Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Trecere frontiera
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Vacante si calatorii
ionut35955
Am auzit ca au aparut niste pliante in legatura cu iesirea din tara.vreau sa plec in Germania si nu stiu exact ce-mi trebuie ca sa pot trece granita.Multumesc.
CRG
pai am auzit eu la radio ca-ti trebe invitatie (daca nu pleci ca turist) de la cineva pe care o sa vizitezi acolo (sau o firma), plus 150 EUR de transport si inca 150 pentru masa.
madalina
Ai nevoie de:

- asigurare medicala
- invitatie sau voucher
- 150 euro penntru transport sau bilet dus-intors sau carte verde la masina
- cate 30 euro pentru fiecare zi de sedere in spatiul UE, dar nu mai putin de 150 euro.

Informatia oficiala: http://www.mai.gov.ro/Documente/Prima%20Pa...ainatate%20.pdf

Te sfatuiesc sa printezi ghidul si sa-l iei cu tine pentru a nu fi victima unui abuz.
guerilla
sa nu pleci fara invitatie sau voucher ca nu te lasa sa iesi din tara.
e pe bune, eu am avut voucherul, dar nu i-a interesat cati bani am, doar pasapoartele si voucherul l-au cerut. am iesit sambata dimineata din tara.
Cristian37384
Sper sa nu sune "aiurea"intrebarea mea,dar daca ai rezidenta in alta tara si pasaport romanesc,"inteligentii" de la granita iti mai cer toate acele acte,atunci cand vrei sa faci o -plimbare-ca sa-i zic asa,la Vienna,de exemplu?

Am confirmarea (rezervare )de la hotelul in care voi sta,(o fi de ajuns?)+carte verde +talon masina.

Banuiesc ca daca le arat HHONORS CERTIFICATE&HHONORS MEMBER se vor uita ca pisica la ele(ca sa nu zic calendar);trebuiesc traduse si legalizate oare?(asta ca sa mai umflam putin buzunarele notarilor....saracii de ei,nu???!!!!).

Multumesc anticipat ptr. orice fel de "relatii-sfaturi".
madalina
Citeste ghidul. Sunt precizari in legatura cu cetatenii romani cu domiciliul in alte state!
HalbaSus
Sincer mi se pare o nesimtire crasa din partea guvernului roman, este o jignire adusa cetatenilor tarii... ca sa nu mai zic ca mi se pare total ineficienta masura.

Exemplu:
Eu stau la 20 de minute de granita (daca traficul e aglomerat)... Pana la Budapesta fac cam 2 ore si ceva... Daca eu vreau sa ma duc in budapesta sa beau o cafea, sa mananc un ficat de gasca ingrasata si o ciorba de peste... si dupa aceea sa ma intorc acasa.. ce fac ? de ce ma obliga statul roman sa stau la hotel... desigur va trebui sa mint si sa spun ca ma duc in interes comercial (intamplator chiar am afaceri cu firme din ungaria)... dar daca eu NU ma duc in interes comercial ci ma duc sa mananc o ciorba de peste... ?

Guvernul probabil dorea sa stopeze migratia ilegala si "capsunarii" care merg in spania... cersetorii, hotii, etc... pai nu prea a reusit. Stiti de ce ? Pt ca daca eu vreau sa ma duc sa lucrez in spania (sau alta tara din UE) ori am deja o cunostinta de acolo care sa imi trimita o invitatie, ori fac o rezervare la un hotel (platesc 2-3 zile de cazare, care nu costa o avere) si cu voucherul in mana ma duc sa culeg capsuni...

In plus... ne tot plangem de coruptia la vami... mi se pare mie sau aceasta norma este un "generator de coruptie"... pt ca daca mi-e tare pofta de o ciorba de peste... si n-am voucher si nici invitatie... poate rezolv cu 20-50 de euro sa ma lase domnu' vames... nu ?

Noi cand mergem in vacanta deobicei nu ne facem un traseu fix, cu rezervari la hotel, etc.. (doar daca stim ca e aglomerata statiunea/orasul), deci daca eu vreau sa fac un tur al europei... si pornesc cu masina, si daca imi place un oras sau o statiune, ma cazez acolo... de ce vor ei sa ma oblige sa imi rezerv locuri la hotel...

