Help - Search - Members - Calendar
Full Version: cifrele de pe ulei
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Aria Tehnica Masini.ro
lucian39229
Salutare
spuneti si mie care e treaba cu cifrele de pe ulei
ce inseamna 5 w40 ,etc
asta ca sa nu mor prost
merci
James Kilowatt
Cred ca s-a mai discutat undeva.

Prima cifra, 5, inseamna viscozitatea la rece. Cu cat e mai mare, cu atat uleiul e mai viscos. Ideal ar fi sa fie mica, ca sa reduca uzura la pornire, un ulei prea vascos ajunge mai tarziu in motor sa faca ungerea. In plus, ruperea se face mai usor si motorul porneste mai usor iarna la temperaturi scazute.

A doua cifra e viscozitatea la cald. Ideal (zic eu) e sa fie mare, ca sa protejeze motorul in mers. Uleiul de obicei devine mai fluid cand se incalzeste, si daca e prea fluid nu mai face ungerea ca lumea. Uleiurile mai putin viscoase la cald 5w30 de exemplu aduc un consum mai redus. La motoare obosite ca al meu prefer viscozitate mai mare, ca sa reduca si uzura, si amestecul uleiului cu benzina. LA motoare noi si destepte, daca fabricantul a recomandat un ulei fluid, poate are el un motiv smile.gif
lucian39229
merci
cam asta doream
vreau sa ma duc sa-i fac schimbul dar nu stiam ce ulei sa iau?

daca nu mai intereseza pe cineva puteti inchide topicul
James Kilowatt
Pentru tempra? Banuiesc ca are ceva km....
Ia un sintetic 5w50.
CRG
ideal pentru climatul Romaniei se recomanda 10W 40. Producatorul meu recomanda 5W 40, dar in State, la motoarele pe benzina, se merge deja (recomandat) cu 5W 20. Oricum, chiar daca ar fi si 10W, ideal ar fi sa fie full sintetic (mai greu de gasit pentru vascozitatea respectiva). Efectiv nu se compara cele sintetice cu semi- sau minerale..
G e o r g e
catalogare :

CRG
Mi-a spus un "avizat de incredere" blink.gif cum ca prima cifra de pe ambalaj semnifica urmatoarele:

0W si 5W inseamna ca uleiul e sintetic


10W si 15W: semi-sintetic


peste 20W inclusiv: mineral.

Personal nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, am senzatia ca am vazut (da nu mai am link-ul) si uleiuri de 10W si 15W care erau full sintetic. Si mai stiu ca prima cifra semnifica doar vascozitatea la pornire, nimic mai mult (iar a doua - vascozitatea la cald).


Voi ce stiti despre asta? sa fie asa de simplu cum descrie el?
G e o r g e
nu biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.