Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Procedura in caz de accident!
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
Meditatorul
in caz de coliziune usoara cu pagube materiale cum se procedeaza?

ce pasi trebuie urmati?

dar, in cazul coliziunii in urma careia s-a lasat cu oameni raniti?

credeti-ma, nu vorbesc numai sa ma aflu in treaba!
HalbaSus
Daca nu sunt victime mergeti la sediul politiei rutiere, sau cea mai apropiata circa de politie si dati declaratii...
In caz ca sunt victime se cheama politia la fata locului.
madalina
In caz de accident fara oameni raniti, mergi la biroul de accidente usoare in raza careia te afli, de preferat impreuna cu celalat sofer implicat, dac exista. Trebuie sa ai la tine permis, buletin, talon, RCA si sa stii numarula sigurarii CASCO daca ai. Ti se face test de alcool. Acolo dai o declaratie, politistul stabileste vinovatul si masurile ce se impun. Mai departe poti accepta decizia sau o poti contesta in 14 zile, dar trebuie sa semnezi ca nu esti de acord cu decizia.

Pleci cu autorizatia de reparatie si anexa pentru RCA sau CASCO in functie de situatie.

Daca accidentul se soldeaza cu raniri, masinile nu trebuie mutae, se anunta politia,(ambulanta, pompieri dupa caz) ce vine la fata locului.
Meditatorul
multumesc!
Meditatorul
sa va zic de o faza care m-a pus pe ganduri!

eram la plimbare cu dacia 1310 break pe marginea padurii intr-o localitate de langa Bucuresti, pe inserat. In fata mea vad 3 barbati, unul culcat la pamant pe spate, altul aplecat deasupra lui si altul in picioare gesticuland disperat sa opresc. Mi-a fost frica sa opresc imediat, mai ales cnd am vazut ca cel de jos era intr-o balta de sange, iar ceilalti doi erau plini de noroi si de sange pe fata si brate, asa incat doar am incetinit si am oprit dupa 500 m.

Aprinsesem deja farurile pentru ca era semiobscuritate, am zis ca era mai bine sa ma intorc sa vad ce era cu oamenii aia.
Am intors (drumul era asfaltat), am mers foarte incet pana am ajuns la locul cu pricina, astfel incat sa ma dumiresc cum statea treaba. Intre timp mai aparusera 2 tipi, habar nu am de unde ca era o zona pustie.

Am oprit masina, insa am lasat motorul pornit. Cand am vazut ca oamneii aia gesticulau si se indreptau surescitati spre masina (unde inca eram) mi s-a cam facut frica. (mai eram si cu sotia in masina, care imi tot repeta sa plecam ca nu este treba noastra). Miroseau ingrozitor si tipau la mine ca trebuia sa il pun in masina pe cel culcat pe jos si sa il duc URGENT la spital. Uitandu-ma mai atent in jur am vazut 2 scutere si o bicicleta pline de noroi si urme de frana pe sosea. Atunci mi-am dat seama ca tipii aia, care erau trecuti de 50 ani si beti crita pe deasupra se luasera la intrecere au intrat pe o bucata de sosea unde era noroi din belsug au derapat si vedeam rezultatul in fata mea.

Sincer imi era teama sa il misc pe cel intins pe sosea pt ca horcaia, iesea sange din el ca la balamuc si colegii lui il miscasera pana sa vin eu si ziceau ca are coloana rupta. Atunci mi-am zis ca daca il misc moare sigur, stiam ca este nevoie de o targa rigida pe care nu o puteam improviza acolo in conditiile alea, asa ca am chemat ambulanta din localitate care a sosit in 10 minute.

...din pacate, prea tarziu!

treaba asta m-a socat in primul rand din cauza presiunii psihologice de la fata locului si in al doilea rand din cauza insecuritatii fizice pe care am simtit-o cat timp am fost acolo!

