Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sistem audio BOSE
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Tuning > Engine
HalbaSus
In masina mea am mp3player panasonic, boxe blaupunkt (stock) si mai noun un subwoofer activ SAL (care isi face treaba super bine).

Faza e ca ieri am condus mai mult masina lui maica-mea (un ML320) si am avut si timp sa ascult muzica in ea (deobicei volumul e dat spre minim)... Stiam ca sistemul audio BOSE de pe el e foarte performant... dar acum chiar m-a surprins.... sistemul era format dintr-un radio-casetofon + magazie de cd-uri pt 6 cd-uri in portbagaj... astea 2 sigur sunt BOSE, scrie si pe ele... de asemenea pe radiocas mai scrie "Dolby" impreuna cu semnul caracteristic... boxele asigurau o putere incredibila desi era doar 4 la numar - ori sunt mai multe dar le-au ascuns al naibii de bine... sunt 2 boxe mari in fata si 2 mai mici in spate... (m-am uitat si in manualul de la ML si acolo vorbeste de un sistem pe 4 cai... deci 4 boxe care fac mai mult decat alte sisteme cu 6-8 boxe...

Pana acum eram foarte multumit de calitatea blaupunkturilor din opel... acum mi-am schimbat radical parerea...

INTREBAREA E: din ce cauza se auzea asa bine ?
- unitatea ? (adica radiocasetofonul... preamplificatorul era diferit ? dolby in masina ???)
- boxele ? (sa ma duc sa-mi cumpar boxe BOSE si o sa am si eu sunetul la fel... sau sa nu ma amagesc)
- instalatia ? (fire, izolatie, fixare... etc... sa fi fost puse boxele in cutii de lemn (don't think so)... de ce sunau atat de clar si de... tare...
- la masina mea am si tweetere (difuzoare mici pt inalte)... ML-ul nu are asa ceva... doar 2 boxe mari in fata si 2 mai mici in spate... dar se aude de 10 ori mai bine decat instalatia mea cu 4 boxe, 4 tweetere + 1 sub... (ok, eu am mai multi basi...)... Ce sa fac ? sa cumpar niste boxe bose si sa tai jos tweeterele ?

latter edit: am uitat sa precizez... am ascultat mai mult radio (cd-urile din cd changer nu erau pe gustul meu) si calitatea era extrem de buna in ciuda acestui fapt (cred ca ati observat si voi ca oricat de bine s-ar prinde un post de radio nu are chiar calitatea de CD... sau foarte rar oricum).
Asta ma face sa ma gandesc ca poate totusi nu casetofonul era responsabil (oricum ai da-o un CD se aude mai clar decat radio...) deci ramane pre-amplificatorul din cas respectiv boxele...
cosmin45741
conteaza bineinteles si cd-ul si statia de amplificare, dar cel mai important lucru sunt boxele...este o diferenta f mare intre cele 2 firme si asta e oarecum justificata si de pret...
bineinteles, sonorizarea pe ml a fost facuta din fabrica si e calculata ca sa se auda intr-un fel....
nu taia tweeterele, poti eventual sa le inlocuiesti....
iar daca nu gasesti bose, poti sa te orientezi si spre alte firme gen: infinity, jbl, samd
si ar fi preferabil ca toate sa fie de la aceeasi firma, inclusiv subwoofer-ul, oricum costa o groaza de bani
Lucas
De acord cu Cosmin dar am o mica precizare: Si firele au o importanta in redarea sunetului.
Lucas
Si eu am patit o faza din asta. A venit un unchi din germania in vizita si a venit cu un Seat Leon. Prima data cand am vazut boxele de serie am inceput sa rad. Sunt doar doua boxe. Cat despre cd-player nu stiu ce sa zic. Nu avea scrisa vreo firma(sau poate nu m-am uitat eu destul de bine). mai avea un cd-changer in torpedo. Toate componentele sunt de serie. Poi cand am pornit muzica, cu alea doua boxe in usile din fata si de dimensiuni destul de mici, nu mi-a venit sa cred cum sunau. Parca avea subwoofer in masina. Bine. Nici chiar asa dar se auzea un bas super. Si clar si puternic. La fel si mediile si inaltele. Am ramas uimit. Incredibil. Oare ce sa fie de vina pentru calitatea aceasta foarte buna a sunetului?
Am auzit ca grupul Volkswagen(care face si Seatul) sunt in colaborare cu o firma nu prea buna la sisteme audio. Dar si asa se auzea foarte bine. Deja si cand nu mergeam in poligon(asta a fost cand inca faceam scoala de soferi si nu aveam permis. aproximativ acum 7 luni) tot ii ceream cheile de la masina si stateam in parcare si ascultam muzica ore intregi. Stateam de pe la vreo 5 dupa amiaza pana la 10-11 noaptea, pana venea dupa mine. mai porneam motorul din cand in cand (sa nu se goleasca).
bateria)
Super fain cum stiu spanioli sa monteze sisteme audio.
HalbaSus
Grupul VAG foloseste deobicei sisteme audio GAMA (sau ceva de genul asta), pe VW Sharan e un sistem cu CD+Caseta si 6 boxe dar care nu se poate compara cu... nimic... e execrabil... adica are functii inteligente unitatea (gen: la viteze de peste 100 km/h mareste automat volumul muzicii odata cu viteza, pt a nu te deranja zgomotul de rulare si multe alte chestii cool...) dar boxele (sau oricum sonorizarea) e sub orice critica... cred ca sistemul audio de pe Dacia SuperNova era mai bun... adica daca treci de jumatate din volum deja se simte ca boxele sunt mici si fara vlaga...

