Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Companii Petroliere PROFIT/PRET BENZINA
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Bodi
Am vazut de curand ca Exxon Mobil a postat pe 2005 un profit de 36 miliarde USD, Shell vreo 22 miliarde, etc. etc.
Acum, ce sa zic, economie de piata este, lume de tip "dog eat dog" este, dar parca, pe undeva, o conditie sa le mearga lor bine este ca noua sa ne mearga prost - vezi pretul petrolului/benzinei.
Eu zic ca lor le convine sa moara oameni in Irak si aiurea, sa existe ostateci in Nigeria, uragane in US si astfel ajungem la tot felul de "teorii ale conspiratiei".
O fii bine? O fii rau? Oricum eu zic ca e prea mult... :evil:
James Kilowatt
Pentru pretul benzinei trebuie sa multumim guvernului, nu companiilor petroliere. Marja lor de profit e infima comparativ cu taxele si accizele.
Bodi
QUOTE
Marja lor de profit e infima

Daca 36 MILIARDE USD (36.000.000.000 sper ca am pus suficiente zerouri) profit numai la Mobil e ceva infim nu mai am cuvinte.
Teoretic statul foloseste banii din taxe in folosul cetateanului. Numai teoretic, dar ceva ceva tot se intoarce si la noi pana la urma...
Deja suma asta il face si pe Bill Gates sa-i fie rusine sa iasa din casa.
Inca doua chestii:
1) politica externa a SUA si UE este in mare masura dictata de interese energetice. E clar de ce au atacat americanii Irakul si de ce Total pardon Franta a fost impotriva. Sau de ce le e frica la toti de Iran.
2) profitul asta inseamna in acelasi timp un dezastru ecologic si de multe ori demografic in zonele de extractie, mai ales in tarile din lumea a treia

Putem oare noi - simplii conducatori auto:)- sa facem ceva? in afara de a ne cumpara biciclete?
guerilla
aproape 80% din pretul carburantului sunt taxe si impozite.
cum ti se par acum cele 36 miliarde profit al unei companii petroliere? mult sau putin?
mie mi se par putin cand vad cam cat baga statul in buzunar :angel:
James Kilowatt
Cf www.planete-energies.com:

Plus précisément, 1 euro d’essence correspond en moyenne aujourd’hui, en 2005, a; :
- 23,5 centimes de cout de production du brut et de fiscalité du pays producteur,
- 1,5 centime de transport du brut,
- 3 centimes de raffinage du brut,
- 2 centimes de distribution de l’essence,
- 70 centimes de taxe pétroliere revenant a l’Etat.

Practic, cu tot cu profitul companiilor petroliere, pretul benzinei este cam 30% din cel afisat la pompa. In general marja de profit al benzinarilor e de 13%. 13% din 30% inseamna sub 4%, profitul adunat al companiilor petroliere, transportatorilor, benzinarilor etc.

Cum spuneam, e infim fata de cele 70% care se duc la stat in Europa.
Bodi
Nu intelegi unde vreau sa ajung. E vina mea. Inginerul ca si cainele are o privire inteligenta dar nu se poate exprima....
Deci statul, prin definitie, trebuie sa foloseasca banii din impozite si taxe in folosul cetateanului. Tu, in Belgia, nu cred ca te plangi de starea drumurilor deci statul foloseste banii cu folos. In Ro e mai complicat dar e alta discutie.
Mai concret vorbim de companii particulare. De exemplu Shell: PROFIT (nu cifra de afaceri) 22,5 miliarde dolari:
- dividende 17 miliarde
- investitii in explorare de noi campuri petroliere, dare in exploatare etc.
5 miliarde dolari
- R&D in domeniu surselor alternative de energie 300 milioane dolari
Cam foarte disproportionat. Nu zic ca daca as fii eu CEO la Shell as incerca sa schimb ceva dar dependenta asta de petrol e tare pacatoasa pentru lumea in care traim.
Ceva trebuie facut, altfel in curand vom plati doi EUR pe litrul de benzina si va trebui sa si reciti un verset din Coran sa te lase sa intrii in benzinarie. (Vezi scandalul recent cu caricaturile din ziarele daneze)
Poate ma apropii de ce voiam de fapt sa zic
guerilla
deci au o margine de app 7% si dividente de app 5% din CA. asta nu mi se pare mult. e in definitiv o afacere din care ei vor sa scoata bani.
ce fac cu ei nu ma intereseaza.
raman la ideea ca pretul benzinei ridicat este doar din vina politicii.
Bodi
Tu nu vezi nici o legatura intre politica si respectivele companii? De fapt cine dicteaza politica celui mai mare consumator mondial - SUA?
Cred ca in "Farenheit 9/11" este foarte clar prezentata reteaua de interese in jurul lui Bush. Toate firele duc la companii petroliere. Chiar actualul presedinte al Afghanistanului este un fost angajat Chevron.
Acum un an si ceva barilul de petrol era aprox. 40USD acum e 65. Crestere de 40%.
Este adevarat ca la pretul benzinei contribuie majoritar taxele guvernului dar nu numai asta e marea problema.
Daca voi nu vedeti nici o problema o lasam balta.
E o vorba ca daca toata lumea iti spune ca esti nebun s-ar putea sa aiba dreptate.
James Kilowatt
Pai argumentatia ta in continuare ne da apa la moara. Care e de fapt problema cu companiile petroliere? Ca nu planteaza flori si nu fac munca voluntara? Nimeni nu face afaceri pentru binele planetei, ci pentru profit. Nimic in neregula sau imoral in asta. Daca n-ar exista motivatia profitului, n-ar mai angaja nimeni nici pe cei care planteaza flori.

