Help - Search - Members - Calendar
Full Version: uleiuri auto
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Aria Tehnica Masini.ro
calinoiu74547
Am tot cautat informatii despre proprietatile uleiurilor ''motor, cutie'' si nu am gasit nimic concret.
Exista cineva care poate da informatii despre uleiuri, dar o persoana care stie despre ce vorbeste nu toti copii de 15 ani care se plictisesc pe acasa. Adica informatii despre vascozitate si temperaturi dar nu foarte, foarte tehnic si ceva marci de uleiuri daca se poate poate si cateva recomandari spre o anume marca si o diferentiere intre diesel si benzina.
Mii de multumiri :samui: [/b]
James Kilowatt
In principiu un ulei de definit de doua cifre. De exemplu, 10w40.
Prima, cea mica, da vascozitatea la rece. Cu cat e mai mica, cu atat uleiul e mai fluid la rece. Ideal e sa fie cat mai mica, incat sa se reduca uzura la pornire. A doua, e vascozitatea la cald. Cu cat e mai mare, cu atat uleiul e mai vascos la cald. Ideal e sa fie cat mai mare, in asa fel incat uleiul sa-si pastreze proprietarile lubrifiante si la temperaturi inalte.

Cu alte cuvinte, uleiul trebuie sa ramana ulei si la cald si la rece, adica sa nu devina apa la cald si marmelada la rece.

In plus, conteaza si tehnologia de fabricare. Exista ulei mineral, semisintetic si sintetic. Cel sintetic are teoretic durata de viata mai mare, poate fi folosit mai multi km si in general are si plaja de temperaturi mai mare. De exemplu, am vazut ulei Mobil sintetic 5w50 sau chiar 0w50 (nu mai tin minte marca), insa nu si mineral (mineral in general e pe la 15W40).

Si mai important e sa intri pe siteul producatorului de motoare si sa vezi ce ulei recomanda. Sau pe siteul producatorului de ulei si sa vezi pentr uce motoare ti-l recomanda el. Valoarea vascozitatii recomandate e aleasa de constructor in asa fel incat sa fie suficient de fluid incat sa ajunga sa faca ungerea peste tot, si suficient de vascos ca sa aiba proprietari lubrifiante bune, asa ca nu trebuie bagat dupa ureche.
La noi in Ro am vazut ca pentru motoarele Daewoo inclusiv serviceurile autorizate baga Aral Bluetronic, in timp ce nici Daewoo si nici Aral nu recomanda asta. Aral recomanda pentru motoarele GM uleiul Aral Supertronic...

Mai e o teorie care imi cam scapa, cu spalarea motorului. Se spune ca daca uleiul e bine ales, inlatura cenusa din motor (si e negru cand il schimbi). Daca e prost ales, e frumos si transparent cand faci schimbul, insa mizeria iti ramane in motor... Insa aici parerile sunt impartite.

Aditivii de ridicat compresia sau oprit pierderea/arderea uleiului actioneaza in general prin cresterea vascozitatii, ceea ce duce la o uzura si mai mare la rece. Tocmai din motivul asta nu sunt recomandati nici de motoristi nici de fabricanti de uleiuri seriosi. Daca motorul e obosit, mai bine completezi uleiul decat sa pui aditivi.
Horia49540
si eu sunt de acord cu teoria ca uleiul care se innegreste repede are calitati detergente bune: el aduna toata murdaria si o tine in suspensie, in loc sa o lase in motor
ivghenie74744
este pe piata un produs care se foloseste la spalarea motorului inainte de a i se face schimbul de ulei si filtru. se pune peste uleiul vechi se lasa motorul sa mearga in gol 3-5 min. si se schimba uleiul si filtrul . rezultatul e super :3-4 mii de km uleiul va ramane ca nou,daca nu speli motorul dupa 10 min. se inegreste un pic . despre proprietatile uleiurilor 0w50 Mobil1 sintetic e super scump dar e garantat 40 000 km sau cam asa ceva
eddie
Produsul respectiv se numeste Flush Engine si este intr-o cutie albastra.
Otto73
am gasit ulei mobil 5w-30 ce era garantat la 75.000mile (120.000km)
James Kilowatt
Unii nu garanteaza atat nici motorul biggrin.gif
HalbaSus
Uleiul este garantat 120.000 km dar tu il vei schimba la maxim 15.000 km... chiar ca nu inteleg... ma intreb daca acest ulei se vinde cu aceasi eticheta si in state... avand in vedere procesomania lor si faptul ca un proaspat posesor de "motorhome" cu functia "auto pilot" (care era defapt o denumire proasta data cruise control-ului) a hotarat ca el pune masina pe "pilot automat" si merge in spate sa manance ceva... ca pe urma sa se trezeasca infipt in ceva parapet, a castigat procesul cu compania producatoare de motorhome-uri care a fost obligata sa-l despagubeasca... oare daca cineva baga "ulei garantat 120.000 km" si dupa 100.000 crapa motorul raspunde producatorul de ulei ?

P.S: sorry de off-topic.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.