Subwooferul din masina e SAL, e o firma din ungaria care face chestii destul de cool... la un milion si ceva bucata aveau niste boxe cu membrana metalica pe 3 cai destul de OK... ce-i drept le-am incercat o singura data si numai o boxa... oricum ma gandeam ca boxele din interior sa fie ceva mai calitative (la sub conteaza mai mult puterea... dar la restul boxelor conteaza f mult claritatea), de acea ma orientam catre BOSE, Infinity, JBL... desi nu exclud SAL-ul... avand in vedere ca Sub-ul isi face treaba foarte frumos... maseaza bine rinichii si la un volum decent.
Ah si mai am o intrebare:
Exista boxe cu 2 cai, cu 3 cai (basi, medii si inalte) si am vazut in oferta SAL boxe cu 4 cai... e o chestie de marketing sau exista asa ceva... si daca da... atunci ce fac cele 4 cai ? Alta intrebare ar fi: care e diferenta intre boxele cu membrana de hartie/plastic si cele cu membrana metalica. De ce sunt cele cu membrana metalica mult mai scumpe...
Lucas
Am gasit ceva frumos pentru tine Halba-Sus. Si de fapt nu doar pentru tine. Pentru toata lumea. Eu deabia astept sa imi vina niste bani peste o saptamana ca imi si iau. Nu am gasit BOSE dar am gasit INFINITY la preturi excelente(boxele cel putin). Si livrarea este in maximum 5 zile si chiar si gratuit. Intra pe site-ul asta www.emania.ro . Si da-i pe audio in masina sau asa ceva. Si zi-mi parerea ta despre site-ul asta. Daca e teapa sau nu? Mi se par foarte ieftine boxele acelea ovale Infinity.
Andrei Suzuki
Eu de 2 ori am dat comanda pe site-u ala si de 2 ori am luat teapa.Am luat teapa la modul ca am asteptam cate 2 sapt de fiecare data produsele si....pauza.
In schimb mi-am luat si boxe si sub de la www.aoy.ro .Preturile sunt ceva mai mari decat la emania,dar mie mi le-au adus in 12-14h,la usa.
Lucas
Andrey merci de site. e super mai ales daca zici ca se tin de livrari. Acuma intrebarile mele sunt: Cate tipuri de livrari sunt disponibile(posta, prioripost, curier rapid, au ei livrare separata?) , Cam cat ar costa livrarea la un set de boxe ovale la pretul de 2387200 lei( Infinity REF6802cf pe doua cai, 60 W RMS) si poate un sub?
Cam in cat timp ajunge marfa avand in vedere ca eu sunt din Baia Mare?
A. si inca ceva. Care sub din oferta lor are amplificator integrat? adica numai sa il leg la cd-player, sa nu mai imi iau si amplificator(din cauza bugetului). Te rog sa te uiti si sa-mi raspunzi ca eu nu imi dau seama si am vazut ca tu te cam stii la electronice.
Bugetul mi-ar permite aceste doua suburi: JBL CS1000B(in cutie) 250 mm 100 W RMS la 2984000 lei
JBL CS1200T (tub) 300 mm 125 W RMS la 3021300 lei
Cam astea ar fi. Mai sunt doua JBl in cutie la 3,7 mil si 3,8 mil mi se pare. NU mi-ar cam permite bugetul dar daca numai alea au amplificatoare voi face un efort si mi le voi lua.
Andrei Suzuki
Livrarea se poate face in mai multe feluri,asa cum ai zis tu.Au si ei sistemul lor propriu de livrare,dar mi se pare ca la ala plateste ceva in plus..nu stiu exact.Eu stiu ca am selectat livrarea pri curier rapid si am dat vreo 100.000 in plus,parca.Marfa ar trebui sa ajunga cam in 2 zile,daca e asa cum spun ei.
Hehe,sub-urile alea de care zici tu nu sunt active.Eu am GTO1000B,ala de 25 cm,250W nominali,care e fix 100 eur.Incearca,daca se poate,sa iei sub din seria GTO,nu CS,pt ca sunt mai reusite si mai puternice.De asemenea,este preferata cutia pt sub,nu tub.Ocupa si mai putin loc.
Din pacate pt tine,singurele sub-uri active sunt de la 250 eur in sus.Vezi la sub-uri,la pagina 7,ai Infinity Basslink 254 eur,mai este un Jbl la 314 eur..dar sunt prea scumpe.Jbl-u asta de ex are numai 100W nominali.Cam putin..si e destul de scump.
Lucas
Merci Andrei. Dar am auzit ca pot sa-mi pun in sub si pana imi strang bani de amplificator pot sa-mi pun ceva amplificator pe fir. asa ceva. care cica da 40 W si costa aproximativ 400000 lei.
Exista asa ceva?
Merita?
Merci mult
HalbaSus
amplificator pe fir ? mhm... nu suna bine... am mai auzit si eu de ceva circuit integrat care scotea 400 de wati si costa 300 de mii... dar nu recomand asa ceva. Daca ramai pe varianta sub-ului activ atunci iti recomand cu caldura tub-ul activ de la SAL (vezi ca e un topic cu subwoofer activ, acolo e descris si chiar pozat smile.gif) a costat 4 milioane+montaj (in pretul sub-ului erau incluse si cablurile RCA)... Nu stiu daca in baia mare gasesti dar in oradea iti spun eu unde : :help:

Eu am opel vectra cu portbagaj (nu haion), deci la mine portbagajul nu comunica direct cu spatiul interior... si in ciuda acestui fapt, la jumatate din volum maseaza super bine spatele.. si tot ce vrei tu sa maseze biggrin.gif ... In tico cred ca ar rupe.
O alta varianta destul de buna ar fi si subwoofer activ de la M'N'C', am vazut unul pe la 3 milioane si ceva... spre 4... Deci daca vrei woofer sfatul meu e sa strangi macar 4 milioane... avand in vedere ca ai tico nu recomand neaparat sa-ti iei ceva scump din 2 motive: 1. daca la mine in vectra suna bine un sub de 10" cu amplif de 50 W rms, atunci nu cred ca tu in tico o sa te plangi... 2. No offense dar daca pui un sistem audio foarte performant e posibil sa maresti cu 50% valoarea masinii biggrin.gif
Lucas
si aici "unde se pune harta in cui" (Baia Mare) este un magazin numit DO.COM care aduce suburi SAL. Nu tare am avut incredere in marca aceasta deoarece credeam ca e fantoma dar de fapt nu e chiar asa.
Singura solutie va fi asta cu subul SAL. Imi voi lua din acesta mai ales daca ai zis ca suna super in Vectra. Apoi in Tico bubuie nu alta ca e si mai mic spatiul.
HalbaSus
firma nu e deloc fantoma... dupa ce mi-am luat tubul m-am interesat si eu ce si cum. SAL, Ground Zero si Kenwood (da, head unituri kenwood) sunt produse de o firma din Ungaria (Somogy Audio Line), au si o pagina de internet dar din pacate e in maghiara (www.sal.hu) - acolo au poze de la competitiile tuning/stereo unde au participat masini echipate cu sisteme sal care au si castigat (si era vorba de db drag-uri deci crede-ma ca au sisteme potente)... Acum tubul meu eu recunosc ca e undeva jos de tot comparativ cu un amplificator si un woofer de multi-multi-wati... dar sincer eu nu am nevoie de mai mult si acest tub are cel mai bun raport calitate/pret. Am inteles ca si tuburile incintele M'N'C sunt bune si ieftine dar nu am apucat sa incerc.


Lucas
Bun. Am fost la magazin si au 3 suburi Sal in tub de diferite puteri dar din pacate nu au si cu amplif incorporat. Dar au ceva interesant. un sub tot Sal dar in cutie si cu sticla. Bine. cred ca nu e sticla. cred ca e plastic dar in fine. Arata super. Si pe dif scrie 250 W(cred ca nu sunt nominali). Super fain. la pretul de 2.8 mil. Si au si un amplif. (cred ca de sub ca are iesiri in spate si scrie ceva cu sub) de 250 W sau asa ceva. Tot Sal si ampliful la pretul de 2.6 mil de culoare rosie asemanator cu cel din poza postata de tine. Deci cred ca astea mi le voi lua cam peste o saptamana. Dupa ce il montez o sa postez niste poze cu intregul sistem audio(Cd-player MP3 Tevion, 2 boxe ovale in spate Infinity, sub Sal, amplificator). Pacat ca nu imi pot pune boxe in usile din fata.
Cred ca va iesi ceva frumos. Asa mai modest dar dragut.
Andrei Suzuki
E de ajuns in TIco. wink.gif
Nicolae30758
recomandati-mi si mie va rog un schimbator automat de CD-uri. pe cr-vul meu european nu exista asa ceva ca dotare nici macar optionala (spre deosebire de cel american unde este de serie :bandit: ). ma gandesc sa-mi motez si eu unul. doresc ceva de marca, rezonabil ca pret si cui pot sa ma adresez pentru asta. merci anticipat.
Iulian HondaFan
Halba, Bose nu vand difuzoare. vand boxe si subwoofere. nu poti sa iti pui tu BOSE, trebuie pus din fabrica. daca scoti difuzoarele de casa din cutiutele de lemn in care sunt puse pierzi mult din acuratete ( boxele sunt concepute ca unitate). conteaza marimea peretilor incintei, materialele asa ca difuzorul nu e totul.

eu am un mini home theater BOSE 5+subwoofer in casa si boxele care sunt cam 10/10/15cm sunt incapsulate, nu le pot desface decat cu dalta. sistemul vine fara amplif. dar in corpul subwooferului e un post amplif care moduleaza ceva. sistemul mergea si din combina veche (deci fara amplif) dar cu amplif. e alta mancare de peste...