Problema, asa cum o expui si tu, e tot la guvern. Ala e ales de noi, si trebuie sa ne reprezinte interesele noastre, nu companiile private. Nu ma refer neaparat la guvernul Romaniei, ci la toate guvernele in general. Politicienii sunt curve, nu petrolistii sau oamenii de afaceri. Unii au declarat scopul profitului, iar altii declara ca vor sa munceasca sa ne fie noua bine si in realitate ii doare-n .... de oamenii care i-au ales. Companiile petroliere nu sunt obligate sa investeasca nici un dolar in cercetare, insa guvernele ar cam fi.

Fahrenheit 911 e totusi fictiune, nu documentar.

Problemele din Orientul Mijlociu cred ca sunt mai complicate decat simpla politica. Ce treaba are Bush cu idiotul care declara ca Israelul trebuie ras de pe fata pamantului? Au legaturi si fire, clare, probabil soacra pisicii fugarite de cainele lui bush a avut stra-stra-stra-bunica importata acum 120 ani din Iran (Persia). Poate problemele au fost la inceput de natura politica, insa intre timp berbecii au luat-o de buna si cred sincer ca nu se mai poate trai atata timp cat exista Israelul sau ziaristi care iau Coranul la misto. In loc sa puna osu' la munca si sa-si vada de viata lor, stau intr-o mizerie crunta cu kalasnikovul la cap in numele unor idealuri de-a dreptul absurde. Intre a pune astia mana pe petrol, sau a o pune americanii, prefer americanii. Macar in America Fahrenheit 911 e inca posibil iar M.M liber sa-si exprime teoriile. Putin imi pasa cine s-a nascut pe pata aia de nisip, oricum petrolul s-a format cu mult inainte sa fi aparut prima maimuta, asa ca nu mai conteaza daca avea turban sau sapca de baseball.
guerilla
in ultimul an si cupru a crescut cu 40%. asta inseamna ca india este vinovata ca si america vis-a-vis de petrol? smile.gif

vrei sa cauti vinovatul? cauta-l la guvern (oricare dintre ele).
Bodi
@guerilla: si aurul a crescut dar ma afecteaza in aceeasi masura ca si cuprul adica aproape deloc. In fond nici o companie care exploateaza cupru nu este "esenta miscarii". Daca intrebi pe producatori de ce creste pretul cuprului vor spune ca a crescut pretul petrolului si implicit costurile de exploatare.
@ MR: imi e destul de greu sa vin cu o argumentatie foarte clara pentru ca sincer nu am suficiente date pentru asta. De aceea am zis ca putem sa o lasam balta. Dar ceva necurat este.
Ai zis ca nu este nimic ilegal in asta. Corect. In plus asta este mersul economiei de piata. Cerere si oferta. Cererea depaseste oferta => pretul creste. Chiar Bush a facut un apel pentru reducerea dependentei US de petrol.
Se vehiculeaza ideea impozitarii suplimentare a castigurilor din petrol si investirea banilor rezultati in cercetare. Cred ca ar putea fii o solutie.
Spui ca este si moral. Aici ma indoiesc. In timp ce toata lumea pierde in afacerea asta inclusiv guvernele (in cateva tari au redus taxa pe benzina ca sa nu creasca prea mult pretul) tipii astia castiga si o fac pe stil mare.
Au exploatari petroliere in Africa. Mor negrii ca mustele in urma poluarii. Obtin contracte mituind guvernele si conducatorii locali. Fac ei mai multe dar nu am dovezi asa ca nu vreau sa zic mai mult. Asta numai MORAL nu e.
Nu e vorba de a pune mana americanii pe resurse. Nu ma deranjaza. Oricum mai bine ei decat chinezii - se duce o lupta surda in culise pe tema asta, pe fondul cresterii consumului in China. Oricum bipezii aia care ard ambasade zilele astea si steaguri nu merita norocul care a dat peste ei. E vorba de cine dicteaza aceste decizii. Tu zici ca tot ce zice MM e ficiune, ma indoiesc. Sunt multe deductii e adevarat dar toate pleaca de la fapte reale. Daca 50% din ce spune e real deja e nasol.
Asta e. In catva ani cred ca va deveni mai evident ce vreau eu sa spun.
James Kilowatt
Am spus ca profitul este moral. Este motorul antreprenoriatului, daca vrei. Si am venit cu cifre care arata care este marja de profit al companiilor petroliere. Este mult mai mica decat a majoritatii comerciantilor din alte ramuri, si infima fata de cea a guvernelor. Cum a spus si Guerilla, daca vrei sa injuri pe cineva, injura guvernul.

