeresti cu degetul unde vroiai si sa faci o boacana smile.gif

5) daca as fi pastrat clapeta montata ar fi fost siderant de aiurea organizat: unele chestii se fac mai usor cu clapeta inchisa, altele cu clapeta deschisa, unele chestii se pot face doar cu clapeta deschisa, etc.

6) desi a fost mult intarziata lansarea, tot are scapari de organizare: spre exemplu la contacte, le poti grupa in grupuri sau adauga in foldere. aceste actiuni sunt evident inrudite din familia organizarii, dar nu poti sa refolosesti in nici un fel munca odata facuta: nu poti adauga un grup intreg intr-un folder si nici invers...

7) nu se pot asocia melodii la tot grupul - la prima vedere ideea de a avea melodii individuale e cool, dara daca vrei sa schimbi cum suna prietenii si ai 60 persoane in grupul ala te apuca damblaua smile.gif

8) e greu - urat - prost -next to impossible sa atasezi o poza cuiva cand suna: daca ii faci poza cu aparatul (cum ar fi normal) trebuie sa dai la rezolutie mica-mica-mica si dupa aia, cand suna e nasol - pixelizata

9) cand salvezi chestii de pe net nu poti s aiti alegi decat intre 2 foldere similare (pe card sau pe phone) si trebuie dupa aceea sa folosesti un File Manager (de pe net) ca sa le muti unde vrei

10) clientul de mail SUX - nu e o problema caracteristica doar lui, pe nici un dispozitiv mobil nu am putut folosi clientul de mail sa imi citesc calumea mailul de la servici (poate pt k e mare, poate pt k are multe foldere,etc) DAR nici Gmailul

11) sufera de problema BMWului cu I-drive: trebuie sa faci foarte multe clickuri pt lucruri simple: vrei sa dai mesaj: la nokia paesi o tasta, aici scoti penul din spate, dai 3 clickuri si astepti 3 secunde - urat

12) logul de apeluri e jumate bun jumate rau: pastreaza apelurile indiviudal , cu tot cu durata, deci daca suni la cineva de 20 ori ca nu raspunde ti-ai umplut logul cu N ecrane pana sa ajungi la persoana pe care ai apelat-o anterior
In plus, daca vrei sa stergi pe cineva din lista de apeluri, ai de munca, trebuie sa le cauti pe toate
Pe de alta parte, faptul ca iti arata la fiecare apel daca a fost raspuns sau nu si cat a durat e chiar cool.

13) uneori, in ecranul de TODAY se suprapun titlurile (cel care a fost 'parasit' nu se 'fade out' complet iar cel nou apare scris pe deasupra - UNEORI asta.

14) alarma suna putin, si fade out, daca nu iti stabilesti melodii socante si zgomotoase ai dat-o in colo

15) cand folosesti firewallul sa nu te sune noaptea decat familia, trebuie in plus sa setezi si sonorul la mesaje la 0 sau 1. deci ca sa ma culc fac 8 clickuri fata de folosirea unui buton la nokia.
apoi dimineata invers.

16) revenind la treaba cu organizarea interfetei, nu poti sa folosesti telefonul fara touchscreen, adica unele chestii se fac numai cu ecranul: sa iesi din meniul today - chiar daca il poti accesa doar cu tastele - , sa trimiti mesaj sau sa adaugi emoticoni, etc

17) cand dai paste in browser are limita de caractere, iar sesiunile au timeouturi scurte, deci nu pot sa compun un mail mai lung de 2 paragrafe in nici un fel: cu copy paste nu mi-l ia pe tot, cu reply in fereastra imi expira sesiunea...

18) aplicatia PC suite e mult sub Nokia.

Concluziile mele:
a) would I buy another phone instead of this one now- NO
cool.gif is this one the best it could be - far from it
c) l-as recomanda altcuiva: depinde de tipul de utilizator, daca esti tipul bussiness DA, daca doar pt fite (e destul de scump) - NU.
O prietena si-a luat unul la fel si l-a vandut dupa 2 zile ca nu reusea sa faca nimic cu el biggrin.gif:D De fapt nu l-a vandut, ci l-a schimbat pe un Samsung care imita pe LG Chocolate ohmy.gif:O cool?
_Theo_
eu te sfatuiesc sa iti iei P990i-ul desi nu mai are ecranul ala "baban" dar este oricum un telefon super
G e o r g e
vezi ca foarte multe din chestiile ce necesita la prima vedere penul le poti face din jog-dial smile.gif
Watcher
Multumesc pentru 'incredere' tongue.gif:P
La asta jog-dial-ula are doar 3 directii nu 5 ca pana acum wink.gif asa ca s-ar putea ca unele idei ale tale sa nu se aplice.
Daca vrei, ne intalnim sa imi arati si mie cum pornesc RAPID un sms cu jog dialul wink.gif ca butonul 'start' e in alta parte pe ecran - nu pe bara cu telefonul, logul meniul si today ...
air_wolf
am avut in teste un orange spv3000 si un 5000. 5000-ul e naspa de naspa, se blocheaza si e varza. 3000-ul e beton, l-am folosit 2 saptamini ca telefon si ca baza de administrare remote. si are jocul ala cu bilute colorate biggrin.gif si are si tastatura. wink.gif

a, 990i exista 3 la noi in firma, toate trei facute varza...
Watcher
adica lovite cu ciocanul sau calcate cu masina?
air_wolf
nu, doar utilizate la maxim sad.gif unul are tastatura si jumatate de ecran nefunctionala. altul are carcasa stearsa aproape complet si flipul nefunctional.
al treilea tot flipul, se foloseste doar touchpadul.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.