pt. masini ca si Harman Kardon nu ofera componente. sistemele Bose de pe masini sunt proiectate si montate de meseriasii lor pe linia de asamblare a producatorului auto. se folosesc materiale izolatoare speciale, rezonanta incintelor este testatta si para-testata. nu exista nici un sistem BOSE cu sub 7 difuzoare 4+2 tweetere+subwoofer, cred insa ca pe Merc nu e nimic sub 8difuzoare ( la cele 7 de mai sus adauga un difuzor central in bord)
Lucas
Cred ca exista o explicatie de ce nu vand marcile astea renumite componente prin magazine. Dupa mine explicatie ar fi: Nu se vand in magazine componentele acestor firme deoarece amplasarea difuzoarele(tweeterele, mediile,suburile) este atent studiata de profesionisti in acest domeniu pentru a reda cu cea mai buna acuralete si claritate sunetul. Deoarece orice badea-Ghiorghe ar merge la magazin si si-ar lua boxele si cine stie cum le-ar monta iar rezultatul ar fi dezastruos in unele cazuri in materie de calitate a sunetului. Si este clar ca nu ar fi satisfacut de calitate iar in consecinta ar face reclama proasta spunand ceva de genul : "Mi-am luat si eu Bose ca tot am auzit ca e firma buna si uite ce urat suna". Dar de fapt nu s-ar gandi ca el a gresit cu pozitionarea boxelor si poate mai pune si niste cablaje foarte ieftine si apoi chiar ca ar iesi ceva de cacat. In plus masinile echipate cu Bose am tot sistemul Bose. Cd-player, difuri, amplif, sub etc. Badea-Gheorghe probabil ca si-ar pune Cd-Player Pioneer, difuri Bose, amplif Sal, sub poate tot Bose sau alta combinatie iar calitatea iar nu ar mai fi aceeasi. Deci in concluzie marcile acestea tari de aia nu cred ca pun in magazine componentele lor. Ca sa nu "isi dea cu firma in cap".
Parerea mea.
Sunteti de aceeasi parere?
HalbaSus

ca asta e sub-ul ?
Boxa e aceasi boxa de 10"- adica 25 de cm - care e in sub-ul meu... dar cutia e din plexiglass... este si varianta dubla (adica 2 difuzoare de 25 de cm....) care au si un neon albastru in interiorul cutiei de plexi... dar alea deja costa multicel.


Asta e amplifu ?
Ala pe care scrie 250 de Wati are 70 W RMS adica cu 20 de Wati mai mult decat al meu... deci sigur va suna tare in masina... sistemul va fi chiar dragut.
Lucas
Halba-Sus acela e subul. Cel putin arata identic cu cel pe care-l voi lua eu. Ala e. Ampliful arata exact asa dar am vazut in cel postat de tine ca are 4 mufe. Acesta pe care l-am vazut eu mai are in stanga mufelor acelea 4(in stanga cum privesti din fata) parca 4 surube sau asa ceva si acolo scria ceva de sub.
Otto73
si eu am pe mazda6 sistem bose 6cd 6+1 boxe. In sua acest sistem mai bine zis aceasta marca audio este foarte bine cotata. O recomand tuturor.
Lucas
Artur eu stiu ca e foarte buna marca. E printre cele mai bune. Dar nu se gaseste in comert. Asta e problema. Daca stii tu ceva site de unde as putea comanda un sistem audio Bose te rog sa imi dai un mesaj privat. Sa daca stii un magazin. Chiar daca e in Bucuresti sau Constanta.
Iulian HondaFan
Bose nu vand componente pentru after-market. pentru a pastra standardele firmei sistemele sunt concepute special pentru fiecare model cei de la Bose instaland toate componentele pe linia de montaj a producatorului.
Otto73
Asta era si raspunsul meu dar mi-a luat-o Iulian in fatza.
Otto73
PS Cand am zis ca o recomand tuturor m-am referit la cine cumpara o masina dotata cu bose sa nu de-a inapoi ca merita. Nu multa lume a auzit de bose.
Otto73
Am mai citit pe net (siteul firmei BOSE) ca mercedes SLR , ferrari scaglietti 612 , porsche GT etc , sunt echipate standard cu un sistem audio BOSE. Vezi www.bose.com
Radu52653
Hihi!Vreti sistem audio Bose?
Cumparativa Alfa!!: :wave:
Eu am Bose pe masina,4 boxe si 4 tweetere (daca asa le zice la chestile alea mici).Nu sunt un pasionat al sistemelor audio,asa ca nu stiu ce sa va zic.Cert e ca suna bine,iar basii pe hip-hop se aud super.Stiu ca a fost foarte incantat de muzica tipul cu care am adus masina,el era un pro in materie de sisteme audio.
r4mp
salut, nu am apucat sa citesc toate raspunsurile, asa ca imi cer scuze dak spun ceva ce s`a mai zis :angel: din cate stiu eu ( si cred ca sunt destul de bine informat ) Bose face sisteme audio personalizate pt anumite modele de masini.. adica in functie de habitaclu, creaza anumite incinte acustice care sa se auda super! pe site`ul lor sunt listate marcile si modelele care au ca optional echiparea Bose :wave:

http://www.bose.com/controller?event=VIEW_...motive&ck=0
CRG
Pentru Lucian: Exista un magazin Bose in Bucuresti, pe Calea Dorobantilor (mai exact la Piata Dorobanti), la etaj 1 Mario Plaza (parca asa-i zice).