Guvernul ia partea leului din afacerile cu petrol, si el este cel care trebuie sa investeasca in cercetare, si nu o companie privata care daca o face, o face tot pentru profit.

Insa guvernul "investeste" in agricultura (ma refer la UE, unde guvernul papa 70% din pretul benzinei si sparge 40miliarde/an in subventii agricole), si cu ocazia asta condamna la foame amaratii din Africa care in afara de agricultura nu pot produce altceva, si care nu-si pot vinde produsele datorita subventiilor europene. Africanii mor in primul rand de foame, si de SIDA, si abia dupa de poluare. Africa ar putea hrani intreaga populatie a globului, si in revansa acolo se moare de foame. Iar sacrosantul Papa Ioan Paul se duce si predica impotriva prezervativului in niste tari unde 35% din populatie sufera de SIDA. Cam asa ajuta guvernele tarilor occidentale amaratii din Africa.
Si drept multumire, si in spirit de solidaritate cu flamanzii lumii, agricultorii europeni distrug laboratoarele unde se cerceteaza in domeniul ingineriei genetice, care ar putea hrani africanii din zonele secetoase, iar justitia ii achita, sau presedintele ii gratiaza.

Valabil si cu subventiile americanilor in bumbac.

Nu companiile petroliere sunt de vina pentru ce se intampla in Africa, ci africanii insisi sau guvernele tarilor industrializate care-si protejeaza pietele.

Iar daca in Africa sau in Romania nu poti face afaceri decat mituind autoritatile, asta nu e vina celor care dau spaga ci a celor care iau. Companiile petroliere au ca scop exploatarea petrolului, iar guvernul, sa aiba grija de popor, si nu invers.
Bodi
Hai sa o luam domol.
1) daca guvernul opreste subventiile pentru agricultura 15% din populatia Belgiei va muri de foame si peste 50% in Ro. Este adevarat? In plus devii dependent in afara de petrol si de hrana.
Nu poti compara costurile unui fermier european cu cele ale unuia african sau chinez ca ziceai de bumbac. II scoatem pe chinez din ecuatie ca acolo e mama subventiilor.
In Nigeria platesti 65 Naira pe litrul de benzina si 70 motorina. 1 USD=140Naira (deci sub 50 centi de dolar).
In Ghana benzina este 6666 Cedi (acum un an dar ei au un contract solid cu FMI deci s-a mai scumpit). 1USD=9100Cedi (cam 60 centi nu?).
Putem continua exemplele.
Cat e benzina si motorina in UE? cine are nevoie de subventii? cei care platesc aproape triplu costul combustibilului zic eu
In rest sanatate si virtute, ca oricum asta e principala lor preocupare. Dai 30+ euro centi pe litrul de benzina si in rest totul vine de la Dumnezeu : ploaie, fructe etc etc. si tu nu esti in stare nici sa intinzi mana sa culegi.

2) nu vreau sa discut problema africana. oricum prin faptul ca ma plimb prin africa de 2 ani deja cred ca sunt destul de documentat.
Africa nu are nevoie de mila pur si simplu trebuie sa-i ia cineva de mana si sa-i treca strada pentru ca singuri nu pot.
Nigeria - Membru OPEC, al 6-lea exportator de petrol. Acum 20 de ani era "granarul" africii de vest. Acum importa mancare. Atunci era o tara model acum este a treia cea mai corupta natiune din lume. De ce nu subventioneaza agricultura din miliardele de dolari din petrol? ca si fapt divers si culme a ironiei nici macar nu sunt in stare sa-si rafineze petrolul pentru consumul intern. importa benzina.
Este adevarat ca albii faulteaza cat se poate Africa - deh nevoia de resurse ieftine dar este si mai adevarat ca negrii se faulteaza singuri ori de cate ori au ocazia.
Nu pot suporta ideea ca un "frate" o duce mai bine ca ei. Nu am timp si chef sa scriu romane despre africani dar ideea este ca inainte de a le plange de mila trebuie sa intelegem ca nu fac nimic pentru a se ajuta singuri.
Ziceam de Nigeria, castiga miliarde de dolari din petrol dar trei sferturi din banii astia dispar undeva pe drum. In concluzie investitii in agricultura nada si oamenii mor de foame.
Nu zic nimic de Niger, Mali etc. pentru ca astia sunt batuti de soarta. Nici sa vrea nu au unde sa faca agricultura: desert, seceta...
Au plecat cu un handicap urias e drept, ex Niger - a avut una din cele mai mari rezerve de uraniu din lume,francezii au supt tot ce s-a putut si atunci cand au plecat singura lor contributie a fost o termocentrala care merge cu petrol nigerian, in Congo - Zaire cand s-au retras belgienii intre bastinasi nu era nici macar un absolvent de scoala superioara, dar in acelasi timp nu fac nimic sa merga inainte.
Coasta de Fildes - era cea mai dezvoltata tara africana prin '80 '90. Perla intereselor economice franceze. Cea mai buna rata de scolarizare din africa etc etc. Le mergea prea bine asa ca au facut un mic razboi civil. Sigur nu din cauza subventiilor agricole europene. Acum mor de foame. Sunt inca cel mai mare producator mondial de cacao - ai vazut tu undeva vreo ciocolata pe care scrie "Fabrique in Cote D'Ivoire"? Din vina cui?