Alta problema, dupa cum ziceam eu am parteneri de afaceri in Ungaria, uneori trebuie sa ma duc de 3-4 ori pe luna in ungaria... le cer invitatie de fiecare data ? cum sa ma considere partener egal cand eu nici nu pot intra in tara lor fara "invitatie"...

Aceasta norma va genera:
- aglomeratie (deoarece timpul necesar verificarii actelor va creste)
- coruptie (am mai spus de ce)
- nervi (cred ca e evident)
- ineficienta (cei care vor sa ajunga la muncit/furat/cersit, tot vor ajunge acolo... one way or the other)

In plus spiritul normei este in contradictie cu normele europene... Ce se va intampla in 2007 ? Ce s-a intamplat cu dreptul de libera circulatie a persoanelor si marfurilor, principiu fundamental al dreptului comunitar ?

deci in concluzie: Huooooo !!! :bandit: :minigun: :bash: :disgust: :thumbdown: :boxing: :brave: :brave: :brave:
Cristian37384
In asa numitul "ghid"de indicatii si indrumari,se face referire (ptr. cetatenii romani-rezidenti in alte state-non Europa)DOAR la exceptarea "detinerii'sumelor in valuta,pe cere trebuie sa le arati tovarasului militian de la granita.

Nu se pomeneste absolut nimic de alte acte pe care ar trebui sau nu sa le deti.

Am certa impresia ca cei care se prezinta la vama(si aici ma refer la persoane de buna credinta)sunt la dispozitia si bunul plac al unui "individ"ca sa nu-i spun altfel,care,daca nu a dormit bine cu o seara in urma,sau s-a certat cu .....cine o mai avea el pe acasa,a venit obosit de la cules(porumb,dovleci,etc-parca e vremea culesului acum,nu???)poate sa-ti spuna :HALT,retur......dar de ce ,domnu'????-pai nu corespunzi,stimabile!!!!!

Asta este cea mai buna forma de a "da-primi" spaga(ciubuc,bacsis...cum s-o mai numi el)LEGALIZAT.

Pe cate se pare, trebuie sa mai treaca muuuulte ploi,ape si alte cataclisme,ca sa spele Rrrrrrom...ania de prostie.
AlexTM
... in aceeasi situatie cu Halbasus. Daca vreau sa maninc o ciorba de peste la Szeged si sa dau eventual o tura prin Cora-Tesco, n-am nevoie de nici o cazare. Pot pleca si dupa-amiaza, ca-s 120 de km pina acolo.
Nu se poate sa reziste mult aceste reglementari. Ma refer la "dovada deplasarii": invitatie, voucher, rezervare ...
E o timpenie de care o sa-si dea seama si guvernul, incet-incet.
HalbaSus
QUOTE
E o timpenie de care o sa-si dea seama si guvernul, incet-incet.

Sau cel mai tarziu in 2007 (sau cand vom intra in uniune)... dupa acea data teoretic vom trece granita cu buletinu' smile.gif
Cristian37384
:bash: Apropo de :orice minune tine 3 zile in Rrrrromulania.

Se pare ca tov.ministru al militienilor a dat legea la "revizuit".

Sa vedem acum,cat timp va lua "sa se revizuiasca".

Saracul Nenea Iancu,daca mai traia prin vremurile noastre,devenea multimiliardar muuult mai repede decat nenea cu mistretii(asta numai asa,ca sa-i faca in ciuda,de!?)

off topic@Halba:imi poti recomanda prin Budapesta cateva locuri demne de vazut in doua-trei zile????.

Ultima data cand am fost in Budapesta(si am stat cateva zile) ,a fost in 1983,luuunga vreme de atunci.Cred ca nu s-a schimbat prea mult centrul,castelul(ca muzeu parca aveau numai unul??!!!).

In rest,nu-mi mai amintesc prea multe,ptr. ca nu am mai oprit ,ci am mers direct catre Vienna.