Mi-a picat fatza ce scule am vazut acolo si ce sound era...

Nu retin sa fi vazut pentru masini, ci doar de interior. dar nu te baza pe mine, ca a fost acum vreun an de zile..
Silviu66450
Bose e o firma de lux in comparatie cu alte firme. Ce ai vazut in mercedes la mama ta e montat din fabrica sisi e reglat totul cu un calculator. Poti sa-ti cumperi ce vrei tu, nu va suna niciodata ca un sistem reglat din fabrica la conditiile masinii.
Impulse
QUOTE(Silviu66450)
Bose e o firma de lux in comparatie cu alte firme. Ce ai vazut in mercedes la mama ta e montat din fabrica sisi e reglat totul cu un calculator. Poti sa-ti cumperi ce vrei tu, nu va suna niciodata ca un sistem reglat din fabrica la conditiile masinii.


Nu doar Bose sunt de calitate. Exista si alte firme "de lux" care sunt concurente sau mai bune.
Cat despre ce isi cumpara nu baga tu mana in foc. Poate suna mai bine decat orice Bose. Depinde ce isi cumpara si cat este dispus sa investeasca.
Ce este reglat cu un calculator? Boxele? Unitatea audio? Si cum anume?
Ne explici si noua? blink.gif
Iulian HondaFan
sigur ca harman kardon sunt cei mai buni. biggrin.gif biggrin.gif

de fapt si asfaltul pe care calca un BMW se innobileaza si este mai bun decat cel pe care calca un Lexus... biggrin.gif biggrin.gif


teoretic iti poti face sistemul tau la fel de bun sau mai bun decat cel din fabrica. dar te va costa mult mai mult.

Bose ( ca si Harman Kardon, Mark levinson, etc) studiaza acustica habitaclului acelei masini, sunt evaluate proprietatile sonore ale materialelor folosite si sunt ajustate pe alocuri ( se adauga si fonoizolatii pe care masinile stock nu le au) si amplasarea difuzoarelor , puterea lor, etc. este armonizata.

deci in final Bose face o evaluare profesionista a fiecarui model si realizeaza un sistem audio la bugetul respectiv ( de regula 1500-3000$). apoi implementarea pe linia de montaj a producatorului este facuta sub supravegherea unui angajat al Bose.

de aceea Bose nu vinde componente separate pentru aftermarket ( si nici celelalte firme mentionate).

ca sa faci tu acelasi lucru singur inseamna sa angajezi un inginer de sunet care sa iti evalueeze masina, apoi sa iti faca recomandarile, sa cumperi difuzoarele, amplif, subwooferul, materiale, sa iti schimbi fetele la portiere, bordul, etc... cred ca te costa lejer peste 10000$ sa faci ceva mai bun decat unul dn acesti producatori de sisteme audio de lux o face cu o fractiune din pret.

Think economies of scale.
Impulse
Dre,
nu o da off topic.... biggrin.gif

Ce zici tu stie toata lumea. Nu sunt cu pluta la aceste aspecte si crede-ma pe cuvant.
Masina este studiata, ingineri de sunet au toate firmele. Unele firme ca BMW biggrin.gif au ingineri care se ocupa de frecventa clopotelului de avertizare, a semnalizatorului sau a sunetului produs de inchiderea portierei. Daca vrei o sa scriu un articol pe tema asta.

Ca sistemul audio este calculat pe fiecare masina, ca este testat si poriectat de asa maniera incat sa "sune bine" si sa se incadreze in bugetul respectiv stie toata lumea.

Eu ma refer la aceasta declaratie:"e montat din fabrica sisi e reglat totul cu un calculator. "
Sistemul odata trecut de faza de proiect si aprobat ca fiind competent pentru masina respectiva nu mai sufera nici o modificare pe parcursul construirii masinii. Alea sunt difuzoarele, acela este sitemul central si gata!


QUOTE(Iulian HondaFan)
.......
ca sa faci tu acelasi lucru singur inseamna sa angajezi un inginer de sunet care sa iti evalueeze masina, apoi sa iti faca recomandarile, sa cumperi difuzoarele, amplif, subwooferul, materiale, sa iti schimbi fetele la portiere, bordul, etc... cred ca te costa lejer peste 10000$ sa faci ceva mai bun decat unul dn acesti producatori de sisteme audio de lux o face cu o fractiune din pret.

Think economies of scale.