3) am spus ca din cauza petrolului mor sute de oameni. Din alte cauze mor milioane in Africa: SIDA, foamete, razboi, etc. Dar cum zice romanul asta e alta mancare de peste.
Nu este vina companiilor petroliere ca dau mita in tarile astea :boxing: De ce in dreptul penal este pedepsit atat cel care da cat si cel care primeste mita?
Recent s-au descoperit resurse uriase de petrol in toata zona Africii subsahariene. Pot sa pun pariu ca in trei sferturi din tarile astea vor merge pe drumul Nigeriei, care conform unui studiu american din 2005 va "imploda" in urmatorii 10-15 ani. Marile companii petroliere nu sunt straine de asta pentru ca incurajaza coruptia in tarile astea.
Se spune ca am trecut in postcapitalism. Nu mai este MORAL sa faci profit calcand peste cadavre. Era pe la 1800 - 1900
Sunt exterminate voit triburi intregi. Astia sunt nevinovati, de abia au coborat din copac, n-au vazut un televizor in viata lor. Asta mai e moral?
NU SUSTIN CA TREBUIE SA IMPUSCAM PETROLISTII (m-as angaja si eu la shell daca as putea) PENTRU CA SUNT "UN RAU NECESAR" NU PUTEM FARA EI. DAR TREBUIE PRESATI PUTIN SA-SI SCHIMBE METODELE.
4) cu cat tarile africane o vor duce mai prost cu atat emigratia va creste. In consecinta tensiunile in Europa vor creste si noi o vom duce pana la urma mai prost - cheltuieli securizare granite, cheltuieli politienesti, cheltuieli ajutor social, limitarea liberei circulatii in UE. un paradox interesant.
5) OFF OFF TOPIC: punem pariu ca Romania intra in 2007 in UE car corijenta la atatea materii cum este acum. O noua granita pentru "fortress europe" foarte importanta in contextul acual.
guerilla
bogdan, ce spui tu este interesant da?
cine e mai vinovat - nestle ca isi trage toata cacao din coasta de fildes unde in fabricile lor muncesc copii, sau tu ca accepti sa cumperi ciocolata lor??


eu nu zic ca petrolistii sunt sfinti doamne fereste. numai ca pe langa guvernanti, petrolistii par mici sfintisori smile.gif


si da, obligam companiile petroliere sa bage bani in R&D, in greenpeace sau mai stiu eu ce alta protectie sociala/mediu dar banii astia tot in pretul carburantului il vom regasi.
Bodi
Sunt vinovati ivorienii ca se bat intre ei in loc sa invete sa faca ciocolata. Nu una care sa scoata Nestle de pe piata mondiala ci macar una care sa poata fii vanduta in Africa langa toate gunoaiele aduse de libanezi.
Istoric sunt vinovate fostele puteri coloniale pentru modul in care au dat nastere acestor tari - pe orice alte criterii decat cel etnic - statul natiune. Sincer cred ca de ex Romania si Ungaria ar putea sa coopereze excelent dar daca cineva ar fii facut un "super stat" din cele doua tari acum mai putin de 100 de ani ne-am fii batut intre noi ca chiorii - ca un exemplu. Cam asta e in africa. din pacate solutia nu este "sa privesti inapoi cu manie" dar cam asta se intampla aici.
Traiesc printre oamenii astia si le inteleg suferinta dar nu si neputinta. Toata ziua stau si-si plang de mila si se roaga la dumnezeu sa le dea bani.
Seamana oarecum cu imaginea unei Romanii de la care (imagine) ne luam incet incet la revedere.
Eu sau tu nu putem face nimic, guvernele sunt vinovate, companiile petroliere sunt vinovate, anarhia nu e o solutie (in liceu credeam altceva dar m-am imburghezit intre timp biggrin.gif ) dar macar daca stie mai multa lume ce se intampla poate incet incet se schimba ceva.

