Help - Search - Members - Calendar
Full Version: semnificatia initialelor TDI,CDI,TDDI,HDI,etc pt dieseluri
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Vasile Sebastian53114
Ma poate ajuta cineva sa aflu semnificatia initialelor care determina tipul unui motor diesel?(ex:TDI,TDDI,CDI,SDI,HDI,etc)
dany_ford
QUOTE(Vasile Sebastian53114)
Ma poate ajuta cineva sa aflu semnificatia initialelor care determina tipul unui motor diesel?(ex:TDI,TDDI,CDI,SDI,HDI,etc)


In principiu, cam fiecare din aceste initiale sunt folosite de prod. auto, pt. a-si definii, eticheta, tipul de motor diesel, injectie. Majoritatea acestor initiale au fost brevetate de acesti producatori.
Astfel:
TDI - Turbo Diesel Injection - folosit de concernul Volkswagen (incluzand Skoda, Seat, Audi) - folosesc in principiu sist. de injectie pompa-injector, dezvoltat ei. La fel SDI - Simple (cred) Diesel Injection, e un motor de origine Volkswagen, mai simplu ca tehnologie, fara turbina.

TDDI - Turbo Diesel Direct Injection sau mai nou (de vreo 4 ani) TDCI - Turbo Diesel Common-rail Injection - folosit de concernul Ford (aceste motoare mai apar pe Mazda, Jaguar, Land Rover, Volvo, cu initiale diferite, dar sunt aceleasi motoare) - foloseste sist. de injectie Common-rail, cel mai raspandit (si la alti producatori) sistem de injectie, caracterizat prin zgomot mai redus, eficienta mai mare, cuplu superior altor tipuri de injectie.

CDI - Common-rail Diesel Injection - folosit de concernul Daimler-Chrysler (Mercedes, Chrysler, Jeep, Hyundai, la ultimele trei cu initiale diferite, CRD, CRDI) - foloseste la fel sistemul de injectie Common-rail.

HDI - High Presure Direct Injection - folosit de PSA (Peugeot - Citroen) - cu sistem de injectie Common-Rail.

La fel si alti prod. au initialele lor, pt. motoarele diesel, majoritatea folosind injectia common-rail, diferenta intre ele fiind in principiu generatia common-rail folosita (din cate stiu sunt 3 generatii, cea de-a 3-a fiind abia aparuta, cam mici sanse sa intalnesti deja pe piata generatia III Common-Rail). Ar mai fi la Fiat - JTD, Opel - DTI, si mai nou CDTI (motoare majoritatea de origine Fiat), Honda - i-CDTI, Toyota - D-4D, etc.
dany_ford
A... si-am uitat de Renault:
DCI - Diesel Common-rail Injection (mai au si un diesel simplu, fara turbo, cu initiala D, un motor ceva de genul SDI de la Volkswagen, asta este si pe Dacia). Deci dci-urile le intalnesti pe marci din grupul Renault (Renault, Nissan, Samsung si in curand.... Dacia biggrin.gif ).
Iulian HondaFan
HDI sunt in linii mari aceleasi cu TDCI ( Ford si PSA dezvolta aceste motoare diesel pt. turisme in comun si le produc in comun, diferentele intre ele sunt minore).

a treia generatie commmon-rail a aparut deja: este vorba de motoarele Multijet (MJT)/CTDI de 1.3l si 1.9l dezvoltate de Fiat cu sprijin financiar de la GM si care acum se gasesc pe Fiat, Alfa, Opel si in curand si pe Suzuki ( companie afiliata GM).

Atentie ca Opel are si alte motoare CDTI care nu sunt multijet ( gen a 3-a): cel e 1.7l ( intalnit si pe Honda Civic) de provenienta Isuzu si cel de 1.9 de 110-120CP care e de prima generatie.

motoare diesel s-au mai pritocit aici:

http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t...&highlight=

http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t...&highlight=

http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t...asc&start=0
dany_ford
QUOTE(Iulian HondaFan)
HDI sunt in linii mari aceleasi cu TDCI ( Ford si PSA dezvolta aceste motoare diesel pt. turisme in comun si le produc in comun, diferentele intre ele sunt minore).


Corect ce ai spus, cu mentiunea ca Ford pe langa motoarele (cutiile de viteze sunt diferite) rezultate din colaborarea cu PSA, mai dezvolta si singur TDCI-uri, de ex. 1.8 TDCI de 100 si 115 CP de pe Focus si New Focus, 2.0 TDCI de 115, 130 CP de pe Mondeo, 2.2 TDCI de 155 CP, de pe Mondeo, 1.8 TDCI de 90 CP, de pe Tourneo Connect.
Vasile Sebastian53114
Merci pt informatii!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.