Multumesc mult beer.gif beer.gif beer.gif
HalbaSus
Pai "de vizitat" ar fi:
Castelul (in care te urci cu un fel de "trenulet" care are roti dintate si urca intr-un unghi de aproape 45%)...
Catedrala catolica din castel... impresionanta...
Plimbare pe dunare cu vaporasul (sau vaporul) sunt multe vapoare turistice unele de lux (in care primesti sampanie gratuita, si ai casti in care se explica istoria orasului in mai multe limbi (inclusiv romana)) - dar care costa destul de mult, si sunt alte vapoare mai "rablagite" care nu au ghid (sau daca au explica intr-o singura limba)... si in aceste vaporase poti sa stai la o bere sau la un suc (majoritatea au un bar)... acestea sunt mult mai accesibile (defapt unele dintre ele sunt folosite si de cei din budapesta ca mijloace de transport in comun.
Gradina zoologica (daca ai copii) - care este una din cele mai mari din europa.
Parlamentul - care este o constructie extrem de frumoasa, poti vedea constructia in timpul plimbarii cu vaporasul dar uneori se fac si vizite in interiorul parlamentului (dar nu stiu exact cum, si orarul).

Daca mergi cu sotia (prietena) si e "shopoholica" atunci sunt cateva mall-uri (multe) in care preturile sunt relativ OK (mult mai OK decat in mall-urile din bucuresti, si datorita faptului ca la ei sezoanele de reduceri sunt mult mai frecvente poti gasi "bargain"-uri).

De mancat... cam in toate restaurantele vei gasi mancare buna (pe bune), mancarurile traditionale sunt:
- gulyas si babgulyas (babgulyas e gulyas cu fasole uscata, un fel de ciorba de fasole cu ciolan)
- Ficat de gasca (se serveste ori ca aperitiv, servit rece cu ceapa si paine prajita, ori ca fel principal servit la gratar.
- Halaszle (ciorba de peste, cea mai buna se serveste la Szeged (unde se organizeaza anual concursuri, dar si la budapesta vei gasi destul de buna, btw: nu are legatura foarte mare cu ciorba de peste servita in romania)
- in rest au cam tot ce avem si noi evident cu unele modificari (sarmalele spre exemplu au si ei dar sunt diferite de sarmalele romanesti) si bineinteles toate bucatele din bucataria internationala care exista peste tot. Ah... si daca iti plac dulciurile au deserturi destul de bune.

De baut...
Vin (mie nu prea imi place vinul in general dar ungurii au vinuri destul de bune):
- Egri Bikaver (care e un vin rosu sec)
- Tokay (care e vin facut din stafide... vin alb, extrem de dulce se bea cu masura) si nici palinka (de pere)
Palinka (pe care ne-am judecat atata cu ei): cea mai buna e de pere... foarte aromata... si de vre-o +50 de grade cea de casa, cea care se gaseste in comert si la majoritatea restaurantelor e de ~45 grade... daca te cazezi la gazda ai sanse mari sa primesti asa ceva "din partea casei".
Berea autohtona a ungurilor e de cacao (mai bine nu incerca... bea doar marci "internationale" (heineken, tuborg, etc) care se fac si la ei...
Daca vrei sa bei bere buna iti recomand un local care e aproape de castel (dupa ce cobori e la vre-o 5-6 minute pe jos):
Pater Marcus Belga Apátsági Söröző (Beraria belgiana Pater Markus) care se afla pe strada Apor Péter nr 1. Aici iti recomand jumarile de gasca (aperitiv servit cu ceapa si paine... supeeeeeer) si berile belgiene (gasesti si cea mai buna bere din lume (sau cel putin asa a fost declarata) Trapist nu mai stiu cum... preturile sunt destul de mari... dar daca nu bei foarte multa bere e OK...

Ah, si am uitat sa zic... daca mergi singur (sau cu baietii) ar trebui sa stii ca ungaria e capitala est-europeana a sexului... deci vei gasi cluburi de noapte, bordeluri, prostituate, etc... all over... la ei e legalizata prostitutia deci oferta e destul de bogata...
madalina
S-a schimbat deja ceva in lege: daca mergeti in afaraspatiului Schengen nu mai aveti nevoie de documente justificative (cu exceptia tarilor ce vor viza, evident).
AlexTM
Au fost mai rapizi decit ma asteptam.