As compara - putin fortat - Microsoftul cu aceste companii. E rau ca nu-i poate sta nimeni in cale, dar fara el nu putem.
In rest toate bune si frumose, vorbeamos cum zicea cineva, ma duc sa-mi fortez din nou norocul calatorind cu o cursa interna africana cu piloti si stewardese din Bulgaria (sic).
James Kilowatt
Problema cu subventiile nu sta chiar asa. Africanii aia ca sa cumpere tractoare care sa mearga cu motorina gratis, trebuie sa si vanda ceva. Acel ceva ce-ar putea vinde sunt produse agricole, insa nu pot concura agricultura subventionata a tarilor din UE. Nici macar tarile din Europa de est nu pot, desi nu sunt chiar in situatia africii. Nu uita ca pana si Romania importa produse alimentare.
Am spus si eu ca vina le apartine, insa solutia iesirii din criza nu este doar la indemana lor. Trebuie lucrat pe ambele planuri: ei tre' sa puna osul la treaba si s-o termine cu coruptia si razboaiele inutile, iar UE sa renunte sa pupe-n undeva cei 40% agricultori care freaca mangalul. In Europa s-a facut foamea, iar agricultorii fracezi varsau laptele ca sa nu scada pretul pe vremea cand noi faceam rascoale. Baietii au traditie in a o face pe tampitii. Si acum fac la fel: Blocheaza drumuri si cer noi subventii prin presiune.
Crezi ca Tony Blair a facut scandal de nebun cand s-a discutat despre votarea bugetului?! Insa nici un guvern european nu are curaj s-o taie cu subventiile. De dragul celor 40% din forta de munca care produc 3% din PIB-ul european si 75% din crize si scandaluri.

Cu seceta si deserturile, am scris mai devreme. Exista solutii si pentru asta. Orez transgenic, adaptat sa creasca in seceta. Insa laboratoarele care se ocupa cu asta sunt distruse prin Franta de Joseph Bovais & Co. Pretexteaza ca apara mediul, insa in realitate isi apara piata si faptul ca nu vor sa plateasca seminte brevetate. E un subiect pe care l-am mai dezbatut...

Cu petrolul, eu nu cred ca e dracul chiar atat de negru si nici nu-s convins ca omoara sute de milioane. SA nu uitam ca speranta de viata a crescut constant desi consumul de petrol si poluarea a crescut si ea. Eu unul nu mai am de gand sa ascult propaganda fetitelor isterice de la Greenpeace care se opun la orice chiar si fara sa aiba idee despre ce vorbesc.

Oricum.... revenim de la ce-am plecat. Cam tot ce povestesti, se trage de la GUVERNE si nu de la companii petroliere care sunt niste pioni minori.

Iar petrolistii, nu trebuie PRESATI sa-si schimbe metodele, ci INCURAJATI. Economia la comanda s-a aplicat in cateva parti ale lumii si stim ce-a iesit.
Bodi
I'm still alive and moving :boxing:
@MR este "trendy" in UE sa plangem de mila africii si a altora. De fapt este o uriasa ipocrizie in aceasta mila care mie unul imi starneste sila.
Excludem inca o data tarile extrem de sarace Niger, Mali, etc. Astia sunt batuti de soarta. Trebuie inceput de la zero aici pentru ca nu au nimic.
Restul concentreaza majoritatea resurselor naturale ale planetei, incepand de la petrol si terminand cu diamante orice vrei tu. Vand anual materii prime in valoare de miliarde de dolari. (astia au bani de tractoare)
Tarile astea se invart intr-un cerc vicios, din cauza coruptiei si a lipsei de viziune "sparg" banii pe orice alceva numai pe propria dezvoltare nu. Aici intervin si tarile dezvoltate care in loc sa le dea un sut in fund in directia corecta fac tot felul de conferinte despre cum trebuie ajutate tarile sarace. Adica in loc sa-i invete sa se hraneasca singuri, de fapt ii fac si mai tare dependenti de pomana primita. In tot timpul asta grosul banilor se scurge in contul marilor corporatii (inclusiv petroliere) care au astfel la dispozitie resurse ieftine. Aici este ipocrizia vestului.

Fermierii europeni galagiosi si nesuferiti sunt totusi oameni ca tine si ca mine. presupun ca mai ai rude si prieteni care locuiesc "la tara" si de soarta carora iti pasa. De acord, lucrurile trebuie sa se schimbe - si se vor schimba in sensul ca subventiile migreaza spre est, dar daca arunci oamenii astia in strada ce obtii? Mai multe probleme, nu?

