No SSO cookie

ATENTIE ! Iata cele mai importante modificari din codul rutier

voteaza
(5/ 1)
ATENTIE ! Iata cele mai importante modificari din codul rutier
Noutati-auto · · 2 Comentarii
Nota utilizator
5.0

Va invitam sa aflati care sunt cele mai importante noutati introduse in noul cod rutier ce va intra in vigoare din 2013.

 
 

Noile modificari ale codului rutier urmeaza sa intre in vigoare de la data de 19 ianuarie 2013. Exista diferite prevederi reactualizate. Aici putem aminti si de reinnoirea permisului de conducere, element prevazut in articolul 24. Pentru reinnoire, soferii vor fi nevoiti sa sustina un nou examen medical. In plus, articolul 24 mai primeste trei noi alineate.

(5.1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.

(5.2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.

(5.3) În cazurile prevăzute la alin. (5.1) şi (5.2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

De asemenea, putem aminti si de introducerea mopedelor in categoria autovehiculelor. Astfel, din 2013 va fi necesara sustinerea unui examen de conducere pentru obtinerea permisului.

Mai putem mentiona si modificarile prevazute in articolul 20.

Art. 20. - (1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere corespunzator.
(2) Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
(3) Descrierea categoriilor de vehicule prevazute la alin. (2), pentru care se elibereaza permise de conducere, este prevazuta in anexa 1.
(4) Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;
b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
c) 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

Mai exista si alte modificari insa acestea sunt cele mai importante si cele care sunt de interes maxim pentru actualii si viitorii soferi.

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:

Stiri asemanatoare

Comentarii (2)

scris de xhost

Cine are bani sa plateasca amenzi de mii de RON

scris de xhost

or sa dea amenzi cat casa. cine poate sa plateasca amenzi de mii de RON?

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.3554 :: 17.87MB