Intrebare, voi cum ati fi reactionat!?
DORU
Imi pare rau sa-ti spun, dar in conditiile actuale din RO si in situatia data, ai procedat firesc. Nu e vb ca nu as ajuta pe cineva la nevoie, insa lipsa de securitate si mai ales indoiala ca nu este ceva inscenat ma fac sa ma gandesc de 3 ori inainte de a-mi arata omenia. arigato.gif
Vlad6
La mine deoarece soferul care a provocat accidentul a fugit nu mi-au dat procesul verbal si mi-au zisw sa nici nu ma apuc de reparatii pana nu iau procesul verbal sad.gif
James Kilowatt
Eu am patit o chestie asemanatoare acum 5 ani, in Galati. Eram la un semafor, pe la 11 seara cand a aparut o femeie in camasa de noapte in fata masinii dand disperata din maini. Prietena a deschis doar geamul (nu si portiera) de teama sa nu fie o nebuna. Cica barbata-su se simte foarte rau, a chemat salvarea insa intarzie... am observat intr-adevar un batran in pijamale stand pe bordura cativa m mai in fata. I-am luat fara sa ma mai gandesc prea mult si am dat talpa spre spital. M-a oprit si un politai, insa i-am explicat repede care-i faza si n-a facut figuri. Tipul abia respira, tot repeta "cine m-a pus"... iar nevasta-sa zicea ceva de nitroglicerina (mi-am dat seama ca e cardiac, eu credeam ca e doar beat). Am dat 140 cu moskwich 1500 pe faleza din galati... Cu 1 minut inainte sa ajung la spital, tipul si-a pierdut cunostinta, cu gatul intr-o pozitie stranie blink.gif si nevasta-sa a inceput sa urle.... a fost horror. Am bagat faza lunga, degetul in claxon si am trecut pe rosu la ultimul semafor, si in curtea spitalului am intrat pe doua roti. Au aparut repede niste brancardieri care l-au scos din masina... nevasta-sa urla ca nu mai respira, ca se raceste... in fine, a fost horror. Nici acum nu stiu daca tipul mai traia sau nu.

Dupa ce l-am luat, aia de la spital se uitau urat la mine, au crezut ca l-am accidentat.... nu m-au lasat sa plec, am pierdut vreo doua ore pe acolo. Intre timp nevasta-sa se mai calmase, si de cate ori dadea cu ochii de mine (eram cu prietena, actuala sotie) incerca sa ne dea bani... Intre timp a aparut si feciora-su, care cand a vazut ca nu vrem bani mi-a dat adresa unui service auto la care e patron, in caz de am nevoie sa apelez...

Dupa respectiva aventura m-a interesat daca am facut bine ca l-am luat sau mai bine astepta salvarea.... atunci, am aflat ca in Galati erau doar doua salvari care aveau oxigen, la un oras de peste 300.000 locuitori. Si alea doua, donate de niste nemti.

La vreo doua saptamani taica-miu (proprietarul pe hartie al moskwichului) a primit o citatie la tribunal, ca martor... credeam ca are legatura, insa a fost doar o confuzie. Tipii cautau pe unul cu dacie rosie, ori a lui taica-miu era alba.
Meditatorul
la mine era periculos si pt ca tipul ala se pare ca avea coloana rupta, ceilalti erau niste tipi dubiosi, undeva la mama dracului la marginea unei paduri, si sincer sa fiu daca ala murea la mine in masina dadeam de dracu!

declaratii, omor din culpa, suspiciuni, martorii puteau declara ce voiau......

cunosteam localitatea de langa padure, stiam ca sunt intotdeauna 2 ambulante acolo si nu m-am inselat!

cand au venit cei cu ambulanta si au vazut ca intradevar avea leziuni interne grave si coloana rupta, mi-au spus ca oricum murea daca incercam sa il urc in masina!

eu, in sinea mea, zic ca am procedat corect!
Meditatorul
si nu uitati un lucru!


cand gradul de insecuritate fizica a ta sau a familiei tale este mare, credeti-ma te gandesti intai la famila ta si apoi la ceilalti!

cine nu a trecut prin asa ceva poate imi va zice ca sunt inuman, insa credeti-ma te sperii zdravan, nu gluma!
VECTOR
@ meditatorul : nu-ti mai face atatea procese de constiinta ca nu ai gresit cu nimic. 99% din cei de aici ar fi procedat la fel,chiar daca poate unii nu ar recunoaste,incercand sa para mai viteji. asa ca stai calm si vezi-ti de ale tale...
danmatyas
asa am fi procedat multi dintre noi, nu iti face griji...e ceva normal in conditiile alea..[/quote]
S O R I N
Procedura corecta.