Nu am zis ca petrolistii omoara milioane de oameni. Omoara numai cateva mii anual si in majoritatea cazurilor nu-i omoara cu pusca.
In rest cred ca suntem de acord companii petroliere sunt un rau necesar iar dracul nu-i atat de negru ci doar foarte gri :angel:
James Kilowatt
N-a spus nimeni acum ca agricultorii trebuie trimisi acum in lagare de concentrare. Insa e anormal raportul intre forta de munca antrenata in agricultura, resursele consumate si ceea ce se produce efectiv. Iar Europa nu mai e superputerea mondiala, cu imperii coloniale care-si permite sa arunce banii pe geam. Incet incet datorita politicii comuniste paguboase devine o putere de mana a 5-a. Problema cu agricultura exista de zeci de ani, iar guvernele europene si-au propus sa o mai lungeasca cel putin inca niste zeci de ani. Problema asta ar fi putut fi transata fara sa fie cu adevarat dura din punct de vedere social, numai ca guvernele europene intotdeauna au cedat la presiunile sindicatelor, oricare ar fi fost ele.

Africanii care exporta resurse nu sunt chiar toti atat de cocotati. Africa de Sud e o tara suficient de avansata cat sa poata rivaliza o parte a tarilor europene. Simplul fapt ca acolo s-a facut primul transplant de cord spune multe.

Orice economist poate explica de ce nu e rentabil in Europa sa faci agricultura sau industrie grea, si de ce incet incet toata industria se muta. E o tendinta pe care nici o masura de protectie nu o poate impiedica, decat cel mult sacrificand alte resurse.
Sansa Europei de a ramane o putere consta deci in inalta tehnologie, nu in agricultura, adica exact ce a propus Tony Blair, idee pe care Chirac si cu Merkel au admis-o in soapta, sa nu auda sindicatele agricultorilor. Lasa sa se lupte viitorul presedinte cu ei. Ce spuneai de ipocrizie, e a dracu' de adevarat.

Tot inalta tehnologie ar putea aduce o solutie viabila la o eventuala criza a petrolului... si nu agricultorii sau oitele tipatoare din Greenpeace. Oricum, dezvoltarea ei ramane jobul guvernului, si nu al companiilor petroliere.
Cred totusi ca petrolistii investesc un procent mai mare din bugetul lor in cercetare/dezvoltare decat majoritatea guvernelor europene. Imi pare rau ca nu am cifre... E drept, investesc si in domenii ale "cercetarii" care nu inseamna musai stiinta sau inalta tehnologie, insa asta e valabil si pentru guverne.

In plus, guvernele se fac "vinovate" si pentru faptul ca percep o taxa de "ecologie" nesimtita, iar banii se duc in cu totul alte directii decat in protectia mediului. Ca si accizele la tigari, sunt bani care pleaca in alta parte decat in sanatate sau in combaterea cancerului, desi justificarea lor a fost faptul ca fumatorii "consuma" mai multa asistenta medicala decat nefumatorii si deci ar trebui sa plateasca mai mult. Nu ideea in sine a accizelor e proasta, ci modul in care papagalii de guvernanti le cheltuie.

Cu petrolul, trebuie numarat si cati oameni salveaza, nu numai cati omoara. La urma urmei, si mancarea (oricat ar fi de sanatoasa) te omoara, incet, insa fara ea mori si mai repede biggrin.gif
Bodi
Europa se afla intr-un moment de criza si cam toata lumea o recunoaste.
Cu agricultura e greu. Ideal ar fi o reducere a procentului fortei de munca din agricultura si migrarea spre alte domenii simultan cu cresterea productivitatii. Realizabil, dar asta va dura cateva generatii, deci rabdare si tutun. La fel si industria grea.
Orientarea spre industrii de varf si cercetare este necesara, vitala chiar, iar statele UE abia acum vorbesc de "importul de inteligenta". A fost nevoie de bombe la Londra si Madrid, de uciderea unui regizor olandez cu nume de pictor, masini arse in Franta si Belgia, ambasade arse, etc. pentru a se schimba mentalitatea UE la adresa emigratiei, pentru a incerca sa faca ceva ce americanii fac de zeci de ani.
Citeam undeva ca Franta a introdus sau e pe punctul sa o faca o noua lege a emigratiei foarte bine si precis tintita (obligativitatea cunoasterii unei meserii, a respectarii valorilor statului francez, invatarea limbii, etc). Sa speram ca e un inceput.
Problema Europei este ca e foarte greu de ajuns la un consens intre toate statele.
Dar oricum ai privi pana la urma nu oricine poate, intelectual vorbind sa se incadreze intr-o economie din "al treilea val" deci prefer un agricultor bun unui inginer prost. Nu putem elimina sau muta cu totul agricultura si industria grea.
Mai apare o problema, in momentul in care muti o fabrica in China in cateva luni vor aparea 2-3 companii chineze vin cu un produs identic de 10 ori mai ieftin si din fericire (inca) si mai prost. Ce faci in cazul asta?
Africa de Sud este intr-adevar cea mai dezv. de pe continent dar nu e chiar asa roz nici acolo. Nu am fost, deci nu pot sa comentez dar...
O alta mare problema a Africii este instabilitatea tuturor acestor tari. Dadeam exemplul Coastei de Fildes, tinuta in brate de francezi din punct de vedere economic, controlata militar tot de ei - Legiunea Straina era la ea acasa acolo, si totusi in ciuda oportunitatilor de dezvoltare ei au decis ca mai bine fac un razboi civil.
In conditiile astea daca as fi pus in situatia de a decide de unde vreau sa-mi vina mancarea as alege in continuare nesuferitul fermier european. Desi o platesc de doua ori - o data prin taxe si o data direct la magazin cel pitin am o siguranta.
De urmarit evolutia "gripei aviare" in Africa de Vest. Imi pare rau dar cred ca vom urmari un dezastru.
Ideea cu petrolul, repet, este ca trebuie "incurajati cu forta" sa dezvolte tehnologii alternative, chiar daca evident nu au nici un interes sa o faca. Adevarat ca salveaza infinit mai multi oameni decat omara dar asta nu e o scuza. (Americanii nu au intrat in Irak numai pentru petrol si poate peste cativa ani irakienii le vor fii recunoscatori dar incearca sa explici asta celor care se arunca acum in aer sau celor care si-au pierdut rude sau prieteni in razboi)
Iulian HondaFan
QUOTE(Bodi)
QUOTE
Marja lor de profit e infima

