Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Probleme in drumurile de peste hotare...
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Vacante si calatorii
Maff
Pornesc acest topic, pentru a ne ajuta intre noi sa depasim anumite probleme care pot aparea in momentul in care iesim cu masina afara din tara.Va dau un exemplu (de fapt 2 exemple, unul care dupa parerea mea era inevitabil si altul care, daca as fi fost informat se putea evita)care m-i s-a intamplat iarna asta cand am plecat sa petrec revelionul in Austria la Viena:
Cand am iesit din tara, totul a fost ok, am stat super putin si la vama romana si la vama ungureasca (neasteptat de putin).La circa 15 km de vama insa in timp ce strabateam un sat, in mijlocul drumului, ce sa vad, un echipaj de politie.Imi fac semn, eu trag pe dreapta si cand cobor, imi cere actele si incepe sa ma intrebe intr-o romana aproximativa:"Trusa de prim ajutor?""Am, uite-o""Triunghi reflectorizant?""Am, uite-l""Stingator?""Uite-l""Lanturi?""N-am""Vesta reflectorizanta?""N-am"(deja incepusem sa ma gandesc la bancul ala cu iepurasul si cu bricheta""AAAAAAAa, cum n-aveti?Uitati aici(si imi arata o carticica, scrisa in ungureste normal), vedeti, n-aveti astea 30 de euro amenda!"Eu oricum nu stiam ce scrie acolo, putea sa-mi arate si o carte cu poezii ale lui Eminescu ca tot nu-mi dadeam seama ce inseamna.Zic, dar fara chitanta nu se poate?Ba da, 20 de euro.Asa ca am platit 20 de euro,spaga la unguri, probabil ca chiar daca aveam si vesta si lanturi se gasea ceva ce n-aveam................
Acum o chestie care putea evitata, dar n-am stiut eu pe moment.Am ajuns in Viena si am cautat loc de parcare.Am gasit unul, dar n-am vazut parcmetru in care sa bag fise pentru parcare.Mi-am zis ca nu e problema, poate ca nu se plateste, desi peste tot pe unde am fost in Europa exista parcmetre.Eh, in Viena nu exista, exista in toata Austria dar in Viena nu!Am stat 5 zile si in a 5-a zi am gasit in parbriz amenda pentru neplata parcarii.M-am dus la o masina de Viena si intamplator soferul stia franceza si mi-a explicat cum stau lucrurile. Exista zone in Viena unde nu se plateste parcarea, dar in majoritatea locurilor se plateste, tichetele de parcare se cumpara de la orice tutungerie si sunt zilnice, saptamanale, lunare sau anuale.Amenda a fost 22 E.Pe zi am inteles ca este vreo 10 E tichetul, am avut noroc ca m-a prins doar in ultima zi asa ca am iesit mai ieftin decat daca luam tichete, dar daca ma prindea in fiecare zi, ma usca.Asa ca in Viena aveti grija unde parcati si cumparati tichete.
HalbaSus
vesta reflectorizanta e obligatorie in austria (daca opresti pe autostrada sa repari/verifici ceva la masina pe banda de urgenta, pe langa triunghiul reflectorizant e obligatoriu sa porti vesta)... in ungaria nu stiam ca e obligatoriu (merg destul de des in .hu)... un lucru e sigur, politistii maghiari (si nu numai) au o predilectie pt a primi spaga de la straini, asta fiindca e putin probabil ca un strain sa isi strice vacanta/drumul de afaceri ca sa faca plangere undeva, si in al doilea rand cu amenzile date strainilor e mult prea complicat (mai ales daca nu o platesti, ca atunci trebuie sa o trimita la ambasada romaniei care sa ti-o comunice tie, respectiv la autoritatea vamala ca sa nu te lase in ungaria fara sa o platesti, etc... ca sa nu mai vorbim de eventuale cazuri de suspendare a permisului, care se pot rezolva doar prin ambasada).
Cu 20 de euro (aprox 5000 forinti) poti rezolva cam orice acolo... stiu pe cineva care a fost prins de radar pe autostrada cu 190 la ora... si tot 20 de euro a dat (desi se suspenda carnetul pt asa ceva)... acum asta are si parti bune (in sensul ca 20 de euro nu e o suma f mare si te scapa de multe probleme) in schimb politistii din apropierea frontierei si-au facut un obicei din a primi ciubucuri...