Citind aici mi am adus aminte de un accident filmat live de camerele de
pe DN1,aratat la stiri.S au ciocnit doua masini,iar dupa impact au trecut multe masini pe langa cele doua masini avariate si normal pe langa cei din masini care aveau nevoie de ajutor.Treceau ca si cand nu s ar fi intamplat nimic,din ce tin minte unu a si incetinit sa vada mai bine,iar dupa a plecat..... :bash:

Vazand aceste lucruri mi am dat seama ca unii dintre semenii nostrii sant insensibili si nu se gandesc ca pot sa li se intample si lor aceleasi lucruri.

Dar cazul tau nu se compara. blush.gif
madalina
Ca opriti, ca nu opriti, e strict decizia voastra. Uneori puteti fi de ajutor, alteori puteti victimele unor inscenari, alteori puteti incurca mai rau, DAR puneti mana pe telefon si sunati la Politie si Ambulanta si spuneti ce ati vazut.
eddie
Am citit tot topicul,e foarte interesant,dar nu are nicio legatura cu financiarul,asa ca voi propune sa mai se deschida un topic numit ,,Legisalatie'' spre exemplu,pentru ca avem foarte multe de comentat si despre asa ceva.

Sau daca nu,pentru ca Madalina mi-a atras atentia despre definitia termenului de ,,financiar'',trebuie redenumit topicul cu un nume gen ,,Legislatie-financiar''.
Aici s-ar regasi foarte multe subiecte de interes,ca leasing,rate,dobanzi,agenti de asigurari,banci,legi,amenzi,contestatii, proceduri legale,,autorizatii,I.T.P., R.A.R. s.a.
Asta e propunerea mea pentru ca eu cred ca legislatia include financiarul,dar financiarul nu include toata legislatia.
cioaba
e mult de discutat pe marginea acestui aspect. codul rutier spune ca suntem obligati sa acordam primul ajutor si chiar transport. dar, nimeni nu are dreptul de a aplica o procedura medicala, tratament sau de a decide mutarea unui ranit in absenta medicului!!!! adica nici paramedicul sau asistentul, fara aprobarea medicului! atentie la acest aspect, pt ca dupa parerea mea codul rutier nu e mare scut la o acuzatie de omor din culpa sau un proces pt despagubiri civile. ar fi interesant sa ascultam parerea unui avocat asupra acestui fapt.
booneK9
Am sa incerc un raspuns la dilema "a ajuta sau nu"... Astept si alte pareri.

Conform art 18 din legea nr. 306/2004 privind exercitarea profesiei de medic
„Practicarea profesiei de medic de către o persoană care nu are această calitate constituie infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal.”

Si, daca ne uitam in Cod gasim ca:
Art. 365 Exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile amendă.

Dar mai e ceva. Tot in codul penal mai gasim niste prevederi care schimba situatia in asa fel incat daca ajuti pe cineva in nevoie, sa nu fie infractiune.

Art. 23 (1) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală săvârșită de o persoană pentru a salva de la un pericol iminent și care nu putea fi înlăturat altfel, viața, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes general.
(2) Se află în stare de necesitate și acela care în momentul săvârșirii faptei nu și-a dat seama că pricinuiește urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat.

Ba, mai mult decat atat, codul penal sanctioneaza pasivitatea.

Art. 199 Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înștiința autoritatea, de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, sănătate sau integritate corporală este în primejdie și care este lipsită de puterea de a se salva, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

Eu cred ca omul aflat in nevoie trebuie ajutat orice-ar fi. Acum, desigur ca te gandesti si la securitatea ta (vezi situatia Meditatorului).