Halba, poti sa recomanzi ceva pensiuni sau gazde prin Budapesta?
Vad ca esti cunoscator...
Cristian37384
Multumesc mult ptr. sfaturi si indrumari.Sper sa prindem o vreme cat de cat "buna",fara ploaie,macar.(treaba cu vaporasul pe Dunare,suna frumos)

De stat,vom sta la Hilton Hotel,care am inteles ca este destul de "in centru".Suntem membrii la HH,asa ca trebuie sa vad ce ne ofera,ca sa zic asa.Ca o chestie curioasa,ptr.Hiltonul din Budapesta,mi-au luat mai multe punte decat ptr. cel din Vienna;intreband,mi s-a spus ca locatia este in centrul istoric!!!!

Asa cum banuiam,nu s-au schimbat prea mult de cand nu am mai fost eu pe acolo.Nu am trecut nici o data Dunarea dincolo,in Pesta,stiam ca sus sunt ruinele turcesti,poate apucam sa le vedem.

De chestia cu "oferta bogata"o stiam demult,dar devil.gif poate alta data,sunt cu jumatatea si nu pot sa fac nici o miscare in plus biggrin.gif

Oricum,sper sa se mai schimbe ceva prin "legile"astea ,date peste noapte,gen tipic dimbovitean.Nu de altceva,dar cand le vad figurile la Otopeni,in loc sa-ti ureze "bine ati venit"ei se uita mai mult la "ce ar mai fi de -o atentie,ceva-".(asta apropo de topicul cu "SA MAI RAMAI IN RO.SAU NU?"-parca asa era)

In fine,asta este;inca o data multumesc mult :cheers:
Cristian37384
beer.gif @Halba,te mai bat la cap cu doua chestii(am uitat,de,varsta!!!)


Ce ma sfatuiesti,sa plec cu forinti ptr.vignieta lor+restul cheltuielilor?(in loc de euro?!)

Stiam ca vignieta ptr.4 zile este de 1460 forinti;au cumva si pe 10 zile,sau este ptr.doua saptamani?

:cheers: :cheers:
AlexTM
Dincolo de Dunare e Buda. Pesta e spre Romania.
La ce ruine turcesti te referi?
In Buda sint bai termale (si in Pesta...), castelul Buda, biserica lui Matei Corvin, bastionul pescarilor. Hilton e chiar linga ultimele doua.

Referitor la bani: cel mai bine e sa platesti cu card, acolo unde se poate (toate supermarket-urile, benzinarii ...)
Ia-ti si niste forinti pentru restul. La limita poti sa si scoti de la bancomat, dar comisionul e MARE.
HalbaSus
Hiltonul costa enorm in budapesta pt ca este IN CETATE... asa cum zicea ghita e aproape lipita de catedrala... a fost un scandal de proportii in ungaria referitor la amplasarea unei cladiri "cosmopolite" in centrul istoric al budapestei, intr-o cetate medievala, langa o biserica superba, veche de cateva sute de ani... multa lume a strigat "coruptie" si eu sunt de acord cu ei... oricum, cred ca e misto sa stai in hotelul acela... ai una din cele mai bune privelisti... la fel poti avea si in hotelurile amplasate pe malul dunarii (sunt cateva)....

QUOTE
Ce ma sfatuiesti,sa plec cu forinti ptr.vignieta lor+restul cheltuielilor?(in loc de euro?!)


Pai depinde... in ungaria (astazi) cursul oficial de schimb e: 249,68 forinti = 1 euro... vezi cu cat poti schimba in romania leii in forinti comparativ cu schimbatul euro in forinti... in principiu daca ai deja euro atunci merita sa ii iei pe aia... daca nu ai euro ci lei si vii cu masina merita sa schimbi in oradea/arad sau undeva aproape de granita (schimbul e deobicei mai bun)... in budapesta de altfel la mai toate restaurantele, hotelurile poti plati cu euro cash la schimbul oficial (depinde de bunavointa chelnerilor/ receptionerilor dar majoritatea sunt foarte amabili si nu protesteaza daca vrei sa le platesti in euro smile.gif)


QUOTE
Halba, poti sa recomanzi ceva pensiuni sau gazde prin Budapesta?
Vad ca esti cunoscator...