Daca 36 MILIARDE USD (36.000.000.000 sper ca am pus suficiente zerouri) profit numai la Mobil e ceva infim nu mai am cuvinte.
Teoretic statul foloseste banii din taxe in folosul cetateanului. Numai teoretic, dar ceva ceva tot se intoarce si la noi pana la urma...
Deja suma asta il face si pe Bill Gates sa-i fie rusine sa iasa din casa.
Inca doua chestii:
1) politica externa a SUA si UE este in mare masura dictata de interese energetice. E clar de ce au atacat americanii Irakul si de ce Total pardon Franta a fost impotriva. Sau de ce le e frica la toti de Iran.
2) profitul asta inseamna in acelasi timp un dezastru ecologic si de multe ori demografic in zonele de extractie, mai ales in tarile din lumea a treia

Putem oare noi - simplii conducatori auto:)- sa facem ceva? in afara de a ne cumpara biciclete?


profitul se datoreaza pietei:

A) cerere de petrol in crestere ( 1) China care se motorizeaza, 2) USA care s-a SUV-izat si care consuma cel mai mult petrol pe cap de locuitor dintre tarile dezvoltate si cele importatoare de petrol si 3) zeci de tari in curs de dezvoltare (printre care si Ro) care sunt si ele in motorizare crescanda;

cool.gif productie limitata. unii chiar vorbesc de "peak oil production".

iti imaginezi care sunt profiturile Aramco, compania saudita de stat care are o productie de cateva ori mai mare decat Exxon-Mobil sau Royal Dutch Shell? blink.gif

francezii au fost impotriva pentru ca obtinusera contracte cu guvernul lui Saddam. contracte pe care americanii le-au aruncat la gunoi odata ce au ocupat Irakul.

si in USA unii se agita prin Congres sa puna taxe pe profiturile companiilor petroliere, dar parerea mea este ca e incorect. profiturile sunt legale si obtinute prin mecanismele de piata. banii intra in circuitul economic si sper ca marile companii petroliere private sa ii foloseasca in mod inteligent. dar regula de baza a jocului in economia de piata este sa lasi profitul celor care l-au castigat respectand regulile.
Iulian HondaFan
apropo de modl in care se incearca sa se ajut tarile africne bogate in resurse. FMI-ul condiioneaza ajutoarele de crearea unor fonduri la banci straine unde sa intre banii rezultati din vanzarea de petrol sau alte resurse materiale. din aceste fonduri se finanteaza proiecte clare - ex. scoli, drumuri, sanatate.

Ciadul a facut asa ceva desi recent presedintele de acolo a oprit virarea fondurilor din vanzarile de petrol folosind banii pentru inarmare pentru a-si anihila opozitia ( care e si ea inarmata). ce poti sa faci in aceasta situatie. sa te duci peste ei?

companiile internationale de petrol sunt in competitie si sunt, normal decise sa faca profit. In tarile OPEC + Norvegia si Mexic nu au acces acestea avand intreaga productie petroliera ca monopoale de stat. In tarile dezvolate concesiunile petroliere s-au dat deja. singura piata ramasa neexplorata sunt aceste tari falite ( africane sau sultanatele ex-sovietice: Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan) unde nu exista lege, nu exista un sistem stabil si unde singura solutie este mita. nu spun ca este corect sau moral dar este singura lor optiune.
James Kilowatt
@Iulian
Europa este impotriva mecanismelor pietii, si a confirmat-o partial si prin ultimile referendumuri.
In plus, profitul este imoral si ar trebui sa fie si ilegal, tu poate n-ai stiut, insa pe la noi scopul companiilor e sa dea joburi, siguranta zilei de maine, salarii, prime si compensatii proletariatului, fara sa ceara nimic in schimb, daca se poate.