Parerea mea e ca nu te va trage nimeni de urechi daca incerci sa salvezi un om. Desigur, asta inseamna proceduri ..."neintruzive", sa ramai la un anume nivel. Intrebarea logica e unde tragi acea linie. Nu exista raspuns rational. Faci sau nu traheotomie motociclistului care a inghitit o viespe, iar inaripata l-a intepat in gat. Omu' nu poate respira. Ce faci? Ii bagi un pix in gat si-l salvezi? Sau zici ca e o procedura speciala si stai cu mainile in san stiind ca-n 5-6 minute se curata?

Si chiar daca cineva se va gasi sa te ia la intrebari, ai argumente legale sa-l combati.

O parere.
edit: textele din codul penal invocate intra in vigoare in septembrie.
Pentru textele in vigoare azi postam mai jos. Diferentele nu sunt de substanta
Watcher
Eu cred ca aspectele legale sunt mai importante decat cele filozofice smile.gif

Si anume daca te apuci sa misti pe cineva care banuiesti ca are ceva la coloana este criminal, DACA nu esti doctor, sau ai o idee bine conturata despre problema respectiva.

De aceea exista meserii, fiindca nu ne putem pricepe toti la toate. Asa ca decat sa te apuci sa faci un bine si sa iasa o catastrofa mai bine suni la salvare.
booneK9
QUOTE(Watcher)
Eu cred ca aspectele legale sunt mai importante decat cele filozofice smile.gif

Si anume daca te apuci sa misti pe cineva care banuiesti ca are ceva la coloana este criminal, DACA nu esti doctor, sau ai o idee bine conturata despre problema respectiva.

De aceea exista meserii, fiindca nu ne putem pricepe toti la toate. Asa ca decat sa te apuci sa faci un bine si sa iasa o catastrofa mai bine suni la salvare.


Pregatirea fiecaruia conteaza enorm.
Un individ cu educatie peste medie probabil stie ca nu misti omu' daca suspectezi ca are coloana vertebrala afectata. Dar cati se pricep sa faca anamneza? Si apoi ... intai esti om si abia apoi specialist intr-un domeniu. Drept e ca uneori intentii bune duc la rezultate catastrofale. Dar nici sa stai ca o gluga de coceni asteptand o ambulanta care poate veni in doua minute sau in 30. Sigur suni la salvare, dar ce faci pana vine?
De-aia zic Doamne feri.
booneK9
Textele din Codul Penal in vigoare (inca)

Art. 45. - Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală, săvârșită în stare de necesitate.
Este în stare de necesitate acela care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol iminent și care nu putea fi înlăturat altfel, viața, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes obștesc.
Nu este în stare de necesitate persoana care în momentul când a săvârșit fapta și-a dat seama că pricinuiește urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat.

Art. 281. - Exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei alte activități pentru care legea cere autorizație, ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă.

Art. 315. - Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înștiința autoritatea, de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, sănătate sau integritate corporală este în primejdie și care este lipsită de putința de a se salva, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă.
madalina
Suni la salvare si macar te mai consulti cu ei inainte de a misca omul.Excepatand cazul cand este pericol de explozie, nu ar trebui deloc miscat omul.
booneK9
Cu plecaciune, Madalina.
Atat de simplu, atat de fain...
Jos palaria!
cioaba
QUOTE(madalina)
Suni la salvare si macar te mai consulti cu ei inainte de a misca omul.Excepatand cazul cand este pericol de explozie, nu ar trebui deloc miscat omul.


scurt si la obiect. aplicabil cam peste tot. cum ramane cu primul ajutor? cine se baga si cine nu? acum ca am lamurit-o cu textul legii, spuneti fiecare ce ati face. da' fiti sinceri, ca nu se dau premii pt omenosi si nici pasivii nu sunt omorati cu pietre.