Da, colega numai ca el nu are Bose pe masina deci nu a dat nici un ban, cat despre restul il cam sperii pe om.
Inginer de sunet? Sa angajeze? Fii serios.
Nu trebuie sa isi schimbe nici o fata de usa sau la bord. C'mon man!
Cu un electronist bun si o mana de bani isi face un sistem performant si care sa sune cum vrea el. Trebuie doar sa stie ce difuzoare sa aleaga, sa foloseasca cabluri de calitate (care lipsesc pe masinile de 15-30.000) si o unitate centrala foarte buna.
La 10.000 cum spui tu, pai atunci are un sistem ultra superior celor din fabrica si demn de o expozitie. Exagerezi colega.
Sa apreciem calitatile la ceea ce face fabrica dar sa nu le supraestimam pentru ca nu merita. Un sistem similar cu cel din fabrica poate fi construit mult mai ieftin decat crezi. Iar din moment ce il construiesti ii pui cabluri adevarate nu ce pune fabrica la masinile de 15-30.000.
Andrei Suzuki
S-a mai discutat de asta pe aici: http://www.masini.ro/forum/viewtopic.php?t=6661&start=40
Iar despre faza cu reglatu pe calculator...si pe mine m-ai bagat in ceata. Poate se calculeaza pe calculator (incinte and stuff).
Iulian HondaFan
QUOTE(Impulse)
Da, colega numai ca el nu are Bose pe masina deci nu a dat nici un ban, cat despre restul il cam sperii pe om.
Inginer de sunet? Sa angajeze? Fii serios.
Nu trebuie sa isi schimbe nici o fata de usa sau la bord. C'mon man!
Cu un electronist bun si o mana de bani isi face un sistem performant si care sa sune cum vrea el. Trebuie doar sa stie ce difuzoare sa aleaga, sa foloseasca cabluri de calitate (care lipsesc pe masinile de 15-30.000) si o unitate centrala foarte buna.
La 10.000 cum spui tu, pai atunci are un sistem ultra superior celor din fabrica si demn de o expozitie. Exagerezi colega.
Sa apreciem calitatile la ceea ce face fabrica dar sa nu le supraestimam pentru ca nu merita. Un sistem similar cu cel din fabrica poate fi construit mult mai ieftin decat crezi. Iar din moment ce il construiesti ii pui cabluri adevarate nu ce pune fabrica la masinile de 15-30.000.


daca te apuci sa iti pui singur difuzoare si what not ai foarte putine sanse sa depasesti performantele unui Bose montat din fabrica. iti trebuie sa studiezi acustica portierelor si a celorlate incinte unde amplasezi difuzoarele, trebuie calculata cum se face reverberatia sunetului de geamuri la diferite frecvente, etc... pentru amatori e f. greu sa nimereasca aceste elemente corect.

producatorii fac o proiectare minima a acusticii dar la sistemele de lux toate aceste elemente sunt revizuite si recalibrate. cateodata sunt si amplasari diferite ale difuzoarelor + difuzoare amplasate in alte locuri, ceea ce inseamna o schimbare completa apanourilor interioare, etc. etc.

eu estimez ca trebuie sa dai cel putin 7-8000$ ca sa scoti un sistem superior ca fidelitate unui Bose din fabrica ( care costa mult mai putin ca optiune). cablurile nu sunt problema chiar cele mai scumpe nu sunt peste 10$ metrul. ai nevoie de cel mult 20m pentru o masina. in plus pe Bose nu ii costa 10$ metru'...
Impulse
Iulian, la teorie stam bine toti.

1.Era vorba de cu totul altceva dar o tii pe a ta. Nu m-ai lamurit de ce ai intervenit cand intrebarea mea era cu totul alta. Iar daca tot ai intervenit raspunde-mi tu la declaratia de mai sus.

2. Am fost la cateva expozitii de sisteme audio pentru automobile iar multe dintre ele aveau afisat si pretul incluzand manopera. Habar nu ai cate erau sub 5000 si sunau excelent! Prezentarile erau insotite de grafice si masini stoc aduse pentru a fi comparate.
Din pacate pozele le am pe hartie iar scanner nu mai am.

Cum ti-am mai spus, nu sunt pe dinafara si nu vreau sa insist asupra problemei.
Iti aduc terti de pe strada ii pun in masina ta cu Bose de 30.000$ si apoi intr-o masina similara fara Bose dar cu alt sistem de sunet hand made. Vom vedea ce vor aprecia mai mult. Sa nu uitam ca ca o masina din fabrica are un sistem convenabil dar nu HI-FI. Masina care are HI-Fi este o masina cu pretentii iar costurile respectivei depasesc lejer cei 30.000 mentionati de tine. Si iarasi ajungem la concluzia mea: un lucru de calitate costa, materialele costa, iar pretul unui lucru bine facut este pe deplin justificat!

Iulian a scris:
QUOTE
eu estimez ca trebuie sa dai cel putin 7-8000$ ca sa scoti un sistem superior ca fidelitate unui Bose din fabrica ( care costa mult mai putin ca optiune). cablurile nu sunt problema chiar cele mai scumpe nu sunt peste 10$ metrul. ai nevoie de cel mult 20m pentru o masina. in plus pe Bose nu ii costa 10$ metru'...


Estimezi gresit monsieur. Cam mult aloci unui sistem proiectat si care nu foloseste nici contacte aurite si nici cabluri pure turnate in conditii deosebite. In nci un caz intr-o masina la 30.000$.
Spre dumirirea ta exista si cabluri de 2000$ jumatate de metru... blush.gif
Depinde pana unde vrei sa mergi...

Sa stii insa ca sunt firme care studiaza cu adevarat soundul nu doar Bose.
Skywalker
Sau amplifiatoare Hi Fi & High End pe tub de vaccum ce costa vreo 14.000 euro/buc.
Amplificatoare foarte bune High End & Hi Fi McIntosh; Cabluri audio profi = Oelbach si lista poate continua.
Sony Xplode si alte produse similare = stift de 2 bani

Un tuning audio High End pe masina cu echipamente din top 5 costa peste 10.000 euro care este entry level (vreo 300W) si pot ajunge la sume enorme gen 70- 90.000 euro.