Nu. Am stat si la hoteluri si la pensiuni... majoritatea au standarde destul de inalte (chiar si pensiunile, si au preturi acceptabile)... in general hotelurile au preturile proportionale cu locatia (hilton extrem de scump pt ca e intr-o cetate medievala din centrul budapestei... ) la fel foarte scumpe si hotelurile de pe malul dunarii (ai o vedere superba) iar daca te duci la marginea budapestei... ultima oara am stat intr-un hotel de 5 stele (cu piscina, terenuri de tenis, fotbal, etc...) la periferia budapestei (dar pe malul dunarii) la pretul unui hotel de 3 stele din centru... ce-i drept iti lua ceva timp sa ajungi in centru (cea mai rapida cale fiind "vaporasele" amintite mai devreme)...
Gazdele sunt mai peste tot cu semnul "Zimmer Frei" si majoritatea cunosc limba germana (pt cine stie)... conditiile sunt deobicei bune (uneori ai si aer conditionat) gazdele sunt primitoare (odata am stat la o gazda care dimineata ne servea cu palinka de pere (la 8:00 dimineata... se pare ca la ei nu e ceva extrem de ciudat smile.gif)
James Kilowatt
QUOTE(HalbaSus)
In plus spiritul normei este in contradictie cu normele europene... Ce se va intampla in 2007 ? Ce s-a intamplat cu dreptul de libera circulatie a persoanelor si marfurilor, principiu fundamental al dreptului comunitar ?

deci in concluzie: Huooooo !!! :bandit: :minigun: :bash: :disgust: :thumbdown: :boxing: :brave: :brave: :brave:



Aici ai pus punctul pe i din a! biggrin.gif
Ipocritii din UE dau tare cu gargara cu drepturile omului si ne invata sa nu mai discriminam tiganii, insa domniile lor isi aduc aminte de asta doar cand trebuie sa-i invete pe altii despre ele.
Comunstii aia idioti isi inchipuie ca pazindu-si granitele vor putea sa isi apere lenea si ineficienta...
Iar romanii ii pupa-n :cenzurat: , cum spune UE ceva, cum noi sarim sa le dam ascultare, de parca orice demagog din UE e vre-un inger mesager al Domnului... Huo si la UE si la cozile de topor din RO :minigun:
James Kilowatt
Pentru hoteluri, aruncati un ochi pe hrs.de.
Eu am stat la 3 stele in Budapesta cu 35€/camera, cu mic dejun si parking inclus. Pretul oficial era de 70€ (hotel Platanus)
Un amic a rezervat pentru luna Noiembrie cu 35€/noapte la trei stele, la hotel Papillon, tot cu mic dejun inclus, tot prin hrs.de
Si am avut si o sticla de apa cadou din partea siteului smile.gif
Cristian37384
blush.gif Ptr.@Ghita53976

Cred ca despre baile termale(romane)stiam eu ceva.....cand au cucerit turcii Budapesta ,au facut(sau nu???)ceva acolo......nu mai tin minte,dupa cum am spus "mai sus"au trecut ceva ani de cand am vizitat ultima oara orasul(aveam pe atunci o "ghidusa' unguroaica,din Sibiu....eh,vremuri apuse).

In legatura cu banii,eu venind "de peste balta"stiu ca ungurasii nu au nici o retinere in a-mi incarca American Express-ul,sau Visa-Bank of America,ceea ce nu stiu este rata de schimb care va fi (in ziua respectiva)....este de studiat.

Oricum,multumesc :notworthy:
AlexTM
OK, nu stiu despre cardurile de "peste balta".
Eu in Ungaria folosesc un card romanesc, in Lei. Si e avantajos. Repet, la platit, NU la retras forinti.
Cursul e ca si la casele de schimb sau chiar mai bun; de aceea iti recomandam cardul.
Cristian37384
Ptr.@MR28673;

Multumesc ptr.link(hrs.de),dar am preferat acum cativa anisori sa "join Hilton HHonors"-Earn free travel with our family of more than2,500 hotels.

Adica,cu alte cuvinte ,am preferat sa platesc CEVA $,la vremea aceea(este destul de scump si in prezent)iar acum pot beneficia ORIUNDE de chestia asta(adica:Hilton,Conrad,Double Tree,Hampton-Inns&Suites,Hilton Garden Inn,Homewood Suites,Scandic...si mai sunt cateva,parca)

Chestia asta imi acopera Europa(exact ceea ce ma interesa mai mult)+restul lumii....dar astea sunt alte probleme.

Oricum,asa cum mi s-a spus,cel din Budapesta,este mai "scump"decat cel din Vienna(unde sunt trei)tocmai ptr. ca este in CENTRU.

