No SSO cookie

Iarna a venit si sfaturi bune noi v-am pregatit

voteaza
(5/ 1)
Iarna a venit si sfaturi bune noi v-am pregatit
Utile · · 0 Comentarii
Nota utilizator
5.0

Iarna este sezonul care necesita cea mai multa grija si pregatire daca vrei sa fii in siguranta si sa eviti defectiunile. Gasiti aici cateva sfaturi generale si indicatii pentru un condus in siguranta si fara probleme.

 
 

Pregatirea masinii
Odata cu inceperea iernii pregatirea masinii este esentiala. Proaspetele obligatorii, anvelope de iarna, sunt atat de importante incat desi s-a scris despre ele si s-a dezbatut pe aceasta tema considerabil, ma vad obligat de a mai aminti cate ceva. Odata cu evolutia automobilului, vitezele de deplasare au crescut, o deplasare cu vitezele atinse azi de masinile obisnuite erau in trecut rezervate "supercarurilor" sau masinilor de curse; dar legile fizicii au ramas aceleasi, deaceea producatorii de anvelope au trebuit sa tina pasul, realizand astazi anvelopele de iarna care sporesc siguranta si micsoreaza distanta de franare in conditii de umezeala, zapada sau chiar gheata.

Astazi o masina noua este greu de crezut ca nu va fi echipata cu airbag sau ABS plus alte multe sisteme de siguranta, cu toate astea desi poate conduci o masina foarte sigura, cu 5 stele Euro NCAP, neechipand-o cu anvelopele potrivite pentru sezonul rece este ca si cum ai renunta la cele mai importante sisteme de siguranta. De multe ori anvelopele potrivite pot evita producerea unui accident prin oprirea masinii inainte de obstacol; ele sunt singurul contact intre masina si suprafata de rulare.
-monteaza anvelopele de iarna.
-schimba lichidul de parbriz cu unul rezistent la inghet
-verifica antigelul (lichidul de racire) sa aiba concentratia necesara pentru a rezista temperaturilor sub zero din zonele in care circuli
-verifica bateria, de obicei la temperaturi scazute o baterie veche poate ceda complet
-pastreaza tot sezonul rece in porbagaj lanturile antiderapante, lopatica, un sac mic cu sare sau nisip, o perie sau maturica pentru indepartarea zapezii de pe masina
- daca pleci la drum lung luati in porbagaj si un cablu de remorcare
-racleta pentru gheata este bine sa stea la indemana in buzunarul unei portiere
- verifica blocurile optice si functionarea acestora
- verifica stergatoatele si inlocuiti-le daca sunt deteriorate
- verifica presiunea in anvelope, aceasta trebuie sa fie cea inscrisa in manualul masinii; nu desumflati anvelopele pentru a mari aderenta, veti pierde din manevrabilitate lucru de nedorit in situatii de derapaj.
- Indicat ar fi, ca la inceperea sezonului, sa aplicati un tratament cu ceara pentru protejarea suplimentara a vopselei. Ceara va proteja suplimentar caroseria de actiunea substantelor folosite la dezapezirea drumurilor.

Inainte de a pleca
Dimineata treziti-va cu cel putin 10 minute inainte si acordati timp dezghetarii si pregatirii autovehiculului pentru drum. Curatati toate geamurile cu racleta si/sau degivrant, curatati farurile, stopurile si numerele de inmatriculare.
- poti folosi o folie pentru a acoperi parbrizul seara (prinsa de obicei in cadrul usilor) pentru ca dimineata indepartand-o parbrizul sa ramana curat
- foloseste o bricheta pentru a incalzi cheia daca yala a inghetat, nu suflati in yala pentru ca respiratia umeda va condensa si ingheta
- planifica ruta pentru a folosi drumurile dezapezite
- pune siguranta inaintea punctualitatii
- inainte de a porni motorul si chiar inainte de a pune contactul, opriti stergatoarele, radioul, incalzirea in scaune si dezaburirea pentru luneta, in acest mod reduceti consumatorii electrici si directionati mai multa energie pentru pornirea motorului.
- daca nu se deschid usile, nu fortati manerul tragand puternic, incercati sa intrati in masina prin una din usi care se deschide si impungeti din interior.

Vizibilitatea
Vezi si fa-te vazut. Verificati blocurile de lumini sa fie curate si verificati functionarea tuturor becurilor. De obicei cand drumul este umed farurile si stopurile se vor murdari necesitand curatire dupa fiecare drum.
In conditii de ceata aprindeti luminile suplimentare de ceata pentru a fi mai vizibili, dar stingeti-le atunci cand vizibilitatea se imbunatateste deoarece deranjati considerabil ceilalti participanti la trafic, iar stopurile de ceata diminueaza din vizibilitatea si efectul stopurilor de frana. In plus luminile de ceata solicita un consum electric suplimentar, consum deja marit de celelalte accesorii pornite (stergatoare, rezistente de incalzire din oglinzi, luneta, scaune, etc).
Curata geamurile, nu plecati la drum cu geamurile murdare sau inghetate si doar o portiune mica curatata pentru sofer, este foarte periculos, vizibilitatea se reduce dramatic. Acordati timp degivrarii tuturor geamurilor. deasemenea curatati si zapada de pe acoperisul masini, altfel aceasta va aluneca pe parbriz la o franare mai energica, afectand vizibilitatea.
-Porneste dezaburirea si ventilarea, folositi aerul conditionat pentru o dezaburire mai eficienta.
-Nu comuta pe pozitia de recirculare a aerului, geamurile se vor aburi intens si umezeala din aer se va pastra in masina.

Condusul pe gheata si zapada
Manevrele calme si line sunt cheia condusului in siguranta pe drumuri alunecoase. Nu bruscati volanul si nu accelerati sau franati violent.
- poarta incaltaminte confortabila
- daca masina incepe sa derapeze reduceti acceleratisa sau eliberati frana
- pleaca de pe loc usor si evitati patinarea rotilor, daca rotile incep sa patineze n mai accelerati
- in conditii de polei intrati in intersectie cu grija, asigurati-va chiar daca sunteti pe drumul cu prioritate, s-ar putea ca ceilati participanti la trafic sa fie in imposibilitate de a opri.

Chiar daca te-ai pregatit mental pentru zilele friguroase si umede ce vor urma, sa iti pregatesti masina pentru iarna nu e chiar mare lucru; tot ce ai de facut este sa acorzi atentie celor cateva componente mai sensibile la frig ca sa reziste celor 3-4 luni de vreme rece.

DRUM BUN!

Autor: Vlad

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.1051 :: 17.79MB