Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ce se intelege si ce se poate obtine prin "tuning"
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Tuning > Engine
Claudiu4
Am tot auzit vorbindu-se de "tunning". Spuneti-mi mai multe despre operatiunea asta, ce inseamna si ce se poate obtine prin ea .
Multumesc anticipat .
OMEGA
Prin tuning se intelege in primul rand performante mai bune ale masinii, adica mai multi CP, mai mult cuplu, o stabilitate mai buna.
Iar apoi cel vizual care mai ajuta si el dar putin
G e o r g e
tuning de la englezescul to tune . adica a modifica in bine ceva . este reprezentat de orice modificare , fie ea vizuala sau nu, care face ca modelul respectiv sa nu mai aiba aceleasi caracteristici ca cel de serie, fie ele vizuale sau nu. este o diferenta f mica intre tuning si chisch(dc asa se scrie).
guerilla
Bun topic ai ales, dar nu aici e locul lui. prin urmare se muta unde trebuie.

On topic: prin tuning urmaresti imbunatatirea calitatilor unei masini prin modificarea caracteristicilor standard. atat "fizice" - cuplu, putere, frane, suspensii, evacuare, admisie aer, etc, cat si "vizuale" - jenti, spoilere, praguri, eleroane, audio, geamuri si alte tipuri de gadgeturi.
Adrian10
Joaca si tu ultimul joc din seria Need for Speed (Underground), castiga puncte si vei vedea absolut tot ceea ce se poate modifica estetic si functional la o masina de serie.
vivian
Super JOC> NFS Undergound!. Daca esti mai priceput la "preparat" incearca si "Street Legal"
Andrei Suzuki
Si Street Legal e super marfa
Alecs
street legal e varza rau la capitolul grafica .. si are o gramade de bug-uri. ideea insa e super.. poate intr-o versiune viitoare mai rezolva din probleme
f1anatic
QUOTE(OMEGA)
Prin tuning se intelege in primul rand performante mai bune ale masinii, adica mai multi CP, mai mult cuplu, o stabilitate mai buna.
<BR>Iar apoi cel vizual care mai ajuta si el dar putin <IMG SRC="http://www.masini.ro/forum/images/smiles/icon_wink.gif">


Am un sticker pe Taurus...cred ca ajuta cu cel putin 20 de cai. Iar daca mai adaug unul ca sa fie simetrica treaba, ii supar pe aia cu Ford Mustang.

Sincer acum sint niste meseriasi aici care au reusit sa isi puna tot felul de aripioare /eleroane (aerofoils) pe masini din categoria Dodge Neon, Chevy Cavalier, Ford Escort, Saturn Ion. Si nelipsitele tobe de esapament "turbo". Nu mai povestesc de majoritatea asiaticilor care de cind s-a lansat filmul ala Too Fast Too Stupid/Furious au innebunit. Nu pot sa merg la piatza fara sa-si chinuiasca unul Kia sau Corolla pe linga mine. Iar la intersectie ramin pe loc. CE cretini...uita ca trebuie ceva mai serious decit o aripa pe spate (care sincer la puterea motorului si asa mica, este o frina aerodinamica) am un motor de 2 ori mai mare si 2-4 cilindri in plus.
G e o r g e
daca ai benzina laugh.gif

eu cu supernova mea de 75cp modificata pe la vreo 80 am un demaraj de 12.3-12.5 sec de la 13.1 standard

pana la 80-85 unde moare a II-a ma dau si cu masini cu puteri de pana la de 2 ori mai mari , diferenta fiind masa care la a mea este sub o tona .


un exemplu f concludent : passat 1.9 TDI 130cp , am boala pe ele, si pana la 80 km/h le FAC :bounce: :blackeye:
andrei27237
ce cuplu are supernova?stiu ca e foarte sprintena am condus si eu una....
eu am o lada 1500 tot 80cp dar are 1.2 tone,si are 105 nm la 3.500 rpm si asta se simte lareprizele intr-a 3 -a si a4-a.
G e o r g e
114 nm la 2750 rpm
andrei27237
e clar ca e sprintena! smile.gif
HalbaSus
QUOTE
eu cu supernova mea de 75cp modificata pe la vreo 80 am un demaraj de 12.3-12.5 sec de la 13.1 standard

pana la 80-85 unde moare a II-a ma dau si cu masini cu puteri de pana la de 2 ori mai mari , diferenta fiind masa care la a mea este sub o tona .


un exemplu f concludent : passat 1.9 TDI 130cp , am boala pe ele, si pana la 80 km/h le FAC


Ca fost posesor de SuperNova (defapt Supernove ca am avut 2 smile.gif)... cunosc senzatia de sprint care moare cu desavarsire cand cuplezi a 3-a... Dar ce boala ai tu pe passat ca nu te inteleg ? smile.gif
Apropo... vrei sa facem o liniutza tu cu supernova eu cu A4 1.9 tdi 115 cp ? smile.gif Un A4 de 115 cp "face" un passat 130 cp... zic eu, desi nu le-am pus "head to head" nici odata...

