No SSO cookie

Opel Super Six 1938, fostă maşină de Poliţie

voteaza
(5/ 2)
Opel Super Six 1938, fostă maşină de Poliţie
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
5.0

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a sărbătorit pe 11 octombrie Ziua Naţională a Permisului de Conducere Românesc. Expoziţia care a însoţit evenimentul a inclus maşini clasice aflate la un moment dat în dotarea poliţiei române.

 
 

Alături de modelul german produs în 1938, s-au aflat Dacia 1300, Volga GAZ 21, ARO M 461 şi Land Rover seria 2A 109. Numeroase elemente de colecţie, precum permise de conducere, plăcuţe de înmatriculare sau documente cu privire la istoria reglementărilor au ilustrat tradiţia automobilistică. Acestea provin fie din colecţii personale, fie au fost puse la dispoziţie de Arhivele Naţionale.

Opel Super Six a făcut parte din dotarea poliţiei române în anii ‘40. Proprietarul actual al modelului, Viorel Burcea, l-a recondiţionat prin mijloace proprii pe parcursul a doi ani de zile şi l-a readus în stare de funcţionare. Vehiculul istoric este unul dintre cele mai vechi aflate în evidenţele organizaţiilor de profil din România.

Dealeri Opel, anii ‘30

Documentele care atestă prezenţa neîntreruptă a Opel pe piaţa românescă de cel puţin 100 de ani includ şi o ofertă de preţ pentru un model Super Six comunicată de dealerul Opel din Bucureşti, Leonida & Co, Societate Română de Automobile, Domnului Căpitan Radianu, din Piteşti.

Documentul este datat 18 iunie 1937 şi include „Condiţiunile de plată”, soluţiile de finanţare puse la dispoziţia clientului: „În baza unei garanţii suficiente; avere imobiliară, scrisoare de garanţie din partea unei bănci sau girul unei persoane absolut solvabile, ne mulţumim cu un acont de 33% (o treime) la livrare, urmând ca pentru rest să ni se dea accepte până la 12 luni, la care se va socoti o dobândă de 9 ½ (nouăjumătate la sută) anual – În caz de plată integrală la livrare, acordăm un cassa sconto de 3% (trei la sută)”.

Conform descrierii reprezentantului Opel, modelul dispunea, printre alte dotări, de roată de rezervă, tablou de bord complet, ştergătoar de parbiz automat, plafonieră, cufăr de voiaj şi trusă originală de scule, iar „caroseria maşinei este de o linie elegantă aerodinamică spaţioasă şi confortabilă, având scaunul din faţă reglabil.”

Un alt dealer Opel, Auto-Import din Timişoara, făcea reclamă tot în 1937 „Expoziţiei permanente a Automobilelor Opel”, ilustrând pagina cu acelaşi apreciat model Super Six.

Automobilismul, o tradiţie îndelungată în România

Conform materialelor comunicate de către drpciv, prima încercare de reglementare juridică cu referire exclusivă la circulaţia pe drumurile publice a avut loc în ţara noastră în 1859, când s-a elaborat cu titlu experimental „Ordonanţa pentru reglementarea trăsurilor din Bucureşti.” Conform actului normativ, birjarii nu aveau voie să conducă decât la pas, trebuiau să circule cu atenţie în drumurile strâmte şi să nu stropească pietonii. Nouă ani mai târziu, un nou regulament prevede şi că „nimeni nu e volnic a conduce trăsura fără livret”, că trăsurile trebuie să fie curate, hrana cailor trebuie să constea în fân, ovăz sau orz, iar orice trăsură cu cai în stare de slăbire se va opri de la a mai circula. Conducătorii lor trebuie să fie îmbrăcaţi curat, cu haine cuviincioase şi n-au voie a fuma când sunt în mers cu muşterii. Mai mult, birjarii prinşi pe capră beţi se vor aresta, iar toate trăsurile vor avea noaptea felinare aprinse. Vârsta minimă pentru conducerea trăsurii era stabilită la 21 de ani.

La data de 11 octombrie 1913 a intrat în vigoare „Regulamentul pentru circulaţiunea autovehiculelor”, unde pentru prima oară au fost prevăzute norme privind forma permisului de conducere. Anterior, conducerea unui autovehicul fusese condiţionată de posesia „brevetului” de şofer, obţinut în urma unui examen.

Decizia a venit ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule: impresionanta cifra de 138 de utilaje a fost înregistrată în anul 1908. Examenul pentru obţinerea permisului s-a organizat pentru prima oară în decembrie 1907 şi a constat în probă de viteză pe şosea şi o probă de frânare: examinatorul arunca în faţa automobilului aflat în plină viteză un sac umplut cu paie.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:

Stiri asemanatoare

Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • MINI Cooper S F56

    MINI Cooper S F56

    Designul compact al lui Alec Issigonis și proiectarea sportivă a lui John Cooper au definit MINI încă de la început și se pare că au rămas în ADN-ul micilor modele până în prezent, lucru care îi va bucura nespus de mult pe puriști.

  • Jaguar F-PACE 2.0 i4D AWD Prestige

    Jaguar F-PACE 2.0 i4D AWD Prestige

    Deși este un SUV, cei de la Jaguar s-au concentrat foarte mult pe experiența de condus on-road, chiar dacă multe versiuni beneficiază de tracțiune integrală și diverse tehnologii pentru rulare în off-road. Ca urmare, șasiul este foarte rigid și există o structură ușoară din aluminiu și alte materiale ușoare pentru a menține greutatea cât mai redusă și implicit pentru a îmbunătăți agilitatea.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.2735 :: 22.18MB