Audio tuning este foarte costisitor pentru ca implica demontarea masinii pana la sasiu, antifonare, ramforsare, cablaj, baterii suplimentare, etc.

Un wofer de masina la 15 inch ce cantareste 5 - 8 kg e gunoi, de la min. 15 kg e un model bun, nu conteaza galagia pe care o face - presiunea acustica e importanta.
Impulse
Nu vorbim de tuning audio. Vorbim de un sistem de sunet hand made suficient de bun sa dea gata soundul dintr-o masina de 30.000$.
Am facut si eu la randul meu cu alti prieteni si am reusit sa realizam totul fara sa dam totul afara din masini. Am demontat doar pragurile, fetele de usi, mocheta si plasticurile din portbagaj. Suna excelent. Si asta fara costuri exorbitante.
Restul nu se justifica. Cand ai sumele pe care le exemplifici tu iti faci upgrade la masina si implicit la sound. Ori la 90.000 de Eu iti iei o masina facuta de mamitica ei asa cum trebuie. Nu cred ca ai nevoie de mai mult.
In audio tunning ai nevoie de alt alternator, de baterii, renunti la portbagaj, etc. Pe mine personal cele "N'spe" difuzoare audio tuning ma lasa rece.
Iulian HondaFan
you're geting a bit overboard here. pentru o masina (indiferent de pret ) mai mult de 3000$ pentru audio este overkill. sesizez repetitia ta cu masini pana in 30000 biggrin.gif . a mea a fost 31500$ tongue.gif. sunt si masini de 80000$ tot cu Bose. si alea sunt inferioare HK-ului de pe 530? biggrin.gif biggrin.gif

Impulse ai vazut tu o masina cu sistem audio postmarket mai bun ( si aici nu ma refer la Wati ci la fidelitate) decat unul Bose pe acelasi model si care sa fi costat ( cu instalare cu tot ) sub 7000$? blink.gif blush.gif ca doar nu vrei sa ma apuc io sa demontez masina... parca nici tu nu erai pentru a deveni grease-monkey. biggrin.gif biggrin.gif

in primul rand ca difuzoare de tipul celor folosite de Bose, Harmon Kardon, Mark Levinson sunt de gasit la preturi consistente ( cei 3 nu comercializeaza difuzoare ci numai sisteme/ boxe). dupa cum stii apoi nu este vorba doar de difuzoare, sarme si amplif ci si de incinte care sunt speciale la toate boxele sau trebuiesc pregatite special in cazul celor instalate pe masina.

eu nu am afirmat ca numai Bose face sisteme bune dar sunt o firma de high-end ( sunt altele si mai exclusiviste nimic de zis) si nu intamplator Mercedes, Audi, Mazda, Acura si Nissan-Infiniti lucreaza cu ei.

btw eu nu am Bose pe masina ci doar sistemul premium Audi Concert oferit standard, as fi dat cei 900$ pe upgrade-ul la Bose dar nu am gasit nici o masina in configuratia dorita. Am insa un mic sistem surround de camera Bose si sunt multumit de el. oricum l-am luat chiar dupa ce s-a nascut fi-mea asa ca nu am apucat sa il degust nici p-asta. ca in principal vede Pingu, Dora the Explorer si Tom & Jerry biggrin.gif blush.gif
Impulse
In primul rand sa va traiasca fetita si sa fie sanatoasa!

In al doilea rand: nu te lasi, eh? blush.gif
Eu am un prieten cu o Impreza. Masina nu avea nu stiu ce sound doar un Kenwood mai rasarit ca unitate centrala si atat.
I-am facut cadou noi cate una alta plus manopera la care am lucrat cu totii doar ca sa fie facut de noi si pentru ca oricum trebuia sa schimbam si nylonul din interiorul usilor. Am schimbat toata configuratia audio, am pus amplif si sub si toata distractia ne-a dus la 6000CAD. O suma excelenta pentru ce am pus pe masina.
In cazul meu nu se pune problema. Erau vremuri cand lucram si eu pe la ale mele. Acum mi-am luat the top tocmai in ideea de a nu umbla la ea.
Spuneam numai ca se poate face ceva concurential la un pret destul de bun si avand pe masina un sistem pe care il vrei tu.
Bos e este o firma buna si suna ok, am auzit intr-un Mercedes si mi-a placut. Am insa un prieten cu un Passat (o belea de masina, o fi avut ghinion la ea) si are Bose. Chiar si cand pornesti sistemul audio scrie Bose pe ecran. Dar nu imi place cum suna de nici o culoare. Nu stiu de ce dar nu are nici claritate ca lumea si nici basi mai dopati.
Eu raman totusi la ideea ca se poate construi un sistem viabil la bani rezonabili daca ai amici si te pricepi. manopera este mai scumpa. Eu nu am pus in calcul niciodata manopera. Ori tu sugerai pe aici sa angajezi un sunetist...