Lasand gluma la o parte... ce ai modificat la supernova ? Toba sport ? filtru aer ? cum se simte acum ?

QUOTE
CE cretini...uita ca trebuie ceva mai serious decit o aripa pe spate (care sincer la puterea motorului si asa mica, este o frina aerodinamica) am un motor de 2 ori mai mare si 2-4 cilindri in plus


In principiu ai dreptate... motor mai mare, masina mai tare... dar ai vazut Golf-ul ala de 900 (noua sute) cp ? cu motoras de 2.1 litri ? sau Mazda RX-8 cu motorasul acela penibil de 1.3 care dezvolta vreo 200 si ceva de cai ? si nu mai fi asha ofticat pe asiatici cu masinile lor "tunabile" sunt si ele bunicele... ca si tehnologie mi se pare net superioare masinilor americane (motoare mari, putere mare, consum mare)...

Daca ai facut un tuning serios cu motorul... mi se pare normal sa modifici un pic caroseria... plus ca existe modele tunate serios la care toate "modificarile" caroseriei sunt pentru a creste performanta motorului (spoiler cu garda la sol mai joasa, eleron, priza de aer - spre exemplu golful ala de 900 cp nu mai avea loc pt radiator sub capota asa ca l-au montat in spate si e racit cu o priza de aer )... desigur cele mai multe modificari facute in zilele noastre sunt pur ornamentale dar provin din necesitati de aerodinamica, stabilitate, etc.... So... I kinda like tuned cars smile.gif
G e o r g e
RX 8 are 240 respectiv 270 cp :bounce:

eu am :
tobe complet inox cu traseu direct.
filtru direct K&N .
HalbaSus
eu am :
tobe complet inox cu traseu direct.
filtru direct K&N .

not bad... dar nu trebuia sa ai vre-o 85 cp ? (5 toba + 5 filtru ?) Oricum cred ca datele astea sunt relative...
f1anatic
Sincer sa va spun...nu conteaza toba. In orice caz MULT PREA PUTZIN. Pe Taurus am catalytic converter DYNOMAX si ala ajuta.

Pai oameni buni...toba este facuta sa amortizeze zgomotul. Da n traiect drept ajuta ceva. CEVA. Dar la convertorul catalytic unde trec gazele prin carbunele ala activ este unde se poate citiga cai putere. Unul mai lung cu suprafatza mai mare ...permite gazelor o trecere mai usoara. Si daca potzi sa imparti bancurile de cilindri sa aiba fiecare convertorul lui...este si mai bine. Tobele astea zgomotoase are worth NOTHING (nu sint bune de nimic) daca nu umbli la convertor.
G e o r g e
pai nu e mai usor sa scapi de catalizator de tot :bounce:
Andrei Suzuki
Lol.Asa cum vroiam eu.Cea mai buna solutie.Dai cu ranga in el pana cade. smile.gif
G e o r g e
violentule , nu asa , finutz , cu flexul :bounce:
Andrei Suzuki
George,ranga este o posibila solutie pentru cei care nu au timp sa stea cu flexu..sau stiu eu cu ce....Asa termini repede si gata.NU? smile.gif
Echo
Pt f1anatic, nu e carbune activ in catalizator, sunt mici canale acoperite cu platina cu suprafata cat sa acoperi 3 (trei) stadioane. Iar cu golful de 900 de cai din 2,1 l as vrea sa-mi aratati careva testul de pe dinamometru, atunci am sa cred. am vazut si eu filmuletu, da masina parea de cel mult 300 CP. ati pomenit motoare americane, pai sa o luam asa. motor de 528 inchi hemisferic (8,3 l) cu compresor mecanic 8-71, bloc motor Keith Black aluminiu cu ungere Milodon, axa cu came serioasa cu duratie si lift ca nu-l tii la relanti sub 2000 de ture, injectie multipunct electronica si sa nu uitam sistem de aprindere dublu (twin spark) cam cati cai putere credeti ca da? Pt exemplificare poza de mai jos
Andrei Suzuki
Cam slabutz. smile.gif
Alecs
500 ? e cumva motorul de 8.3 de pe viper?
Echo
Mda, m-am gandit si eu, da' motoarele de dragster merg cu metanol si nitrometan, care-s mai greu de gasit laugh.gif
Echo
Intre 1000 si 1200
Echo
Si nu nu er motorul de pe viper ala are doar 500 de inchi si e normal aspirat Cifra litrilor e 8,6 scuze, m-am grabit
Alecs
tare frumos se vad gurile alea de aer cand incep sa cashte vrrrrruummm!!!
Echo
Pentru comparatie, motorul Viper cu 1o cilindri in V
f1anatic
Errr Ayrton Senna's Lotus in qualifying for the 1985 Monaco Grand Prix had nearly 1500 horsepower from a 1.6 L 4 cyl turbo engine.