Adica,baietii stiu sa-si vanda TURISMUL.

In legatura cu schimbul(Halba)exact asa mi-a spus o cunostiinta,ca in ultimul sat (comuna)pana in Nadlac este un loc unde s-ar schimba mai bine leii in forinti(decat in Buc.)Cred ca asa o sa si fac .

Prefer sa le dau forinti din lei,decat $ sau euro.

Multumesc tuturor ptr.amabilitate....si poate .....nu se stie,ne intilnim la o bere(palinca)
Watcher
Apropos de cursul de schimb la platitul cu cardul si despre platitul cu cardul la comercianti:

1) Cursul de schimb la care se realizeaza tranzactia daca ai card in EUR/USD si platesti in forinti este cursul REUTERS+1%.
2) Daca platesti la comerciant, exista un comision de 1%.
3) Daca scoti forinti de la bancomat este un comision considerabil mai mare, de genul x EUR + y%

Daca poti pleca cu forinti cash (ca ii iei de la banca, ca ii schimbi la Arad, etc) e un lucru bun. Urmatoarea optiune ca rentabilitate este plata cu card.

4) Cardurile in LEI cu care se poate plati in afara se diferentiaza in felul urmator: VISA face schimburile valutare prin EURO iar MASTERCARD prin USD.
Cristian37384
Anul trecut am fost in Austria,mai precis in Saalbach-Hinterglemm,la Ellmau,unde am stat efectiv,si de aici plecam in fiecare dimineata(zi)sa vizitam si alte "chestii"de ale lor(printre altele,am trecut dincolo,in De,si am vazut Eagle Nest+Muenchenul-dar asta-i alta treaba.

Ceea ce vreau sa spun este ca atunci cand am achitat hotelul,am platit cu Credit Cardul(Amex-ul)si receptionera a verificat cursul "la zi",FARA sa-mi adauge nici un 1%.Poate ptr. cartile de credit romanesti sa se intimple asa,ptr. cele americane,nu am auzit de chestia asta.Si ca o completare,atunci cand folosesc DISCOVER Cardul(dar numai in US,in Europa nu prea-l accepta)si-l folosim PERMANENT,PRIMESC bani innapoi,ceea ce prin Ro.nu o sa se intimple niciodata.Si o alta chestie,care NU este in Ro-ptr. tot ce cumpar-achit cu credit card,mie imi vine la plata dupa O LUNA,si atunci verific chitantele(de aceea portofelele americane sunt pline intotdeauna biggrin.gif cu chitante)si dau bun de plata(adica semnez o fila de cec,si o trimet la CC).

Prin Ro,am inteles ca te taxeaza-incaseaza IMEDIAT ce ai facut operatia,plus ,probabil ,acel 1% de care pomeneai.

Cam acestea sunt diferentele dintre CC americane si cele din Ro;dar intram in alte "probleme"mult mai subtile,si nu are rost.
Watcher
Promotii de tip money-back au existat deja dar in general 'co-branded' de genul hipermarket+banca sau benzinarie+banca smile.gif

Da, la cardurile romanesti ma refer cu acel +1%. Cred ca suntem considerabil mai multi cu carduri 'romanesti' aici pe forum decat cu carduri US wink.gif

De asemenea, aici sunt mai multe carduri de DEBIT nu de credit, de aceea e usor sa taxeze imediat si nu la sfarsitul lunii.
TOTODATA, ai posibilitatea sa 'disputi' plati pe care le constati pe extras dar pe care nu le recunosti...
Cristian37384
:help: Bineinteles ca sunteti mai multi cu debit card romanesti;nu-i nici o problema in asta;din cate stiam,CC sau mai bine zis debit card-urile prin Ro.si-au facut aparitia acum 4-5 ani,parca?!

In orice caz,dupa cateva experiente ale unor cunoscuti ,care s-au trezit "incarcati"cu niste sume de parca ar fi cumparat vreun avion,sau castel prin Ro.,prefer sa platesc cash si gata.Asta ,ma refer STRICT la Ro.

Ca sa revenim la treaba cu granita,am citit ieri(tot prin Ziare ro.)ca incepand de la 1 ianuarie 2006,Ungaria va cere viza de intrare ptr.:Romania,Croatia,Ucraina si Serbia-Muntenegru.Un fel de viza "speciala".Asta ar fi fost declaratia secretarului de stat ungar.