@Bodi
Europa poate sa vorbeasca despre importul de inteligenta, insa am dubii ca vor reusi ce au reusit americanii. Atata timp cat un cercetator e platit la fel ca un functionar oarecare si se discuta despre introducerea in constitutie a "principiului precautiei" care sa permita oricarei asociatii de isterici sa se opuna unei directii de cercetare, tehnologic si stiintific UE o sa ajunga in coada lumii. Daca nu termina cu prostiile, or sa devina "satul de vacanta al chinezilor sau americanilor bogati"... cam cum sunt acum insulele bananiere.

Hai noroc si Paste Fericit smile.gif
Bodi
@Iulian
Am auzit azi la radio ca Nigeria tocmai si-a platit datoria externa (nu sunt convins ca am inteles bine dar...). Deci nu sunt chiar faliti. Asta inseamna ca pot sa-mi fac o idee despre banii sauditilor (Aramco parca ai zis).
QUOTE
In tarile OPEC + Norvegia si Mexic nu au acces acestea avand intreaga productie petroliera ca monopoale de stat

Aici gresesti putin. Tarile OPEC sunt: Algeria, Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, the United Arab Emirates, and Venezuela. Cu siguranta Shell si Chevron fac extractie in Nigeria, membru OPEC. Si crede-ma te-a batut Dumnezeu daca esti vreun bananier prin Delta Nigerului.
De Venezuela nu stiu, dar la cat de mult se iubesc Bush si Chavez ...:bash:
QUOTE
ce poti sa faci in aceasta situatie. sa te duci peste ei?

Pai daca a fost necesar ca in Irak sa triumfe democratia de ce sa nu triumfe si in Ciad????
Vezi ce usor e sa vorbesti despre drepturile omului, democratie si toate rahaturile astea atunci cand ai nevoie de petrol, si, in acelasi timp sa ti se rupa total de niste amarati din groapa de gunoi a lumii numita Africa?
QUOTE
nu exista lege, nu exista un sistem stabil si unde singura solutie este mita. nu spun ca este corect sau moral dar este singura lor optiune.

mita care o dau ei creste coruptia, trimite niste oameni la cimitir iar pe altii prin paduri si in munti cu arma in mana. creste rasismul la adresa albilor, creste ura catre SUA si occident si in final stam toti si ne minunam ca de ce se iau ostatici si scade productia mondiala de petrol. Sa fim seriosi, nu e singura solutie...mai ales atunci cand tu ca tara de origine a companiei repective (SUA, Franta, UK) te dai exemplu de democratie si verticalitate.

Nu cred ca putem noi schimba ceva aici, nu sustin impozitarea castigurilor companiilor respective, dar e bine de stiut ca sutele alea de milioane de dolari salariu pentru un CEO sunt manjite cu singe.

@MR: nu poti face in sec 21 profit numai de dragul profitului dar nici fundatie de binefacere nu poti sa fi. trebuie sa existe o cale de mijloc...
daca "Europa" nu intelege ca trebuie sa se schimbe atunci incepem sa invatam mandarina si/sau cantoneza in curand
mi-a trecut o idee nastrusnica prin minte, oare nu este posibil ca motorul european sa se mute incet incet spre est?

Paste Fericit!!!!
Iulian HondaFan
asta e lista cu rezervele declarate ale companiilor petroliere din lume. cum se vede adevaratii giganti sunt cei de stat din tarile OPEC. Exxon-Mobil este abia pe locul 12.

In plus Exxon daca foreaza in orice stat plateste drepturile de concesiune plus ceva banuti pe fiecare baril extras la bugetele statelor respective. Companiile de stat sunt in fiecare caz protejate si profiturile lor sunt la discretia guvernelor lor.

sunt de acord ca se poate pretinde mai multa etica si companiilor petroliere in afacerile lor din tarile "failed" ( nu stiu care ar fi termenul corect in Ro pt. sintagma : "failed states" din engleza care este foarte sugestiva) dar a da vina pe ele ca fiind cauza tuturor relelor in aceste state mi se pare exagerat.

Paste Fericit!
Bodi
@Iulian...spuneam inainte tot pe aici ca principala vina este a tarilor in cauza. Tari ratate mi se pare la fel de sugestiv (ca si cum ai spune tari alcoolice:) biggrin.gif. Pe langa "proasta guvernare" (vezi si scandalul recent cu base si tari) mentalitaea oamenilor nu e deloc incurajatoare.
Locatia din semnatura nu e la misto, de doi ani ma invart prin zona, m-am vindecat de orice sentimente de dragoste umana sau mila in sensul romantic al cuvintelor (adica dati un leu pentru negroteu) fata de negrii (poate nu e cel mai bun lucru de zis in Vinerea Mare dar asa este) dar asta nu inseamna ca nu sunt si ei oameni cu aceleasi drepturi ca si noi.
Nu ne punem niciodata problema prin ce trec anumiti oameni pentru ca unii sau altii sa faca profituri uriase si asta nu e corect.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.