Ia uite ca am innebunit...Scriu in engleza. Scuze.

Sau sa vorbim de masinile de Raliu din grupul B, gen Lacia Delta S4 care aveau 600 de ponei dintr-un motor micutz de 1500cc - turbo ?

Eu zic ca e posibil...Iar daca ai pune un turbo pe motoarele ca cel de viper cu 8 L v10 , atunci scotzi 2000 de ponei usor. Da la ce-tzi terbuie...cum pui atita putere pe sol sa o transformi in miscare ?

Si apoi ginditiva...o F1 are 900-950 HP dintr-un amarit 3 L v10 atmospheric. Adica cam de 3 ori mai micutz ca cel de pe Viper. Dar de doua ori mai puternic.
Echo
Iar un funny-car sau top-fuel 3000 de cai si reuseste sa-i transmita la sol cu ajutorul a doua roti mari tongue.gif
Ia vezi cum arata lumea prin perspectiva unui dragster la
http://www.moparengineswest.com/
Echo
BTW, spune-mi de unde sa-mi cumpar un motor de masina de F1 sau o Delta S4, ca aste-lalte stiu de unde sa le iau. Eu vorbesc de motoare care se pot pune in masini de serie, nu motoare special preparate de catre echipe de specialisti cu backing al unui sponsor sau chiar a uzinei.... topicul este despre tuning, adica modificarea motoarelor de serie, nu creatii speciale ale lui Lotus, Ferrari, Cosworth care nu-si gasesc finalitatea pe strada (cu exceptia conceptelor experimentate pe astfel de motoare)
HalbaSus
Vreti sa nu mai vorbim de motoare V10 de F1 ? Pai mie mi se pare incredibil ca daca dau 250 de euroi si imi bag un power box atunci opelul meu diesel de 82 de magari (nu sunt nici macar ponei) se transforma intr-o masina cu 110 ponei... doar ca momentan am alte prioritati financiare... dar oricum... amazing... pai imaginativa cu 25.000 euroi ce poti face dintr-o masina ?
Echo
Da, iti poti vinde vechiul jaf si sa-ti ieu altul de 2 ori mai puternic tongue.gif
HalbaSus
25 de kile de euro iei masina de 4 ori mai puternica decat opelul meu... care totusi nu este un "vechi jaf" ci o masinutza puturoasa dar fiabila (si daca o calci la turatii mai mari (>3500) deja te mai baga un pic in scaun smile.gif
HalbaSus
oricum referitor la tuning (parca asta era topicul)... daca dintr-un motor de 2 litri scoti 900 de cai (e posibil) sau dintr-unul de 1.6 scoti vreo 3 sute si ceva... nu poti sa te astepti la o viata prea indelungata... uitati-va si voi la F1 ca e considerat motor fiabil daca rezista o cursa... daca motoarele noastre ar crapa dupa 200 km ar fi jale... ori eu nu cred ca golful ala cu 900 de ponei poate sa mearga in ritm sustinut cu turatii mari fara sa-i sara pistoanele sau ceva... motor mai mare inseamna viata mai lunga... era bugati-ul acela facut inainte de razboi care avea 12 litri si turatia maxima 2000 rpm... si era f f f fiabil... daca ar fi sa aleg intre 300 de cai dezvoltati de o masina cu motor de 1.6 si 300 de cai dezvoltati de un V8... clar as alege v8-ul smile.gif
Echo
Praise Jeesus... Another one sees the light.. laugh.gif Stressul materialelor. Daca te apuci sa iti modifici motorul masinii trebuiesc luati in considerare o gramada de factori...pentru ca cei care proiecteaza motorul acela sa fie cum e se gandesc mult si din greu la cum sa o faca, si e vorba de specialisti cu pregatire, nu vre-un carpaci de prin vre-un garaj. Orice modificari (sa nu credeti ca sunt impotriva lor) au doua taisuri. Maresti compresia, trebuie sa folosesti benzina super, pui filtru K&N ai sanse mai mari sa-ti intre praf in cilindri etc. Daca vrei performanta cumpara-ti o masina de performanta.
James Kilowatt
In plus, pe langa modificarile aduse motorului propriu-zis, (chiuloasa, supape, galerii de evacuare si admisie, axe cu came) mai trebuie "tunate" si sistemele de ungere, racire, s a m d. Pana la urma e posibil sa fie mai ieftin o masina din start mai puternica...
Insa daca cineva are o dacie si nu se indura sa o arunce, atunci poate incerca sa se joace cu ea. Baietii care se tineau de curse pe vreamea sinistrului reuseau sa atinga 200 cu dacii modificate:) Cred ca e interesant sa depasesti pe noua autostrada Buc-Ct un senator cu Leganza, intr-o amarata de Dacie, nu? Daca arata urat, cu atat mai bine laugh.gif
Ovidiu28844
Nu este adevarat ca Daciile dinainte de 89 aveau 200 CP. Pe motorul de 1300 s-au reusit pe bancul de putere maxim 103 CP, in conditii de restrictii regulamentare. Probabil ca daca aveai voie sa faci ce-ti trecea prin cap, ajungeai pe la vreo 110. Era o singura masina de cca 170 CP, care arata ca Dacia pe dinafara, dar motorul era turbo, Alpine turbo. Un turbo cu carburator, de generatie veche, dar la acea vreme...
Motorul acela de care va spun, de 1300 deci aspirat, consuma in regim de concurs cam 25% si nu rezista mai mult de 5-600 km. Pe strada, la regim normal consuma cam 12 si poate ar fi rezistat 2-3000 km, dupa care chiar daca nu se spargea, trebuia demontat si revizuit.
Ovidiu28844
QUOTE(MR28673)
In plus, pe langa modificarile aduse motorului propriu-zis, (chiuloasa, supape, galerii de evacuare si admisie, axe cu came) mai trebuie "tunate" si sistemele de ungere, racire, s a m d. Pana la urma e posibil sa fie mai ieftin o masina din start mai puternica...
Insa daca cineva are o dacie si nu se indura sa o arunce, atunci poate incerca sa se joace cu ea. Baietii care se tineau de curse pe vreamea sinistrului reuseau sa atinga 200 cu dacii modificate:) Cred ca e interesant sa depasesti pe noua autostrada Buc-Ct un senator cu Leganza, intr-o amarata de Dacie, nu? Daca arata urat, cu atat mai bine laugh.gif