he, he biggrin.gif
Iulian HondaFan
Passatul B5 nu are Bose. upgrade-ul e un Monsoon ( facut de Delphi). poate asta nou sa aiba Bose...

de acord ca sunt Bose si Bose. cred ca cea mai ieftina varianta este Acura RSX/Honda Integra care vine stock cu asta la 23-24K USD.

anyhow, punctul meu cu sunetistul este ca daca iei o masina cu un sistem d-asta de lux ai cumparat si o opinie de sunetist. daca te apuci sa il faci singur e pe barba ta.

pun pariu ca sistemul vostru de pe Impreza ( chiar sunt dezamagit ca ai prieteni d-astia cu "Harbaru" blush.gif , ma gandeam ca ai tai sunt numa' de la Audi in sus biggrin.gif ) nu suna ca un Bose. sa nu-mi spui de putere si amplif... vreau "sound accuracy rating" beer.gif ...
Impulse
Sa stii ca ai dreptate man! Este un Monsoon. Nu stiu de ce retinusem eu ca e Bose. In orice caz suna naspa. Nu mai retineam. De fapt eu m-am dat cu masina aia cand a luat-o in prima zi si de atunci nu m-am mai urcat in ea. Sunt aproape 3 ani asa ca am uitat. Imi cer scuze... blush.gif

Impreza e masina lui de pescuit si a luat-o cu 5000$ la o licitatie a Politiei. L-am trimis sa o ia pentru ca tot vroia ceva de chinuiala la bani putini si am considerat ca este ideala pentru ce doreste el. Masina lui de strada este un Mercedes E320 4 Matic wagon. Am prieteni si cu Audi de 20 de ani. Nu cred ca are relevanta. Alta din familia Subaru nu exista in cercul nostru. A avut un amic un WRX STi dar in urma unor neplaceri l-a dat inapoi. Ia ghici ce si-a luat ? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Sistemul de pe actualul Impreza este un Clarion ca unitate centrala cu audio amplif Visonik si speakere Visonik Germany. In spate am luat un subwoofer Cerwin Vega la care am primit si doua tweetere pe care le-am montat in partea de sus a portierei. Nu avem "sound accuracy rating" pentru ca nu avem cum. Dar masina suna incomparabil cu ce a fost inainte. Noi i-am dat un rating bun. Daca toti care l-au auzit spun ca este brici inseamna ca asa este. biggrin.gif biggrin.gif Principalul este ca omul e fericit. blush.gif
Silviu66450
[quote="Impulse"]Dre,
nu o da off topic.... biggrin.gif

Ce zici tu stie toata lumea. Nu sunt cu pluta la aceste aspecte si crede-ma pe cuvant.
Singurul lucru e ca nu sti nimic in afara de a te da mare si a-ti pune o emblema BMW.
Fuscobal
Din tot topicul asta nu am retinut decat Mark Levinson si McIntosh. As avea totusi o intrebare : Daca SAL sau M'N'C' fac difuzoare de calitatea, care au mai ramas sa fie slabe ? Nu acuz pe nimeni pentru faptul ca nu are o referinta mai buna dar...fiti si voi cel putin mai rezervati cand spuneti ca 'se aude bine'. Incercati sa mai ascultati si altele inainte de asemenea afirmatii si veti vedea ca usor usor veti atinge next level biggrin.gif ! De apreciat colegul care si-a schimbat parerea dupa ce a vazut ca se poate mai bine pe acel ML. Crede-ma ca esti doar la inceput. Daca ai o pasiune pentru car-audio, investeste in ea si vei vedea ca se poate inca mult mai bine !
Impulse
QUOTE
Singurul lucru e ca nu sti nimic in afara de a te da mare si a-ti pune o emblema BMW.

Pai eu zic ca sunt destul de mare si mai mult de atat nu mai pot creste si daca vreau.. blush.gif Cu emblema stii cum e... unii au,...unii nu au... "renumeratie mica, dupa buget, coane Fanica". Am pus si eu ce am gasit, ce sa fac? blush.gif

Poate veti dori domnule Silviu, sa ne impartasiti si dumneavoastra din cunostintele domniei voastre si sa ne explicati declaratia urmatoare:
QUOTE
Ce ai vazut in mercedes la mama ta e montat din fabrica sisi e reglat totul cu un calculator

Cateva detalii privind procedura de reglare cu calculatorul ar fi tare binevenite...

....iar dupa aceea poate aveti bunatatea sa ne invatati si putina ortografie pentru ca vad ca o stapaniti pe deplin.
Andrei Suzuki
Impulse,stai linistit.N-are rost!
Fuscobal
Calculator ala de care vorbesti tu se mai cheama si RTA dar nu sunt asa convins ca-l foloseste asa multa lume pe sistemele stock. Interesanta faza cu Visonik, nu o stiam. Niste incinte home facute de Visonik cu difuzoare Seas au reusit sa ma impresioneze destul de serios. Totusi...numele producatorilor nu conteaza prea tare atata timp cat in general folosesc niste modele ieftine si iti iau ochii doar cu marca. As fi curios sa ascult Dynaudio de pe Volvo si noile VW ! Dintre masinile stock ascultate, destule de altfel, singurul sistem care suna corect (liniar) dar nici el nu era impresionant, a fost Mark Levinson de pe Lexus !
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.