No SSO cookie

Ghidul de achizitie al automobilelor second-hand

voteaza
(5/ 1)
Ghidul de achizitie al automobilelor second-hand
Noutati-auto · · 0 Comentarii
Nota utilizator
5.0

Iata ghidul de achizitie al automobilelor second-hand in functie de sezon.

 
 

Achiziția sau vânzarea unui automobil, în funcție de clasa din care face parte, are de obicei o anumită sezonalitate dar un târg bun se poate face chiar în afara sezonului, când oferta este mai restrânsă și cererea mai slabă, potrivit ghidului AAA Auto New Kopel pentru achiziția unui automobil second hand.

După agitația lunii decembrie, când există o deschidere mai mare pentru achiziții de automobile, în perioada curentă, ianuarie – martie, bugetele destinate pentru o mașină se micșorează iar în cele mai multe cazuri majoritatea caută să economisescă. Prin urmare, achiziția de automobile este mai puțin probabilă fapt pentru care dealerii sunt mai flexibili la negocieri.

’’În decembrie a existat o explozie bruscă a înmatriculărilor de automobile, o dublare a volumului comparat la același interval anual. Practic, la final de an, cine a dorit o mașină a acționat. Este natural ca în lunile următoare rulajul să fie ceva mai redus’’, a declarat a declarat Eugen Măciucă, manager AAA Auto New Kopel. În decembrie 2012 au fost importate aproximativ 19.000 de mașini, cu 120% mai mult față de volumul din aceeași lună a anului precedent.

Din acest motiv, pentru cei care urmăresc achiziția unui SUV, un 4x4 sau un sedan de clasă medie, acum este momentul căutărilor. În plus, anotimpul și starea meteo pot furniza chiar și condițiile ideale pentru testarea unui SUV sau vehicul cu gardă la sol mai mare, menit să depășească neajunsurile străzilor ce nu sunt curățate la timp.

Spre exemplu, în luna decembrie 2012, potrivit statisticilor DRPCIV, au fost înmatriculate mai mult de 1.000 de autoturisme de import cu tracțiune integrală. În schimb, în luna ianuarie 2012, importurile pentru aceeași clasă au fost la jumătate. Tocmai de aceea mașinile pot avea în primele luni ale anului reduceri chiar de 20% față de cele afișate la final de an, iar o negociere avantajoasă poate fi purtată cu mai mult succes.

Primăvara

În cazul achiziției unui automobil începând cu al doilea trimestru al anului, trebuie urmărită ciclicitatea schimbărilor de modele și reînnoirea gamelor de autoturisme. Lansările anului trecut și noutățile de la saloanele auto internaționale apar în oferta dealerilor auto iar ca rezultat modelele rulate din anii precedenți beneficiază de o reducere de preț de cel puțin zece procente.

În același timp, la mare căutare sunt în această perioadă automobilele sportive, decapotabilele și roadsterele, iar creșterea prețurilor nu este neobișnuită. O apreciere de 700-800 de euro a prețului pentru un automobil cu o vârstă de circa 4 ani este foarte comună, în special pentru Peugeot 207, VW Beetle sau Mini.

’’Decapotabilele au o sezonalitate naturală. Brandurile premium au în acest caz cel mai rapid răspuns la vreme și se aliniază rapid la tendința pieței de mașini rulate’’, a declarat Eugen Măciucă.

Vara este de obicei o perioadă de stagnare a activității în acest domeniu, majoritatea clienților punând achizițiile de automobile rulate în planul doi. Sunt căutate încă berlinele, decapotabilele și mașinile sportive, însă și oferta are prețurile mai sus. Pentru că sunt cele mai vizibile schimbări în ceea ce privește segmentul, în cazul decapotabilelor, începând cu luna mai volumele înmatriculărilor de modele second hand cresc cu circa 30-40%.

Pentru SUV-uri în schimb activitatea stagnează iar înmatriculările de modele rulate scad sub 500 de unități pe lună. Este momentul potrivit pentru negocierea prețului la un automobil pe care îl urmăriți de ceva timp, fiind posibilă obținerea unei reduceri semnificative.

Toamna

Odată cu încheierea perioadei estivale, în piața de automobile rulate își fac intrarea mașinile de flotă. Companiile reînnoiesc de obicei în acest interval flotele auto iar mașinile cu un istoric certificat și o vechime de 2-3 ani sunt puse la vânzare. Este perioada ideală pentru participarea la licitații sau pentru achiziția unui model de buget sau de clasă medie, nu însă și pentru un model premium.

’’O avalanșă de modele de clasă medie sau compacte fac acum subiectul vânzării. Fie că este vorba de un Opel Corsa sau de o Dacia Logan, avem de-a face cu modele de 2-3 ani vechime, un rulaj de circa 60.000 km și istoric. Discount-urile sunt însă mai mici deoarece marjele se diminuează’’, a spus Măciucă.

El a adăugat că cele mai căutate sunt modelele de proveniență germană, precum VW, Opel, Audi sau Skoda, care ocupă de obicei și primele locuri în înmatriculările second hand de autovehicule.

Sezonul sărbătorilor de iarnă este de obicei abundent în oferte iar parcurile de mașini rulate aduc în față toată gama disponibilă. De asemenea, cumpărătorii sunt în căutarea fie a primului automobil fie doresc să îl înlocuiască pe cel vechi. Astfel, piața este efervescentă, fiind aglomerată atât de oferte cât și de cumpărători care caută varianta potrivită bugetului lor. La mare căutare sunt modelele second hand cu gardă înaltă la sol, 4x4 sau chiar crossovere, care fac mai ușoară navigarea prin zăpadă de câțiva centimetri, pentru care practic înmatriculările se dublează sau se triplează.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:

Stiri asemanatoare

Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.2729 :: 22.12MB