Dupa capul meu, asta e "filozofia" tuning-ului. Sa obtii de la o masina aparent modesta, performante surprinzatoare, comparabile cu masinile de clasa superioara. "Tuning" vine de la radiouri, de la "acordare" sau acord fin. E corect sa presupunem ca din ratiuni tehnologice, (precizie de montaj sau executie greu controlabila la seria mare de productie) constructorul masinii nu "scoate" chiar tot ce se poate din motorul masinii sale. Sau din alte ratiuni... de exemplu, masina de serie se adreseaza unei clientele largi, nu neaparat celei cu preferinte sportive. Prin urmare, micile modificari urmate de acele "acordari fine" de care vorbeam, pot da rezultate foarte bune, fara neaparat sa afecteze fiabilitatea motorului. Vorbesc in primul rand de optimizarea unei masini, de ridicarea randamentului si nu de exagerari. Asa se explica reducerea consumului, dupa un tuning rezonabil, executat cu mult bun simt tehnic.
Echo
La ceea ce se refera MR se cheama "sleeper" si se practica in USA. Cum ar fi sa montezi un motor de 425 CP si 7 litri la un vw 1300 (broasca), fara modificari vizibile de la exterior. Chiar marii producatori s-au "amuzat" cu conceptul, unul dintre cele mai elocvente ar fi Dodge Spirit R/T.
James Kilowatt
Nu ma referam la putere, ci la viteza maxima... si nici nu ma refeream la ocnditii regulamentare laugh.gif Una din modificarile pe care o faceau era alezarea blocului de cilindri, eliminau camasile si utilizau pistoane mai mari. Cresteau capacitatea cilindrica, manareau compresia modificand chiuloasa, manareau si distributia si de fapt aveau alt motor, chiar daca pe dinafara nu se vedea.... In ceea ce priveste fiabilitatea, nu ma bag pentru ca nu stiu, e clar ca nu puteau sa tina foarte mult... Insa, vorba aia.. decat o viata miel, mai bine o zi lup:)
Plus ca cine se pricepe si are curaj mai poate scoate niste cai putere fara sa modifice mare lucru, doar umbland cu niste combustibili interzisi.... doar asa, ca sa se dea mare din cand in cand... laugh.gif
Echo
Scuze, nu m-ai inteles, eu ma refer la surpriza pe care un conducator de "ursulet" sau orice masina mai fortzoasa il asteapta cand il faci la stop cu ceva de genul unei broaste cu ceva deosebita de modelul de serie. Ideea e sa aii performanta sub capota fara sa o arati. Spre deosebire de trendul de azi cand orice tiribomba de 75 de cai are niste jante (nu genti) de aliaj pe care de-abia le poate duce, ce sa mai vorbim de spoilere si eleroane si stickere care (din surse sigure) am auzit ca-ti dau un boost de cel putin de 50 de cai laugh.gif
James Kilowatt
au si eleroanele alea rolul lor.... cum viteze de peste 150 obtii cu asemenea masina doar in cadere libera, eleroanele respective ajuta la sprorirea controlului laugh.gif
Ovidiu28844
QUOTE(MR28673)
Nu ma referam la putere, ci la viteza maxima... si nici nu ma refeream la ocnditii regulamentare laugh.gif Una din modificarile pe care o faceau era alezarea blocului de cilindri, eliminau camasile si utilizau pistoane mai mari. Cresteau capacitatea cilindrica, manareau compresia modificand chiuloasa, manareau si distributia si de fapt aveau alt motor, chiar daca pe dinafara nu se vedea.... In ceea ce priveste fiabilitatea, nu ma bag pentru ca nu stiu, e clar ca nu puteau sa tina foarte mult... Insa, vorba aia.. decat o viata miel, mai bine o zi lup:)
Plus ca cine se pricepe si are curaj mai poate scoate niste cai putere fara sa modifice mare lucru, doar umbland cu niste combustibili interzisi.... doar asa, ca sa se dea mare din cand in cand... laugh.gif