sa incepem cu mine. in mod sigur as opri si as telefona la salvare. asta cred ca ar face-o toti. 2 degete pe o artera din care sare sange as tine. dar nu m-as apuca de traheoctomii, chiar daca moare. nu as incerca sa-l mut, sa-l descarcerez si nu l-as lua cu masina decat daca se tine pe propiile cioturi. cam atat. daca cel de la ambulanta nu ma convinge la telefon de altceva, dar sunt eu greu de convins si ei nu prea isi bat capul.(m-am certat cu o operatoare la telefon pt un epileptic).
Pisoiu
Hai sa vedem putin de traheotomie. Medicii stiu cum sa o faca, ca asta le e meseria. Blocajele respiratorii pot aparea nu doar datorita unei intepaturi de insecta, pot aparea la fel de bine si din cauza unei lovituri. Dar pana apar medicii, omul se poate curata, iar acei dintre noi care stiu ce e aia au sanse de 99,99% sa stie numai teoretic cum se face. Desi asta face diferenta intre viata si moarte, cati dintre voi ar avea curajul sa o faca? Ce e aproape sigur e ca dupa o astfel de procedura, daca scapa, omul se va alege cu o infectie, pentru ca nu prea imi imaginez ca umblam cu instrumente chirurgicale sterile la noi. Ce se intampla insa daca gresesti procedura, si omul moare? Daca faci traheotomia si moare din alte motive?

/pisoiu
booneK9
Nu am pregatire medicala, dar intotdeauna mi-a placut si am cascat urechile.
Sunt unele proceduri la care m-as baga si altele la care nu.
In linii mari sunt de acord cu cioaba, dar nu stiu exact unde as trage linia. Despre traheotomii. Sigur as incerca sa-i scot limba daca si-a inghitit-o. Sau decat o traheotomie clasica, sa-i bag un furtun in gat, sau cine stie...
In orice caz, cred ca nu poti judeca la rece asemenea situatii. In cazuri din astea starea de emotie generata bate ratiunea.
Corect, sunt sanse cat casa sa-si ia o infectie. Dar daca i-ai contramandat intalnirea cu tanti aia cu coasa, cred ca omu' n-o sa se supere prea tare.
booneK9
Schimbarea procedurilor in caz de accident usor.
Acum am verificat si, cel putin in cazul celor petrecute in sectorul 1, a aparut o modificare. Biroul de constatari nu mai e la sectia 5. S-a mutat la
Centrul de Daune Omniasig Bucuresti, Calea Grivitei nr. 355-357
Tel. 323.30.30, int. 22190
sursa: http://bpr.b.politiaromana.ro/Informatii/B...i_Accidente.htm
Sper sa nu aveti motive sa treceti pe-acolo.
Baby Blues
Cam asa e in toata lumea. Se acorda sprijin in caz de pericol ce nu poate fi evitat; explozie, scurt-circuit, incendii,etc. In rest nu se misca omul pt ca poate avea coloana rupta sau orice alta problema pe care o putem agrava si dam in alte chestii.
StefanVVTi
hai sa va spun ceva amuzant smile.gif) in statele unite fiind, am dat testul de permis, si una dintre intrebari suna cam asa : " in caz de accident pe autostrada, ce faci pima data?", iar variantele de raspuns erau :
a) suni parintii
cool.gif suni la politie
c) fugi de la locul accidentului
d) stai si astepti sa vina politia

grea alegere nu, dar culmea, asa se ia un permis in SUA:)) as mai fi stat acolo
Pisoiu
Si in testele romanesti de mai demult parca am vazut o intrebare de genul "unde se aplica garoul in cazul unei hemoragii la cap", cu una din variante "pe gat".

/pisoiu
StefanVVTi
acum si mai serios: in primul rand verifici daca esti tu Ok, si apoi pasageri din cealalta masina. Logic primul telefon la salvare/ politie/ pompieri, depinde de urmarile accidentului, pentru ca este foarte posibil sa fie nevoie de toate 3. de aici procedurile pot depinde de la caz la caz...
Cristian-330
A mai auzit careva de DEVALORIZAREA unei masinii (mentionez ca masina are 2 luni si e achitata in sistem leasing) in urma unei tamponari cu alta masina?...S-a atentat proces pt platirea acestei devalorizari....desi ambele masini aveau asigurarile in regula.....fara victime....Daca ati mai auzit astfel de situatii ....si cum s-au terminat .... spuneti-mi si mie...Va multumesc.
Baby Blues
eu nu am auzit dar as vrea sa stiu ( offtopic.gif ) daca esti tu in poza si daca da unde l-ai prins biggrin.gif biggrin.gif
Cristian-330
nu mai stiu daca apar si eu prin poza.... biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.