No SSO cookie

Porsche Road Tour, un eveniment memorabil

voteaza
(0/ 0)
Porsche Road Tour, un eveniment memorabil
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Cei de la Porsche România au avut inițiativa organizării unui Road Tour și în România, desfășurat sub coordonarea unei echipe germane de instructori și organizatori.

 
 

 

Sesiunea de test drive din acest an a avut loc pe Autodromul Titi Aur de lângă București, acolo unde am avut ocazia pe parcursul unei zile întregi să comparăm diferitele modele prezente la eveniment, să primim informații esențiale despre tehnologiile prezente pe acestea și să ne bucurăm de siguranța oferită de către această locație pentru a putea testa capacitățile dinamice ale modelelor.

Instructorii veniți special de la Porsche AG ne-au oferit suport pe toată durata desfășurării evenimentului și au fost cei care au contribuit cel mai mult la bunul curs al diferitelor probe de condus, oferindu-ne totodată diverse sfaturi sau mici trucuri de pilotaj.

_mg_0976

 

Probele au fost în număr de patru și au fost foarte bine gândite pentru a se adapta la specificul locației și pentru a putea pune în valoare toate caracteristicile mașinilor.

Prima probă a fost rularea pe circuit cu toate cele trei modele prezente: 718 Boxster S, 911 Carrera S, 911 Carrera 4S. Turele pe circuit deși nu au fost foarte rapide ne-au permis să experimentăm diverse moduri de condus, cel mai distractiv fiind modul Sport+, în care sistemul PTM, echivalentul ESP-ului, intervine mai târziu și lasă loc unor ușoare derapaje, însă în totală siguranță pentru că atunci când se depășește o anumită limită de timp sau de glisare laterală sistemul intervine extrem de rapid și restabilește traiectoria corectă.

Ne-am bucurat cel mai mult de prezența modelului 718 Boxster S care prin decapotarea sa devine unul dintre cele mai interesante autoturisme prezente la eveniment. Sunetul specific al evacuării sport ne bucură auzul încă din momentul pornirii motorului și devine cu adevărat impresionant atunci când motorul se află în cea de-a doua jumătate a plajei de turație, atunci când plăcerea condusului unui astfel de model se intensifică.

_mg_2936

 

În cea de-a doua probă am avut sarcina de a reacționa cât mai rapid și mai corect pentru a redresa un model Macan GTS care a intrat într-un derapaj cu puntea spate pe o zonă foarte alunecoasă și plină de apă.

Pornind de pe loc și rulând cu o viteză constantă de aproximativ 60 km/h, menținând constantă accelerația, se parcurge o zonă metalică care în momentul trecerii noastre destabilizează autoturismul condus prin împingerea punții spate cu o viteză impresionantă către zona laterală, apoi șoferul având sarcina de a corecta rapid traiectoria.

Această probă a fost împărțită în două module separate, prima dată având parte de sistemul PTM activat, practic o parte importantă din manevra de redresare fiind efectuată de către acesta, șoferul contribuind doar printr-o mișcare rapidă a volanului și prin frânare ulterioară pentru a opri autoturismul.

În partea a doua am dezactivat sistemul de control al tracțiunii PTM, care odată oprit nu mai intervine „în background” sau nu se reactivează automat precum se întâmplă la modelele altor mărci, aici șoferul având o sarcină mai dificilă de a controla vehiculul, prin mai multe mișcări rapide ale volanului și adaptate la traiectoria vehiculului în momentul derapajului.

_mg_1542

 

Cea de-a treia probă a fost cea mai interesantă, pentru că vorbim despre un demaraj extrem de rapid de pe loc și o frânare brutală până la oprirea completă. Această experiență a fost repetată de trei ori având la dispoziție cel mai rapid model al mărcii, un Porsche 911 Turbo S Cabrio cu ai săi 580 CP și 700 Nm, alături de accelerația de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde.

Pornirea de pe loc a însemnat activarea Launch Control-ului, prin poziționarea fermă a piciorului stâng pe frână, a celui drept pe accelerație și eliberarea frânei atunci când indicatoarele din bord indică activarea modului Launch Control. După un demaraj impresionant, în dreptul semnului de frânare se lovește cu toată puterea pedala de frână și se menține apăsată cu forță maximă până ce mașină se oprește complet, după care exercițiul se repetă de încă două ori.

_mg_9975

 

Ultima probă și singura contra cronometru o reprezintă un traseu de slalom printre jaloane, care însă cuprinde zone cu aderență diferită ce se modifică des în timpul rulării și care necesită o atenție sporită mai ales în cazul zonelor de frânare unde trebuie să se execute această manevră cât mai mult pe zona cu aderență sporită. Parcurgerea acestei probe necesita o atenție importantă în ceea ce privește obstacolele prezente, respectiv conurile pentru delimitarea traseului, care la finalul turului cronometrat nu aveau voie să fie dărâmate, astfel pierzându-se câteva secunde pentru fiecare greșeală de acest gen.

_mg_2891

 

În concluzie putem afirmă faptul că evenimentele de acest gen pot oferi clienților sau pasionaților mărcii o privire de ansamblu asupra gamei de modele, aceștia putând observa diferențele dintre acestea fiind în permamență siguri de ceea ce fac, sub îndrumarea unei echipe germane de coordonare.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:

Stiri asemanatoare

Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Mazda CX-5 CD150 MT6 Takumi

    Mazda CX-5 CD150 MT6 Takumi

    Toate dotările și sistemele de care dispune sunt înglobate în crossover-ul de clasă medie fără compromisuri în ceea ce priveşte plăcerea de a conduce şi fiabilitatea specifice Mazda.

  • Suzuki SX4 1.0 Passion AllGrip

    Suzuki SX4 1.0 Passion AllGrip

    Suzuki S-Cross este o maşină foarte bună pentru oricine, nu doar pentru familişti sau pentru cei care preferă să ştie că pot evada oricând din cotidian pe un drum care nu a beneficiat vreodată de asfalt.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
2.6230 :: 17.94MB