Da, intr-adevar, nu am citit bine, tu vorbeai de viteza. Oricum, 200 km/h nu prindea niciuna, pentru ca erau cutii cu rapoarte "scurte". Ce pot sa-ti spun este ca facea 7800-8000 rpm cu a cincea pe autostrada... ceea ce insemna cam 165-170, functie de diametrul rotii. Capacitatea cilindrica era interzis sa o schimbi, se faceau asa-zise manareli, necum cele de care spui tu. Cum poate sa mearga un motor de Dacia, sau orice alt motor cu camasi, fara... camasi !?! Compresia nu era "manarita" ci pur si simplu ridicata prin micsorarea volumului camerei de ardere. In orice caz, motorul de 103 CP de care am spus era de Dacia-Dacia, de Pitesti, ca sa zic asa, mergea cu benzina 98 de pe vremea lu' Ceasca, nu avea nici o turbina si nu folosea niciun fel de combustibil interzis.
James Kilowatt
Ovidiu, iti repet ca nu ma refeream la modificari standard sau regulamentare. Exista motoare care nu au camasi din start... de exemplu, cel de oltcit special.
De modificarile care spuneam nu am idee la ce putere ajungeau, insa reuseau sa atinga viteze de varf destul de mari... Poate modificau si raportul de demultiplicare al diferentialului, habar nu am, nu cunosc toate detaliile. Probabil ca eliminau si greutatile in plus.
In ceea ce priveste capacitatea inginerilor de la Dacia, am unele dubii. Sunt convins ca profesional exista printre ei adevarati artisti, insa firma ca politica este sub orice critica. De foarte mult timp papa bani guvernamentali pentru cercetare-dezvoltare, pentru niste programe care i-ar face invidiosi pe americani, iar rezultatele sunt clare... au facut in continuu masini copiate si depasite. Asa ca faptul ca nu au reusit sa faca nici o revolutie in materie de motoare de curse nu ma mira... si nici nu m-ar mira ca echipe de pasionati sa obtina rezultate mai bune decat ei.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.