No SSO cookie

Atentie la drum!

voteaza
(0/ 0)
Atentie la drum!
Prezentari · · 0 Comentarii
Nota utilizator
0.0

Şoferii vorbesc la telefon, mănâncă, beau, se întind. Acestea sunt principalele activităţi care îi distrag de la activitatea de bază.

 
 
Nu există atenţie maximă la volan [poza1s] Telefoanele celulare nu sunt principala activitate care distrage atenţia bărbaţilor şi femeilor la volan. Un studiu recent arată că majoritatea şoferilor au diverse ocupaţii care îi fac să nu mai fie atât de preocupaţi de drum.
Cei mai mulţi dintre conducătorii auto sunt atenţi la reglajul aparatului de radio sau al casetofonului, mănâncă diverse produse cumpărate la fast food. Unele femei se analizează în oglindă şi se dau cu ruj. Mai toţi nu ezită să vorbească la telefon.
Primul studiu care analizează comportamentul barbaţilor şi femeilor la volan arată că 100% din cei 70 de şoferi analizaţi au fost preocupaţi la un moment dat de ceva aflat în interiorul maşinii şi nu s-au mai preocupat total de condus, la maxim trei ore dupa ce s-au suit la volan. 90% dintre ei au găsit alte zone de interes şi în afara maşinii.
Cercetătorii de la Centrul pentru Securitatea Conducătorilor de la Universitatea din North Carolina au analizat comportamentul şoferilor prin instalarea unor minicamere video în interiorul maşinii. Aceştia au studiat datele înregistrate ce prezentau comportamentul şoferilor, raportându-se la variabile contextuale, cum ar fi vremea, condiţiile de drum, dacă maşina era în mişcare sau stătea la semafor, de exemplu.
Studiul mai arată că o treime dintre şoferii care s-au înscris voluntar la acest test foloseau telefonul celular în timp ce conduceau şi 40% au avut activităţi ca cititul sau scrisul, în timp ce erau la volan.
Per total, participanţii la studiu au fost implicaţi în diverse activităţi conexe, aproximativ 16% din timpul în care s-au aflat la volan. Cele mai frecvente activităţi au fost conversaţia, care ocupă cea mai mare parte a timpului unui şofer. Şi ceilalţi pasageri ai maşinii solicită atenţia şoferilor, mai ales copiii.
[poza2s] Printre cele mai "periculoase" activităţi se numără:
şoferii se întind - 97% dintre şoferi, 4% din timpul total de condus reglarea aparatului radio - 91 % dintre şoferi, 1% din timpul total de condus mâncat, băut - 71 % dintre şoferi, 5% din timpul total de condus conversaţii - 77 % dintre şoferi, 15% din timpul total de condus privitul în oglindă - 45 % dintre şoferi, 0.3 % din timpul total de condus citit sau scris - 40 % dintre şoferi, 0.7 % din timpul total de condus şoferii vorbesc la telefon - 30 % dintre şoferi, 1 % din timpul total de condus fumat - 7 % dintre şoferi, 2 % din timpul total de condus
Dar cercetătorii spun că şoferii sunt conştienţi de riscul acestor activităţi şi mulţi dintre ei le amână pentru perioada în care maşina stă.
[poza3s] "Cu toate acestea, aproximativ un sfert din accidentele de maşină sunt cauzate de diverse activităţi care distrag atenţia şoferilor", spune preşedintele Fundaţiei pentru Siguranţa Traficului din SUA, Peter Kissinger. "Oamenii adesea subestimează necesitatea atenţiei maxime la volan, mai ales că multe dintre activităţile în care se implică sunt, în aparenţă, inofensive. Dar dacă nu eşti atent tocmai în momentul în care cineva apare brusc în faţa ta, se poate ajunge la o catastrofă".

 

Cuvinte cheie:
Urmareste masini.ro pe:
Comentarii (0)

Pentru a putea comenta la acest articol, te rugam sa te autentifici!

Drive Test

  • Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Opel Grandland X 1.6 CDTI Innovation MT6

    Cu un exterior conservator dar elegant și cu o configurare interesantă a elementelor de styling, modelul testat a captat suficiente priviri pe stradă pentru a ne confirma că modelele producătorului german sunt apreciate în țara noastră și acest lucru cu siguranță se va observa în cifrele de vânzări

  • TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    TEST DRIVE: Mercedes-Benz E 220d 4M All-Terrain

    Modelul Clasa E All-Terrain nu este unul revoluționar, însă cu siguranță este cel mai convingător model Clasa E Estate din toate timpurile, în primul rând raportându-ne la design-ul exterior special și la funcționalitatea sa pe drumuri nu tocmai bune.

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?
Inregistrare
0.1134 :: 22.09MB