No SSO cookie

Cifra octanica potrivita pentru masina ta

voteaza
(0/ 0)
Cifra octanica potrivita pentru masina ta
Utile · · 1 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Cand vine vorba de intretinerea zilnica a masinii tale, putine lucruri sunt mai importante decat cifra octanica din benzina fara plumb, in special atunci cand vorbim de masini modificate.

 
 

In timp ce costul combustibilului este de multe ori mai important decat nivelul potrivit de cifra octanica, apar anumite neintelegeri. Atunci cand alegi combustibilul potrivit pentru masina ta, ia in considerare urmatoarele sfaturi :

1. Asigura-te ca intelegi importanta cifrei octanice din combustibil
Pentru inceput trebuie sa intelegi la ce se refera cifra octanica. Atunci cand combustibilul intra in motor, acesta este amestecat cu aer care se comprima iar apoi se aprinde la contactul cu o scanteie. Cand un motor comprima amestecul de aer si combustibil, trebuie sa ramana stabil pana cand se declanseaza scanteia altfel energia eliberata in timpul combustiei poate cauza daune motorului. Cifra octanica este o masura a rezistentei combustibilului la detonare, sau la aprinderi timpurii datorita presiunii sau a caldurii. Aceasta cifra octanica nu reprezinta puterea sau concentratia combustibilului.

2. Verifica manualul de instructiuni
Cand trebuie sa te decizi asupra cifrei octanice, primul pas ar fi sa citesti manualul cu instructiuni. In acest manual ar trebui sa fie prezentat nivelul minim de cifra octanica cu care este compatibil motorul si orice combustibil folosit ar trebui sa contina cifra octanica minima sau mai mare.

3. Performanta masinii
Folosind un combustibil cu o cifra octanica mai mare decat cea recomandata nu va aduce schimbari, in special la masinile mai vechi. La masinile mai noi, in special la cele cu propulsie turbo sau cu compresie ridicata cu cat nivelul cifrei octanice este mai mare cu atat este mai bine. La aceste motoare moderne care au in componenta sincronizare variabila si senzori, utilizarea unui combustibil cu cifra octanica mare ar putea imbunatati performanta masinii tale. Astfel, ai putea imbunatati puterea motorului si timpul de raspuns. Daca folosesti un combustibil cu o cifra octanica mai mica nu vei cauza daune imediate insa puterea motorului se va slabi in special in zilele foarte calde. Pentru masinile cu motoare modificate, este mai mult necesar decat optional sa folosesti combustibil cu o cifra octanica mai mare pentru a evita daunele de la nivelul motorului si pentru a pastra o performanta adecvata. Daca ai dubii, cel mai bine ar fi sa folosesti un combustibil cu o cifra octanica de 91, este cel mai sigur.

Pentru masinile mai vechi care nu au sincronizare variabila sau control computerizat, nu este necesara folosirea unui combustibil cu o cifra octanica mai mare, rezultatul ar fi acelasi. Vei economisi bani daca vei folosi un combustibil cu o cifra octanica mai mica. La masinile modificate sau la masinile cu aprindere controlata de computer si cu o sincronizare variabila este folositor un combustibil cu o cifra octanica mare, deoarece vei castiga in plus intre 5 si 10 cai putere sau mai multi. Pentru motoarele moderne, vei putea folosi un combustibil cu o cifra octanica medie pentru activitatile zilnice si vei putea folosi un combustibil cu o cifra octanica mare atunci cand pleci intr-o excursie sau cand doresti sa faci performanta cu masina. Acesta este cel mai recomandat mod de a face compromisuri privind combustibilul.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (1)

scris de carmenflorin

bine ca am masina diesel si nu trebuie sa-mi bat capul cu cifra octanica

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.0542 :: 17.78MB