Daca VA FI asa,inseamna ca au innebunit si ungurii,sau,se cred PREA importanti......in orice caz,nimic bun !!!!!! :bash:
AlexTM
QUOTE(Watcher)
Apropos de cursul de schimb la platitul cu cardul si despre platitul cu cardul la comercianti:

1) Cursul de schimb la care se realizeaza tranzactia daca ai card in EUR/USD si platesti in forinti este cursul REUTERS+1%.
2) Daca platesti la comerciant, exista un comision de 1%.
3) Daca scoti forinti de la bancomat este un comision considerabil mai mare, de genul x EUR + y%

Daca poti pleca cu forinti cash (ca ii iei de la banca, ca ii schimbi la Arad, etc) e un lucru bun. Urmatoarea optiune ca rentabilitate este plata cu card.

4) Cardurile in LEI cu care se poate plati in afara se diferentiaza in felul urmator: VISA face schimburile valutare prin EURO iar MASTERCARD prin USD.


Sa ma scuzati, dar comisionul la plata cu carduri de debit in lei este 0%(zero). Eu am 2 carduri in lei si le folosesc curent.
In cazul forintilor, se retrage exact suma cumparata, la un curs care nu stiu dupa ce reguli e stabilit, dar care e usor MAI BUN decit cel de la casele de schimb.
Le-am folosit si in zona Euro; si acolo comisionul e zero, doar cursul de schimb mi s-a parut usor mai mare decit la casele de schimb. Dar nu sint sigur, caci l-am folosit o data sau de doua ori. Pentru zona Euro am un card in Euro, la care comisionul este la fel, 0% si nu mai nici un fel de schimb. Maninci la restaurant de 41,25 EU, apai 41,25 EU iti dispar de pe card.
Numai bine
Cristian37384
devil.gif :minigun: Tare de tot:ultima "chestie"luata tot din Ziarele ro


-vamesii ameninta cu "conflicte"datorita ......presiunilor....care se fac asupra lor!!!!!!

TIPIC RRRROOOOM......anesc.

Nenea Bruckner a avut dreptate,prin '90,dar numai pe 1/2.....vor trebui nu 20....poate 120 de ani ca sa se revina la ceva....cat de cat NORMAL pe acolo!!!!!!
Watcher
Si eu am carduri si in RON si in EUR de la vreo 3 banci, tot felul de combinatii si platesc NUMAI cu cardul, cu exceptia cumparaturilor din piata smile.gif

Cel mai des folosesc acum Raiffeisen - cei mai joviali cu clientii mi se pare, mai ales la telefon (Raiff Direct) si de cate ori am vorbit cu ei, au confirmat 1% la comerciant.

daca te uiti pe site-ul no-cash care se ocupa cu cardurile o sa vezi ca e trecut 1% la comerciant in strainatate smile.gif

m-am uitat rapid pe la cateva banci pe site:
-la BRD scrie despre cardurile in EUR/USD: "comision 0 pt plata la comerciantii acceptati in romania"
-la raiffeisen nu am reusit sa deschid site-ul la ora asta biggrin.gif
AlexTM
Poate vor sa mai limiteze numarul de clienti care se inghesuie la ghiseele lor ;-) si-i sperie cu comisioanele.
La ING si BRD, carduri de debit in lei (Visa electron, respectiv Maestro), eu nu platesc nici un comision pentru cumparaturi, fie ele aici sau in strainatate biggrin.gif
cosmin45741
un articol super fain:
http://www.9am.ro/editorial/zilnic/237/Vec...puscarie-revine
Cristian37384
:clapping: Daca cititi Romania libera din 12.10.05,veti vedea cum sunt "clasificati"romanii,chiar de catre "CARMACII"lor.

Si atunci va mai mirati ca sunteti opriti la granite,ca la SIAB va trateaza cu "posteriorul",ca in Herastrau se aduna ......mii de "bucuresteni"care asculta manele(gratis),etc,etc.....(vorba cuiva:daca canta Orchestra Filarmonica,se mai adunau atitia???!!!!)

Asta este realitatea Rrrrrrroom....ulaneasca!!!!! beer.gif beer.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.