Pe mine m-au oprit pt ca nu aveam pornite farurile (la ei e oblgiatoriu si in timpul zilei, stiam, dar am uitat sa le pun), amenda era vreo 30 de euro, am zis ca e prea mult si daca nu imi pot da una mai mcia, au zis ca minimul amenzii e 20 de euro (5000 forinti) am zis Ok, dar unde o platesc... pai la oficiile postale... dar ma apropiam de vama romana si nu mai erau oficii postale ca se inchideau la 4 si era trecut de 4... si atunci le-am dat 4000 de forinti (aprox 16 euro) si au multumit frumos si m-au avertizat sa merg incet ca e un radar peste 2 localitati... mi-as dori ca politistii romani sa aiba aceasi atitudine.
eddie
In anul 2001 ma intorceam de la Kusadasi ,impreuna cu alte 2 masini ale unor colegi prin Blulgaria.Aveam cu toti statii emisie-receptie pe aceeasi frecventa,mai vorbeam pe drum....Eu mergeam primul.A sarit din stanga drumului un politist bulgar ,mai-mai sa dau peste el....Ne opreste....Rupea romaneste.Imi spune ca e 50 km pi cias....Ii arat detectorul radar(stiam ca este legal),ii spun ca nu a fost nici un radar.Cere pasaportul....imi scot centura de siguranta,ii dau pasaportul.Se uita ca curca-n lemne si vede viza de State!O....aveti viza America!spune ....nu aveti centura pusa !Esti nebun,acum am scos-o !Spune cat vrei si lasa-ne !Ii dau 1 pachet de Marlboro luat rest de la o sticla de whiskey din shop.Si colegii.....?Le spun colegilor prin statie sa-i dea cate 2 marci,acestia se conformeaza si asta a fost....Am vorbit ca daca ne mai opreste unul,incetinim,ii aruncam pe geam 2 fise si plecam mai departe !
Maff
Dar nu trebuiau d-alea de 1 euro mari ca la viteza le spargeai capul si dadeai in alte belele.......
eddie
Era vorba de-alea mici de 1 marca.Inca erau marci atunci....
f1anatic
Aici nu prea merge cu spaga la militzi€. T€ prind€ cu a$a c€va, om €$ti ! La zdup !

Pun si eu o intrebare. Sau mai multe. Sa zicem ca vin in RO si primesc amenda. Are voie sa imi ia carnetul ? Aici nu prea exista conceptul de permis de conducere internatzional - cu carentul din Illinois pot conduce din Gudalajara Mexico pina in Nova Scotia Canada ! Nu are voie sa mi-l ia ! Pt ca sint cetatzean strain! De fapt nicaieri in State nu tzi se ia permisul de conducere decit in Statul in care esti ! Tata a primit amenda in Canada...am primit amenda si am platit-o...dar carnetul nu i l-a oprit. Pot sa ii cer sa imi trimita amenda acasa ? Nu cred ca mi-o trimite nimeni la Chicago !
Bogdan40412
Da, au voie
http://www.usembassy.ro/InfoA/romana/living.htm
Andrei Suzuki
Eu parca stiam ca nici nu e valabil carnetu de conducere din SUA aici.
Maff
Poate sa ti-l retina.
eddie
Nu au voie sa ti-l retina,daca ai si pasaport american.Daca nu ai pasaport american,iti cere permisul romanesc.Daca nu ai permis romanesc si l-ai obtinut in State pe acela,trebuie sa-l preschimbi aici cu unul romanesc.
Dan27
da,dupa vama la bors se stie ca pandesc ungurii:))asta e,da is mai rai ca romanii la spaga.Odata,plecam in germania dupa o masina si iau spus pasagerului din dreapta(cel care ia dat pasapoartele):"bani in talon".Atat!!normal ca m-am dus sa vad ce vrea..s-a enervat ca l-am luat in engleza(vorbea stalcit romaneste) si mi-a cerut invitatia:))precizez ca asta se intampla in ianuarie anul asta si era chiar in vama.Oricum te purica doar doar a pica ceva..
Rai
Apropo de controale,eu de afara am fost oprit de mai multe ori in Ro si pot sa zic ca sau purtat f f corect si intelegatori nu ma asteptam.Dar unele lucruri pot sa confirm in tarile estice,Ungaria,Chehia,Slovenia,Polonia si pot continua am dar spaga si nu au fost probleme,dar in vest a fost mai rau a trebuit sa platesc exact si daca discutam inca mult cred ca imi luau si permisul si din acel moment mergeam pe jos se intampla des in Austria,Elvetia.
Dar apropo de America acolo vorba mea e o alta planeta si fiecare stat are regulile lui,pentru mine socant si neobisnuit poti sa fii inchis pe 24-48 de ore cate odata sau aiurea.Cat pentru permis in multe state din SUA e valabil permisul international european.Oricum in Ro nu iti trebuie asa ceva cat esti din UE.Si vazut de afara cei din Ro se apropie cu pasi rapizi si la legi cu cele din europa de vest,eu zic ca e un efort de admirat.
Maff
Eu cand am trecut de Ungaria n-am avut probleme, ba chiar in Franta ma ratacisem pe undeva si m-au ajutat mult, vazand ca nu sunt francez, s-au asezat in fata masinii mele si i-am urmat pana pe strada pe care o cautam.........
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.